Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2021
11:04 uur

Geen drinkbaar water, geen gas, en geen elektriciteit: ‘9.000 mensen moeten op zoek naar ander onderkomen’

De Standaard

21/07/2021 - 10:21

De watersnood in ons land zorgt ook voor infrastructurele problemen in de getroffen zone: met waterleidingen en gas- en elektriciteitsdistributienetwerken die weggevaagd zijn, moeten inwoners het mogelijk maanden stellen zonder drinkbaar water uit de kraan, en zonder verwarming of elektriciteit. Volgens politiechef Alain Barbier uit Pepinster zijn de uitdagingen voor zo’n 9.000 gezinnen zo groot dat ze niet anders zullen kunnen dan op zoek gaan naar een ander onderkomen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Geen drinkbaar water, geen gas, en geen elektriciteit: “9.000 mensen moeten op zoek naar ander onderkomen” (21/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  De watersnood in ons land stelt zorgt ook voor infrastructurele problemen in de getroffen zone: met waterleidingen en gas- en elektriciteitsdistributienetwerken die weggevaagd zijn, moeten inwoners het mogelijk maanden stellen zonder drinkbaar water uit de kraan, en zonder verwarming of elektriciteit. Volgens politiechef Alain Barbier uit Pepinster zijn de uitdagingen voor zo’n 9.000 gezinnen zo groot dat ze niet anders zullen kunnen dan op zoek gaan naar een ander – tijdelijk? – onderkomen.
  [naar artikel]
 2. Geen elektriciteit, water of gas: ‘9.000 mensen moeten op zoek naar ander onderkomen’ (21/07/2021 - De Morgen)
  Zo’n 9.000 mensen moeten op zoek naar een ander onderkomen in Pepinster en Verviers. Dat heeft de korpschef van de politiezone Vesder gezegd in Terzake. Na de felle overstromingen van vorige week zitten nog 1.650 gezinnen zonder drinkbaar water.
  [naar artikel]
 3. Geen drinkbaar water, gas en elektriciteit: “9.000 mensen moeten op zoek naar ander onderkomen” (21/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  De watersnood in ons land stelt zorgt ook voor infrastructurele problemen in de getroffen zone: met waterleidingen en gas- en elektriciteitsdistributienetwerken die weggevaagd zijn, moeten inwoners het mogelijk maanden stellen zonder drinkbaar water uit de kraan, en zonder verwarming of elektriciteit. Volgens politiechef Alain Barbier uit Pepinster zijn de uitdagingen voor zo’n 9.000 gezinnen zo groot dat ze niet anders zullen kunnen dan op zoek gaan naar een ander – tijdelijk? – onderkomen.
  [naar artikel]
 4. Geen elektriciteit, water of gas na felle overstromingen: “9.000 mensen moeten op zoek naar ander onderkomen” (21/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zo’n 9.000 mensen moeten op zoek naar een ander onderkomen in Pepinster en Verviers. Dat heeft de korpschef van de politiezone Vesder gezegd in ‘Terzake’. Na de felle overstromingen van vorige week zitten nog 1.650 gezinnen zonder drinkbaar water.
  [naar artikel]
 5. Wallonië: nog 1.650 gezinnen zonder drinkbaar water, 9.000 mensen moeten op zoek naar ander onderkomen (21/07/2021 - Knack)
  In Wallonië hebben zo'n 1.650 gezinnen na de zware overstromingen van vorige week nog geen drinkbaar water. In Pepinster en Dison is er ondertussen wel weer overal water, meldt de Société Wallonne des Eaux (SWDE).
  [naar artikel]
 6. Wallonië: nog 400 gezinnen zonder drinkbaar water, 12.000 mensen moeten op zoek naar ander onderkomen (22/07/2021 - Knack)
  In Wallonië hebben zo'n 400 gezinnen na de zware overstromingen van vorige week nog geen drinkbaar water. In Pepinster en Dison is er ondertussen wel weer overal water, meldt de Société Wallonne des Eaux (SWDE).
