Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2021
09:15 uur

Britten sturen aan op nieuwe brexitregeling voor Noord-Ierland

De Tijd

21/07/2021 - 17:34

17:21 De Britse regering dringt bij Europa aan op een grondige bijsturing van het akkoord dat de handel met Noord-Ierland regelt sinds de brexit. Maar Brussel gooit de deur naar een heronderhandeling meteen...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Perfecte storm raast over Noord-Ierland (08/04/2021 - De Tijd)
  15:24 Noord-Ierland zit al een week in de greep van straatgeweld. Ongenoegen over de brexitregeling voor de provincie voedt het protest. Ook recente raids in criminele milieus en een algemeen unionistisch m...
  [naar artikel]
 2. Corona of brexit? Spelletje zwartepieten over lege winkelrekken in Noord-Ierland (21/01/2021 - VRT NWS)
  De bevoorrading van verse voedingswaren in Noord-Ierland zijn al enkele weken een probleem. Over de oorzaak van de lege rekken zijn verschillende politici het oneens. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney gaat in de aanval tegen de Britse minister voor Noord-Ierland. "Niet corona maar de brexitregeling is de oorzaak", zegt hij.
  [naar artikel]
 3. Geweld in Noord-Ierland: 'Het is zoals in Berlijn: in de hoofden van mensen zal de muur blijven staan' (20/04/2021 - Knack)
  De pro-Britse unionisten in Noord-Ierland voelen zich zwaar bedrogen door de brexit. Terwijl premier Boris Johnson in Londen triomfeert met zijn vaccinatieprogramma, beseffen de Britten in Noord-Ierland dat het Verenigd Koninkrijk van hen wegglipt. Knack nam de temperatuur op in een woelig Belfast.
  [naar artikel]
 4. Britten willen ook na de brexit zonder controle de grens over naar Ierland (16/08/2017 - De Redactie)
  De Britse regering wil na de brexit geen 'harde grens' tussen Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, en Ierland.
  [naar artikel]
 5. Macron schaart zich achter Merkel: 'Het is aan VK om alternatieve oplossing te vinden voor Iers grensprobleem' (22/08/2019 - Knack)
  Als de Britten de Ierse backstop - een element in het echtscheidingsakkoord om nieuwe grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden, door het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de EU te houden - niet willen, dan moeten ze zelf met een alternatief komen.
  [naar artikel]
 6. Ivan Ollevier: "Britten bieden nog steeds geen oplossing voor grens met Ierland" (02/03/2018 - VRT NWS)
  Vandaag gaf de Britse premier Theresa May een speech over hoe zij de samenwerking met de EU ziet na de brexit. VRT NWS-journalist Ivan Ollevier volgde de speech. Volgens hem bieden de Britten nog steeds geen oplossing voor de grens tussen Noord-Ierland en Ierland.
  [naar artikel]
 7. Europakenner Rob Heirbaut: "De tijd raakt op voor de Britten" (28/02/2018 - VRT NWS)
  Hoe wordt de grens tussen Ierland en Noord-Ierland geregeld na de brexit? Op die vraag lijken de Britten voorlopig geen antwoord te hebben. Het geduld van de EU raakt stilaan op. VRT NWS Europakenner Rob Heirbaut geeft uitleg over het laatste conflict tussen de Britse premier Theresa May en EU-onderhandelaar Michel Barnier.
  [naar artikel]
 8. 'Brexit kan slachtoffer worden van regeringscrisis in Noord-Ierland' (13/01/2017 - De Tijd)
  20:07 Eventuele nieuwe verkiezingen in Noord-Ierland kunnen verreikende gevolgen hebben.
  [naar artikel]
 9. De Britten zijn voor het eerst in jaren eensgezind verontwaardigd over de Europese Unie (03/02/2021 - VRT NWS)
  Dat je beter omzichtig omspringt met wat er in Noord-Ierland gebeurt, bewijzen de gebeurtenissen van de voorbije dagen in de haven van Belfast. Dreigementen en intimidatie hebben ertoe geleid dat de douaneautoriteiten hun activiteiten hebben opgeschort. Noord-Ierland blijft, ook na meer dan twintig jaar vrede, explosief. Dat was de Europese Commissie even uit het oog verloren.
  [naar artikel]
 10. Ieren en Noord-Ieren eensgezind: ‘Noord-Ierland op termijn weg uit het Verenigd Koninkrijk’ (23/04/2021 - Express)
  Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft ook in Noord-Ierland voor grote commotie gezorgd. De brexit heeft de spanningen in de volatiele regio opnieuw hoger doen oplopen. Weinigen verwachten dat Noord-Ierland over een kwarteeuw nog altijd een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk zal zijn. Dat blijkt uit een rapport van het […] Lees dit artikel: Ieren en Noord-Ieren eensgezind: ‘Noord-Ierland op termijn weg uit het Verenigd Koninkrijk’
  [naar artikel]
 11. Zes universiteiten onderzoeken eenmaking Ierland en Noord-Ierland (22/07/2020 - VRT NWS)
  Zes grote universiteiten gaan samen onderzoeken of de inwoners van Noord-Ierland het zien zitten om zich bij Ierland aan te sluiten. Het kan een opstap zijn naar een referendum over eenwording van het eiland.
  [naar artikel]
 12. Regeringscrisis in Noord-Ierland mogelijk hinderpaal voor brexit (13/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Noord-Ierland dreigt als gevolg van een regeringscrisis af te stevenen op nieuwe verkiezingen. Onder meer in het politieke magazine Politico
  [naar artikel]
 13. Crisisberaad over Noord-Ierland: Europese Commissie wijst Britten op gebrekkige controles (11/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie vindt dat het Verenigd Koninkrijk de speciale Brexit-afspraken over Noord-Ierland niet naar behoren toepast. Dat blijkt uit een brief die vicevoorzitter Maros Sefcovic naar Londen heeft gestuurd in de aanloop naar zijn bezoek aan de Britse minister Michael Gove.
  [naar artikel]
 14. Crisisberaad over Noord-Ierland: Europese Commissie wijst Britten op gebrekkige controles (11/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie vindt dat het Verenigd Koninkrijk de speciale brexit-afspraken over Noord-Ierland niet naar behoren toepast. Dat blijkt uit een brief die vicevoorzitter Maros Sefcovic naar Londen heeft gestuurd in de aanloop naar zijn bezoek aan de Britse minister Michael Gove.
  [naar artikel]
 15. [VIDEO] - Zullen Ieren vlot naar Nood-Ierland kunnen blijven gaan na de brexit? (11/05/2017 - De Redactie)
  De grens tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland loopt dwars door Carlingford Lough. De ondernemers daar maken zich zorgen als Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, uit de Europese Unie stapt.
  [naar artikel]
 16. Protesten gepland in Noord-Ierland tegen 'langste regeringsvorming ooit' (28/08/2018 - De Morgen)
  In Noord-Ierland zijn vanavond een reeks protestdemonstraties gepland tegen het feit dat de regio al 589 dagen zonder regering zit.  Een oplossing voor Noord-Ierland lijkt nog ver weg: ten vroegste in de herfst zouden er opnieuw formatiegesprekken worden gevoerd.
  [naar artikel]
 17. “Brexit-oplossing voor Noord-Ierland zet deur voor ontwijking van douanerechten open" (18/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De regeling rond Noord-Ierland in het nieuwe brexitakkoord tussen de Europese Unie en de Britse regering, brengt heel wat praktische problemen met...
  [naar artikel]
 18. [VIDEO] - Brexit-vrees in Noord-Ierland: "Ik vrees dat prikkeldraad hier terugkeert" (06/06/2017 - De Redactie)
  Donderdag trekken de Britten naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Over de gevolgen van de brexit houden de Noord-Ieren hun hart vast, dat kan VRT-collega Veerle de Vos vaststellen. Zij was op pad met een boer die vreest dat er een nieuwe "hard border" komt tussen noord en zuid.
  [naar artikel]
 19. Wat staat er nu eigenlijk in die brexitdeal? (15/11/2018 - VRT NWS)
  585 pagina's dik is het ontwerpakkoord over de brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Hoe zit dat nu met immigratie? Blijft handel tussen Britten en Europeanen makkelijk? En wat met de grens tussen EU-lid Ierland en Noord-Ierland? Dit zijn de belangrijkste elementen uit de deal.
  [naar artikel]
 20. Britten vrezen Noord-Ierse aanslagen (10/04/2019 - De Morgen)
  Het dreigingsniveau van terrorisme gelinkt aan Noord-Ierland is in Groot-Brittannië verhoogd naar 'substantieel'. Het gaat om het derde niveau van vijf. Een aanslag is 'een grote mogelijkheid'.
  [naar artikel]
 21. Premier Noord-Ierland kondigt ontslag aan (28/04/2021 - De Tijd)
  21:44 Arlene Foster gooit de handdoek in de ring als premier van Noord Ierland, na een interne revolte in haar partij. Haar ontslag komt op een moment dat de spanningen in Noord-Ierland hoog oplopen.
  [naar artikel]
 22. Campagne gestart voor nieuw referendum over brexitregeling (16/04/2018 - Knack)
  Er is een nieuwe campagne gelanceerd voor een referendum over het exit-akkoord van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De initiatiefnemers vinden dat de Britten - en niet enkel hun verkozenen - het laatste woord moeten krijgen over de regeling.
  [naar artikel]
 23. “Brexit kan slachtoffer worden van regeringscrisis in Noord-Ierland” (13/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Noord-Ierland dreigt als gevolg van een regeringscrisis af te stevenen op nieuwe verkiezingen. Onder meer in het politieke magazine Politico waarschuwen waarnemers dat dit scenario wel eens een ernstige hinderpaal kan vormen voor de Britse uittredingsonderhandelingen uit de EU.
  [naar artikel]
 24. Noord-Ierland krijgt eerste Lidl met een café (13/03/2020 - Express)
  De Duitse supermarktgroep Lidl reserveert in zijn nieuwe vestiging in de Noord-Ierse gemeente Dundonald, ten oosten van Belfast, ruimte voor... The post Noord-Ierland krijgt eerste Lidl met een café appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 25. EU op ramkoers met Britten over Ierse grenskwestie in brexit: "Geen enkele premier zal dit ooit aanvaarden" (28/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Om te vermijden dat er na de brexit een 'harde grens' ontstaat tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland, moet de economie op het hele Ierse...
  [naar artikel]
 26. Noord-Ierland geraakt niet uit politieke impasse (14/02/2018 - VRT NWS)
  In Noord-Ierland is er "momenteel geen vooruitzicht" op een akkoord tussen de Republikeinse Sinn Fein en de nationalistische DUP om opnieuw de macht te delen. Dit heeft de leider van de DUP, Arlene Foster, gezegd, melden de Britse zenders BBC en Sky. De politieke impasse in Noord-Ierland duurt al dertien maanden.
  [naar artikel]
 27. "Brexit-akkoord binnen een week, maar controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland" (10/10/2018 - VRT NWS)
  Tegen volgende week woensdag kan er een akkoord zijn tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de brexit. Wel staat EU-onderhandelaar Michel Barnier op controles op industriële goederen tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland, een heikel punt voor de Britten.
  [naar artikel]
 28. Man in Noord-Ierland aangeklaagd na hoesten op agenten (26/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Noord-Ierland is een man aangeklaagd nadat hij op agenten had gehoest, terwijl hij zei dat hij door het nieuwe coronavirus is besmet. Dat heeft...
  [naar artikel]
 29. Theresa May morgen naar Noord-Ierland (04/02/2019 - Metro)
  De Britse premier Theresa May gaat morgen naar Noord-Ierland voor een bezoek aan de grens met Ierland. Dat heeft een woordvoerder van de premier bevestigd, melden Britse media. Ze zal er ook een speech geven over de “vastberadenheid van de regering om een harde grens met Ierland te vermijden”. De Ierse grens is een bijzonder gevoelig punt in het brexitdebat. De ratificatie van het echtscheidingsverdrag met de EU in het Britse parlement loopt spaak, precies omdat de noodregeling om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden – de backstop in het jargon – voor veel Conservatieve brexiteers onaanvaardbaar is. Premier Theresa May kreeg vorige week van het parlement de opdracht om in Brussel “alternatieve regelingen” te bedisselen, maar daar is bij de 27 anderen maar weinig animo voor. Op initiatief van brexitminister Stephen Barclay is er een ‘Alternative Arrangements Working Group’ opgericht in het parlement, die nu aan drie dagen van debat begint. De werkgroep telt zowel leden van de Conservatieven als van Labour, en moet uitmaken wat de Britten nu precies verstaan onder de beruchte alternatieve regelingen. bron: Belga Het bericht Theresa May morgen naar Noord-Ierland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Verkiezingen: Brexit dreigt Noord-Ierland opnieuw te verscheuren - Veerle de Vos (02/03/2017 - De Redactie)
  In Noord-Ierland staat een vredesmuur tussen katholieken en protestanten. Maar na de verkiezingen van vandaag lijkt die opnieuw een oorlogsmuur te worden. De brexit-discussie dreigt de oude bloedige tegenstellingen opnieuw op te roepen. Is de vrede in Noord-Ierland in gevaar?
  [naar artikel]
 31. Noord-Ierland is 100 jaar, reden tot feest? We vroegen het de Noord-Ieren zelf: "Denk niet dat we 110e verjaardag halen" (03/05/2021 - VRT NWS)
  Op 3 mei 1921 werd het Ierse eiland gesplitst in een noordelijk en een zuidelijk deel. De Ierse Republiek werd een jaar later onafhankelijk, Noord-Ierland bleef een deel van het Verenigd Koninkrijk en ging door de donkere jaren van de Troubles. Na 20 jaar vrede veroorzaakt de brexit weer onrust. Wat betekent dat voor de toekomst van Noord-Ierland?
  [naar artikel]
 32. Vroeger IRA-kopstuk Martin McGuinness (66) overleden (21/03/2017 - De Redactie)
  Als onderhandelaar van Sinn Féin speelde hij een belangrijke rol bij het vredesproces in Noord-Ierland. Van 2007 tot januari was hij vice-premier voor Noord-Ierland.
  [naar artikel]
 33. “EU en Britten dichtbij akkoord over Noord-Ierse kwestie” (22/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn dichtbij een overeenkomst die spanningen rond douanecontroles in Noord-Ierland moet verhelpen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van zowel Britse als Brusselse functionarissen.
  [naar artikel]
 34. Premier Michel aan Ierse grens: "Wat hier gebeurt na de brexit is ook belangrijk voor België" (24/05/2018 - VRT NWS)
  Tijdens zijn tweedaags bezoek aan het Verenigd Koninkrijk en Ierland bezocht premier Charles Michel (MR) vandaag de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Noord-Ierland ligt in het VK en zal dus na de brexit buiten de Europese Unie vallen. Maar Ierland blijft wel deel van de EU. Er is nog geen akkoord over hoe de grenscontroles zullen verlopen. Volgens Michel heeft deze beslissing ook invloed op ons land.
  [naar artikel]
 35. Bom gevonden aan vrachtwagen in Noord-Ierland (06/02/2020 - Metro)
  De politie van Noord-Ierland heeft een bom gevonden die was bevestigd aan een vrachtwagen. De vondst kwam na een tip over de aanwezigheid van een bomvoertuig op een veerboot in de nacht van de brexit. De politie houdt “dissidente republikeinen” verantwoordelijk. De politie van Noord-Ierland legde uit op 31 januari informatie te hebben gekregen over een springtuig in een vrachtwagen, die die avond met een veerboot zou reizen tussen Noord-Ierland en Schotland. Een zoektocht leverde niets op. Slechts enkele dagen later, in een industriezone in Noord-Ierland op een veertigtal kilometer ten westen van Belfast, is dankzij nieuwe informatie een springtuig gevonden aan een vrachtwagen. Volgens de politie gaat het om dissidente republikeinen die “perfect wisten dat dit de chauffeur, automobilisten en het publiek het risico deed lopen op verwondingen of de dood”. Noord-Ierland was decennialang verscheurd door een sektarisch conflict. Katholieke nationalisten wilden een verenigd Ierland, terwijl protestantse unionisten in het Verenigd Koninkrijk wilden blijven. Na een vredesproces dat leidde tot de machtsdeling in het gebied, maakte het Ierse Republikeinse Leger (IRA) in 2005 officieel een einde aan het geweld. Verschillende kleine groepen van dissidente republikeinen voeren wel nog aanslagen uit en beweren de IRA te vertegenwoordigen. Bron: Belga   Het bericht Bom gevonden aan vrachtwagen in Noord-Ierland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. THE JAPANESE POPSTARS Controlling Your Allegiance Dance met inhoud uit Noord-Ierland (10/04/2019 - De Morgen)
  Noord-Ierland heeft zich niet echt onbetuigd gelaten als het erop aankomt fijne rockgroepjes de wijde wereld in te sturen. The Undertones, Ash, The Divine Comedy, Snow Patrol en uiteraard Van Morrisson zelf wisten zich stuk voor stuk tot referenties op te werpen, maar qua elektronische dancemuziek bleef de regio enigszins achter. Dat wordt met Controlling Your Allegiance van The Japanese Popstars in één klap goedgemaakt.
  [naar artikel]
 37. LIVE - Theresa May wil uitstap uit EU de "historische vooruitgang in Noord-Ierland niet laten kapotmaken" (02/03/2018 - De Morgen)
  De Britse premier Theresa May heeft in haar langverwachte brexitspeech deze namiddag in het Mansion House in Londen benadrukt dat ze de vrede in Noord-Ierland en de eenheid van het Verenigd Koninkrijk niet in gevaar wil laten brengen door de uitstap uit de EU. "Een grens in de Ierse Zee zou even onaanvaardbaar zijn tussen Noord-Ierland en Ierland", aldus de premier.
  [naar artikel]
 38. Troubles in Noord-Ierland, de loden jaren (15/01/2018 - Knack)
  Met het Goedevrijdagakkoord kwam er in 1998 een einde aan het conflict in Noord-Ierland tussen Britsgezinde protestanten en Iersgezinde katholieken. Vandaag geldt het Noord-Ierse vredesproces wereldwijd als een succesverhaal. Maar hoe ontstonden de troubles?
  [naar artikel]
 39. Bijna kwam er een ‘harde grens’ tussen Ierland en Noord-Ierland, met dank aan de vaccindiscussie (30/01/2021 - De Morgen)
  De Europese Commissie stond gistren op het punt het vrij verkeer van goederen over de veelbesproken grens tussen Ierland en Noord-Ierland aan banden te leggen, uit angst dat vaccins via ‘de achterdeur’ het Verenigd Koninkrijk binnenkomen. Na veel kritiek heeft de Europese Commissie uiteindelijk afgezien van dit draconische voornemen.
  [naar artikel]
 40. Britse parlement steunt recht op abortus en homohuwelijk in Noord-Ierland (09/07/2019 - VRT NWS)
  De Britse parlementsleden hebben amendementen goedgekeurd om het recht op abortus en op het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht uit te breiden tot Noord-Ierland, als tegen 21 oktober geen nieuwe regering gevormd is voor deze regio.
  [naar artikel]
 41. Nieuw geweld in Noord-Ierland? Loyalisten boos om 'brexitverraad' (30/10/2019 - Knack)
  Paramilitaire organisties dreigen met 'actie' als Noord-Ierland van de rest van het Verenigd Koninkrijk wordt losgekoppeld.
  [naar artikel]
 42. Akkoord over gedeeld bestuur in Noord-Ierland: Givan wordt premier, O'Neill vicepremier (17/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De unionistische partij DUP en de republikeinse partij Sinn Féin hebben donderdag een akkoord bereikt over het behoud van het gedeeld bestuur in Noord-Ierland. Dat heeft de Britse regering bekendgemaakt. Paul Givan (DUP) wordt de premier van de Noord-Ierse regering, Michelle O'Neill (Sinn Féin) neemt de taak van vicepremier op zich, meldt de BBC. Zo wordt een nieuwe politieke crisis in Noord-Ierland afgewend en blijven vervroegde verkiezingen uit.
  [naar artikel]
 43. Recht op abortus en homohuwelijk voortaan legaal in Noord-Ierland (22/10/2019 - Metro)
  In Noord-Ierland is sinds dinsdag het recht op abortus en het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht gelegaliseerd. De Britse parlementsleden keurden de wijzigingen goed in juli, op voorwaarde dat er tegen 21 oktober om middernacht geen nieuwe Noord-Ierse regering gevormd kon worden. Londen beheert de lopende zaken van de regio, die sinds januari 2017 geen regering heeft. De Assemblee van Noord-Ierland kwam maandag nog samen, maar er werd sowieso niet verwacht dat de regering, die sinds januari 2017 opgeschort is, voor de deadline weer tot stand zou komen. Met de nieuwe wet kunnen vrouwen hun zwangerschap stopzetten als er een risico bestaat voor hun mentale of fysieke gezondheid, in geval van ernstige en fatale foetale afwijkingen, of na verkrachting of incest. In het Verenigd Koninkrijk is abortus sinds 1967 toegelaten, maar in Noord-Ierland was de ingreep verboden tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Overtreders riskeerden een levenslange gevangenisstraf krachtens een wet uit 1861. Bron: Belga   Het bericht Recht op abortus en homohuwelijk voortaan legaal in Noord-Ierland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Recht op abortus en homohuwelijk voortaan legaal in Noord-Ierland (22/10/2019 - Metro)
  In Noord-Ierland is sinds dinsdag het recht op abortus en het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht gelegaliseerd. De Britse parlementsleden keurden de wijzigingen goed in juli, op voorwaarde dat er tegen 21 oktober om middernacht geen nieuwe Noord-Ierse regering gevormd kon worden. Londen beheert de lopende zaken van de regio, die sinds januari 2017 geen regering heeft. De Assemblee van Noord-Ierland kwam maandag nog samen, maar er werd sowieso niet verwacht dat de regering, die sinds januari 2017 opgeschort is, voor de deadline weer tot stand zou komen. Met de nieuwe wet kunnen vrouwen hun zwangerschap stopzetten als er een risico bestaat voor hun mentale of fysieke gezondheid, in geval van ernstige en fatale foetale afwijkingen, of na verkrachting of incest. In het Verenigd Koninkrijk is abortus sinds 1967 toegelaten, maar in Noord-Ierland was de ingreep verboden tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Overtreders riskeerden een levenslange gevangenisstraf krachtens een wet uit 1861. bron: Belga   Het bericht Recht op abortus en homohuwelijk voortaan legaal in Noord-Ierland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Recht op abortus en homohuwelijk voortaan legaal in Noord-Ierland (22/10/2019 - Metro)
  In Noord-Ierland is sinds dinsdag het recht op abortus en het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht gelegaliseerd. De Britse parlementsleden keurden de wijzigingen goed in juli, op voorwaarde dat er tegen 21 oktober om middernacht geen nieuwe Noord-Ierse regering gevormd kon worden. Londen beheert de lopende zaken van de regio, die sinds januari 2017 geen regering heeft. De Assemblee van Noord-Ierland kwam maandag nog samen, maar er werd sowieso niet verwacht dat de regering, die sinds januari 2017 opgeschort is, voor de deadline weer tot stand zou komen. Met de nieuwe wet kunnen vrouwen hun zwangerschap stopzetten als er een risico bestaat voor hun mentale of fysieke gezondheid, in geval van ernstige en fatale foetale afwijkingen, of na verkrachting of incest. In het Verenigd Koninkrijk is abortus sinds 1967 toegelaten, maar in Noord-Ierland was de ingreep verboden tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Overtreders riskeerden een levenslange gevangenisstraf krachtens een wet uit 1861. bron: Belga Het bericht Recht op abortus en homohuwelijk voortaan legaal in Noord-Ierland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Noord-Ierland sluit razend populaire Game of Thrones-weg af (11/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Bregagh Road in Noord-Ierland wordt deels afgesloten uit angst voor schade aan de historische bomen. Hordes toeristen komen jaarlijks naar de...
  [naar artikel]
 47. Wat betekent de brexit voor Noord-Ierland, het einde van een fragiele vrede? (15/12/2017 - VRT NWS)
  De grens tussen Ierland en Noord-Ierland is een belangrijke kwestie in de brexitonderhandelingen. Een harde grens, een zachte grens of geen grens, wat wordt het? En hoe denken de inwoners van Noord-Ierland zelf over de kwestie? "Terzake"-reporter Lauwke Vandendriessche bezocht de stad Londonderry/Derry. De naam van de stad alleen al ligt gevoelig en weerspiegelt de oude verdeeldheid tussen katholieken en protestanten. En de grens tussen voor en tegen brexit volgt dezelfde religieuze scheidingslijn.
  [naar artikel]
 48. Doet brexit Noord-Ierland weer ontploffen? (24/01/2019 - De Morgen)
  De vrees groeit dat de brexit voor een nieuwe golf van geweld in Noord-Ierland zal zorgen. Daar ontplofte zaterdag een bomauto en werden er nadien nog drie incidenten gemeld. De vijandschap tussen Brits- en Iersgezinden is er nooit volledig weggeëbd en het afscheid van Europa dreigt de oude wonden open te rijten.
  [naar artikel]
 49. Noord-Ierland laat ongeveer 200 gedetineerden vrij om “de coronacrisis het hoofd te bieden” (30/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Noord-Ierland hebben de gerechtelijke autoriteiten aangekondigd dat ze bijna 200 gevangenen gaan vrijlaten om zo te gevangenispopulatie te...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.