Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

20 May 2022
10:03 uur

Camera’s in Antwerpse joodse wijk controleren bezoek aan synagoges en feestzalen

De Morgen

13/03/2021 - 08:13

De veiligheidscamera’s die Antwerpen tijdens de terreurcrisis massaal in de joodse wijk plaatste, dienen nu om te achterhalen of achter de gevels de coronamaatregelen niet overtreden worden. Dat schrijft De Standaard.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Live - Camera's in Antwerpse joodse wijk controleren bezoek aan synagoges en feestzalen (13/03/2021 - De Morgen)
  In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
  [naar artikel]
 2. Camera’s in Antwerpse joodse wijk controleren nu synagogegangers (13/03/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De veiligheidscamera’s die Antwerpen tijdens de terreurcrisis massaal in de joodse wijk plaatste, dienen nu om te achterhalen of achter de gevels de coronamaatregelen niet overtreden worden.
  [naar artikel]
 3. Camera's in joodse wijk controleren synagogegangers: “Discriminatie loert om de hoek” (13/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De veiligheidscamera's die Antwerpen tijdens de terreurcrisis massaal in de joodse wijk plaatste, dienen nu om te achterhalen of achter de gevels de coronamaatregelen niet overtreden worden. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen zaterdag.
  [naar artikel]
 4. Camera's in joodse wijk controleren synagogegangers: ‘Discriminatie loert om de hoek’ (13/03/2021 - De Morgen)
  De veiligheidscamera's die Antwerpen tijdens de terreurcrisis massaal in de joodse wijk plaatste, dienen nu om te achterhalen of achter de gevels de coronamaatregelen niet overtreden worden. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen zaterdag.
  [naar artikel]
 5. Antwerpse politie mag bewakingscamera's in Joodse wijk inzetten tegen corona-inbreuken (30/03/2021 - De Tijd)
  09:05 De privacytoezichthouder op de politie ziet geen enkel bezwaar dat de Antwerpse politie haar camera’s in de Joodse wijk nu ook inzet om corona-inbreuken vast te stellen. Volgens het controleorgaan kun...
  [naar artikel]
 6. Vandaal Antwerpse Joodse wijk schendt plaatsverbod en wordt aangehouden (14/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De man die begin dit jaar verschillende feiten van vandalisme pleegde in de Joodse wijk in Antwerpen en er ook al eens de hoed van een Joodse man...
  [naar artikel]
 7. Extra veiligheidsmaatregelen in Antwerpse Joodse wijk (03/11/2020 - De Tijd)
  10:12 Daags na de aanslag in Wenen verhoogt de Antwerpse politie de veiligheidsmaatregelen in de Joodse wijk. De aanscherping komt boven op de maatregelen die er eerder al golden. Het dreigingsniveau voor o...
  [naar artikel]
 8. Davidsfonds op bezoek in Joodse wijk in Antwerpen (04/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Op zondag 24 april bracht Davidsfonds Bocholt een bezoek aan de Joodse wijk in Antwerpen. Jan Brouns maakte volgend verslag:
  [naar artikel]
 9. Ene lockdownfeest na het andere bij Joodse gemeenschap: wat is er aan de hand? (27/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Donderdag werd een feest van orthodoxe Joden stilgelegd door de Antwerpse politie. Het was al het derde lockdownfeest deze week in de Joodse wijk. Wat is er aan de hand in de Antwerpse Joodse gemeenschap?
  [naar artikel]
 10. “Slag in gezicht joodse gemeenschap en Antwerpse politie”: Bart De Wever clasht met Annelies Verlinden nu ze elke federale steun voor beveiliging joodse wijk intrekt (20/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Antwerpse politie staat er vanaf 1 september alleen voor om de joodse wijk te beveiligen. De federale overheid trekt na bijna 7 jaar alle militairen terug en zorgt niet voor een alternatief. Burgemeester Bart De Wever tilt daar zwaar aan. “Dit is woordbreuk van de minister (Annelies Verlinden) en een slag in het gezicht van de joodse gemeenschap en de Antwerpse politie.”
  [naar artikel]
 11. Man die vernielingen aanbracht in Joodse wijk krijgt 18 maanden cel, deels met uitstel (25/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Antwerpse strafrechter heeft Hasan A. (23) uit Borgerhout veroordeeld voor het belagen van Joodse mensen, het aanzetten tot haat en het aanbrengen van vernielingen in de Joodse wijk. Hij kreeg daarvoor achttien maanden cel, waarvan tien maanden effectief, en een boete van 1.600 euro met uitstel. De man moet zich van de rechtbank ook psychologisch laten begeleiden.
  [naar artikel]
 12. Extra veiligheidsmaatregelen in Antwerpse Joodse wijk na terreuraanslag in Wenen (03/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Antwerpse politie heeft bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen in de Joodse wijk bovenop diegene die er altijd van kracht zijn bij het huidige dreigingsniveau. Dat bevestigt de woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). De beslissing komt er naar aanleiding van de aanslag in Wenen. “De politie volgt ook zoals steeds de inlichtingen nauw op”, klinkt het.
  [naar artikel]
 13. Vandaal die vernielingen aanbracht in Joodse wijk krijgt 18 maanden cel, deels met uitstel (25/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse strafrechter heeft Hasan A. (23) uit Borgerhout veroordeeld voor het belagen van Joodse mensen, het aanzetten tot haat en het aanbrengen van vernielingen in de Joodse wijk. Hij kreeg daarvoor achttien maanden cel, waarvan tien maanden effectief, en een boete van 1.600 euro met uitstel. De man moet zich van de rechtbank ook psychologisch laten begeleiden.
  [naar artikel]
 14. Extra veiligheidsmaatregelen in Joodse wijk Antwerpen na terroristische aanslag Wenen (03/11/2020 - VRT NWS)
  De Antwerpse politie heeft bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen in de Joodse wijk naar aanleiding van de terroristische aanslag in Wenen. "De Antwerpse politie is uitgerust met eenheden die daarvoor opgeleid zijn en hopelijk kunnen we ook blijven rekenen op de steun van Defensie", zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).
  [naar artikel]
 15. Ruzie over bewaking joodse wijk in Antwerpen (16/07/2021 - De Standaard)
  Op 1 september stopt het leger met patrouilleren in de joodse wijk. Maar wie neemt de taak over?
  [naar artikel]
 16. Voorlopig geen extra maatregelen om synagoges in ons land te beschermen na aanslag in Pittsburgh (28/10/2018 - VRT NWS)
  In ons land komen er voorlopig geen extra veiligheidsmaatregelen voor synagoges of andere Joodse instellingen na de antisemitische aanslag in Pittsburgh in de Verenigde Staten gisteren. Dat zegt Peter Mertens van het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken. 
  [naar artikel]
 17. ‘De Joodse gemeenschap kent de regels, dát is het probleem niet’ (27/11/2020 - De Standaard)
  Gisteren werd een feest van orthodoxe Joden stilgelegd door de Antwerpse politie. Het was al het derde lockdownfeest deze week in de Joodse wijk.
  [naar artikel]
 18. Burgemeester De Wever kwaad over uitblijven beveiliging Joodse wijk: “Dit is woordbreuk van de minister” (20/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  In september verdwijnen de militairen uit de Antwerpse Joodse wijk en de beloofde vervanging door de federale regering komt er niet. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) beschuldigt federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) van woordbreuk. “Dit terwijl in september er meerdere Joodse feestdagen zijn die bijzondere veiligheidsmaatregelen vergen”, zegt De Wever.
  [naar artikel]
 19. Vandaal mag Joodse wijk niet meer in (16/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De burgemeester heeft een 23-jarige man uit Borgerhout een plaatsverbod voor de Joods wijk opgelegd. De man richtte de laatste weken vernielingen aan en viel ook een Joodse man fysiek aan.
  [naar artikel]
 20. Waarom de Antwerpse politie het ene na het andere Joodse feest moet stoppen: ‘Wet van God staat boven corona’ (27/11/2020 - De Morgen)
  De voorbije week ontdekte de Antwerpse politie drie grote bijeenkomsten in de Joodse wijk. Net zoals in New York en in Israël lijkt de ultraorthodoxe groep binnen de gemeenschap lak te hebben aan maatregelen. ‘Ze plaatsen de wet van God boven de wet van de mensen.’
  [naar artikel]
 21. Bioscoop, joodse wijk en station aangevallen: grote rampoefening in Antwerpen (28/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  In Antwerpen vond voorbije nacht een grootschalige rampoefening plaats. Antwerpse hulpdiensten oefenden op een terroristische aanval op drie plaatsen: Kinepolis Antwerpen, de joodse wijk én Antwerpen-Centraal. Zowat alle hulpdiensten verleenden hun medewerking, net als 200 figuranten. De politie benadrukt dat de oefening er niet kwam na een concrete dreiging.
  [naar artikel]
 22. Verscherpte veiligheidsmaatregelen in Joodse buurt na aanslag in Wenen (03/11/2020 - De Morgen)
  Naar aanleiding van de terreuraanslag in Wenen gaat de Antwerpse politie bijkomende veiligheidsmaatregelen treffen in de Joodse wijk. Dat bevestigt de woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Omdat de aanslag in Oostenrijk begon vlak bij een synagoge, gaan de veiligheidsdiensten ervan uit dat de Joodse gemeenschap het doelwit was.
  [naar artikel]
 23. ‘Sexy’ reclame gevandaliseerd in joodse wijk (10/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Op de Plantin en Moretuslei is een reclamepaneel met een vrouw in bikini gevandaliseerd. Het paneel staat in de joods wijk vlak bij het Stadspark. Toeval of niet, enkele weken geleden raakte bekend dat de chassidische gemeenschap een overeenkomst heeft met publiciteitsbedrijven om in de joodse wijk geen reclame te hangen van vrouwen in lingerie.
  [naar artikel]
 24. Skaters met Palestijnse vlag scheren rakelings langs voetgangers in joodse buurt (13/01/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Een filmpje van twee Antwerpse jongeren die met een Palestijnse vlag door de joodse wijk skaten, heeft heel wat stof doen opwaaien bij de Joodse gemeenschap. De skaters, twee broers, staan bij honderdduizenden volgers online bekend als de Skate Twins. Het forum der Joodse Organisaties is naar gelijkekansencentrum Unia gestapt. “Beangstigend en intimiderend”, zegt voorzitster Regina Sluszny.
  [naar artikel]
 25. Vluchteling (24) die Joodse wijk op stelten zet krijgt plaatsverbod (12/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever legt de erkende vluchteling van 24 jaar die de Joodse wijk viseert een plaatsverbod op. Hij heeft er verschillende keren mensen lastig gevallen en gebouwen beschadigd, wat voor grote onrust zorgt onder de Antwerpse joden. Zij vroegen dat het gerecht harder zou optreden, omdat de man al een paar keer werd opgepakt, maar telkens weer werd vrijgelaten.
  [naar artikel]
 26. Man die vernielingen aanbracht in Joodse wijk krijgt 18 maanden cel, deels met uitstel (25/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Palestijn Hasan A. is veroordeeld tot 18 maanden waarvan 10 maanden effectief voor het zijn vandalisme in de Joodse wijk in Antwerpen. Hij is...
  [naar artikel]
 27. Vluchteling viseert Joodse wijk: interne veiligheidsdienst in opperste staat van paraatheid (11/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap, Shmira, is in hoogste staat van paraatheid nu een 24-jarige erkende vluchteling al een tijdlang voor problemen zorgt in de Joodse wijk.
  [naar artikel]
 28. Vluchteling viseert Joodse wijk: interne veiligheidsdienst in opperste staat van paraatheid (11/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap, Shmira, is in hoogste staat van paraatheid nu een 24-jarige erkende vluchteling al een tijdlang voor problemen zorgt in de Joodse wijk.
  [naar artikel]
 29. Omstreden goudraffinaderij in Joodse wijk mag nog drie jaar blijven (14/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Goudraffinaderij Value Trading mag nog drie jaar lang haar activiteiten uitvoeren in de Jacob Jacobsstraat, in het midden van de Joodse wijk in Antwerpen. Dat heeft de provincie vandaag beslist, zo vernam onze redactie uit betrouwbare bron. De afgelopen weken kwam er fel protest uit de Joodse gemeenschap tegen de aangevraagde verlenging van de omgevingsvergunning door Value Trading.
  [naar artikel]
 30. Achthonderd vaste camera's moeten controleren wie wegenvignet betaalt (12/04/2019 - De Morgen)
  Vanaf 2016 zullen 800 vaste camera's, waarvan de helft in Vlaanderen, controleren of automobilisten hun wegenvignet wel betaald hebben. Dat blijkt uit een nota van de drie gewesten. De camera's zullen alle nummerplaten scannen, waarna een computersysteem controleert of de betaling is gedaan.
  [naar artikel]
 31. Geen “pikante” reclame meer in Joodse wijk Antwerpen (21/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  “In deze wijk zult u geen reclame voor lingerie meer zien”, zo zegt Moshe Hoffman, uitbater van het koosjere restaurant Hoffy’s in de Joodse wijk in Antwerpen, aan De Morgen. Dat zou komen door een overeenkomst tussen de chassidische gemeenschap en de publiciteitsbedrijven. Een deal die volgens Hoffman tot stand is gekomen dankzij Bart De Wever, al ontkent die dat met klem.
  [naar artikel]
 32. Politie legt opnieuw feest stil in joodse buurt van Antwerpen (26/11/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse politie heeft zonet opnieuw een (verboden) feest stilgelegd in de joodse wijk van Antwerpen.
  [naar artikel]
 33. Ophef in Joodse wijk nadat jongeren met Palestijnse vlag skaten (13/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er is ophef ontstaan over twee jongeren die met Palestijnse vlaggen door de joodse wijk in Antwerpen skaten. De twee zijn zelf Palestijnse vluchtelingen uit de Gazastrook. De filmpjes van hun tochten zijn op Youtube al meer dan 2 miljoen keer bekeken. Het forum van joodse organisaties heeft klacht ingediend bij gelijkekansencentrum Unia, en wil dat de provocaties stoppen.
  [naar artikel]
 34. Ophef in Joodse wijk nadat jongeren met Palestijnse vlag skaten (13/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Er is ophef ontstaan over twee jongeren die met Palestijnse vlaggen door de joodse wijk in Antwerpen skaten. De twee zijn zelf Palestijnse vluchtelingen uit de Gazastrook. De filmpjes van hun tochten zijn op Youtube al meer dan 2 miljoen keer bekeken. Het forum van joodse organisaties heeft klacht ingediend bij gelijkekansencentrum Unia, en wil dat de provocaties stoppen.
  [naar artikel]
 35. Ophef in Joodse wijk door skaters met Palestijnse vlag (13/01/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Er is ophef ontstaan over twee jongeren die met Palestijnse vlaggen door de Joodse wijk in Antwerpen skaten. De tweelingbroers in kwestie zijn Palestijnse vluchtelingen uit de Gazastrook.
  [naar artikel]
 36. Regering wil patrouilles militairen stopzetten, Joodse gemeenschap maakt zich zorgen (19/05/2020 - VRT NWS)
  De federale regering wil vanaf september geen militairen meer inzetten in de Joodse wijk in Antwerpen. De Joodse gemeenschap is het daar echter niet mee eens. "Wij worden aan ons lot overgelaten", klinkt het bij het Forum van Joodse Organisaties.
  [naar artikel]
 37. Vechtpartij in Joodse wijk na scanderen van ‘Free Palestine’ (20/05/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Een oplaaiende discussie tussen een joodse man en vijf minderjarigen die ‘Free Palestine’ riepen, mondde maandagnamiddag uit in een vechtpartij in de Mercatorstraat in Antwerpen. De Antwerpse politie moesten tussenbeide komen. “We houden een vinger aan de pols bij de verschillende gemeenschappen”, zegt Antwerps politiewoordvoerder Wouter Bruyns.
  [naar artikel]
 38. Geen lingeriereclame meer in Antwerpse joodse wijk na deal met reclamebedrijven (20/04/2018 - Metro)
  In Antwerpen bestaat er een overeenkomst tussen de chassidische joodse gemeenschap en publiciteitsbedrijven om geen reclame voor lingerie in het straatbeeld te hangen. Dat schrijft De Morgen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zou bemiddeld hebben bij de deal, maar zijn woordvoerder ontkent dat. Lingeriereclame zou in de joodse wijk in Antwerpen sowieso al vaak overplakt of beschadigd worden omdat het orthodoxe deel van de gemeenschap die liever niet ziet. Die problemen zouden uitgemond zijn in een akkoord tussen de reclamebedrijven en de gemeenschap. Het Forum der Joodse Organisaties stelt bij monde van voorzitter Raphael Werner dat het niet op de hoogte is van een dergelijke deal. “Ik vind het ook bijzonder onwaarschijnlijk klinken”, zegt Werner. “Dat er individuen problemen mee hebben en er daarom vandalisme gebeurt, klopt. Dat zie je ook elders bij allerlei geloofsgemeenschappen. Maar de hele chassidische gemeenschap, dat lijkt onwaarschijnlijk.” De Wever laat via zijn woordvoerder weten niet op de hoogte te zijn. “Wij hebben geen weet van die regeling”, zegt hij. “Je kunt die bedenkelijk vinden, maar zolang die private afspraak kadert binnen de wettelijke voorzieningen, hebben wij ons daar niet over uit te spreken.” bron: Belga Het bericht Geen lingeriereclame meer in Antwerpse joodse wijk na deal met reclamebedrijven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Geen lingeriereclame meer in Antwerpse joodse wijk (20/04/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/Mz70dUyrb1dMcUlZucnevhXWROk/diocontent/122132266/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 40. STANDPUNT. Eerst vaccins voor Joodse wijk? (22/01/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Een merkwaardige reactie toch van Hans Knoop, woordvoerder van het Forum der Joodse Organisaties. Als blijkt dat er inderdaad in de Joodse buurt in Antwerpen vier keer meer besmettingen zijn dan in andere wijken, dan moeten de mensen daar misschien voorrang krijgen bij de vaccinaties, zo zei hij op Radio 2.
  [naar artikel]
 41. “Kwakkel dat De Wever is tussengekomen om lingeriereclame in joodse wijk te weren” (22/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Dat Antwerps burgemeester Bart De Wever zou tussengekomen zijn om lingeriereclame in de joodse wijk te weren, is “een kwakkel”. “Ik kan dat formeel ontkennen. Dat klopt niet”, zo zei Vlaams parlementslid Annick De Ridder (N-VA) zondag in De Zevende Dag.
  [naar artikel]
 42. Joodse gemeenschap in Antwerpen: “We smeken de overheid: blijf ons even goed beschermen” (23/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Op 1 september verdwijnen de laatste militairen uit het straatbeeld en uit de Joodse wijk in Antwerpen. De Joodse gemeenschap slaat alarm. “Wij willen onze kinderen naar school kunnen sturen zonder bang te moeten zijn.”
  [naar artikel]
 43. Geen militaire beveiliging meer in Joodse buurt: wat nu? ‘Het geweld tegen ons neemt net toe’ (23/08/2021 - De Morgen)
  Net voor het Joodse nieuwjaar en de heropstart van de scholen verdwijnen de laatste militairen uit de Joodse wijk in Antwerpen. Hoe moet het nu verder? ‘De situatie in Afghanistan heeft de dreiging weer verhoogd.’
  [naar artikel]
 44. Ruim 2.000 inwoners uit Joodse wijk laten zich testen: “Dit is representatief” (26/01/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Ruim tweeduizend van de 6.500 uitgenodigde inwoners van de Joodse wijk hebben zich in testdorp Spoor Oost preventief laten testen op het coronavirus.
  [naar artikel]
 45. Protest bij bezoek Pompeo aan Joodse nederzetting (19/11/2020 - De Tijd)
  20:02 Mike Pompeo heeft als eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een officieel bezoek gebracht aan een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. De internationale gemeenschap beschouw...
  [naar artikel]
 46. Weyts wil ook gordeldracht en gsm-gebruik met onbemande camera's controleren (11/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil het mogelijk maken om onbemande camera's in de toekomst te laten controleren op gordeldracht en...
  [naar artikel]
 47. Geen lingeriereclame meer in Antwerpse Joodse wijk (20/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De chassidische gemeenschap in Antwerpen heeft een overeenkomst met publiciteitsbedrijven om in de stationsbuurt ‘pikante’ reclame, zoals voor...
  [naar artikel]
 48. In beeld | Joods carnaval in Antwerpen (18/03/2022 - De Standaard)
  In de Joodse wijk in Antwerpen werd donderdag Poerim gevierd. De traditionele feestdag, ook wel het joodse carnaval genoemd, herdenkt het lot van het joodse volk in de vijfde eeuw voor Christus, toen het in ballingschap in het Perzische rijk woonde en dreigde te worden uitgeroeid. En daar horen ook gekke kostuums bij.
  [naar artikel]
 49. Systematische controles in Gentse wijk ‘Brugse Poort’: ‘Iedereen kan gecontroleerd worden’ (15/05/2020 - De Standaard)
  De Gentse politie zal zeker tot eind juni systematisch mensen beginnen controleren en fouilleren op straat en via roadblocks in de Brugse Poort. Dat heeft politiechef Filip Rasschaert aangekondigd. ‘Iedere bewoner kan dus aan een dergelijke controle worden onderworpen.’ Met camera’s en een plan om dealers zonder verblijfsvergunning in voorhechtenis te steken wil de politie de situatie in de wijk kalmeren.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy