Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

20 September 2021
11:02 uur

Zwijndrecht keek naar het water, PFOS zat in de grond: al 20 jaar gespreksonderwerp in gemeentepolitiek, alarmbellen gingen nooit af

Het Nieuwsblad

22/06/2021 - 03:06

Het clasht hard tussen Zwijndrecht en grote buur Antwerpen. Twistappel is het intussen beruchte rapport van toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). Dat waarschuwde in 2017 al dat door de PFOS-vervuiling extra veiligheidsmaatregelen nodig waren. Volgens Antwerpen en Lantis is dat rapport ook doorgespeeld aan Zwijndrecht. “Geen spoor van terug te vinden”, klinkt het daar.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. RECONSTRUCTIE. Al meer dan 20 jaar gaan alarmbellen af over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, maar niemand die écht wat ondernam (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Amerikanen die waarschuwen voor de gevaren van PFOS. Een studie over torenhoge concentraties in het bloed van muizen nabij de 3M-fabriek. Een tussenkomst in het parlement van een bezorgde volksvertegenwoordiger. Al meer dan twintig jaar lang gaan er alarmbellen af over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Maar niemand die écht wat ondernam. Tot nu de vervuilde grond in het kader van de Oosterweelwerken wordt omgewoeld. Waarom werd er nooit drastische actie ondernomen? De reconstructie van een mismeesterd dossier.
  [naar artikel]
 2. Rapport over schadelijke PFOS-vervuiling Zwijndrecht werd vier jaar lang genegeerd (17/06/2021 - De Morgen)
  Al minstens sinds 2017 is duidelijk dat de PFOS-vervuiling rond 3M in Zwijndrecht een gezondheidsrisico vormt. Hoe komt het dan dat pas vier jaar later de alarmbellen afgaan?
  [naar artikel]
 3. Al in 2017 rapporten over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Toch bleef het jarenlang stil (17/06/2021 - De Morgen)
  Al minstens sinds 2017 is duidelijk dat de PFOS-vervuiling rond 3M in Zwijndrecht een gezondheidsrisico vormt. Hoe komt het dan dat pas vier jaar later de alarmbellen afgaan?
  [naar artikel]
 4. ‘Kankerverwekkend’ PFOS in grond voor werken Oosterweel: ‘Wat in het water zit, raakt ook in de voedselketen’ (08/06/2021 - De Morgen)
  In Zwijndrecht dreigt een gezondheidsramp door gronden die zwaar verontreinigd zijn met het kankerverwekkende PFOS. ‘Het gevaar van PFOS is lange tijd ontkend door de industrie’, zegt toxicoloog Nicolas Van Larebeke (UGent/VUB). ‘Maar het is bijna onmogelijk om nog van die stoffen af te raken.’
  [naar artikel]
 5. Indaver over met PFAS vervuilde grond uit Zwijndrecht: “We kunnen die hier perfect verwerken, maar of dat verantwoord en aangewezen is?” (24/06/2021 - VRT NWS)
  Wat moet er gebeuren met de grond in Zwijndrecht die vervuild is met schadelijke chemische stof PFOS, die behoort tot de familie van de PFAS? Die kan gereinigd worden, zegt afvalverwerker Indaver. De grond kan de verbrandingsoven in, op zeer hoge temperaturen, en dat vernietigt de schadelijke stoffen. Indaver verwerkt elk jaar 400 tot 500 ton PFAS-houdend afval. De vraag is of verbranding van de vervuilde grond uit Zwijndrecht de beste oplossing is.
  [naar artikel]
 6. Geheim akkoord over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht om 20 jaar procederen te vermijden (15/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Beheersmaatschappij Lantis, het vroegere BAM, en multinational 3M sloten in 2017 een ‘dading’, een overeenkomst over wat met de zwaarvervuilde grond moest gebeuren. Die wilden ze stil houden, maar in aanloop naar de parlementaire onderzoekscommissie komt die nu toch boven water. En wat blijkt: in die dading werd beloofd niet meer te procederen over de kosten van de PFOS-vervuiling.
  [naar artikel]
 7. Zwijndrecht bezorgd over PFOS-vervuiling in bodem: "Metingen moeten vandaag duidelijkheid brengen" (01/06/2021 - VRT NWS)
  Zit er te veel PFOS in de grond in Zwijndrecht? PFOS is een chemische stof die de hormonen verstoort en mogelijk kankerverwekkend is. De Zwijndrechtse 3M-fabriek produceerde de stof jarenlang. "De werken voor Oosterweel brengen dit letterlijk naar boven. We zijn zeer verontrust", zegt burgemeester André Van de Vyver (Groen) op Radio 2 Antwerpen.
  [naar artikel]
 8. Zwijndrecht wil niet dat PFOS-grond hergebruikt wordt in leefbaarheidsprojecten (17/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het gemeentebestuur van Zwijndrecht dringt er bij Oosterweel-bouwheer Lantis op aan dat er geen met PFOS vervuilde grond wordt hergebruikt in geplande leefbaarheidsprojecten in het kader van het Oosterweeldossier. Dat heeft burgemeester André Van de Vyver (Groen) verklaard tijdens een gemeentelijke raadscommissie over de zaak. Van de Vyver stelt dat een dergelijk hergebruik "het verplaatsen van het probleem" zou inhouden.
  [naar artikel]
 9. Dit bedrijf kan zware vervuiling uit Zwijndrechtse grond halen: “Dat doen we al op de Opel-site” (05/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het is technisch mogelijk om de schadelijke stof PFOS, die in Zwijndrecht onder meer in de grond is ontdekt op de plaats waar de nieuwe Scheldetunnel komt, te verwijderen. Dat zegt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Het Grond Recyclage Centrum Kallo verwijdert in de Antwerpse haven PFOS zelfs al uit de gronden van de Opel-site.
  [naar artikel]
 10. Burgemeester Zwijndrecht niet op de hoogte gebracht van PFOS-vervuiling: ‘betreurenswaardig’ (17/06/2021 - De Standaard)
  De burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver (Groen), reageert ‘verbaasd en een beetje boos’ op het nieuws dat Oosterweel-bouwheer Lantis in 2017 melding maakte van PFOS-vervuiling bij de Oosterweelwerken, maar dat die communicatie nooit bij het gemeentebestuur belandde.
  [naar artikel]
 11. De Wever was in 2017 al op de hoogte van PFOS-vervuiling: ‘Dat hebben we nooit ontkend, integendeel’ (17/06/2021 - De Morgen)
  Ook het stadsbestuur in Antwerpen zou al sinds 2017 op de hoogte zijn van de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht. Dat schrijft VRT NWS. ‘Hij is niet de burgemeester van Zwijndrecht, noch de voormalige minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).’
  [naar artikel]
 12. “Zwijndrecht is nu eenmaal gebouwd op vergif”: inwoners halen schouders op na heisa over PFOS in bodem (11/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Geboren en getogen Zwijndrechtenaars halen hun schouders eens op. De verspreiding van de giftige stof PFOS in de grond jaagt schokgolven tot in de Vlaamse regering, maar in de gemeente op Linkeroever zijn ze wel wat gewend. “Zwijndrecht is gebouwd op vergif”, zegt een caféganger. “Kan ook niet anders met al die industrie.”
  [naar artikel]
 13. “Zwijndrecht is nu eenmaal gebouwd op vergif”: inwoners halen schouders op na heisa over PFOS in bodem (11/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Geboren en getogen Zwijndrechtenaars halen hun schouders eens op. De verspreiding van de giftige stof PFOS in de grond jaagt schokgolven tot in de Vlaamse regering, maar in de gemeente op Linkeroever zijn ze wel wat gewend. “Zwijndrecht is gebouwd op vergif”, zegt een caféganger. “Kan ook niet anders met al die industrie.”
  [naar artikel]
 14. “Geen alarmerende resultaten” na drie onderzoeken naar PFOS-vervuiling op voedingsproducten in Zwijndrecht (20/08/2021 - Het Nieuwsblad)
  Bij drie afzonderlijke onderzoeken naar de aanwezigheid van PFAS en PFOS in voedingsproducten in Zwijndrecht, zijn geen alarmerende resultaten naar voren gekomen. Dat melden de door Vlaanderen aangestelde opdrachthouder Karl Vrancken en de gemeente Zwijndrecht vrijdag. De geldende adviezen rond consumptie van eigen fruit, groenten en eieren blijven wel van kracht, omdat er in verschillende stalen wel degelijk PFAS en PFOS werden gedetecteerd. Vooral bij de eieren van scharrelkippen werden PFAS en PFOS aangetroffen.
  [naar artikel]
 15. Werken aan Oosterweelverbinding kunnen doorgaan ondanks PFOS-vervuiling (14/07/2021 - VRT NWS)
  De werken aan de Oosterweelverbinding rond Antwerpen kunnen doorgaan zoals gepland. Dat is beslist op basis van een rapport van een groep experten. De Oosterweelwerf ligt in de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht waar de grond vervuild is met te hoge waarden PFOS. Ook de grond van de werf is aangetast.
  [naar artikel]
 16. Overheid legt 3M strengere PFOS-norm op (13/07/2021 - De Morgen)
  Het bedrijf 3M in Zwijndrecht krijgt strengere lozingsnormen in water van de giftige stof PFOS. De Antwerpse provincie heeft de procedure daarvoor opgestart.
  [naar artikel]
 17. Na de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: zijn we genoeg beschermd tegen gif uit de fabriek? (06/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  “Of mensen nog eieren van hun kippen mogen eten? Ik durf het echt niet te zeggen.” Die opvallende uitspraak liet de burgemeester van Zwijndrecht recent optekenen. Hij vreest het giftige PFOS in de grond van zijn gemeente, dat jarenlang bij havenbedrijf 3M werd geproduceerd. Maar hoe is het zo ver kunnen komen? En moeten chemiebedrijven geen regels volgen rond toxische stoffen? Zeven prangende vragen beantwoord.
  [naar artikel]
 18. Zuhal Demir (N-VA) over PFOS-crisis: “Bloedonderzoek op grote schaal moet duidelijkheid brengen” (13/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Voor Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) is de vraag in het dossier van de PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M in Zwijndrecht niet “wie” in de fout is gegaan, maar wel “waarom” de alarmerende signalen niet zijn doorgestroomd. Het belangrijkste nu is de bevolking te kunnen inlichten op basis van bloedonderzoek en staalafnames van grond en water. Dat verklaarde ze zondag in ‘De zevende dag’ op Eén.
  [naar artikel]
 19. Persbericht dat waarschuwde voor PFOS werd nooit verstuurd (17/06/2021 - De Morgen)
  Er waren wel degelijk plannen om actief te communiceren over de PFOS-verontreiniging in Zwijndrecht in het najaar van 2017. Een persbericht van OVAM in die zin werd voorgelegd aan het kabinet-Schauvliege, maar uiteindelijk nooit verspreid.
  [naar artikel]
 20. Antwerps parket start onderzoek naar PFOS-vervuiling 3M na klacht van omwonende uit Zwijndrecht (22/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het parket van Antwerpen is een gerechtelijk onderzoek gestart naar de PFOS-vervuiling rond de fabriekssite van 3M in Zwijndrecht. Dat meldt VRT NWS en het parket bevestigt het nieuws. Het onderzoek komt er na een klacht met burgerlijke partijstelling van een burger. Het gaat volgens het parket om een vader uit Zwijndrecht die de klacht indiende.
  [naar artikel]
 21. Zuhal Demir over PFOS: “Vraag is niet ‘wie’, maar ‘waarom’” (13/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Voor Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) is de vraag in het dossier van de PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M in Zwijndrecht niet ‘wie’ in de fout is gegaan, maar wel ‘waarom’ de alarmerende signalen niet zijn doorgestroomd. Het belangrijkste nu is de bevolking te kunnen inlichten op basis van bloedonderzoek en staalafnames van grond en water. Dat verklaarde ze zondag in De Zevende Dag (Eén).
  [naar artikel]
 22. "We gaan de inwoners van Zwijndrecht niet in de steek laten", minister Demir maakt zich sterk dat vervuiler (3M) in dat geval zal betalen (21/06/2021 - VRT NWS)
  Als er een gezondheidsbedreigende hoeveelheid PFOS in de grond zit in Zwijndrecht, dan zal die vervuiling zo snel mogelijk aangepakt worden. "We gaan de inwoners van Zwijndrecht niet in de steek laten", zegt minister van Omgeving Zuhal Demir in "Terzake". Vrijdag gaat de onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling van start in het Vlaams Parlement. "Als er moet worden gesaneerd, zal dat volgens het principe "de vervuiler betaalt", gebeuren."
  [naar artikel]
 23. Antwerpse burgemeester Bart De Wever wist in 2017 al van de PFOS-problemen in Zwijndrecht (17/06/2021 - De Morgen)
  Ook het stadsbestuur in Antwerpen zou al sinds 2017 op de hoogte zijn van de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht. Dat schrijft VRT NWS
  [naar artikel]
 24. ‘Hellhole Zwijndrecht’: op stap in de gemeente van PFOS, oorlogsmunitie, snelwegen en Oosterweelwerken (18/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  PFOS in de grond, autosnelwegen door de gemeente, oorlogsmunitie in het water en Oosterweelwerken overal. Er zijn pittoreskere plaatsen om te wonen dan Zwijndrecht, de gemeente geklemd tussen de stad Antwerpen, de grens met Oost-Vlaanderen en de grote havenindustrie. En toch woont het gros van de 20.000 inwoners er graag. “Zwijndrecht heeft ook zo veel voordelen dat we willen vechten om hier te kunnen blijven wonen.”
  [naar artikel]
 25. ‘Geen alarmerende resultaten’ na drie PFOS-onderzoeken op voedingsproducten in Zwijndrecht (20/08/2021 - De Standaard)
  Bij drie afzonderlijke onderzoeken naar de aanwezigheid van PFAS en PFOS in voedingsproducten in Zwijndrecht, zijn geen alarmerende resultaten naar voren gekomen. Dat melden de door Vlaanderen aangestelde opdrachthouder Karl Vrancken en de gemeente Zwijndrecht vrijdag. De consumptie-adviezen blijven echter van kracht.
  [naar artikel]
 26. Er was al jaren een persbericht dat waarschuwde voor PFOS. Het werd alleen nooit verstuurd (17/06/2021 - De Morgen)
  Er waren wel degelijk plannen om actief te communiceren over de PFOS-verontreiniging in Zwijndrecht in het najaar van 2017. Een persbericht van OVAM in die zin werd voorgelegd aan het kabinet-Schauvliege, maar uiteindelijk nooit verspreid.
  [naar artikel]
 27. “Geen alarmerende resultaten” na drie onderzoeken naar PFAS in voeding uit Zwijndrecht (20/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Bij drie afzonderlijke onderzoeken naar de aanwezigheid van PFAS en PFOS in voedingsproducten in Zwijndrecht, zijn geen alarmerende resultaten naar voren gekomen. Dat melden de door Vlaanderen aangestelde opdrachthouder Karl Vrancken en de gemeente Zwijndrecht vrijdag. De geldende adviezen rond consumptie van eigen fruit, groenten en eieren blijven wel van kracht, omdat er in verschillende stalen wel degelijk PFAS en PFOS werden gedetecteerd. Vooral bij de eieren van scharrelkippen werden PFAS en PFOS aangetroffen.
  [naar artikel]
 28. Gerechtelijk onderzoek geopend naar PFOS-vervuiling door 3M in Zwijndrecht na klacht inwoners (22/06/2021 - VRT NWS)
  Er is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de PFOS-vervuiling rond de fabriekssite van 3M in Zwijndrecht. Dat verneemt VRT NWS. Enkele inwoners van Zwijndrecht hebben een klacht ingediend bij een onderzoeksrechter.
  [naar artikel]
 29. Zuhal Demir (N-VA) over PFOS-vervuiling: “Vraag is niet ‘wie’, maar ‘waarom’” (13/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Voor Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) is de vraag in het dossier van de PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M in Zwijndrecht niet 'wie' in de fout is gegaan, maar wel 'waarom' de alarmerende signalen niet zijn doorgestroomd. Het belangrijkste nu is de bevolking te kunnen inlichten op basis van bloedonderzoek en staalafnames van grond en water. Dat heeft ze gezegd in ‘De Zevende Dag’ op Eén.
  [naar artikel]
 30. Zuhal Demir over PFOS-vervuiling: 'Vraag is niet wie, maar waarom' (13/06/2021 - Knack)
  Voor Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) is de vraag in het dossier van de PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M in Zwijndrecht niet 'wie' in de fout is gegaan, maar wel 'waarom' de alarmerende signalen niet zijn doorgestroomd. Het belangrijkste nu is de bevolking te kunnen inlichten op basis van bloedonderzoek en staalafnames van grond en water. Dat verklaarde ze zondag in De Zevende Dag ...
  [naar artikel]
 31. Waarom gaan de alarmbellen nu pas af? Dit zijn de cruciale vragen voor de PSOF-onderzoekscommissie (10/06/2021 - De Morgen)
  Een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht is onvermijdelijk geworden. Over welke vragen moet die commissie zich buigen?
  [naar artikel]
 32. Waarom gaan de alarmbellen nu pas af? Dit zijn de cruciale vragen voor de PSOF-onderzoekscommissie (10/06/2021 - De Morgen)
  Een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht is onvermijdelijk geworden. Over welke vragen moet die commissie zich buigen?
  [naar artikel]
 33. Lantis mag 3M niet meer aansprakelijk stellen voor PFOS-vervuiling (15/06/2021 - Knack)
  Multinational 3M, die wordt gelinkt aan grootschalige vervuiling met PFOS die aan het licht kwam bij de Oosterweelwerken in Zwijndrecht, sloot in 2017 een 'dading' met beheersmaatschappij Lantis, het vroegere BAM. Die overeenkomst over wat met de vervuilde grond moest gebeuren wilden ze stilhouden, maar in aanloop naar de parlementaire onderzoekscommissie is die opgedoken. Dat schrijven De Standaa...
  [naar artikel]
 34. Kan je PFOS ooit uit de bodem krijgen? "Vervuilde grond afgraven is de beste oplossing, maar die vervuilde grond daarna wegwerken is een probleem" (15/06/2021 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering heeft voorzorgsmaatregelen ingeroepen voor de bewoners in een straal van de 10 kilometer rond de fabriek van 3FM in Zwijndrecht, waar een PFOS-vervuiling in de bodem is vastgesteld. Zo wordt afgeraden eieren van kippen uit eigen tuin of zelfgeteelde groenten te eten. Kan je die vervuiling eigenlijk uit de bodem weg krijgen? "Als je de vervuilde grond afgraaft en vervangt door schone, dan is die grond ook weer proper", zegt expert Hans Snelders. Maar die vervuilde grond daarna wegwerken is niet zo evident.
  [naar artikel]
 35. Vier cruciale vragen voor de PFOS-onderzoekscommissie (22/06/2021 - De Tijd)
  01:00 Waarom zijn de inwoners van Zwijndrecht nooit ingelicht over de PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M? Die vraag staat centraal in de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement, die vrijdag van start ...
  [naar artikel]
 36. Wetenschappers wereldwijd weten het al tien jaar, maar buurtbewoners vallen uit de lucht: “Onze grond vervuild? Daar weten wij niks van” (01/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Terwijl Zwijndrecht in academische kringen al jaren bekendstaat als een hotspot van PFOS-vervuiling, hebben omwonenden van de fabriek die de chemicaliën verspreidde daar nog nooit van gehoord. “Zo is kostbare tijd verloren gegaan.”
  [naar artikel]
 37. Inwoners Zwijndrecht: ‘De minister moet ons zeggen hoe wij op giftige grond moeten leven’ (03/06/2021 - De Morgen)
  Toxicologen, overheden en chemiebedrijf 3M weten het al jaren. Maar voor veel inwoners van Zwijndrecht komt de ernstige omgevingsvervuiling met de stof PFOS als een complete verrassing. ‘Ik ben in tranen uitgebarsten. Maak ik mijn kinderen ziek?’
  [naar artikel]
 38. Zwijndrecht slaat alarm over zware PFOS-vervuiling (01/06/2021 - De Tijd)
  20:40 Na alarmerende berichten over ernstige PFOS-vervuiling door het chemiebedrijf 3M heeft Zwijndrecht bodem- en grondwaterstalen laten nemen op zijn grondgebied. De resultaten zijn verontrustend.
  [naar artikel]
 39. Veel meer zwaar vervuilde PFOS-grond dan gedacht, maar toch geen plannen om op te kuisen (09/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Er is veel meer zwaar vervuilde PFOS-grond dan gedacht in Zwijndrecht. Maar liefst een half miljoen kubieke meter grond is volgens de bouwheer van Oosterweel, Lantis, zwaar vervuild. Dat blijkt uit interne informatie die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Toch wordt amper een derde van die grond behandeld. De rest blijft gewoon liggen. Wat wél behandeld wordt, komt dan weer op een illegaal stort te liggen, zeggen experts.
  [naar artikel]
 40. Lantis mag 3M niet meer aansprakelijk stellen voor PFOS-vervuiling: 'Een doofpotakkoord' (15/06/2021 - Knack)
  Multinational 3M, die wordt gelinkt aan grootschalige vervuiling met PFOS die aan het licht kwam bij de Oosterweelwerken in Zwijndrecht, sloot in 2017 een 'dading' met beheersmaatschappij Lantis, het vroegere BAM. Die overeenkomst over wat met de vervuilde grond moest gebeuren wilden ze stilhouden, maar in aanloop naar de parlementaire onderzoekscommissie is die opgedoken. Dat schrijven De Standaa...
  [naar artikel]
 41. Het PFOS-dossier wordt nog een heet hangijzer (11/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Het PFOS-dossier wordt nog een heet hangijzer De verontreiniging van de terreinen van lijmproducent 3M – die onder andere Pritt en Post-it in zijn portefeuille heeft – in Zwijndrecht bij Antwerpen, blijkt hoe langer hoe ernstiger. Het giftige PFOS dat in de grond zit en via het grondwater doorsijpelt, heeft een enorme impact. Zodanig dat gisteren het advies kwam om in een […] Lees dit artikel: Het PFOS-dossier wordt nog een heet hangijzer
  [naar artikel]
 42. Gerechtelijk onderzoek geopend naar PFOS-vervuiling in Zwijndrecht (22/06/2021 - De Morgen)
  Er is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de PFOS-vervuiling rond de 3M-fabriekssite in Zwijndrecht. Dat meldt VRT NWS. Het onderzoek komt er nadat een gezin dat in de gemeente woont, een klacht heeft ingediend bij de onderzoeksrechter.
  [naar artikel]
 43. Waarom Zwijndrecht al sinds 1953 vruchtbare grond voor verontreiniging is (19/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De komst van 3M naar Zwijndrecht was in 1971 allerminst reden voor scepsis. Een nieuwe fabriek betekende nieuwe werkgelegenheid en die was in de jaren zeventig van de vorige eeuw meer dan welkom. PFOS gold in die tijd nog als een wondermiddel en slechts een select groepje wist dat het middel niet zonder gevaren was. Een reconstructie.
  [naar artikel]
 44. “Geen alarmerende resultaten” na drie onderzoeken naar PFOS-vervuiling (20/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Bij drie afzonderlijke onderzoeken naar de aanwezigheid van PFAS en PFOS in voedingsproducten in Zwijndrecht, zijn geen alarmerende resultaten naar voren gekomen. Dat melden de door Vlaanderen aangestelde opdrachthouder Karl Vrancken en de gemeente Zwijndrecht vrijdag.
  [naar artikel]
 45. Geheime deal: Lantis mag 3M niet meer aansprakelijk stellen voor PFOS-vervuiling (15/06/2021 - De Morgen)
  Multinational 3M, die wordt gelinkt aan grootschalige vervuiling met PFOS die aan het licht kwam bij de Oosterweelwerken in Zwijndrecht, sloot in 2017 een ‘dading’ met beheersmaatschappij Lantis, het vroegere BAM. Die overeenkomst over wat met de vervuilde grond moest gebeuren wilden ze stilhouden, maar in aanloop naar de parlementaire onderzoekscommissie is die opgedoken. Dat schrijven de Mediahuis-kranten.
  [naar artikel]
 46. Gerechtelijk onderzoek geopend naar PFOS-vervuiling na klacht inwoner Zwijndrecht (22/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Er is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de PFOS-vervuiling rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht. Dat meldt VRT NWS en wordt bevestigd aan onze redactie. Een gezin zou een klacht ingediend hebben.
  [naar artikel]
 47. Expert bodemsanering: ‘Verpakte PFOS-grond vraagt quasi eeuwigdurende opvolging’ (09/07/2021 - De Standaard)
  De inkapseling van met PFAS verontreinigde grond vraagt een quasi eeuwigdurende opvolging. Dat heeft expert bodemsanering William Leys vrijdag gezegd in de Vlaamse onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling. ‘Zeggen dat een folie een garantie van 100 jaar heeft, zou ik zelf nooit doen’, aldus Leys.
  [naar artikel]
 48. De PFOS-vervuiling: dit zijn de vragen die om een antwoord smeken (14/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vorige maand hadden we nog nooit van PFOS gehoord, en plots beheerst perfluoroctaansulfonzuur de politiek én het nieuws. De zware vervuiling in Zwijndrecht en omstreken roept enorm veel vragen op. De Vlaamse regering legt vandaag alvast OVAM op de rooster, op zoek naar antwoorden.
  [naar artikel]
 49. De PFOS-vervuiling: dit zijn de vragen die om een antwoord smeken (14/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Vorige maand hadden we nog nooit van PFOS gehoord, en plots beheerst perfluoroctaansulfonzuur de politiek én het nieuws. De zware vervuiling in Zwijndrecht en omstreken roept enorm veel vragen op. De Vlaamse regering legt vandaag alvast OVAM op de rooster, op zoek naar antwoorden.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.