Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 August 2021
17:10 uur

Dokter Luc Beaucourt over de waterramp: “We hebben niet de juiste boten”

Gazet van Antwerpen

21/07/2021 - 19:27

Dr. Luc Beaucourt (73) is nog altijd actief als medisch coördinator bij VAB Pechbijstand. Wie op reis ziek valt of gewond raakt, kan zomaar de bekende voormalige spoedarts aan de lijn krijgen. Beaucourt volgde de hulpoperaties na de waterramp met de belangstelling van een ervaringsdeskundige. “Ze hebben hier niet de juiste boten voor.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vier vragen aan spoedarts Luc Beaucourt over de aanpak van de zondvloed: “Klimaatopwarming, ja. Maar wie had verwacht dat het water zou zijn?” (22/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  De rampendokter. Zo noemden ze hem wel eens. De cycloon in Myanmar, de aardbeving in Haïti, de tsunami op Sumatra… bij geen internationale rampen waar spoedarts Luc Beaucourt niet ging helpen. Vandaag is hij 73 en met pensioen. De reddingswerken na de waterramp in Wallonië volgde hij op de voet.
  [naar artikel]
 2. Dokter Beaucourt (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 3. Dokter Beaucourt: ‘Haïti humanitair de moeilijkste missie’ (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 4. Beaucourt en Colemont, beiden dokter én activist: “Info, emo en wat humor erbij” (23/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Dat Luc Beaucourt (71) zijn stoelgang nog nooit heeft laten controleren, daar schrikt Luc Colemont (62) toch van. Colemont, die het tot zijn missie heeft gemaakt om Vlaanderen darmkankervrij te krijgen, wil betere cijfers zien. Daarom trekt hij al jaren de boer op met een lezing over darmkanker. Donderdag was het zijn vijfhonderdste – sinds hij ze begon te tellen. Vlak daarvoor spraken we hem samen met zijn “oude vriend” Beaucourt, de spoedarts die dertien jaar lang meer dan achtduizend voordrachten hield in zijn eigen strijd, tegen de weekendongevallen. “We kwamen elkaar eens ’s avonds laat tegen in de McDonald’s in Kontich, na onze zoveelste ‘optredens’ ergens in Vlaanderen. Zie ons hier nu zitten, zeiden we tegen mekaar.”
  [naar artikel]
 5. Altijd als eerste ter plaatse, “maar daardoor mijn eigen kinderen niet groot zien worden”: hoe is het nog met Luc Beaucourt? (08/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hij is zonder twijfel de bekendste spoedarts die Vlaanderen ooit kende. Luc Beaucourt (72) trok talloze keren het land rond met een choquerende...
  [naar artikel]
 6. “Verbied selfies bij ongevallen met wet” (18/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Er is nood aan een wet die toeschouwers verbiedt om beelden te maken bij een ongeval of politieactie. Dat zegt dokter Luc Beaucourt, die een jarenlange ervaring heeft als urgentiearts. Hij reageert daarmee op een artikel in onze dinsdagkrant. Hulpverleners uitten daarin hun ongenoegen over fotograferende omstanders tijdens interventies.
  [naar artikel]
 7. B-Fast-stichter Luc Beaucourt striemend over treuzelende Belgische hulp aan Libanon: “24 uur heb je. Later heeft geen zin meer” (08/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  "Binnen de 24 uur na een ramp moét je met je team ter plaatse zijn. Kom je drie dagen later toe, heeft het geen zin meer." Dat zegt dokter Luc...
  [naar artikel]
 8. Koning Filip focust in 21 juli-toespraak op waterramp en coronacrisis: “Ik vertrouw op onze kracht om op te veren” (20/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Op deze dag van nationale rouw focuste koning Filip (61) in z'n jaarlijkse 21 juli-toespraak op de zware gevolgen van de coronacrisis en de waterramp van afgelopen week. Onze vorst loofde daarnaast de golf van solidariteit die ontstond na het noodweer en prees ons land voor de goede samenwerking, onder meer op het vlak van vaccinaties. “In deze moeilijke tijden hebben we stand kunnen houden door terug te gaan naar de essentie: onze menselijkheid.”
  [naar artikel]
 9. Luc Beaucourt kondigt op 70ste verjaardag nieuwe missie aan: “Mijn laatste zending moet absoluut Myanmar zijn” (29/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Gewezen spoedarts Luc Beaucourt vertrekt eind mei, begin juni op een laatste hulpverleningsmissie, naar de uitgedreven Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh. Daarvoor gaat hij op zoek naar 30.000 euro, maar eerst gaat hij genieten van een Noorse cruise ter gelegenheid van zijn 70ste jaardag.
  [naar artikel]
 10. Miss België gaat helpen in rampgebied na watersnood: “Alsof ik in Afrika was, zo schrijnend” (03/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De kroon van ons lands mooiste op het hoofd, haar hart op de juiste plaats. Miss België Kedist Deltour (24) reed gisteren met een auto vol elektrische huishoudtoestellen en een camionette vol eten en kleding richting Trooz en Verviers om er de slachtoffers van de waterramp te helpen.
  [naar artikel]
 11. IN BEELD. De meest ongepaste selfies (19/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  “Er is nood aan een wet die toeschouwers verbiedt om beelden te maken bij een ongeval of politieactie”, zegt dokter Luc Beaucourt vandaag in onze krant. Want wat blijkt: steeds vaker nemen mensen selfies op plaatsen van onheil. Wij verzamelden enkele van de meest ongepaste selfies. Bij een brand, een neergestort vliegtuig, tijdens een zelfmoordpoging of breed lachend langs de gijzelaar van je vliegtuig, tegenwoordig kan het allemaal.
  [naar artikel]
 12. Wie ziek is, 'slikt' niet meer zomaar alles van de dokter (19/02/2018 - Knack)
  Huisartsen zien steeds meer mensen die via Google hebben opgezocht welke aandoening ze hebben en niet meer zomaar alles aannemen wat de dokter zegt. Belgische onderzoekers hebben daar nu een oplossing voor.
  [naar artikel]
 13. De rechte lijn van Luc Beaucourt (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 14. Anderlecht schuift Antwerpse dokter Chris Goossens alweer aan de kant (24/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Opvallend: de medische interventies bij Anderlecht werden in Moeskroen niet meer gedaan door dokter Chris Goossens, maar wel door dokter Kristof Sas. Navraag leert ons dat dokter Sas opnieuw aangesteld is als hoofd is van de medische dienst bij paars-wit en dat dokter Goossens aan de kant werd geschoven.
  [naar artikel]
 15. ‘Helden van hier’ volgt vrijwilligers bij de waterramp (20/07/2021 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 16. Maggie De Block: “We hebben de juiste maatregelen genomen op het juiste moment, we mogen fier zijn” (28/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  “We hebben de juiste maatregelen op het juiste moment genomen”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).
  [naar artikel]
 17. Haar halve leven dokter Ann geweest: ‘Thuis’-actrice Monika Van Lierde neemt na 25 jaar afscheid (23/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Treurnis en tandengeknars in Thuis: de populaire Eén-soap nam donderdagavond afscheid van dokter Ann, een personage dat er al sinds het prille begin bij was. Ook voor Monika Van Lierde (51), die 25 jaar lang de doktersjas van Ann aantrok, is het afscheid niet evident. “Soms bekruipt me nog een gevoel van heimwee, maar ik weet dat ik de juiste beslissing nam. Het is tijd voor iets anders.”
  [naar artikel]
 18. Beaucourt wordt medisch adviseur 'VTM Nieuws' (12/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 19. Spoedarts Beaucourt als verkenner naar Pakistan (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 20. Niet langer de 'juiste man' (09/04/2019 - De Morgen)
  Aimé Van Hecke neemt ontslag als CEO van Sanoma Media Belgium. Plots blijkt dan toch dat hij niet de juiste man op de juiste plaats is om de verkoop van de Belgische juwelen in goede banen te leiden.
  [naar artikel]
 21. Dit is de juiste volgorde van je huidverzorgingsproducten (14/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Was het nu eerst een oogcrème of serum aanbrengen? Een uitgestippelde skincare routine lijkt misschien ingewikkeld, als je de juiste stappen hanteert zie je écht een verschil. De juiste volgorde van je verzorgingsproducten? Dat hebben wij voor jou uitgezocht.
  [naar artikel]
 22. Niels Destadsbader schenkt opbrengst concert aan slachtoffers waterramp (19/07/2021 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 23. Maggie De Block: “De juiste maatregelen op het juiste moment, we mogen trots zijn” (28/05/2020 - Gazet van Antwerpen)
  “We hebben de juiste maatregelen op het juiste moment genomen”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
  [naar artikel]
 24. Komt een vrouw bij de dokter. En die zwijgt (10/04/2019 - De Morgen)
  Wie naar de dokter gaat verwacht een eerlijke diagnose. Ook bij slecht nieuws. Toch durfde een gynaecologe uit Ronse haar patiënt niet te vertellen dat ze kanker had. Daardoor werd ze niet op tijd behandeld en stierf ze. Tegen de dokter en haar vervangster loopt nu een proces.
  [naar artikel]
 25. Geparkeerde auto van dokter volledig vernield na aanrijding: “Gelukkig komen mijn huisbezoeken niet in het gedrang” (03/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Een vrachtwagen reed woensdagochtend de geparkeerde wagen aan van dokter Bart Ingelaere (60) in Beerst. De wagen werd tegen de gevel van het huis van de dokter geduwd en is volledig vernield. “Gelukkig komen de huisbezoeken niet in gevaar”, zegt de dokter.
  [naar artikel]
 26. Maggie De Block: “We hebben de juiste maatregelen genomen op het juiste moment” (28/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  “We hebben de juiste maatregelen op het juiste moment genomen”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).
  [naar artikel]
 27. Vlaamse dokter deelt confronterende foto van tumor: “Ga alsjeblieft naar je dokter bij klachten” (17/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een Vlaamse arts heeft op Twitter een schokkende foto van een darmtumor geplaatst. Het gaat om een kwaadaardig gezwel van ruim tien centimeter. “Ga met klachten naar de dokter of het ziekenhuis. Deze patiënt moet deze tumor gevoeld hebben en is met zijn klachten blijven zitten.” De prognose wordt daar niet beter van, verre van.
  [naar artikel]
 28. Vlaamse dokter deelt confronterende foto van tumor: “Ga alsjeblieft naar je dokter bij klachten” (17/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een Vlaamse arts heeft op Twitter een schokkende foto van een darmtumor geplaatst. Het gaat om een kwaadaardig gezwel van ruim tien centimeter. “Ga met klachten naar de dokter of het ziekenhuis. Deze patiënt moet deze tumor gevoeld hebben en is met zijn klachten blijven zitten.” De prognose wordt daar niet beter van, verre van.
  [naar artikel]
 29. “Tine is gewoon in de steek gelaten”: nieuw euthanasieproces van start tegen dokter Joris Van Hove (11/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Tine kreeg niet de juiste hulp om een moeilijke periode te boven te komen, maar alleen hulp om te sterven. Dat maakt ons diep verdrietig”. Dat heeft de familie van Tine Nys (38), die in 2010 stierf door euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden dinsdag tegen de Dendermondse rechtbank gezegd. Daar is een nieuw euthanasieproces gestart, waarbij dokter Joris Van Hove uit Sint-Niklaas terechtstaat. Relaas van een lange zittingsdag.
  [naar artikel]
 30. Dokter volgt patiënt op na maagverkleining (29/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan, kunnen zich vanaf nu van thuis laten opvolgen door hun dokter. Via een website en een app
  [naar artikel]
 31. Topsporter en dokter Yuhan Tan: “Longen van covidpatiënten zien er echt niet goed uit” (05/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Topsporters hebben een extra reden om het coronavirus buiten hun lichaam te houden. Het zou immers kunnen dat een covid-besmetting blijvende letsels nalaat in de longen. “Ik heb CT-scans gezien. Het kan haast niet dat die schade zero effect heeft op de prestaties”, zegt Yuhan Tan, dokter en voorzitter van de atletencommissie van het BOIC.
  [naar artikel]
 32. Satirische kijk op een all-American hero (11/04/2019 - De Morgen)
  Sommige acteurs hebben de juiste rol nodig om te tonen wat ze in hun mars hebben. Chris Evans, een all-American guy met de juiste looks, grijpt zijn kans met Captain America: The First Avenger, niet zomaar de zoveelste zomerkaskraker die gebaseerd is op een Marvel-stripreeks. Deze verrassend clevere film doet meer dan het jonge volkje helpen de zomerbui uit te zitten.
  [naar artikel]
 33. Ziek? Skype even met de dokter (09/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Orde der Artsen is niet opgezet met Vividoctor, een online dokter. Via dat platform kan je op virtuele consultatie gaan bij een arts. Je wordt...
  [naar artikel]
 34. Dokter Stessel: "Belangrijk dat coronapatiënten zich laten screenen op bloedklonters" (07/08/2020 - VRT NWS)
  Dokter Björn Stessel van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt roept mensen op om zich te laten screenen als ze meer dan een week zware coronasymptomen hebben. Op die manier kunnen ze nagaan of er bloedklonters zijn, en indien nodig bloedverdunners nemen. De dokter ontdekte eerder dat jonge mensen die plots overlijden tijdens een COVID-infectie in veel gevallen sterven aan een grote bloedklonter die hun longen niet verwerkt krijgt.
  [naar artikel]
 35. 'De Dokter Bea show': zo zal de seksles op Ketnet verlopen (05/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jeugdzender Ketnet pakt vanaf vrijdag 13 oktober uit met de 'De Dokter Bea show'. In dat programma gaat dokter Bea, gespeeld door actrice Eva Van...
  [naar artikel]
 36. ‘Documentaire’ over dokter Gyselbrecht in rechtszaal (27/02/2018 - De Standaard)
  De advocaten van dokter André Gyselbrecht hebben een video over het leven van hun cliënt laten afspelen in de rechtszaal. Een primeur voor ons land.
  [naar artikel]
 37. ‘Documentaire’ over dokter Gyselbrecht in rechtszaal (27/02/2018 - De Standaard)
  De advocaten van dokter André Gyselbrecht hebben een video over het leven van hun cliënt laten afspelen in de rechtszaal. Een primeur voor ons land.
  [naar artikel]
 38. Dokter Marc Cosyns niet vervolgd voor euthanasie (10/04/2019 - De Morgen)
  Dokter Cosyns: 'Iemand laten uithongeren mag wel, de persoon begeleiden bij een goede dood niet'
  [naar artikel]
 39. Patiënten massaal op consultatie bij Bilzerse ‘dokter van de laatste hoop’ voordat hij morgen geschorst wordt (15/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  De omstreden dokter Duchateau in Bilzen sluit vanaf morgen zijn praktijk voor 4 maanden. Hij liep een schorsing op. De wachtzaal zit als sinds vanmorgen vol met radeloze patiënten die nog snel op consultatie gaan voor hun medicatievoorschrift. De dokter zelf wil niet meewerken, uit angst dat hij definitief zijn praktijk moet sluiten. De patiënten zijn woedend. Zij nemen het op voor de dokter en willen wel hun verhaal vertellen. “Zonder hem liep ik nu niet meer, dan zat ik in een rolstoel”, klinkt het.
  [naar artikel]
 40. Patrick Janssens wil niet weten van paniekvoetbal: “We hebben de juiste mensen aan boord” (06/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Nul op zes. Negende plaats. Kloof met top zes: (minimaal) zes punten. Ook al zit KRC Genk in de kwartfinale van de Beker van België en overwintert de club Europees, de schrale oogst in de competitie baart grote zorgen. Maar dat wil volgens CEO Patrick Janssens niet zeggen dat de positie van de trainer ter discussie staat. “Binnen de club staan de neuzen nog in dezelfde richting, we hebben de juiste mensen aan boord.”
  [naar artikel]
 41. “Met juiste wapens” (14/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  “Een trofee is dit niet. Maar ik ben wel heel fier dat we verdiend groepswinnaar geworden zijn, met telkens andere spelers in de schijnwerpers. Dat illustreert de kracht van ons collectief”, glunderde Philippe Clement, die verraste met de keuze voor Gano, Seck en Paintsil. “We gebruikten de juiste wapens op het juiste moment.”
  [naar artikel]
 42. 8 op de 10 nieuwe wiskundeleraars hebben niet het juiste diploma (03/05/2019 - De Morgen)
  Je moet geen hogere wiskunde gestudeerd hebben om te begrijpen dat er zich een probleem stelt in ons onderwijs. In de hoogste jaren van het secundair wordt de wiskundeleraar met het juiste diploma een pure uitzondering. Van de 110 starters hadden er vorig schooljaar amper 18 het vereiste diploma. ‘In meer en meer scholen is geen énkele wiskundige meer aan de slag.’
  [naar artikel]
 43. Vliegende dokter is een feit (30/09/2020 - Express)
  In de afgelegen onherbergzame regio van Lake District in Noord-Engeland hebben artsen een zogenaamde jet-pack getest dat hen naar mensen... The post Vliegende dokter is een feit appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 44. Geliefde Genkse dokter overleden: “Zo bestaan er geen artsen meer” (14/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Afgelopen weekend is in Genk dokter René Eersels overleden. De arts werd 82 jaar maar hij werkte, zolang zijn gezondheidstoestand dat toeliet, letterlijk dag en nacht. “Dat maakte hem ook enorm geliefd”, zegt zoon en dokter Hans Eersels. “René was gewoon uniek in zijn soort”, zegt ook collega dokter Rob Smeets.
  [naar artikel]
 45. Dokters zeiden hem geen zorgen te maken over zijn tranend oog, maar dan bleek hij kanker te hebben (25/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Toen het oog van de 21-jarige Jack Morgan traande, stuurden menige dokter hem met een kluitje in het veld. Pas bij zijn vijfde dokter werd zijn...
  [naar artikel]
 46. Luc Beaucourt: “Iedereen zou een mondmasker moeten dragen” (01/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens een nieuwe studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) kunnen virusdruppeltjes tot wel acht meter afstand afleggen. Daarom...
  [naar artikel]
 47. Hoe dokter Google ervoor zorgt dat ouders hun arts niet meer vertrouwen (04/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Maar liefst 9 op 10 Vlamingen gaat al eens op consultatie bij dokter Google. Niet verwonderlijk, in tegenstelling tot onze huisarts van vlees en
  [naar artikel]
 48. Hoe worden slachtoffers van de watersnood psychisch opgevangen? "Probeer niet jezelf uit het moeras te trekken" (21/07/2021 - VRT NWS)
  De slachtoffers van de watersnood in ons land hebben heel wat leed te verwerken. Naast materiële en financiële steun, is het ook belangrijk dat de mensen hun weg vinden naar de psychologische hulpverlening. De waterramp heeft 31 levens geëist, tientallen mensen zijn nog vermist. "We zijn niet gewoon om met dit soort rampen om te gaan, psychische ondersteuning is hier erg belangrijk", vertelt VUB-professor Marie Vandekerckhove.
  [naar artikel]
 49. Dokter van Gool koopt vervolging af (05/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het informatieonderzoek van het Leuvense parket naar de praktijken van dokter Stefaan Van Gool (foto) is intussen afgesloten met een minnelijke schikking, zo bevestigt het parket. “We hebben op 17 januari beslist om een voorstel tot minnelijke schikking voor te leggen aan de heer Van Gool. Die heeft de schikking volledig betaald binnen de vooropgestelde wettelijke termijn.” Hoeveel dokter Van Gool heeft moeten betalen, wil het parket niet zeggen. Op inbreuken tegen de regelgeving bij klinische studies staat – als ze bewezen worden – tot twee jaar cel. Een onderzoekscommissie hekelde eerder al dat Van Gool zijn experimentele tumorvaccins aanprees bij patiënten, terwijl helemaal niet vaststond dat ze zouden werken.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.