Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

08 December 2021
02:27 uur

Expert: "Plan van minister Verlinden zal ervoor zorgen dat veel geweld tegen politie net trager bestraft wordt"

VRT NWS

20/11/2020 - 09:46

Als de minister van Binnenlandse Zaken zich altijd burgerlijke partij stelt in zaken van politiegeweld, dan wordt een lik-op-stukbeleid onmogelijk. Dat zegt professor strafrecht Frank Verbruggen (KULeuven) in "De ochtend" op Radio 1. Volgens hem zal het plan van de minister leiden tot tragere, ingewikkeldere en duurdere onderzoeken.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. "Burgerlijke partijstelling van minister Verlinden bij geweld tegen politie zal de zaken niet versnellen" (20/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Als minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zich in elke zaak tegen de politie burgerlijke partij gaat stellen, dan zal dat er mogelijk voor zorgen dat veel zaken trager en ingewikkelder worden afgehandeld. Dat zei Frank Verbruggen, professor Strafrecht aan de KU Leuven, in De Ochtend.
  [naar artikel]
 2. Minister Verlinden (CD&V) stelt zich burgerlijke partij in elke zaak van geweld tegen politie (19/11/2020 - VRT NWS)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stelt zich vanaf nu burgerlijke partij in elke zaak van geweld tegen de politie. De afgelopen dagen kregen agenten rake klappen tijdens verschillende incidenten in Brussel. "Dit is er ver over", zei Verlinden in het parlement vanmiddag. "Ik ga me dan ook burgerlijke partij stellen in elke strafzaak", aldus de minister. Burgerlijke partijen zijn personen of instanties die schade ondervonden door een misdrijf. Wie zich burgerlijke partij stelt, wordt op de hoogte gehouden van het onderzoek en proces.
  [naar artikel]
 3. Professor strafrecht heeft twijfels bij burgerlijke partijstelling door minister Verlinden bij agressie tegen politie (20/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Als minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zich in elke zaak tegen de politie burgerlijke partij gaat stellen, dan zal dat er mogelijk voor zorgen dat veel zaken trager en ingewikkelder worden afgehandeld. Dat zei Frank Verbruggen, professor Strafrecht aan de KU Leuven, vrijdag in De Ochtend.
  [naar artikel]
 4. Als agent naar rechter stapt na geweld stelt minister Annelies Verlinden (CD&V) zich burgerlijke partij, maar heeft dat wel zin? (21/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil de politie een hart onder de riem steken in de strijd tegen geweld tegenover agenten. In de Kamer opperde ze daarvoor het plan om zich burgerlijke partij te stellen aan de zijde van politiemensen als zij een proces aanspannen tegen hun belagers, om zo hun motivatie op te krikken. Maar is dat wel een goed plan?
  [naar artikel]
 5. Vanaf deze week nultolerantie voor geweld tegen politie: "Goed signaal" (27/11/2017 - VRT NWS)
  Vanaf deze week geldt er een nultolerantie voor geweld tegen de politie. Dat staat in een omzendbrief aan de parketten die deze week van kracht gaat. Politievakbond VSOA is tevreden: "Het is een goed signaal dat ieder feit van geweld – ook verbaal – tegen de politie bestraft wordt."
  [naar artikel]
 6.  Minister Verlinden wil komaf maken met vechtpartijen en geweld in recreatiedomeinen met "nationale databank van amokmakers" (10/06/2021 - VRT NWS)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft tijdens in het parlement aangekondigd dat er een nationale databank komt van mensen die in een bepaald recreatiedomein amok maken en er op een zwarte lijst zijn gezet. Andere politiezones en recreatiedomeinen kunnen die lijst dan raadplegen. Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is het plan genegen. "Ik vind het logisch dat die mensen geregistreerd worden", zegt Dalle in "De wereld vandaag".
  [naar artikel]
 7. Koen Geens (CD&V) : "Zerotolerancebeleid tegen geweld op politie" (23/09/2018 - De Morgen)
  Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat er een zerotolerancebeleid gevoerd wordt tegen geweld op politie. In de gesprekken die hij recentelijk met de politiebonden had, is volgens de minister afgespreken om de bestraffing van misdrijven tegen politiemensen "in het nieuwe strafwetboek samen aan een nieuw onderzoek te onderwerpen".
  [naar artikel]
 8. Minister Verlinden wil slachtoffers van verkrachting ook online aangifte laten doen (04/06/2021 - VRT NWS)
  Om ervoor te zorgen dat verkrachtingen vaker worden aangegeven, wil minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) slachtoffers de mogelijkheid bieden die aangifte ook online te doen. Ze is daar persoonlijk voorstander van, zei ze in "De ochtend" op Radio 1.
  [naar artikel]
 9. Politiebonden na overleg met minister Verlinden (CD&V): "Nog veel onduidelijkheden, maar deze week geen acties" (29/11/2021 - VRT NWS)
  Het overleg tussen de politievakbonden en minister Verlinden (CD&V) is afgelopen, en was "eerder constructief", aldus de bonden. Er is een akkoord over de eindeloopbaanregeling, maar over onder meer de loonsverhogingen was "de minister niet nauwkeurig genoeg". Donderdag is er opnieuw overleg ingepland.
  [naar artikel]
 10. Minister Verlinden benadrukt streven naar nultolerantie voor geweld tegen politie: “Dit is onaanvaardbaar” (15/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het incident waarbij zaterdag drie agenten gewond raakten bij een coronacontrole in Elsene, roept veel verontwaardiging op. Zo pleiten verschillende politici voor een strengere aanpak voor geweld tegen de politie. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) noemt het incident “onaanvaardbaar” en verwijst naar de beleidsverklaring Binnenlandse Zaken waarin “staat dat we streven naar een nultolerantie voor geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners”.
  [naar artikel]
 11. Minister Verlinden wil alarmknop tegen seksueel geweld en partnergeweld (10/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De strijd tegen intrafamiliaal geweld wordt opgevoerd. Minister Annelies Verlinden (CD&V) maakt 1,5 miljoen euro vrij om vijftien lokale projecten te financieren. Het stalkingalarm, waarbij het slachtoffer op een knop kan drukken als hij of zij zich bedreigd voelt door de ex-partner, wordt uitgebreid naar het hele land.
  [naar artikel]
 12. Verlinden: "Onvoldoende budget om aan hoge verwachtingen politiebonden te voldoen" (28/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil blijven overleggen met de vakbonden bij de politie, die woensdag een stakingsaanzegging hebben geactiveerd naar aanleiding van afgesprongen loonsonderhandelingen. "We doen er alles aan om de slagkracht van de politie te versterken", maar "er is onvoldoende budgettaire ruimte om aan de hoge verwachtingen van de bonden te voldoen", gaf Verlinden toe in de Kamer.
  [naar artikel]
 13. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V): “Geweld tegen agenten is absoluut onaanvaardbaar” (22/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft in ‘VTM nieuws’ herhaald dat geweld tegen politieagenten “absoluut onaanvaardbaar” is. De minister is ook van plan om zich burgerlijke partij te stellen bij incidenten met federale politieagenten.
  [naar artikel]
 14. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V): “Geweld tegen agenten is absoluut onaanvaardbaar” (22/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft in ‘VTM nieuws’ herhaald dat geweld tegen politieagenten “absoluut onaanvaardbaar” is. De minister is ook van plan om zich burgerlijke partij te stellen bij incidenten met federale politieagenten.
  [naar artikel]
 15. Rechtszaak aanspannen wordt duurder - "toegang tot recht komt in gedrang" (05/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse advocaten zijn "bijzonder misnoegd" over het plan van de regering om de rolrechten te verhogen. Die maatregel zal ervoor zorgen dat
  [naar artikel]
 16. Na "Pano" over politiegeweld: hoe wil minister van Binnenlandse Zaken Verlinden (CD&V) het probleem aanpakken?  (04/03/2021 - VRT NWS)
  "Buitensporig politiegeweld moet totaal afgekeurd worden en we moeten er alles aan doen om zo'n zaken te onderzoeken en het gepaste gevolg te geven". Zo reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op de "Pano"-uitzending van gisterenavond. Die bracht verschillende getuigenissen over politiegeweld in beeld. Ook politievakbonden VSOA en NSPV veroordelen het gebruik van buitensporig geweld, maar nuanceren de incidenten ook.
  [naar artikel]
 17. "Voorstel story. // Voorstel tweet": wat zat er achter het vreemde bericht van minister Verlinden? (03/08/2021 - VRT NWS)
  "Voorstel story. // Voorstel tweet: om 3.30u vannacht is het zover. Mijn wekker is gezet. Veel succes met de halve finale Red Lions!" Deze opmerkelijke tweet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gaat momenteel rond op sociale media. "Politiek is ploegsport, daar heeft Twitter gisteren een stukje van gezien", verklaarde ze in "De ochtend".
  [naar artikel]
 18. "25 keer per dag geweld tegen politie": politievakbond VSOA stelt nieuwe campagne tegen politiegeweld voor (19/10/2020 - VRT NWS)
  Politievakbond VSOA heeft een nieuwe campagne voorgesteld om geweld tegen de politie aan te kaarten. De campagne moet de bevolking sensibiliseren om geweld tegen de politie niet te tolereren, en roept de politiek op een nultolerantie te handhaven. "Er werden dit jaar 8.500 feiten van geweld tegen de politie geregistreerd", zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter van de VSOA.
  [naar artikel]
 19. Kerst en nieuwjaar vieren in beperkte kring: "Politie zal niet systematisch aanbellen tijdens eindejaarsperiode" (28/11/2020 - VRT NWS)
  De politie zal niet systematisch bij mensen gaan aanbellen in de eindejaarsperiode om te controleren of ze de coronamaatregelen naleven. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. De controle op lockdownfeestjes zal wel worden verdergezet. "Wanneer er vastgesteld wordt dat er heel veel lawaai is of een hele groep mensen samen aanwezig is in een kleine ruimte zal de politie daarop kunnen ingrijpen."
  [naar artikel]
 20. DISCUSSIE. Moet geweld tegen agenten bestraft worden met zware gevangenisstraffen? (22/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Nourredine Cheikni (41), een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen, wordt van zijn enkelband verlost. Dat de man al na tien jaar volledig op vrije voet is leidt tot veel verontwaardiging, zeker ook bij de politie. Vindt u dat geweld op ordehandhavers veel harder bestraft moet worden? Of moet Cheikni na tien jaar gevangenis een nieuwe kans krijgen?
  [naar artikel]
 21. Oud-burgemeester Schoten: "Annelies Verlinden zal voor CD&V rond Antwerpen meer betekenen dan Kris Peeters" (01/10/2020 - VRT NWS)
  Wie is Annelies Verlinden, de nieuwbakken CD&V-minister van Binnenlandse Zaken? Harrie Hendrickx (CD&V) die burgemeester was van Schoten toen Verlinden er in de gemeenteraad zat, looft zijn dorpsgenote: "Annelies stak er vroeger al bovenuit en heeft veel dossierkennis", zegt hij op Radio 2 Antwerpen.
  [naar artikel]
 22. Minister Verlinden herhaalt oproep:  "Blijf de coronaregels volgen, hoe moeilijk en vervelend dat ook is" (30/04/2021 - VRT NWS)
  "Corona is nog niet achter ons, dus vind ik het ook alleen maar fair dat we ons best blijven doen om ons aan de maatregelen te houden." Dat zegt Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "Laat". Ze raadt mensen sterk af om deel te nemen aan illegale evenementen zoals La Boum 2.
  [naar artikel]
 23. Minister Van Quickenborne belooft effectieve straffen voor geweld tegen politie: "Als de politie dat vraagt, gaan we dat doen" (21/09/2021 - VRT NWS)
  Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) maakt zich sterk dat iedereen die veroordeeld wordt voor geweld tegen de politie daar voortaan ook effectief voor gestraft zal worden. Daarmee reageert hij op het recente geweld tegen politieagenten in Sint-Jans-Molenbeek en in Gent. “Als de politie een lik-op-stukbeleid vraagt en vraagt om straffen uit te voeren, dan gaan we dat ook doen”, zei Van Quickenborne vanavond in “De afspraak”.
  [naar artikel]
 24. Minister Verlinden zal zich burgerlijke partij stellen bij elk geweld tegen politie: “Volstrekt onaanvaardbaar dat onze agenten aangevallen worden” (19/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal zich in elke zaak rond geweld tegen politie burgerlijke partij stellen. Dat maakte ze bekend tijdens het vragenuurtje in de Kamer. “Ik nodig de burgemeesters uit om hetzelfde te doen. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat onze politiemensen aangevallen worden”, aldus de minister.
  [naar artikel]
 25. Minister Verlinden zal zich burgerlijke partij stellen bij geweld tegen politie: “Volstrekt onaanvaardbaar dat onze agenten aangevallen worden” (19/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal zich in elke zaak rond geweld tegen politie burgerlijke partij stellen. Dat maakte ze bekend tijdens het vragenuurtje in de Kamer. “Ik nodig de burgemeesters uit om hetzelfde te doen. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat onze politiemensen aangevallen worden”, aldus de minister.
  [naar artikel]
 26. "Geweld tegen vrouwen moet altijd bestraft worden" (24/11/2016 - De Redactie)
  Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat 77 procent van de Belgen geweld tegen vrouwen onaanvaardbaar vindt en zegt dat het altijd bestraft moet worden. Over heel de Europese Unie gaat het om 84 procent.
  [naar artikel]
 27. Minister Verlinden verdedigt politieoptreden na La Boum 2: "Analyse de komende dagen afwachten" (02/05/2021 - VRT NWS)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verdedigt het politieoptreden van gisteren bij La Boum 2 in het Ter Kamerenbos. Daar waren zo'n 2.000 mensen bijeengekomen. De politie ontruimde het park en meer dan 130 aanwezigen werden opgepakt. Op sociale media gaan verschillende filmpjes rond waarop te zien is hoe mensen hard worden aangepakt door de politie. "Het is te vroeg daar een oordeel over te vellen", klinkt het.
  [naar artikel]
 28. Verdachte geweld tegen politie ontkent en vraagt vrijlating: "Mijn cliënt heeft enkel geroepen naar agenten" (12/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De 20-jarige man die door het parket als de aanstoker wordt gezien van het geweld tegen de politie op de Turnhoutsebaan in Borgerhout, is vandaag
  [naar artikel]
 29. BEKIJK - Ontbijten met minister Annelies Verlinden (CD&V): "Mandaat gekregen om met politie te onderhandelen" (27/11/2021 - VRT NWS)
  Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in "De ochtend" op Radio 1 van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een ontbijtgesprek over politiek, maar tegelijk ook "weg van de Wetstraat", met aandacht voor persoonlijke verhalen. Vandaag: minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Ze heeft het onder meer over de nieuwe coronamaatregelen en de acties van de politievakbonden.
  [naar artikel]
 30. Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden (CD&V): "Inzet drones moet gebeuren met respect voor privacy" (14/12/2020 - VRT NWS)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt het geen goed idee om drones in te zetten om de coronaregels af te dwingen. Dat heeft ze gezegd tijdens een interview in "De ochtend" op Radio 1. Verlinden liet ook verstaan dat ze geen voorstander is van een verstrenging van de coronamaatregelen in aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag.
  [naar artikel]
 31. Verlinden wil kleinere feesten opnieuw zo normaal mogelijk laten verlopen “zonder te evolueren naar pasjesmaatschappij” (03/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wil tegen het einde van de maand bekijken of kleinere feesten weer in "zo normaal mogelijke" omstandigheden kunnen plaatsvinden. "We moeten bekijken of we kleinere activiteiten vrij kunnen laten plaatsvinden zonder al te veel regels, zonder mondmaskers, zonder afstand en zonder te veel cijfers in het achterhoofd te moeten houden", zo zei de CD&V-minister vanmorgen in het VRT-radioprogramma De Ochtend.
  [naar artikel]
 32. Overleg tussen politiebonden en minister Verlinden (CD&V) afgelopen, bonden: "Een fiasco, acties gaan gewoon door" (23/11/2021 - VRT NWS)
  Het overleg tussen de politievakbonden en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) voor vandaag is afgelopen. Maandag wordt er verder gepraat. De bonden spreken alvast van een "ontgoocheling" en "fiasco". De politievakbonden houden al een tijdje verschillen acties, omdat ze onder meer loon en personeel willen.
  [naar artikel]
 33. Verlinden (CD&V) wil uitbatingsvergunning na politieactie gisteren: "Tegen pizzeria's waar nooit een pizza buitenging" (10/03/2021 - VRT NWS)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) werkt aan een nieuwe wet waarmee restaurants die gebruikt zouden worden om drugsgeld wit te wassen, makkelijker gesloten kunnen worden. Ze kondigt een systeem van uitbatingsvergunningen aan waardoor lokale besturen beter kunnen ingrijpen tegen dergelijke malafide ondernemers. "We kennen allemaal zogenaamde pizzazaken waar nog nooit een pizza is buitengedragen", aldus Verlinden.
  [naar artikel]
 34. Hoe streng moet je zijn voor "haat"? De Wever: "Ik haat communisme en Hitler, dat is niet verboden. Geweld is strafbaar" (30/05/2021 - VRT NWS)
  Bij N-VA en Vlaams Belang maken ze zich veel zorgen over de veroordeling van 4 leden van de radicaal-rechtse organisatie Voorpost voor het aanzetten tot haat en geweld. Dat benadrukten voorzitters Bart De Wever (N-VA) Tom Van Grieken (Vlaams Belang) in "De zevende dag". Voor beiden is de grens niet "aanzetten tot haat", wel "aanzetten tot geweld". "Men is hier van het padje aan het gaan."
  [naar artikel]
 35. Minister Binnenlandse Zaken zal zich burgerlijke partij stellen bij geweld tegen politie: “Volstrekt onaanvaardbaar dat onze politie aangevallen wordt” (19/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal zich in elke zaak rond geweld tegen politie burgerlijke partij stellen. Dat maakte ze donderdag bekend tijdens het vragenuurtje in De Kamer. “Ik nodig de burgemeesters uit om hetzelfde te doen. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat onze politiemensen aangevallen worden”, aldus de minister.
  [naar artikel]
 36. Bourgeois: "Ervoor zorgen dat ontslagen mensen nieuwe job krijgen" (03/10/2016 - De Redactie)
  Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil volop inzetten op de heroriëntering op de arbeidsmarkt van de ontslagen werknemers bij ING. "Minister Muyters heeft daarover al overleg gepleegd met Febelfin en de VDAB", zei hij in "De ochtend".
  [naar artikel]
 37. Bert Anciaux over 2020: "Onze rusthuisbewoners weer goesting in het leven geven is grootste uitdaging" (22/12/2020 - VRT NWS)
  De bewoners van zijn woonzorgcentrum De Overbron in Neder-over-Heembeek ook mentaal gezond houden en hen opnieuw zin in het leven geven. Dat vindt senator en rusthuisdirecteur Bert Anciaux (SP.A) de grootste uitdaging van het afgelopen jaar. "Ik zei gisteren nog tegen één van onze verplegers: "Jullie moeten ervoor zorgen dat ze gezond blijven. Ik moet ervoor zorgen dat ze gelukkig zijn." Daar steken we samen veel energie in."
  [naar artikel]
 38. Minister Annelies Verlinden (CD&V): "Tweede lockdown? Kans bestaat dat we strengere maatregelen invoeren" (30/10/2020 - VRT NWS)
  Een maand geleden werd Annelies Verlinden (CD&V) uit het niets Minister van Binnenlandse Zaken. Radio 2 Antwerpen polste de politica naar haar eerste weken in de Wetstraat. "Ik ben in Schoten nog maar één keer herkend door een wielerclub terwijl ik aan het joggen was", vertelt ze in Start Je Dag. Verlinden blikte ook vooruit naar het Overlegcomité en de verwachte strengere maatregelen.
  [naar artikel]
 39. Minister Verlinden over regels tot maart: "Sommigen hebben liever worstcasescenario", motivatiepsycholoog: "Onbegrijpelijk" (13/01/2021 - VRT NWS)
  Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) vindt de communicatie van de overheid over de verlengde maatregelen niet motiverend. Integendeel. "Het is onbegrijpelijk", zegt hij. Gisteren, in de late namiddag, werd in het Staatsblad gepubliceerd dat de huidige maatregelen tot 1 maart aanhouden. "We hebben een datum genomen die na de krokusvakantie valt", legt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) uit.
  [naar artikel]
 40. Minister-president Jambon: "Heb minister Verlinden gewaarschuwd voor slordig werk, maar ze luisterde niet" (05/09/2021 - VRT NWS)
  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt dat hij wel degelijk opmerkingen heeft gemaakt bij het ministerieel besluit over evenementen die binnen plaatsvinden. Hij heeft het zelfs over "slordig werk" van federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).
  [naar artikel]
 41. Geweld en pyrotechniek bij voetbalevenementen neemt toe: nood aan actieplan en streng optreden van politie (22/10/2021 - VRT NWS)
  In de strijd tegen geweld in en rond voetbalstadions vraagt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan de politie om streng op te treden tegen iedere vorm van geweld. Verschillende clubs uit 1A, de Koninklijke Belgische Voetbalbond en de Pro League werken aan een actieplan en mediacampagne om supporters op te roepen om voetbalwedstrijden in de beste en veiligste omstandigheden te laten verlopen.
  [naar artikel]
 42. Actievoerders zingen tegen geweld tegen vrouwen: "Er is ook een pandemie van geweld thuis" (23/11/2020 - VRT NWS)
  Langs de Leieboorden in Kortrijk weerklonk zondagnamiddag een Mexicaans strijdlied. 30 betogers zorgden zo voor een muzikaal protest tegen het geweld tegen vrouwen. "Dat geweld neemt toe, zeker sinds de coronacrisis".
  [naar artikel]
 43. Speciale zitting over geweld tegen politie: "We hanteren een nultolerantiebeleid"  (29/11/2018 - VRT NWS)
  Voor het eerst heeft een Belgische rechtbank een speciale themazitting gehouden over geweld tégen politieagenten. In Gent werden er zo 20 verschillende zaken samen behandeld. Het parket wil zo een krachtig signaal geven: "Geweld tegen agenten kan absoluut niet. We hanteren een nultolerantiebeleid".
  [naar artikel]
 44. Zuhal Demir: "Als we minder slachtoffers van seksueel geweld willen, moeten we inzetten op dadertherapie" (23/11/2019 - VRT NWS)
  Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) wil dat er een betere begeleiding komt voor slachtoffers en daders van seksueel geweld. Dat heeft ze gezegd op de aftrap van een internationale zestiendaagse actie tegen seksueel geweld. "De drempel voor slachtoffers om hulp te zoeken en klacht in te dienen ligt nog veel te hoog, maar ook daders krijgen veel te weinig ondersteuning."
  [naar artikel]
 45. Breekt er geweld uit in de VS? 'Het is afwachten of de politie te vertrouwen is' (03/11/2020 - Knack)
  Hampton Stall, expert in gewapende milities, denkt dat de kans op geweld bij en na de Amerikaanse verkiezingen 50 procent is. 'Milities noemen de periode van onzekerheid de "coup periode".'
  [naar artikel]
 46. Was die massale troepenmacht en zoektocht naar Jürgen Conings wel nodig? "Ja", zegt minister Verlinden (CD&V) (20/06/2021 - VRT NWS)
  Een burgemeester en een jager vonden vandaag - als bij toeval - het lichaam van Jürgen Conings. De afgelopen 35 dagen werd er met man en macht naar hem gezocht, met soms honderden speurders en militairen tegelijk. Was die grote machtsontplooiing dan wel nodig? "Ja", volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "We konden niets aan het toeval overlaten."
  [naar artikel]
 47. Minister Verlinden (CD&V) vraagt om strenger op te treden bij geweld in en rond voetbalstadions (22/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft de politie gevraagd strenger op te treden tegen iedere vorm van geweld. Dat meldt ze na het overleg dat ze vrijdag had met de Voetbalbond en de Pro League. Dat overleg kwam er onder meer nadat een supporter van Manchester City zwaargewond raakte na afloop van de Europese match, dinsdag, tegen Club Brugge. Pro League en Voetbalbond werken een actieplan uit, en er komt een mediacampagne om supporters op te roepen de matchen in “de beste en veiligste omstandigheden te laten verlopen”.
  [naar artikel]
 48. Verlinden (CD&V) bezoekt gewonde agenten in Luik: "Werkgroep over sociale media en protest uitbreiden" (18/03/2021 - VRT NWS)
  De politiezones van Luik, Antwerpen, Charleroi en Gent zullen nu ook toetreden tot de werkgroep "new way of protesting" van de federale politie. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aangekondigd tijdens een bezoek aan de politiezone van Luik. Daar werden bij rellen afgelopen weekend 36 agenten gewond. In de werkgroep bekijkt de politie onder andere hoe ze sociale beter kan monitoren om sneller in te spelen op protest en rellen.
  [naar artikel]
 49. Politie Knokke-Heist wil komaf maken met patsergedrag op straat: "Zware bolides zorgen al weken voor overlast" (19/02/2021 - VRT NWS)
  De politiezone Damme/Knokke-Heist wil tegen de paasvakantie een concreet plan klaar hebben om het patsergedrag in de kuststad tegen te gaan. Auto's met veel lawaai en ronkende motoren zorgen er al weken voor overlast en verkeersonveilige situaties. "Met ons nieuw project willen we een lik-op-stukbeleid voeren, dat meer impact heeft op de patsers die hier rondrijden”, legt korpschef Steve Desmet uit.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.