Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

28 January 2022
23:48 uur

Verkiezingen Wit-Rusland: Loekasjenko claimt overwinning, oppositie erkent uitslag niet

Knack

09/08/2020 - 23:47

Volgens de officiële exitpoll heeft Alexander Loekasjenko de Wit-Russische presidentsverkiezing gewonnen, zoals verwacht. Oppositiekandidate Svetlana Tichanovskaja weigert een nederlaag te erkennen tegen 'de laatste dictator van Europa'.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Rellen na verkiezingen Wit-Rusland, oppositie erkent uitslag niet (10/08/2020 - Knack)
  Na de verkiezingen in Wit-Rusland wordt in de hoofdstad Minsk en elders hevig gedemonstreerd. Daarbij braken rellen uit met de veiligheidsdiensten. Volgens de officiële exitpoll won president Alexander Loekasjenko de verkiezingen, een uitslag die door de oppositie niet wordt erkend.
  [naar artikel]
 2. Wit-Russische oppositie krijgt prestigieuze Sacharovprijs Europees Parlement: "Wij staan aan jullie kant" (22/10/2020 - VRT NWS)
  De prestigieuze Sacharovprijs van het Europees Parlement gaat dit jaar naar de oppositie in Wit-Rusland. De prijs is een eerbetoon aan personen die zich inzetten voor de mensenrechten. In Wit-Rusland wordt al tweeënhalve maand geprotesteerd tegen de omstreden herverkiezing van president Loekasjenko. Ook de EU erkent de uitslag niet en veroordeelt het brutale politiegeweld van het regime in Wit-Rusland: "Het is tijd dat Loekasjenko luistert naar de stem van zijn volk", zegt EP-voorzitter Sassoli.
  [naar artikel]
 3. Verkiezingen Wit-Rusland: Loekasjenko wint, oppositiekandidate Tichanovskaja erkent uitslag niet (09/08/2020 - Knack)
  Volgens de officiële exitpoll heeft Alexander Loekasjenko de Wit-Russische presidentsverkiezing gewonnen, zoals verwacht. Oppositiekandidate Svetlana Tichanovskaja weigert een nederlaag te erkennen tegen 'de laatste dictator van Europa'.
  [naar artikel]
 4. Tegenstanders president Loekasjenko in gevecht met politie na omstreden uitslag verkiezingen (10/08/2020 - De Morgen)
  In Wit-Rusland zijn de afgelopen nacht massale demonstraties uitgebroken tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Tegenstanders van alleenheerser Aleksandr Loekasjenko botsten in het hele land met veiligheidstroepen.
  [naar artikel]
 5. EU erkent Loekasjenko niet als president Wit-Rusland (24/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie erkent Aleksandr Loekasjenko niet als president van Wit-Rusland. Na “vervalste” presidentsverkiezingen is hij gisteren toch voor...
  [naar artikel]
 6. Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko heeft (onaangekondigd) de eed afgelegd (23/09/2020 - VRT NWS)
  Aleksander Loekasjenko heeft vandaag de eed afgelegd om zichzelf op te volgen als president van Wit-Rusland, dat meldt het Wit-Russische persagentschap BelTa. De ceremonie was niet aangekondigd. Al weken wordt er geprotesteerd in Wit-Rusland tegen de verkiezingsuitslag en het regime van Loekasjenko. De oppositie heeft al laten weten dat ze de verkiezingsresulaten nooit zal aanvaarden en eist nieuwe verkiezingen.
  [naar artikel]
 7. Oppositiekandidaat claimt winst Wit-Russische verkiezingen, doden gemeld bij protesten (10/08/2020 - De Morgen)
  De Wit-Russische oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja claimt dat zij de verkiezingen van afgelopen zondag gewonnen heeft. Dit terwijl president Aleksandr Loekasjenko zegt 80 procent van de stemmen te hebben gekregen. Demonstranten en de oppositie spreken van massale stemvervalsing, bij protesten vielen volgens lokale media doden.
  [naar artikel]
 8. Oppositie Kenia erkent verkiezingsuitslag niet (11/04/2019 - De Morgen)
  In een gespannen sfeer is zittend president Uhuru Kenyatta uitgeroepen tot winnaar van de Keniaanse verkiezingen. De oppositie noemt de uitslag vervalst en zegt dat protesteren bij de rechter 'geen optie' is.
  [naar artikel]
 9. Oppositie Kenia erkent verkiezingsuitslag niet (12/08/2017 - De Morgen)
  In een gespannen sfeer is zittend president Uhuru Kenyatta uitgeroepen tot winnaar van de Keniaanse verkiezingen. De oppositie noemt de uitslag vervalst en zegt dat protesteren bij de rechter 'geen optie' is.
  [naar artikel]
 10. Europa erkent Loekasjenko niet als president Wit-Rusland (24/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Unie weigert Aleksandr Loekasjenko te erkennen als president van Wit-Rusland, ondanks zijn onverwachte eedaflegging. Europa wijst daarvoor op de “vervalste resultaten” bij de verkiezingen van 9 augustus en zijn “gebrek aan elke democratische legitimiteit”, aldus de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, Josep Borrell.
  [naar artikel]
 11. Verkiezingen in Maleisië: oppositie claimt overwinning op 'eeuwige' regeringscoalitie (09/05/2018 - De Morgen)
  Het ongelooflijke blijkt mogelijk. Als we oppositieleider Mahathir Mohamad mogen geloven, heeft de oppositie de Maleisische verkiezingen gewonnen en de eeuwige regeringscoalitie 'Barisan Nasional' van de troon gestoten.
  [naar artikel]
 12. Oppositie klaagt grootschalige verkiezingsfraude aan (21/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  De frustratie bij de oppositie in Rusland neemt toe na de overwinning van Verenigd Rusland bij de verkiezingen. “We zijn grandioos bedrogen.”
  [naar artikel]
 13. Oppositie in Wit-Rusland roept op tot nieuw protest tegen Loekasjenko (03/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De oppositie in Wit-Rusland plant nieuwe betogingen tegen president Alexander Loekasjenko. De bevolking wordt via sociaalnetwerksites opgeroepen om komende zondag 9 mei de straat op te gaan. Dat heeft de voormalige minister van Cultuur Pavel Latushko, die momenteel in Polen woont, verklaard aan de Duitse media.
  [naar artikel]
 14. Herverkiezing Loekasjenko brengt Wit-Russische oppositie op straat (10/08/2020 - Express)
  De ‘laatste dictator van Europa’ Alexander Loekasjenko mag zijn zesde termijn als president van Wit-Rusland starten. Hij haalde 79,7 procent... The post Herverkiezing Loekasjenko brengt Wit-Russische oppositie op straat appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 15. Omstreden Wit-Russische president Loekasjenko klampt zich vast aan Russische "grote broer" (14/09/2020 - VRT NWS)
  De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is in Sotsji, in Rusland voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Het is de eerste keer dat Loekasjenko naar het buitenland reist, sinds er massaal gedemonstreerd wordt tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van vorige maand. Rusland is de laatste steun en toeverlaat van Loekasjenko, elke hulp is voor hem broodnodig.
  [naar artikel]
 16. Iedereen claimt overwinning in Congo (02/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Kinshasa Al zijn de stemmen nog lang niet geteld en heeft nog niet iedereen gestemd, toch eisen zowel de oppositie als de regering in Congo de overwinning op van de verkiezingen van afgelopen weekend.
  [naar artikel]
 17. "Stop de kakkerlak": oppositie in Wit-Rusland ondergraaft met teenslippers de positie van president Loekasjenko (06/06/2020 - VRT NWS)
  Op 9 augustus trekken de Wit-Russen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Ze zijn met 9,5 miljoen, en wonen in het centrum van Europa. Wit-Russen zeggen wel eens dat ze het hart van Europa zijn. Hun land lijkt er qua vorm wat op en de ligging van het hart is ook wat links van het midden. Toch lijkt dat hart van Europa eerder een zwart gat waar al sinds 1994 alles bij het oude blijft. Toen kwam kolchozedirecteur Aleksander Loekasjenko aan de macht en hij is dat sindsdien gebleven door gemanipuleerde verkiezingen en een verdrukte oppositie. De verkiezingen van 9 augustus leken een gelopen zaak, maar door de coronapandemie beweegt er wat in Wit-Rusland.
  [naar artikel]
 18. Hernández officieel winnaar controversiële verkiezingen Honduras, oppositie erkent uitslag niet (18/12/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/hQbsrACmqaBPHW-sj153Njoi7EM/diocontent/116488363/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 19. EU erkent uitslag presidentsrace Wit-Rusland niet (19/08/2020 - De Tijd)
  16:39 Europa erkent het resultaat van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland niet. Brussel broedt op 'gerichte sancties' en kant zich tegen 'externe bemoeienis'. 'Niet Brussel of Moskou, maar het Wit-Russ...
  [naar artikel]
 20. Erdogan claimt overwinning, maar oppositie weigert cijfers te bevestigen (16/04/2017 - Knack)
  Met 98,4 procent van de stemmen geteld, claimt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de overwinning. Hij feliciteert de leiders van partijen die tijdens referendum campagne voerden voor "ja"-stem met "overwinning".
  [naar artikel]
 21. Waarom claimt Trump nu al de overwinning? Hoelang kan de uitslag op zich laten wachten? Wij beantwoorden uw meest gestelde vragen over de Amerikaanse verkiezingen (04/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het is gebeurd, de Amerikanen hebben gestemd, maar de uitslag is er nog niet en kan nog een tijdje op zich laten wachten. Waarom gaat het zo traag? Waarom is Florida zo belangrijk? En waarom zaten de peilingen er weer naast? Wij beantwoorden de komende uren continu uw meest gestelde vragen over de verkiezingen in de VS.
  [naar artikel]
 22. Wat als Trump uitslag niet erkent? (21/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  “Ik hou de suspense erin.” Dat is de zin die blijft hangen na het laatste presidentieel debat. Donald Trump zal de uitslag op 9 november afwachten voor hij beslist of hij die erkent of niet. Het is het hoogtepunt in Trumps steeds luider klinkende bewering dat Clinton de verkiezingen enkel kan winnen als ze vervalst worden. Een strategie waarvan niemand kan inschatten waarop die zal uitdraaien. Zelfs geweld is niet uitgesloten.
  [naar artikel]
 23. De Jeanne d’Arc van Wit-Rusland: ‘Natuurlijk heeft Loekasjenko me onderschat’ (25/11/2020 - De Morgen)
  Dictator Loekasjenko van Wit-Rusland liet haar meedoen aan de verkiezingen, want wie ging er nu op een ‘een onbekende huisvrouw’ stemmen? Hij vergiste zich. Svetlana Tichanovskaja groeide uit tot symbool en leider van het imponerende vreedzame verzet – tegen bruut geweld in.
  [naar artikel]
 24. Oppositie Honduras legt zich neer bij uitslag omstreden presidentsverkiezingen (22/12/2017 - VRT NWS)
  Bijna een maand na de controversiële presidentsverkiezingen in Honduras geeft de oppositie haar nederlaag toe. De VS heeft de omstreden overwinning van president Hernández erkend, en dus gooit de oppositiekandidaat Nasralla de handdoek in de ring. Volgens de oppositie werd er bij de verkiezingen op grote schaal fraude gepleegd.
  [naar artikel]
 25. Loekasjenko laat zich stiekem beëdigen tot president van Wit-Rusland (23/09/2020 - De Morgen)
  Aleksandr Loekasjenko heeft zichzelf in een vooraf geheim gehouden ceremonie laten beëdigen als president. Lidstaten van de Europese Unie erkennen Loekasjenko’s presidentschap niet langer, maar raken het na anderhalve maand van vervalste verkiezingen, arrestaties en martelingen nog steeds niet eens over sancties.
  [naar artikel]
 26. Hernández officieel winnaar controversiële verkiezingen Honduras, oppositie erkent uitslag niet (18/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Drie weken na de controversiële presidentsverkiezingen in Honduras heeft het hoogste kiestribunaal (TSE) vandaag huidig president Orlando Hernández...
  [naar artikel]
 27. Blijft Loekasjenko tot 2035 aan de macht in Wit-Rusland? De dictator sleutelt aan de grondwet (29/12/2021 - De Morgen)
  President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland heeft een reeks veranderingen in de grondwet voorgesteld die zijn macht aanzienlijk versterken. In februari wil hij een referendum houden over de voorstellen die vooral moeten verhinderen dat de oppositie aan de macht komt.
  [naar artikel]
 28. “Ben klaar om het Wit-Rusland te leiden”, zegt oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja (17/08/2020 - VRT NWS)
  De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja is klaar om het land te leiden en om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Tichanovskaja zegt dat in een videoboodschap, ze verblijft momenteel in Litouwen, waar ze naartoe gevlucht is na de presidentsverkiezingen van vorige week. Die zijn officieel gewonnen door president Loekasjenko, die Wit-Rusland al 26 jaar lang met ijzeren hand leidt. Maar volgens de oppositie is de verkiezingsuitslag vervalst. Afgelopen weekend is nog massaal betoogd om het vertrek van Loekasjenko te eisen.
  [naar artikel]
 29. Tienduizenden aanhangers van oppositie betogen in Wit-Rusland voor democratie (31/07/2020 - VRT NWS)
  Ruim een week voor de verkiezingen in Wit-Rusland hebben tegenstanders van president Aleksander Loekasjenko massaal betoogd voor meer democratie. Volgens waarnemers was het de grootste betoging in zeker tien jaar in het land.
  [naar artikel]
 30. Svetlana Tichanovskaja: "Loekasjenko heeft verloren en hij zal nooit het vertrouwen van de Wit-Russen herwinnen" (19/02/2021 - VRT NWS)
  In Wit-Rusland zijn twee journalisten veroordeeld omdat ze verslag hadden uitgebracht over de protesten tegen president Loekasjenko. Twee jaar cel kregen ze. De veroordeling is typerend voor de harde aanpak van Loekasjenko sinds zijn omstreden herverkiezing een half jaar geleden. Svetlana Tichanovskaja nam het toen tegen hem op bij de presidentsverkiezingen. Maar Loekasjenko, die al 26 jaar regeert in Wit-Rusland, zou opnieuw 80 procent van de stemmen hebben gehaald. Onder zware druk van het regime verliet Tichanovskaja Wit-Rusland. Ze woont en werkt nu al zes maanden in Vilnius in Litouwen. Onze Ruslandkenner Jan Balliauw ging daar met haar praten over wat er gebeurd is en over hoe het nu verder moet met de oppositie tegen Loekasjenko. Bekijk hierboven zijn verslag.
  [naar artikel]
 31. EU-leiders erkennen verkiezingsuitslag Wit-Rusland niet (19/08/2020 - De Morgen)
  De EU-landen erkennen de uitslag van de Wit-Russische presidentsverkiezingen niet. De verkiezingen waren vrij noch eerlijk. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van een digitale EU-top over de situatie in het land. Volgens de Wit-Russische Kiescommissie is president Loekasjenko echter herverkozen met 80 procent van de stemmen.
  [naar artikel]
 32. Rusland ondersteunt Loekasjenko met miljoenenkrediet (31/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Rusland ondersteunt Loekasjenko met miljoenenkrediet Rusland zal Wit-Rusland de komende weken ondersteunen met een krediet van omgerekend 410 miljoen euro. Bij een ontmoeting tussen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko en de Russische president Vladimir Poetin is overeengekomen dat het geld tegen eind juni wordt uitbetaald. Dat heeft Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zaterdag gezegd aan de Russische persagentschappen. Concreet gaat het om […] Lees dit artikel: Rusland ondersteunt Loekasjenko met miljoenenkrediet
  [naar artikel]
 33. Keerpunt in Wit-Rusland? President Loekasjenko sluit vervroegde verkiezingen niet langer uit (08/09/2020 - VRT NWS)
  In een interview met de Russische media lijkt de Wit-Russische leider Aleksander Loekasjenko een opening te laten voor de politieke impasse in zijn land. Hij geeft toe dat hij "misschien een beetje te lang aan de macht is geweest" en sluit vervroegde verkiezingen niet meer uit, maar opstappen doet hij nog niet.
  [naar artikel]
 34. "Poging tot bloedbad en revolutie in Wit-Rusland is mislukt", zegt president Loekasjenko die uithaalt naar Rusland (04/08/2020 - VRT NWS)
  Enkele dagen voor de verkiezingen verwijt de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko zijn buren in Rusland dat die gepoogd hebben om zijn regime te ondermijnen. In Minsk zijn enkele dagen geleden een dertigtal leden van de Russische huurlingengroep Wagner opgepakt. De voorbije weken hebben tienduizenden Wit-Russen betoogd tegen het autoritaire regime van Loekasjenko.
  [naar artikel]
 35. Congolese oppositiekandidaat Fayulu vecht uitslag verkiezingen aan (11/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Martin Fayulu gaat de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen in Congo aanvechten voor het Grondwettelijk Hof in Kinshasa. Fayulu claimt...
  [naar artikel]
 36. President Loekasjenko wint verkiezingen in Wit-Rusland (28/03/2019 - De Morgen)
  De Wit-Russische president Loekasjenko behaalde volgens exitpolls gisteren 80 procent van de stemmen bij de presidentsverkiezingen. Zo verzekert hij zich van een vijfde mandaat.
  [naar artikel]
 37. Oppositie verdwijnt uit parlement Wit-Rusland (18/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de parlementsverkiezingen in Wit-Rusland zijn alle 110 verkozen parlementsleden afkomstig van partijen die president Aleksander Loekasjenko...
  [naar artikel]
 38. EU voert jaar na verkiezingen Wit-Rusland druk op Loekasjenko op (08/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie stelt Wit-Rusland nieuwe sancties in het vooruitzicht. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei een jaar na de omstreden presidentsverkiezingen in het Oost-Europese land dat het regime van Aleksandr Loekasjenko "op flagrante wijze zijn internationale verplichtingen blijft negeren".
  [naar artikel]
 39. Wit-Russische oppositie roept op tot massastaking (01/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De oppositie in Wit-Rusland roept burgers op om dinsdag massaal te gaan staken uit protest tegen het regime van president Aleksandr Loekasjenko....
  [naar artikel]
 40. EU verwerpt uitslag presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, maar vraagt niet om vertrek Loekasjenko (19/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Europese staatshoofden en regeringsleiders erkennen de officiële uitslag van de Wit-Russische presidentsverkiezingen niet. Dat deelden ze woensdag mee na drie uur durend video-overleg. Ze drukken hun steun uit voor een vreedzame, democratische transitie, maar benadrukken dat de Wit-Russen zelf over hun toekomst moeten kunnen beslissen.
  [naar artikel]
 41. Congolese oppositiekandidaat Fayulu vecht uitslag verkiezingen aan bij Grondwettelijk Hof (11/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Martin Fayulu gaat de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen in Congo aanvechten voor het Grondwettelijk Hof in Kinshasa. Fayulu claimt...
  [naar artikel]
 42. Opnieuw duizenden mensen op straat in Wit-Rusland, politie arresteert deelnemers van protesten tegen Loekasjenko (22/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Wit-Rusland zijn voor de vijftiende zondag op rij duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het bewind van Aleksandr Loekasjenko. In de hoofdstad Minsk kwamen de demonstranten samen in verschillende wijken. Ze zwaaiden met de historische wit-rood-witte vlaggen, die symbool staan voor steun aan de oppositie.
  [naar artikel]
 43. Zowel VS als EU erkennen Loekasjenko niet langer als president van Wit-Rusland (24/09/2020 - Express)
  In de voorbije 24 uur hebben zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie officieel verklaard dat ze Loekasjenko niet... The post Zowel VS als EU erkennen Loekasjenko niet langer als president van Wit-Rusland appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 44. Wit-Rusland: Loekasjenko beraamde moorden op critici (05/01/2021 - Express)
  De Wit-Russische president Loekasjenko zou moorden op verschillende van zijn politieke tegenstanders beraamd hebben, onder wie ook een onderzoeksjournalist die... The post Wit-Rusland: Loekasjenko beraamde moorden op critici appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 45. Wit-Rusland overwint angst voor Loekasjenko (17/08/2020 - De Tijd)
  20:53 In een mum van tijd heeft 'Europa's laatste dictator', Aleksandr Loekasjenko, zijn greep op de macht verloren. 'Rusland staat mogelijk een regimewissel toe.'
  [naar artikel]
 46. Een ooggetuige over de crisis in Wit-Rusland: 'Dit is een middelvinger van de dictator' (18/08/2020 - Knack)
  Op 9 augustus werd de Wit-Russische dictator Alexander Loekasjenko voor de zesde keer tot president gekozen. De verkiezingen werden volgens de oppositie op groteske wijze vervalst. Het was het startsein voor de zwaarste rellen ooit in het land. Een ooggetuigenverslag.
  [naar artikel]
 47. 'Poetin vindt hem een boerenpummel': waarom Loekasjenko meer is dan een cartoonfiguur (03/06/2021 - Knack)
  Ondanks de onverminderde steun voor Wit-Rusland raakt ook in Rusland het geduld met Aleksandr Loekasjenko stilaan op. 'Vladimir Poetin zou hem het liefst van al afzetten, maar dat gaat niet - en hij weet het.'
  [naar artikel]
 48. Aanhangers Erdogan vieren feest, oppositie wacht officiële verkiezingsuitslag af (25/06/2018 - De Morgen)
  Na de opeising van de overwinning bij de verkiezingen in Turkije door president Recep Tayyip Erdogan, verzamelt de oppositie zich om te protesteren. Voorstanders van de regeringspartij AKP komen dan weer op straat om feest te vieren. Morgen wordt door de kiescommissie de officiële uitslag pas bekend gemaakt. 
  [naar artikel]
 49. Oppositie Wit-Rusland kondigt nieuwe protesten aan op “Dag van de vrijheid” (25/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Wit-Russische oppositie heeft donderdag, op de zogenaamde "Dag van de vrijheid", haar ongenoegen geuit over de langzittende president Aleksandr Loekasjenko en straatprotesten aangekondigd voor zaterdag.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.