Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 October 2022
06:03 uur

Innovatieve waterzuivering veelbelovend om teveel aan fosfor aan te pakken

Apache

01/06/2021 - 12:02

Na jarenlange overbemesting staan de Vlaamse waterkwaliteit en natuurgebieden onder druk door een teveel aan fosfor. Wereldwijd dreigt echter een tekort. Efficiënter omgaan met fosfor is de boodschap, en daarin spelen de riolen een rol. De Vlaamse Milieumaatschappij en Aquafin voerden succesvolle tests uit om fosfor uit het rioolwater te filteren. In Gent komt in


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Milieudiensten inspecteren waterzuivering 3M (25/08/2021 - De Standaard)
  De spanning tussen de Vlaamse overheid en het chemische bedrijf 3M loopt op. Vier instanties bogen zich woensdag over de waterzuivering en de lozingen van de fabriek in Zwijndrecht.
  [naar artikel]
 2. Factcheck: nee, foto bewijst niet dat Israël anno 2021 witte fosfor gebruikt als chemisch wapen (18/05/2021 - Knack)
  Waarschuwing: deze factcheck bevat schokkende beelden. Op Instagram circuleert een foto die zou bewijzen dat Israël in het huidige conflict met Palestina witte fosfor gebruikt, een chemisch wapen. Het blijkt te gaan om de foto van een kind dat verminkt raakte door een aanval met witte fosfor in 2009, in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.
  [naar artikel]
 3. 'VS gebruikten chemisch wapen witte fosfor' (13/06/2017 - De Morgen)
  De Verenigde Staten worden ervan verdacht begin juni witte fosfor te hebben ingezet bij de strijd om de verovering van het Syrische Raqqa en Mosoel in Irak, twee steden die nog onder controle staan van IS.
  [naar artikel]
 4. Hoeveelheid stikstof en fosfor in Vlaamse oppervlaktewateren blijft problematisch (19/05/2017 - De Redactie)
  De voorbije drie jaar is er geen vooruitgang meer geboekt in de fysisch-chemische kwaliteit van het oppervlaktewater in Vlaanderen. Vooral de aanwezigheid van stikstof en fosfor blijft problematisch.
  [naar artikel]
 5. Case closed: Britse skeletoni mogen omstreden pakken gebruiken (15/02/2018 - Sporza)
  Het relletje in het skeleton-wereldje in PyeongChang lijkt achter de rug. Enkele landen dienden een klacht in na een artikel over innovatieve pakken bij de Britten, zonder succes.
  [naar artikel]
 6. Resten van een granaat met fosfor gevonden tijdens graafwerken (26/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Tijdens graafwerken in de Guldenbodemlaan in het Limburgse Borgloon zijn donderdagvoormiddag resten van een oude granaat gevonden. Er ontsnapte fosfor uit. De veiligheidsdiensten stelden een perimeter in van honderd meter rondom de vindplaats. Intussen is alle gevaar geweken en mogen de geëvacueerde bewoners opnieuw huiswaarts keren. De brandweer benadrukte dat er geen ontploffingsgevaar was.
  [naar artikel]
 7. Experimenteel ebolavaccin is 'veelbelovend' (07/04/2019 - De Morgen)
  Een eerste klinische proef toont aan dat het experimentele vaccin tegen ebola werkt. 'Veelbelovend', klinkt het bij de onderzoekers.
  [naar artikel]
 8. Zuid-Korea niet langer de meest innovatieve economie ter wereld (21/01/2020 - Express)
  Duitsland manifesteert zich momenteel als de meest innovatieve economie van de hele wereld. Daarmee veroorzaakt het land een opmerkelijke ommekeer, want de voorbije zes jaar werd de ranglijst met meest innovatieve naties van de wereld onafgebroken door Zuid-Korea aangevoerd. Dat blijkt uit een rapport van het persbureau Bloomberg. Singapore staat op de derde plaats, waarmee […] The post Zuid-Korea niet langer de meest innovatieve economie ter wereld appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 9. Teveel pijnlijke herinneringen: ouders van overleden Maithili verkopen huis (01/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  De ouders van Maithili (13), het meisje dat aan een hersenstamtumor overleed, verkochten hun huis. Teveel pijnlijke herinneringen en teveel ruimte. “We denken nog elke minuut aan haar. Een verhuis is misschien een eerste stap”, klinkt het.
  [naar artikel]
 10. Restjes? Deel ze op Facebook! (15/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dat we teveel eten weggooien is ook een vrouw uit Lanaken opgevallen. Zij lanceert daarom de Facebookpagina 'Zonder Honger Naar Bed'. Wie teveel
  [naar artikel]
 11. Restjes? Deel ze op Facebook! (15/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dat we teveel eten weggooien is ook een vrouw uit Lanaken opgevallen. Zij lanceert daarom de Facebookpagina 'Zonder Honger Naar Bed'. Wie teveel
  [naar artikel]
 12. Dit zijn de 10 meest innovatieve bedrijven ter wereld (25/06/2020 - Express)
  Elk jaar stelt consultancygroep Boston Consulting een top vijftig op van de meest innovatieve bedrijven ter wereld. In de top... The post Dit zijn de 10 meest innovatieve bedrijven ter wereld appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 13. ‘Gezondheidssector is meest innovatieve industrie ter wereld’ (24/11/2020 - Express)
  De gezondheidssector is de meest innovatieve industrie van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse conglomeraat General... The post ‘Gezondheidssector is meest innovatieve industrie ter wereld’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 14. Vliegen na corona: dit heeft luchtvaartsector in petto (02/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het is een moeilijke periode voor de luchtvaart door de coronapandemie, maar met de vaccinatiecampagne die stilaan op stoom komt, kunnen we weer beginnen dromen van reizen. Het is voor velen onder ons immers al lang geleden dat we de binnenkant van een vliegtuig nog gezien hebben. Dankzij de bekroonde ontwerpen van de ‘Crystal Cabin Awards’ kunnen we alvast een glimp opvangen van hoe een toekomstig vliegtuiginterieur er kan uitzien. Deze innovatieve concepten zijn veelbelovend.
  [naar artikel]
 15. KU Leuven meest innovatieve universiteit (25/04/2018 - De Tijd)
  09:18 Voor het derde jaar op rij staat de KU Leuven eerst in een rangschikking van Reuters van de meest innovatieve universiteiten van Europa.
  [naar artikel]
 16. WHO: "Twee ebolamedicijnen veelbelovend voor overlevingskansen" (13/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft veelbelovend nieuws: twee behandelingen tegen het ebolavirus tonen zich "efficiënter" dan andere, zo...
  [naar artikel]
 17. Meerwaarde innovatieve kankermedicijnen vaak beperkt (05/07/2021 - De Tijd)
  05:00 Innovatieve kankermedicijnen, die de ziekteverzekering steeds meer kosten, worden vaak al terugbetaald zonder dat de voordelen voldoende bewezen zijn, oordeelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezon...
  [naar artikel]
 18. Amerikaans vuurwapen lijkt teveel op speelgoedblokken van Lego (16/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Amerikaans vuurwapen lijkt teveel op speelgoedblokken van Lego Speelgoedmaker Lego heeft het Amerikaanse wapenbedrijf Culper Precision gevraagd om het pistool Block19 uit de handel te halen en de productie te stoppen. Het wapen toont immers teveel gelijkenissen met de beroemde speelgoedblokken die door Lego op de markt worden gebracht. Culper Precision heeft naar eigen zeggen aan de vraag van Lego voldaan. Er werden […] Lees dit artikel: Amerikaans vuurwapen lijkt teveel op speelgoedblokken van Lego
  [naar artikel]
 19. Youri Tielemans krijgt complimenten na een veelbelovend Premier Leaguedebuut: “Ik heb ervan genoten” (11/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Veelbelovend. Het resultaat had er anders uit kunnen zien, maar Youri Tielemans (21) scoorde goeie punten bij zijn debuut op Wembley. “Ik heb ervan...
  [naar artikel]
 20. De ‘kosmische puinhoop’ Bennu blijkt zo veelbelovend voor de mens als gehoopt (08/10/2020 - De Morgen)
  De planetoïde Bennu blijkt zo veelbelovend als gehoopt. Van zijn oppervlak opgezogen korrels kunnen de meest prangende vragen beantwoorden over de oorsprong van de aarde en het ontstaan van leven.
  [naar artikel]
 21. Limburgers ontwerpen koelende pakken voor topatleten tijdens Olympische Spelen in 2020 (15/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Limburgse bedrijven Bioracer en Naqi gaan samen met de VUB, Devan Chemicals uit Ronse en het Nederlands Inuteq de koelende pakken ontwerpen voor onze atleten tijdens de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar. De coördinatie van het innovatieve project ligt in handen van het bedrijfsnetwerk Flanders’ Bike Valley. Het consortium van de bedrijven en organisaties heeft daarvoor de gunning verkregen van minister van Sport en Innovatie Philippe Muyters (N-VA).
  [naar artikel]
 22. Dieetkeuze heeft grote invloed op ecologische voetafdruk (10/11/2016 - Express)
  De impact van de dieetkeuze op het leefmilieu mag niet worden onderschat. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Technology Sydney. Een verschuiving naar een plantendieet zou volgens de onderzoekers een interessante oplossing kunnen aanreiken om de ecologische voetafdruk van de mens te verkleinen en een duurzaam beheer van de wereldwijde voorwaarden fosfor, een cruciale grondstof voor de landbouw, te kunnen garanderen. Opgemerkt wordt onder meer dat één kilogram fosfor kan worden gebruikt voor de productie van 16 kilogram rundvlees enerzijds of 3.333 kilogram aardappelen anderzijds. “Een verschuiving in het dieet is mogelijk een onderschat instrument om de ecologische voetafdruk van de mens te verkleinen,” zegt onderzoeksleider Geneviève Metson, professor duurzame landbouw aan de University of Technology Sydney. “Fosfor is een grondstof die steeds schaarser wordt en de landbouw voor grote problemen stelt. De sector heeft het product immers nodig als meststof om de productiviteit van de teelten op peil te houden.” Duurzaamheid De onderzoekers merken op dat teelten enerzijds kunnen worden gebruikt voor onmiddellijke menselijke consumptie, maar ook als voedsel voor dieren een onderdeel van de voedselketen kunnen zijn. Die activiteiten hebben echter verschillende voorraden fosfor nodig. Een verschuiving in het dieet kan volgens de onderzoekers dan ook een belangrijke impact hebben op het gebruik van fosfor en de ecologische voetafdruk. “Wanneer de bevolking van een stad naar een plantaardig dieet zou overstappen, zouden de emissies van fosfor – die een negatieve impact kunnen hebben op onder meer de kwaliteit van de watervoorraden – met 8 procent toenemen,” geeft professor Metson toe. “Anderzijds kon worden vastgesteld dat de ecologische voetafdruk van de stadsbewoners met 72 procent zou inkrimpen. Die cijfers geven aan dat het dieet van de mens een belangrijk onderdeel kunnen zijn van een planning voor een duurzame voedselcyclus.” (mah) The post Dieetkeuze heeft grote invloed op ecologische voetafdruk appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 23. Leuvense innovatieve allergietest versnelt productie op vraag ziekenhuizen (06/10/2022 - De Tijd)
  04:00 Hippo DX, de Leuvense start-up die een innovatieve allergietest ontwikkelt, haalt extra fondsen op bij bestaande investeerders om de productie te versnellen.
  [naar artikel]
 24. Nieuwe beelden Captain Marvel zijn veelbelovend (06/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Captain Marvel, de nieuwste superheld binnen het Marvel-universum, krijgt binnenkort haar eigen film. De eerste beelden zien er alvast veelbelovend...
  [naar artikel]
 25. KU Leuven in top 5 van meest innovatieve universiteiten ter wereld (28/09/2017 - VRT NWS)
  Op de wereldranking van de meest innovatieve universiteiten prijkt de KU Leuven op de vijfde plaats. Dat heeft Reuters vandaag bekendgemaakt. De KULeuven is de enige niet-Amerikaanse instelling in de top vijf.
  [naar artikel]
 26. De Block: “N-VA-voorstel rond innovatieve geneesmiddelen komt neer op cadeau aan farma” (03/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het voorstel van N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter om de ‘systeemfout’ bij patiënten met peperdure innovatieve geneesmiddelen weg te werken, komt...
  [naar artikel]
 27. Teveel aan TTX in sommige schelpdieren: “Nederlandse mosselen en oesters zijn veilig” (23/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel mosselen en oesters uit delen van de Oosterschelde en de Grevelingen tijdelijk niet meer worden verhandeld wegens een teveel aan de stof...
  [naar artikel]
 28. Tests met kankerdodend virus lijken veelbelovend: “Ik kreeg al palliatieve zorg, maar nu ben ik genezen” (23/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er is een nieuwe vorm van kankertherapie gestart in Groot-Brittannië waarbij men gebruik maakt van een virus om schadelijke kankercellen te infecteren en te vernietigen. Volgens de Britse wetenschappers zijn de eerste proeven op mensen veelbelovend.
  [naar artikel]
 29. Vandoorne: "Dit is een veelbelovend begin van het raceweekend" (28/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Stoffel Vandoorne reed vandaag tijdens de eerste en tweede oefensessie voor de GP van Hongarije de achtste en tiende tijd. Bemoedigende resultaten die veelbelovend zijn voor de rest van het raceweekend.
  [naar artikel]
 30. "Contracten met farma-industrie zijn te duur en niet transparant" (06/08/2018 - VRT NWS)
  Volgens de voormalige topman van het Riziv, dokter Ri De Ridder, sluit de overheid teveel en te dure geheime contracten af met de farma-industrie. Dat is een probleem, want vaak gaat het om nieuwe, zogenaamd innovatieve geneesmiddelen die al worden terugbetaald, maar waarvan de meerwaarde nog niet duidelijk is. "En dat heeft zware budgettaire gevolgen", zegt De Ridder. "Dit jaar is het budget al met 300 miljoen euro overschreden".
  [naar artikel]
 31. KU Leuven vijfde meest innovatieve universiteit (27/09/2017 - De Tijd)
  14:31 De KU Leuven prijkt op de vijfde plek in de lijst van meest innovatieve universiteiten. De Universiteit Gent staat op de 75ste plaats in de rangschikking van Reuters.
  [naar artikel]
 32. Teveel aan giftige stof TTX in sommige schelpdieren: “Nederlandse mosselen en oesters zijn veilig” (23/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel mosselen en oesters uit delen van de Oosterschelde en de Grevelingen tijdelijk niet meer worden verhandeld wegens een teveel aan de giftige...
  [naar artikel]
 33. Nieuwe beelden Captain Marvel zijn veelbelovend: "Ze heeft een kort lontje en wacht niet op orders" (06/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Captain Marvel, de nieuwste superheld binnen het Marvel-universum, krijgt binnenkort haar eigen film. De eerste beelden zien er alvast veelbelovend...
  [naar artikel]
 34. Tot 9.300 ziekenhuisbedden te veel in 2025 (30/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het teveel aan erkende bedden in de Belgische algemene ziekenhuizen zal in 2025 oplopen tot 9.300. Vandaag zijn er ongeveer 7.000 erkende bedden teveel. Dat blijkt uit een studie die het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vrijdag publiceert.
  [naar artikel]
 35. Tot 9.300 ziekenhuisbedden te veel in 2025 (30/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het teveel aan erkende bedden in de Belgische algemene ziekenhuizen zal in 2025 oplopen tot 9.300. Vandaag zijn er ongeveer 7.000 erkende bedden teveel. Dat blijkt uit een studie die het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vrijdag publiceert.
  [naar artikel]
 36. PXL brengt betaalbare huurhuizen in kaart: 145.000 euro voor vier innovatieve woonprojecten (06/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Vier innovatieve woonprojecten zijn door de provincie geselecteerd en krijgen voor de realisatie samen 145.000 euro. Zo maakte gedeputeerde Inge Moors woensdag bekend in de Kapelanij in Zutendaal.
  [naar artikel]
 37. België leider in ‘innovatieve samenwerking’ in Europese Unie (20/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Innovatief België bezet dit jaar de negende plaats op de Europese ranking. Dat blijkt uit het jaarlijkse innovatiescorebord dat de Europese Commissie dinsdag heeft gepubliceerd. België mag ook het leiderschap claimen in de categorie ‘innovatieve netwerken en samenwerking’.
  [naar artikel]
 38. Eerste resultaten met antimalariamiddel tegen Covid-19 zijn veelbelovend (05/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Eerste resultaten met antimalariamiddel tegen Covid-19 zijn veelbelovend Overal ter wereld doorpluizen wetenschappers het arsenaal aan bestaande geneesmiddelen om iets te vinden dat ook tegen Covid-19 zou kunnen werken. Nu hebben Japanse onderzoekers ontdekt dat een antimalariamiddel ook doeltreffend is tegen het coronavirus. Uit de studie blijkt dat mefloquine, een welbekend middel dat malariaparasieten doodt, een doeltreffend geneesmiddel is tegen Sars-CoV-2. De auteurs, […] Lees dit artikel: Eerste resultaten met antimalariamiddel tegen Covid-19 zijn veelbelovend
  [naar artikel]
 39. KCE: 'Tot 9.300 ziekenhuisbedden te veel in 2025' (30/06/2017 - Knack)
  Het teveel aan erkende bedden in de Belgische algemene ziekenhuizen zal in 2025 oplopen tot 9.300. Vandaag zijn er ongeveer 7.000 erkende bedden teveel. Dat moet blijken uit een studie die het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vrijdag publiceert.
  [naar artikel]
 40. Gatz trekt subsidies uit voor innovatieve nieuwsmediaprojecten (17/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Media Sven Gatz trekt subsidies uit voor innovatieve projecten die “het nieuwsaanbod vernieuwen, verbreden, pluriformer en diverser maken”. Deze projectsteun is vooral gericht op kleine mediabedrijven of -organisaties en starters.
  [naar artikel]
 41. Teveel mensen aanwezig op uitvaart: politie grijpt in (28/11/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De lokale politie Mechelen-Willebroek heeft zaterdagvoormiddag moeten ingrijpen tijdens een uitvaartplechtigheid in een rouwcentrum in Willebroek. Er bleken zowel binnen in de aula als buiten teveel mensen bij mekaar te staan.
  [naar artikel]
 42. 'Toegang voor patiënt tot innovatieve geneesmiddelen is enige beweegreden' (02/05/2018 - Knack)
  De aangepaste regeling voor de terugbetaling van geneesmiddelen komt er 'louter om de toegang van de Belgische patiënt tot innovatieve geneesmiddelen' te bevorderen. Dat verzekert het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
  [naar artikel]
 43. Op naar vaccin dat werkt tegen alle coronavirussen. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend (13/02/2021 - Express)
  De uitvinding van Covid-19-vaccins zal worden herinnerd als een medische mijlpaal. Maar wetenschappers zoeken ondertussen ook een vaccin dat tegen alle coronavirussen zou kunnen werken. Onderzoekers beginnen prototypes te ontwikkelen van wat een pancoronavirusvaccin heet. En de eerste resultaten ogen veelbelovend. Eric Topol, hoogleraar moleculaire geneeskunde aan het Scripps Research Institute in San Diego en […] The post Op naar vaccin dat werkt tegen alle coronavirussen. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 44. Nieuwe ‘geheime’ geneesmiddelen kostten sociale zekerheid in 2019 bijna miljard euro (05/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De Belgische ziekteverzekering betaalt veel innovatieve kankermedicijnen terug, zonder dat die de levensduur van kankerpatiënten optrekken. Dat concluderen onderzoekers van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Ze willen dat de sociale zekerheid slimmer ingezet wordt en dat er meer transparantie komt over de innovatieve medicijnen.
  [naar artikel]
 45. Eerste resultaten Leuvens vaccin veelbelovend: al na 10 dagen immuniteit en langdurig werkzaam (01/12/2020 - De Morgen)
  In de race om de coronavaccins springen ook een aantal Belgische universiteiten in de dans. Zo werkt viroloog Johan Neyts aan het Rega Instituut van de KU Leuven aan een vaccin, gebaseerd op het reeds bestaande gelekoortsvaccin. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend, vertelt Neyts in een interview met vakblad EOS.
  [naar artikel]
 46. Een leven zonder paswoorden: Beyond Identity komt met innovatieve app (15/04/2020 - Express)
  Een Amerikaanse start-up wil een einde maken aan wachtwoorden. Weinig mensen vinden het leuk om ingewikkelde codes te onthouden en... The post Een leven zonder paswoorden: Beyond Identity komt met innovatieve app appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 47. Restjes? Deel ze op Facebook! (15/03/2017 - De Standaard)
  Dat we teveel eten weggooien is ook een vrouw uit Lanaken opgevallen. Zij lanceert daarom de Facebookpagina 'Zonder Honger Naar Bed'. Wie teveel eten heeft klaargemaakt, kan het daar gratis aanbieden aan mensen die zich geen eten kunnen permitteren. De pagina is zondag online gegaan en er zijn al 500 leden.
  [naar artikel]
 48. Crevits maakt 375.000 euro vrij voor innovatieve projecten rond klimaat (16/04/2017 - Knack)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft 375.000 euro vrijgemaakt voor innovatieve projecten die Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) en klimaat aan elkaar koppelen.
  [naar artikel]
 49. 50.000 euro en andere steun voor acht Limburgse innovatieve starters (07/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Acht Limburgse starters kunnen rekenen op 50.000 euro en bijkomende begeleiding om hun vernieuwend idee op de markt te brengen. Dat is de uitkomst van de tweede oproep voor ‘innovatieve starterssteun’ van Vlaanderen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy