Het project 'In uwen frigo' van vzw FoodWIN krijgt geld van stad Gent om voedselverspilling tegen te gaan. De vzw doet dat door simpelweg eten slimmer te bewaren in de koelkast. De vzw zal lessen "koelkastsorteren" geven, onder meer aan huishoudhulpen. Praktische tips zijn goed voor minder voedselverspilling en dus ook voor de portemonnee. Gent geeft ook drie andere projecten rond duurzaam eten centen. [naar artikel]
Met de app "Too Good To Go" wordt voedselverspilling tegengegaan. De app is hip in Hasselt en in Genk. Zaakvoerders kunnen hun eten alsnog verkopen voor het de vuilbak ingaat. De klanten krijgen het eten dan ook goedkoper. Het eethuisje Smaak in Hasselt gebruikt de app en biedt porties aan voor 4,60 euro in plaats van 10,50 euro. [naar artikel]
In de derde aflevering van "Over Eten" op Eén gaat het vanavond over voedselverspilling, een probleem van onze tijd. Maar liefst een derde van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, gaat verloren. En dat terwijl miljoenen mensen nog altijd honger lijden. Wat weet u over voedselverspilling? Test hier uw kennis. [naar artikel]
Gent heeft van de Verenigde Naties een internationale prijs gekregen voor het voedselproject "Gent en Garde". Daarmee gaat de stad onder meer de strijd aan tegen voedselverspilling. [naar artikel]
De maatregelen van de Europese Unie om voedselverspilling tegen te gaan zijn te versnipperd en onregelmatig. Het probleem wordt nu op het bordje [naar artikel]
Herbekijk hier "Over eten" van woensdag 14 november. [naar artikel]
Gehaktballenrestaurant Balls&Glory van kok Wim Ballieu uit Gent verkoopt gehaktballen en schenkt ze aan hulpverleners. Zij hebben het almaar drukker om tijd te vinden om aan eten te raken. Ballieu wil met het initiatief voedselverspilling tegen gaan én de zorgsector een hart onder de riem steken. [naar artikel]
Voedingsmiddelenbedrijf Danone gaat op het merendeel van haar producten de houdbaarheidsdatum veranderen: "te gebruiken tot" wordt "ten minste houdbaar tot". Danone wil daarmee duidelijk maken dat een potje yoghurt ook nog na de houdbaarheidsdatum eetbaar is en dus niet meteen moet worden weggegooid. "Een goed signaal in de strijd tegen voedselverspilling", zegt voedingsexpert Frank Devlieghere (UGent). [naar artikel]
01:00 Too Good To Go, de Deense app die voedselverspilling moet tegengaan, wordt dinsdag gelanceerd in de Verenigde Staten. De Belg Jonas Mallisse is mee verantwoordelijk voor de expansie. [naar artikel]
In de strijd tegen voedselverspilling krijgen meer dan 200 producten vanaf vandaag een extra label om aan te duiden dat je ze niet onmiddellijk hoeft weg te gooien als de houdbaarheidsdatum overschreden is. Veel mensen kennen het verschil niet tussen "ten minste houdbaar tot" en "te gebruiken tot". Daardoor belanden elk jaar tonnen voedsel dat perfect eetbaar is in de vuilnisbak. [naar artikel]
De nood aan betaalbare en kwalitatieve woningen in Gent, vooral voor gezinnen, is nog veel groter dan tot nu werd gedacht. Uit een nieuwe woonstudie blijkt dat er tegen 2040 naar schatting 6.000 woningen moeten bijkomen om ervoor te zorgen dat iedereen die in Gent wil wonen er ook terecht kan. Tegen die tijd zouden er 20.000 gezinnen bijkomen, de bevolking zou zo aangroeien tot 300.000 mensen. De studie geeft heel wat aanbevelingen aan het stadsbestuur om die vraag aan te kunnen. Gent belooft ermee aan de slag te gaan. [naar artikel]
In 4 Gentse natuurgebieden laten honden, via hun uitwerpselen, elk jaar per hectare gemiddeld 11 kilogram stikstof en 5 kilogram fosfor achter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent. De bemesting is goed voor gewone planten, maar kan zeldzame en waardevolle exemplaren verdringen. "De biodiversiteit lijdt eronder, we moeten hondeneigenaars sensibiliseren." [naar artikel]
In Geel en Herentals blijven er nieuwe gezinnen zich aanmelden bij de voedselbanken. "Dit weekend doken er 15 nieuwe gezinnen op uit het niets. We helpen iedereen maar de toestand baart ons zorgen", zegt Tom Helsen van De Toevlucht op Radio 2 Antwerpen. [naar artikel]
De stad Gent heeft samen met organisatie FoodWIN het project "In uwe frigo" gelanceerd om gezinnen beter te leren omgaan met het eten in de koelkast. Uit onderzoek van de Vlaamse Overheid blijkt dat ongeveer de helft van wat in de koelkast zit per jaar wordt weggegooid. Met het project leren mensen, en hun poetshulpen, hoe ze voedsel beter kunnen schikken in de koelkast zodat het langer bewaard kan blijven. [naar artikel]
Zelzate heeft het eerste wereldkampioenschap "sjakossen smijten" georganiseerd. Het ging om een ludieke actie om de gemeente in een positief daglicht te zetten. Het was ook een hommage aan Eddy Wally die naast zingen ook handtassen verkocht op markten. [naar artikel]
Elk jaar wordt in Vlaanderen 907 miljoen kilo perfect eetbaar voedsel weggegooid. De gezinnen verspillen 241 miljoen kilo, of 88 kilo per... [naar artikel]
Gary Pilnick, multimiljonair en CEO van ontbijtgranengigant Kellogg's, ligt onder vuur na een omstreden uitspraak. Tijdens een interview op het Amerikaanse nieuwskanaal CNBC suggereerde hij dat gezinnen die het niet breed hebben, geld kunnen besparen door ontbijtgranen als avondmaal te eten. Een uitspraak die op sociale media veel kritiek krijgt. [naar artikel]
Elke Belg verspilt jaarlijks 345 kilogram voedsel. Dat is – na Nederland – het hoogste cijfer in de Europese Unie. Slovenië daarentegen heeft ‘slechts’ een voedselverspilling van 72 kg per persoon per jaar. Voor alle 27 lidstaten samen gaat het om 88 miljoen ton. Het Europees parlement vroeg eerder dit jaar aan alle lidstaten om hierrond actie te ondernemen. Het doel is om tegen 2025 dertig procent en tegen 2050 vijftig procent minder voedsel te verspillen. [naar artikel]
Het Finse leger wil dat de manschappen twee keer in de week tijdens de lunch of het diner uitsluitend vegetarisch eten krijgen. Het is gezonder en klimaatvriendelijker, luidt het. De minister van Defensie fluit de legerleiding echter terug. "Een leger strijdt niet met kracht uit linzensoep en bloemkoolsmoothie", zegt hij. [naar artikel]
5 jaar geleden maakte "Panorama" een portret van gezinnen met kinderen die onder de armoedegrens leven. Het leverde een beklijvende reportage op die in scholen nog vaak gebruikt wordt en met uitspraken die blijven nazinderen, zoals Mika die opkeek tegen de eerste schooldag omdat klasgenootjes dan vertellen over al die mooie reizen die ze gemaakt hebben en hij enkel kan zeggen: "Ik ben gaan zwemmen." Drie gezinnen hebben we, 5 jaar later, opnieuw opgezocht. Hoe is het met Mika, Akira, Sean en Jason? [naar artikel]
Onderzoek toont het aan: onze kinderen eten te veel vet en suiker en te weinig groenten en fruit. Hoe zorgen we ervoor dat ze de zoete en vette verleiding kunnen weerstaan en gezonder gaan eten? "Over eten" zocht naar oorzaken en oplossingen, thuis aan de eettafel en daarbuiten. En acteur en tv-presentator Jan Van Looveren klapt uit de biecht bij Danira: "Als bakker at ik meer dan 1.000 koffiekoeken per jaar." [naar artikel]
De organisatie strijdt tegen de cybercensuur en bewaart onder het motto "Collateral Freedom" de inhoud van sites die gecensureerd worden in veilige "clouds". [naar artikel]
Voedselverspilling: het gebeurt in zowat elke fase van de voedselketen. In de landbouw, in de industrie en ook en vooral in onze eigen keuken. In de derde aflevering van “Over eten” houden Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis onze spilzucht tegen het licht. We ontdekken ook verrassende ingrediënten in dierenvoeding en schlagerzanger Christoff onthult zijn innige band met de warme bakker. [naar artikel]
Het restaurant Acaciahof uit Overpelt heeft een moedige manier gevonden om voedselverspilling tegen te gaan. Wie zijn bord niet leeg eet, krijgt 2 euro extra aangerekend. De opbrengst gaat naar een goed doel. "Hier gingen meerdere emmers van 15 à 20 liter per dag de vuilbak in", zegt restauranthoudster Isabelle Snoeckx in "De wereld vandaag" op Radio 1. [naar artikel]
Ex-Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche zou liever een "duurzame en nuttige gedragsverandering teweeg brengen", laat hij weten in "De wereld vandaag" op Radio 1. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.