Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 August 2021
15:43 uur

Bijna iedereen wil oudere werknemers weer aan de slag behalve de ouderen zelf: hervormd brugpensioen lijkt maat voor niets

Het Nieuwsblad

22/07/2021 - 03:11

Nog geen 7 procent van de SWT’ers – het hervormde brugpensioen – gaat na verloop van tijd weer aan de slag. Die oudere werknemers weer aan het werk krijgen, was nochtans dé bedoeling van de hervorming van het brugpensioen naar SWT (werkloosheid met bedrijfstoeslag). “Als de Vlaamse regering meer mensen aan het werk wil krijgen, moet ze dit dringend in de hand nemen”, zegt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wil dat de VDAB meer doet.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hervormd brugpensioen lijkt maat voor niets: ouderen willen niet opnieuw aan het werk (22/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Nog geen 7 procent van de SWT’ers – het hervormde brugpensioen – gaat na verloop van tijd weer aan de slag. Die oudere werknemers weer aan het werk krijgen, was nochtans dé bedoeling van de hervorming.
  [naar artikel]
 2. ‘Brugpensioen bij Proximus niet fair voor ouderen’ (10/01/2019 - De Standaard)
  Terwijl Open VLD’er Egbert Lachaert brugpensioen bij Proximus ‘geen faire behandeling voor oudere werknemers’ noemt, vindt Veli Yüksel (CD&V) wél dat brugpensioen ernstig moet bekeken worden.
  [naar artikel]
 3. Slechts 1 op de 40 SWT’ers (het vroegere brugpensioen) gaat terug aan de slag (11/01/2019 - VRT NWS)
  SWT, het vroegere brugpensioen, brengt niet wat ervan verwacht werd: amper 2,4 procent van de oudere werknemers die in het stelsel terechtkomen, oftewel 1 op de 40, gaat opnieuw aan de slag. Dat blijkt cijfers die Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg in het licht van de herstructureringsplannen bij Proximus.
  [naar artikel]
 4. Oudere werknemers hoeven geen lichter werk (28/03/2019 - De Morgen)
  We moeten met zijn allen langer aan de slag, maar hebben daar eigenlijk geen zin in. Een kwart van de leidinggevenden schrijft ouderen liever af. 'Er is een mentaliteitswijziging nodig', klinkt het bij Securex.
  [naar artikel]
 5. Naar discriminatie van jonge werknemers? - Peter Catry (27/09/2016 - De Redactie)
  Is het juist dat oudere werknemers steeds productiever zijn? Eén lesuur EHBO is één lesuur. De oudere lesgever is wel bijna drie keer duurder. De personeelsdirecteur van het Rode Kruis vreest dat uiteindelijk jongere werknemers gediscrimineerd zullen worden.
  [naar artikel]
 6. Electrabel betaalt 'brugpensioen' uit eigen zak (11/04/2019 - De Morgen)
  Geen brugpensioen, maar toch je werknemers op hun 53ste op rust sturen. Electrabel doet het en draait zelf voor de kosten op. Maar moesten we niet allemaal langer werken?
  [naar artikel]
 7. Waarom kunnen Carrefour-werknemers op 56 jaar met "brugpensioen"? Onze expert beantwoordt enkele cruciale vragen (13/06/2018 - VRT NWS)
  Het sociaal akkoord bij Carrefour voorziet dat werknemers vanaf 56 jaar met SWT kunnen gaan, het vroeger brugpensioen. Er bestaat een groot misverstand over die term brugpensioen.  VRT NWS-arbeidsmarktexpert Chris De Nijs zet de puntjes op de i.  
  [naar artikel]
 8. Potentieel Moderna-vaccin lijkt ook op ouderen te werken (30/09/2020 - Express)
  Het potentiële corona-vaccin van Moderna lijkt in de derde fase van de klinische testen te werken op oudere mensen. Dat... The post Potentieel Moderna-vaccin lijkt ook op ouderen te werken appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 9. DISCUSSIE. Vindt u het kunnen dat de werknemers van Carrefour op 56 met brugpensioen mogen? (13/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Met brugpensioen op 56, met behoud van 95 procent van hun loon. Daarvoor zullen zo’n zeshonderd werknemers van Carrefour zich straks aanmelden. “Onaanvaardbaar” en “een verkeerd signaal”, klinkt het bij velen.
  [naar artikel]
 10. Europa tegen brugpensioen (04/04/2019 - De Morgen)
  De Europese Commissie kant zich tegen een brugpensioenregeling voor de ontslagen werknemers van Ford Genk en zijn toeleveranciers. Hoe meer werknemers met brugpensioen gaan, hoe minder Europese subsidies er komen.
  [naar artikel]
 11. “Lastenverlaging voor oudere werknemers is weggegooid geld” (20/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De maatregelen om werknemers van 55 jaar of ouder aan de slag te houden, zijn grotendeels inefficiënt. Dat blijkt maandag uit een studie van de UGent en de UCL, waarover Le Soir en De Standaard berichten.
  [naar artikel]
 12. Delhaize wil verplicht brugpensioen (12/04/2019 - De Morgen)
  Delhaize wil een verplicht brugpensioen voor zo'n 1.300 werknemers die ouder zijn dan 55. Het voorstel ligt ter tafel bij het herstructureringsplan, maar de vakbonden wijzen het kordaat af. 'Voor ons kan er alleen sprake zijn van een vrijwillig brugpensioen.'
  [naar artikel]
 13. Alle partijen willen af van brugpensioen, behalve sp.a en PVDA (15/04/2019 - De Morgen)
  Een meerderheid van de politieke partijen is gewonnen voor het uitfaseren van het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen. Dat blijkt uit een bevraging van arbeidseconoom Stijn Baert (UGent).
  [naar artikel]
 14. Banken leiden oudere werknemers naar zorgsector (25/04/2018 - De Tijd)
  15:56 Gaan oudere Belgische bankiers straks in de zorg aan de slag? De Belgische bankenkoepel werkt aan een proefproject om de 50-plussers in de branche zo een elegante exit uit de financiële sector te gunn...
  [naar artikel]
 15. