Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Belang van Limburg

Bakker Jack bakt als enige Limburger brood van Vlaamse tarwe

06/11/2020 - 20:28
"Met zijn ‘brood van korte keten’ schrijft warme bakker Jack Knapen een beetje geschiedenis. Zijn tarwebrood wordt gemaakt met tarwe van een Vlaamse boer en gemalen in een lokale maalderij. Wie zegt er nog dat je met Vlaamse tarwe geen brood kan bakken?"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Wie bakt lekkerste brood ter wereld? Kempense bakkers verdedigen Belgische eer op WK (11/10/2019 - Gazet van Antwerpen)

Wie bakt het lekkerste brood ter wereld? Om die eer strijden aspirant-bakker Berre Ceuppens en zijn bakker-leraar Stijn Van Kerckhoven binnenkort tijdens Mondial du Pain, zeg maar het WK voor bakkers, in Nantes. Als de leerling en leraar van Kogeka Geel bij de beste zes eindigen, mogen ze volgend jaar naar de ‘best of’-wedstrijd in Peru. [naar artikel]


2. Bezoekers Sevensmolen zien hoe Ovenbuur tarwebrood en vlaai bakt (27/03/2023 - Het Belang van Limburg)

Nat en heel winderig, het hield de enthousiaste vrijwilligers van Ovenbuur Bocholt en de Sevensmolen niet tegen om tijdens hun eerste open bakdag tarwebrood en Kauliller vlaai te bakken. Stoker van dienst Ludo stookt de steenoven op de juiste temperatuur. Ondertussen gaat Giel aan de slag met het deeg. “Van Vlaamse tarwe van collega bakker Jack. Desem, wat vet, zout en mout en verse gist doen het deeg rijzen”, zegt bakker Giel. “Nadat het deeg is gerezen en gekneed kunnen de broden in de oven worden ‘geschoten’ met een platte schep met een lange steel.” Na een 40-tal minuten is het ambachtelijk brood klaar en gaan de vlaaien de oven in. “Wil je ook eens broodbakken op een ambachtelijke manier? Volg de FB-pagina van Ovenbuur. Daar vind je alle info over onze bakdagen en recepten”, besluit Giel.  [naar artikel]


3. Nieuwe bakker aan Falconplein: “We bakten al een verjaardagstaart voor een prostituee uit de buurt” (12/04/2018 - Gazet van Antwerpen)

Manlief bakt heel de nacht door brood in een bakkerij in Zoersel, vrouwlief start haar dag rond 4u ’s morgens en haalt het brood op. Dat is zowat het enige moment waarop Dimitri Van Overloop (27) en Nena Tielemans (26) elkaar dagelijks kruisen. “Elke avond samen tv kijken is niets voor ons.” [naar artikel]


4. Zelf brood bakken goedkoper? Wij zochten het uit (27/03/2022 - Gazet van Antwerpen)

Door de oorlog in Oekraïne schieten de prijs van tarwe en tarwemeel de lucht in. Het Oost-Europese land is immers één van de belangrijkste producenten en exporteurs van tarwe. Nu sommigen voorspellen dat de broodprijs wel eens zou kunnen stijgen tot vijf euro, nemen veel gezinnen het zekere voor het onzekere. Met de aanschaf van een broodmachine, hopen ze de prijs van een brood de komende maanden te kunnen drukken. Maar is zelf brood bakken eigenlijk wel goedkoper dan gewoon naar de bakker gaan? We zochten het uit. [naar artikel]


5. "De choco die je op het brood smeert is een dikmaker, niet het brood op zich": bakker en diëtiste scheiden 9 feiten van fabels over brood (22/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene brood genadeloos schrapt uit het menu, zweert de andere bij zijn dagelijkse sneden brood. Maakt dat brood ons echt dikker, is wit brood zoveel gezonder dan bruin brood en hoe weerspiegelt dit zich in het bakkersaanbod? Bakker Toon De Klerck en diëtiste Sanne Mouha zoeken samen een antwoord op die vragen en scheiden de feiten van de fabels. “Donker brood is vaak gewoon wit brood in vermomming.” [naar artikel]


6. "De kleur van een brood zegt niets over de voedingsstoffen die erin zitten": bakker en diëtiste scheiden 9 feiten van fabels over brood (22/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene brood genadeloos schrapt uit het menu, zweert de andere bij zijn dagelijkse sneden brood. Maakt dat brood ons echt dikker, is wit brood zoveel gezonder dan bruin brood en hoe weerspiegelt dit zich in het bakkersaanbod? Bakker Toon De Klerck en diëtiste Sanne Mouha zoeken samen een antwoord op die vragen en scheiden de feiten van de fabels. “Donker brood is vaak gewoon wit brood in vermomming.” [naar artikel]


7. "Twee tot vier sneden brood beïnvloeden je gewicht niet": bakker en diëtiste scheiden 9 feiten van fabels over brood (06/06/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene brood genadeloos schrapt uit het menu, zweert de andere bij zijn dagelijkse sneden brood. Maakt dat brood ons echt dikker, is wit brood zoveel gezonder dan bruin brood en hoe weerspiegelt dat zich in het bakkersaanbod? Bakker Toon De Klerck en diëtiste Sanne Mouha zoeken samen een antwoord op die vragen en scheiden de feiten van de fabels. “Donker brood is vaak gewoon wit brood in vermomming.” [naar artikel]


8. Bekende bakker bakt ‘het traagste brood’ (09/07/2020 - Gazet van Antwerpen)

Marc Van Eeckhout (60) en Lutgart Lyen (61) van Broodnodig zijn gepassioneerd bezig met oude granen. Die willen ze gebruiken om op termijn het lekkerste brood te bakken. In Hofstade kun je zondag een kijkje gaan nemen op hun proefveld waar 48 oude graansoorten groeien. [naar artikel]


9. Koop jij je brood nog bij de bakker? Supermarkten grijpen de macht (08/06/2017 - Het Laatste Nieuws)

De verkoop van brood blijft achteruitgaan, en voor het eerst kopen meer dan de helft van de Vlamingen hun brood niet meer bij de bakker, maar bij [naar artikel]


10. BEKIJK - Naar de bakker op zondag, waar prijs van brood blijft stijgen: "Ik ga nu vaker naar de supermarkt" (22/05/2022 - VRT NWS)

De tarweprijzen blijven stijgen en bakkers slaan de prijzen van het brood op. Drie maanden geleden kostte een ton tarwe nog 245 euro, nu kost een ton 366 euro. Dat is een stijging met 49 procent. Ook door de stijgende energieprijzen lopen de kosten voor bakkers op. "Het journaal" ging langs bakkerij 't Pistoléke in Schoten en sprokkelde reacties bij bakker Mario en zijn klanten. [naar artikel]


11. Bakker verkoopt Naya-brood: “Eerste reacties waren lovend” (10/02/2018 - Het Belang van Limburg)

Nu wolvin Naya zich op het militair domein in Leopoldsburg gevestigd lijkt te hebben, duiken in het dorp de eerste Naya-producten op. Zo bakt bakkerij Pan d’Oro in de Stationsstraat vanaf nu Naya-brood. [naar artikel]


12. Waarom brood bij de bakker niet goedkoper wordt, zelfs al zijn energieprijzen gedaald (29/01/2024 - VRT NWS)

Ondanks de gestabiliseerde energieprijzen, blijft de prijs van brood hoog door de gestegen loonkosten en grondstofprijzen. Je betaalt bij de warme bakker soms al meer dan 3 euro voor een brood. "De prijzen bij de bakker zullen niet meer dalen", zegt Bart Ceulemans van de Bakkersfederatie. [naar artikel]


13. "Broden die op een correcte manier gemaakt worden, zijn wel degelijk voedzaam": bakker én diëtiste scheiden 9 feiten van fabels over brood (17/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene brood genadeloos schrapt uit het menu, zweert de andere bij zijn dagelijkse sneden. Maakt dat brood ons echt dikker, is wit brood zoveel gezonder dan bruin brood en hoe weerspiegelt dat zich in het bakkersaanbod? Ter gelegenheid van brooddag scheiden bakker Toon De Klerck en diëtiste Sanne Mouha samen de feiten van de fabels. “Donker brood is vaak gewoon wit brood in vermomming.” [naar artikel]


14. Jonas Geirnaert wordt bakker tijdens ‘Over de oceaan’ en laat Jeroom proeven van zijn brood: “Smakeloze deegbrol” (13/01/2023 - Het Belang van Limburg)

Tijdens ‘Over de oceaan’, moeten de kandidaten uiteraard ook eten. Jonas Geirnaert wordt door kapitein Piet verkozen tot bakker tijdens hun zeilreis. Omdat Jonas nog nooit eerder brood maakte, bakt hij volop testbroden voor vertrek. Jeroom mag proefkonijn zijn, maar die is niet zo tevreden met zijn toebedeelde rol. [naar artikel]


15. Antwerpse bakker neemt het in boek op voor zijn stiel: “Brood is niet slecht” (23/10/2018 - Gazet van Antwerpen)

In Het Brood Boek neemt bakker Toon De Klerck het op voor de waarde van ons dagelijks brood. Hij voert daarmee geen windmolengevecht, want hij betrekt er het kruim van de chef-koks bij, van Peter Goossens over Sergio Herman tot Ingrid Neven. [naar artikel]


16. Deze bakker stuurt uw brood gewoon op via de post (08/01/2018 - Het Belang van Limburg)

Kleren of schoenen levert de facteur al, maar nu kan die dus ook aan je voordeur staan met een gesneden brood. Een bakker uit Tienen laat je namelijk als eerste online brood bestellen om het dan met de post te laten leveren. “In van die typische Bpost-pakketten”, zegt bakker Kim Menten (29). “Bedoeling is dat je telkens twee dagen vooraf bestelt, zo kunnen we alles mooi plannen. Bestel je bijvoorbeeld op maandag een brood, dan bakken we dat dinsdagnamiddag, gaat het direct daarna naar het postkantoor en wordt het de woensdagmorgen geleverd voor dezelfde prijs alsof je hier in de winkel een brood koopt. Tot eind januari rekenen we namelijk geen extra kosten aan als promotie, daarna zal dat enkel nog zo zijn voor wie voor meer dan 20 euro koopt. Want brood versturen, kost ons 4,95 euro per doos.” [naar artikel]


17. Historicus Peter Scholliers tegen de antibroodbeweging: 'De kleine bakker is niet kansloos' (25/04/2021 - Knack)

Wat zegt het brood dat u eet over wie u bent? Zowat álles, schrijft Peter Scholliers in zijn geschiedenis van brood en bakker. 'Witbrood illustreert perfect het kapitalisme.' [naar artikel]


18. Bakker die gratis brood gaf aan mensen die het financieel moeilijk hadden, overleden aan corona (21/11/2020 - Het Laatste Nieuws)

De Italiaanse bakker Gianni Bernardinello (76), die tijdens de coronapandemie gratis brood uitdeelde aan mensen die financieel getroffen waren door de crisis, is eerder deze maand gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Iedereen uit de buurt kende ‘bakker Berni’, die al meer dan dertig jaar met passie in zijn bakkerij stond, als een man met een hart van goud. [naar artikel]


19. Bakker stort zich op desembroden: “Onze boterham verdient eerherstel” (11/10/2019 - Gazet van Antwerpen)

We proeven vandaag brood. Droog brood zelfs. Voor de ene kan dat klinken alsof hij getrakteerd wordt op gevangeniskost. Voor bakker Bert Van Rompay van Het Broodhuys uit Beerzel (Putte) is het dat allerminst. Hij is fier op zijn brood, niet in het minst op zijn paradepaardjes: de desembroden. En dat wil hij dit weekend graag laten proeven tijdens een broodfestival. [naar artikel]


20. Anderhalf jaar na sluiting laatste bakker, kan dorp eindelijk weer vers brood kopen dankzij Kim (39) en Kenny (36) (14/10/2021 - Gazet van Antwerpen)

Er ligt weer brood en patisserie in de winkelrekken, anderhalf jaar nadat bakkerij Perremans in het centrum van Eppegem (Zemst) de oven stil had gelegd. Kim Maertens bedient er sinds maandagmorgen de klanten. Haar man Kenny Borghs is er de warme bakker die voor ovenvers brood zorgt. [naar artikel]


21. “Op amper 5 minuten kan zelfs de korst terug krokant worden”: bakker Toon De Klerck legt uit hoe je oud brood weer eetbaar maakt (21/09/2022 - Het Laatste Nieuws)

We hebben allemaal al eens een brood gekocht om drie dagen later pas te ontdekken dat je het volledig uit het oog verloren bent. Nu het brood volgens Eurostat duurder is dan ooit, is het misschien niet onbelangrijk om te weten hoe je dat (oud) brood langer eetbaar houdt. Koop je best een gesneden of ongesneden exemplaar? En is de diepvries echt zo’n goed idee als soms wordt beweerd? Bakker Toon De Klerck legt uit. [naar artikel]


22. Hoe deze Kempense bakker zijn zuurdesembroden per post de wijde wereld instuurt (18/01/2023 - Gazet van Antwerpen)

Dankzij de inventiviteit en het zakeninstinct van zuurdesembroodbakker Thierry Gissemé uit Hulsen (Balen) kunnen - bij wijze van spreken - straks ook liefhebbers uit Wallonië van zijn brood genieten. De bakker gaat namelijk zijn alsmaar meer gegeerd ambachtelijk brood via een koerierdienst als een pakketje over het ganse land verspreiden. “Als ik van mijn brood wil leven, moet ik mijn klantenbestand uitbreiden”, zegt hij nuchter. “Maar ik word geen industriële bakker.” [naar artikel]


23. Zo lang blijft een brood goed in de diepvriezer (27/02/2018 - Het Laatste Nieuws)

Er gaat niets boven een snede heerlijk vers brood, maar je hebt misschien geen tijd om regelmatig naar de bakker of winkel te gaan? Dan is brood... [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!