De Belgische horeca zou als eerste in Europa kunnen heropenen. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs bij HLN LIVE. “Onze cijfers evolueren gunstiger dan in buurlanden”, klinkt het. Volgens coronacommissaris Pedro Facon moeten we minstens drie weken in een gunstige zone zitten vooraleer er sprake zou kunnen zijn van een verdere versoepeling van de maatregelen. [naar artikel]
Sinds een week mogen we bubbelen met vier andere personen, vrijdag heropenen de scholen en vanaf maandag kunnen we weer naar het museum. Het zijn ingrepen die een impact zullen hebben op de cijfers, meent biostatisticus Geert Molenberghs. ‘Tuurlijk maak ik me zorgen.’ [naar artikel]
Op een precieze datum wil hij zich niet laten vastpinnen, maar volgens biostatisticus Geert Molenberghs kan er stilaan gedacht worden aan “getrapte, stapsgewijze versoepelingen” in de periode van de paasvakantie. “We moeten nog even volhouden, maar ik denk dat de situatie er rond de paasvakantie er gunstiger gaan uitzien”, aldus Molenberghs in ‘De Ochtend’ op Radio 1. [naar artikel]
Het overlegcomité van de verschillende regeringen van het land heeft beslist voorlopig geen nieuwe maatregelen te nemen om de opflakkering van Covid-19 verder in te dijken. Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) waarschuwt: ‘Ook het aantal hospitalisaties en het sterftecijfer zullen weer stijgen.’ [naar artikel]
Op 1 mei de horeca laten opengaan, is volgens viroloog Marc Van Ranst onhaalbaar. Alle cijfers staan namelijk nog steeds op rood. Maar volgens viroloog Steven Van Gucht en biostatisticus Geert Molenberghs is er nog hoop, en zij geloven nog steeds in versoepelen op 19 april en 1 mei. Sterker nog: volgens Molenberghs zou de opening van de scholen zelfs een positieve invloed kunnen hebben. [naar artikel]
Sinds een week mogen we bubbelen met vier andere personen, vrijdag heropenen de scholen en vanaf maandag kunnen we weer naar het museum. Het zijn ingrepen die een impact zullen hebben op de cijfers, meent biostatisticus Geert Molenberghs. ‘Tuurlijk maak ik me zorgen.’ [naar artikel]
Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt - KU Leuven) heeft bij HLN gereageerd nu in veel Europese landen het aantal coronabesmettingen sterk toeneemt. Een vierde besmettingsgolf is volgens de hoogleraar al bezig. [naar artikel]
“Pas als iedereen boven de 45 jaar is ingeënt, kunnen we de maatregelen lossen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs. [naar artikel]
Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt - KU Leuven) heeft bij HLN gereageerd nu in veel Europese landen het aantal coronabesmettingen sterk toeneemt. Een vierde besmettingsgolf is volgens de hoogleraar al bezig. [naar artikel]
De scholen gaan maandag onder strikte veiligheidsvoorschriften weer open. Een grote uitdaging, volgens biostatisticus Geert Molenberghs van de Universiteit Hasselt, maar de heropening kan perfect verlopen, al moet iedereen wel de maatregelen strikt blijven opvolgen. Ook voor en na de schooluren. Een nieuwe doorstart van de epidemie kunnen we ons op dit moment niet veroorloven, aldus Molenberghs. [naar artikel]
Na 1 februari, zo zei de premier vrijdag. Als eersten in Europa als de cijfers blijven dalen, volgens biostatisticus Geert Molenberghs vandaag. Een nieuwe dag, een nieuwe prognose voor de horeca. Wat als je gezinsinkomen, je zaak, je levensdroom aan zo’n jojo bengelt? Tom en Alison van het Gentse restaurant Cochon De Luxe verliezen de moed en hun humor niet. We zien ons spaargeld slinken en we kunnen niks doen. De vraag wanneer we weer open mogen, proberen we los te laten.” [naar artikel]
Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven) zegt in De Morgen dat we ons nu al moeten voorbereiden op een derde golf. Door ons voor te bereiden kunnen we mogelijk een jarenlange ‘jojo’ vermijden, zegt Molenberghs. [naar artikel]
Zowat 2.500 tot 5.000 mensen zijn na de kerstvakantie met een coronabesmetting teruggekeerd van hun reis in het buitenland. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) in de kranten van Mediahuis. Vooral terugkeerders uit Midden- en Oost-Europa bleken in hoge mate besmet. [naar artikel]
Een sprankeltje hoop: de coronacijfers stijgen vrijdag iets minder snel dan ze dat de voorbije dagen deden. “Maar vergis je niet”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs, “de stijging is nog steeds heel fors.” Toch blijft hij optimistisch dat de verhoopte versoepelingen in mei, met als pijler de heropening van de horeca, nog steeds haalbaar kan zijn. [naar artikel]
Antwerpen wordt geen tweede Bergamo, voorspelt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven). Maar het coronavirus heeft wel zijn tweede adem gevonden. ‘Zolang we de oudere bevolking kunnen beschermen, zitten we over het algemeen goed.’ [naar artikel]
De Vlaamse regering heeft zeker een belangrijk pakket nieuwe maatregelen getroffen in de strijd tegen het coronavirus. Maar het belangrijkste is nu dat we alle contacten moeten vermijden die we kunnen vermijden. Dat heeft biostatisticus Geert Molenberghs dinsdagavond gezegd op VRT NWS. [naar artikel]
Alle coronacijfers kleuren rood. De gevreesde vierde golf is er uiteindelijk toch. Hoe komt dat? En wat kunnen we nog doen? Biostatisticus Geert Molenberghs legt het uit in HLN LIVE. [naar artikel]
Waar moet de eerste reeks maatregelen van de regering-De Croo ons brengen? Welk effect zien we nu al en wat mogen we verwachten van de nieuwe maatregelen die vrijdag werden uitgevaardigd? Kunnen we, met de slechte cijfers die nu voorliggen, de curve überhaupt nog platkrijgen? We vragen het aan biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven). ‘Het is niet kwart over twaalf, het is halfeen.’ [naar artikel]
Een studie van de universiteit van Stanford in Californië die recent gepubliceerd werd in Nature, wijst vooral naar de horeca als bron van coronabesmettingen. “Het is niet de enige studie die dat zegt”, reageert biostatisticus Geert Molenberghs. “Telkens gaat het in dezelfde richting: horeca.” [naar artikel]
Waar moet de eerste reeks maatregelen van de regering-De Croo ons brengen? Welk effect zien we nu al en wat mogen we verwachten van de nieuwe maatregelen die vrijdag werden uitgevaardigd? Kunnen we, met de slechte cijfers die nu voorliggen, de curve überhaupt nog platkrijgen? We vragen het aan biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven). “Het is niet kwart over twaalf, het is halfeen.” [naar artikel]
Een Amerikaanse studie die onlangs gepubliceerd werd in Nature wijst vooral naar de horeca als bron van coronabesmettingen. “Het is niet de enige studie die dat zegt”, reageert biostatisticus Geert Molenberghs. “Telkens gaat het in dezelfde richting: horeca.” [naar artikel]
Restaurants, cafés en sportomgevingen zijn broeihaarden van coronabesmettingen, zo blijkt uit een onderzoek in de Verenigde Staten van de universiteit van Stanford. Dat gaat ook op voor ons land, zegt Geert Molenberghs, biostatisticus aan de UHasselt en de KU Leuven. Hoelang de Belgische horeca de deuren nog moet dichthouden is nog onduidelijk. “We moeten eerst in die veilige zone geraken”, reageert viroloog Steven Van Gucht. [naar artikel]
Volgens biostatisticus Geert Molenberghs komen we cruciale informatie over terugkerende reizigers tekort, zo klonk het zaterdag tijdens een wetenschappelijk congres van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde. Hoeveel reizigers wanneer terugkeren en of ze hun PLF-document invullen is nu niet geweten, en de moeilijke informatiestroom door de versnipperde bevoegdheden zou aan de oorzaak liggen. “Het is een frustratie van velen van ons, dat de informatie die er zou kunnen zijn, er niet is”, aldus Molenberghs. [naar artikel]
Een groot deel van de coronabesmettingen vindt plaats in restaurants, cafés en fitnesszalen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Stanford in de Verenigde Staten. En dat gaat ook op voor ons land, volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven). [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.