Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
VRT NWS

Gent strijdt tegen voedselverspilling: "Gezinnen smijten 88 kilogram eten per jaar weg"

29/09/2020 - 16:35
"De stad Gent is sinds 2013 voortrekker in de strijd tegen voedselverspilling. Het bewijs daarvan zien we in initiatieven zoals Too Good To Go, het Restorestje van Gent en garde, Foodsavers Gent, Wonky en het Food Pilot-project van ILVO. Het is vandaag de allereerste internationale dag tegen voedselverspilling. Een Vlaams gezin gooit gemakkelijk ieder jaar ongeveer 88 kilogram eten weg, terwijl een groot deel daarvan eigenlijk gewoon nog te eten is."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Project tegen voedselverspilling in Gent: bespaar ruim 350 euro door koelkast beter te sorteren  (05/02/2020 - VRT NWS)

Het project 'In uwen frigo' van vzw FoodWIN krijgt geld van stad Gent om voedselverspilling tegen te gaan. De vzw doet dat door simpelweg eten slimmer te bewaren in de koelkast. De vzw zal lessen "koelkastsorteren" geven, onder meer aan huishoudhulpen. Praktische tips zijn goed voor minder voedselverspilling en dus ook voor de portemonnee. Gent geeft ook drie andere projecten rond duurzaam eten centen. [naar artikel]


2. Goedkoop eten in Hasselt en Genk dankzij app tegen voedselverspilling (31/08/2018 - Het Belang van Limburg)

Met de app "Too Good To Go" wordt voedselverspilling tegengegaan. De app is hip in Hasselt en in Genk. Zaakvoerders kunnen hun eten alsnog verkopen voor het de vuilbak ingaat. De klanten krijgen het eten dan ook goedkoper. Het eethuisje Smaak in Hasselt gebruikt de app en biedt porties aan voor 4,60 euro in plaats van 10,50 euro. [naar artikel]


3. Quiz: hoe goed bent u in het tegengaan van voedselverspilling? (14/11/2018 - VRT NWS)

In de derde aflevering van "Over Eten" op Eén gaat het vanavond over voedselverspilling, een probleem van onze tijd. Maar liefst een derde van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, gaat verloren. En dat terwijl miljoenen mensen nog altijd honger lijden. Wat weet u over voedselverspilling? Test hier uw kennis.  [naar artikel]


4. VN beloont Gent met prijs voor duurzaam voedselproject "Gent en Garde" (10/12/2019 - VRT NWS)

Gent heeft van de Verenigde Naties een internationale prijs gekregen voor het voedselproject "Gent en Garde". Daarmee gaat de stad onder meer de strijd aan tegen voedselverspilling. [naar artikel]


5. "EU faalt in strijd tegen voedselverspilling" (17/01/2017 - Het Laatste Nieuws)

De maatregelen van de Europese Unie om voedselverspilling tegen te gaan zijn te versnipperd en onregelmatig. Het probleem wordt nu op het bordje [naar artikel]


6. Over eten: voedselverspilling (14/11/2018 - VRT NWS)

Herbekijk hier "Over eten" van woensdag 14 november. [naar artikel]


7. Opmerkelijke solidariteitsactie Wim Ballieu: "Schenk een gehaktbal aan een hulpverlener!" (17/03/2020 - VRT NWS)

Gehaktballenrestaurant Balls&Glory van kok Wim Ballieu uit Gent verkoopt gehaktballen en schenkt ze aan hulpverleners. Zij hebben het almaar drukker om tijd te vinden om aan eten te raken. Ballieu wil met het initiatief voedselverspilling tegen gaan én de zorgsector een hart onder de riem steken. [naar artikel]


8. Danone moedigt aan om producten over datum nog op te eten en verandert "te gebruiken tot" in "ten minste houdbaar tot" (20/04/2021 - VRT NWS)

Voedingsmiddelenbedrijf Danone gaat op het merendeel van haar producten de houdbaarheidsdatum veranderen: "te gebruiken tot" wordt "ten minste houdbaar tot". Danone wil daarmee duidelijk maken dat een potje yoghurt ook nog na de houdbaarheidsdatum eetbaar is en dus niet meteen moet worden weggegooid. "Een goed signaal in de strijd tegen voedselverspilling", zegt voedingsexpert Frank Devlieghere (UGent). [naar artikel]


9. Belgische ondernemer strijdt tegen voedselverspilling in VS (29/09/2020 - De Tijd)

01:00 Too Good To Go, de Deense app die voedselverspilling moet tegengaan, wordt dinsdag gelanceerd in de Verenigde Staten. De Belg Jonas Mallisse is mee verantwoordelijk voor de expansie. [naar artikel]


10. Extra label op verpakking moet voedselverspilling tegengaan: "Veel mensen gooien voedsel weg dat nog perfect eetbaar is" (29/09/2021 - VRT NWS)

In de strijd tegen voedselverspilling krijgen meer dan 200 producten vanaf vandaag een extra label om aan te duiden dat je ze niet onmiddellijk hoeft weg te gooien als de houdbaarheidsdatum overschreden is. Veel mensen kennen het verschil niet tussen "ten minste houdbaar tot" en "te gebruiken tot". Daardoor belanden elk jaar tonnen voedsel dat perfect eetbaar is in de vuilnisbak. [naar artikel]


11. Gent blijft groeien, tot 20.000 extra gezinnen tegen 2040: "Nood aan betaalbare en goede woningen" (12/05/2023 - VRT NWS)

De nood aan betaalbare en kwalitatieve woningen in Gent, vooral voor gezinnen, is nog veel groter dan tot nu werd gedacht. Uit een nieuwe woonstudie blijkt dat er tegen 2040 naar schatting 6.000 woningen moeten bijkomen om ervoor te zorgen dat iedereen die in Gent wil wonen er ook terecht kan. Tegen die tijd zouden er 20.000 gezinnen bijkomen, de bevolking zou zo aangroeien tot 300.000 mensen. De studie geeft heel wat aanbevelingen aan het stadsbestuur om die vraag aan te kunnen. Gent belooft ermee aan de slag te gaan. [naar artikel]


12. UGent: "Hondenuitwerpselen zijn schadelijk voor biodiversiteit, neem de drollen dus mee" (07/02/2022 - VRT NWS)

In 4 Gentse natuurgebieden laten honden, via hun uitwerpselen, elk jaar per hectare gemiddeld 11 kilogram stikstof en 5 kilogram fosfor achter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent. De bemesting is goed voor gewone planten, maar kan zeldzame en waardevolle exemplaren verdringen. "De biodiversiteit lijdt eronder, we moeten hondeneigenaars sensibiliseren." [naar artikel]


13. Ongeziene drukte bij Kempense voedselbanken: "Elk weekend hebben tientallen nieuwe gezinnen eten nodig" (16/02/2021 - VRT NWS)

In Geel en Herentals blijven er nieuwe gezinnen zich aanmelden bij de voedselbanken. "Dit weekend doken er 15 nieuwe gezinnen op uit het niets. We helpen iedereen maar de toestand baart ons zorgen", zegt Tom Helsen van De Toevlucht op Radio 2 Antwerpen. [naar artikel]


14. Met deze tips helpt project Gentse gezinnen om koelkast beter in te richten en zo verspilling tegen te gaan (06/10/2021 - VRT NWS)

De stad Gent heeft samen met organisatie FoodWIN het project "In uwe frigo" gelanceerd om gezinnen beter te leren omgaan met het eten in de koelkast. Uit onderzoek van de Vlaamse Overheid blijkt dat ongeveer de helft van wat in de koelkast zit per jaar wordt weggegooid. Met het project leren mensen, en hun poetshulpen, hoe ze voedsel beter kunnen schikken in de koelkast zodat het langer bewaard kan blijven. [naar artikel]


15. Zelzate houdt wereldkampioenschap "sjakossen smijten" (10/06/2019 - VRT NWS)

Zelzate heeft het eerste wereldkampioenschap "sjakossen smijten" georganiseerd. Het ging om een ludieke actie om de gemeente in een positief daglicht te zetten. Het was ook een hommage aan Eddy Wally die naast zingen ook handtassen verkocht op markten. [naar artikel]


16. Elk gezin verspilt 88 kilo eten per jaar: 6 tips tegen voedselverspilling (02/04/2019 - Het Laatste Nieuws)

Elk jaar wordt in Vlaanderen 907 miljoen kilo perfect eetbaar voedsel weggegooid. De gezinnen verspillen 241 miljoen kilo, of 88 kilo per... [naar artikel]


17. Kellogg’s-CEO onder vuur na "besparingstip" voor arme gezinnen: "Ontbijtgranen als avondmaal eten" (28/02/2024 - VRT NWS)

Gary Pilnick, multimiljonair en CEO van ontbijtgranengigant Kellogg's, ligt onder vuur na een omstreden uitspraak. Tijdens een interview op het Amerikaanse nieuwskanaal CNBC suggereerde hij dat gezinnen die het niet breed hebben, geld kunnen besparen door ontbijtgranen als avondmaal te eten. Een uitspraak die op sociale media veel kritiek krijgt. [naar artikel]


