Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Gazet van Antwerpen

Bakkers steken zon in hun brood door gist met vitamine D te gebruiken

05/11/2020 - 17:53
"Brood is een bron van vezels, eiwitten, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Vijf Kempense bakkers doen daar nog een schepje bovenop door hun brood te bakken met gist die natuurlijk verrijkt is met vitamine D, in de volksmond bekend als de zonneschijnvitamine. “Wij brengen de zon in je brood en gebak”, zeggen de bakkers."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Kempense bakkers zorgen voor zon in hun brood met vitamine D-gist (06/11/2020 - VRT NWS)

Vijf Kempense bakkers zorgen voor zon in hun brood met vitamine D-gist. Het gist wordt blootgesteld aan uv-licht en wordt zo dus verrijkt met vitamine D. "We gebruiken het gist in al onze broden, pistolets, sandwiches en zelfs in onze koffiekoeken", zegt bakker Koen Dilen uit Ravels. [naar artikel]


2. “Bakkers gebruiken nog steeds varkensvet als broodverbeteraar”: wat doet dit voor de smaak? En hoe weet je of het in jouw brood zit? (28/03/2023 - Het Laatste Nieuws)

Ons dagelijks brood bestaat uit bloem, water, gist en zout, maar sommige bakkers voegen nog broodverbeteraars toe om het brood langer houdbaar te maken én een krokantere korst te geven. “Dat gebeurt vaak met varkensvet of smout”, vertelt Eddy Van Damme van Bakkersfederatie Vlaanderen. Hoeveel bakkers gebruiken dit nog? Hoe herken je een brood met varkensvet? En hoe zit het met supermarktbrood? [naar artikel]


3. 'Voeg vitamine D toe aan brood om griep en verkoudheden te voorkomen' (16/02/2017 - Knack)

Britse onderzoekers stellen voor om vitamine D aan brood en melk toe te voegen zodat mensen minder ziek zouden worden. [naar artikel]


4. Belg krijgt drie keer te weinig vitamine D binnen, jodium toevoegen aan melk en brood kan oplossing zijn (18/01/2019 - Gazet van Antwerpen)

Een belangrijk deel van de Belgen krijgt te weinig vitamine D binnen via de voeding. Vaak genoeg de zon opzoeken, compenseert dat, maar in een druilerig land is dat niet evident. Mogelijk worden bepaalde voedingsmiddelen, zoals melk of brood, daarom straks verrijkt met vitamine D. Ook voor vitamine A is onze inname onvoldoende. [naar artikel]


5. “Deze gaat terug tot de goldrush van 1896“: enige zuurdesembib ter wereld ligt in ons land (04/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Het bedrijf Puratos uit de provincie Luik bezit een speciale bibliotheek. Een zuurdesembibliotheek, en bovendien de enige ter wereld. Brood werd eeuwenlang met desem gebakken, maar nu gebruiken bakkers vooral gist. De bedoeling van de bibliotheek is om al die verschillende desems niet verloren te laten gaan. [naar artikel]


6. Vlaamse bakkers kwaad op Delhaize voor ‘misleidende’ reclame (23/10/2019 - De Morgen)

Bakkers Vlaanderen is niet opgezet met de campagne ‘Brood, maar dan beter’ van de supermarktketen Delhaize. De beroepsvereniging van Vlaamse ambachtelijke bakkers vindt dat de nieuwe campagne doet uitschijnen dat enkel bij Delhaize brood zonder bewaarmiddelen wordt gemaakt. [naar artikel]


7. Invriezen en stoom gebruiken: zo wordt oud brood weer lekker (15/09/2022 - Het Belang van Limburg)

Bij Delhaize in Hasselt betaal je 1,25 euro in plaats van 2,49 voor één brood. Het enige verschil: het brood werd een dag eerder gebakken. In tijden waar het budget voor veel gezinnen steeds beperkter wordt, is het oude brood bij heel wat bakkers en -ketens een hit. Maar is dat dan nog lekker? En hoe kan je het opwaarderen? [naar artikel]


8. Bakkers en supermarkten verkopen steeds vaker ‘brood van gisteren’: is het dan nog lekker? En hoe kan je het opwaarderen? (15/09/2022 - Het Nieuwsblad)

Bij Delhaize in Hasselt betaal je 1,25 euro in plaats van 2,49 voor één brood. Het enige verschil: het brood werd een dag eerder gebakken. In tijden waar het budget voor veel gezinnen steeds beperkter wordt, is het oude brood bij heel wat bakkers en -ketens een hit. Maar is dat dan nog lekker? En hoe kan je het opwaarderen? [naar artikel]


9. We krijgen te weinig vitamines binnen maar melk en brood kunnen oplossing bieden (18/01/2019 - Het Belang van Limburg)

Een belangrijk deel van de Belgen krijgt te weinig vitamine D binnen via de voeding. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Vaak genoeg de zon opzoeken, compenseert dat. Maar in een druilerig land als het onze is dat niet evident. Mogelijk worden bepaalde voedingsmiddelen, zoals melk of brood, daarom straks verrijkt met vitamine D. Maar ook voor vitamine A is onze inname onvoldoende. [naar artikel]


10. Kan je verse gist door droge gist vervangen? En wat met rijzen en zout? Drie bakvragen beantwoord (22/10/2021 - Het Belang van Limburg)

Gist in een recept, dat klinkt vaak wat intimiderend. Maar dat hoeft het niet te zijn, met deze tips. [naar artikel]


11. Hobbybakker gebruikt 4.500 jaar oude gist om brood te bakken (07/08/2019 - Het Laatste Nieuws)

Een klein stukje van het oude Egypte werd deze week na 4.500 jaar weer tot leven gewekt. Amateur-egyptoloog Seamus Blackley slaagde erin om gist... [naar artikel]


12. Brood wordt duurder door stijgende energieprijzen en mislukte oogsten (26/10/2021 - De Standaard)

Een wereldwijde stijging van de tarweprijzen na slechte oogsten in Rusland dwingt bakkers de broodprijzen te verhogen. Ook de stijgende energieprijzen spelen een rol. In Frankrijk stijgt de prijs van de baguette met vijf à tien cent. Bij ons zijn de prijzen van het brood gestegen met tien à twintig cent. Dat laat de Bakkers Vlaanderen weten aan De Standaard. [naar artikel]


13. ‘Hangend brood’ voor de armen: corona blaast de Turkse traditie nieuw leven in (22/12/2020 - De Morgen)

Door corona is in Turkije de traditie van het ‘hangend brood’ opgeleefd: bakkers die gratis brood voor de armen bakken, betaald van geld dat andere klanten achterlaten. Dit ‘askida’ blijft niet meer bij brood – ook schooluniformen en bioscoopkaartjes worden zo verdeeld – en is een speelbal van de politiek geworden. [naar artikel]


14. Bakkers Mo en Abdel geven gratis brood en gebak aan mensen die het financieel moeilijk hebben (07/04/2020 - VRT NWS)

Bakkerij Bouakline, een bakker met winkels in Wetteren, Ninove en Nieuwerkerken (Aalst), schenkt brood en gebak aan mensen die het financieel moeilijk hebben. “We vertrouwen de mensen die ons bellen op hun woord. Hopelijk zet ons initiatief ook andere bakkers aan om hetzelfde te doen.” [naar artikel]


15. Met uw brood wordt gesjoemeld: vier op de tien broden te licht (04/09/2018 - Het Belang van Limburg)

De FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Ook sommige Limburgse bakkers maken zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van uw krant bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]


16. Er wordt met uw brood gesjoemeld:vier op de tien broden te licht (05/09/2018 - Het Belang van Limburg)

HasseltDe FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Ook sommige Limburgse bakkers maken zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van uw krant bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]


17. Bakkers kreunen onder hoge meelprijzen: “3 euro voor een wit brood binnenkort niet uitgesloten” (17/05/2022 - Gazet van Antwerpen)

“Net weer geweldig nieuws ontvangen. Een mens zou nog hopen dat het 1 april is”, schrijft Elke Cailloux van patisserie De Ruyter in Mechelen met een ironische noot op haar Facebookpagina. De aanleiding voor haar post is een zoveelste prijsstijging van het meel. Andere bakkers ontsnappen evenmin aan de enorme prijsschommelingen op de internationale markt. “Het is niet ondenkbaar dat een groot wit brood binnenkort drie euro kost”, klinkt het bij Bakkers Vlaanderen. [naar artikel]


18. “Brood bestellen zoals op Bol.com”: steeds meer bakkers met onlinewinkel (07/05/2022 - Het Belang van Limburg)

Online brood, pistolets of taart bestellen: de afgelopen twee jaar gingen 43 procent meer Limburgse bakkers digitaal via Bakkersonline. “Klanten die via de webshop bestellen, moeten niet aanschuiven in de rij”, zegt Ruben Baeten van Bakker Baeten in Opoeteren (Maaseik). [naar artikel]


19. BEKIJK - Naar de bakker op zondag, waar prijs van brood blijft stijgen: "Ik ga nu vaker naar de supermarkt" (22/05/2022 - VRT NWS)

De tarweprijzen blijven stijgen en bakkers slaan de prijzen van het brood op. Drie maanden geleden kostte een ton tarwe nog 245 euro, nu kost een ton 366 euro. Dat is een stijging met 49 procent. Ook door de stijgende energieprijzen lopen de kosten voor bakkers op. "Het journaal" ging langs bakkerij 't Pistoléke in Schoten en sprokkelde reacties bij bakker Mario en zijn klanten. [naar artikel]


20. Erfgoed, molenaars en bakkers (25/04/2019 - Het Belang van Limburg)

De Erfgoeddag op zondag 28 april zet vol in op vakmanschap en meesterschap. In Bocholt slaan bakkers en molenaars de handen in elkaar en vertellen ze een boeiend verhaal van graan tot brood. [naar artikel]


21. Wie bakt lekkerste brood ter wereld? Kempense bakkers verdedigen Belgische eer op WK (11/10/2019 - Gazet van Antwerpen)

Wie bakt het lekkerste brood ter wereld? Om die eer strijden aspirant-bakker Berre Ceuppens en zijn bakker-leraar Stijn Van Kerckhoven binnenkort tijdens Mondial du Pain, zeg maar het WK voor bakkers, in Nantes. Als de leerling en leraar van Kogeka Geel bij de beste zes eindigen, mogen ze volgend jaar naar de ‘best of’-wedstrijd in Peru. [naar artikel]


22. Bakkers kreunen onder hoge meelprijzen: “3 euro voor een groot wit brood binnenkort niet uitgesloten” (17/05/2022 - Het Nieuwsblad)

“Net weer geweldig nieuws ontvangen. Een mens zou nog hopen dat het 1 april is”, schrijft Elke Cailloux van patisserie De Ruyter in Mechelen met een ironische noot op haar Facebookpagina. De aanleiding voor haar post is een zoveelste prijsstijging van het meel. Andere bakkers ontsnappen evenmin aan de enorme prijsschommelingen op de internationale markt. “Het is niet ondenkbaar dat een groot wit brood binnenkort drie euro kost”, klinkt het bij Bakkers Vlaanderen. [naar artikel]


23. Bakkers rekenen duurdere grondstoffen en stroom door: “2,5 euro voor een brood, dat is schappelijk” (16/10/2021 - Het Laatste Nieuws)

Een gewoon wit brood van 800 gram kost bij vele warme bakkers voortaan 2,40 of 2,50 euro. Dat is 10 tot 20 cent meer dan vorige maand. Een brood wordt dus ruim 10% duurder. Dat lijkt redelijk, want bloem, toch het belangrijkste ingrediënt, werd het voorbije jaar 30% duurder. Ook andere bakkerijgrondstoffen zijn schaars en bijgevolg prijzig en dan moet de elektriciteitsafrekening nog komen. “Tot een half jaar geleden betaalde ik 1.400 euro per maand aan elektriciteit, als daar straks 20% bijkomt, dan moet ik dat natuurlijk op een of andere manier kunnen compenseren”, zegt een bakker uit Schoten. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!