Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

20 January 2022
23:57 uur

Bijen en insecten krijgen ‘luxeresort’ op begraafplaats Ruggeveld

Gazet van Antwerpen

08/07/2021 - 15:51

Bijen en insecten kunnen op de begraafplaats Ruggeveld in Deurne binnenkort terecht in een luxeresort. Met een lengte van ruim tien meter en een hoogte van drie meter is het nieuwe bijen- en insectenhotel er één om ‘u’ tegen te zeggen. De eerste ‘bewoners’ worden verwacht tijdens het eerstvolgende bijenseizoen, in het voorjaar van 2022.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Meer leven in de tuin: zo creëer je een fijne thuis voor insecten (28/04/2021 - Knack)
  Bijen, vlinders, hommels en andere insecten hebben het moeilijk. Door onze tuinen en balkons zo in te richten dat insecten er graag vertoeven, kan dat een flink verschil maken. Een eerste stap: gewoon een beetje minder doen.
  [naar artikel]
 2. Meer leven in de tuin: zo creëer je een fijn thuis voor insecten (28/04/2021 - Knack)
  Bijen, vlinders, hommels en andere insecten hebben het moeilijk. Door onze tuinen en balkons zo in te richten dat insecten er graag vertoeven, kan dat een flink verschil maken. Een eerste stap: gewoon een beetje minder doen.
  [naar artikel]
 3. BEKIJK - Tuin maand lang niet maaien, maakt een wereld van verschil voor insecten (30/05/2021 - VRT NWS)
  Meer dan 5.000 gezinnen en gemeenten hebben deelgenomen aan de campagne Maai Mei Niet. Dat was een actie van weekblad Knack om in mei het gras niet te maaien. Zo krijgen bloemen en planten de kans om te groeien, wat ook voordelig is voor bijen en andere insecten.
  [naar artikel]
 4. Duizenden bijen omsingelen huis, koppel moet 8 uur gedwongen binnenblijven (09/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een echtpaar uit een dorp in Engeland zat een hele tijd opgesloten omdat een zwerm bijen hardnekkig rond hun huis bleef zwermen. Na ongeveer 8 uur verdwenen de insecten en kon het koppel hun pand verlaten. “Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt”, laten ze weten. “Vermoedelijk hebben de bijen een nest in een nabijgelegen boom. Waarom ze dan soms rond het huis vliegen is een raadsel.”
  [naar artikel]
 5. Europees verbod op drie schadelijke pesticiden voor bijen (27/04/2018 - Metro)
  Experten van de 28 EU-lidstaten hebben hebben vandaag het licht op groen gezet voor een verbod op drie ‘neonicotinoïden’ of pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. Het gaat om clothianidine, imidaclopride en thiamethoxam, neurotoxische stoffen die het zenuwstelsel van de insecten aantasten. bron: Belga Het bericht Europees verbod op drie schadelijke pesticiden voor bijen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Vrouw filmt hoe bijen samenspannen om haar flesje frisdrank te openen (26/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een Braziliaanse vrouw was van haar middagpauze aan het genieten toen ze plots werd lastiggevallen door enkele bijen. De insecten hadden het gemunt op haar flesje Fanta en kregen het zelfs open. “Het enige wat ik kon doen, was zitten kijken en wachten tot ze weg waren”, klonk het.
  [naar artikel]
 7. Dodelijk allergisch voor wespensteken? Dan is deze therapie misschien iets voor jou (24/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Daar is de lente, daar zijn de bloemen en de bloesems. De bijen en wespen krijgen we er gratis bij. Wie al eens een steek van deze insecten
  [naar artikel]
 8. IJsbaan Ruggeveld blijft gesloten omwille van veiligheidsredenen (19/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  IJsbaan Ruggeveld in Deurne zal gesloten blijven. Dat is dinsdag beslist nadat ingenieurs onomkeerbare schade aan de dakconstructie hebben vastgesteld.
  [naar artikel]
 9. Afbraak ijsbaan Ruggeveld vordert gestaag (27/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De afbraak van ijsbaan Ruggeveld gaat zienderogen vooruit. De aannemer is aan het dak begonnen.
  [naar artikel]
 10. Dak van ijsbaan Ruggeveld gaat er over enkele dagen af (21/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het dak van IJsbaan Ruggeveld in Deurne wordt volgende week maandag afgebroken. Ook het achterste deel van het gebouw gaat tegen de grond. Het onthaalgebouw en de cafetaria blijven voorlopig staan.
  [naar artikel]
 11. Tijdelijke ijspiste Ruggeveld klaar om het grote publiek te ontvangen: “Hemel en aarde verzet om alles in orde te krijgen” (02/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse schaatsliefhebber kan op hun beide oren slapen. De nieuwe, tijdelijke ijspiste die de gedeeltelijk afgebroken IJsbaan Ruggeveld moest vervangen, is klaar. Op 18 oktober kan het grote publiek opnieuw zijn schaatsen aantrekken. Voor de clubs starten vanavond de eerste trainingen. Het eliteteam van ijshockeyclub Antwerp Phantoms kreeg maandag al de primeur.
  [naar artikel]
 12. Gala valt in het water door problemen aan dak van ijsbaan Ruggeveld: “Hier keken onze leden een heel jaar naar uit” (17/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Door problemen aan het dak van ijsbaan Ruggeveld in Deurne werd het jaarlijkse gala van de Antwerpse Kunstschaatsclub Ruggeveld zaterdag in allerijl afgelast. De aanwezige deelnemers en bezoekers werden geëvacueerd. “Dit is echt bijzonder spijtig”, vertelt voorzitter Erik Boens. “Al onze leden kijken hier een heel jaar reikhalzend naar uit.”
  [naar artikel]
 13. Ook bijen gaan soms in lockdown (29/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Ook bijen gaan soms in lockdown Net zoals de mens in coronatijden, doen ook bijen aan social distancing en lockdowns. Als een bijennest besmet geraakt met parasieten, zullen de verschillende lagen bijen afstand houden van elkaar, om de parasiet niet door te geven aan gezonde bijen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Sassari in Italië. In de studie […] Lees dit artikel: Ook bijen gaan soms in lockdown
  [naar artikel]
 14. Bijen helpen wietkwekerijen opsporen (05/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Er waren al politiepaarden en politiehonden, maar in Zeeland en Brabant komt de Nederlandse politie met iets nieuws: politiebijen. De insecten
  [naar artikel]
 15. Amerikaanse insecten krijgen minder discriminerende namen (12/07/2021 - Knack)
  De grootste organisatie van insectenexperts ter wereld start een campagne om de volksnamen van insecten die mogelijk ongepast of beledigend kunnen zijn, te evalueren en te vervangen.
  [naar artikel]
 16. Last van muggen, teken of processierupsen? Zo kan je beten en steken voorkomen, herkennen en genezen (07/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het hoogseizoen voor bijtende en stekende insecten is volop aan de gang. Hoe kan je toch voorkomen dat je wordt aangevallen door muggen, teken, bijen en andere insecten? En wat helpt er nu echt tegen vervelende jeuk en rode bultjes van beten of steken? Experts geven hun beste tips om ze te voorkomen, herkennen en/of te genezen.
  [naar artikel]
 17. Ook al vlinders of hommels zien rondvliegen in de eerste lentezon? "Insecten worden wakker uit winterslaap" (17/02/2019 - VRT NWS)
  Heeft u dit weekend ook al enkele vlinders zien rondfladderen of enkele bijen horen zoemen? U bent zeker niet de enige. "Door de hoge temperaturen zien we dat insecten die als volwassen beestje overwinteren nu wakker worden uit hun winterslaap", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. 
  [naar artikel]
 18. David Attenborough deelt tip om bijen te helpen. “Want zonder bijen, geen mensen” (21/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough (92) heeft een gouden tip om uitgeputte bijen weer op de been te helpen: leg een lepeltje met suiker en water in de buurt. Dat is belangrijk, want bijen zijn van cruciaal belang voor de mens. Zo laat hij weten met een Facebookpost.
  [naar artikel]
 19. David Attenborough deelt tip om bijen te helpen. “Want zonder bijen, geen mensen” (21/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough (92) heeft een gouden tip om uitgeputte bijen weer op de been te helpen: leg een lepeltje met suiker en water in de buurt. Dat is belangrijk, want bijen zijn van cruciaal belang voor de mens. Zo laat hij weten in een Facebookpost.
  [naar artikel]
 20. Werk dat bijen wereldwijd doen, is 179 miljard dollar waard (27/04/2018 - VRT NWS)
  De Europese lidstaten hebben vandaag gestemd voor een verbod op het gebruik van neonicotinoïden op het veld. Daarmee hopen ze de sterfte van bijen te keren. Maar hoe belangrijk zijn bijen eigenlijk? Onderzoekers van de UGent becijferden 15 jaar geleden al de economische waarde van het werk dat bijen wereldwijd doen op 179 miljard dollar. We kunnen de bijen maar beter koesteren.
  [naar artikel]
 21. Trumps weekends in luxeresort ergeren nu ook Republikeinen (19/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De vele weekends die de Amerikaanse president Donald Trump spendeert in zijn luxeresort Mar-a-Lago in Florida beginnen nu ook zijn Republikeinse
  [naar artikel]
 22. “Het verdwijnen van insecten zou meteen een ravage aanrichten” (01/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Insecten hebben hun imago tegen, zegt entomoloog Anne Sverdrup-Thygeson. Met haar nieuwe boek wil ze laten zien dat juist insecten de wereld...
  [naar artikel]
 23. Coronamaatregelen en lockdowns geven wilde bijen en insecten een beetje ademruimte (28/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De coronacrisis en de bijhorende maatregelen hebben ook zo hun positieve kant. Zo hadden de lockdowns overal ter wereld een positief effect op het...
  [naar artikel]
 24. Wereldwijd worden insecten met uitsterven bedreigd. Stadsecologen geven tips hoe je zelf kan ingrijpen (15/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel insecten bij velen prijken op het lijstje van ongedierte, kan de mens niet zonder. "Insecten zijn de belangrijkste dieren in de...
  [naar artikel]
 25. Een derde van de insecten wereldwijd met uitsterven bedreigd (09/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het gaat niet goed met de insecten. Door intensieve landbouw en het zware gebruik van pesticiden zijn er wereldwijd steeds minder insecten. Meer...
  [naar artikel]
 26. Nederlandse imker: "Zo weinig nectar dat bijen sterven van de honger" (16/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  In het Nederlands Limburgse Neer, boven Roermond, moet een imker machteloos toekijken hoe zijn bijen één na één sterven. Volgens de imker is hongersnood de oorzaak. Hij klaagt dan ook het verdwijnen van bloemen aan, de belangrijkste voedselketen voor de bijen. Ook het Steunpunt Bijenteelt van de Lieteberg in Zutendaal bevestigt dat het niet goed gaat met onze bijen.
  [naar artikel]
 27. Hoe maak je een vijfsterrenhotel voor wilde bijen in je tuin? (20/05/2021 - Knack)
  Bijenhotels zitten in de lift. Een goede zaak, want wilde bijen in een tuinomgeving kunnen wel wat hulp gebruiken. Maar wat als bijen hun neus ophalen voor jouw gastvrijheid?
  [naar artikel]
 28. Respect voor het insect! (03/11/2018 - De Tijd)
  01:00 Dat ze met veel zijn, wisten we, en dat ze vaak vervelend zijn. Maar wie ‘Terra insecta’ van de Noorse Anne Sverdrup-Thygeson leest, gaat van insecten houden en ze bewonderen. ‘Dat bijen tot vier kunn...
  [naar artikel]
 29. 133 miljoen bijen zwermen uit nadat vrachtwagen over de kop gaat in VS (11/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een vrachtwagenbestuurder die in de Amerikaanse staat Montana onderweg was met een lading van 133 miljoen bijen is door een stuurfout over de kop gegaan. Niemand raakte gewond bij het ongeval maar de bijen zijn gaan vliegen. Dat melden de lokale autoriteiten.
  [naar artikel]
 30. Miljoenen bijen verhuizen naar Limburg: "Zestig euro voor een kast van 35.000 tot 40.000 bijen" (12/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De imkers brengen deze week bij het begin van de bloesemperiode miljoenen bijen naar de fruitgaarden. Via een levenslange afspraak leveren de imkers minstens vijftien kasten aan de fruitboer. De boeren die nog geen bijen gevonden hebben kunnen terecht op het bestuivingsplatform van Steunpunt Bijenteelt Limburg.
  [naar artikel]
 31. “Klein, flexibel en sexy”: onderschatten we het belang van insecten voor de mens? (01/11/2018 - De Morgen)
  Insecten hebben hun imago tegen, zegt entomoloog Anne Sverdrup-Thygeson. Met haar nieuwe boek wil ze laten zien dat juist insecten de wereld draaiende houden. 
  [naar artikel]
 32. Insectenweek benadrukt het nut van insecten (25/05/2019 - Metro)
  Omdat de angst voor insecten nog vaak groot is en om te vermijden dat we al te snel naar de vliegenmepper grijpen, start zaterdag de derde nationale Insectenweek. Het tweejaarlijkse evenement voorziet dit jaar honderd activiteiten over heel België om kennis te maken met al die nuttige insecten. Het doel van de Insectenweek is het respect voor deze kleine dieren te vergroten, want ze bevolken de aarde al 400 miljoen jaar en zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit. Insecten zijn onontbeerlijk voor de bestuiving van groenten en fruit, helpen soms moorden oplossen, kunnen drugs en explosieven opsporen en verminderen de inzet van insecticiden omdat ze zelf schadelijke insecten bestrijden. Uit onderzoek blijkt echter dat sommige insectenpopulaties er zorgwekkend snel op achteruit gaan. Mensen moeten insecten dus snel beter leren kennen en ze leren beschermen. De meer dan 100 acitviteiten die zich over heel België verspreiden zullen de bezoeker onderdompelen in de boeiende en nuttige wereld van de insecten. Zo is er de activiteit “op leven en dood”, waar het raakvlak tussen erfgoed op een begraafplaats en biodiversiteit ontdekt wordt. Tijdens de openingsdag, zaterdag, staat er in het park naast het Museum voor Natuurwetenschappen een inventarisatie van de fauna en flora op het programma die gratis open is voor iedereen. Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.insectenweek.be. bron: Belga Het bericht Insectenweek benadrukt het nut van insecten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Hier gaan ze insecten kweken op industriële schaal: “Vliegen, wormen, kakkerlakken en krekels zijn eten van de toekomst” (31/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Bij Inagro in Beitem is een nieuw onderzoekscentrum voor het kweken van insecten geopend. Samen met hogeschool Vives voeren ze er al jaren onderzoek naar hoe je insecten op grote schaal kunt kweken. “Insecten maken deel uit van het eten van de toekomst.”
  [naar artikel]
 34. Insecten wereldwijd met uitsterven bedreigd. Zo kunt u zelf ingrijpen (15/02/2019 - De Morgen)
  Hoewel insecten bij velen prijken op het lijstje van ongedierte, kan de mens niet zonder. "Insecten zijn de belangrijkste dieren in de voedselpiramide," zegt stadsecoloog Florinda Nieuwenhuis (40). "Om het simpeler te zeggen: zonder die dieren blijft er weinig voedsel over." Ze geeft enkele tips hoe we de insecten kunnen helpen.
  [naar artikel]
 35. Dit is waarom bijen nuttig zijn (18/05/2021 - Metro)
  Voor heel wat mensen zijn bijen vervelende beestjes die ze liever kwijt dan rijk zijn. Maar het zijn wel degelijk nuttige beestjes. Dit zijn enkele redenen die je het bewijzen. Een lege winkelkar Geen bijen staat gelijk aan een lege winkelkar. Bestuiving is noodzakelijk voor meer dan 75 procent van alle voedselgewassen. De insecten zorgen er voor dat we onder andere kersen, appelen, paprika en avocado’s kunnen eten. Signaalfunctie Bijen zijn een belangrijke indicator om de toestand van ons leefmilieu te meten. Dat heeft onder meer te maken met bijensterfte. Als dit frequent voor komt dan is er iets mis. De dieren kunnen ons jammer genoeg niet alle informatie vertellen maar geven wel een signaal of het al dan niet goed met het milieu gaat. Biodiversiteit Bijtjes zorgen voor een goede biodiversiteit: planten en bloemen kunnen zich namelijk pas voortplanten nadat ze bestuift werden door een bij. Hierdoor blijft de vegetatie bestaan. Honing Deze beestjes zorgen ook voor lekkere honing. Zonder bijen geen honing. Denk daar maar aan als je het nog eens op je boterham smeert of in je thee roert. Lees ook: Meer dan helft van bijensoorten in ons land is verdwenen of met uitsterven bedreigd Het bericht Dit is waarom bijen nuttig zijn verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. ‘Insectenapocalyps’ in Europa: ook insecten lijden onder de klimaatcrisis (13/02/2020 - De Morgen)
  Het aantal insecten in Europa is de voorbije twee decennia fors gedaald. Dat blijkt uit nieuwe wetenschappelijke studies. Nog maar eens wordt bevestigd dat ook insecten het slachtoffer zijn van de klimaatcrisis.
  [naar artikel]
 37. Spinnen eten jaarlijks dubbel zo veel insecten als mensen vlees en vis eten (15/03/2017 - De Redactie)
  Uit onderzoek is gebleken dat spinnen elk jaar 400 tot 800 miljoen ton aan prooien verorberen, vooral insecten. Zelf dienen ze dan weer als voedsel voor talloze insecten en vogels.
  [naar artikel]
 38. Insectenweek benadrukt het nut van insecten (25/05/2019 - VRT NWS)
  Omdat de angst voor insecten nog vaak groot is en om te vermijden dat we al te snel naar de vliegenmepper grijpen, start zaterdag de derde nationale Insectenweek. Het tweejaarlijkse evenement voorziet dit jaar honderd activiteiten over heel België om kennis te maken met al die nuttige insecten.
  [naar artikel]
 39. Aantal vliegende insecten in vrije val (19/10/2017 - VRT NWS)
   Het aantal vliegende insecten is in 27 jaar tijd met drie kwart gedaald. Dat blijkt uit onderzoek in 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland. Dat de terugval van vliegende insecten ook in natuurreservaten zo groot is vinden de wetenschappers verontrustend.
  [naar artikel]
 40. Wetenschappers waarschuwen voor "ecologisch Armageddon": driekwart insecten verdwenen (18/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen. De teruggang van het aantal insecten werd...
  [naar artikel]
 41. Grafheuvel Campo Santo Gent gerestaureerd (15/05/2018 - VRT NWS)
  De restauratie van 70 graven op de bekende Gentse begraafplaats Campo Santo is klaar. De begraafplaats op de Kapelleberg in Sint-Amandsberg (Gent) wordt weleens de Père Lachaise van Gent genoemd, naar de bekende begraafplaats in Parijs. Ook op Campo Santo liggen namelijk veel politici en kunstenaars begraven. Het gerestaureerde deel is het oudste stuk van de begraafplaats, dat 170 jaar oud is.
  [naar artikel]
 42. De batterijen even opladen? Dit hotel is net verkozen tot beste luxeresort voor 2019 (04/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Kudadoo Maldives resort in de gelijknamige Malediven is uitgeroepen door reisorganisatie Luxury Travel Intelligence tot beste luxeresort voor 2019. Het resort biedt onder meer uitzicht op de oceaan en paradijselijk ingerichte kamers.
  [naar artikel]
 43. LIFEHACK. Dit is hoe je insecten kan vermijden (05/07/2020 - Metro)
  De zomer is begonnen en dat betekent dat we niet alleen veel meer buitenkomen, maar ook de insecten zijn talrijker aanwezig. Een muggenbeet of een wespensteek is in deze periode dus niet helemaal uitgesloten. Maar hoe vermijd je die vervelende beestjes nu? Parfum en zoetigheden zijn alvast af te raden! De insecten worden stilaan wakker en de eerste muggenbeten zijn al uitgedeeld. Voor de planten is dat goed nieuws, want zij worden bestoven door bijen, hommels en vlinders. Maar wij zijn er iets minder blij mee, want we hebben echt geen zin in een muggenbeet of een wespensteek. Daarom geven we je vier handige tips om insecten te vermijden. Bloemen Een bloem die in bloei staat is het paradijs voor alle insecten. Kom dus niet te dicht in de buurt van deze planten, want anders zou door een wesp, een bij of een hommel je wel eens kunnen steken. Als je in de tuin aan het werken bent, zorg je er trouwens best voor dat je jezelf met zo veel mogelijk kleren bedekt. via GIPHY Zoetigheden Picknicken, een terrasje doen of een ijsje eten is heel leuk totdat de insecten zich ermee bemoeien. Ze komen vooral af op zoetigheden en etensresten, dus zorg ervoor dat je alles zo goed mogelijk afdekt en stop met al dat zoets te eten en te drinken. Het is slecht voor je lijn en je krijgt er misschien een insectenbeet bovenop. Pas trouwens ook op voor vuilbakken, want dat zijn broeihaarden voor de beestjes. Blote voeten Ga niet met je blote voeten naar buiten, want de kans is groot dat je op een insect zal trappen en je dus een steek krijgt. Bovendien bouwen bijen en wespen soms een nest onder de grond waardoor ze van je lekkere voetjes kunnen knabbelen. Door schoenen, sokken of teenslippers aan te doen, kan je dit probleem vermijden. via GIPHY Verzorgingsproducten Insecten worden aangetrokken door sterke geuren. Probeer dus om parfum of andere verzorgingsproducten met een sterke geur te vermijden. Een muggenspray kan dan bijvoorbeeld wel goed helpen om de beestjes af te schrikken. Lees ook: BIZAR. Britse radiopresentator vindt 7 rupsen in broccoli en hij houdt ze bij Het bericht LIFEHACK. Dit is hoe je insecten kan vermijden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Sluiting ijspiste is heel dramatisch voor ons” (18/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De al dan niet tijdelijke sluiting van de ijspiste Ruggeveld kan dramatische gevolgen hebben voor de ijshockeyclub Phantoms. Die hebben Ruggeveld als hun enige thuisbasis. De 250 spelers van de club kunnen nergens anders terecht. Vanaf nu kunnen ze niet meer trainen en geen wedstrijden meer spelen. En dus is het voor de Phantoms bang afwachten.
  [naar artikel]
 45. Britt Van Marsenille schrijft kinderboek over bijen (23/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Radio- en televisiepresentatrice Britt Van Marsenille (40) brengt haar kinderboek ‘Britt Bij De Bijen’ uit. Met het boek wil Van Marsenille kinderen op een speelse manier wijzen op het belang van bijen in ons leven.
  [naar artikel]
 46. Wilde bijen worden bedreigd in Vlaanderen (04/05/2018 - VRT NWS)
  Het gaat slecht met de wilde bijen in Vlaanderen. Volgens de eerste indicaties van een grootschalig onderzoek dat Natuurpunt voert naar de bijenpopulatie in Vlaanderen, is de situatie "zorgwekkend". In navolging van Nederland, waar wilde bijen op de "Rode Lijst" staan, ijvert Natuurpunt ervoor om wilde bijen ook in Vlaanderen op de Rode Lijst te zetten.
  [naar artikel]
 47. Zeer lage dosissen pesticiden verkorten het leven van bijen en veranderen hun gedrag (05/06/2019 - VRT NWS)
  Een nieuwe studie van Braziliaanse biologen doet veronderstellen dat de effecten van pesticiden op bijen erger kunnen zijn dan tot nu toe gedacht werd. Zelfs op een niveau dat als niet-dodelijk wordt beschouwd, verkortte een insecticide het leven van de bijen met de helft. Een fungicide dat als veilig werd beschouwd voor bijen, veranderde het gedrag van de werkbijen en maakte hen sloom en futloos, wat een bedreiging kan vormen voor het overleven van de hele kolonie.
  [naar artikel]
 48. De bijen vallen als vliegen (13/04/2019 - De Morgen)
  Consternatie in het lab zoöfysiologie van de Universiteit Gent deze winter. In de bijenkasten was 40 procent van de dieren tijdens de winter overleden, meer dan het dubbele van het normale sterftecijfer. Nog alarmerender is dat bijen ook in de rest van de wereld massaal sterven. Met mogelijk desastreuze gevolgen: zonder bijen verdwijnt twee derde van wat we eten en dreigt een wereldwijde hongersnood. Door Evy Ballegeer
  [naar artikel]
 49. Nieuw onderzoek toont aan: zelfs insecten zitten ondertussen vol plastic (19/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Niet alleen vissen, ook vliegende insecten die hun leven begonnen in het water zitten vol microplastics. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek. En dat is dan weer een probleem voor vogels en vleermuizen, die de insecten oppeuzelen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.