Hoewel mosselen en oesters uit delen van de Oosterschelde en de Grevelingen tijdelijk niet meer worden verhandeld wegens een teveel aan de giftige... [naar artikel]
Hoewel mosselen en oesters uit delen van de Oosterschelde en de Grevelingen tijdelijk niet meer worden verhandeld wegens een teveel aan de stof tetrodotoxine (TTX), is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. Dat meldt Wouter van Zandbrink, voorzitter van de Nederlandse vereniging De Mosselhandel. [naar artikel]
Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en de Universiteit Gent zijn samen met een consortium van zeven bedrijven gestart met een proefproject om te zien of er mosselen, zeewieren, oesters en sint-jacobsschelpen kunnen gekweekt worden in de Noordzee. [naar artikel]
Met een beetje pech zijn de komende feesten voorlopig de laatste waarbij oesters tegen een gunstige prijs te verkrijgen zijn. Het seizoen is gisteren immers onder een erg slecht gesternte begonnen: na de Franse schelpdieren zijn nu ook de Nederlandse besmet met het herpesvirus. [naar artikel]
In mosselen en oesters in delen van de Oosterschelde is opnieuw de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen. De schelpdieren uit deze gebieden zijn daarom niet geschikt voor consumptie. [naar artikel]
Uitheemse soorten worden vaak als schadelijk beschouwd, maar de Japanse oesters die oprukken in de Waddenzee blijken voor mosselen een meerwaarde te hebben. Onderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) toont aan dat de oesters de mosselen beschermen tegen natuurlijke vijanden. [naar artikel]
Als alles goed gaat, eten over twee tot drie jaar Belgische mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen uit de Noordzee - gekweekt in volle zee [naar artikel]
In Zeeland heeft mosselkotter ZZ-4 woensdag de eerste mosselen van het seizoen opgehaald. De oogst van de hangcultuur smaakt dit jaar lekker “mals en zilt”, al zijn op enkele plaatsen de eerste mosseltjes voorlopig nog aan de kleine kant. Sterrenchef Gert De Mangeleer kookt aan boord een gerecht met de schelpdieren, die vanaf volgende week bij ons verkrijgbaar zijn. [naar artikel]
Wordt de derde keer de goede keer voor de Belgische mosselen? Gisteren is in de Noordzee een nieuwe poging gestart, dit keer met volle wetenschappelijke begeleiding. Deze herfst volgen nog experimenten om zeewier, oesters en sint-jakobsschelpen te kweken. [naar artikel]
De eerste proefkweek van hangcultuurmosselen, zeewier en grotere schelpdieren in de Belgische Noordzee komt steeds dichter. Het project “Noordzee Aquacultuur” van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en de Universiteit Gent, in samenwerking met zeven bedrijven, draait op volle toeren. De eerste suikerwieren worden in het voorjaar van 2018 geoogst, de eerste volwassen mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen worden begin 2019 verwacht. [naar artikel]
Mosselen, langoustines en oesters uit de Noordzee bevatten te veel plastic. Dat blijkt uit een studie van de UGent, waarover De Standaard [naar artikel]
Het Nederlandse bedrijf Le Petit Pêcheur uit Yerseke in Zeeland gebruikt een nieuwe techniek om schaal- en schelpdieren te transporteren. Door ze in tanks met zeewater te steken blijven ze leven tot in de supermarkt. Pas als de zeebeestjes uit de tank komen, gaat hun houdbaarheidsperiode in. De eerste levering is aangekomen in Wommelgem. [naar artikel]
De mosselen, oesters en langoustines uit onze Noordzee zitten zo vol plastic dat we elk jaar 11.000 piepkleine deeltjes microplastics binnenkrijgen als we ze eten. Nieuw onderzoek van de Universiteit Gent toont nu aan dat een deel daarvan ook in ons bloed kan terechtkomen en zich daar ophoopt. “Al dat plastic is een potentiële tijdbom”, zegt professor Colin Janssen. [naar artikel]
Mosselen zijn net mensen: wonderlijke wezens. De documentaire L'amour des moules van de Nederlandse Willemiek Kluijfhout is een ode aan beide. [naar artikel]
Voor de liefhebbers van mosselen is het momenteel hoogseizoen: de schelpdieren zijn op hun best en gaan vlotjes over de toonbank, soms zelfs voor een spotprijs. Maar als we in de supermarkt staan, welke soort nemen we dan? Bevatten jumbomosselen echt meer vlees? En mag je een dichte mossel echt niet meer opeten? Mosselkenner Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau legt het uit. [naar artikel]
Voor de liefhebbers van mosselen is het momenteel hoogseizoen: de schelpdieren zijn op hun best en gaan vlotjes over de toonbank, soms zelfs voor een spotprijs. Maar als we in de supermarkt staan, welke soort nemen we dan? Bevatten jumbomosselen echt meer vlees? En mag je een dichte mossel echt niet meer opeten? Mosselkenner Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau legt het uit. [naar artikel]
Een beroepsvisser is onlangs betrapt in de Oosterschelde met 29 zakken illegaal geraapte oesters. Volgens de Nederlandse Voedsel- en... [naar artikel]
De Nederlandse politie heeft gisteren bij het Zeeuwse Rilland zeven vreemdelingen aangetroffen in een koelwagen met mosselen. De Irakezen wilden [naar artikel]
In sommige restaurants staan er nu al Zeeuwse mosselen op het menu, maar volgens mosselhandelaars kan dat niet. Het seizoen van de bodemcultuurmosselen start pas eind juni. "En dat zijn de échte Zeeuwse mosselen." [naar artikel]
In het Zeeuwse mosseldorp Bruinisse zijn de eerste mosselen geoogst. Dat deed de Zeeuwse mosselkweker Jan Bout. Het gaat om mosselen van de zogenoemde hangcultuur. Op de eerste mosselen van de bodemcultuur is het nog een maand wachten. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.