Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 August 2021
16:40 uur

Opnieuw geen overrompeling in Mekka tijdens Offerfeest

De Standaard

20/07/2021 - 14:46

Voor de pandemie trokken zo’n 2,5 miljoen moslims uit de hele wereld naar de heilige stad Mekka in Saudi-Arabië om het Offerfeest te vieren. Door het virus is de pelgrimstocht voor het tweede jaar op rij drastisch teruggeschroefd.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Drie tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen voor Offerfeest (20/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Moslims van over de hele wereld vieren morgen - traditioneel op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka - het Offerfeest. In Vlaanderen...
  [naar artikel]
 2. Moslims wereldwijd vieren Offerfeest (21/08/2018 - Knack)
  Moslims van over de hele wereld vieren dinsdag - traditioneel op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka - het Offerfeest. In Vlaanderen worden drie tijdelijke slachtvloeren ingericht waar enkel verdoofd mag worden geslacht, in Brussel zijn er geen.
  [naar artikel]
 3. Moslims vieren vandaag het Offerfeest (21/08/2018 - De Morgen)
  Moslims van over de hele wereld vieren vandaag - traditioneel op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka - het Offerfeest. In Vlaanderen worden drie tijdelijke slachtvloeren ingericht waar enkel verdoofd mag worden geslacht, in Brussel zijn er geen.
  [naar artikel]
 4. Moslims vieren vandaag wereldwijd Offerfeest (21/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Moslims van over de hele wereld vieren vandaag/dinsdag - traditioneel op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka - het Offerfeest. In Vlaanderen worden drie tijdelijke slachtvloeren ingericht waar enkel verdoofd mag worden geslacht, in Brussel zijn er geen.
  [naar artikel]
 5. Drie tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen voor Offerfeest (20/08/2018 - De Morgen)
  Moslims van over de hele wereld vieren morgen - traditioneel op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka - het Offerfeest. In Vlaanderen worden drie tijdelijke slachtvloeren ingericht waar enkel verdoofd mag worden geslacht, in Brussel zijn er geen.
  [naar artikel]
 6. Moslims vieren vandaag het Offerfeest (21/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Moslims van over de hele wereld vieren vandaag - traditioneel op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka - het Offerfeest. In...
  [naar artikel]
 7. Stad Genk mag tijdelijk slachthuis tijdens Offerfeest opnieuw openen (10/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De stad Genk mag bij het volgende Offerfeest opnieuw een tijdelijke slachtvloer inrichten. Dat heeft de rechter beslist in de zaak die
  [naar artikel]
 8. Moslims wereldwijd vieren Offerfeest: drie tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen ingericht (21/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Moslims van over de hele wereld vieren vandaag/dinsdag - traditioneel op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka - het Offerfeest. In Vlaanderen worden drie tijdelijke slachtvloeren ingericht waar enkel verdoofd mag worden geslacht, in Brussel zijn er geen.
  [naar artikel]
 9. Brussels gewest organiseert geen slachthuis meer tijdens Offerfeest (24/11/2016 - Knack)
  De Brusselse regering heeft beslist om geen slachthuis meer te organiseren voor het islamitische Offerfeest. Ook thuisslachtingen worden verboden.
  [naar artikel]
 10. Brussels gewest organiseert geen slachthuis meer tijdens Offerfeest (24/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Brusselse regering heeft donderdag beslist om geen slachthuis meer te organiseren voor het islamitische Offerfeest. De regering besliste
  [naar artikel]
 11. Moslims wereldwijd vieren dinsdag Offerfeest (20/08/2018 - Metro)
  Moslims van over de hele wereld vieren morgen – traditioneel op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka – het Offerfeest. In Vlaanderen worden drie tijdelijke slachtvloeren ingericht waar enkel verdoofd mag worden geslacht, in Brussel zijn er geen. Morgen viert de moslimwereld het Offerfeest. Op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka laten moslimfamilies traditioneel een dier op rituele wijze slachten, om het daarna samen op te eten of te verdelen onder armen, buren en familieleden. Bij moslims in België en Nederland gaat het vaak om een schaap, een lam of een geit. In Vlaanderen geldt sinds 2015 een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Moslims die toch ritueel willen slachten, moeten daarvoor uitwijken naar een erkend slachthuis. Verdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren mag wel nog. Dat kan dit jaar op drie plaatsen in Vlaanderen: in Genk, Werchter en Wolvertem. In het Brussels gewest zijn er geen tijdelijke slachtvloeren voor het Offerfeest. Vanaf 2019 geldt in Vlaanderen overigens een totaalverbod op onverdoofd slachten. Vanaf dan kunnen dieren enkel nog ritueel geslacht worden na een omkeerbare verdovingstechniek, zoals elektronarcose. Het aantal dieren dat voor het Offerfeest wordt geslacht zit al enkele jaren in dalende lijn, verwacht wordt dat die daling zich dit jaar verderzet. Het feest valt nog tijdens de zomervakantie, waardoor heel wat moslims de islamitische feestdag met familie in hun land van herkomst vieren. In landen als Marokko of Turkije bestaat overigens ook weinig of geen weerstand tegen onverdoofd slachten. Vorig jaar werden in Vlaanderen 17.000 dieren geslacht, bijna een kwart minder dan het jaar daarvoor en zelfs de helft minder dan in 2014. Bij de overgrote meerderheid van die dieren gebeurde dat wel zonder verdoving. In de drie tijdelijke slachtvloeren werd vorig jaar maar een duizendtal dieren geslacht. bron: Belga Het bericht Moslims wereldwijd vieren dinsdag Offerfeest verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Geen overrompeling tijdens eerste koopjesweekend (02/08/2020 - VRT NWS)
  Het eerste koopjesweekend was geen overrompeling in Limburg. Zowel op be-MINE in Beringen als in Genk was het niet over de koppen lopen. Door de coronacrisis werden de koopjes met een maand uitgesteld en zijn mondmaskers verplicht. Volgens handelsfederatie Comeos is er 50% minder omzet dan vorig jaar op de eerste soldendag.
  [naar artikel]
 13. Na beslissing over slachthuizen: moslims verwachten chaos op Offerfeest (17/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Raad van State heeft gisteren de vergunningen vernietigd voor de slachthuizen van Genk en Beringen die in 2017 werden ingericht voor het Offerfeest. “Het FAVV moet nu beslissen wat er moet gebeuren op 21 augustus bij de start van het nieuwe Offerfeest”, zegt de Genkse burgemeester Wim Dries.“Dit zal tijdens het Offerfeest voor chaos zorgen in Limburg”, zegt Mustafa Aytar, schepen in Houthalen-Helchteren.
  [naar artikel]
 14. Moslims slachten minder schapen op Offerfeest (01/09/2017 - De Morgen)
  Voor het Offerfeest worden dit jaar minder schapen geslacht. Dat komt door het verbod op onverdoofd slachten, schrijft Het Belang van Limburg. 'Dit is geen sfeer om een Offerfeest te vieren.'
  [naar artikel]
 15. Moslims slachten minder schapen op Offerfeest (05/04/2019 - De Morgen)
  Voor het Offerfeest worden dit jaar minder schapen geslacht. Dat komt door het verbod op onverdoofd slachten, schrijft Het Belang van Limburg. 'Dit is geen sfeer om een Offerfeest te vieren.'
  [naar artikel]
 16. Offerfeest: Brussel verbiedt thuisslachtingen (24/11/2016 - De Standaard)
  Moslims mogen thuis geen schapen meer slachten tijdens het Offerfeest nu de Brusselse regering thuisslachtingen verbiedt. Brussel gaat ook zelf geen slachtvoeren meer organiseren. Het transport van dieren door niet-professionele vervoerders was reeds verboden.
  [naar artikel]
 17. Nog geen overrompeling aan de kust (18/07/2020 - De Standaard)
  Het voorspelde mooie weer veroorzaakt zaterdagvoormiddag veel verkeer richting kust, maar van lange files is voorlopig geen sprake. Op de meeste stranden is het rond de middag nog niet erg druk. Ook op de treinen is er geen overrompeling.
  [naar artikel]
 18. Stad Genk mag tijdelijk slachthuis tijdens Offerfeest opnieuw openen (10/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  De stad Genk mag bij het volgende Offerfeest opnieuw een tijdelijke slachtvloer inrichten. Dat heeft de rechter beslist in de zaak die dierenrechtenorganisatie GAIA tegen de stad begon. Volgens de rechter beschikt het tijdelijke slachthuis over de nodige stedenbouwkundige en milieuvergunningen en voldoet het aan de definitie van een slachthuis zoals die gebruikt wordt in de Europese richtlijn die onverdoofd slachten, behalve voor religieuze doelen, verbiedt.
  [naar artikel]
 19. Winkels vandaag open: ‘Verwachten geen overrompeling’ (11/05/2020 - Express)
  Na zowat acht weken lockdown mogen alle winkels vandaag/maandag weer opengaan. De sector verwacht niet meteen een overrompeling. ‘We verwachten... The post Winkels vandaag open: ‘Verwachten geen overrompeling’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 20. Helft minder dieren geslacht tijdens Offerfeest (19/08/2019 - VRT NWS)
  Er zijn dit jaar tijdens het Offerfeest, dat plaatsvond van 10 tot 14 augustus, de helft minder dieren geslacht in de slachtplaatsen in Vlaanderen. Het was het eerste Offerfeest sinds het totaalverbod op onverdoofd slachten van kracht werd in Vlaanderen begin dit jaar. Alle schapen werden geslacht met voorafgaande verdoving. Twee derde van de runderen werd meteen na de halssnede verdoofd, een derde voor de slachting.
  [naar artikel]
 21. “Overheid moet zorgen voor meer slachthuizen voor het Offerfeest” (13/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  “De overheid moet zorgen voor meer capaciteit om schapen te kunnen slachten voor het Offerfeest”, zo reageert de Moslimexecutieve op het feit dat in Limburg enkel Genk een tijdelijk slachthuis zal openen tijdens het Offerfeest.
  [naar artikel]
 22. Twee miljoen moslims beginnen aan bedevaart in Mekka (30/08/2017 - Metro)
  In de Saoedische stad Mekka zijn vandaag ongeveer twee miljoen islamitische pelgrims aan de hadj begonnen. Er zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen om de meerdaagse religieuze gebeurtenis in goede banen te leiden. De hadj is een van de vijf “zuilen” of religieuze verplichtingen van de islam. Alle volwassen moslims die daar financieel en fysiek toe in staat zijn, zijn verplicht om minstens één keer in hun leven de pelgrimstocht te ondernemen naar Mekka, de geboortestad van de profeet Mohammed. Tijdens de hadj-rituelen moeten de gelovigen onder andere zeven keer rond de Kaaba stappen, het kubusvormige bouwwerk met het zwarte doek op de binnenplaats van de Grote Moskee. Op vrijdag, de derde dag van de bedevaart, vieren moslims wereldwijd het offerfeest. De Saoedische overheid heeft 17.000 medewerkers van de civiele bescherming en 3.000 voertuigen ingezet om de veiligheid van de pelgrims te verzekeren. Daarnaast staan nog 300 ziekenwagens klaar om hulp te bieden. Op die manier moet een nieuw drama tijdens de bedevaart vermeden worden. In september 2015 waren bij massaal gedrang bij de hadj nog bijna 2.300 pelgrims om het leven gekomen. bron: Belga
  [naar artikel]
 23. Moslims brengen extra offer tijdens Offerfeest: “Wie levens redt, wordt daarvoor beloond” (30/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Morgenochtend begint het Offerfeest, het grote driedaagse islamitische feest. Het coronavirus zorgt ervoor dat het feestgebed in de moskee niet kan...
  [naar artikel]
 24. 56 procent minder dieren geslacht tijdens Offerfeest (19/08/2019 - De Standaard)
  Er zijn dit jaar tijdens het Offerfeest, dat plaatsvond van 10 tot 14 augustus, de helft minder dieren geslacht in Vlaanderen.
  [naar artikel]
 25. Schaatskoorts slaat toe in Vlaanderen: ‘Het mag geen overrompeling worden’ (10/02/2021 - De Morgen)
  Nu de eerste beelden opduiken van schaatsliefhebbers op het natuurijs, neemt de schaatskoorts in ons land met de dag toe. Gemeentebesturen nemen maatregelen om de schaatsuitjes in het weekend coronaproof te organiseren. ‘Het mag geen overrompeling worden.’
  [naar artikel]
 26. Geen tijdelijk slachthuis in Antwerpen tijdens Offerfeest (16/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Tijdens het Offerfeest, dat volgende week dinsdag 21 augustus plaatsvindt, zullen in Vlaanderen drie tijdelijke slachtvloeren ingericht worden waar enkel verdoofd mag worden geslacht. Die tijdelijke slachtvloeren zullen te vinden zijn in Genk, Werchter en Wolvertem. Dat laat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) donderdag weten. In Antwerpen komt er geen tijdelijk slachthuis, enkel in slachthuis Salembier kan er onverdoofd worden geslacht.
  [naar artikel]
 27. Offerfeest: 3 tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen, geen in Brussel (16/08/2018 - VRT NWS)
  Tijdens het Offerfeest, dat volgende week dinsdag 21 augustus plaatsvindt, zullen in Vlaanderen drie tijdelijke slachtvloeren ingericht worden, waar enkel verdoofd mag worden geslacht. Dat zal het geval zijn in Genk, Werchter en Wolvertem. In heel het Brussels Gewest zullen er geen tijdelijke slachtvloeren zijn. 
  [naar artikel]
 28. Moslimexecutieve: ‘Overheid moet zorgen voor meer slachthuizen voor Offerfeest’ (13/04/2017 - De Standaard)
  ‘De overheid moet zorgen voor meer capaciteit om schapen te kunnen slachten voor het Offerfeest’, zo reageert de Moslimexecutieve op het feit dat in Limburg enkel Genk een tijdelijk slachthuis zal openen tijdens het Offerfeest.
  [naar artikel]
 29. Limburgse moslims vieren Offerfeest (21/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vandaag vieren moslims over de hele wereld hun offerfeest. Tijdens dit religieus feest offeren ze een dier.
  [naar artikel]
 30. Bewakingagenten staan klaar: tuincentra en doe-het-zelfzaken vrezen overrompeling (16/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf zaterdag mogen tuincentra en doe-het-zelfzaken opnieuw de deuren openen. Hoewel het aantal bezoekers net als in supermarkten wordt beperkt, vreest de sector voor een overrompeling.
  [naar artikel]
 31. Meer dan 2 miljoen moslims starten hadj in Saoedi-Arabië (19/08/2018 - Metro)
  Meer dan 2 miljoen gelovigen zijn zondag begonnen aan de pelgrimstocht naar Mekka (de hadj), de belangrijkste plaats van de islam in Saoedi-Arabië. De hadj is een van de grootste jaarlijkse religieuze bijeenkomsten ter wereld. De hadj vindt plaats van zondag tot en met vrijdag. Tijdens de hadj-rituelen moeten de gelovigen onder meer zeven keer rond de Kaaba stappen, het kubusvormige bouwwerk met het zwarte doek op de binnenplaats van de Grote Moskee. Dinsdag, op de derde dag van de bedevaart, vieren moslims wereldwijd het Offerfeest. De bedevaart is een van de vijf zuilen van de islam. Elke moslim die gezond is en het zich kan veroorloven, zou eenmaal in zijn leven de tocht moeten ondernemen naar Mekka, de geboortestad van de profeet Mohammed. In 2015 brak er een massapaniek uit tijdens de bedevaart, waarbij volgens het officiële cijfer 769 pelgrims omkwamen. Onofficiële cijfers hebben het over zowat 2.300 doden. Sindsdien werden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Zo worden de pelgrims bijvoorbeeld door eenrichtingsstraten geleid. Onder de doden drie jaar geleden waren ook veel Iraniërs, en Teheran stuurde daarom tijdelijk geen burgers meer naar de bedevaart. Dit jaar zijn er wel opnieuw veel Iraniërs aanwezig. Bron: Belga   Het bericht Meer dan 2 miljoen moslims starten hadj in Saoedi-Arabië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Troepen van Haftar aanvaarden “humanitaire wapenstilstand” in Tripoli tijdens Offerfeest (10/08/2019 - Metro)
  De troepen van generaal Khalifa Haftar, de leider van het zelfverklaarde Libische Nationale Leger (LNA), hebben vandaag aangekondigd dat ze de humanitaire wapenstilstand in Tripoli tijdens het Offerfeest, waar de Verenigde Naties om hadden gevraagd, aanvaarden. Dat heeft hun woordvoerder gezegd tijdens een persconferentie. Haftar, die op 4 april een offensief lanceerde tegen de regering van de nationale eenheid in de hoofdstad, kondigde “de stopzetting van alle militaire operaties in de buitenwijken van Tripoli aan”, zei woordvoerder Ahmed al-Mesmari tijdens een persconferentie. Bron: Belga   Het bericht Troepen van Haftar aanvaarden “humanitaire wapenstilstand” in Tripoli tijdens Offerfeest verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Sommige scholen geven nog geen les op 1 september door Offerfeest (01/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De eerste schooldag valt vandaag samen met het Offerfeest, een officiële feestdag voor de moslims. Op enkele scholen in voornamelijk de grote
  [naar artikel]
 34. Moslims vieren Offerfeest: vijf dingen die je (misschien) nog niet wist (21/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Overal ter wereld, dus ook in België, vieren moslims vandaag en de komende drie dagen het Offerfeest. Dat vindt plaats tijdens de twaalfde en...
  [naar artikel]
 35. In 5 stappen naar Mekka: dit moet u weten over de islamitische pelgrimstocht hadj (09/08/2019 - VRT NWS)
  Meer dan twee miljoen moslims zijn samen in de heilige stad Mekka, in Saudi-Arabië, voor het begin van de jaarlijkse bedevaart. De hadj of bedevaart naar Mekka is een van de vijf zuilen van de islam.
  [naar artikel]
 36. Drie tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen tijdens Offerfeest (16/08/2018 - Knack)
  Tijdens het Offerfeest, dat volgende week dinsdag 21 augustus plaatsvindt, zullen in Vlaanderen drie tijdelijke slachtvloeren ingericht worden waar enkel verdoofd mag worden geslacht.
  [naar artikel]
 37. Nederlandse garnaalvissers tijdelijk 'werkloos' door naderend Offerfeest (09/08/2018 - De Morgen)
  Nederlandse vissers zijn gevraagd de komende twee weken geen garnalen te vangen. Dat meldt De Standaard. De reden: het nakende Offerfeest in Marokko.
  [naar artikel]
 38. “Op 1 september zullen er hier nauwelijks genoeg kinderen zitten om te kaarten” (21/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Offerfeest of geen Offerfeest, het schooljaar start ook in 2017 gewoon op 1 september. Sommige Limburgse scholen gaan die dag wel zo goed als leeg zijn. “Bij ons zullen er maximaal tien van de 500 kinderen opdagen”, voorspelt Carlo Gysens, directeur van campus Schans-Luchtballon in Heusden-Zolder. Het is wel nog lang niet zeker of ook de Marokkanen op 1 september het Offerfeest vieren, want die beslissen pas een aantal weken op voorhand.
  [naar artikel]
 39. Schaap zet het op een loopje voor Offerfeest en Facebook lacht zich een kriek (03/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dit Antwerpse schaap zorgde voor heel wat hilariteit op social media. Het beestje gaf zich vrijdag niet zomaar gewonnen tijdens het Offerfeest en
  [naar artikel]
 40. Geen overrompeling in Knokke-Heist voor de opening van het lichtkunstfestival Light Art (07/12/2020 - VRT NWS)
  Het lichtkunstfestival Light Art in Knokke-Heist is van start gegaan zonder dat er een overrompeling door bezoekers is geweest. De gemeente had er alles aan gedaan om geen volkstoeloop te krijgen zoals op Wintergloed in Brugge een week eerder.
  [naar artikel]
 41. Geen overrompeling in Limburgse tuincentra en doe-het-zelfzaken: “Dit bewijst dat er meer zaken kunnen opengaan” (19/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het werd géén overrompeling dit weekend in Limburgse tuincentra en doe-het-zelfzaken. “Er zijn wel goede zaken gedaan, maar alles is wel correct verlopen”, stelt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg.
  [naar artikel]
 42. Geen slachthuis voor Offerfeest in Beringen: deze 9 gemeentes worden getroffen (12/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Moslims van 9 Limburgse gemeentes moeten dringend op zoek naar een alternatieve plaats voor het houden van hun Offerfeest. De stad Beringen heeft namelijk beslist geen slachthuis in te richten. Reden: Ze krijgen geen erkenning van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV).
  [naar artikel]
 43. De islamitische pelgrimstocht Hajj in vijf stappen naar Mekka (31/08/2017 - VRT NWS)
  Zoals elk jaar zijn in Saudi-Arabië opnieuw meer dan een miljoen moslims bijeen voor hun jaarlijkse bedevaart in de voetstappen van de profeet Mohammed. De hajj of bedevaart naar Mekka is een van de vijf zuilen van de islam.
  [naar artikel]
 44. Islamitisch Offerfeest verloopt anders dit jaar: “Gezinsmoment in plaats van familiefeest” (30/07/2020 - Gazet van Antwerpen)
  In samenspraak met de islamitische gemeenschap is afgesproken om het Offerfeest dat plaats vindt op vrijdag 31 juli anders te laten verlopen. Er komt geen gebedsmoment vooraf.
  [naar artikel]
 45. Pelgrims beginnen aan hadj in Mekka tijdens pandemie: veel minder deelnemers, social distancing en mondmaskers (29/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Onder strenge veiligheidsmaatregelen vanwege het coronavirus zijn vandaag veel minder pelgrims dan normaal begonnen aan de jaarlijkse hadj in Mekka...
  [naar artikel]
 46. Was dit de laatste keer Offerfeest met extra slachthuis? (02/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In Antwerpen zijn vrijdag ongeveer 2.000 dieren onverdoofd geslacht voor het Offerfeest. Dat gebeurde in twee slachthuizen. Het is mogelijk de laatste keer dat dit zo werd georganiseerd. Volgend jaar valt Offerfeest in augustus, vanaf 2019 is onverdoofd slachten verboden
  [naar artikel]
 47. Saudi-Arabië verijdelt aanslag tegen Grote Moskee in Mekka (24/06/2017 - De Redactie)
  Volgens de Saudische politie is een grootscheepse terreuractie tegen de grote moskee in Mekka verijdeld. Eén zelfmoordterrorist heeft zich vlakbij het complex opgeblazen nadat hij daar belegerd werd door de veiligheidsdiensten. De Grote Moskee in Mekka is al wel vaker het doelwit geweest van terroristen.
  [naar artikel]
 48. Mekka en Medina lonken met versoepeld vastgoedbeleid naar buitenlandse investeerders (11/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Mekka en Medina lonken met versoepeld vastgoedbeleid naar buitenlandse investeerders Voortaan kunnen buitenlandse partijen in de Saoedische heilige steden Mekka en Medina vastgoed bezitten. Dat heeft de regering van Saoedi-Arabië beslist. Voorwaarde is wel dat de betrokken entiteit een notering heeft aan de Tadawul, de Saoedische aandelenbeurs. De beslissing betekent een belangrijke impuls voor de vastgoedsector van het land. Buitenlanders kunnen in principe geen toelating […] Lees dit artikel: Mekka en Medina lonken met versoepeld vastgoedbeleid naar buitenlandse investeerders
  [naar artikel]
 49. Al 1,7 miljoen pelgrims aangekomen in Mekka (17/08/2018 - Metro)
  Kort voor de start van de pelgrimstocht naar Mekka van zondag tot vrijdag (de hadj), zijn in de stad al zo’n 1,7 miljoen pelgrims aangekomen, volgens cijfers van het Saoedische ministerie van Informatie van gisteravond. In totaal worden zowat twee miljoen mensen verwacht. De groepen dragen verschillende kleuren volgens hun land van herkomst, om te vermijden dat ze elkaar verliezen. Om de komst van zo veel mensen in goede banen te leiden wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van technologie. Zo hebben de autoriteiten voor de editie dit jaar ‘Smart Hajj’ gelanceerd. Dat is een mobiele applicatie om pelgrims de weg te wijzen, indien nodig ook naar de medische hulpposten. De hadj zal immers plaats vinden bij temperaturen boven de 40 graden. Dankzij de app kunnen de autoriteiten ook de deelnemers lokaliseren. Het ministerie van Bedevaart beheert ook de applicatie ‘Manasikana’, die gelovigen die geen Engels of Arabisch spreken van vertalingen voorziet. In 2015 brak er immers een massapaniek uit tijdens de bedevaart, waarbij volgens het officiële cijfer 769 pelgrims omkwamen. Onofficiële cijfers hebben het over zo’n 2.300 doden. Sindsdien werden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Zo worden de pelgrims bijvoorbeeld door eenrichtingsstraten geleid. Onder de doden drie jaar geleden waren ook veel Iraniërs, en Teheran stuurde daarom tijdelijk geen burgers meer naar de bedevaart. Dit jaar zijn er wel opnieuw veel Iraniërs aanwezig. Hoewel Saoedi-Arabië al een tijd in een zware diplomatieke crisis is verwikkeld met Qatar, dat verweten wordt terreur te ondersteunen, lieten de autoriteiten weten dat Qatarezen welkom zijn op de hadj. Tijdens de hadj-rituelen moeten de gelovigen onder meer zeven keer rond de Kaaba stappen, het kubusvormige bouwwerk met het zwarte doek op de binnenplaats van de Grote Moskee. Dinsdag, op de derde dag van de bedevaart, vieren moslims wereldwijd het Offerfeest. De bedevaart is een van de vijf zuilen van de islam. Elke moslim die gezond is en het zich kan veroorloven, zou eenmaal in zijn leven de tocht moeten ondernemen naar Mekka, de geboortestad van de profeet Mohammed. Bron: Belga   Het bericht Al 1,7 miljoen pelgrims aangekomen in Mekka verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.