Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 August 2021
17:25 uur

Grote nucleaire ijsbrekers moeten Russische dominantie in noordpoolgebied garanderen

Express

21/07/2021 - 12:25

Lees dit artikel: Grote nucleaire ijsbrekers moeten Russische dominantie in noordpoolgebied garanderen De Baltic Shipyard in Sint-Petersburg heeft van de Russische overheid de opdracht gekregen om vier nucleaire ijsbrekers te bouwen. De gigantische schepen zijn bedoeld om de Russische dominantie over het smeltende noordpoolgebied te verzekeren. Rusland heeft zich voorgenomen om in die regio een leidende macht te worden. Daarbij wil de Russische regering gebruik maken van […] Lees dit artikel: Grote nucleaire ijsbrekers moeten Russische dominantie in noordpoolgebied garanderen


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Rusland wil de grootmacht van het Noordpoolgebied worden (25/07/2016 - Express)
  Rusland drijft zijn militaire en economische activiteiten in het noordpoolgebied verder op. Dat heeft de Russische vice-premier Dmitri Rogozin aangekondigd. De plannen kaderen volgens Rogozin in de strategie van Rusland om zijn land en cultuur te verdedigen. Daartoe behoort volgens de vice-premier ook het noordpoolgebied, waar volgens hem de toekomst van de Russische identiteit is gesitueerd. De Russische overheid heeft een budget van 20 miljoen dollar gereserveerd voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën die de ambities van het land in het hoge noorden moeten ondersteunen. Het noordpoolgebied omvat volgens ramingen 20 procent van de onaangeroerde voorraden fossiele brandstoffen ter wereld. “Die reserves zijn cruciaal voor de energieveiligheid en de Russische nationale soevereiniteit,” zegt Rogozin. Samenwerking? Het land heeft onder meer de nieuwe nucleaire ijsbreker Arktika laten bouwen. Op termijn wil Rusland een dominantie in het transport van fossiele brandstoffen door de nieuwe noordelijke corridor die door de klimaatverandering tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan vrijkomt. De Russische president Vladimir Poetin heeft eerder wel benadrukt dat de noordpool een regio van vrede en samenwerking moet blijven. Tegelijkertijd is Rusland in het gebied echter gestart met de uitbouw van een militaire basis, terwijl ook al grote militaire manoeuvres werden opgezet en een noordelijke militaire vloot is uitgebouwd. Tevens heeft Poetin wetenschappers ingeschakeld om tegenover de Verenigde Naties te bewijzen dat het Russische continentale plateau zich verder uitstrekt dan de huidige 200 nautische mijl. Rusland eist in het gebied 1,2 miljoen vierkante kilometer extra en een toegang tot 4,9 miljard ton fossiele brandstoffen. (mah) The post Rusland wil de grootmacht van het Noordpoolgebied worden appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 2. Rusland wil economische ontwikkeling Noordpool fiscaal stimuleren (06/02/2020 - Express)
  De Russische regering wil de ontginning van zijn noordpoolgebied met fiscale gunstmaatregelen stimuleren. Dat blijkt uit een reeks nieuwe maatregelen die de Russische eerste minister Mikhail Mishustin heeft aangekondigd. De ingrepen moeten de grote Russische oliemaatschappijen volgens Mishustin aanmoedigen grote investeringen in nieuwe projecten boven de Noordpoolcirkel te doen. De economische ontwikkeling van het noordpoolgebied […] The post Rusland wil economische ontwikkeling Noordpool fiscaal stimuleren appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. 'Wie anders dan wij Russen zou dit gebied kunnen claimen?' (28/03/2019 - De Morgen)
  De Russische president Poetin wil de hegemonie over de commercieel interessante route door de Noordelijke IJszee en Ruslands aanspraak op de bodemschatten in het Arctische gebied veiligstellen. Daarvoor zet hij onder meer een vloot van zeven nucleaire ijsbrekers in.
  [naar artikel]
 4. Opnieuw noodtoestand na brandstoflozing in Russisch noordpoolgebied (13/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In het Russische noordpoolgebied hebben de autoriteiten maandag opnieuw de noodtoestand afgekondigd. Dat gebeurde nadat opnieuw grote hoeveelheden...
  [naar artikel]
 5. Rusland wil gevangenen noordpoolgebied laten schoonmaken (12/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland zou gevangenen kunnen uitzenden om te helpen bij de schoonmaak van het noordpoolgebied. Dat zegt Alexander Kalachnikov, de directeur van de Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN). Het noordpoolgebied is ernstig vervuild door talrijke industriële ongevallen.
  [naar artikel]
 6. ‘Gevangenen moeten de Noordpool schoonmaken’ (13/03/2021 - De Morgen)
  Rusland zou gevangenen kunnen uitzenden om te helpen bij de schoonmaak van het noordpoolgebied. Dat heeft Alexander Kalachnikov, de directeur van de Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN), meegedeeld. Het noordpoolgebied is ernstig vervuild door talrijke industriële ongevallen.
  [naar artikel]
 7. Ernstige olievervuiling in Noordpoolgebied (02/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Minstens 20.000 liter brandstof is uit een beschadigde brandstoftank gelekt in een rivier in het Russische Noordpoolgebied. Lokale autoriteiten...
  [naar artikel]
 8. Russische mijnbouwgigant betaalde recordboete van meer dan 1,6 miljard euro na diesellek in Noordpoolgebied (10/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische mijnbouwgigant Norilsk Nickel heeft de boete van 146,2 miljard roebel (1,66 miljard euro) betaald waartoe hij was veroordeeld wegens een zware vervuiling in het Russische Noordpoolgebied. Dat heeft het bedrijf woensdag aangekondigd.
  [naar artikel]
 9. Mijnbouwgigant krijgt recordboete voor vervuiling in Russisch noordpoolgebied (05/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russische gerecht heeft vrijdag mijnbouwgigant Norilsk Nickel veroordeeld tot een recordboete. Een van zijn bedrijven is verantwoordelijk voor gigantische milieuschade, nadat meer dan 20.000 ton brandstof in rivieren in het Russische noordpoolgebied was gelekt.
  [naar artikel]
 10. Steeds meer kannibalisme bij ijsberen in Russische Noordpoolgebied (28/02/2020 - VRT NWS)
  Elkaar opeten om te overleven: bij de ijsberen in het Russische Noordpoolgebied worden steeds meer gevallen van kannibalisme vastgesteld. Dat zeggen Russische onderzoekers die het fenomeen gedeeltelijk verklaren door het gebrek aan voedsel in een gebied dat meer en meer verstoord wordt door menselijke activiteiten en de opwarming van de aarde.
  [naar artikel]
 11. Drijvende Russische kerncentrale naar de Noordpool: milieu­organisaties maken zich zorgen over "Tsjernobyl op ijs" (23/08/2019 - VRT NWS)
  De Akademik Lomonosov, een gigantische drijvende kerncentrale, vertrekt vanuit de Russische stad Moermansk naar het noordpoolgebied. Een volgende Russische stap in de strijd om de noordpool. Maar milieu-organisaties zijn niet blij met de nucleaire kolos in het kwetsbare gebied.
  [naar artikel]
 12. Russische oppositieleider Navalny verdedigt Moskou's nucleaire bewapening (08/03/2018 - Knack)
  De Russische oppositieleider Alexei Navalny heeft de nucleaire bewapening van zijn land verdedigd. 'Rusland heeft de nucleaire balans met de VS nodig. We moeten dat behouden en uitbouwen', zegt hij donderdag in verschillende internationale media. 'Misschien klinkt het ouderwets, maar het risico op wederzijdse vernietiging is een garantie op veiligheid wereldwijd.'
  [naar artikel]
 13. Russische mijnbouwgigant toch niet in beroep tegen recordboete voor diesellek in Noordpoolgebied: “We zullen betaling van 1,6 miljard overmaken” (19/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische mijnbouwgigant Norilsk Nickel zal dan toch geen beroep aantekenen tegen de recordboete die het bedrijf eerder deze maand kreeg voor zware vervuiling in het Russische Noordpoolgebied. De onderneming betaalt een schadevergoeding van 146 miljard roebel, omgerekend dik 1,6 miljard euro.
  [naar artikel]
 14. Rusland begint militaire manoeuvres om poolgebied te beschermen (08/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische noordelijke vloot gaat vanaf morgen grote oefeningen houden in de Barentszzee. Meer dan twintig marinevaartuigen nemen aan de manoeuvres deel. Vlaggenschip is de nucleair aangedreven kruiser Peter de Grote. De marine heeft Russische media laten weten dat het doel van de oefening is “de zeegrenzen in het Noordpoolgebied beter te beschermen”.
  [naar artikel]
 15. Poetin roept noodtoestand uit in noordpoolgebied nadat 20.000 ton diesel lekt (04/06/2020 - Knack)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft de noodtoestand uitgeroepen in delen van het noordpoolgebied nadat 20.000 ton dieselolie in een rivier liep.
  [naar artikel]
 16. Opnieuw tientallen tonnen Russische brandstof in noordpoolgebied gedumpt (12/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Nabij de Russische industriële regio Norilsk in de Noordelijke IJszee zijn opnieuw grote hoeveelheden brandstof in het milieu gedumpt. Er kwam...
  [naar artikel]
 17. Een Duitse kernbom? Veel Duitsers vinden een tegenzet tegen de dominantie van Poetin noodzakelijk (09/03/2017 - Knack)
  Moet Duitsland een nucleaire macht worden? De vraag veroorzaakt grote beroering.
  [naar artikel]
 18. Poetin toont nieuwe Russische nucleaire wapens (01/03/2018 - Knack)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft nieuwe Russische nucleaire wapensystemen voorgesteld die volgens hem niet kunnen worden onderschept door Amerikaanse raketafweer in Europa en Azië.
  [naar artikel]
 19. Poetin toont nieuwe Russische nucleaire wapens: 'Niemand luisterde naar ons, luister nu' (01/03/2018 - Knack)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft nieuwe Russische nucleaire wapensystemen voorgesteld die volgens hem niet kunnen worden onderschept door Amerikaanse raketafweer in Europa en Azië.
  [naar artikel]
 20. Gigantisch diesellek in noordpoolgebied: brandstof bereikt zoetwatermeer (09/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Delen van de grote dieselvlek die eind mei ontstond na een ongeval in een thermische centrale in Norilsk in het Russische poolgebied, hebben een...
  [naar artikel]
 21. Geopolitiek: Belgisch-Russische zakenman koopt strategische Finse scheepswerf (12/06/2019 - Knack)
  De Belgisch-Russische zakenman Vladimir Kasyanenko is mede-eigenaar geworden van een scheepswerf in Helsinki. Die bouwt ijsbrekers en is van geopolitiek belang.
  [naar artikel]
 22. Rusland wil gevangenen Noordpoolgebied laten schoonmaken na ecologische ramp (12/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland onderzoekt of gevangenen kunnen worden ingezet bij het schoonmaken van het Noordpoolgebied in het uitgestrekte land. Delen van de arctische regio zijn sterk vervuild door talloze industriële ongelukken, zei de directeur van het Russische gevangeniswezen (FSIN).
  [naar artikel]
 23. Vervuiling Russisch noordpoolgebied veel erger dan gedacht (29/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De vervuiling van het Russische noordpoolgebied is veel erger dan gedacht. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van plaatselijke bomen.
  [naar artikel]
 24. Radioactieve vervuiling? "Geen incidenten" bij Russische nucleaire installaties (21/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn "geen incidenten noch pannes" vastgesteld in de nucleaire installaties in Rusland, meldt het Russische nucleaire staatsbedrijf Rosatom....
  [naar artikel]
 25. Poetin beveelt versterking nucleaire capaciteit tegen Amerikaans rakettenschild (22/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag de versterking bevolen van de Russische nucleaire strijdkrachten in 2017, om zo de
  [naar artikel]
 26. Brand in Russische nucleaire duikboot ontstaan bij accu (04/07/2019 - De Morgen)
  De brand die dinsdag ontstond in een Russische onderzeeër is ontstaan bij de accu. Dat zegt de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe vandaag. Bij de brand kwamen veertien opvarenden om. Ook bevestigde Sjojgoe dat het gaat om een nucleaire onderzeeboot.
  [naar artikel]
 27. Rusland laat omstreden drijvende kerncentrale te water (28/04/2018 - Metro)
  Rusland heeft een omstreden zogenaamde drijvende kerncentrale voor de energievoorziening van zijn buitenposten in het Noordpoolgebied te water gelaten. Het schip Akademik Lomonosov, een drijvend ponton, verliet vandaag zijn werf in Sint-Petersburg, aldus het persagentschap Interfax. De komende weken zal het vaartuig via de Baltische Zee en de Noorse Zee naar de Russische marinehaven Moermansk gesleept worden. Daar krijgen de twee kernreactoren van de krachtcentrale nucleaire brandstof, zei Pavel Ipatov van exploitant Rosenergoatom aan het persagentschap Tass. Hij sprak van een “historische” gebeurtenis. De Akademik Lomonosov is van strategisch belang voor Rusland. Het platform zal in de zomer 2019 vanuit Moermansk naar de Poolzee gesleept worden en er de Russische buitenposten van stroom en warmte voorzien en ook zeewater ontzilten. De kerncentrale kan rond de 200.000 mensen van stroom voorzien. Thuishaven wordt Pevek aan de Oost-Siberische Zee, de meest noordoostelijke haven van het Russische Verre Oosten. Milieuactivisten noemen het project riskant. Met het oog op de kernramp van Tsjernobyl in 1986 waarschuwde de milieuorganisatie Greenpeace onlangs nog voor het gevaar van “een Tsjernobyl op ijs”. Rusland wil zich toegang garanderen tot de rijke olie- en gasvelden die zich in de regio rond de Noordpool zouden bevinden. Bovendien komen er door het klimaatgerelateerde smeltend ijs nieuwe scheepvaartroutes in het hoge noorden van Rusland vrij. Daarom breidt Moskou zijn aanwezigheid in de regio ook op militair vlak verder uit. Ook de Verenigde Staten en andere oeverstaten hebben interesse in het Noordpoolgebied. bron: Belga Het bericht Rusland laat omstreden drijvende kerncentrale te water verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Vervuilende fabriek van Nornickel in noordpoolgebied definitief stilgelegd (24/12/2020 - Express)
  Het Russische mijnbouwbedrijf Nornickel heeft zijn kopersmelterij in de stad Nickel op het Siberische schiereiland Kola, vlakbij de grens met... The post Vervuilende fabriek van Nornickel in noordpoolgebied definitief stilgelegd appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 29. Russische oppositieleider Navalny verdedigt kernwapenbeleid Poetin: "Nucleaire balans met VS is nodig" (08/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische oppositieleider Alexei Navalny heeft de nucleaire bewapening van zijn land verdedigd. "Rusland heeft de nucleaire balans met de VS...
  [naar artikel]
 30. Gastanker vaart door Noordpool zonder ijsbrekers (25/08/2017 - Express)
  De Russische rederij Sovcomflot, die specialiseert in het transport van vloeibare gassen, heeft woensdag aangekondigd dat het er op 17 augustus in is geslaagd om een lading lng (liquified natural gas) van Noorwegen naar Zuid-Korea te brengen via de Noordpool en zonder daarbij vergezeld te zijn van ijsbrekers. De gastanker – die de naam draagt van de in 2014 in Moskou overleden CEO van Total Christophe de Margerie en ook in opdracht van die Franse oliemaatschappij vaart – is de eerste in een reeks van 15 gelijkaardige schepen waarvan de bouw tegen 2019 moet zijn beëindigd en die deze route autonoom kunnen bevaren: ze zijn namelijk speciaal ontworpen voor een dunne ijskap van max. 2,1 meter dik. Deze schepen zullen van de klimaatopwarming profiteren om regelmatiger deze route te bevaren, die nu minder moeilijk is geworden. In 2013, het drukste jaar tot nog toe op deze route, werd de Noordpool 15 keer overgestoken, een aantal dat volgens de Russische overheid tegen 2020 zal vertienvoudigen. Het persagentschap Tass meldt dat  de ‘Christophe de Margerie’ via deze passage langs de Noordpool in 22 dagen de afstand tussen het Noorse Hammerfest en het Zuid-Koreaanse Boryeong heeft overbrugd. Via het Suezkanaal neemt dit traject ruim 30 dagen in beslag, zo’n 30% langer. © The Guardian The post Gastanker vaart door Noordpool zonder ijsbrekers appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 31. Noorwegen wil oliewinning in Noordpoolgebied uitbreiden (28/08/2020 - Express)
  Noorwegen heeft plannen om oliewinning toe te laten rond Spitsbergen. Die regio van het Noordpoolgebied was tot nu toe voor... The post Noorwegen wil oliewinning in Noordpoolgebied uitbreiden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 32. FANC beveelt stopzetting nucleaire productie bij NTP Europe wegens gebrekkige veiligheid (12/12/2016 - De Standaard)
  Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft NTP Europe in Fleurus bevolen om alle productieprocessen stop te zetten. Het FANC stelde vast dat NTP Europe verschillende veiligheidsvoorschriften niet naleeft, waardoor het de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming niet langer kan garanderen.
  [naar artikel]
 33. Opnieuw tientallen tonnen Russisch kernafval in noordpoolgebied gedumpt (12/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Nabij de Russische industriële regio Norilsk in de Noordelijke IJszee zijn opnieuw grote hoeveelheden kernbrandstof in het milieu gedumpt. Er kwam...
  [naar artikel]
 34. De grote nucleaire hoop: een mini-kernreactor (03/02/2019 - De Standaard)
  Het onderzoek naar nieuwe nucleaire technologieën mikt op een beter gebruik van de kernbrandstof en op de reductie van het hoog­radioactieve afval. De grote nucleaire hoop is een mini-kernreactor.
  [naar artikel]
 35. Rusland ontplooit nieuw S-400-luchtverdedigingssysteem op Nova Zembla (16/09/2019 - Metro)
  Rusland heeft het nieuwe raketsysteem S-400 geïnstalleerd op de archipel Nova Zembla in de Noordelijke IJszee. Het Noordpoolgebied is een strategische regio waar Moskou zijn aanwezigheid in alle domeinen de laatste jaren aan het versterken is. De Noordelijke Vloot van Rusland maakte aan de Russische persagentschappen bekend dat de S-400 als vervanging voor de oudere S-300-systemen is geïnstalleerd op de archipel. Die vervanging “vergroot sterk de controlezone van het luchtruim in het Noordpoolgebied”, aldus de vloot. Rusland versterkt al enkele jaren de militaire infrastructuur in het Noordpoolgebied, dat grote olie- en gasvoorraden heeft. Moskou heeft daar meerdere moderne basissen die zelfvoorzienend kunnen functioneren, en nieuwe vliegvelden. In de gebieden Moermansk en Archangelsk en in de republiek Sacha zijn al S-400-systemen ontplooid. Rusland wil ook van de Noordoostelijke Doorvaart in toekomst een grote handelsvaarroute maken tussen Europa en Azië. Die zeeroute is meer bruikbaar geworden door de klimaatopwarming en het smelten van het ijs. De Franse groep CMA CGM, het nummer drie van de containerscheepvaart wereldwijd, heeft de belofte gedaan nooit schepen door de noordoostelijke zeeroute te sturen Eind augustus vertrok de eerste drijvende kerncentrale, de ‘Akademik Lomosonov’ op een tocht van 5.000 kilometer door de Noordelijke IJszee. De centrale moet de economische ontwikkeling van het Noordpoolgebied mogelijk maken en de olieplatformen in de regio van stroom voorzien. Het Russische gasbedrijf Novatek maakte in juli nog bekend in slechts zestien dagen gas te hebben geleverd aan China over water in het Noordpoolgebied. Dat is de helft van de tijd die nodig is op de traditionele route via het Suezkanaal. Bron: Belga   Het bericht Rusland ontplooit nieuw S-400-luchtverdedigingssysteem op Nova Zembla verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Rusland vindt olie op de Noordpool (21/06/2017 - Express)
  Het Russische energieconcern Rosneft heeft in het Noordpoolgebied een nieuw onderzees olieveld gevonden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. In de Laptev Zee zou een veld zijn aangetroffen dat ongeveer 9,5 miljard ton olie zou kunnen omvatten. De ontdekking betekent een belangrijke mijlpaal voor Rusland, dat van het Noordpoolgebied een strategische energiebron wil maken. Recent nog had de Russische president Vladimir Poetin bevestigd dat het Noordpoolgebied een extreem belangrijke regio is voor de toekomst van het land. De Russische olieproductie is op dit ogenblik vooral geconcentreerd in Siberië, maar die velden zijn al in belangrijke manier uitgeput, zodat naar alternatieve ontginningsgebieden wordt gezocht. Rosneft had eerder een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse concern ExxonMobil om in de Kara Zee in het Noordpoolgebied naar olie op zoek te gaan, maar die overeenkomst werd drie jaar geleden geblokkeerd door de internationale sancties die tegen Rusland waren uitgesproken wegens de annexatie van de Krim en de militaire interventies in Oost-Oekraïne. Arktika In de Verenigde Staten was de ontginning van fossiele brandstoffen in Alaska door vertrekkend president Barack Obama in december vorig jaar verboden, maar zijn opvolger Donald Trump heeft inmiddels al stappen ondernomen om dat moratorium in te trekken. Volgens waarnemers zullen de lage energieprijzen en de gemakkelijke toegang tot schaliegas de Amerikaanse producenten er echter mogelijk van weerhouden om de reserves van de Noordpool aan te boren. Een aantal Amerikaanse veiligheidsspecialisten zeggen anderzijds dat het land zijn aanwezigheid in de regio moet versterken om een tegengewicht te vormen tegen de Russische plannen in het gebied. Rusland heeft bij de Verenigde Naties een herziening van de eigendomsrechten op een gedeelte van de Noordpool gevraagd. Rusland heeft in de regio ook al een aantal militaire luchtmachtbasissen geopend. Op de scheepswerven van Sint-Petersburg wordt bovendien de Arktika, de grootste nucleaire ijsbreker van de wereld, gebouwd. (mah) The post Rusland vindt olie op de Noordpool appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 37. 'Google, Amazon en Alibaba zijn een beetje de Verenigde Oost-Indische Compagnie van het internet' (07/07/2017 - Knack)
  'Zoals in het verleden de grote winsten afhingen van de dominantie op zee, hangen winsten vandaag af van de dominantie op het internet', zegt Jonathan Holslag (VUB).
  [naar artikel]
 38. Rusland start met aanleg snel internet in Noordpoolgebied (01/12/2020 - Express)
  Rusland is gestart met de aanleg van een snelle internetverbinding in het Noordpoolgebied. De digitale infrastructuur moet vooral worden gebruikt... The post Rusland start met aanleg snel internet in Noordpoolgebied appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 39. ‘Nucleaire Titanic’ op weg naar uiterste noorden van Siberië (23/08/2019 - De Morgen)
  De eerste drijvende kerncentrale ter wereld is vrijdag vanuit de Russische havenstad Moermansk vertrokken naar het uiterste einde van Siberië. Milieuorganisatie Greenpeace waarschuwt voor de gevaren van de ‘nucleaire Titanic’, maar volgens het Russische kernenergiebedrijf Rosatom is de Akademik Lomonosov volkomen veilig.
  [naar artikel]
 40. Klimaat in noordpoolgebied verandert razendsnel (29/09/2016 - De Redactie)
  De opwarming in het noordpoolgebied gebeurt dubbel zo snel als in andere delen van de wereld. zegt de Wereld Metereologische Organisatie in Genève.
  [naar artikel]
 41. Noordpoolgebied warmt nog sneller op dan gedacht (20/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  De opwarming van het Noordpoolgebied is nog sneller vooruitgegaan dan tot dusver is aangenomen.
  [naar artikel]
 42. Veertien doden bij brand in mysterieuze Russische onderzeeër (03/07/2019 - VRT NWS)
  Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de brand in een Russische onderzeeër gisteren. Daarbij zijn veertien bemanningsleden omgekomen. Het Russisch ministerie van Defensie zegt dat de duikboot wetenschappelijk onderzoek uitvoerde op de bodem van de oceaan, in de buurt van het Noordpoolgebied. Maar volgens Russische onafhankelijke media gaat het mogelijk om de geheimzinnige AS-12: een kleine kernonderzeeër die gebruikt wordt voor uiterst gevoelige missies.
  [naar artikel]
 43. Woensdag gaan 8 landen in discussie over de toekomst van de Noordpool, maar hoe wordt het Noordpoolgebied gedefinieerd? (17/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Woensdag gaan 8 landen in discussie over de toekomst van de Noordpool, maar hoe wordt het Noordpoolgebied gedefinieerd? Woensdag 19 mei begint in het IJslandse Reykjavik de XXIIe Ministeriële Raad voor de Noordpool (Arctic Council Summit). Anthony Blinken, de nieuwe chef van de Amerikaanse diplomatie zal er voor het eerst zijn Russische homoloog Sergei Lavrov ontmoeten. Rusland heeft in 2021 – 2023 het roterend voorzitterschap van het orgaan. De klimaatwijziging heeft de geopolitieke belangen van […] Lees dit artikel: Woensdag gaan 8 landen in discussie over de toekomst van de Noordpool, maar hoe wordt het Noordpoolgebied gedefinieerd?
  [naar artikel]
 44. Deense inlichtingendienst: ‘Grootmachten dreigen veiligheid noordpoolgebied verder te destabiliseren’ (16/12/2020 - Express)
  De toenemende aanwezigheid van Rusland, China en de Verenigde Staten in het noordpoolgebied kan op de veiligheid van de regio... The post Deense inlichtingendienst: ‘Grootmachten dreigen veiligheid noordpoolgebied verder te destabiliseren’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 45. Nieuwe gascentrales moeten duurzame toekomst garanderen (15/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Nieuwe gascentrales moeten duurzame toekomst garanderen Bedrijven die in de loop van de volgende jaren in België een gascentrale willen bouwen, zullen er daarbij moeten voor zorgen dat hun activiteiten op termijn uitstootvrij kunnen worden georganiseerd. Dat staat in de voorwaarden die de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas (Creg) voor de bouw van nieuwe krachtcentrales heeft gesteld. België […] Lees dit artikel: Nieuwe gascentrales moeten duurzame toekomst garanderen
  [naar artikel]
 46. Verschuilt Rusland een superwapen in het Noordpoolgebied? (05/04/2021 - Express)
  Rusland is in het Arctische gebied een grote militaire aanwezigheid aan het opbouwen en nieuwe wapens aan het testen die geschikt zijn voor het koude klimaat. Volgens de Russen gaat het om een poging om de noordelijke flank van het land beschermen en een nieuwe scheepvaartroute tussen Europa en Azië te verzekeren. Maar volgens het […] The post Verschuilt Rusland een superwapen in het Noordpoolgebied? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 47. Iran plaatst moderne Russische raketten rond nucleaire installatie (30/08/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider2.demorgen-cdn.be/photo/iran-plaatst-moderne-russische-raketten-rond-nucleaire-installatie/mruw6lzvg4ztqmjqge4c6rsxf43dimq/101226eb78f10af4290779614b0d99e5ff5bd25789ab0d13e092907a2ca9c169/fitwidth_642x0_57381018.jpg?v=pVmCPzX
  [naar artikel]
 48. Russisch mijnbouwbedrijf opnieuw in opspraak door illegale lozing in Noordpoolgebied (29/06/2020 - Express)
  Een vestiging van het Russisch mijnbouwconcern Norilsk Nickel in het Noordpoolgebied heeft de milieuvoorschriften overtreden door afvalwater in de omliggende... The post Russisch mijnbouwbedrijf opnieuw in opspraak door illegale lozing in Noordpoolgebied appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 49. Van grote kernramp tot grote kunstvorm (12/04/2019 - De Morgen)
  Een geigerteller lijkt geen overbodige luxe in het Hasseltse Z33. In Perpetual Uncertainty onderzoeken hedendaagse kunstenaars hoe we moeten omspringen met het nucleaire tijdperk.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.