Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

29 November 2021
00:07 uur

Kamer gaat aan de slag met Belgisch koloniaal verleden

De Tijd

17/06/2020 - 20:31

20:30 Het federaal parlement gaat zich buigen over het koloniaal verleden van België. Dat hebben de Kamervoorzitter en de fractieleiders besloten.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Kamer gaat zich buigen over Belgisch koloniaal verleden (17/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Kamer gaat zich buigen over het Belgisch koloniaal verleden. Dat is woensdag beslist op de vergadering van de Kamervoorzitter en de fractieleiders.
  [naar artikel]
 2. Kamer begint titanenwerk: niet enkel ons koloniaal verleden in Congo wordt uitgeplozen (01/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  Woensdag zet de Kamer al een reeks experten aan het werk die tegen september al een eerste rapport moeten klaar hebben over ons koloniaal verleden in Congo. Met als centrale vraag: moet België zijn excuses aanbieden voor wat daar allemaal is aangericht? Opvallend is overigens dat de bijzondere commissie die in september in de slag gaat niet alleen Congo onder de loep gaat nemen, maar ook de gewezen mandaatgebieden Rwanda en Burundi.
  [naar artikel]
 3. Parlement wil Congo-commissie oprichten (17/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Kamer gaat zich buigen over het Belgisch koloniaal verleden. Dat is beslist op de vergadering van de Kamervoorzitter en de fractieleiders. Enkel...
  [naar artikel]
 4. Werkgroep moet zich buigen over vorm van onderzoek naar koloniaal verleden (24/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De commissie Buitenlandse Betrekkingen in de Kamer geeft twee federale wetenschapsinstellingen - het AfricaMuseum in Tervuren en het Algemeen Rijksarchief - de opdracht de reflectie over het koloniaal verleden van ons land bij te staan, aangevuld met een werkgroep die bestaat uit experten die door de verschillende fracties zijn aangeduid. Die denkoefening moet uiteindelijk leiden tot de creatie van een commissie die zich binnen het parlement moet buigen over het Belgisch verleden in Congo, Burundi en Rwanda.
  [naar artikel]
 5. België mist een memoriaal van collectieve bezinning over het koloniaal verleden (08/10/2020 - Apache)
  Het Belgisch koloniaal erfgoed staat in het oog van een ‘beeldenstorm’. Wankeler dan ooit voorheen: 2020 is een scharnierjaar. Hoe ‘verwerken’ we het verleden zonder het te verdringen? Hoe neutraliseren en bekritiseren we koloniale propaganda zonder het aan het zicht te onttrekken? Een terugblik op meer dan vijftien jaar contestatie, met een pleidooi voor een doordachte
  [naar artikel]
 6. Groenen willen debat aanzwengelen rond koloniaal verleden naar aanleiding van racistische gezangen op Pukkelpop (22/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De groenen willen dat de Kamer binnenkort - bij het begin van het parlementair jaar - de discussie aanvat over een resolutie over het koloniaal...
  [naar artikel]
 7. Kamervoorzitter Patrick De Wael wil waarheidscommissie rond koloniaal verleden (12/06/2020 - De Standaard)
  Kamervoorzitter Patrick De Wael (Open VLD) vraagt de verschillende fractievoorzitters een waarheidscommissie rond het Belgisch koloniaal verleden op te richten. Woensdag zit hij met hen samen.
  [naar artikel]
 8. Omstreden experte mag actief blijven in Kamercommissie over Belgisch koloniaal verleden (13/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  De bijzondere Kamercommissie die het koloniaal verleden van ons land onder de loep neemt, heeft maandag beslist dat Laure Uwase deel mag blijven uitmaken van de groep experten die de commissie begeleidt in haar werkzaamheden. N-VA had vorige week haar ontslag geëist. Wel komt er een Rwandese historicus bij de experten.
  [naar artikel]
 9. Experten bijzondere Kamercommissie rond koloniaal verleden pleiten voor herstelbetalingen (27/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De tien experten die door de bijzondere Kamercommissie rond het koloniaal verleden zijn aangeduid om de parlementsleden te begeleiden in hun werkzaamheden pleiten onomwonden voor herstelbetalingen. Dat staat in hun rapport, dat dinsdag gepubliceerd is op de website van de Kamer.
  [naar artikel]
 10. Schadevergoedingen en herdenkingsdag moeten koloniaal verleden helpen verwerken (27/10/2021 - De Tijd)
  17:26 Het langverwachte expertenrapport over het koloniaal verleden van ons land werd 680 pagina's dik. Het pleit voor een schadevergoeding aan de slachtoffers, maar speelt de uitwerking daarvan door naar d...
  [naar artikel]
 11. Kamercommissie koloniaal verleden krijgt ruime opdracht mee (10/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  De bijzondere Kamercommissie die het koloniaal verleden van ons land onder de loep gaat nemen, krijgt een erg brede opdracht mee. Ze krijgt daarvoor een jaar de tijd. Een eerste rapport van tien Belgische en buitenlandse experten wordt tegen 1 oktober verwacht.
  [naar artikel]
 12. Kamercommissie koloniaal verleden krijgt ruime opdracht mee (10/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  De bijzondere Kamercommissie die het koloniaal verleden van ons land onder de loep gaat nemen, krijgt een erg brede opdracht mee. Ze krijgt daarvoor een jaar de tijd. Een eerste rapport van tien Belgische en buitenlandse experten wordt tegen 1 oktober verwacht.
  [naar artikel]
 13. VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden (11/02/2019 - De Standaard)
  Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de Belgische overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor het koloniaal verleden.
  [naar artikel]
 14. Dewael wil debat over koloniaal verleden, De Wever ergert zich aan beslissing ‘Fawlty Towers’: “Zijn we gek geworden?” (12/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Kamervoorzitter Patrick Dewael wil dat het parlement het debat voert over ons koloniaal verleden. Hij wil woensdag overleggen met de andere...
  [naar artikel]
 15. Experts Kamercommissie Belgisch koloniaal verleden: "België moet zijn  historische verantwoordelijkheid nemen" (22/11/2021 - VRT NWS)
  In de bijzondere Kamercommissie die zich buigt over ons koloniaal verleden, ook wel de Congocommissie genoemd, hebben de experts hun voorbereidende rapport voorgesteld. Ze reikten handvatten aan om het verleden te erkennen en te verwerken, samen met de Congolezen, Rwandezen en Burundezen in België en in eigen land. Voor sommigen een proces van jaren, anderen willen geen eindeloos debat. Voor herstelbetalingen is er weinig animo. Commissievoorzitter Wouter De Vriendt van Groen moest de zitting wegens corona van thuis volgen.
  [naar artikel]
 16. VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden (11/02/2019 - Knack)
  Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat 'donkere hoofdstuk' uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden.
  [naar artikel]
 17. Parlement wil Congo-commissie oprichten (17/06/2020 - De Morgen)
  De Kamer gaat zich buigen over het Belgisch koloniaal verleden. Dat is beslist op de vergadering van de Kamervoorzitter en de fractieleiders. De commissie Buitenlandse Zaken moet de komende weken knopen doorhakken over de krijtlijnen waarbinnen die oefening zich moet afspelen. Voor het zomerreces beslist de conferentie van voorzitters of een aparte commissie die taak op zich neemt. Een meerderheid van de partijen is daarvoor gewonnen.
  [naar artikel]
 18. Expertenrapport Congo-commissie is af: "Belangrijke leidraad voor verwerking van koloniaal verleden van België" (27/10/2021 - VRT NWS)
  De tien experten uit de Bijzondere Commissie “Congo-Koloniaal Verleden” hebben hun rapport met aanbevelingen klaar. Commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) vindt het een “belangrijke leidraad voor de verwerking van het koloniaal verleden van ons land”. Het rapport van de experts zal voorgesteld worden aan het parlement.
  [naar artikel]
 19. Michel verbaasd over “vreemde” samenvatting van VN-experts over Belgisch koloniaal verleden (12/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in...
  [naar artikel]
 20. Filip excuseert zich voor koloniaal verleden, ook Albert heeft nog iets op te biechten (13/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  VN-experten raden België aan om hun excuses aan te bieden aan Congo voor het koloniaal verleden. Nu kan je veel zeggen over de Belgische monarchie, maar kort op de bal spelen, dat kunnen ze. Althans volgens de Ideale Wereld... die er een hilarische montage van maakten.
  [naar artikel]
 21. Filip excuseert zich voor koloniaal verleden, ook Albert heeft nog iets op te biechten (13/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  VN-experten raden België aan om hun excuses aan te bieden aan Congo voor het koloniaal verleden. Nu kan je veel zeggen over de Belgische monarchie, maar kort op de bal spelen, dat kunnen ze. Althans volgens de Ideale Wereld... die er een hilarische montage van maakten.
  [naar artikel]
 22. 'Moet België niet om meer dan zijn koloniaal verleden 'sorry' zeggen?' (12/02/2019 - De Standaard)
  Een VN-werkgroep dringt erop aan dat België zich excuseert voor zijn koloniaal verleden. Ook het vernieuwde AfricaMuseum krijgt kritiek. Volgens Kamagurka is een nationaal museum voor excuses geen slecht idee.
  [naar artikel]
 23. VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden (11/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat “donkere hoofdstuk” uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden. Dat bleek maandag bij de voorstelling van de tussentijdse bevindingen van de expertengroep.
  [naar artikel]
 24. VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden (11/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat “donkere hoofdstuk” uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden. Dat bleek maandag bij de voorstelling van de tussentijdse bevindingen van de expertengroep.
  [naar artikel]
 25. VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden (11/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat “donkere hoofdstuk” uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden. Dat bleek maandag bij de voorstelling van de tussentijdse bevindingen van de expertengroep.
  [naar artikel]
 26. City of London herbekijkt houding tegenover koloniaal verleden (08/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: City of London herbekijkt houding tegenover koloniaal verleden De City of London mag niet blind zijn voor het feit dat haar geschiedenis onlosmakelijk met slavernij is verbonden. Maar het helpt niet om de getuigen uit die tijd te verwijderen. Dat heeft de Statues Working Group van de City of London Corporation gezegd. Dit betekent alvast dat de beelden van twee figuren uit de […] Lees dit artikel: City of London herbekijkt houding tegenover koloniaal verleden
  [naar artikel]
 27. Deze tien experten moet bijzondere Kamercommissie koloniaal verleden bijstaan (06/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De bijzondere Kamercommissie die zich buigt over het koloniaal verleden van ons land, heeft de tien experten aangeduid die de Kamerleden moeten...
  [naar artikel]
 28. Dit zijn de experten van de Bijzondere Kamercommissie koloniaal verleden (06/08/2020 - De Standaard)
  De bijzondere Kamercommissie die zich buigt over het koloniaal verleden van ons land, heeft de tien experten aangeduid die de Kamerleden moeten bijstaan tijdens hun werkzaamheden. Er werd gekozen voor een multidisciplinair team met onder andere vijf historici, verzoeningsexperten en een vertegenwoordiger van de diaspora.
  [naar artikel]
 29. Bijzondere Kamercommissie Congo/Koloniaal Verleden mist deadline: 'We willen geen haastwerk' (22/06/2021 - Knack)
  De Bijzondere Kamercommissie Congo/Koloniaal Verleden wil de historische waarheid achterhalen en verzoening brengen met de voormalige kolonies en de Afro-Belgische diaspora. Maar het proces loopt veel vertraging op. Voorzitter Wouter De Vriendt (Groen) legt uit waarom.
  [naar artikel]
 30. N-VA wil controversiële experte weg uit Congocommissie (06/10/2020 - De Morgen)
  De Congocommissie in de Kamer moet België in het reine brengen met het koloniaal verleden, maar een van de experts zorgt voor internationale ophef. Rwanda en verschillende organisaties beschouwen haar als een genocide-ontkenner. ‘Dit gaat om de geloofwaardigheid van deze commissie, het parlement en het land’, zegt N-VA.
  [naar artikel]
 31. Bijzondere Kamercommissie duidt tien experten koloniaal verleden aan (06/08/2020 - VRT NWS)
  De bijzondere Kamercommissie die zich buigt over het koloniaal verleden van ons land, heeft de tien experten aangeduid die de Kamerleden moeten bijstaan tijdens hun werkzaamheden. Dat heeft voorzitter Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen) bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 32. VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden (11/02/2019 - De Morgen)
  Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat “donkere hoofdstuk” uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden. Dat bleek vandaag bij de voorstelling van de tussentijdse bevindingen van de expertengroep, die ons land een week heeft bezocht.
  [naar artikel]
 33. Koloniaal verleden: expert bijzondere Kamercommissie pleit voor herstelbetalingen (27/10/2021 - Knack)
  Het rapport van de tien experten die door de bijzondere Kamercommissie rond het koloniaal verleden zijn aangeduid om de parlementsleden te begeleiden in hun werkzaamheden, is af. Eén experte, kunsthistorica Anne Wetsi Mpoma, pleit daarin onomwonden voor herstelbetalingen.
  [naar artikel]
 34. ‘Ons koloniaal verleden hebben we te lang onder de mat geveegd’ (22/08/2020 - De Tijd)
  01:00 Voor Walter Zinzen is ‘Koloniaal Congo: Een geschiedenis in vragen’ een must-read omdat het onze koloniale geschiedenis kalm en feitelijk uiteenzet.
  [naar artikel]
 35. Deze tien experten moeten bijzondere Kamercommissie koloniaal verleden bijstaan (06/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De bijzondere Kamercommissie die zich buigt over het koloniaal verleden van ons land, heeft de tien experten aangeduid die de Kamerleden moeten...
  [naar artikel]
 36. Expertenrapport Congocommissie toont aan dat er nog een pak werk is (22/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De bijzondere Kamercommissie ‘Congo-Koloniaal Verleden’, kortweg de Congocommissie, werd in de zomer van 2020 samengesteld met als opdracht het koloniaal verleden van België en de impact van dat verleden in kaart te brengen. Verder moet er worden gekeken of (en hoe) het veroorzaakte leed kan worden hersteld. Vandaag werd het expertenrapport voorgesteld. Dat toonde dat het moeilijk wordt om tot conclusies en aanbevelingen te komen. Over één aspect lijkt er wel al grotendeels eensgezindheid: er is weinig politieke animo voor herstelbetalingen.
  [naar artikel]
 37. VN-werkgroep: "België moet excuses aanbieden voor koloniaal verleden" (11/02/2019 - VRT NWS)
  Een expertengroep van de Verenigde Naties roept België verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat "donkere hoofdstuk" uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden. Dat bleek bij de voorstelling van de tussentijdse bevindingen van de expertengroep, die de voorbije week op fact-finding mission in ons land was.
  [naar artikel]
 38. Congolese president verwelkomt commissie over koloniaal verleden in brief aan koning Filip (22/07/2020 - VRT NWS)
  De Congolese president Félix Tshisekedi verwelkomt de parlementaire commissie over het koloniaal verleden. Dat schrijft hij in een brief gericht aan koning Filip. Persagentschap Belga kreeg een kopie van de brief in handen.
  [naar artikel]
 39. Nieuw monument in Mechelen om wreedheden kolonisatie niet te vergeten (30/06/2020 - VRT NWS)
  Mechelen wil werk maken van een nieuw kunstwerk om de wreedheden uit het Belgisch koloniaal verleden niet te vergeten. Op de Schuttersvest staat al een koloniaal monument en dat zal daar ook blijven staan. "Hoe het nieuwe kunstwerk er zal uitzien en waar het juist komt, is nog niet beslist. Daarvoor wil de stad haar inwoners inspraak geven", zegt schepen Björn Siffer (Groen).
  [naar artikel]
 40. Commissie in parlement zal zich buigen over koloniaal verleden, onduidelijk of dat tot excuses van koning moet leiden  (17/06/2020 - VRT NWS)
  In het federaal parlement zal een commissie zich buigen over het Belgische koloniaal verleden. Dat zijn de fractieleiders van de verschillende partijen overeengekomen. Het is nog onduidelijk of dat binnen een bestaande commissie moet gebeuren, of er een nieuwe commissie wordt opgericht. Ook de precieze opdracht van de commissie moet nog worden omschreven.