18. Nood aan Europees jaar tegen voedselverspilling (29/09/2017 - Het Belang van Limburg)

Elke Belg verspilt jaarlijks 345 kilogram voedsel. Dat is – na Nederland – het hoogste cijfer in de Europese Unie. Slovenië daarentegen heeft ‘slechts’ een voedselverspilling van 72 kg per persoon per jaar. Voor alle 27 lidstaten samen gaat het om 88 miljoen ton. Het Europees parlement vroeg eerder dit jaar aan alle lidstaten om hierrond actie te ondernemen. Het doel is om tegen 2025 dertig procent en tegen 2050 vijftig procent minder voedsel te verspillen. [naar artikel]


19. Finse minister wil geen vegetarische dag in leger: "Een leger strijdt niet met kracht uit linzensoep" (24/08/2018 - De Morgen)

Het Finse leger wil dat de manschappen twee keer in de week tijdens de lunch of het diner uitsluitend vegetarisch eten krijgen. Het is gezonder en klimaatvriendelijker, luidt het. De minister van Defensie fluit de legerleiding echter terug. "Een leger strijdt niet met kracht uit linzensoep en bloemkoolsmoothie", zegt hij. [naar artikel]


20. Pano: "Arm Vlaanderen, 5 jaar later" (12/09/2018 - VRT NWS)

  5 jaar geleden maakte "Panorama" een portret van gezinnen met kinderen die onder de armoedegrens leven. Het leverde een beklijvende reportage op die in scholen nog vaak gebruikt wordt en met uitspraken die blijven nazinderen, zoals Mika die opkeek tegen de eerste schooldag omdat klasgenootjes dan vertellen over al die mooie reizen die ze gemaakt hebben en hij enkel kan zeggen: "Ik ben gaan zwemmen." Drie gezinnen hebben we, 5 jaar later, opnieuw opgezocht. Hoe is het met Mika, Akira, Sean en Jason? [naar artikel]


21. Het beste uit "Over eten": Oorlog aan tafel en de koffiekoekenverslaving van Jan Van Looveren (12/12/2018 - VRT NWS)

Onderzoek toont het aan: onze kinderen eten te veel vet en suiker en te weinig groenten en fruit. Hoe zorgen we ervoor dat ze de zoete en vette verleiding kunnen weerstaan en gezonder gaan eten? "Over eten" zocht naar oorzaken en oplossingen, thuis aan de eettafel en daarbuiten. En acteur en tv-presentator Jan Van Looveren klapt uit de biecht bij Danira: "Als bakker at ik meer dan 1.000 koffiekoeken per jaar." [naar artikel]


22. Reporters sans frontières "bevrijdt" 5 gecensureerde nieuwswebsites (10/03/2017 - De Redactie)

De organisatie strijdt tegen de cybercensuur en bewaart onder het motto "Collateral Freedom" de inhoud van sites die gecensureerd worden in veilige "clouds". [naar artikel]


23. Het beste uit "Over eten": Over te kromme komkommers, pralines voor de zwijnen en de zoete zonde van zanger Christoff (14/11/2018 - VRT NWS)

Voedselverspilling: het gebeurt in zowat elke fase van de voedselketen. In de landbouw, in de industrie en ook en vooral in onze eigen keuken. In de derde aflevering van “Over eten” houden Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis onze spilzucht tegen het licht. We ontdekken ook verrassende ingrediënten in dierenvoeding en schlagerzanger Christoff onthult zijn innige band met de warme bakker. [naar artikel]


24. Restaurant: “Bord niet leeg eten? Dat is dan 2 euro extra” (22/12/2017 - VRT NWS)

Het restaurant Acaciahof uit Overpelt heeft een moedige manier gevonden om voedselverspilling tegen te gaan. Wie zijn bord niet leeg eet, krijgt 2 euro extra aangerekend. De opbrengst gaat naar een goed doel. "Hier gingen meerdere emmers van 15 à 20 liter per dag de vuilbak in", zegt restauranthoudster Isabelle Snoeckx in "De wereld vandaag" op Radio 1. [naar artikel]


25. Maak van "Dagen zonder Vlees" beter "Dagen zonder voedselverspilling" (01/03/2017 - De Redactie)

Ex-Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche zou liever een "duurzame en nuttige gedragsverandering teweeg brengen", laat hij weten in "De wereld vandaag" op Radio 1. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!