Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

20 September 2021
10:55 uur

‘Al in 1990 werd gewaarschuwd voor de toename van extreme neerslag door de klimaatopwarming’

De Morgen

16/07/2021 - 09:11

Dit noodweer is geen jammerlijke onheilstijding of een spijtig toeval, stellen klimaatwetenschappers en meteorologen. De klimaatopwarming heeft er alles mee te maken. Professor Wim Thiery van de VUB legt uit waarom.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Opmerkelijke beelden: sneeuwpret op het strand van Barcelona door extreme weersomstandigheden (09/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Inwoners en toeristen van de Spaanse stad Barcelona kregen donderdag een dik sneeuwtapijt te zien toen ze wakker werden. Door extreme weeromstandigheden en zeldzame temperaturen onder het vriespunt, werd het landschap voor een paar uur bedekt met winterse neerslag.
  [naar artikel]
 2. Internationale studie toont aan: klimaatopwarming doet kans op extreme neerslag zoals in juli toenemen (24/08/2021 - VRT NWS)
  Een internationale groep wetenschappers heeft berekend dat de kans op extreme neerslag, zoals die in juli gevallen is in de provincie Luik en de Duitse Ahr-regio, gevoelig is toegenomen. En dat onder invloed van de klimaatopwarming.
  [naar artikel]
 3. HET DEBAT. Is dit extreme weer teken dat we ons meer zorgen moeten maken om klimaatverandering? (15/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De extreme regenval zorgt voor heel wat ellende in ons land. En zelfs zonder de extreme regenval in het oosten van ons land is er in de meer ‘gespaarde’ delen met zo’n 220 liter (per m²) al evenveel neerslag gevallen als in een ganse zomer samen. En dan is er nog de extreme hitte met temperaturen van meer dan 50 graden Celsius in delen van de VS en Canada. Wat denk jij? Is dit extreme weer een teken dat we ons meer zorgen moeten maken om de klimaatverandering? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
  [naar artikel]
 4. Siciliaanse rechter die in 1990 op de snelweg werd afgemaakt door de maffia, is zalig verklaard (09/05/2021 - VRT NWS)
  In Agrigento op het Italiaanse eiland Sicilië is een rechter zaligverklaard die in 1990 werd afgemaakt door de maffia. Rosario Livatino was minder bekend dan zijn collega's Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, maar werd nog twee jaar vóór hen vermoord. Hij was amper 38 toen hij op een snelweg bij Agrigento in koelen bloede werd doodgeschoten.
  [naar artikel]
 5. Brugs verdwijningsdossier van 1990 opgelost door auto in Damse Vaart (02/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  De wagen, die afgelopen weekend uit de Damse Vaart werd gehaald, heeft een verdwijningsdossier uit 1990 opgelost. Een stuk van de nummerplaat van de oude Ford Taunus werd door de Cel Vermiste Personen gelinkt aan een man, die twintig jaar geleden verdween.
  [naar artikel]
 6. Grootschalige irrigatie kan extreme hitte door klimaatopwarming lokaal temperen (15/01/2020 - Metro)
  Een internationaal team van onderzoekers, onder leiding van klimaatwetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel Wim Thiery, heeft kunnen aantonen dat grootschalige irrigatie, een veelgebruikte landbouwpraktijk, een verkoelend effect heeft tijdens periodes van extreme hitte door klimaatopwarming. De metingen en wereldwijde klimaatsimulaties die het onderzoeksteam uitvoerden in intensief bevloeide regio’s zoals die bestaan in Zuid-Europa, Noord-Afrika, Zuid-Azië en de Verenigde Staten tonen dat irrigatie een verkoelend effect veroorzaakt tijdens hitte-extremen. Daardoor werd het effect van de opwarming van de aarde in deze regio’s geheel of gedeeltelijk gecompenseerd. De onderzoekers stelden vast dat in Zuid-Azië de kans op extreme hitte lokaal met 50 tot 88 procent verkleind werd door de irrigatie. Vooral op de Ganges-vlakte was dit verkoelende effect sterk aanwezig. “De opwarming van de aarde doet de kans op extreme hitte wereldwijd toenemen, maar in sommige regio’s zorgt de uitbreiding van de irrigatie ervoor dat die toename gecamoufleerd wordt en de menselijke uitstoot van broeikasgassen lokaal verhuld wordt”, stelt professor Thiery. De vraag is maar of dit voordeel zal blijven bestaan, want momenteel zijn er een miljard mensen die profiteren van deze afgeremde toename van hitte-extremen door irrigatie. De vermindering van de grondwaterreserves en het afsmelten van de gletsjers kunnen op de lange termijn de watertoevoer voor irrigatie verminderen. Hierdoor kan de verkoeling afvlakken, maar die hypothese willen de onderzoekers nog aanpakken met hun lopende onderzoek. bron: Belga Het bericht Grootschalige irrigatie kan extreme hitte door klimaatopwarming lokaal temperen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Ook Wijndomein Coberger van tv-figuur Luc Haekens krijgt het hard te verduren door noodweer: “Die regen zal mij zo’n 400 flessen kosten” (04/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ook de wijnboeren lijden onder het extreme noodweer van de afgelopen weken. In vergelijking met vorig jaar zal de opbrengt zo’n 30% lager liggen. Door het tekort aan zon en de hevige neerslag krijgen schimmels vrij spel in de wijngaarden. We gingen onder meer verhaal halen bij Luc Haekens. De mediafiguur baat al enkele jaren Wijndomein Coberger uit in Scherpenheuvel-Zichem en kan evenzeer de impact van de neerslag ontkennen.
  [naar artikel]
 8. Mens blijkt wel degelijk verantwoordelijk voor steeds extremere regenbuien (08/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Mens blijkt wel degelijk verantwoordelijk voor steeds extremere regenbuien Menselijke activiteit, zoals de uitstoot van broeikasgassen en verandering in landgebruik, zijn wel degelijk een sleutelfactor in de extreme neerslag die steeds meer overstromingen en aardverschuivingen over de hele wereld veroorzaakt, zo blijkt uit een nieuwe studie. In de afgelopen jaren is het aantal overstromingen en aardverschuivingen toegenomen als gevolg van extreme neerslag. Natuurlijke variaties […] Lees dit artikel: Mens blijkt wel degelijk verantwoordelijk voor steeds extremere regenbuien
  [naar artikel]
 9. Noodweer gijzelt Noord-Italië: overvloedig veel sneeuw in de Alpen, extreme overstromingen in Venetië (13/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee zorgt momenteel voor overvloedige neerslag in het noorden van Italië. Aangedreven door een sterke wind...
  [naar artikel]
 10. Wijnboeren halen hun netten uit tegen hagelschade (07/08/2018 - VRT NWS)
  Ook al snakken zoveel mensen naar neerslag, veel land- en tuinbouwers houden hun hart toch vast voor extreme neerslag. Hagelbollen die fruit kapotslaan, bijvoorbeeld. Hier en daar hangen wijnbouwers in allerijl netten om hun druivenoogst te beschermen. "Hagel kan heel schadelijk zijn", zegt wijnboer Jeroen Houben. "Het is voldoende om één druifje in de tros te raken, waardoor de volledige tros kan rotten en dat kan uitbreiden over de volledige wijngaard." En dat zou zeer jammer zijn want voor de wijnbouw is het al een ideale zomer geweest met heel veel zon en nauwelijks neerslag.
  [naar artikel]
 11. ‘Hier is geen riolering tegen opgewassen’ (15/07/2021 - De Tijd)
  20:56 West-Europa zal door de klimaatverandering almaar vaker te maken krijgen met extreme neerslag en overstromingen. Maar wat kunnen we doen om ons ertegen te wapenen? ‘We kunnen de dijken niet blijven ve...
  [naar artikel]
 12. Winterse neerslag zorgt voor zware avondspits (27/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Door de winterse neerslag en de regen begint de avondspits donderdagnamiddag iets drukker dan gewoonlijk. Iets voor 17 uur werd zowat 160 kilometer file opgetekend in Vlaanderen, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Het gaat vooral om files veroorzaakt door een aangepaste rijsnelheid van bestuurders. Er werden weinig incidenten gemeld.
  [naar artikel]
 13. Code oranje wegens verwachte sneeuwval, ook extreme koude op komst (06/02/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het KMI waarschuwt voor gladde wegen zaterdagnacht en zondag, en schakelt daarom in Vlaanderen over van code geel naar code oranje. Er wordt gewaarschuwd voor sneeuw die tot 10 centimeter dik kan vallen. Begin volgende week geldt dan weer code geel voor extreme koude, met maxima die zelfs ónder het vriespunt zullen liggen.
  [naar artikel]
 14. Historische tempel herrijst na 40 jaar uit water door extreme droogte (06/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Door de extreme aanhoudende droogte in de regio Guanajuato in Mexico is de tempel van de Virgen de los Dolores, die in het midden van de negentiende eeuw werd gebouwd, na veertig jaar voor het eerst boven water verschenen.
  [naar artikel]
 15. Mexicaanse tempel herrijst na 40 jaar uit water door extreme droogte (06/05/2021 - De Morgen)
  Door de extreme aanhoudende droogte in de Mexicaanse regio Guanajuato is de tempel van de Virgen de los Dolores, die in het midden van de negentiende eeuw werd gebouwd, na veertig jaar voor het eerst boven water verschenen.
  [naar artikel]
 16. Uitgelegd. Wat doet extreme hitte met je lichaam? (30/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De extreme hitte in Canada is al zeker 100 mensen fataal geworden - vooral ouderen bezwijken onder de hitte. Die is dan ook nooit gezien, dag na dag sneuvelen records. Gisteren werd in Brits-Colombia net geen 50 graden gemeten. Wat betekent zo’n extreme hitte voor je lichaam? Wetenschapsjournalist Martijn Peters legt het uit.
  [naar artikel]
 17. Last van wespen? Laat je niet bang maken en volg deze tips (03/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Net als vorig jaar wordt er ook nu weer gewaarschuwd voor een wespenplaag in augustus en september. Door extreme regenval, waardoor veel wespennesten werden verwoest, kwam die voorspelling in 2017 niet uit. Deze keer wel?
  [naar artikel]
 18. Uit het archief: Nelson Mandela wordt geflankeerd door zijn vrouw Winnie bij zijn vrijlating in 1990 (02/04/2018 - VRT NWS)
  Winnie Mandela heeft op 11 februari 1990 hand in hand met haar man de grenslijn van de gevangenis Victor Verster overschreden. De vrijgelaten Nelson Mandela werd door een enthousiaste menigte begroet. Op 19 maart 1996 kwam er een einde aan het huwelijk van Nelson Mandela en zijn tweede vrouw Winnie Mandela.
  [naar artikel]
 19. Nu alweer watersnood, wordt dit het nieuwe normaal? “We moeten leren aanvaarden dat het gaat overstromen” (25/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Opnieuw enorm veel neerslag op korte tijd én dus opnieuw watersnood in ons land. Wat is er aan de hand? Wordt dit het nieuwe normaal? “Historisch gezien komt zo’n extreme neerslag op dezelfde plaats slechts één keer om de 100 jaar voor, maar tegen het einde van deze eeuw voorzien we een vijf- tot vertienvoudiging van dit soort fenomenen”, aldus professor hydrologie Patrick Willems (KU Leuven). “We gaan dat deels moeten leren accepteren.” Al zien de vooruitzichten voor Vlaanderen er wel een stuk rooskleuriger uit dan voor Wallonië...
  [naar artikel]
 20. Extreme neerslag Spanje: honderden honden en katten dreigen te verdrinken (13/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De gigantische hoosbuien in Spanje teisteren ook dierenasielen in de regio's waar het water uit de hemel gutst. In Alicante bijvoorbeeld, huist het...
  [naar artikel]
 21. Temperatuur in België kan tegen einde van de eeuw 5 graden hoger liggen (15/10/2020 - Metro)
  Tegen 2100 zou de gemiddelde temperatuur in ons land kunnen stijgen met 5 graden Celsius. Dat blijkt uit het nieuwe Klimaatrapport van het KMI, dat nog een stuk pessimistischer oogt dan het vorige van vijf jaar geleden. In dat scenario zouden ook extreme weerfenomenen toenemen, zoals meer en intensere hittegolven, meer dagen met zware neerslag en meer droogteperiodes. Het KMI stelt in zijn rapport verschillende toekomstscenario’s voor, maar houdt wel degelijk rekening met het meest pessimistische, klinkt het donderdag bij de voorstelling in Brussel. “De globale uitstoot van broeikasgassen ligt vandaag de dag immers het dichtste bij het meest pessimistische scenario”, legt klimaatwetenschapper Alex Dewalque van het KMI uit. Enkel als de broeikasgasconcentraties tegen 2100 zouden zijn gedaald, blijft de opwarming beperkt tot 0,7 graden Celsius. “Het probleem is echter dat die gassen lang in de atmosfeer blijven hangen. Zelfs als er een daling komt, duurt het nog decennia vooraleer het effect zichtbaar is.” Nu al merkbaar De klimaatverandering was ook de afgelopen jaren al te zien in België, zo blijkt nog uit het rapport. Tussen het midden van de 19de eeuw en de laatste drie decennia is een gemiddelde opwarming van 1,9 graden Celsius waargenomen op landelijk niveau, en zelfs +2,1 graden in Ukkel. De temperatuurstijging verliep echter niet gelijkmatig, maar is het meest opvallend sinds 1981, met gemiddeld +0,38 graden Celsius per decennium. De zes warmste jaren werden allemaal waargenomen na 2005. De opwarming was groter in de winter, terwijl er in de zomer meer hittegolven werden waargenomen. Sinds 2015 was er minstens één hittegolf per jaar. Ze duren ook langer (+2 dagen per decennium) en zijn intenser (+1 graad/dag per decennium). Klimaatcentrum Voor wat de neerslag betreft, stelde het KMI voor het hele land een toename vast van gemiddeld 15 procent tussen het midden van de negentiende eeuw en de laatste drie decennia. Voor Ukkel gaat het om een toename met 9 procent. Sinds 1981 worden de lentes droger, zeker sinds de jaren 1990, terwijl het aantal zomerdagen met hevige neerslag (minstens 20 mm) stijgt. De duur en intensiteit van de droge lentes neemt de jongste dertig jaar toe met 1,5 dagen per decennium. “Het Klimaatrapport is belangrijk opdat we ons kunnen aanpassen en maatregelen nemen”, legt Rozemien De Troch van het KMI uit. Ze pleitte donderdag ook voor de oprichting van een Klimaatcentrum, dat de expertise rond klimaat zou centraliseren en ten dienste kan stellen van actoren in de samenleving. Lees ook: Man verstopte scheermesjes in pizzadeeg supermarkt Het bericht Temperatuur in België kan tegen einde van de eeuw 5 graden hoger liggen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Dit Belgische buurland warmt sneller op dan de rest van de wereld (06/01/2021 - Metro)
  De temperatuur in Nederland is in de afgelopen dertig jaar met gemiddeld 1,1 graad Celsius toegenomen, twee keer zoveel als de gemiddeld toename van de temperatuur in de rest van de wereld. Dinsdag zijn aan het klimaatdashboard van weerinstituut KNMI de nieuwste weercijfers van 1991 tot 2020 toegevoegd. Daaruit blijkt dat Nederland met een gemiddelde temperatuurstijging van 1,1 graad Celsius in die periode twee keer zo snel is opgewarmd dan de rest van de wereld. De lente is in Nederland gemiddeld 1,5 graad warmer geworden, de herfst 0,7 graden. Sinds het begin van de metingen in 1901 nam de jaartemperatuur in Nederland met ruim 2 graden Celsius toe. De winters in Nederland, en ook in Europa, waren zachter doordat de wind vaker uit het westen kwam. Bovendien warmden de lentes en zomers extra op door toename van zonnestraling en afname van luchtvervuiling. In onderzoek uit 2019 bleek dat ook ons land en Frankrijk sneller dan de rest opwarmen. Minder ijsdagen Het KNMI berekent elke tien jaar het gemiddelde weer van Nederland op basis van temperatuur, neerslag, zon en wind. Alle andere meteorologische diensten in de wereld doen dat op dezelfde manier, zodat de cijfers te vergelijken zijn. Op die manier is bijvoorbeeld klimaatverandering in beeld te brengen, aldus het KNMI. “Klimaatverandering is geen abstract begrip meer, maar iets wat je merkt in het dagelijks leven. Elk jaar schaatsen is niet meer vanzelfsprekend. We hadden ook nog nooit zoveel warme dagen achter elkaar als afgelopen zomer”, zegt Gerard van der Steenhoven, hoofddirecteur van het KNMI. In de periode 1961 – 1990 waren er in Nederland nog gemiddeld tien ijsdagen per jaar, nu zijn dat er nog maar zes. Het aantal tropische dagen steeg van gemiddeld twee naar vijf, het aantal zomerse dagen van 19 naar 28 dagen per jaar. De temperatuur van de koudste winterdag is sinds 1990 gestegen met 1,6 graad. De warmste zomerdag werd 1,9 graad warmer. Lees ook: Klimaatwijziging veroorzaakte in 20 jaar verdubbeling van natuurrampen Het bericht Dit Belgische buurland warmt sneller op dan de rest van de wereld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Vrouw (86) verlaat ’s nachts rusthuis en sterft door onderkoeling in tuin (09/02/2021 - Gazet van Antwerpen)
  In de voortuin van het woonzorgcentrum Ten Weldebrouc in Willebroek is dinsdagochtend het lichaam van een 86-jarige bewoonster aangetroffen. De vrouw was ’s nachts ongemerkt naar buiten kunnen glippen maar werd verrast door de extreme koude en zakte in mekaar. Volgens dokters kunnen onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen snel optreden als je aan extreme temperaturen wordt blootgesteld.
  [naar artikel]
 24. Een jaar voor de Spelen: bouwvakker Tokio 2020 sterft door extreme hitte (09/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Tokio heeft een jaar voor de start van de Olympische Spelen te maken met extreme hitte. Gisteren werd een 50-jarige bouwvakker bewusteloos gevonden...
  [naar artikel]
 25. KMI verwacht onweer, noodnummer 1722 geactiveerd (02/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het KMI verwacht zondagavond voor de nacht van zondag op maandag onweersbuien. Op een aantal plaatsen kan dat hevig onweer zijn en wordt gewaarschuwd voor veel neerslag op korte tijd.
  [naar artikel]
 26. KMI verwacht onweer, noodnummer 1722 geactiveerd (02/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het KMI verwacht zondagavond voor de nacht van zondag op maandag onweersbuien. Op een aantal plaatsen kan dat hevig onweer zijn en wordt gewaarschuwd voor veel neerslag op korte tijd.
  [naar artikel]
 27. Heel wat gebieden kunnen in de problemen komen door de regen: ‘Alles hangt af van de komende uren’ (15/07/2021 - De Morgen)
  Nadat Luik, Namen en Luxemburg al een provinciaal rampenplan afkondigden, houdt ook Limburg de adem in. De regen blijft maar komen, en dat lijkt niet enkel een kwestie van brute pech. ‘Die extreme neerslag gaan we steeds vaker zien.’
  [naar artikel]
 28. Nu al opnieuw watersnood: wordt dit het nieuwe normaal? “Historisch komt dit slechts één keer om de 100 jaar voor” (25/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Opnieuw enorm veel neerslag op korte tijd én dus opnieuw watersnood in ons land. Wat is er aan de hand? Wordt dit het nieuwe normaal? “Historisch gezien komt zo’n extreme neerslag op dezelfde plaats slechts één keer om de 100 jaar voor, maar tegen het einde van deze eeuw voorzien we een vijf- tot vertienvoudiging van dit soort fenomenen”, aldus professor hydrologie Patrick Willems (KU Leuven). “We gaan dat deels moeten leren accepteren.” Al zien de vooruitzichten voor Vlaanderen er wel een stuk rooskleuriger uit dan voor Wallonië...
  [naar artikel]
 29. Rampgebied in Louisiana en Mississippi na orkaan Ida nu geteisterd door extreme hitte (01/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De regio in de Verenigde Staten die afgelopen week werd getroffen door orkaan Ida en de daaropvolgende stroomuitval, ziet zich woensdag gesteld voor een nieuw probleem: extreme hitte. In het zuidoosten van Louisiana en Mississippi wordt woensdag een gevoelstemperatuur van 42 graden verwacht. In en rondom New Orleans zijn daarom centra geopend waar mensen in ruimtes met airconditioning kunnen schuilen.
  [naar artikel]
 30. Mysterieuze vliegtuigcrash uit 1965 opgelost door extreme droogte in Californië dit jaar? (16/06/2021 - VRT NWS)
  Een botsing in de lucht en daarna niets meer. 56 jaar geleden verdween een klein sportvliegtuigje in Californië. Het wrak werd nooit teruggevonden, tot nu. Door de extreme droogte is het Folsom-meer grotendeels drooggelegd en daardoor zou de mysterieuze crash na al die jaren dan toch opgelost kunnen worden.
  [naar artikel]
 31. ‘Klimaatwetenschappers waarschuwen al dertig jaar voor toename extreme regenval’ (16/07/2021 - De Morgen)
  Dit noodweer is geen jammerlijke onheilstijding of een spijtig toeval, stellen klimaatwetenschappers en meteorologen. De klimaatopwarming heeft er alles mee te maken. Professor Wim Thiery van de VUB legt uit waarom.
  [naar artikel]
 32. Overstromingen en aardverschuivingen teisteren China: 86 doden en 13 vermisten (27/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl Europa kreunt onder de droogte en de hitte, kampt China met extreme neerslag. Enorme overstromingen troffen 23 miljoen mensen in tientallen...
  [naar artikel]
 33. Extreme koude zet Texas in het donker (16/02/2021 - De Tijd)
  15:30 In het zuiden van de VS is het elektriciteitsnetwerk bezweken onder het extreme winterweer. Miljoenen gezinnen zitten zonder stroom nadat elektriciteitscentrales uitvielen door de vrieskou.
  [naar artikel]
 34. NMBS past 250 Desiro-treinen aan na barsten door extreme hitte (08/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De voorbije weken is bij drie motorstellen van Desiro-treinen een dakkoffer opengebarsten door een gasophoping die het gevolg was van de extreme...
  [naar artikel]
 35. Dodental door extreme kou VS loopt verder op en zelfs de zeeschildpadden vriezen dood (06/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De extreme kou die vooral net noordoosten van de Verenigde Staten al meer dan een week teistert, heeft tot nu toe zeker al 18 levens geëist....
  [naar artikel]
 36. Grondwaterpeil opnieuw gestegen in Vlaanderen door overvloedige neerslag (10/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De overvloedige neerslag van de voorbije maand februari vertaalde zich in een inhaalbeweging in de grondwaterstanden die bijna overal in Vlaanderen...
  [naar artikel]
 37. Microsoft waarschuwt voor Russische hackers die het op Europese instellingen gemunt hebben (20/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Microsoft heeft gewaarschuwd voor een toename van cyberaanvallen, zeker vanuit Rusland. Dat doet het bedrijf nadat het een reeks hackpogingen heeft...
  [naar artikel]
 38. Zuidelijke droogte versterkte extreme hittegolven in Europa (20/08/2019 - De Standaard)
  Onderzoekers van de universiteiten van Gent en Wageningen hebben een verband aangetoond tussen droogte in zuidelijke gebieden en de extreme hittegolven in Europa van 2003 en 2010. Ook de extreme hitte van deze zomer zou volgens hen deels te verklaren zijn door grote droogte buiten Europa.
  [naar artikel]
 39. Daling van de neerslag met de helft leidde tot ondergang Maya-beschaving (04/08/2018 - VRT NWS)
  Tijdens de instorting van de Maya-beschaving werd het schiereiland Yucatan, het hartland van de Maya's, geteisterd door ernstige droogte. ER viel zowat de helft minder neerslag per jaar dan nu. Dat hebben onderzoekers voor het eerst kunnen meten, aan de hand van de isotopen van water die bewaard zijn in gips in het Chichancanab-meer. Het onderzoek bevestigt de theorie dat klimaatverandering aan de basis ligt van de ondergang van de Maya's. 
  [naar artikel]
 40. Elk jaar al meer doden door extreme temperaturen dan totale tol die Covid-19 tot nu heeft geëist (08/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Elk jaar al meer doden door extreme temperaturen dan totale tol die Covid-19 tot nu heeft geëist Jaarlijks sterven wereldwijd meer dan 5 miljoen mensen als gevolg van extreem warme of koude temperaturen, blijkt uit een nieuwe studie – en het aantal hittegerelateerde sterfgevallen neemt toe. Om dat even in perspectief te zetten: het coronavirus heeft tot nu in de hele wereld 4 miljoen dodelijke slachtoffers gemaakt. Uit het onderzoek dat werd […] Lees dit artikel: Elk jaar al meer doden door extreme temperaturen dan totale tol die Covid-19 tot nu heeft geëist
  [naar artikel]
 41. Moeilijke avondspits door winterse neerslag: “Maximum 70 km/u op E313” (27/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het KMI waarschuwt voor gladde wegen en winterse neerslag. Daardoor is de avondspits vandaag al iets vroeger op gang getrokken. “Op de E313 is de...
  [naar artikel]
 42. Nieuwe studie voorspelt komst van extreme hittegolven die mens niet kan overleven (03/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Als er geen maatregelen genomen worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zullen delen van de wereld getroffen worden door extreme hittegolven die zelfs gezonde mensen na enkele uren kunnen doden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk vakblad Science Advances.
  [naar artikel]
 43. Nieuwe studie voorspelt komst van extreme hittegolven die mens niet kan overleven (03/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Als er geen maatregelen genomen worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zullen delen van de wereld getroffen worden door extreme hittegolven die zelfs gezonde mensen na enkele uren kunnen doden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk vakblad Science Advances.
  [naar artikel]
 44. Californië getroffen door historische droogte (08/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Californië getroffen door historische droogte Het grootste deel van het westen van de Verenigde Staten kampt met een intense droogte. Californië is een van de zwaarst getroffen staten.  Op 22 juni 2021 verspreidde de droogte zich door heel de staat. Ongeveer 33 procent van Californië kreeg te maken met een extreme droogte. Droogte omvat abnormale lage hoeveelheden neerslag en bergsneeuw, […] Lees dit artikel: Californië getroffen door historische droogte
  [naar artikel]
 45. Wat de schoolstaking uit 1990 leert over de coronageneratie van nu (16/05/2020 - De Tijd)
  01:00 Wat betekent een lange schoolonderbreking voor een generatie jongeren op lange termijn? Mogelijk biedt de Franstalige lerarenstaking van 1990 lessen voor wat scholieren nu meemaken. Het beeld oogt nie...
  [naar artikel]
 46. Oktober abnormaal warm met minder neerslag dan normaal (01/11/2017 - Metro)
  Oktober was een abnormaal warme maand, met opnieuw minder neerslag dan normaal. Dat blijkt vandaag uit het klimatologisch overzicht van het KMI. In Ukkel bedroeg de gemiddelde temperatuur de afgelopen maand 13,3 graden Celsius, normaal is dat 11,1 graden. De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg 16,4 graden (normaal 14,7 graden) en de gemiddelde minimumtemperatuur 10,1 graden (normaal 7,8 graden). Dat zijn alle drie abnormaal hoge waarden, aldus het KMI. De absolute maximumtemperatuur was 25,7 graden, terwijl dat normaal 21,6 graden is. Het gaat ook hier om een “zeer abnormaal hoge waarde”, die hoger is dan die van september (24,2 graden). Ook het absolute minimum lag hoger dan normaal, op 4,7 graden (normaal 2,2 graden). Het KMI telde in oktober ook vijf “lentedagen”, waarbij de maximumtemperatuur 20 graden of hoger bedraagt, terwijl dat normaal 2,4 dagen zijn. Heel abnormaal is ook dat oktober één zomerse dag telde, met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger. Oktober brak ook een record met de “laattijdigste zomerdag sinds 1901”. Op 16 oktober is in Ukkel immers de maximumtemperatuur van 25,7 graden opgetekend. In 1990 werd diezelfde waarde op 12 oktober bereikt. Behalve de abnormaal warme temperaturen, is in Ukkel ook een abnormaal lage waarde neerslag opgetekend. In Ukkel viel er zo 43,1 mm neerslag, terwijl dat normaal 74,5 mm is, op 19 dagen (normaal 16,6 dagen). Bovendien telde België in oktober slechts twee onweersdagen, net als in 1985 en 1989, terwijl dat normaal 5,9 dagen zijn. Enkel in 2015 waren er geen onweersdagen geregistreerd. In Ukkel scheen de zon 97 uur en 25 minuten (normaal 112 uur en 38 minuten), een normale duur voor oktober, aldus nog het KMI. bron: Belga
  [naar artikel]
 47. Dit zijn de vier eindejaarsconclusies van de Nationale Bank (17/12/2018 - Knack)
  In haar decemberrapport voorspelt de Nationale Bank een minder sterke economische groei. Wel blijft de koopkracht stijgen. Verder wordt gewaarschuwd voor een sterkere loonkostenstijging en een toename van de sociale uitkeringen.
  [naar artikel]
 48. Koudeprik duurt nog tot zondag (09/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Over het westen en voor een deel in het centrum is het vandaag nog geruime tijd grijs en nevelig met kans op wat lichte neerslag. Die neerslag
  [naar artikel]
 49. Duitse CO2-uitstoot met ruim derde gedaald sinds 1990 (06/01/2020 - Knack)
  De CO2-uitstoot in Duitsland is vorig jaar fors gedaald. De grootste economie van Europa stootte daardoor 35 procent minder uit dan in 1990, zo berekende de denktank Agora Energiewende. Plots ligt de doelstelling om dit jaar 40 procent minder uit te stoten dan in 1990, weer binnen bereik. Tot nu toe gingen de regering en milieuactivisten ervan uit dat dat niet meer haalbaar was.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.