  [naar artikel]
 7. Wallonië: nog 400 gezinnen zonder drinkbaar water, 9.000 mensen moeten op zoek naar ander onderkomen (21/07/2021 - Knack)
  In Wallonië hebben zo'n 400 gezinnen na de zware overstromingen van vorige week nog geen drinkbaar water. In Pepinster en Dison is er ondertussen wel weer overal water, meldt de Société Wallonne des Eaux (SWDE).
  [naar artikel]
 8. LRM: “Wij pompen geen drinkbaar water weg” (26/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  LRM reageert naar aanleiding van een item in het TVL-nieuws van donderdagavond dat ze geen drinkbaar water wegpompen in de Zuid-Willemsvaart. “Die informatie is niet correct.”
  [naar artikel]
 9. Liveblog - Geen water, gas of elektriciteit: 9.000 mensen moeten nieuw onderkomen zoeken (21/07/2021 - VRT NWS)
  9.000 gezinnen in de regio rond Verviers en Pepinster moeten de komende maanden op zoek naar een ander onderkomen door een gebrek aan leidingwater, gas en elektriciteit. Dat zegt de politie van de betrokken zone. De nationale feestdag vandaag zal beperkter en soberder gevierd worden dan anders door de watersnood. Volg de belangrijkste gebeurtenissen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 10. Meer dan 180 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water (29/08/2017 - Knack)
  Meer dan 180 miljoen mensen in landen die door conflicten, geweld en instabiliteit getroffen worden, hebben geen toegang tot drinkbaar water. Daarvoor waarschuwt VN-kinderrechtenorganisatie Unicef dinsdag, aan het begin van de World Water Week.
  [naar artikel]
 11. Meer dan 180 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water (29/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan 180 miljoen mensen in landen die door conflicten, geweld en instabiliteit getroffen worden, hebben geen toegang tot drinkbaar water. Daarvoor waarschuwt VN-kinderrechtenorganisatie Unicef dinsdag, aan het begin van de World Water Week. “Toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen is een recht, geen voorrecht”, stelt Sanjay Wijesekera van Unicef. “In landen waar geweld, ontheemding, conflict en instabiliteit heersen, moet het basismiddel bij uitstek voor kinderen om te overleven - water - een prioriteit zijn.
  [naar artikel]
 12. Nog 200 gezinnen zonder drinkbaar water in Namen, 4.500 huishoudens zonder elektriciteit in omgeving van Verviers en Eupen (22/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Na de zware overstromingen van vorige week zitten nog 200 gezinnen in de provincie Namen zonder drinkbaar water. Dat meldt de Waalse watermaatschappij SWDE vanavond. Daarnaast hebben nog altijd 4.500 gezinnen geen elektriciteit, vooral in de regio van Verviers en Eupen. Dat zegt de Waalse netwerkbeheerder Ores.
  [naar artikel]
 13. Meer dan 180 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water (29/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 180 miljoen mensen in landen die door conflicten, geweld en instabiliteit getroffen worden, hebben geen toegang tot drinkbaar water.
  [naar artikel]
 14. Elke dag vierduizend kinderen dood door gebrek aan zuiver water (09/04/2019 - De Morgen)
  Ondanks de goede voornemens heeft nog steeds 40 procent van de wereldbevolking, of intussen 2,6 miljard mensen, geen toegang tot sanitaire basisvoorzieningen. Meer dan 1 miljard mensen hebben bovendien geen drinkbaar water. Als er geen tandje wordt bijgestoken, dan zal de millenniumdoelstelling voor proper sanitair niet gehaald worden en zal het dodental als gevolg van ziektes stijgen, zo waarschuwt een nieuw VN-rapport.
  [naar artikel]
 15. "We mogen er nooit aan wennen dat mensen zo moeten overleven in de winter" (16/01/2017 - De Redactie)
  Het wordt een koude nacht, ook net over de grens, in Duinkerke. Daar verblijven nog altijd veel mensen in schamele "shelters" in een vluchtelingenkamp. Lieven Van Gils ging er vanmorgen met een vrijwilliger op bezoek en was onder de indruk. "Geen elektriciteit, geen water, geen bedden."
  [naar artikel]
 16. Simpel hulpmiddel kan zeewater drinkbaar maken (04/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dertien procent van de wereldbevolking heeft geen toegang tot drinkbaar water. Wetenschappers hebben een zeef van grafeenoxide ontwikkeld die
  [naar artikel]
 17. 'Water is een mensenrecht, geen marchandise' (12/04/2019 - De Morgen)
  De onderhandelaars op de top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg hebben een akkoord bereikt om het aantal mensen dat geen toegang heeft tot drinkbaar water tegen 2015 te halveren. De vraag is hoe. Kritische ngo's maar ook Riccardo Petrella, secretaris-generaal van het wereldwatercontract, wijzen erop dat de deur openstaat voor privatisering van de watervoorziening in ontwikkelingslanden. Ervaringen in Bolivië en KwaZulu-Natal tonen welke nefaste gevolgen dat kan hebben.
  [naar artikel]
 18. BEKIJK - "Mensen zoeken naar geliefden én informatie": water in Pepinster zakt, maar ellende nog lang niet voorbij (16/07/2021 - VRT NWS)
  In Pepinster, in de provincie Luik, is het water aan het zakken, maar dat betekent niet dat de ellende voorbij is. Mensen dwalen er door de straten, zonder informatie, op zoek naar informatie én naar geliefden. "We hebben geen elektriciteit of telefoon en het water is ondrinkbaar." Bekijk de beelden van onze ploeg hieronder.
  [naar artikel]
 19. REPORTAGE. In de vallei van de Vesder wachten mensen urenlang op hulp, desnoods op het dak van hun huis: “Dit is een oorlogszone” (16/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vijftien huizen ingestort, bewoners die urenlang in de gietende regen op hun dak zitten, hulpdiensten die simpelweg niet ter plaatse geraken: de overstroming houdt het stadje Pepinster een hele dag gegijzeld. “Mijn oma heeft geen elektriciteit meer, water van de kraan is niet meer drinkbaar en al haar eten is slecht door het water in de keuken. Ik hoop dat ik op tijd bij haar geraak.” Zo erg is het gesteld in de vallei van de Vesder.
  [naar artikel]
 20. Meer dan 80.000 leerlingen nemen deel aan Wereldwaterdag (21/03/2018 - Metro)
  Meer dan 80.000 leerlingen in 330 scholen over heel België nemen morgen deel aan Wereldwaterdag. Ze organiseren verschillende acties om aandacht te vragen voor de toegang tot drinkbaar water, zegt Goodplanet Challenges, dat achter de ‘uitdaging’ voor de scholen zit. Elke school pakt de uitdaging op zijn eigen manier aan, zegt Goodplanet. Sommigen organiseren een ‘Walk for Water’, een symbolische wandeling die de kilometerslange tocht voorstelt die vele mensen elke dag moeten afleggen om aan water te geraken. Anderen werken rond het thema door bijvoorbeeld de frisdrankautomaat uit te schakelen en dus water “in de bloemetjes te zetten”, of door een ‘waterbar’ te plaatsen op de speelplaats. De bedoeling van het initiatief: “onze toegang tot drinkbaar water ‘vieren’ en onze solidariteit tonen met de mensen die elders op onze planeet geen toegang hebben tot veilig water”. “Omdat drinkbaar water in vele landen niet voorhanden is en omdat wij al eens durven vergeten hoe gelukkig we onszelf mogen prijzen dat wij dit altijd en overal ter beschikking hebben. We gebruiken drinkbaar water uit de kraan zelfs voor zoveel meer dan enkel om te drinken.” Een Belg verbruikt dagelijks gemiddeld 94 liter water. Wereldwijd hebben 2,1 miljard mensen geen directe toegang tot drinkbaar water. “Miljoenen mensen moeten dagelijks gemiddeld 6 kilometer stappen om water te halen voor hun basisvoorzieningen. Heel vaak zijn het kinderen, en vaak overwegend meisjes. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Tijdens de Walk for Water komen we in actie en laten we onze stem horen. We stappen solidair met de waterdragers in het Zuiden en roepen politici op hun verantwoordelijkheid op te nemen.” De Verenigde Naties riepen 22 maart uit tot Wereldwaterdag. Sinds 1993 maken de lidstaten op die dag de waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar. Ze doen dat door evenementen te organiseren en informatie over water te verspreiden. bron: Belga Het bericht Meer dan 80.000 leerlingen nemen deel aan Wereldwaterdag verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Zonlicht interessante oplossing om wereldbevolking drinkbaar water te garanderen (25/04/2021 - Express)
  Zonlicht zou een kosteneffectieve techniek kunnen blijken om aan miljoenen kwetsbare mensen veilig drinkwater te kunnen leveren. Dat is de conclusie van een project door onderzoekers van de University of South Australia (Unisa). Het team heeft een techniek verfijnd om uit zeewater, brak water of vervuild water voldoende volumes vers drinkbaar water te halen. Daarbij […] Lees dit artikel: Zonlicht interessante oplossing om wereldbevolking drinkbaar water te garanderen
  [naar artikel]
 22. Meer dan 80.000 leerlingen nemen donderdag deel aan Wereldwaterdag (22/03/2018 - Metro)
  Meer dan 80.000 leerlingen in 330 scholen over heel België nemen donderdag deel aan Wereldwaterdag. Ze organiseren verschillende acties om aandacht te vragen voor de toegang tot drinkbaar water, zegt Goodplanet Challenges, dat achter de ‘uitdaging’ voor de scholen zit. Elke school pakt de uitdaging op zijn eigen manier aan, zegt Goodplanet. Sommigen organiseren een ‘Walk for Water’, een symbolische wandeling die de kilometerslange tocht voorstelt die vele mensen elke dag moeten afleggen om aan water te geraken. Anderen werken rond het thema door bijvoorbeeld de frisdrankautomaat uit te schakelen en dus water “in de bloemetjes te zetten”, of door een ‘waterbar’ te plaatsen op de speelplaats. De bedoeling van het initiatief: “onze toegang tot drinkbaar water ‘vieren’ en onze solidariteit tonen met de mensen die elders op onze planeet geen toegang hebben tot veilig water”. “Omdat drinkbaar water in vele landen niet voorhanden is en omdat wij al eens durven vergeten hoe gelukkig we onszelf mogen prijzen dat wij dit altijd en overal ter beschikking hebben. We gebruiken drinkbaar water uit de kraan zelfs voor zoveel meer dan enkel om te drinken.” Een Belg verbruikt dagelijks gemiddeld 94 liter water. Wereldwijd hebben 2,1 miljard mensen geen directe toegang tot drinkbaar water. “Miljoenen mensen moeten dagelijks gemiddeld 6 kilometer stappen om water te halen voor hun basisvoorzieningen. Heel vaak zijn het kinderen, en vaak overwegend meisjes. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Tijdens de Walk for Water komen we in actie en laten we onze stem horen. We stappen solidair met de waterdragers in het Zuiden en roepen politici op hun verantwoordelijkheid op te nemen.” De Verenigde Naties riepen 22 maart uit tot Wereldwaterdag. Sinds 1993 maken de lidstaten op die dag de waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar. Ze doen dat door evenementen te organiseren en informatie over water te verspreiden. bron: Belga Het bericht Meer dan 80.000 leerlingen nemen donderdag deel aan Wereldwaterdag verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Belg wint kluizenaarsleven (19/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Geen stromend water, geen elektriciteit en geen verwarming. In die omstandigheden gaat de 58-jarige Belg Stan Vanuytrecht, vanaf eind deze maand
  [naar artikel]
 24. Vluchtelingen weigeren omstreden detentiekamp op Manus te verlaten (31/10/2017 - Metro)
  Honderden vluchtelingen weigeren dinsdag om een controversieel Australisch detentiekamp in de Stille Oceaan te verlaten. De elektriciteit naar het kamp dat na een uitspraak van het hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea moet sluiten, wordt vandaag wel al afgesneden en ook de toevoer van voeding en water wordt gestopt. Het vluchtelingenkamp op het Papoea-Nieuw-Guineese eiland Manus – waarin op zijn hoogtepunt 1.353 migranten werden gevestigd – sluit dinsdag om 17 uur lokale tijd definitief de deuren. De vluchtelingen die er nog verblijven, worden overgebracht naar voorlopige opvangplaatsen in Lorengau, de grootste stad op Manus. Ongeveer 600 vluchtelingen weigeren het kamp echter te verlaten, onder meer uit angst aangevallen te worden door de lokale bevolking. Op een aankondiging die in het kamp is uitgehangen, staat dat er na de sluiting om 17 uur geen elektriciteit en water meer zal zijn en dat er ook geen eten meer geserveerd zal worden, zelfs al kiezen mensen om te blijven. Bovendien zal al het personeel ook meteen vertrekken. De beslissing krijgt heel wat kritiek van de Australische oppositie. “Meer dan 600 mensen afsnijden van drinkbaar water is een misdaad tegen de menselijkheid”, zegt Nick McKim, senator voor de Groenen. “Er is ook geen eten, behalve wat de vluchtelingen de voorbije dagen opzij hebben gelegd.” De vluchtelingen die willen blijven, zullen met de hulp van mensenrechtenadvocaten gerechtelijke stappen ondernemen, luidt het. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 25. Drinkbaar zeewater als oplossing voor waterschaarste (09/08/2019 - Metro)
  Schoon drinkwater is essentieel in ons dagelijks leven. Toch hebben heel wat mensen er geen toegang toe en die waterschaarste zal in de toekomst alleen maar toenemen. Bizar eigenlijk, aangezien 70% van de Aarde bestaat uit water. Daarom heeft GivePower een technologie ontwikkeld die zeewater omzet in drinkwater. De Aarde beschikt over een reusachtige hoeveelheid zeewater, maar lange tijd konden we daar niets mee. Het menselijk lichaam is – in tegenstelling tot dat van katten – nu eenmaal niet gemaakt om zout water te drinken. Er bestaan al een tijdje pompen die zeewater kunnen omzetten in drinkbaar water, maar die kosten zoveel energie dat het niet mogelijk was om die methode op grote schaal toe te passen. Daar komt nu verandering in. Kenia De NGO GivePower specialiseert zich hoofdzakelijk in de uitbouw van zonne-energie in ontwikkelingslanden. Ze kwamen er echter al snel achter dat heel wat meisjes daar niet naar school konden omdat ze dagelijks talloze kilometers moesten wandelen om drinkbaar water te vinden. De organisatie onderzocht daarom of het mogelijk was om zonne-energie ook te gebruiken voor het reinigen van zeewater met de eerder genoemde pompen. Dat bleek geen probleem en sinds juli 2018 wordt er in Kiunga in Kenia dagelijks 75.000 liter drinkwater gefilterd – voldoende om 25.000 mensen van drinkbaar water te voorzien. Een methode die, zeker in het licht van de huidige en toekomstige waterschaarste, van groot nut kan zijn. Lees ook : Waterschaarste staat België aan de lippen Het bericht Drinkbaar zeewater als oplossing voor waterschaarste verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Meer dan 180 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water (29/08/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/4oxSl8LsqVDVPbNteI9YP8GZWnI/diocontent/110654443/_crop/0/0/1631/922/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 27. Meer dan 180 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water (29/08/2017 - Metro)
  Meer dan 180 miljoen mensen in landen die door conflicten, geweld en instabiliteit getroffen worden, hebben geen toegang tot drinkbaar water. Daarvoor waarschuwt VN-kinderrechtenorganisatie Unicef dinsdag, aan het begin van de World Water Week. “Toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen is een recht, geen voorrecht”, stelt Sanjay Wijesekera van Unicef. “In landen waar geweld, ontheemding, conflict en instabiliteit heersen, moet het basismiddel bij uitstek voor kinderen om te overleven – water – een prioriteit zijn. Unicef verwijst voor het cijfer van 180 miljoen naar een recente analyse die het samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitvoerde. Daaruit bleek dat mensen in kwetsbare omstandigheden vier keer meer kans liepen om onvoldoende drinkwater te hebben dan populaties in niet-kwetsbare omstandigheden. Van de geschatte 484 miljoen mensen die in 2015 in kwetsbare omstandigheden leefden hadden 183 miljoen geen toegang tot drinkwatervoorzieningen. De organisatie geeft het voorbeeld van Jemen, waar nu al twee jaar een zwaar conflict loopt. Daar dreigen watervoorzieningsnetwerken die de grootste steden van het land voorzien in te storten door de schade van oorlog en verval. Ongeveer 15 miljoen mensen in het land krijgen geen regelmatige toegang meer tot water en sanitaire voorzieningen. Daardoor maken kinderen meer dan de helft uit van de 400.000 bevestigde gevallen van cholera en acute waterige diarree tot nu toe. “In te veel gevallen worden water- en sanitatiesystemen aangevallen, beschadigd of verwaarloosd tot ze instorten”, zegt Wijesekera. “Wanneer kinderen geen schoon drinkwater hebben, en wanneer gezondheidsystemen verwaarloosd worden, zijn ondervoeding en mogelijk levensbedreigende ziektes zoals cholera onvermijdelijk.” bron: Belga
  [naar artikel]
 28. Bistro eerst getroffen door brand, nu halve meter water in de kelder (03/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  In een veertigtal huizen in het centrum van Dendermonde kwam donderdagavond en -nacht geen drinkbaar water meer uit de kraan. Oorzaak bleek een lek in een waterleiding, waardoor ook enkele kelders onder water liepen.
  [naar artikel]
 29. Geen elektriciteit en tekort aan drinkbaar water: autoriteiten Texas waarschuwen voor ‘ramp in een ramp’ (18/02/2021 - De Morgen)
  Meer dan een miljoen Amerikanen zit woensdag lokale tijd nog altijd zonder elektriciteit, als gevolg van een intense koudegolf die grote delen van de Verenigde Staten treft. Alleen al in de staat Texas zitten donderdagochtend (Belgische tijd) nog 1,4 miljoen gezinnen zonder stroom, en in andere staten gaat het om nog eens een paar honderdduizend gezinnen. Verwacht wordt dat de koude nog tot het weekend duurt.
  [naar artikel]
 30. Geen elektriciteit en tekort aan drinkbaar water: autoriteiten Texas waarschuwen voor ‘ramp in een ramp’ (18/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan een miljoen Amerikanen zit woensdag lokale tijd nog altijd zonder elektriciteit, als gevolg van een intense koudegolf die grote delen van de Verenigde Staten treft. Alleen al in de staat Texas zitten donderdagochtend (Belgische tijd) nog 1,4 miljoen gezinnen zonder stroom, en in andere staten gaat het om nog eens een paar honderdduizend gezinnen. Verwacht wordt dat de koude nog tot het weekend duurt.
  [naar artikel]
 31. Drinkbaar Amsterdams grachtenwater te koop voor 39 euro per fles (03/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het water in de Amsterdamse grachten is de afgelopen tijd dan wel schoner dan ooit, drinkbaar is het nog niet. Toch kan je vanaf nu drinkbaar...
  [naar artikel]
 32. Geleidelijk aan weer stroom en drinkbaar water in Texas nadat koudegolf staat dagenlang had lamgelegd (21/02/2021 - VRT NWS)
  Duizenden Texanen hebben sinds zaterdag weer drinkbaar water en elektriciteit, nadat een koudegolf de staat dagenlang had lamgelegd. Doorgaans heeft Texas af te rekenen met hittegolven, niet met sneeuw.
  [naar artikel]
 33. Elektriciteit uit zeewater opwekken en tegelijk drinkbaar maken? Het is mogelijk (28/02/2021 - Express)
  Het ontzilten van water is voor bepaalde regio’s broodnodig, maar blijft voorlopig ingewikkelde, en vooral dure technologie. Experts in Europa vonden onlangs ook een manier om duurzame energie op te wekken met een nieuwe ontziltingstechniek. Kunnen we echt twee vliegen in één klap vastkrijgen met deze technologie? Bij het ontzilten van zeewater wordt gebruikt gemaakt […] The post Elektriciteit uit zeewater opwekken en tegelijk drinkbaar maken? Het is mogelijk appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 34. Koppel leeft in bittere armoede in garage (04/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een koppel uit Aalst woont sinds vorige week in een garagebox. In de garage is geen verwarming, stromend water of elektriciteit. Het koppel kan geen appartement huren of kopen omdat ze er geen geld voor hebben.
  [naar artikel]
 35. Koppel leeft in bittere armoede in garage (04/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een koppel uit Aalst woont sinds vorige week in een garagebox. In de garage is geen verwarming, stromend water of elektriciteit. Het koppel kan geen appartement huren of kopen omdat ze er geen geld voor hebben.
  [naar artikel]
 36. Geur- en smaakhinder bij Antwerps drinkwater “weldra voorbij” (04/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Antwerpse drinkwatermaatschappij Water-link heeft naar eigen zeggen een oplossing gevonden voor de veranderingen in geur, kleur en smaak van het drinkwater in Antwerpen en omgeving die donderdag opdoken. Door aanpassingen aan het zuiveringsproces zouden er geen reststoffen van algen meer in het water terechtkomen. Het kan wel nog tot zondag duren voor de hinder overal achter de rug is. Het water was en is wel gewoon drinkbaar, benadrukt Water-link.
  [naar artikel]
 37. Water uit de wc zuiveren tot drinkwater? In Kuurne gebeurt het zo (10/10/2019 - VRT NWS)
  In Kuurne in West-Vlaanderen is een waterzuiveringsinstallatie voorgesteld waarmee spoelwater van toiletten gezuiverd kan worden tot drinkbaar water. De installatie is een oplossing voor landen en streken die kampen met waterschaarste. Kostbaar water kan er op een efficiënte en veilige manier mee gerecycleerd worden, zodat geen druppel verloren gaat.
  [naar artikel]
 38. Daarom kook je water best geen tweede keer (01/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Wetenschappers die stellen dat je het water voor thee geen twee keer na elkaar mag koken, dat moeten Britten zijn. Water een tweede keer koken, haalt alle zuurstof en stikstof uit het water.
  [naar artikel]
 39. “Lokale volkeren hebben genoeg van beg packers (26/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Water stroomt naar de zee. Zonder die eeuwige beweging is er geen water. Geen wolken en geen regen om vruchtbaarheid te geven en het land te laten groeien. Eb en vloed, geven en nemen, dat maakt het verschil.
  [naar artikel]
 40. Onverwachte meevaller voor leerlingen: geen elektriciteit, geen school (04/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Na een kleine ontploffing in de elektriciteitscabine in de school zat er maandag voor het Onze-Lieve-Vrouwcollege Campus centrum niets anders op dan de lessen voor een dag af te gelasten. Door het voorval was er in de hele school geen elektriciteit, verwarming of internet.
  [naar artikel]
 41. Stad Antwerpen wil waternetwerk aanleggen voor niet-drinkbaar water als voorbereiding op droogte (22/06/2020 - VRT NWS)
  De stad Antwerpen wil een waternetwerk laten aanleggen voor niet-drinkbaar water. Dat water zou onder andere uit de rivier 't Schijn moeten komen en kan dan gebruikt worden voor de parken en de fonteinen. Op die manier wil de stad zich voorbereiden op periodes van droogte.
  [naar artikel]
 42. Romelu Lukaku openhartig: “Ik was zes toen ik mama beloofde: alles zal veranderen” (20/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Hoe hij water bij zijn cornflakes moest doen omdat ze geen melk meer konden betalen. Hoe hij uren in het donker zat omdat de elektriciteit was afgesloten. Hoe hij over geen enkele voetbalmatch kon meepraten omdat ze geen tv hadden. Romelu Lukaku praat opmerkelijk open over de miserie in zijn jeugd. Omdat hij precies door die miserie de voetballer is geworden die hij nu is, zegt hij. Omdat hij zijn moeder uit die put van armoe wilde trekken. “Ik was zes toen ik haar zwoer: Ik ga voetballen voor Anderlecht, en je zal je geen zorgen meer moeten maken.”
  [naar artikel]
 43. In één uur water uit het kanaal in jouw glas: nieuwe installatie bezorgt de kust drinkbaar water (07/03/2020 - De Morgen)
  Water uit het kanaal Oostende-Brugge omzetten in perfect drinkbaar water, en dat slechts in een uurtje tijd. Dat doen ze voortaan in het nieuwe Waterproductiecentrum van Farys in Oostende. Het is de eerste installatie – kostprijs: 10 miljoen euro – die een mengeling van zoet en zout water kan verwerken. Per dag is er een capaciteit van 12 miljoen liter drinkwater, bedoeld voor Oostende en Middelkerke.
  [naar artikel]
 44. Knokke wil zeewater omzetten in drinkbaar water (16/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het waterbedrijf AGSO Knokke-Heist overweegt om enkele miljoenen te investeren in een fabriek die zout zeewater omzet in drinkbaar water. Daarvoor...
  [naar artikel]
 45. Knokke wil zeewater omzetten in drinkbaar water (16/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het waterbedrijf AGSO Knokke-Heist overweegt om enkele miljoenen te investeren in een fabriek die zout zeewater omzet in drinkbaar water. Een...
  [naar artikel]
 46. Gebruik géén poetsmiddelen om je handen te ontsmetten (14/04/2020 - VRT NWS)
  Sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land zijn de desinfecterende handgels bijna overal uitverkocht. Heel wat mensen gaan daarom op zoek naar alternatieve middelen. Toxicoloog Jan Tytgat vindt dat geen goed idee. "Uitgebreid je handen wassen met water en zeep blijft de beste remedie."
  [naar artikel]
 47. De Wever bereid tot btw-verlaging elektriciteit (18/07/2019 - De Morgen)
  ‘Een verkeerde keuze’, ‘een verkapte indexsprong’ en ‘de mensen verliezen alleen’. Geen goed woord had de N-VA de afgelopen jaren over voor een btw-verlaging op elektriciteit. Maar kijk, als zoenoffer naar sp.a, kan het dan toch.
  [naar artikel]
 48. Vlaanderen anno 2017: koppel leeft in bittere armoede in garage (05/09/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het is niet meer van deze tijd, maar helaas wel bittere realiteit voor een koppel uit Aalst. Het koppel woont sinds vorige week in een garagebox. In de garage is geen verwarming, stromend water of elektriciteit. Het koppel kan geen appartement huren of kopen omdat ze er geen geld voor hebben.
  [naar artikel]
 49. Vlaamse topwetenschappers blikken vooruit naar 2030: Hoe zullen we kunnen overleven op Mars? (30/12/2019 - VRT NWS)
  Wat zou u graag meenemen als u op Mars zou gaan wonen? Wellicht had u daar nog nooit over nagedacht. Nochtans zijn er mensen die van deze vraag hun beroep hebben gemaakt. Eén van hen is Natalie Leys van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol. Zij onderzoekt wat we allemaal vanop aarde moeten transporteren om in de ruimte te overleven. Op plaatsen waar geen water, geen zuurstof en geen voedsel te vinden is. Tegen 2030 wil Leys graag een antwoord hebben, want dan sturen we wellicht de eerste mensen naar een basis op de maan.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.