  [naar artikel]
 41. Prinses Delphine draagt ‘soft power’ van Belgisch-Guineese designer op militair defilé (21/07/2021 - De Morgen)
  Een jurk van een merk dat ervoor pleit fouten uit het verleden recht te zetten en tegelijk het koloniaal verleden van de westerse landen op de korrel neemt. Kersvers prinses Delphine Boël heeft goed nagedacht over haar outfit voor haar allereerste nationaal defilé. ‘Maar het allerbelangrijkste was dat ze het gewoon een mooie jurk vond.’
  [naar artikel]
 42. Sebastien Dewaele wekt Oostendse kapers tot leven in theaterstuk (25/10/2018 - De Morgen)
  Wat hebben Piet Hein, ons koloniaal verleden en een gebrek aan Belgisch chauvinisme met elkaar gemeen? Theatermaker Sebastien Dewaele doet het uit de doeken in het historische familie-epos Marinus.
  [naar artikel]
 43. Wouter De Vriendt zit bijzondere Congocommissie voor (16/07/2020 - De Standaard)
  Kamerlid Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen) zit de bijzondere commissie voor die zich in de Kamer zal buigen over het koloniaal verleden van ons land.
  [naar artikel]
 44. Komt er een Lumumbastraat in Antwerpen? (22/06/2018 - Knack)
  Op 25 juni stemt de Antwerpse gemeenteraad over een motie voor de goedkeuring van een Lumumbastraat in de havenstad. Patrice Lumumba was een spilfiguur in de dekolonisatie van Belgisch-Kongo en een icoon van het Afrikaans nationalisme. 'Een Lumumbastraat in Antwerpen kan eindelijk het gesprek over ons koloniaal verleden openen.'
  [naar artikel]
 45. Expertenrapport van ‘koloniaal verleden’ van België in Congo is nog maar de start van discussie rond herstelbetalingen (28/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Expertenrapport van ‘koloniaal verleden’ van België in Congo is nog maar de start van discussie rond herstelbetalingen Een lijvig rapport van liefst 680 bladzijden is gisteren afgerond en uitgestuurd: de experten van de Bijzonder Kamercommissie zijn klaar. Groen-fractieleider Wouter De Vriendt is daar voorzitter, Jan Briers (CD&V) ondervoorzitter. Zij stelden een commissie van tien experten aan, waaronder historici maar ook afstammelingen van de Congolezen van destijds, om een rapport te maken. Binnenkort volgt de officiële voorstelling […] Lees dit artikel: Expertenrapport van ‘koloniaal verleden’ van België in Congo is nog maar de start van discussie rond herstelbetalingen
  [naar artikel]
 46. 'Time' graaft in koloniaal verleden (28/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 47. Macron: ‘Geen excuses voor koloniaal verleden in Algerije’ (20/01/2021 - Express)
  De president van Algerije zei vorig jaar dat hij op excuses wacht van Frankrijk voor de kolonisering van Algerije. Maar de Franse president Emmanuel Macron is niet van plan officiële verontschuldigingen aan te bieden, zo meldt zijn kabinet.  Frankrijk zal ‘geen berouw tonen en geen excuses aanbieden’ voor de bezetting van Algerije of de bloedige […] The post Macron: ‘Geen excuses voor koloniaal verleden in Algerije’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 48. Wat weet u over ons koloniaal verleden? (08/07/2020 - De Standaard)
  'De Belg heeft weinig feitenkennis over het Belgische koloniale verleden.' Het is een van de bevindingen uit een onderzoek van de UAntwerpen naar de steun voor dekolonisering. Hoe goed kent u de koloniale bladzijde uit onze vaderlandse geschiedenis? Doe de test.
  [naar artikel]
 49. Dewael pleit voor waarheidscommissie over koloniaal verleden (12/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) wil een waarheidscommissie vormen om “in het reine te komen met het koloniale verleden”. Die zou zich onder andere moeten buigen over de vraag naar excuses.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.