De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

"Absoluut niet minderwaardig": viroloog Van Gucht legt uit waarom we niet ongerust moeten zijn over AstraZeneca-vaccin

VRT NWS

19/02/2021 - 12:02

Het is niet nodig om ongerust te zijn over het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht. Volgens hem komen er veel vragen binnen over het bewuste vaccin van mensen die zich zorgen maken. "We willen ten stelligste ontkrachten dat het een minder goed vaccin zou zijn."


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Twijfels over AstraZeneca-vaccin onterecht, zegt vaccinologe: "100% bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte" (21/02/2021 - VRT NWS)
  Hoe zit het nu eigenlijk met het AstraZeneca-vaccin? De laatste dagen waren er wat vragen gerezen, omdat verschillende zorgverleners liever een ander vaccin wilden. "Maar dat is niet terecht, het AstraZeneca-vaccin is niet minderwaardig", zegt vaccinologe Corinne Vandermeulen.
  [naar artikel]
 2. Marc Van Ranst legt helder uit waarom het op dit moment "wetenschappelijk niet verantwoord" is om te pauzeren met vaccin AstraZeneca (16/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Viroloog Marc Van Ranst heeft op sociale media nog eens helder uitgelegd waarom het op dit moment “wetenschappelijk helemaal niet verantwoord” is om het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca op te schorten.
  [naar artikel]
 3. Viroloog Van Gucht over AstraZeneca-vaccin: “Geen indicatie dat het minder zou werken tegen ernstige klachten” (19/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Viroloog Steven Van Gucht schept duidelijkheid over het AstraZeneca-vaccin tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. “Er circuleren berichten dat het vaccin minder goed zou werken dan het vaccin van Pfizer en Moderna. We willen dit ontkrachten”, luidt het.
  [naar artikel]
 4. Van Gucht: ‘AstraZeneca is geen tweederangsvaccin’ (19/02/2021 - De Standaard)
  Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum vrijdag besteedde viroloog Steven Van Gucht veel tijd aan het vaccin van producent AstraZeneca. ‘Dit is een goed vaccin, net als die van Pfizer en Moderna.’
  [naar artikel]
 5. Marc Van Ranst laat zich vandaag inenten met DIT vaccin (24/02/2021 - Metro)
  Viroloog Marc Van Ranst zal zich deze namiddag laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat kondigde hij aan op Twitter. Van Ranst zal zich laten vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Dat is een duidelijk signaal nadat eerder deze maand berichten opdoken dat het vaccin minderwaardig zou zijn en minder efficiënt zou zijn dan het Pfizer- en Moderna-vaccin. “Het AstraZeneca-vaccin is een zeer veilig en zeer doeltreffend vaccin. Daarom laat ik mij als viroloog en gezondheidswerker deze namiddag in het Vaccinatiecentrum in Willebroek inspuiten met het AstraZeneca vaccin”, klinkt het. Goede resultaten Eerder nam ook viroloog Steven Van Gucht de twijfel weg rond het AstraZeneca-vaccin. “De klinische studies rond het AstraZeneca-vaccin hebben aangetoond dat een volledig vaccinatieschema dat bestaat uit twee dosissen met twaalf weken tussen een werkzaamheid heeft van 82 procent tegen alle vormen van het coronavirus, dus ook de milde symptomen. Als we specifiek kijken naar de werkzaamheid van het vaccin tegen ernstige ziekten, ziekenhuisopname en overlijden, dan zitten we zelfs aan 100 procent. Dat zijn ontegensprekelijk goede resultaten. Het AstraZeneca-vaccin is dus, net als het Pfizer- en Moderna-vaccin, een goed vaccin”, vertelde hij vorige week. Het #AstraZeneca vaccin is een zeer veilig en zeer doeltreffend vaccin. Daarom laat ik mij als viroloog en gezondheidswerker deze namiddag in het Vaccinatiecentrum in Willebroek inspuiten met het AstraZeneca vaccin. https://t.co/AaUZOnzTTp— Marc Van Ranst (@vanranstmarc) February 24, 2021 Lees ook: Marc Van Ranst: “Mensen die zich niet willen laten vaccineren, moeten beseffen dat hun keuze gevolgen heeft” Het bericht Marc Van Ranst laat zich vandaag inenten met DIT vaccin verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Van Gucht ontkracht geruchten rond AstraZeneca-vaccin: “Geen indicatie dat het minder zou werken tegen ernstige klachten” (19/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Viroloog Steven Van Gucht schept duidelijkheid over het AstraZeneca-vaccin tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. “Er circuleren berichten dat het vaccin minder goed zou werken dan het vaccin van Pfizer en Moderna. We willen dit ontkrachten”, luidt het.
  [naar artikel]
 7. Coronacijfers stijgen, maar viroloog Steven Van Gucht is niet ongerust: "Ik maak me geen zorgen over de vakantie" (15/06/2022 - VRT NWS)
  Tegenover vorige week zijn er opvallend meer coronabesmettingen en ook het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen gaat omhoog. Dat klinkt alarmerend nu de zomervakantie voor de deur staat, maar dat is het niet benadrukt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano in "Laat". "Ik maak me geen zorgen over de vakantie, reizen kan."
  [naar artikel]
 8. Waarom stopt Nederland tijdelijk met het AstraZeneca-vaccin? En is dat wel een goed idee? (15/03/2021 - VRT NWS)
  Nadat Nederland gisteren had aangekondigd het gebruik van het AstraZeneca-vaccin op te schorten, is een groot deel van Europa als dominosteentjes gevolgd. Waarom precies hebben onze noorderburen die keuze gemaakt en was dat wel een goed idee? "Een heel zeldzame mogelijke complicatie mag het gebruik van een goed vaccin niet tegenhouden", zegt Thomas Vanassche, cardioloog aan het UZ Leuven in "Terzake".
  [naar artikel]
 9. Coronavaccin in zicht? Viroloog Steven Van Gucht: "Als alles goed gaat, eerste vaccinaties in België in het voorjaar" (19/10/2020 - VRT NWS)
  "Als alles goed gaat, zullen de eerste vaccinatiecampagnes in België in het voorjaar plaatsvinden." Die hoopvolle boodschap heeft viroloog Steven Van Gucht gegeven op de persconferentie over de cijfers. Maar voor het zover is, zullen we nog een "moeilijke winter" moeten doorworstelen én een vaccin zal niet alles oplossen.
  [naar artikel]
 10. AstraZeneca ziet "geen bewijs" voor verhoogd risico op bloedklonters door vaccin (14/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  AstraZeneca stelt dat er "geen bewijs" is dat het coronavaccin van het bedrijf het risico verhoogt op bloedklonters. Verschillende landen gebruiken het AstraZeneca-vaccin tijdelijk niet als een voorzorgsmaatregel. Het bedrijf zei een "voorzichtige analyse" te hebben uitgevoerd van de beschikbare gegevens over wie een inenting met het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.
  [naar artikel]
 11. Marc Van Ranst: "AstraZeneca biedt onvoldoende bescherming voor 65-plussers volgens gekende studies" (28/01/2021 - VRT NWS)
  Morgen beslist het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA of en hoe het vaccin van AstraZeneca kan worden gebruikt. Het Duitse vaccinatie-instituut heeft vandaag al aangekondigd dat het vaccin van AstraZeneca niet zal ingezet worden bij 65-plussers. Volgens viroloog Marc Van Ranst is dat een logische beslissing. De beslissing van het EMA is ook belangrijk voor de Belgische vaccinatiestrategie, want als AstraZeneca in ons land geleverd zal worden, was het vaccin bedoeld om in te zetten bij 65-plussers.
  [naar artikel]
 12. Maggie De Block niet ongerust omdat onderzoek naar AstraZeneca on hold is gezet. “Als het niet het vaccin van AstraZeneca is, zal het een ander zijn” (09/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  “We weten nog niet welk vaccin effectief zal zijn en als eerste op de markt zal komen. De Europese Commissie onderhandelt met verschillende bedrijven: als het niet dat van AstraZeneca is, zal het een ander zijn.” Zo reageert de woordvoerder van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op het nieuws dat AstraZeneca en de universiteit van Oxford hun vergevorderde proeven met een mogelijk coronavaccin even ‘on hold’ moeten zetten.
  [naar artikel]
 13. België geeft AstraZeneca-vaccin voorlopig niet aan 55-plussers: "Vaccinatiestrategie op langere termijn herbekijken" (02/02/2021 - VRT NWS)
  België gaat het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig niet aan mensen ouder dan 55 toedienen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) op basis van een advies van de Hoge Gezondheidsraad. "Op de wat langere termijn moeten we onze vaccinatiestrategie herbekijken", zegt hij. Viroloog Johan Neyts juicht de beslissing toe.
  [naar artikel]
 14. Viroloog Johan Neyts over AstraZeneca-vaccin? “Het zal niet iedereen beschermen” (30/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  De afgelopen coronaweek stond in het teken van het steekspel tussen AstraZeneca en Europa. Ondertussen sprak het Europees Geneesmiddelenbureau zich vrijdag dan toch positief uit over het vaccin. Toch waren er een tijdlang twijfels. Hoe zit het nu eigenlijk met het AstraZeneca-vaccin? We vragen het aan viroloog Johan Neyts (KU Leuven).
  [naar artikel]
 15. ‘Of ik mezelf met AstraZeneca zou laten inenten? Absoluut’ (23/02/2021 - De Morgen)
  Het vaccin van AstraZeneca zorgt er dan toch voor dat ouderen minder in het ziekenhuis belanden. Dat leert een Schots onderzoek. ‘Dit vaccin werkt even goed als dat van Pfizer/BioNTech’, zegt viroloog Marc Van Ranst (55).
  [naar artikel]
 16. Waarom ons land nu wel AstraZeneca deels stopzet: "Verstoort campagne niet en je kan risico's spreiden" (08/04/2021 - VRT NWS)
  Ons land stopt tijdelijk met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin aan mensen jonger dan 56, "omdat we de luxe hebben om te kiezen uit verschillende vaccins en we het risico zo kunnen spreiden, zonder dat het een impact heeft op onze vaccinatiestrategie." Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in "De ochtend" op Radio 1.
  [naar artikel]
 17. AstraZeneca: minderwaardig vaccin of imagoprobleem? (23/02/2021 - Knack)
  Door een aanvankelijk verwarrende communicatie ligt het imago van het AstraZeneca-vaccin momenteel aan diggelen. Sommigen van de eerste zorgverstrekkers twijfelen zelfs over hun prikje. Onterecht, zo blijkt.
  [naar artikel]
 18. VS weigert vooralsnog wie met AstraZeneca geprikt is: “Kan leiden tot diplomatieke incidenten” (21/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Zijn Belgen die met AstraZeneca zijn geprikt, welkom in de Verenigde Staten? Het vaccin is daar niet goedgekeurd, en wie het wel heeft gekregen, wordt toch beschouwd als niet-gevaccineerd. De “vaccindiscriminatie” moet worden opgelost zodra het reisverkeer over de oceaan weer wordt toegelaten, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Er is geen enkele reden voor de Amerikanen om AstraZeneca niét te erkennen.”
  [naar artikel]
 19. Meerderheid geleverde AstraZeneca-vaccins worden niet gebruikt: "Instabiele levering betekent instabiele planning"  (26/02/2021 - VRT NWS)
  Ons land heeft een goeie 200.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin in voorraad. Alleen, daarvan zijn er nog maar 67.000 onder de vaccinatiecentra verdeeld. "Ik weet niet waarom, we zitten net te wachten op vaccins", zegt Jan Stroobants, coördinator van vaccinatiedorp Spoor Oost. De taskforce verwijst naar de instabiele levering van AstraZeneca maar zegt dat de vaccins ingepland zijn.
  [naar artikel]
 20. "Eigen bewoners eerst" aan de kust deze zomer? "Niet onlogisch", zegt viroloog Steven Van Gucht (16/04/2020 - VRT NWS)
  Het is "niet onlogisch" om komende zomer een voorrangsregeling in te voeren voor mensen die naar de kust willen komen of op het strand en de dijk willen verpozen. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in "Terzake". Hij reageert daarmee op een suggestie in die zin van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende.
  [naar artikel]
 21. Viroloog Steven Van Gucht legt uit waarom mondmaskers op café niet zouden werken (10/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Steven Van Gucht, viroloog van Sciensano, is tevreden met de uitbreiding van de mondmaskerplicht. “Het is een heel stuk duidelijker nu ze verplicht...
  [naar artikel]
 22. Hoe "gevaarlijk" is katje Lee? Viroloog Steven Van Gucht: "Je kan hier geen enkel risico mee nemen, ik begrijp FAVV" (15/05/2020 - VRT NWS)
  Er is veel commotie over "katje Lee", de kat die door een Vlaamse studente uit Peru meegenomen werd. Maar daarbij werd de regelgeving rond de preventie van hondsdolheid niet nageleefd. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) eist nu via de rechtbank dat het dier geëuthanaseerd wordt. Viroloog Steven Van Gucht begrijpt dat standpunt. "Hondsdolheid is het dodelijkste virus ter wereld, er is geen methode om aan te tonen dat het dier niet besmet is, we moeten uitgaan van het ergste scenario."
  [naar artikel]
 23. Viroloog Steven Van Gucht: "Opletten in secundair onderwijs want tieners kunnen wel degelijk virus verspreiden" (17/08/2020 - VRT NWS)
  Omdat tieners het coronavirus kunnen verspreiden, zal er komend schooljaar extra aandacht moeten zijn voor de veiligheid in de middelbare scholen. Daarvoor waarschuwt viroloog Steven Van Gucht. “Iedereen is het erover eens dat het heropenen van de scholen absoluut essentieel is voor de opleiding en het welzijn van onze kinderen.” Maar, zo voegt de professor eraan toe: “Dat betekent dat we misschien wat strenger moeten zijn op andere aspecten in de maatschappij, waar we het virus moeten blijven controleren.”
  [naar artikel]
 24. Zuid-Afrika dient AstraZeneca niet meer toe: hebben we ‘minderwaardig’ vaccin gekocht? (08/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Astra-Zeneca stond aan kop in de vaccinatierace, maar na teleurstellende studies lijkt de Zweeds-Britse multinational van zijn voetstuk te vallen. Omdat het middel beperkt beschermt tegen milde ziekteverschijnselen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant, stelt Zuid-Afrika het toedienen van dat vaccin uit. Ook ons land geeft het middel niet aan 55-plussers. Hebben we een minderwaardig vaccin gekocht? En kan het nog worden aangepast? “Daar zijn ze nu al mee bezig”, zegt vaccinoloog Geert Leroux-Roels.
  [naar artikel]
 25. Moeten we ons zorgen maken over het vaccin van AstraZeneca? Experten leggen uit (13/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zes Europese landen - Denemarken, Noorwegen, IJsland, Letland, Oostenrijk én Italië - zullen hun inwoners voorlopig niet meer inenten met het vaccin van AstraZeneca. Ze willen eerst onderzoeken of de gevaccineerden meer kans hebben om bloedklonters te ontwikkelen. Moeten we inderdaad ongerust zijn over een vaccin dat in ons land nog steeds toegediend wordt? Experten leggen uit. “De vaccinatie helpt trombose-gevallen te voorkomen”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.
  [naar artikel]
 26. Magnette wil vaccin AstraZeneca voor studenten, Vandenbroucke staat op de rem: “Nooit gezegd dat jonge mensen tot het laatst moeten wachten” (03/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wil de impact van het advies over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin in kaart laten brengen door experts. De minister wil ook een "misverstand" over een mogelijke voorrang voor jongeren rechtzetten. "Als je jonge mensen perspectief wil geven dan is het niet zo dat je die jonge mensen als eerste moet vaccineren", zei Vandenbroucke vanmorgen in De Ochtend. "Dat wil ook niet zeggen dat we jonge mensen tot het laatste zullen moeten wachten. Dat is nooit gezegd.”
  [naar artikel]
 27. Zij zagen corona al vroeg: Marc Wathelet, de viroloog die weggezet werd als een "dramaqueen" (08/07/2020 - VRT NWS)
  Drie dagen op rij kijken we terug naar de begindagen van de coronacrisis in ons land. Drie mensen vertellen waarom ze vroeger dan anderen ongerust waren: een filosoof, een ondernemer en een viroloog. Waarom maakten zij zich zorgen terwijl de meeste mensen dat niét deden? En wat hebben ze gedaan om anderen te waarschuwen? Vandaag: Marc Wathelet, de viroloog die door Maggie De Block weggezet werd als een "dramaqueen".
  [naar artikel]
 28. Boostervaccin van een ander type dan oorspronkelijke prikken, is dat een probleem? Van Gucht: “Dat is zeker geen nadeel” (23/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ons land koos voor Moderna en Pfizer/BioNTech als boostervaccins. Maar veel mensen kregen als eerste prikken de coronavaccins van AstraZeneca of Johnson & Johnson. Moeten zij daar ongerust over zijn? Allesbehalve, volgens viroloog Steven Van Gucht in VTM NIEUWS.
  [naar artikel]
 29. Boostervaccin van een ander type dan oorspronkelijke prikken, is dat een probleem? Van Gucht: “Dat is zeker geen nadeel” (23/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ons land koos voor Moderna en Pfizer/BioNTech als boostervaccins. Maar veel mensen kregen als eerste prikken de coronavaccins van AstraZeneca of Johnson & Johnson. Moeten zij daar ongerust over zijn? Allesbehalve, volgens viroloog Steven Van Gucht in VTM NIEUWS.
  [naar artikel]
 30. Waarom zouden jonge mensen nog wél voor vaccin moeten kiezen? Viroloog Steven Van Gucht beantwoordt 7 vragen over de 'herfstprik’ (04/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “De herfstprik: je beste bescherming tegen Covid-19.” Met die slogan probeert de overheid ons momenteel weer met zachte hand richting vaccinatiecentrum te sturen. Maar zeker bij de jongere generaties - die de vorige prikjes al kregen - duikt opvallend veel tegenzin op. Waarom zouden jonge mensen tóch voor een vaccin moeten kiezen? Viroloog Steven Van Gucht (46) beantwoordt 7 vragen over de herfstbooster.
  [naar artikel]
 31. Magnette wil vaccin AstraZeneca voor studenten, Vandenbroucke staat op de rem: "Jongeren perspectief geven betekent niet hen eerst vaccineren” (03/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wil de impact van het advies over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin in kaart laten brengen door experts. De minister wil ook een "misverstand" over een mogelijke voorrang voor jongeren rechtzetten. "Als je jonge mensen perspectief wil geven dan is het niet zo dat je die jonge mensen als eerste moet vaccineren", zei Vandenbroucke vanmorgen in De Ochtend. "Dat wil ook niet zeggen dat we jonge mensen tot het laatste zullen moeten wachten. Dat is nooit gezegd.”
  [naar artikel]
 32. Magnette wil vaccin AstraZeneca voor studenten, Vandenbroucke staat op de rem: "Jongeren perspectief geven betekent niet hen eerst vaccineren” (03/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wil de impact van het advies over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin in kaart laten brengen door experts. De minister wil ook een "misverstand" over een mogelijke voorrang voor jongeren rechtzetten. "Als je jonge mensen perspectief wil geven dan is het niet zo dat je die jonge mensen als eerste moet vaccineren", zei Vandenbroucke vanmorgen in De Ochtend. "Dat wil ook niet zeggen dat we jonge mensen tot het laatste zullen moeten wachten. Dat is nooit gezegd.”
  [naar artikel]
 33. Viroloog Steven Van Gucht: "Zelfs als u een barbecue gedaan hebt, zullen contactopspoorders dat niet tegen u gebruiken" (27/05/2020 - VRT NWS)
  Viroloog Steven Van Gucht heeft opnieuw opgeroepen om eerlijk te zijn als u een telefoontje krijgt van een contactopspoorder. "Zelfs als u veel te veel contacten hebt gehad, of u een barbecue hebt gedaan, dan zal dat niet tegen u gebruikt worden", vertelde hij in "Het Journaal".
  [naar artikel]
 34. Nieuwe variant van coronavirus bij nertsen, viroloog Van Gucht: "Darwin in actie, maar geen reden tot ongerustheid" (07/11/2020 - VRT NWS)
  In Denemarken zijn een twaalftal mensen besmet geraakt met een nieuwe variant van het coronavirus. De besmettingen gebeurden in een regio waar veel nertsenkwekerijen zijn. "Het zijn de nertsen die het virus van mensen krijgen, en dan op hun beurt mensen besmetten met hun variant van het virus", legt viroloog Steven Van Gucht uit. Maar er is geen reden tot ongerustheid: het "nertsenvirus" zou niet gevaarlijker zijn voor mensen dan het reeds bekende coronavirus.
  [naar artikel]
 35. ‘Er wordt absoluut niet ingeboet op veiligheid. Een vaccin moét veilig zijn’ (12/11/2020 - De Morgen)
  Begin deze week kondigden twee grote farmabedrijven, Pfizer en AstraZeneca, aan dat hun vaccin nog dit jaar klaar zal zijn. Kunnen vaccins die zo snel op de markt komen wel veilig zijn? Zullen we verplicht worden ons te laten inenten? En zijn we dan levenslang immuun? Zijn we meteen van de corona-ellende verlost als de vaccins arriveren? Viroloog Johan Neyts van het Rega Instituut (KU Leuven) legt uit.
  [naar artikel]
 36. Britten bieden mensen jonger dan 30 alternatief voor AstraZeneca-vaccin (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Mensen onder de 30 jaar krijgen in Groot-Brittannië een alternatieve coronaprik aangeboden voor het AstraZeneca-vaccin. De autoriteiten reageren daarmee op "het toenemende bewijs" dat er een verband is tussen het Brits-Zweedse AstraZeneca-vaccin en zeldzame bloedstolsels, meldt de Britse omroep BBC.
  [naar artikel]
 37. Hoe kan het vaccin er zo snel zijn? Viroloog Steven Van Gucht hamert opnieuw op veiligheid coronavaccin (14/12/2020 - VRT NWS)
  Het is niet omdat het coronavaccin zo snel klaar is, dat het niet veilig is. Dat was de boodschap van viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie over de coronacijfers vanmorgen. Technologische vooruitgang en wetenschappelijke samenwerking en transparantie hebben zo snel tot een vaccin geleid.
  [naar artikel]
 38. Veel mensen zijn bang van het AstraZeneca-vaccin en dat lokt soms bijwerkingen uit: maak kennis met het bijsluitereffect (19/03/2021 - VRT NWS)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zegt dat het vaccin van AstraZeneca "veilig en effectief" is. De voordelen zijn veel groter dan de risico's. Daarom kan het vaccin verder gebruikt worden, ook in België. Toch is het nog maar de vraag of de beslissing van het EMA het vertrouwen kan herstellen. Veel mensen waren al bezorgd over de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin, nog voor er sprake was van zeldzame tromboses. Die angst voor bijwerkingen - het zogenaamde "nocebo-effect" - volstaat soms om die bijwerkingen uit te lokken... ook bij vaccins.
  [naar artikel]
 39. Viroloog Steven Van Gucht over de slechte cijfers: "Ook in Vlaanderen brandt het, moeten nu meteen iets doen" (26/10/2020 - VRT NWS)
  Ook in Vlaanderen brandt het. Virologen zijn het roerend eens: de cijfers zijn slecht en het gaat allesbehalve de goede kant uit. "In het Engels hebben ze een mooie uitdrukking: the window of opportunity is closing. Het venster dat we nog hebben, is aan het sluiten", klinkt het bij viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 40. Viroloog Steven Van Gucht reageert fel op kritiek: "Dezelfde nonsens als in augustus en september" (04/02/2021 - VRT NWS)
  Viroloog Steven Van Gucht pikt de kritiek van de Waalse viroloog-op-rust Bernard Rentier niet. Rentier vindt dat de Vlaamse virologen véél te streng in de leer zijn en pleit net als in augustus opnieuw voor versoepelingen. “We hebben dat al eens gehad en hebben gezien tot wat dat geleid heeft”, zei Van Gucht met veel vuur in “Terzake”.
  [naar artikel]
 41. Waarom de Verenigde Staten overwegen om het AstraZeneca-vaccin niet te gebruiken (02/04/2021 - Express)
  Met tot nu toe meer dan 153 miljoen gezette prikken van het coronavaccin bekleden de Verenigde Staten (VS) de absolutie toppositie als we naar het aantal toegediende vaccins kijken. De VS hebben dat mooie resultaat kunnen behalen zonder een beroep te doen op het AstraZeneca-vaccin. Ze overwegen zelfs om dat vaccin links te laten liggen. […] The post Waarom de Verenigde Staten overwegen om het AstraZeneca-vaccin niet te gebruiken appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 42. Viroloog Van Gucht over stijgende coronacijfers: "Drastische maatregelen, zoals een soort lockdown, kunnen nodig zijn" (22/03/2021 - VRT NWS)
  "Als de coronacijfers blijven stijgen, dringen drastische maatregelen zich op." Dat zegt viroloog en professor Steven Van Gucht aan VRT NWS, nu de coronacijfers fors de hoogte in gaan. De politiek mag volgens de viroloog ook niet te lang wachten om extra maatregelen te nemen. En wat die extra maatregelen kunnen zijn? "We zouden naar een soort lockdown kunnen gaan."
  [naar artikel]
 43. Viroloog Van Gucht kaart gebrek aan preventie aan: "Pilletjes tegen corona hadden al klaar kunnen zijn" (19/12/2020 - VRT NWS)
  Vijf jaar geleden waarschuwden virologen al dat een coronapandemie een bedreiging zou kunnen zijn, maar daar gebeurde niet veel mee. Dat zei viroloog Steven Van Gucht van Sciensano tijdens het Coronadebat 2.0 van het symposium Medische Wereld. "De virusremmers hadden al op de schappen kunnen liggen, hadden we die boodschappen serieus genomen."
  [naar artikel]
 44. Stopt ons land ook met toedienen AstraZeneca-vaccins? (15/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Volgen we het voorbeeld van Nederland en stopt ook ons land met AstraZeneca-vaccins? Voorlopig is het zover nog niet. Vlaams minister Wouter Beke wacht het overleg van het Europees Geneesmiddelenagentschap deze namiddag af. Steeds meer landen schorten het AstraZeneca-vaccin op, omdat er meldingen van bloedklonters zijn bij mensen die het vaccin toegediend kregen. Maar experten benadrukken dat het verband met het vaccin absoluut niet is aangetoond. Als de overheid beslist om AstraZeneca op te schorten, is dat een lelijke streep door de rekening van de vaccinatiecentra. Want precies vandaag starten de inentingen van de 85-plussers en het zijn vooral AstraZeneca-vaccins die in de frigo's liggen.
  [naar artikel]
 45. Van Gucht noemt twee PCR-testen na reis uit risicovolle gebieden een verbetering: “Maar grote test moet nog komen” (19/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens de extra aflevering van VTM Nieuws na het Overlegcomité heeft viroloog Steven Van Gucht het verplicht afnemen van twee testen bij mensen die terugkeren uit gebieden waar het coronavirus circuleert, "een verbetering" genoemd. "Een test is een momentopname en kan een infectie missen", aldus Van Gucht. "Als de infectie nog maar net begonnen is, zit die nog niet in de neus", legde Van Gucht uit. "En de beginnende infectie die je eerst niet detecteerde, kan je oppikken met de tweede test.”
  [naar artikel]
 46. Van Ranst: “AstraZeneca-vaccin niet geschikt voor 65-plussers” (28/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Marc Van Ranst raadt aan om het vaccin van AstraZeneca niet te gebruiken voor 65-plussers. “Voor de rest van de bevolking kan het wel een respectabel vaccin zijn”, stelde de viroloog in ‘Terzake’.
  [naar artikel]
 47. Steven Van Gucht: “Opnieuw stijging te verwachten, maar vaccins doen hun werk” (19/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat de ongerustheid over het AstraZeneca-vaccin niet nodig is. Wat betreft de cijfers zitten we nog steeds op een plateaufase, maar er is wel hoopvol nieuws uit de woonzorgcentra.
  [naar artikel]
 48. Viroloog Johan Neyts over AstraZeneca-vaccin: ‘Geen biologische hypothese die bloedklonters kan verklaren’ (31/03/2021 - De Morgen)
  De taskforce Vaccinatie zal zich vanavond om 18 uur beraden over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin na de beslissing van Duitsland gisteren om het vaccin niet meer te gebruiken bij mensen onder de 60 jaar. Ook het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt opnieuw het gebruik van het vaccin. Volgens viroloog Johan Neyts is er voorlopig geen biologische hypothese die de bloedklonters kan verklaren.
  [naar artikel]
 49. Professor Johan Neyts: ‘Er wordt absoluut niet ingeboet op veiligheid. Een vaccin moét veilig zijn’ (12/11/2020 - De Morgen)
  Begin deze week kondigden twee grote farmabedrijven, Pfizer en AstraZeneca, aan dat hun vaccin nog dit jaar klaar zal zijn. Kunnen vaccins die zo snel op de markt komen wel veilig zijn? Zullen we verplicht worden ons te laten inenten? En zijn we dan levenslang immuun? Zijn we meteen van de corona-ellende verlost als de vaccins arriveren? Viroloog Johan Neyts van het Rega Instituut (KU Leuven) legt uit.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy