De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Nieuwe aandoening: angst voor het ‘oude’ normaal

Metro

18/05/2021 - 11:00

Na meer dan een jaar is er eindelijk perspectief. Sinds een week zijn de terrassen weer open en in september kunnen we ons ‘oude’ leven weer leiden. Het gaat allemaal snel, voor sommigen iets té. De verklaring hiervoor is het ‘grotsyndroom’, de angst voor het ‘oude’ normaal. Het ‘grotsyndroom’ is een nieuwe benaming die gebruikt […] Het bericht Nieuwe aandoening: angst voor het ‘oude’ normaal verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. De zwaarste mediastorm in 50 jaar (16/01/2017 - Apache)
  Media als handelaren in angst. Angst voor zwaar winterweer, angst voor migratie, angst voor nieuwe ziektes en angst voor haaien in het strandwater.
  [naar artikel]
 2. Hoe een oude aandoening een pak geld kan kosten bij annulering van nieuwe vliegvakantie (04/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Twee jaar geleden moest Natascha Derwae haar vliegreis afzeggen door een knieprobleem. Ze had een annulatieverzekering, maar die komt niet tussen vanwege een oude longziekte.
  [naar artikel]
 3. Officeel rapport: angst regeert aan Luxemburgse hof (31/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Luxemburgse hof wordt beheerst door angst: angst voor groothertogin Maria Teresa, angst voor kritiek, angst om te worden ontslagen. Het...
  [naar artikel]
 4. Kinderen met aandoening dreigen extra toeslag te verliezen: extra loon voor artsen (15/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) komt met een oplossing voor de betalingsproblemen bij kinderen met een aandoening. Die krijgen in het groeipakket, de vernieuwde kinderbijslag, normaal een toeslag. Maar door een gebrek aan evaluerende artsen, dreigden velen die te verliezen.
  [naar artikel]
 5. Wij versus zij, met dank aan angst (10/04/2019 - De Morgen)
  Angst is een slechte raadgever. Maar die angst is ook heel begrijpelijk. En dus hebben we er als maatschappij alle belang bij om duidelijkheid te scheppen, en waar mogelijk de voedingsbodem voor die angst weg te nemen.
  [naar artikel]
 6. Uw erfenis afhandelen via het oude of nieuwe systeem? Het kan een groot financieel verschil maken  (22/02/2018 - VRT NWS)
  Wie wil dat zijn of haar erfenis toch nog onder de oude regeling van het erfrecht valt, kan daarvoor tot 31 augustus 2018 terecht bij z'n notaris. Dat heeft de ministerraad vandaag goedgekeurd. Normaal gelden vanaf september 2018 nieuwe regels over erfenissen en schenkingen. 
  [naar artikel]
 7. Een terugkeer naar het oude normaal zit er wellicht niet in: hoe realistisch is een energiefactuur van 8.000 euro? (08/03/2022 - De Morgen)
  De oorlog in Oekraïne zorgt voor ongeziene energieprijzen. Op de lange termijn zullen die prijzen weer zakken, maar een terugkeer naar het oude normaal zit er wellicht niet in.
  [naar artikel]
 8. ‘Mars tegen angst’ ging niet door omdat terroristen nieuwe aanslag beraamden (07/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De ‘Mars tegen de angst’, die normaal gezien op 27 maart zou plaatsvinden in Brussel, werd afgelast wegens een “imminente terreurdreiging”, zo meldt de Franstalige zender RTL-TVI op basis van het gerechtelijk dossier. Twee verdachten zouden een aanslag gepland hebben tijdens de mars. Het federaal parket wil geen commentaar kwijt.
  [naar artikel]
 9. ‘Mars tegen angst’ ging niet door omdat terroristen nieuwe aanslag beraamden (07/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  De ‘Mars tegen de angst’, die normaal gezien op 27 maart zou plaatsvinden in Brussel, werd afgelast wegens een “imminente terreurdreiging”, zo meldt de Franstalige zender RTL-TVI op basis van het gerechtelijk dossier. Twee verdachten zouden een aanslag gepland hebben tijdens de mars. Het federaal parket wil geen commentaar kwijt.
  [naar artikel]
 10. Bijna 1 september, maar nog niet helemaal naar het "oude normaal": deze coronamaatregelen gelden nog op school (30/08/2021 - VRT NWS)
  Woensdag gaat het nieuwe schooljaar van start voor leerlingen uit de lagere en middelbare scholen. Voor het derde schooljaar op een rij zal het coronavirus een impact hebben op ons onderwijs. Al proberen scholen langzaam maar zeker terug te keren naar het "oude normaal". Welke coronamaatregelen gelden er vanaf 1 september? We zetten het voor u op een rij.
  [naar artikel]
 11. Angst en concentratiestoornissen zorgverleners 5 keer hoger dan normaal: "Moeten opvolgen, ook na lakens en handgeklap" (15/05/2020 - VRT NWS)
  Zorgverleners staan tijdens coronacrisis zwaar onder druk. 4 op de 10 melden slaaptekort, een kwart klaagt over concentratiestoornissen en angst. Dat is bijna 5 keer zo veel als normaal. Het zijn maar enkele resultaten van de tweede Zorgbarometer. Daarnaast hebben zorgverleners ook vaak een schuldgevoel: ze vrezen het virus door te geven aan het eigen gezin of andere patiënten, en voelen zich vaak machteloos.
  [naar artikel]
 12. Britse vrouw claimt niet meer te kunnen lopen na coronavaccinatie. De echte oorzaak is haar angst (22/07/2021 - De Morgen)
  Antivaxers zien in de beelden – ten onrechte – een bewijs dat vaccins onveilig zouden zijn: trillend en met zwikkende benen strompelt een vrouw door haar huis in Londen. Maar het lijkt erop dat zij getroffen is door een aandoening die in heel zeldzame gevallen optreedt, en alles te maken heeft met angst of stress.
  [naar artikel]
 13. Céline Dion stelt concertdata uit wegens zeldzame neurologische aandoening (video) (08/12/2022 - Metro)
  Céline Dion heeft op Instagram bekendgemaakt dat ze lijdt aan een «zeer zeldzame neurologische aandoening», waardoor ze de concerten van haar Courage World Tour in Europa opnieuw moet uitstellen. De Canadese zangeres komt in september normaal gezien naar ons land.
  [naar artikel]
 14. Schizofrenie op één na hoogste risicofactor voor overlijden aan COVID-19 (29/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Schizofrenie, een chronische psychiatrische aandoening gekenmerkt door terugkerende psychoses, kan een risicofactor zijn voor mortaliteit bij patiënten met COVID-19. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie die deze week werd gepubliceerd. Mensen met een angst- of gemoedsstoornis hadden geen hoger risico.
  [naar artikel]
 15. Almaci: “Tijd voor nieuwe hoop in plaats van angst en verdeeldheid” (28/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  Tijdens een partijbijeenkomst in Nieuwpoort heeft Groen-voorzitster Meyrem Almaci zich zondag afgezet tegen het politieke discours van de voorbije weken, waarin pessimisme, angst en verdeeldheid de toon voerde. Zelf wil ze een “boodschap van nieuwe hoop” uitdragen. “Want tegenover de haat en de angst zetten wij menselijkheid en verbondenheid”.
  [naar artikel]
 16. Onze journaliste Sabine Vermeiren neemt afscheid: “Zijn grootste angst was om vergeten te worden” (25/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Robbe De Hert had bij leven een verlammende angst. Het was niet de angst voor z'n suikerziekte, niet de angst om z'n steeds slechter wordende zicht...
  [naar artikel]
 17. Britten waarschuwen voor ernstige aandoening bij kinderen, ook bij ons enkele gevallen bekend (27/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  In een alert aan ziekenhuizen en huisartsen vragen Britse zorgautoriteiten om waakzaam te zijn voor een zeldzame, maar ernstige aandoening bij kinderen. In de voorbije drie weken zijn enkele kinderen op intensieve zorg beland met een infectie die mogelijk verband houdt met het nieuwe coronavirus. Ook ziekenhuizen in ons land zagen de voorbije weken een vijftal jonge patiënten met die aandoening.
  [naar artikel]
 18. Dit pittoreske stadje weigert een 80 jaar oude wet te veranderen uit angst voor toeristen (10/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het is een van de weinig Amerikaanse gemeenschappen waarin de zogeheten ‘drooglegging’ nog steeds voortduurt. Zelfs een glas wijn bij het avondmaal is er nog tegen de wet. Deze week stemden de inwoners over een mogelijke aanpassing van die wet, maar hun angst voor meer toerisme zorgde voor een verrassende uitkomst.
  [naar artikel]
 19. Dit pittoreske stadje weigert een 80 jaar oude wet te veranderen uit angst voor toeristen (10/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het is een van de weinig Amerikaanse gemeenschappen waarin de zogeheten ‘drooglegging’ nog steeds voortduurt. Zelfs een glas wijn bij het avondmaal is er nog tegen de wet. Deze week stemden de inwoners over een mogelijke aanpassing van die wet, maar hun angst voor meer toerisme zorgde voor een verrassende uitkomst.
  [naar artikel]
 20. Britten waarschuwen voor ernstige aandoening bij kinderen. Ook bij ons enkele gevallen bekend (27/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  In een alert aan ziekenhuizen en huisartsen vragen Britse zorgautoriteiten om waakzaam te zijn voor een zeldzame, maar ernstige aandoening bij kinderen. In de voorbije drie weken zijn enkele kinderen op intensieve zorg beland met een infectie die mogelijk verband houdt met het nieuwe coronavirus. Ook ziekenhuizen in ons land zagen de voorbije weken een vijftal jonge patiënten met deze aandoening.
  [naar artikel]
 21. GOEIENDAG tegen de angst (05/04/2019 - De Morgen)
  Indien collega's of onbekenden u vandaag meer dan normaal 'goeiendag' wensen, dan is dat geen toeval. Een veertigtal grote bedrijven, sociale verenigingen en media-organisaties lanceren de actie 'Zeg maar goeiendag'; een symbolisch offensief tegen het klimaat van angst en onzekerheid.
  [naar artikel]
 22. ‘Mars tegen angst’ werd afgelast uit... angst (18/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  Kort na de aanslagen van 22 maart zou er een mars tegen angst door de straten van Brussen trekken. Die werd afgelast uit angst voor een nieuwe aanslag met een scenario als die van Nice. Dat vertelde burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) in de onderzoekscommissie over de aanslagen. Destijds werd gezegd dat er niet genoeg politie beschikbaar was om de mars te begeleiden.
  [naar artikel]
 23. Dr. Guislain pakt uit met expo rond angst (13/11/2017 - VRT NWS)
  Angst is iets van alle tijden en zeker ook vandaag aanwezig in onze maatschappij. Het Gentse museum Dr. Guislain weidt er een hele tentoonstelling aan. Zowel universele angst, zoals angst voor Sinterklaas, en individuele gevoelens komen er aan bod. Verder kijkt de tentoonstelling hoe angst ons handelen en ons gedrag bepaalt en hoe kunstenaars omgaan met dit thema.  
  [naar artikel]
 24. Daarom heeft deze vrouw een panische angst voor... fruit (05/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Arachnofobie, de angst voor spinnen. Of ofidiofobie, de angst voor slangen. Het zijn fobieën waar heel wat mensen mee kampen. Maar Anna Cox (35) uit de Australische stad Sydney heeft al sinds haar kindertijd last van een heel vreemde angst die zeer zelden voorkomt. Een angst voor iets waar de meesten wel van houden.
  [naar artikel]
 25. Daarom heeft deze vrouw een panische angst voor... fruit (05/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Arachnofobie, de angst voor spinnen. Of ofidiofobie, de angst voor slangen. Het zijn fobieën waar heel wat mensen mee kampen. Maar Anna Cox (35) uit de Australische stad Sydney heeft al sinds haar kindertijd last van een heel vreemde angst die zeer zelden voorkomt. Een angst voor iets waar de meesten wel van houden.
  [naar artikel]
 26. Wat is er dan zo nieuw aan dat ‘nieuwe’ normaal? (04/06/2020 - Apache)
  Heeft u al eens stilgestaan bij de betekenis van dit woordpaar: het ‘nieuwe normaal’? De Dikke Van Dale beschrijft het als een nieuwe realiteit waaraan je zult moeten wennen. Is deze nieuwe realiteit echter zo radicaal verschillend van het vorige normaal, nota bene slechts drie maanden terug? Ik denk het niet. Laat dit nu net een gemiste kans zijn!
  [naar artikel]
 27. N-VA hard voor Brussels regeerakkoord: “Oude wijn in oude zakken” (18/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  Voor de N-VA is met het feit dat de nieuwe Brusselse coalitie een regeerakkoord heeft ook alles gezegd. “Het is geen nieuwe wijn in oude zakken maar oude wijn in oude zakken. Ik ben als Brusselaar zwaar teleurgesteld. Durf en daadkracht is ver te zoeken”, zegt fractievoorzitter Cieltje Van Achter.
  [naar artikel]
 28. Angst is een konijn: als een dolle fokt het nieuwe angst (13/04/2019 - De Morgen)
  Bert Wagendorp is columnist bij de Volkskrant.
  [naar artikel]
 29. De aandoening die een op vijf treft, maar toch op veel onbegrip botst: concrete oefeningen tegen angst of paniek (16/08/2023 - Het Belang van Limburg)
  Angst- of paniekstoornissen, ook wel anxiety genoemd, behoren tot de meest voorkomende psychische problemen ter wereld. Een op de vijf leeft met een vorm van angst, en toch botsen mensen die ermee worstelen op onbegrip en goedbedoeld, maar weinig bruikbaar advies – genre “gewoon even doorbijten” of “heb je al eens yoga geprobeerd?” Auteur Sarah Rayner, die zelf lijdt aan anxiety, deelt in haar boek waarvan vandaag de Nederlandse versie verschijnt inzichten en concrete oefeningen om er beter mee te kunnen omgaan. Drie bruikbare tips.
  [naar artikel]
 30. Presentatrice Heidi Lenaerts breekt lans voor haar onzichtbare aandoening: “Elke dag medicatie en wekelijks lichte chemo” (20/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het begon met een gezwollen teen, maar drie maanden later kon ze plots niet meer stappen. Uiteindelijk kreeg Klara-presentatrice Heidi Lenaerts (45) vijf jaar geleden te horen dat ze reuma heeft. Wat volgde was een lange mentale en fysieke weg, waarbij ze zelfs eventjes crashte. Ze vertelt over de behandelingen die ze volgt, waaronder chemo, en de angst dat ze de chronische aandoening zal doorgeven aan haar dochters. “Sowieso leef ik altijd met pijn en in een waas. Die miserie wil ik mijn kinderen niet aandoen...”
  [naar artikel]
 31. [VIDEO] - Slechtziende jongen kan met deze speciale bril terug normaal zien (03/05/2017 - De Redactie)
  De Britse jongen Charlie Mason (8) is door een zeldzame aandoening slechtziend. De ziekte rekt de spieren in zijn ogen uit, waardoor zijn zicht verstoord wordt. Deze hightechbril van Give*Vision zorgt ervoor dat hij terug normaal kan zien.
  [naar artikel]
 32. TEST. Hoe verslaafd ben jij aan social media? (21/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Check jij je Facebook meer dan goed voor je is? Stort je wereld in als je nieuwe profielfoto niet veel likes scoort? Neemt je smartphone het merendeel van je tijd in beslag? Dan lijd je misschien wel aan dé aandoening van deze tijd: nomofobie, oftewel de constante angst om niet bereikbaar te zijn via een mobiele telefoon. Doe de test en ontdek of ook jij verslaafd bent aan je smartphone.
  [naar artikel]
 33. Europa schuifelt behoedzaam naar 'het nieuwe normaal' (01/05/2020 - De Tijd)
  21:06 Nu Europa de piek in de corona-epidemie achter zich lijkt te hebben, beginnen de lidstaten aan de afbouw van de lockdownmaatregelen. Uit angst voor een tweede besmettingsgolf verloopt die queeste naar...
  [naar artikel]
 34. Oude waterleiding begeeft het vlak voor vervanging (03/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op de Luikersteenweg is maandagochtend vlakbij de rotonde een waterlek ontstaan nadat een oude waterleiding het begaf. Die zou normaal woensdag vervangen worden.
  [naar artikel]
 35. 'Angst beschermt en angst kan levens redden. Maar angst kan ook verlammen' (12/10/2016 - Knack)
  Studente Nona Bal is ondanks de strubbelingen in Turkije toch vertrokken richting de poort tussen Oost en West. Vandaag blikt ze terug op haar reis, en heeft ze het over een van de redenen waarom ze naar daar vertrok: angst.
  [naar artikel]
 36. Chinezen leven in angst voor nieuwe epidemie (20/01/2020 - De Morgen)
  In China neemt de onrust toe, nadat vandaag meer dan 150 nieuwe besmettingen met het coronavirus werden gemeld. Op sociale media was het oprukkende virus het belangrijkste gespreksonderwerp, en verschenen ondanks de censuur verwijten dat de overheid de ziekte niet serieus heeft genomen. De angst voor een nieuwe epidemie neemt toe.
  [naar artikel]
 37. Dit meisje (9) lijdt aan een aandoening die zo zeldzaam is, dat er geen naam voor is (01/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Katie Renfroe, een negenjarig meisje uit Florida, lijdt aan een aandoening die zo zeldzaam is, dat zelfs dokters perplex staan. Haar moeder is ten einde raad. “Als de dokters niet kunnen achterhalen wat ze heeft, zullen ze de aandoening gewoon Katie noemen.”
  [naar artikel]
 38. “Op weg naar het oude normaal”, zegt Horeca Vlaanderen (11/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  “We zijn op weg naar het oude normaal, het nachtleven mag weer bruisen.” Dat zegt Horeca Vlaanderen in een reactie op de versoepelingen die volgende week vrijdag ingaan en waarover het Overlegcomité vrijdag beslist heeft.
  [naar artikel]
 39. “Op weg naar het oude normaal”, zegt Horeca Vlaanderen (11/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  “We zijn op weg naar het oude normaal, het nachtleven mag weer bruisen.” Dat zegt Horeca Vlaanderen in een reactie op de versoepelingen die volgende week vrijdag ingaan en waarover het Overlegcomité vrijdag beslist heeft.
  [naar artikel]
 40. Ze zijn jongdement maar hier kunnen Bart (56) en Philippe (62) wel normaal leven: “We praten open over alles en lachen wat af” (11/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Boodschappen doen, koken, tot zelfs de afwas erna. Bij Sint-Jozef doen bewoners met jongdementie het allemaal zelf. Het is al het tweede woon-zorgcentrum in Gent dat een speciale afdeling opent voor mensen met de aandoening. “Vijftigers hebben nu eenmaal andere noden dan hoogbejaarden van negentig. Ze willen boven alles een normaal leven.”
  [naar artikel]
 41. 'Angst voor angst is in feite mijn grootste angst' (30/10/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 42. Chinezen leven in angst voor nieuwe epidemie: al 150 besmettingen (20/01/2020 - De Morgen)
  In China neemt de onrust toe, nadat vandaag meer dan 150 nieuwe besmettingen met het coronavirus werden gemeld. Op sociale media was het oprukkende virus het belangrijkste gespreksonderwerp, en verschenen ondanks de censuur verwijten dat de overheid de ziekte niet serieus heeft genomen. De angst voor een nieuwe epidemie neemt toe.
  [naar artikel]
 43. Een kindje adopteren, reisbureau openen of Olympische medaille winnen: deze Vlamingen durven groots te dromen voor 2021 (08/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Eerlijk is eerlijk: we willen 2020 het liefst zo snel mogelijk vergeten en het ‘oude normaal’ weer oppikken. Bring on 2021! Al gillen we dat niet zonder een tikkeltje angst, want wie kan garanderen dat dit jaar effectief beter wordt? En toch: sommige Vlamingen laten dat niet aan hun hart komen en gaan 2021 om hun eigen redenen met volle goesting tegemoet. Richting Olympische Spelen, een eigen reisbureau of eindelijk een gezinnetje. Drie mooie verhalen die inspireren om zelf ook hoopvol dit nieuwe jaar te beginnen.
  [naar artikel]
 44. Almaci plaatst 'nieuwe hoop' tegen "aanbieders van angst en verdeeldheid" (28/08/2016 - Knack)
  Tijdens een partijbijeenkomst in Nieuwpoort heeft Groen-voorzitster Meyrem Almaci zich zondag afgezet tegen het politieke discours van de voorbije weken, waarin pessimisme, angst en verdeeldheid de toon voerde. Zelf wil ze een "boodschap van nieuwe hoop" uitdragen. "Want tegenover de haat en de angst zetten wij menselijkheid en verbondenheid".
  [naar artikel]
 45. Twee terroristen planden aanslag tijdens Brusselse ‘Mars tegen de angst’ (07/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  De ‘Mars tegen de angst’, die normaal gezien zou plaatsvinden in Brussel, werd afgelast wegens een “imminente terreurdreiging”, zo meldt de Franstalige zender RTL-TVI op basis van het gerechtelijk dossier. Twee verdachten zouden een aanslag gepland hebben tijdens de mars.
  [naar artikel]
 46. Twee terroristen planden aanslag tijdens Brusselse ‘Mars tegen de angst’ (07/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  De ‘Mars tegen de angst’, die normaal gezien zou plaatsvinden in Brussel, werd afgelast wegens een “imminente terreurdreiging”, zo meldt de Franstalige zender RTL-TVI op basis van het gerechtelijk dossier. Twee verdachten zouden een aanslag gepland hebben tijdens de mars.
  [naar artikel]
 47. Ook last van onweerallergie? Aandoening is wetenschappelijk bewezen (01/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Door het hevige onweer van de afgelopen dagen, kampen steeds meer mensen met 'Thunderstorm Astma' of onweersastma. De aandoening is...
  [naar artikel]
 48. Beïnvloedt een aandoening je verzekering? (02/05/2017 - Knack)
  Heeft een defibrillator of pacemaker een invloed op (de premies van) je verzekering? En wat zijn de gevolgen voor je polis wanneer je aan een ziekte of aandoening lijdt?
  [naar artikel]
 49. Twee toekomstdenkers onder één dak: ‘Het oude normaal komt niet terug. Crisis is de nieuwe context’ (09/10/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy