Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

28 October 2021
23:13 uur

Grote imagoschade voor Zedelgem door monument ‘voor Letse Waffen-SS’ers’

Apache

31/05/2021 - 08:30

Het Vrijheidsmonument in Zedelgem, bekend als de Letse bijenkorf, brengt grote imagoschade toe aan de West-Vlaamse gemeente. Internationaal neemt de verontwaardiging toe, omdat zowel Letten als critici er een eerbetoon in zien aan Letse krijgsgevangenen die na de Tweede Wereldoorlog acht maanden in Zedelgem vastzaten. Tijdens de oorlog aan het Oostfront traden zij toe tot


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Twee jaar geleden vol trots ingehuldigd, nu blijkt kunstwerk in Zedelgem eerbetoon aan de Waffen SS en 12.000 collaborateurs (25/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Een schijnbaar onschuldig monument in het West-Vlaamse Zedelgem berokkent de gemeente twee jaar na de inhuldiging imagoschade in binnen- én buitenland. Volgens critici is “De Letse Bijenkorf voor Vrijheid” een eerbetoon aan de Waffen SS en de 12.000 Letten die met de nazi’s meevochten tegen Rusland tijdens WO II. Oppositiepartij Vooruit wil het kunstwerk weg. “Dit kan niet door de beugel”, zegt ook historicus Koen Aerts (UGent).
  [naar artikel]
 2. Ophef over Zedelgems monument dat 12.000 Letse collaborateurs eert (25/06/2021 - De Standaard)
  ‘De Letse Bijenkorf voor Vrijheid’, een monument in het West-Vlaamse Zedelgem, berokkent de gemeente bijna drie jaar na de inhuldiging imagoschade in binnen- en buitenland. De 12.000 Letten die herdacht worden en die met de nazi’s meevochten tegen Rusland tijdens WO II, worden nu ook gelinkt aan de jodenvervolging. Oppositiepartij Vooruit wil het kunstwerk weg.
  [naar artikel]
 3. Zedelgem gaat infobord bij omstreden monument vervangen (07/07/2021 - De Standaard)
  In Zedelgem wordt het infobord bij het omstreden monument De Letse bijenkorf voor vrijheid vervangen. Dat bevestigt burgemeester Annick Vermeulen (CD&V) woensdag. Het monument zorgde voor ophef omdat het een eerbetoon zou zijn aan collaborateurs van het naziregime. De stad werkt samen met historici om een correct infobord te plaatsen.
  [naar artikel]
 4. Zedelgem laat infobord bij omstreden monument dan toch vervangen (07/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  In Zedelgem wordt het infobord bij het omstreden monument ‘De Letse bijenkorf voor vrijheid’ vervangen. Dat bevestigt burgemeester Annick Vermeulen (CD&V) woensdag. Het monument zorgde voor ophef omdat het een eerbetoon zou zijn aan collaborateurs van het naziregime. De stad werkt samen met historici om een correct infobord te plaatsen.
  [naar artikel]
 5. ‘Voor de Letse oorlogsmisdadigers is Zedelgem een poort naar de vrijheid geweest’ (06/07/2021 - De Standaard)
  Volgens de Amerikaanse schrijver Lev Golinkin is het beeld ‘De Letse bijenkorf voor vrijheid’ in Zedelgem een ‘onverdedigbare poging om nazicollaborateurs wit te wassen’. Historicus Pieter Lagrou (ULB) is twee weken geleden al ter plaatse geweest om het gemeentebestuur hierover te adviseren. ‘De manier waarop het monument daar stond was niet aanvaardbaar.’
  [naar artikel]
 6. Brivibaplein in Zedelgem krijgt nieuwe naam na kritiek, beslist schepencollege (07/07/2021 - VRT NWS)
  In Zedelgem heeft het schepencollege beslist om de naam van het Brivibaplein te veranderen. Het plein kreeg de afgelopen 2 weken samen met het monument "De Letse Bijenkorf" heel veel kritiek. Voor de naamsverandering en kadering van het monument zal de gemeente samenzitten met historicus Pieter Lagrou.
  [naar artikel]
 7. Letse veteranen eren gevallen SS’ers (16/03/2019 - Metro)
  In de Letse hoofdstad Riga hebben veteranen van de Waffen-SS en sympathisanten met een herdenkingsmars opnieuw hun gesneuvelde kameraden herdacht. De omstreden herdenkingsmars wordt al sinds 1990 gehouden. Zowat duizend mensen namen deel aan de mars, begeleid door een grote politiemacht. Er was ook een tegenmanifestatie. De mars verliep zonder incidenten. De mars wordt sinds 1990 jaarlijks gehouden op 16 maart, of de ‘dag van de legioensoldaten’. Daarmee wordt een slag herdacht tegen het Rode Leger in 1944. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten 140.000 mannen zich bij het Letse legioen aan, een eenheid van de Waffen-SS. Zowat 50.000 daarvan sneuvelden aan de zijde van Adolf Hitlers Nazi-Duitsland in de oorlog tegen de Sovjet-Unie. De herdenkingsdag stuit internationaal op heel wat kritiek, omdat die het nazisme verheerlijkt. Maar veel Letten zien de veteranen als “vrijheidsstrijders”, tegen de bezetting door het Sovjetleger. bron: Belga Het bericht Letse veteranen eren gevallen SS’ers verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Standbeeld "De Letse Bijenkorf voor Vrijheid" in Zedelgem veroorzaakt commotie (25/06/2021 - VRT NWS)
  In Zedelgem zorgt het standbeeld "De Letse bijenkorf voor vrijheid" voor heel wat commotie. Het werk werd 3 jaar geleden geplaatst op het Brivibaplein ter herdenking van de 12.000 Letten, die op het einde van de Tweede Wereldoorlog terecht zijn gekomen in het krijgsgevangenenkamp van Vloethemveld. Ze werden daar opgesloten omdat zij met de Duitsers mee vochten tegen de Russen.
  [naar artikel]
 9. Omstreden herdenkingsmars in Letland: duizend mensen eren gesneuvelde SS'ers (16/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de Letse hoofdstad Riga hebben veteranen van de Waffen-SS en sympathisanten met een herdenkingsmars opnieuw hun gesneuvelde kameraden herdacht....
  [naar artikel]
 10. Günter Grass: 'Ik was lid van de Waffen-SS' (13/04/2019 - De Morgen)
  brussel l De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass (78) is kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog opgeroepen voor de Waffen-SS. Dat geeft hij toe in zijn autobiografie, die in september verschijnt.
  [naar artikel]
 11. Chiro van Waarloos dan toch niet welkom in Zedelgem (30/07/2020 - VRT NWS)
  De Chiro van Waarloos mag dan toch niet op kamp in Zedelgem. Dat heeft de burgemeester van Zedelgem, Annick Vermeulen (CD&V-Nieuw), beslist. Aanvankelijk wilden de chiroleden op kamp in de Kempen, maar door de strengere coronamaatregelen in het Antwerpse mocht dat niet meer. Daarna zouden ze in Zedelgem op kamp gaan, maar ook dat mag niet doorgaan.
  [naar artikel]
 12. ‘Vandeputman’: De Ideale Wereld heeft hilarische oplossing voor imagoschade Steven Vandeput (25/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Defensie Steven Vandeput is wellicht voorgelogen door zijn militaire staf over de houdbaarheid van onze F-16’s. Dat zorgt onmiskenbaar voor imagoschade, maar niets dat niet kan worden opgelost door een beetje marketing.
  [naar artikel]
 13. 70-jarige fietser levenloos aangetroffen in bos in Zedelgem (31/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Park Ter Lo, een bosdomein in Zedelgem, is deze ochtend omstreeks 9 uur het lichaam gevonden van een 70-jarige fietser. De man uit Zedelgem lag...
  [naar artikel]
 14. Grote restauratie van eeuwenoud monument Stonehenge begonnen om scheuren en gaten te herstellen  (14/09/2021 - VRT NWS)
  In het Engelse graafschap Wiltshire zijn grote renovatiewerken begonnen aan het megalithische monument Stonehenge. Gaten en scheuren die door erosie zijn ontstaan, zullen gedicht worden. Het zijn de eerste grote herstellingswerken in ruim 60 jaar tijd.
  [naar artikel]
 15. Via Letland reikt de macht van de Russische maffia tot in de top van de ECB (06/08/2018 - Apache)
  Het rommelt in de Baltische republieken. De Letse bank ALBV ging failliet, nadat Washington die op een sanctielijst voor witwasbanken had gezet. Een filiaal van Danske Bank is gebruikt om miljarden uit Rusland wit te wassen; dat gebeurde via Estland. En de Letse politie heeft de president van de Letse Centrale Bank – tevens lid
  [naar artikel]
 16. 58-jarige vrouw sterft bij frontale aanrijding in Zedelgem (10/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een 58-jarige vrouw uit Zedelgem is dinsdagochtend om het leven gekomen bij een ongeval aan de Brugsestraat in Zedelgem. De vrouw week om een nog onbekende reden van haar rijvak af en botste frontaal met haar tegenligger. De vrouw overleed ter plaatse.
  [naar artikel]
 17. Kringloopwinkel van Zedelgem volledig verwoest door uitslaande brand (30/09/2017 - VRT NWS)
  Een zware brand heeft vrijdagavond het volledige gebouw van Kringloopwinkel 't Rad in Zedelgem in de as gelegd.  
  [naar artikel]
 18. Auto raakt van de weg en knalt tegen boom in Zedelgem (28/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Even voor 05.00 uur vanochtend gebeurde op de Torhoutsesteenweg in Zedelgem een zwaar ongeval. Een auto die uit de richting van Torhout kwam, week...
  [naar artikel]
 19. Meisje (11) gegrepen door bestelwagen onderweg naar school (25/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een 11-jarig meisje raakte vanmorgen zwaargewond bij een ongeval in de Snellegemsestraat in Zedelgem. Het kind stak de straat over en werd gegrepen door een bestelwagen die in de richting van het centrum van Zedelgem reed. Ze verkeert niet in levensgevaar.
  [naar artikel]
 20. Imagoschade opkrikken? Eeklo zoekt 'lovers' op Tinder (09/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Eeklose stadsbestuur probeert de brokken te lijmen na de imagoschade die de stad de voorbije week geleden heeft. In verschillende media werd
  [naar artikel]
 21. Wat brengt de toekomst voor AstraZeneca na het "neen" van de EU en de mogelijke imagoschade? (10/05/2021 - VRT NWS)
  Heeft de weigering van de EU om meer vaccins van AstraZeneca te bestellen een grote impact op het Brits-Zweedse farmabedrijf, en wat met de imagoschade? Investeerders liggen er niet van wakker, al was ander nieuws natuurlijk beter geweest: "Financieel hadden de eerste vaccins toch min of meer een nuloperatie moeten worden", zegt Liesbeth Van Rompay, financieel analist voor de gezondheidssector bij KBC.
  [naar artikel]
 22. Dodelijk ongeval met elektrische fiets in Zedelgem (14/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een verkeersongeval in het West-Vlaamse Zedelgem is vannamiddag een 77-jarige fietser om het leven gekomen. Dat meldt het parket van
  [naar artikel]
 23. Water stroomt na 30 jaar opnieuw uit monument Peter Benoit (28/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Na 30 jaar komt er weer water uit de fontein van het monument voor componist Peter Benoit. Het monument werd ontworpen door architect Henry Van De Velde. Oorspronkelijk stond het op de Frankrijklei voor de opera maar in de jaren 50 verhuisde het naar het Harmoniepark. Na jaren van verwaarlozing kreeg het monument het afgelopen jaar een grondige restauratie en zondag werd het officieel opnieuw ingehuldigd.
  [naar artikel]
 24. Hitte tilt wegdek op tussen Zedelgem en Torhout (10/08/2020 - VRT NWS)
  Op de grens van Torhout en Zedelgem is zondag een stuk wegdek omhoog gekomen door de hitte. Er werden verkeerslichten geplaatst om het verkeer beurtelings langs het gevaar te leiden.
  [naar artikel]
 25. Uitbater krijgt verbod om term Winterfeesten te gebruiken: “Imagoschade? Welke imagoschade?” (18/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Stad Gent dreigt met ‘verdere stappen’ tegen Holy Food Market als de culinaire kapel van Ladislas Leys nog langer het ‘merk’ Gentse Winterfeesten gebruikt. In een aangetekende brief wrijft de stad hem mogelijke imagoschade aan. “Ik snap niet dat onze schepen van Middenstand dit durft te ondertekenen”, zegt Leys. Christophe Peeters (Open VLD): “Die man heeft er een handje van andermans ­ideeën te kapen.”
  [naar artikel]
 26. Explosie in badkamer in Zedelgem, voorlopig gissen naar de oorzaak (28/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanavond rond 19:00 uur deed zich in de badkamer van een hoeve in de Bergenstraat in Zedelgem een explosie voor. De bewoners werden opgeschrikt...
  [naar artikel]
 27. Man (57) zwaargewond na crash tegen boom (01/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een 57-jarige man uit Zedelgem raakte dinsdagnacht zwaargewond bij een verkeersongeval op de Torhoutsesteenweg in Zedelgem.
  [naar artikel]
 28. Vasco Zedelgem bedreigd met sluiting (28/11/2018 - VRT NWS)
  De Zwitserse bouwgroep Arbonia wil Vasco in Zedelgem, in de provincie West-Vlaanderen sluiten. Bij Vasco worden onder meer radiatoren geproduceerd. Door de sluiting zijn tachtig banen bedreigd.
  [naar artikel]
 29. Grote schade na brand in kringloopwinkel Zedelgem (30/09/2017 - Metro)
  Een zware brand in Zedelgem heeft vrijdagavond zware schade aangericht in Kringloopwinkel ’t Rad. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, stuurde een deskundige ter plaatse. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. De brand brak iets na 20 uur uit in de kringloopwinkel op de Torhoutsesteenweg. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit het dak. Er kwam bijstand van verschillende korpsen uit de buurt. Er vielen geen gewonden, maar er is sprake van grote materiële schade. bron: Belga
  [naar artikel]
 30. Dode bij woningbrand in Zedelgem (02/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een hevige brand in een rijwoning in het West-Vlaamse Zedelgem is vanochtend een dode gevallen. Het slachtoffer is nog niet geïdentificeerd,...
  [naar artikel]
 31. Asfalt spectaculair omhoog gekomen door hitte, tussen Torhout en Zedelgem (09/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op de grens van Torhout en Zedelgem, waar de Bruggestraat overgaat in de Torhoutsesteenweg, is een deel van het wegdek spectaculair omhoog gekomen...
  [naar artikel]
 32. Noorwegen raadt nieuwe locatie aan voor monument slachtoffers Breivik (15/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een nationaal monument ter herdenking van de 77 mensen die gedood werden bij de dubbele aanslag in 2011 door de rechtse terrorist Anders Behring
  [naar artikel]
 33. Monument met vlinders voor sterrenkinderen (25/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op de site van het administratief centrum, vlakbij de buitenschoolse kinderopvang, staat sinds kort een monument met twee vlinders ter nagedachtenis van alle overleden kinderen uit de gemeente. Het gemeentebestuur liet maandag witte ballonnen op om het monument in te huldigen.
  [naar artikel]
 34. Koppel uit Zedelgem vreest dat ook 3e trouwdatum niet kan doorgaan (28/07/2020 - VRT NWS)
  Aline De Cokere en Dieter Bleyaert uit Zedelgem hebben hun trouw al 2 keer moeten uitstellen door de coronacrisis, maar ook de 3e trouwdatum komt nu in het gedrang door de 2e besmettingsgolf. "We hopen eindelijk te kunnen trouwen in oktober, maar hebben nog geen enkel perspectief", zegt Aline.
  [naar artikel]
 35. Opnieuw drie wagens in brand gestoken in Zedelgem (11/09/2017 - VRT NWS)
  In een wijk in Zedelgem zijn vannacht drie auto's in brand gestoken. Het vuur is ook overgeslagen naar een vierde wagen, die ook compleet vernield is. Ook vorig jaar werd de wijk al geteisterd door twee wagenbranden.
  [naar artikel]
 36. Baas van Letse centrale bank geschorst (20/02/2018 - De Tijd)
  18:59 De gouverneur van de Letse centrale bank, Ilmars Rimsevics, die verdacht wordt van corruptie, is door de anticorruptieautoriteit KNAB geschorst.
  [naar artikel]
 37. Vasco Zedelgem bedreigd met sluiting: 80 banen op de helling in radiatorenfabriek (28/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Zwitserse bouwgroep Arbonia wil Vasco in Zedelgem, waar radiatoren worden gemaakt, sluiten. Die intentie heeft het bedrijf woensdag...
  [naar artikel]
 38. Kinderen mogen politieagent spelen in Zedelgem (02/04/2019 - VRT NWS)
  De studenten van de West-Vlaamse politieschool in Zedelgem hebben een Doe-dag georganiseerd voor leerlingen van de lagere school. Zelf een huiszoeking doen, een kogelvrije vest aantrekken of drugs opsporen met een hond. Het kon allemaal, zo ontdekte ons jeugdmagazine "Karrewiet".
  [naar artikel]
 39. 'Rusland zit achter ECB-schandaal' (21/02/2018 - De Tijd)
  09:09 De corruptieaantijgingen aan het adres van de Letse ECB-directeur zijn volgens het Letse ministerie van defensie mogelijks het gevolg van een 'desinformatiecampagne' opgezet vanuit het buitenland.
  [naar artikel]
 40. Fietser overleden na val in park in Zedelgem (31/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een 70-jarige man uit Zedelgem is vanmorgen om het leven gekomen bij een ongelukkige valpartij met zijn fiets. De man viel op zijn hoofd en was op slag dood. Een reanimatiepoging mocht dan ook niet meer baten.
  [naar artikel]
 41. Meer dan 200 jaar na hun helse tocht, kregen deze soldaten een eigen monument (04/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  Heel wat nazaten van de drie Everbeekse soldaten van Napoleon die de veldtocht van 1812 in Rusland overleefden, tekenden present voor de onthulling van een monument ter gedachtenis van hun helden. Het monument werd onthuld aan de vroegere ‘Pijkskapel’.
  [naar artikel]
 42. Elise Mertens treft Letse Sevastova in derde ronde Roland Garros (29/05/2019 - Metro)
  Elise Mertens (WTA 20) speelt in de derde ronde van Roland Garros tegen de Letse Anastasija Sevastova (WTA 12). Die won vandaag met 6-2 en 6-4 van de Luxemburgse Mandy Minella (WTA 100). Mertens zette in de tweede ronde de Franse Diane Parry (WTA 457) opzij met 6-1 en 6-3. Het wordt het tweede duel tussen de 23-jarige Limburgse en de 29-jarige Letse. Die won de vorige ontmoeting, in 2017 op gras in Mallorca, in drie sets. Sevastova neemt voor de zevende keer deel aan Roland Garros. Een derde ronde in 2017 is haar beste uitslag. Op de US Open van vorig seizoen stootte de Letse door tot de halve finales, haar mooiste resultaat tot dusver op een grandslam. Mertens staat voor de derde keer op de hoofdtabel in Parijs. Na een derde ronde in 2017 haalde ze vorig jaar de vierde ronde. Bron: Belga   Het bericht Elise Mertens treft Letse Sevastova in derde ronde Roland Garros verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Treinverkeer tussen Lichtervelde en Brugge onderbroken na aanrijding in Zedelgem (17/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Door een persoonsaanrijding ter hoogte van Zedelgem is het treinverkeer tussen Lichtervelde en Brugge onderbroken. Dat meldt Thomas Baeken, woordvoerder van spoornetbeheerder Infrabel. Spoorwegmaatschappij NMBS zal op het traject in beide richtingen vervangbussen inzetten.
  [naar artikel]
 44. Verwoestende brand legt Kringloopwinkel in Zedelgem in de as (29/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een zware brand heeft deze avond het volledige gebouw van Kringloopwinkel 't Rad in Zedelgem in de as gelegd. Het vuur ontstond even na 20 uur en...
  [naar artikel]
 45. Brand in bijgebouw van woning in Zedelgem (29/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een bijgebouw van een woonhuis in de Moubekestraat in het West-Vlaamse Zedelgem heeft deze avond flinke schade opgelopen bij een brand.
  [naar artikel]
 46. Wegdek spectaculair omhoog gekomen door hitte, tussen Torhout en Zedelgem (09/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op de grens van Torhout en Zedelgem, waar de Bruggestraat overgaat in de Torhoutsesteenweg, is een deel van het wegdek spectaculair omhoog gekomen...
  [naar artikel]
 47. Nieuwe Letse president neemt ontslag als rechter bij Europees Hof van Justitie (17/06/2019 - Metro)
  De pas verkozen Letse president Egils Levits neemt ontslag als rechter bij het Europees Hof van Justitie. Dat maakt het Hof vandaag bekend. Het Letse parlement verkoos de 63-jarige Egils Levits eind mei tot nieuwe president. Hij kreeg al in de eerste stemronde de vereiste meerderheid van 100 parlementsleden achter zich. Op 8 juli wordt hij ingezworen en dus neemt Levits ontslag bij het Hof van Justitie. Hij was er al sinds 2004 aan de slag als rechter. Daarvoor was hij tussen 1995 en 2001 al rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In de jaren 90 was Levits ambassadeur van Letland in Duitsland en Zwitserland en in Oostenrijk en Hongarije. Later was hij ook vicepremier en minister van Justitie in de Letse regering. bron: Belga Het bericht Nieuwe Letse president neemt ontslag als rechter bij Europees Hof van Justitie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Twee monumentale Limburgse bomen beschermd als erfgoed (09/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  In Linde bij Peer wordt een gekandelaarde winterlinde voorlopig beschermd als monument. Dat heeft Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele beslist. Ook aan de Laarderweg in Grote-Brogel staat een grote zomereik en deze wordt eveneens als beschermd monument beschouwd. Wel volgt nog een openbaar onderzoek georganiseerd door de stad Peer. Buurtbewoners kunnen bezwaren indienen en dan pas beslist de minister of de bomen een definitieve bescherming krijgen.
  [naar artikel]
 49. Sympathisant Waffen-SS zorgt voor commotie over nieuwe Europese fractie (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.