Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 October 2022
04:02 uur

Te veel mangaan in grondwater in buurt Remostort: “groenten sproeien mag niet”

Het Belang van Limburg

05/02/2021 - 12:01

Er zit zo veel mangaan in het grondwater in de wijk Lindeman in Heusden-Zolder dat groenten er niet mee besproeid mogen worden. Dat kreeg buurtbewoner Aldo Rizzuto te horen nadat hij zijn grondwater liet onderzoeken. Hij sluit niet uit dat dit het gevolg is van het nabijgelegen Remo-stort.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Rioleringssector: "Te veel grondwater wordt verspild tijdens bouwwerken" (03/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  In tijden van droogte wordt er te veel grondwater verspild op bouwwerven. Tijdens bouwwerken maken bouwvakkers vaak gebruik van droogzuiging of bronbemaling. Het grondwater wordt dan nutteloos in de riolering geloosd, en dat kan anders volgens VLARIO, het overlegplatform voor de rioleringssector. Het water kan hergebruikt worden voor bijvoorbeeld het sproeien van de planten.
  [naar artikel]
 2. Buurt rond oefenterreinen brandweer Heusden eet best geen groenten en eieren meer uit eigen tuin (05/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Op verschillende meetpunten in Heusden-Zolder zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in de bodem en het grondwater. Buurtbewoners van de brandweerkazerne in Heusden (Koerselsebaan) en de oude oefenterreinen van de brandweer (Geenrijt en Koning Boudewijnplein) eten best geen groenten of eieren uit eigen tuin meer en ook het gebruik van grondwater wordt afgeraden.
  [naar artikel]
 3. Remostort is twee maanden dicht en toch klaagt buurt van geuroverlast (07/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ondanks dat het Remostort al twee maanden gesloten is, zijn er opnieuw meldingen van geurhinder. Er is een vermoeden dat er lekken zijn in de afdichtingen van het stort.
  [naar artikel]
 4. Weer klachten over geurhinder Remostort: “Stank is niet te houden” (30/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Sinds vorige woensdag komen uit de wijken Lillo in Houthalen-Helchteren en Lindeman in Heusden-Zolder weer klachten over geurhinder van het Remostort binnen. De beheerder van het Remostort zegt de meldingen ernstig te nemen, maar dat de verschillende controlesystemen dit niet bevestigen.
  [naar artikel]
 5. Amper nog grondwater, rivieren met historisch laag debiet, en toch mogen we voorlopig blijven sproeien: hoe kan dat? (05/08/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 6. Uitbreiding Remostort officieel aangevraagd (08/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  De groep Machiels heeft een officiële aanvraag tot bouwvergunning ingediend om het Remostort in Houthalen-Helchteren uit te breiden.
  [naar artikel]
 7. Vanavond start heus waterfeest in Tessenderlo (29/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wegenbouwer Frederik Laeremans uit The sky is the limit gaat met zijn firma, Superbeton het opgepompte grondwater opvangen. Hiermee wil hij de buurtbewoners van de Hemelrijk en daarbuiten laten gebruik maken van het opgepompte water dat normaal gezien gewoon zou weglopen. “Een heus waterfeest voor de buurt, de mensen kunnen met open kranen gaan sproeien”, aldus Frederik Laeremans.
  [naar artikel]
 8. Buurtbewoners Lindeman zijn Remostort beu (13/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  In een emotionele open brief klagen de bewoners van het Vlierhof in de Heusdense wijk Lindeman de houding van de overheid aan met betrekking tot de uitbating van het Remostort in Helchteren.
  [naar artikel]
 9. Ook in Willebroek voorzorgsmaatregelen door hoge PFOS-concentraties (22/06/2021 - VRT NWS)
  Inwoners van Willebroek die in de buurt wonen van de Fabrieksloop en het provinciaal Groendomein Broek De Nayer, moeten een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Dat hebben OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid beslist, nu blijkt dat er verhoogde PFOS-concentraties aanwezig zijn in de waterbodem, het oppervlaktewater en in bodemstalen. Inwoners mogen geen grondwater meer gebruiken, geen eieren van eigen kippen eten en niet te veel groenten uit eigen moestuin eten.
  [naar artikel]
 10. Professionele neuzen moeten stankprobleem Remostort oplossen (26/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  HOUTHALEN-HELCHTERENEen product om de geurhinder van het Remostort aan te pakken, is volgens specialisten geen oplossing: het pakt de oorzaken niet aan. Bij Group Machiels hebben ze ondertussen professionele neuzen ingeschakeld om het probleem te onderzoeken.
  [naar artikel]
 11. “Eet geen eigen eieren of pluimvee, drink geen grondwater als u in de omgeving van de 3M-fabriek woont” (14/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse overheid neemt nu toch plots forse maatregelen om bewoners in de regio Zwijndrecht te beschermen tegen blootstelling aan PFOS. Zo wordt aangeraden om geen grondwater te drinken. Kinderen, zwangere vrouwen of jonge moeder die borstvoeding geven wordt aangeraden om geen zelfgekweekte groenten te eten. Ook zelf gekweekt pluimvee of hun eieren eet u best niet.
  [naar artikel]
 12. Groenten zijn gezond. Maar dit moet u toch weten voor u spinazie of rode bieten op het menu zet (10/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  “Als je groot wil worden, moet je veel groenten en fruit eten”. Welk kind kreeg die levenswijsheid niet mee? En toch, zo blijkt nu, mogen we van bepaalde groenten ook niet te veel eten. En mogen we vooral niet van de bladeren eten. Omdat ze toxische stoffen bevatten.
  [naar artikel]
 13. Groenten zijn gezond. Maar dit moet u toch weten voor u spinazie of rode bieten op het menu zet (10/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  “Als je groot wil worden, moet je veel groenten en fruit eten”. Welk kind kreeg die levenswijsheid niet mee? En toch, zo blijkt nu, mogen we van bepaalde groenten ook niet te veel eten. En mogen we vooral niet van de bladeren eten. Omdat ze toxische stoffen bevatten.
  [naar artikel]
 14. Aannemer vangt grondwater op voor buurtbewoners in Tessenderlo (29/05/2020 - VRT NWS)
  Op vraag van de buurtbewoners van Hemelrijk in Tessenderlo vangt aannemer Superbeton, die op die plaats wegenwerken uitvoert, het grondwater op. Het water kan dienen om de tuintjes in de buurt groen te houden.
  [naar artikel]
 15. Uitbreiding Remostort opnieuw van de baan (12/05/2020 - VRT NWS)
  Een nieuwe episode in de uitbreiding van het Remostort in Houthalen-Helchteren: de uitbreidingsvergunning is opnieuw geschorst. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de bouwvergunning geschorst die de provincie eerder had toegekend.
  [naar artikel]
 16. Grondwaterpeil zelfs na winter nog niet voldoende gestegen (09/04/2019 - VRT NWS)
  Het peil van het grondwater is in Vlaanderen nog altijd zeer laag voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Vooral in Vlaams-Brabant en Limburg staat het grondwater erg laag, elders is de toestand beter. De achterstand die het grondwater door de droge zomer heeft opgelopen, is dus nog niet ingehaald.
  [naar artikel]
 17. Machiels zet parfum in om stank van Remostort te beperken (24/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Sinds eind augustus zet Group Machiels dagelijks een verneveltoestel in dat een parfum verspreidt om de stank van het Remostort in Houthalen tegen te gaan. “Het ruikt aangenaam, maar het probleem blijft wel”, klinkt het bij omwonenden.
  [naar artikel]
 18. Medisch afval wordt weer uit Remostort gehaald (14/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Group Machiels heeft de werken opgestart om de zowat vijf ton met daarin medisch afval uit het Remostort te verwijderen. Het bedrijf krijgt daarvoor tot 1 december de tijd. De risicovolle resten worden overgebracht naar een erkende verbrandingsoven.
  [naar artikel]
 19. Zo hoog staat het grondwater in uw buurt (12/02/2020 - De Standaard)
  De felle regen die storm Ciara afgelopen weekend her en der met zich meebracht, was goed om de grondwaterreserves op te krikken. Maar de stijging is helaas niet sterk genoeg om het lage grondwaterpeil van de voorbije maanden te compenseren. Hoe staat het ervoor in uw buurt?
  [naar artikel]
 20. OVERZICHT. Zo hoog staat het grondwater in jouw buurt (12/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  De felle regen die storm Ciara afgelopen weekend her en der met zich meebracht, was goed om de grondwaterreserves op te krikken. Maar de stijging is helaas niet sterk genoeg om het lage grondwaterpeil van de voorbije maanden te compenseren. Hoe staat het ervoor in uw buurt?
  [naar artikel]
 21. Remostort in Houthalen-Helchteren gaat tijdelijk dicht: stort zit vol en kan voorlopig niet uitbreiden (11/06/2020 - VRT NWS)
  Het Remostort in Houthalen-Helchteren gaat tijdelijk dicht, en dat al vanaf morgen. Het stort zit vol en kan ook niet uitbreiden omdat onlangs de vergunningen die afgeleverd waren, vernietigd en geschorst zijn. 350 bedrijven moeten op zoek naar een alternatief.
  [naar artikel]
 22. Buurt is verloren grondwater beu en huurt zelf tankwagen om water te recupereren: “Echt zonde” (04/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  “Tienduizenden liters water zien wegstromen, terwijl we zelf spaarzaam moeten zijn. Dat is toch super frustrerend?” Gentse buren konden niet langer aanzien dat grondwater van een werf in hun wijk zomaar in de riool verdween. Met een gehuurde tankwagen recupereerden ze gisteren alleen al 150.000 liter. De bevoegde minister Demir (N-VA) laat nakijken of dit de regel kan worden.
  [naar artikel]
 23. Groendienst sproeit met grondwater van werf General Motors (27/07/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Het pompwater dat bij de sloop en de sanering van de gebouwen en gronden op de voormalige site van General Motors in de Noorderlaan vrijkomt, zal hergebruikt worden door de stedelijke groendienst. Die zal het gezuiverde water vooral gebruiken voor het sproeien van planten in het district Ekeren.
  [naar artikel]
 24. Stand van grondwater sterk verbeterd dankzij vele regen, "maar we zijn er nog niet" (09/02/2021 - VRT NWS)
  Door de vele regen van de voorbije weken heeft het grondwater zich al voor een groot deel kunnen herstellen. Toch is bij 1 op de 3 meetpunten de stand van het grondwater nog altijd laag tot zeer laag.
  [naar artikel]
 25. Zelfrijdend wagentje levert groenten en fruit in uw buurt (24/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Uw groenten en fruit digitaal bestellen en laten leveren door een zelfrijdende wagen. Het zou de toekomst zijn van de e-commerce en retailhandel. In de Britse stad Greenwich was er al een proefproject.
  [naar artikel]
 26. Gratis werfwater voor inwoners tegen de verspilling van grondwater (08/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Projectontwikkelaar Matexi en de Gemeente Diepenbeek zijn een proefproject gestart waarbij inwoners en landbouwers gratis grondwater mogen tappen op de bouwwerf van een nieuwe verkaveling in Lutselus. Normaal gezien verdwijnt hier 10.000 liter grondwater per uur in de riolering.
  [naar artikel]
 27. Terreinen van SK Peulis op kurkdroge zandgrond kreunen onder de hitte: “Sproeiers blijven ook ‘s nachts aan” (12/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Een strakke en knalgroene pelouse. Je komt het overal in Vlaanderen tegen, zij het niet dat de anders zo propere en afgemeten gazonnetjes nu zo ros kleuren als wat. Hoe gaan voetbalclubs om met zo’n kurkdroge periode? De ene al wat vlotter dan de andere, zo blijkt. Bij SK Peulis is de uitdaging sowieso niet min tijdens de zomers. “We zitten hier op een kurkdroge zandgrond”, zegt terreinverzorger Marcel Bogaerts (71). “Waar dat op neerkomt? Sproeien, sproeien en nog eens sproeien.”
  [naar artikel]
 28. Raad van State vernietigt plannen voor Remostort (27/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Houthalen-HelchterenDe Raad van State heeft de plannen voor het recyclageproject op de Remostortplaats vernietigd: een Europees beschermd zomereikenbos omhakken voor de bouw van een plasmaoven kan niet. “Hun milieu- en bouwvergunningen zijn nu niets meer waard”, zegt Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel. “We zijn erg ontgoocheld”, reageert Yves Tielemans van Group Machiels, uitbaters van het Remostort.
  [naar artikel]
 29. Watergroep waarschuwt: ‘Gazon sproeien is not done’ (07/06/2019 - De Morgen)
  De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen, roept mensen op hun gazon niet te besproeien met kraantjeswater of zelfs regenwater. Je gazon sproeien is in feite ‘not done’, aldus directeur-generaal Hans Goossens.
  [naar artikel]
 30. Watergroep wil minder drinkwater oppompen in Rukkelingen-Loon (maar buren blijven erg ongerust) (24/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Watergroep heeft een nieuwe aanvraag ingediend om jaarlijks nog 850.000 m³ aan grondwater op te pompen, nabij het dorp Rukkelingen-Loon in Heers. Maar in de buurt zijn scheuren in huizen te zien. Die zijn volgens de bewoners juist veroorzaakt door het oppompen van grondwater.
  [naar artikel]
 31. Website wijst werven aan waar je gratis grondwater kan krijgen (12/03/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Via bouwwerken gaan elk jaar miljoenen liters grondwater verloren. De Kontichse start-up WerfWater brengt de werven waar dat grondwater wordt opgepompt nu in kaart, waardoor burgers, gemeentebesturen en landbouwers er gratis water kunnen ophalen.
  [naar artikel]
 32. Limburgse Milieukoepel is blij dat Remostort in Houthalen-Helchteren niet mag uitbreiden (21/10/2020 - VRT NWS)
  De Limburgse Milieukoepel is tevreden dat het Remostort in Houthalen-Helchteren niet mag uitbreiden. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de milieuvergunning daarvoor geweigerd. De Limburgse Milieukoepel heeft zich van in het begin verzet tegen de uitbreidingsplannen voor de stortplaats en tegen het "Closing The Circle"-project dat daar gepland was.
  [naar artikel]
 33. Aquaflanders: ‘Gebruik geen kraanwater voor sproeien van gazons en wassen van auto’ (24/04/2020 - De Morgen)
  De directeur van Aquaflanders, de koepel van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, vraagt mensen om voor het sproeien van de tuin of het wassen van de auto geen kraanwater te gebruiken. Die oproep lanceert hij nu de grondwaterstanden in Vlaanderen op veel plaatsen weer laag zijn.
  [naar artikel]
 34. Speciale moves van Halense kookvereniging moeten groenten weer hip maken (06/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Onze missie: groenten cool maken bij kinderen.” Daarom lanceert de Loksbergse vzw Kookdroom zeven ‘grooves’, oftewel moves met groenten. Eerste ‘groove’: zo veel mogelijk tomaatjes in een beker wippen met een vork.
  [naar artikel]
 35. 70 procent van de Vlaamse kinderen eet te weinig groenten: “het heeft geen zin om jonge kinderen witloof te laten eten” (14/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Krijg je spruitjes of witloof thuis niet verkocht aan je kinderen? Of ben je er stiekem zelf ook nog altijd geen fan van? Dat je bepaalde groenten lekker vindt of niet, hangt af van hoé je die groenten hebt leren eten. “Groenten verstoppen tussen andere groenten of spaghettisaus helpt niet”, verklapt eetexperte An Vandeputte daarover. Ze zet de ultieme tips op een rijtje over wat wel én niet te doen om je kind alle groenten te leren eten.
  [naar artikel]
 36. Vanaf vandaag verboden om zwembad te vullen, gras te sproeien of auto te wassen (22/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf vandaag is er een verbod op het niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater. Door gazons niet langer te sproeien, auto's te wassen of een
  [naar artikel]
 37. Vlaamse Milieumaatschappij gaat grondwater onderzoeken op PFAS (02/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Vlaamse Milieumaatschappij gaat grondwater onderzoeken op PFAS De Vlaamse Millieumaatschappij (VMM) start in het voorjaar met metingen van het grondwater over heel Vlaanderen. De aanwezigheid van PFAS zal onderzocht worden omdat er volgens de VMM onvoldoende kennis is rond de verspreiding ervan. In het voorjaar zal de VMM starten met metingen van het Vlaamse grondwater. Er zullen stalen genomen worden in zo’n […] Lees dit artikel: Vlaamse Milieumaatschappij gaat grondwater onderzoeken op PFAS
  [naar artikel]
 38. Het niet-democratiseren van gezond voedsel is schuldig verzuim (23/09/2022 - Express)
  Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) lanceerde onlangs het idee om de btw op groenten en fruit van zes naar nul procent te brengen. Een idee dat instemming vond  bij coalitiepartner Groen. “Groenten en fruit zijn voor veel mensen te duur om op te nemen in  hun dagelijks eetpatroon. Door de btw op groenten en […]
  [naar artikel]
 39. Regering neemt maatregelen rond 3M-fabriek: geen zelfgekweekte groenten voor kinderen en zwangere vrouwen (14/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De Vlaamse overheid neemt nu toch plots forse maatregelen om bewoners in de regio Zwijndrecht te beschermen tegen blootstelling aan PFOS. Zo wordt aangeraden om geen grondwater te drinken. Kinderen, zwangere vrouwen of jonge moeder die borstvoeding geven wordt aangeraden om geen zelfgekweekte groenten te eten.
  [naar artikel]
 40. Groen wil 0 procent btw op groenten en fruit (06/08/2022 - Het Nieuwsblad)
  Groen wil de btw op groenten en fruit afschaffen. “Groenten en fruit zijn voor veel mensen te duur om op te nemen in hun dagelijks eetpatroon. Door de btw op groenten en fruit af te schaffen, maken we een gevarieerd eetpatroon een stuk toegankelijker voor iedereenn, ook voor mensen met een kleine portemonnee”, zegt Groen-parlementslid Barbara Creemers zaterdag.
  [naar artikel]
 41. Martel uw planten niet langer door ze te sproeien, maar bedek de blote aarde  (22/07/2019 - VRT NWS)
  Tijdens lange periodes van droogte geraken onze grondwaterreserves stilletjes aan uitgeput, vaak met een sproeiverbod tot gevolg. Volgens landschapsarchitect Louis De Jaeger is er een alternatief voor het sproeien van je tuin: de blote aarde bedekken.
  [naar artikel]
 42. Groen wil btw op groenten en fruit afschaffen (06/08/2022 - De Standaard)
  Groen wil de btw op groenten en fruit afschaffen. ‘Groenten en fruit zijn voor veel mensen te duur om op te nemen in hun dagelijks eetpatroon. Door de btw op groenten en fruit af te schaffen, maken we een gevarieerd eetpatroon een stuk toegankelijker voor iedereen, ook voor mensen met een kleine portemonnee’, zegt parlementslid Barbara Creemers
  [naar artikel]
 43. Grondwater oppompen? Niet als de natuur eronder lijdt (03/04/2021 - De Standaard)
  Als er kwetsbare natuur in de buurt is, kan dat een reden zijn om een waterwinning niet te vergunnen. De Raad van State deed een uitspraak die doet denken aan het stikstofarrest.
  [naar artikel]
 44. Labo kweekt groenten van de toekomst: trendy, gezond en tikkeltje ongewoon (09/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  In het lab en de kassen van Bayers groenteafdeling Nunhems in de buurt van Roermond worden de groenten van de toekomst gekweekt: trendy, gezond en een tikkeltje ongewoon. Van paarse wortelen, over niet lekkende tomaten tot sla die zonder grond geteeld wordt.
  [naar artikel]
 45. Overheid neemt maatregelen rond 3M-fabriek: geen zelfgekweekte groenten voor kinderen en zwangere vrouwen (14/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse overheid neemt nu toch plots forse maatregelen om bewoners in de regio Zwijndrecht te beschermen tegen blootstelling aan PFOS. Zo wordt aangeraden om geen grondwater te drinken. Kinderen, zwangere vrouwen of jonge moeder die borstvoeding geven wordt aangeraden om geen zelfgekweekte groenten te eten.
  [naar artikel]
 46. Grondwater en waterlopen worden nog altijd teveel vervuild door mest van de landbouw (09/12/2020 - VRT NWS)
  Er komen nog altijd te veel resten van mest terecht in de waterlopen en het grondwater, ook in Limburg. Dat blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij en onderzoeken van de Vlaamse Landmaatschappij. 10 procent van de gecontroleerde landbouwers was vorig jaar in overtreding.
  [naar artikel]
 47. Provincie Antwerpen versoepelt (een beetje) de maatregelen rond sproeien (13/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Ondanks de regenbuien van de afgelopen dagen versoepelt de provincie Antwerpen de maatregelen rond het gebruik van regen- en of grondwater. De geldende waterbesparende maatregels blijven wel behouden, maar op vraag van de landbouwsector versoepelt ze de uren voor het gebruik ervan.
  [naar artikel]
 48. Zo lang blijven je fruit en groenten 'vers' (26/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Fruit en groenten bewaren is niet makkelijk. Sommige verliezen te veel voedingsstoffen als je ze lang laat liggen, anderen worden net beter.
  [naar artikel]
 49. Groenten eten alleen helpt niet tegen hart- en vaatziekten (21/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Groenten kunnen goed voor je zijn, maar het is onwaarschijnlijk dat er veel van eten je risico op een hartaanval of beroerte vermindert. Dat beweert een nieuw Brits onderzoek, waar BBC News over bericht. Wat we anders nog eten, hoeveel we bewegen en waar en hoe we leven kan een veel grotere impact hebben.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy