Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 August 2021
17:37 uur

Verliep defenestratie van generaal Boucké niet volgens het boekje? ‘De procedure is minstens geweld aangedaan’

De Morgen

21/07/2021 - 19:58

Verliep de defenestratie van generaal Philippe Boucké als hoofd van de militaire inlichtingendienst (ADIV) niet volgens het boekje? ‘De procedure is minstens geweld aangedaan’, zegt VUB-professor en defensie-expert Alexander Mattelaer.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. ONZE OPINIE. Het dondert binnen Defensie: is het vertrek van generaal Boucké nu een closed case of niet? (23/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV blijkt niet ontslagen te zijn uit zijn functie. Volgens minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) liet generaal Boucké zélf aan stafchef Michel Hofman weten hebben dat hij het niet meer zag zitten om verder te doen, luttele uren nadat hij in het parlement nochtans had verklaard hoe strijdvaardig en vastberaden hij wel was. De druk zou te hoog geweest zijn.
  [naar artikel]
 2. Voormalig Adiv-topman Boucké zegt dat zijn vervanging al op 8 juli beslist was (19/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV, generaal-majoor Philippe Boucké, lag zijn ontslag al een week eerder op tafel. Dat zegt hij op Twitter. Het account van Boucké is afgeschermd, maar zijn tweets zijn geretweet door onder meer N-VA-Kamerlid Theo Francken.
  [naar artikel]
 3. Dedonder gooit generaal Boucké helemaal onder de bus, maar neemt zo tegelijk risico: versies over ontslag lopen sterk uiteen (23/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Dedonder gooit generaal Boucké helemaal onder de bus, maar neemt zo tegelijk risico: versies over ontslag lopen sterk uiteen Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) beet stevig van zich af in de Kamer om haar positie in het ontslag van generaal-majoor Philippe Boucké te duiden. Niet zij, maar de generaal zelf, via de stafchef, forceerde een exit. Hij gaf immers via stafchef Michel Hofman aan te willen stoppen, zo zegt ze. “We hadden iemand […] Lees dit artikel: Dedonder gooit generaal Boucké helemaal onder de bus, maar neemt zo tegelijk risico: versies over ontslag lopen sterk uiteen
  [naar artikel]
 4. Dedonder: 'Ik heb Boucké niet ontslagen' (22/07/2021 - De Tijd)
  11:25 'Ik heb generaal Boucké niet ontslagen. Ik heb geen botte bijl gebruikt om een kop te doen rollen.' Dat zei minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in de commissie voor Defensie van de Kamer, die...
  [naar artikel]
 5. ▶ Dedonder moet ontslag generaal Boucké uitleggen in de Kamer: kijk hier live (22/07/2021 - De Morgen)
  Ludivine Dedonder (PS) moet vandaag verantwoording afleggen in de Kamercommissie Defensie. De defensieminister zette de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV, generaal-majoor Philippe Boucké, op een zijspoor. Dat deed ze zonder rugdekking van de regering, zo vernam De Morgen. U kan de zitting hieronder live volgen vanaf 10 uur.
  [naar artikel]
 6. ‘Dit was geen botte hakbijl om een kop te doen rollen’: Dedonder verdedigt ontslag generaal Boucké (22/07/2021 - De Morgen)
  ‘Dit was geen botte hakbijl om een kop te doen rollen.’ Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) verdedigde in het federaal parlement haar beslissing om generaal Philippe Boucké, de voormalige topman van de militaire inlichtingendienst ADIV, zijn functie te ontnemen.
  [naar artikel]
 7. Legertopman over vertrek Boucké: ‘Hoe moeilijk ze ook was, ik heb de beslissing aanvaard’ (19/07/2021 - De Morgen)
  In een intern bericht spreekt legerbaas Michel Hofman zich voor het eerst uit over het omstreden vertrek van generaal Philippe Boucké, de topman van de militaire inlichtingendienst ADIV.
  [naar artikel]
 8. ▶ ‘Dit was geen botte hakbijl om een kop te doen rollen’: Dedonder over ontslag generaal Boucké: kijk hier live (22/07/2021 - De Morgen)
  ‘Dit was geen botte hakbijl om een kop te doen rollen.’ Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) verdedigt in het federaal parlement haar beslissing om generaal Philippe Boucké, de voormalige topman van de militaire inlichtingendienst ADIV, zijn functie te ontnemen. U kan de zitting hieronder live volgen.
  [naar artikel]
 9. Bourgeois: “Procedure gouverneur Oost-Vlaanderen stoppen kan niet” (07/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De procedure voor het aanduiden van een nieuwe provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen is volledig “volgens het boekje” verlopen en kan ook niet...
  [naar artikel]
 10. Stafchef leger over ontslag Adiv-topman Boucké: ‘Beslissing werd niet lichtzinnig genomen’ (20/07/2021 - De Morgen)
  De stafchef van het leger, Michel Hofman, roept in een interne communicatie op tot loyauteit en sereniteit, na het omstreden ontslag van generaal Philippe Boucké, de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV. Dat meldt De Tijd.
  [naar artikel]
 11. Adiv-topman Boucké zegt dat zijn vervanging al op 8 juli beslist was (19/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Al op 8 juli was volgens Adiv-topman Philippe Boucké beslist dat hij moest gaan. Dat schrijft hij in een reeks tweets. Boucké schrijft ook dat er hem een disciplinaire sanctie boven het hoofd hing.
  [naar artikel]
 12. Stafchef leger tracht gemoederen over ontslag Adiv-topman Boucké te bedaren: “Beslissing werd niet lichtzinnig genomen” (20/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De stafchef van het leger, Michel Hofman, roept in een interne communicatie op tot loyauteit en sereniteit, na het omstreden ontslag van generaal Philippe Boucké, de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV. Dat meldt De Tijd.
  [naar artikel]
 13. Generaal Boucké heeft vertrek “met moeite” aanvaard in nasleep dossier Jürgen Conings (20/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Generaal-majoor Philippe Boucké heeft zijn vertrek aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV aanvaard, maar “met moeite”. Zijn vervanging bij ADIV kwam er vorige week in gemeenschappelijk akkoord met de twee hoogste verantwoordelijken bij het ministerie van Defensie, “voor het welzijn van Defensie, ADIV en zijn familie.”
  [naar artikel]
 14. Ongezien: generaals uiten forse kritiek op ontslag topman militaire inlichtingendienst (18/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Verschillende generaals uit het Belgische leger uiten niet mis te verstane kritiek op het ontslag van generaal-majoor Philippe Boucké aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV. Boucké moest vertrekken in de nasleep van de affaire-Jürgen Conings.
  [naar artikel]
 15. Hoofd militaire inlichtingendienst moet opstappen in nasleep zaak Jürgen Conings (16/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Generaal-majoor Philippe Boucké is niet langer de baas van de militaire inlichtingendienst ADIV. Vice-admiraal Wim Robberecht neemt de leiding over. Dat is beslist in onderling overleg tussen minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), de chef Defensie admiraal Michel Hofman en Boucké, meldt Defensie.
  [naar artikel]
 16. ‘De te betalen prijs is veel te hoog’: generaals uiten ongeziene kritiek op ontslag topman militaire inlichtingendienst (18/07/2021 - De Morgen)
  Verschillende generaals uit het Belgische leger uiten niet mis te verstane kritiek op het ontslag van generaal-majoor Philippe Boucké aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV. Boucké moest vertrekken in de nasleep van de affaire-Jürgen Conings.
  [naar artikel]
 17. Waarom het ontslag van ADIV-topman Boucké toch als een verrassing komt (16/07/2021 - Knack)
  Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) stuurt ADIV-topman Philippe Boucké wandelen na de zaak-Jürgen Conings. Volgens de N-VA moet de minister in dat geval ook opstappen.
  [naar artikel]
 18. Adiv-topman Boucké zegt dat kabinet zijn vervanging al langer beslist had (19/07/2021 - De Standaard)
  Adiv-baas Philippe Boucké doorbreekt de stilte. Al op 8 juli was volgens hem beslist dat hij moest gaan. Er hing hem zelfs een disciplinaire boven het hoofd.
  [naar artikel]
 19. Ex-topman militaire inlichtingendienst Boucké ontkent dat hij zelf aanstuurde op vertrek (19/07/2021 - De Morgen)
  Generaal Philippe Boucké, de ex-topman van de militaire inlichtingendienst ADIV, heeft voor het eerst gereageerd op zijn vertrek naar aanleiding van de zaak-Jürgen Conings. Hij ontkent dat hij zelf heeft aangestuurd op een ontslag.
  [naar artikel]
 20. Waarom werd chef van ADIV ontslagen, en wie besliste er over? Dedonder (PS) in commissie: "Druk was hem te veel" (22/07/2021 - VRT NWS)
  Philippe Boucké, de topman van de militaire inlichtingendienst, is ontslagen omdat de "voortdurende druk om ADIV op korte termijn te verbeteren hem zwaar was". Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gezegd in de kamercommissie Defensie. Volgens Dedonder is de beslissing om Boucké te ontslaan, gebeurd in onderling overleg, maar de topgeneraals gaven eerder aan dat dat niet zo is. Boucké werd vorige week ontslagen in de nasleep van de zaak-Jürgen Conings.
  [naar artikel]
 21. Iserbyt: "De baan liep scheef, maar ik bleef op mijn lijn" (05/11/2017 - Sporza)
  Eli Iserbyt kroonde zich in Tabor tot Europees kampioen bij de beloften na een spannende sprint tegen Tom Pidcock. Volgens de Belg verliep alles wel volgens het boekje.
  [naar artikel]
 22. Adresboekje gevonden in stacaravan ‘De Reus’ (06/11/2017 - Metro)
  In een stacaravan van Christiaan B., mogelijk ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel, is een boekje gevonden uit 1984 met adressen en telefoonnummers. Volgens De Morgen vandaag werd de caravan nochtans al door de politie onderzocht. Het is een journalist van De Morgen die afgelopen weekend het boekje vond in de verloederde stacaravan in Cerfontaine in Namen. Het boekje bevat adressen en telefoonnummers onder meer uit Affligem, Erembodegem en Herdersem. Volgens Bende-overlever David Van de Steen verwijst op zijn minst een van de elf namen naar een extreemrechtse wapenfreak. De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer reageert verbaasd in de krant. “Ik heb navraag gedaan bij de speurders. Zij verzekeren mij dat ze de caravan echt grondig hebben doorzocht.” Het boekje zou deze week in beslag genomen worden om verder te worden onderzocht. bron: Belga
  [naar artikel]
 23. Ex-topman van militaire inlichtingendienst ADIV ontkent dat hij zelf of in onderling overleg is opgestapt (20/07/2021 - VRT NWS)
  Philippe Boucké, de voormalige topman van de militaire inlichtingendienst ADIV, ontkent dat hij zelf wilde opstappen. Vorige week vrijdag liet Defensieminister Dedonder (PS) weten dat Boucké uit zijn functie werd gezet, na de zaak-Conings. Dedonder zei dat het ontslag van Boucké in onderling overleg was gebeurd, maar Boucké schrijft op Twitter dat hij wilde verderdoen, "op voorwaarde dat ADIV versterkt werd met personeel".
  [naar artikel]
 24. VN-Veiligheidsraad houdt spoedvergadering over geweld in Gaza (31/03/2018 - VRT NWS)
  De VN-Veiligheidsraad is in spoedzitting bijeengekomen over het geweld in de Gazastrook. Gisteren zijn er minstens 15 Palestijnse betogers neergeschoten door het Israëlische leger toen ze de zwaarbewaakte grens wilden oversteken. VN-Secretaris-Generaal Guterres eist een onafhankelijk onderzoek. 
  [naar artikel]
 25. Privatisering van Antwerps daklozencentrum voorlopig geschorst (15/12/2016 - Knack)
  Groep G4S had de uitbating van het daklozencentrum 'De Vaart' toegewezen gekregen, maar die toekenning verliep niet volgens het boekje. Zo komt er voorlopig een eind aan de fel bekritiseerde privatisering van het centrum.
  [naar artikel]
 26. De druk was te groot voor Boucké, zegt Dedonder (22/07/2021 - De Standaard)
  Een paar uur nadat hij zelfverzekerd had gesproken in de Kamer, zou Adiv-baas Philippe Boucké aangegeven hebben dat hij niet verder wou. Dat zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in een nieuwe set van een partij schadelijke militaire pingpong.
  [naar artikel]
 27. “Alles verliep volgens de regels” (27/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op sociale media circuleren filmpjes van een feestende sp.a-voorzitter Conner Rousseau die het volgens sommigen niet zo nauw lijkt te nemen met de coronamaatregelen. Volgens Rousseau verliep alles volgens de regels.
  [naar artikel]
 28. Waarom zette de defensieminister een generaal opzij zonder rugdekking van de regering? (22/07/2021 - De Morgen)
  Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) moet vandaag spitsroeden lopen in de Kamer. Ze zette de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV, generaal-majoor Philippe Boucké, op een zijspoor. Dat deed ze zonder rugdekking van de regering, zo vernam De Morgen.
  [naar artikel]
 29. Defensieminister Dedonder zette op eigen houtje generaal opzij. Vandaag mag ze het uitleggen in de Kamer (22/07/2021 - De Morgen)
  Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) moet vandaag spitsroeden lopen in de Kamer. Ze zette de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV, generaal-majoor Philippe Boucké, op een zijspoor. Dat deed ze zonder rugdekking van de regering, zo vernam De Morgen.
  [naar artikel]
 30. Voormalig topman militaire inlichtingendienst Boucké heeft vertrek "met moeite" aanvaard (20/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Generaal-majoor Philippe Boucké heeft zijn vertrek aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV aanvaard, maar "met moeite". Zijn vervanging bij ADIV kwam er vorige week in gemeenschappelijk akkoord met de twee hoogste verantwoordelijken bij het ministerie van Defensie, "voor het welzijn van Defensie, ADIV en zijn familie."
  [naar artikel]
 31. Historicus Bruno De Wever: “Generaal Drubbel was helemaal geen Vlamingenhater” (20/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  “Generaal Honoré Drubbel (1855 - 1924) had het geluk dat er in 1920 nog geen Internationaal Gerechtshof bestond in Den Haag. Hij zou er niet misstaan hebben naast de Servische generaals die hun boekje te buiten gingen in de Balkanoorlog”, betoogde raadslid Geert Brouwers van Vlaams Belang donderdag in de Berchemse districtsraad. Waarop hij voorstelde om de Generaal Drubbelstraat in Berchem van naam te veranderen.
  [naar artikel]
 32. Militair handelde volgens boekje: "Bij dreiging mag dodelijk geweld" (21/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De verdachte in het station werd volgens de eerste berichten vrij snel door een militair geneutraliseerd. Mogelijk heeft die onmiddellijke
  [naar artikel]
 33. Moddergevecht tussen Defensie en minister Dedonder: “De druk was te groot voor Boucké” (22/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een paar uur nadat hij zelfverzekerd had gesproken in de Kamer, zou Adiv-baas Philippe Boucké aangegeven hebben dat hij niet verder wou. Dat zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in een nieuwe set van een partij schadelijke militaire pingpong in de Kamercommissie.
  [naar artikel]
 34. Minstens 6.700 Rohingya gedood bij geweld in Myanmar (14/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Uit onderzoek van Artsen Zonder Grenzen blijkt dat bij geweld in Birma minstens 6.700 Rohingya zijn gedood. Minstens 730 van hen waren kinderen.
  [naar artikel]
 35. Defensieminister Dedonder (PS) houdt stand, maar relatie met legertop kreeg deuk (23/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) blijft erbij: ze heeft de baas van de militaire inlichtingendienst niet ontslagen. Integendeel, benadrukte ze gisteren in de commissie: generaal Boucké zou zelf aan de stafchef laten weten hebben dat hij het niet meer zag zitten.
  [naar artikel]
 36. Is koning Filip zijn boekje te buiten gegaan met deze uitspraak? (22/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  Ging koning Filip gisteren zijn boekje te buiten door zijn appreciatie uit te spreken voor de provincies? Volgens de grootste regeringspartij N-VA wel, volgens coalitiepartners Open VLD en CD&V niet. “Een niet-verkozen staatshoofd mag geen politieke stellingnames doen”, benadrukt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele.
  [naar artikel]
 37. Is koning Filip zijn boekje te buiten gegaan met deze uitspraak? (22/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Ging koning Filip gisteren zijn boekje te buiten door zijn appreciatie uit te spreken voor de provincies? Volgens de grootste regeringspartij N-VA wel, volgens coalitiepartners Open VLD en CD&V niet. “Een niet-verkozen staatshoofd mag geen politieke stellingnames doen”, benadrukt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele.
  [naar artikel]
 38. Winning van grondwater vaak niet volgens het boekje (21/05/2020 - Apache)
  Vlaanderen kampt met structurele waterschaarste. Toch gebeurt de winning van grondwater vaak niet volgens het boekje. Bij driekwart van de gecontroleerde grondwaterwinningen in Vlaanderen worden problemen vastgesteld. En dan zijn er ook nog eens een onbekend aantal illegale winningen. “Onderschat het potentieel niet van vele kleintjes die een groot maken”, reageert professor waterbeheer Patrick Meire
  [naar artikel]
 39. Aankoop F-35 verliep volgens het boekje, zegt Rekenhof (02/04/2019 - De Standaard)
  Het leger heeft ‘aankoopdossier 17AP001’ helemaal zoals het hoort aangepakt. Dat zegt het Rekenhof in een audit naar de aankoop van 34 nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen om de F-16’s te vervangen. Maar het is de volgende jaren wel alert blijven.
  [naar artikel]
 40. Minstens tien gedetineerden gedood bij geweld in gevangenis in Venezuela (01/01/2020 - Metro)
  Minstens tien gedetineerden zijn omgekomen bij geweld tussen verschillende bendes in een gevangenis in de deelstaat Zulia, in het noorden van Venezuela. Dat meldt een Venezolaanse ngo die opkomt voor de rechten van gevangenen. “De oorlog tussen de bendes in het detentiecentrum van Cabimas heeft aan minstens tien mensen het leven gekost”, stelt de ngo Una ventana a la libertad (Een venster op de vrijheid, nvdr). De Venezolaanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op het incident. Bron: Belga   Het bericht Minstens tien gedetineerden gedood bij geweld in gevangenis in Venezuela verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Minstens 55 doden bij etnisch geweld in Congo (05/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bij etnisch geweld in de Congolese provincie Tanganyika zijn vrijdag minstens 55 mensen omgekomen. Dat meldt de lokale website Actualité.cd. Een
  [naar artikel]
 42. Minstens 6.700 Rohingya gedood bij geweld in Birma (14/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Uit onderzoek van Artsen Zonder Grenzen blijkt dat bij geweld in Birma minstens 6.700 Rohingya zijn gedood. Minstens 730 van hen waren kinderen.
  [naar artikel]
 43. Zeker 10.000 mensen op de vlucht voor geweld in Tripoli (12/04/2019 - Metro)
  Minstens 10.000 mensen zijn volgens de Verenigde Naties op de vlucht geslagen door het opflakkerende geweld in en rond de Libische hoofdstad Tripoli. “Meer dan 3.000 mensen hebben om hulp gevraagd, maar konden door de gevechten niet in veiligheid gebracht worden”, laat de dienst voor de coördinatie van noodhulp Ocha weten Al meer dan een week zijn de troepen van generaal Chalifa Haftar bezig aan hun opmars naar de hoofdstad. De regering van premier Fajis al-Sarradsch riep op tot een tegenoffensief. Samen met verschillende milities konden de regeringstroepen het offensief stuiten. Er was voor zondag een door de VN belegde vredesconferentie gepland, maar die is intussen afgelast. Bron: Belga   Het bericht Zeker 10.000 mensen op de vlucht voor geweld in Tripoli verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Greipel pakt dubbelslag in Giro na schakelprobleem Ewan: ritwinst en roze (06/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Andre Greipel heeft de tweede etappe in de Giro d’Italia gewonnen. Tegen de verwachtingen in eindigde deze tweede etappe in een massaspurt, die ditmaal wel volgens het boekje verliep. Hij is ook de nieuwe leider.
  [naar artikel]
 45. Minstens 120 gevallen van seksueel misbruik tijdens conflict in Zuid-Soedan (28/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de escalatie van het geweld van de afgelopen weken in Zuid-Soedan, werden al minstens 120 gevallen van seksueel geweld geregistreerd, onder meer door soldaten. Dat melden de Verenigde Naties woensdag. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Zuid-Soedanese overheid bovendien oorlogsmisdaden begaan na het afsluiten van het vredesakkoord vorig jaar.
  [naar artikel]
 46. "Agent 1 dag out? Dader gaat naar de rechter": Justitieminister Van Quickenborne scherpt procedure politiegeweld aan (24/11/2020 - VRT NWS)
  Daders van geweld tegen de politie waarbij agenten minstens 1 dag buiten strijd zijn, moeten sowieso voor de rechter verschijnen. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) beslist in overleg met de procureurs-generaal en is gecommuniceerd aan de parketten in een omzendbrief. Op dit moment moeten daders pas voor de rechtbank verschijnen als een agent tenminste 4 maanden arbeidsongeschikt is. Geweldplegers zullen oook altijd fysiek voorgeleid worden bij het parket en worden bij voorkeur via het snelrecht berecht.
  [naar artikel]
 47. “Procedure stoppen kan niet” (07/11/2018 - Metro)
  De procedure voor het aanduiden van een nieuwe provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen is volledig “volgens het boekje” verlopen en kan ook niet zomaar stopgezet worden. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Kurt De Loor (sp.a), Björn Rzoska (Groen) en Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). Bourgeois hoopt dat de gemoederen over het gouverneursdossier nu wat kunnen bedaren en dat zijn regering alsnog tot een akkoord kan komen. Er is de voorbije dagen en weken heel wat gezegd en geschreven over de manier waarop de Vlaamse regering de opvolging van Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Briers heeft aangepakt. Coalitiepartners N-VA en Open Vld stonden lijnrecht tegenover elkaar over wie nu eigenlijk als meest geschikte kandidaat uit de procedure was gekomen. Open Vld nam daarbij ook de procedure zelf onder vuur. En als klap op de vuurpijl trok de liberale kandidate Carina Van Cauter zich plots terug uit de procedure. Hoe moet het nu verder? Moet de procedure opnieuw worden gedaan en wanneer krijgt Oost-Vlaanderen een nieuwe gouverneur? Die vragen kreeg minister-president Geert Bourgeois vandaag in het Vlaams Parlement voor de voeten geworpen. Bourgeois zegt dat het is uitgesloten dat de procedure wordt stopgezet. Volgens hem is de afgesproken procedure volledig “volgens het boekje” gevolgd en kan ze ook niet zomaar stopgezet worden. Dat kan alleen als de Vlaamse regering vaststelt dat geen enkele kandidaat geschikt zou zijn. En dat is volgens Bourgeois niet het geval. De Vlaamse regeringsleider hoopt nu dat het stof wat kan gaan liggen en dat er toch een akkoord uit de bus kan komen. “Ik hoop dat na alle heisa en discussie de gemoederen kunnen bedaren en dat we hier uit kunnen geraken”, aldus Bourgeois. Coalitiepartner Open Vld bleef volledig stil tijdens het hele gouverneursdebat. Dat terwijl de Vlaamse liberalen de voorbije dagen toch forse uitspraken hebben gedaan over het gouverneursdossier. Groen-fractieleider Rzoska nam die stilte op liberale banken op de korrel. “Het is onvoorstelbaar dat jullie buiten toeteren langs alle kanten, maar dat jullie hier, waar het debat moet gevoerd worden, onder de banken kruipen. Dit parlement verdient beter”, aldus Rzoska. bron: Belga Het bericht “Procedure stoppen kan niet” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Is het enige ontslag in zaak-Jürgen Conings een nieuwe misser in kwestie vol blunders? (17/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  Er rollen dan toch koppen bij Defensie na de zaak-Jürgen Conings. Generaal-majoor Philippe Boucké zal niet langer aan het hoofd staan van de militaire inlichtingendienst Adiv. Viceadmiraal Wim Robberecht neemt over en moet “de rust laten terugkeren”.
  [naar artikel]
 49. Is het enige ontslag in zaak-Jürgen Conings een nieuwe misser in kwestie vol blunders? (17/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er rollen dan toch koppen bij Defensie na de zaak-Jürgen Conings. Generaal-majoor Philippe Boucké zal niet langer aan het hoofd staan van de militaire inlichtingendienst Adiv. Viceadmiraal Wim Robberecht neemt over en moet “de rust laten terugkeren”.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.