Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 May 2022
21:50 uur

Media VS: Amerikaanse Justitie sleept Google voor rechter wegens ‘illegaal monopolie’

De Morgen

20/10/2020 - 16:19

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat Google aanklagen wegens het ‘in stand houden van een illegaal monopolie op zoekopdrachten en zoekadvertenties’. Dat melden diverse Amerikaanse media. Een dergelijke aanklacht zou een ongekend grote stap zijn tegen de groeiende macht van techbedrijven.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Amerikaanse Justitie sleept Google voor rechter wegens ‘illegaal monopolie’ (21/10/2020 - De Morgen)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat Google aanklagen wegens het ‘instandhouden van een illegaal monopolie op zoekopdrachten en zoekadvertenties’. Dat is een ongekend grote stap tegen de groeiende macht van techbedrijven.
  [naar artikel]
 2. Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie (08/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie Een groep van 37 Amerikaanse procureurs-generaal in de Verenigde Staten klaagt Google aan wegens vermeende praktijken die concurrentie verstoren. De procureurs-generaal, zowel Democraten als Republikeinen, vertegenwoordigen onder meer New York, North Carolina, Tennessee en Utah, evenals het District of Columbia, waar hoofdstad Washington toe behoort. De aanklacht stelt dat Google een monopolie heeft op de […] Lees dit artikel: Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie
  [naar artikel]
 3. Justitie in VS wil Google aanklagen vanwege monopolie op online-advertentiemarkt (16/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse autoriteiten staan op het punt Google aan te klagen wegens concurrentievervalsing. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van...
  [naar artikel]
 4. Amerikaanse overheid neemt Google in het vizier (20/10/2020 - De Tijd)
  15:57 Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal deze dinsdag bekendmaken dat het Google aanklaagt wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Dat melden Amerikaanse media.
  [naar artikel]
 5. Frankrijk sleept Apple en Google voor de rechter wegens "oneerlijke handelspraktijken" (14/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Frankrijk daagt de Amerikaanse techgiganten Apple en Google voor de rechter wegens "oneerlijke handelspraktijken". Dat heeft de Franse minister van...
  [naar artikel]
 6. Amerikaanse Justitie wil dat Facebook dochterbedrijven Instagram en WhatsApp afstoot (09/12/2020 - VRT NWS)
  De Amerikaanse toezichthouder FTC en 46 Amerikaanse staten beschuldigen Facebook van een machtsmisbruik en het bezitten van een illegaal monopolie op de markt van sociale media. Om dat te doorbreken moet het bedrijf zijn twee belangrijkste dochterbedrijven afstoten: Instagram en WhatsApp. Het wordt wellicht een lange juridische strijd.
  [naar artikel]
 7. Schrijfster sleept Trump voor de rechter wegens laster (05/11/2019 - De Morgen)
  De Amerikaanse journalist en columnist die beweert ruim twintig jaar geleden te zijn verkracht door president Trump, sleept hem voor de rechter wegens laster. Volgens E. Jean Carroll (75) heeft Trump gelogen over het misbruik en haar naam door het slijk gehaald.
  [naar artikel]
 8. Ontslagen werknemer sleept Google voor rechter wegens discriminatie van blanke mannen (08/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Google-werknemer James Damore werd in augustus ontslagen nadat hij een controversiële memo had rondgestuurd over diversiteit en gender in het...
  [naar artikel]
 9. De rechter die niet zomaar aanneemt dat Facebook een monopolie is (29/06/2021 - De Tijd)
  18:43 James E. Boasberg heeft geoordeeld dat de argumentatie van de Amerikaanse telecomwaakhond FTC om Facebook als een monopolie te beschouwen tekortschoot. Wie is deze rechter?
  [naar artikel]
 10. Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt zoekmachine Google aan wegens machtsmisbruik (20/10/2020 - VRT NWS)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een mededingingszaak gestart tegen internetbedrijf Google. 's Werelds grootste zoekmachine wordt ervan beschuldigd zijn dominante positie op de internetzoekmarkt misbruikt te hebben. De aanklacht zou deel uitmaken van een grotere aanval op Google, waarbij ook misbruiken op de markt voor digitale advertenties in het vizier komen. Elf Amerikaanse staten, alle met een Republikeinse hoofdaanklager, hebben zich als belanghebbende bij de aanklacht gevoegd. Google noemt de aanklacht in een eerste reactie "gebrekkig".
  [naar artikel]
 11. Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan voor vermeend monopolie (08/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een groep van 37 Amerikaanse procureurs-generaal in de VS klaagt Google aan wegens vermeende praktijken die concurrentie verstoren. De procureurs-generaal, zowel Democraten als Republikeinen, vertegenwoordigen onder meer New York, North Carolina, Tennessee en Utah, evenals het District of Columbia, waar hoofdstad Washington toe behoort.
  [naar artikel]
 12. Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie (08/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een groep van 37 Amerikaanse procureurs-generaal in de VS klaagt Google aan wegens vermeende praktijken die concurrentie verstoren. De procureurs-generaal, zowel Democraten als Republikeinen, vertegenwoordigen onder meer New York, North Carolina, Tennessee en Utah, evenals het District of Columbia, waar hoofdstad Washington toe behoort.
  [naar artikel]
 13. Europese nieuwsmedia dienen klacht in tegen reclamemonopolie Google (11/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Europese nieuwsmedia hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen Google omdat het Amerikaanse techbedrijf een monopolie op het plaatsen van onlinereclame heeft. De European Publishers Council (EPC), waar uitgevers als DPG Media, Sanoma en Mediahuis onderdeel van zijn, wil dat Google ter verantwoording wordt geroepen en dat de Europese mededingingswaakhond maatregelen neemt om de marktmacht van Google te breken.
  [naar artikel]
 14. Democraat sleept ex-president Trump voor de rechter om bestorming parlement (05/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een Amerikaanse politicus die als aanklager betrokken was bij het mislukte impeachment-proces tegen Donald Trump, sleept de voormalige president nu voor de rechter. Democratisch Afgevaardigde voor Californië Eric Swalwell houdt Trump en anderen verantwoordelijk voor de gevolgen van de bestorming van het parlementsgebouw Capitool in Washington op 6 januari, berichten Amerikaanse media vrijdag.
  [naar artikel]
 15. Democraat sleept ex-president Trump voor de rechter voor bestorming Capitool (05/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een Amerikaanse politicus die als aanklager betrokken was bij het mislukte impeachmentproces tegen Donald Trump, sleept de voormalige president nu voor de rechter. Democratisch Afgevaardigde voor Californië Eric Swalwell houdt Trump en anderen verantwoordelijk voor de gevolgen van de bestorming van het parlementsgebouw Capitool in Washington op 6 januari, berichten Amerikaanse media vrijdag.
  [naar artikel]
 16. Nicht van president Trump sleept hem voor de rechter wegens fraude (24/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  De nicht van de Amerikaanse president Trump, Mary, sleept haar oom en andere familieleden voor de rechter. Ze stelt dat ze voor tientallen miljoenen dollars is bedrogen. Trump en de rest van de familie zouden ervoor hebben gezorgd dat zij nauwelijks wat zag van de erfenis van haar vader.
  [naar artikel]
 17. Nederlandse Consumentenbond sleept TikTok voor de rechter (31/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Consumentenbond, de Nederlandse evenknie van Test-Aankoop, sleept de razend populaire app TikTok voor de rechter. Ze eisen twee miljard euro schadevergoeding omdat ze vinden dat het bedrijf jarenlang illegaal privacy-gegevens over kinderen heeft verzameld.
  [naar artikel]
 18. Wanhoopspoging Huawei: bedrijf sleept VS voor de rechter (05/12/2019 - De Morgen)
  Het Chinese telecombedrijf Huawei sleept de Amerikaanse overheid voor de rechter, in een poging zijn toegang tot de Amerikaanse markt te redden.
  [naar artikel]
 19. Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie (08/07/2021 - De Tijd)
  09:58 Nog meer Amerikaanse staten hebben hun pijlen op de techkolos Google gericht. Het bedrijf is te dominant in de distributie van apps en verstoort zo de concurrentie.
  [naar artikel]
 20. Europese Commissie sleept België voor Hof van Justitie wegens witwasrichtlijn (02/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Europese Commissie sleept België voor het Hof van Justitie omdat ons land een belangrijke richtlijn tegen witwaspraktijken nog steeds niet volledig in nationale wetgeving heeft omgezet. Ze verzoekt het Hof om financiële sancties te voorzien.
  [naar artikel]
 21. Infrabel sleept vijf bedrijven voor de rechter wegens illegale prijsafspraken (16/11/2018 - Knack)
  Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel sleept vijf bedrijven voor de rechter wegens illegale prijsafspraken. Dat meldt Infrabel vrijdag. Onafhankelijke experts ramen de financiële schade volgens Infrabel op 4 tot 6 miljoen euro.
  [naar artikel]
 22. Beroep Google tegen Europese miljardenboete over Android van start (27/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Hof van Justitie begint vandaag met de behandeling van het bezwaar van Google tegen een miljardenboete die het Amerikaanse techbedrijf in 2018 kreeg opgelegd. De Europese Commissie meende toen dat Google illegaal eisen stelde aan telefoonfabrikanten die een eigen versie van Android wilden maken, maar toch appwinkel Play Store van Google wilden aanbieden. Die bedrijven moesten van het techbedrijf ook browser Chrome en de eigen zoekmachine van Google inbouwen in het mobiele besturingssysteem.
  [naar artikel]
 23. Facebook toch voor rechter voor monopolie en vermeend machtsmisbruik (11/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook moet toch voor de rechter komen in de zaak die de Amerikaanse concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) opnieuw aanspande tegen het socialemediaplatform wegens vermeend machtsmisbruik. Een rechter heeft het verzoek van Facebook, dat onderdeel is van Meta, om de zaak te seponeren afgewezen omdat de aantijgingen van de FTC nu “krachtiger en gedetailleerder” zijn.
  [naar artikel]
 24. Europese Commissie sleept Polen opnieuw voor Europees Hof van Justitie (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie sleept Polen nog maar eens voor het Europees Hof van Justitie wegens een controversiële justitiehervorming. Deze keer gat het...
  [naar artikel]
 25. Tesla sleept regering-Trump voor de rechter (23/09/2020 - Express)
  De Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen Tesla trekt naar de rechter tegen de regering van de Amerikaanse president Trump. Tesla... The post Tesla sleept regering-Trump voor de rechter appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 26. Nederlandse pilotenvakbond sleept Ryanair voor rechter wegens inzet stakingsbrekers (28/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Nederlandse pilotenvakbond VNV sleept luchtvaartmaatschappij Ryanair voor de rechter vanwege de inzet van stakingsbrekers vrijdag tijdens een pilotenstaking. Ondanks de staking zijn vrijdagochtend twee vluchten van Ryanair vanaf Eindhoven Airport toch vertrokken, terwijl de rechter de inzet van stakingsbrekers verboden heeft.
  [naar artikel]
 27. Google aangeklaagd door Amerikaanse overheid (21/10/2020 - Express)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie opent samen met elf Amerikaanse staten een rechtszaak tegen de zoekgigant Google voor machtsmisbruik op... The post Google aangeklaagd door Amerikaanse overheid appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 28. België naar Europees Hof van Justitie wegens witwasrichtlijn (02/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie sleept België voor het Hof van Justitie omdat ons land een belangrijke richtlijn tegen witwaspraktijken nog steeds niet...
  [naar artikel]
 29. Misbruikte turnster sleept Amerikaanse bond en olympisch comité voor de rechter (03/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Olympisch turnkampioene Aly Raisman klaagt het Amerikaanse olympisch comité en de turnbond aan wegens het seksuele misbruik door Larry Nassar, de...
  [naar artikel]
 30. Google en Amazon lobbyen voor miljoenen dollars om monopolie te bewaken (23/04/2021 - Express)
  Techgiganten zoals Google en Amazon gaven in het eerste kwartaal van 2021 al miljoenen dollars uit aan de lobbysector. Daarmee willen de techspelers de druk verlichten die zowel de Democraten als de Republikeinen op hun quasimonopolie zetten. Apple en Facebook gaven dit jaar dan meer minder geld uit aan lobbyen. De twee dominante partijen van […] Lees dit artikel: Google en Amazon lobbyen voor miljoenen dollars om monopolie te bewaken
  [naar artikel]
 31. 200 Amerikaanse kranten dagen Google en Facebook voor de rechter vanwege monopoliegedrag (08/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: 200 Amerikaanse kranten dagen Google en Facebook voor de rechter vanwege monopoliegedrag Lokale Amerikaanse kranten werken stilletjes aan een antitrustzaak tegen Facebook van Meta en Google. De twee techreuzen zouden de digitale advertentiemarkt gemonopoliseerd hebben en zo de kranten financieel doodknijpen. Verschillende kleine Amerikaanse kranten hebben hun lokaal verzet tegen “Big Tech” omgezet in een ware nationale beweging. Zo’n 200 kranten bouwen aan een antitrustzaak tegen Facebook […] Lees dit artikel: 200 Amerikaanse kranten dagen Google en Facebook voor de rechter vanwege monopoliegedrag
  [naar artikel]
 32. Tien Amerikaanse staten slepen Google voor de rechter vanwege ‘illegale deal met Facebook’ (17/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Google is zijn boekje te buiten gegaan in een verregaande samenwerkingsdeal met Facebook. Met die beschuldiging zijn tien Amerikaanse staten gekomen, waaronder Texas. Ze sleepten Google woensdag voor de rechter vanwege vermeend machtsmisbruik met zijn reclamediensten.
  [naar artikel]
 33. Rechter stelt Trump in het ongelijk over terugsturen onbegeleide migrantenkinderen (18/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Onbegeleide migrantenkinderen die illegaal de Amerikaanse grens oversteken, mogen niet zomaar worden teruggestuurd. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter woensdag beslist. De beslissing betekent een nederlaag voor de regering-Trump, die de migrantenkinderen tijdens de coronacrisis sneller wil terugsturen, melden verschillende Amerikaanse media.
  [naar artikel]
 34. Amerikaans ministerie van Justitie beschuldigt Google van machtsmisbruik (20/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een mededingingszaak gestart tegen internetbedrijf Google. ’s Werelds grootste zoekmachine wordt ervan beschuldigd zijn monopoliepositie te hebben misbruikt.
  [naar artikel]
 35. Speelgoedmerk sleept Louis Vuitton voor de rechter (03/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Amerikaanse speelgoedmerk MGA, bekend van de hype Poopsie Slime, maakt handtassen met een logo dat doet denken aan dat van Louis Vuitton. Om te voorkomen dat het Franse modehuis op een dag een officiële klacht indient, sleept de fabrikant het modelabel zelf - preventief - voor de rechter.
  [naar artikel]
 36. Prins Harry sleept Associated Newspapers opnieuw voor de rechter (24/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Prins Harry (37) sleept Assiociated Newspapers (ANL) opnieuw voor de rechter. De hertog van Sussex heeft woensdag bij het Hooggerechtshof een zaak aangespannen wegens smaad. ANL is een van de grootste krantenuitgevers van Groot-Brittannië en de uitgever van tabloids MailOnline en The Mail On Sunday. Het is niet duidelijk waar de zaak precies om draait en om welke artikels of titels van ANL het gaat.
  [naar artikel]
 37. Nicht van president Trump sleept hem voor de rechter: “Hij stal van mijn erfenis” (24/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De nicht van de Amerikaanse president Trump, Mary Trump, sleept haar oom en andere familieleden voor de rechter. Ze stelt dat ze voor tientallen...
  [naar artikel]
 38. Dexia sleept Deutsche Bank voor rechter wegens fraude (04/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 39. Journaliste sleept Patrick Lefevere voor rechter wegens laster (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. Wesphael sleept enkele media voor rechter wegens "mediatieke lynchpartij" (08/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Marc Uyttendaele gaat Bernard Wesphael, die donderdag vrijgesproken werd voor doodslag op Véronique Pirotton, in de arm nemen om een reeks
  [naar artikel]
 41. Frankrijk sleept Apple en Google voor de rechter (14/03/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/EazYV94ulf47xQzaA6vAXYwJvRo/diocontent/120427127/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 42. EU-Hof van Justitie bevestigt boete van 2,42 miljard euro voor Google (10/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: EU-Hof van Justitie bevestigt boete van 2,42 miljard euro voor Google Het Gerecht van de Europese Unie, een onderdeel van het Hof van Justitie in Luxemburg, bevestigt de boete van 2,42 miljard euro die de Europese Commissie in 2017 aan Google en Alphabet had opgelegd. Volgens de Commissie maakte Google zich schuldig aan misbruik van zijn machtspositie door zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping een onrechtmatig voordeel […] Lees dit artikel: EU-Hof van Justitie bevestigt boete van 2,42 miljard euro voor Google
  [naar artikel]
 43. Duitsland breidt onderzoek naar Google wegens concurrentieverstorende praktijken uit (04/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Duitsland breidt onderzoek naar Google wegens concurrentieverstorende praktijken uit In Duitsland wordt het onderzoek naar de Amerikaanse technologiereus Google wegens mogelijk concurrentieverstorende praktijken nog uitgebreid. Een en ander is het gevolg van de toepassing van een recente wet die maakt dat er sterker opgetreden kan worden tegen dergelijke digitale reuzen. Het onderzoek van de Duitse concurrentiewaakhond Bundeskartellamt heeft twee Europese entiteiten van Google en […] Lees dit artikel: Duitsland breidt onderzoek naar Google wegens concurrentieverstorende praktijken uit
  [naar artikel]
 44. Infrabel sleept leveranciers voor de rechter wegens prijsafspraken: "4 tot 6 miljoen te veel betaald" (16/11/2018 - VRT NWS)
  Infrabel sleept vijf leveranciers voor de rechter die jarenlang prijsafspraken hebben gemaakt bij aanbestedingen van de spoorwegbeheerder. Volgens een raming zou de spoorwegbeheerder hierdoor 4 tot 6 miljoen te veel betaald hebben. De sjoemelende bedrijven werden vorig jaar al beboet, maar Infrabel stapt nu naar de rechter. “We willen de geleden schade terugvorderen", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit aan VRT NWS.
  [naar artikel]
 45. Nieuwe monsterboete dreigt voor Google (08/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  BrusselDe Europese Commissie dreigt opnieuw met een monsterboete voor de Amerikaanse internetgigant Google. Die kan volgens Amerikaanse media oplopen tot ruim 11 miljard dollar (9,3 miljard euro). Google wordt er van beschuldigd fabrikanten van Android-smartphones onder druk te zetten om ook andere Google-producten te installeren.
  [naar artikel]
 46. “Pulp Fiction”-NFT’s: filmstudio Miramax sleept Quentin Tarantino voor de rechter wegens schending van auteursrechten (17/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: “Pulp Fiction”-NFT’s: filmstudio Miramax sleept Quentin Tarantino voor de rechter wegens schending van auteursrechten Filmstudio Miramax klaagt regisseur Quentin Tarantino aan voor zijn plannen om non-fungible tokens (NFT’s) uit te brengen die gebaseerd zijn op “Pulp Fiction”, een film die hij heeft geschreven en geregisseerd. Miramax beweert dat Tarantino niet de rechten heeft om dergelijke NFT’s te lanceren. De recente NFT-plannen van Hollywood-regisseur Quentin Tarantino hebben veel stof doen […] Lees dit artikel: “Pulp Fiction”-NFT’s: filmstudio Miramax sleept Quentin Tarantino voor de rechter wegens schending van auteursrechten
  [naar artikel]
 47. Google wordt in VK voor rechter gesleept: gebruikersdata verzameld via iPhone-tracking (30/04/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Google wordt in VK voor rechter gesleept: gebruikersdata verzameld via iPhone-tracking Google wordt aangeklaagd bij het Britse Hooggerechtshof door een collectief met zakenman Richard Lloyd aan het hoofd. ?Die beweert dat de internetgigant gegevens van miljoenen iPhone-gebruikers heeft gevolgd. Het collectief eist een schadevergoeding van miljarden ponden. Het Britse collectief met aan het hoofd Richard Lloyd beweert dat Google illegaal persoonlijke gegevens van iPhone-gebruikers heeft ontfutseld. […] Lees dit artikel: Google wordt in VK voor rechter gesleept: gebruikersdata verzameld via iPhone-tracking
  [naar artikel]
 48. Kim Kardashian sleept roddelsite voor rechter (12/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Kim Kardashian sleept een entertainmentsite voor de rechter. Die beweerde dat de realityster de overval waarvan ze vorige week slachtoffer van
  [naar artikel]
 49. How much is the fish: acht jaar cel voor Scooter? (05/08/2017 - De Redactie)
  Oekraïne sleept de Duitse dance-groep voor de rechter omdat de leden illegaal naar het geannexeerde stuk Rusland zou zijn gereisd.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy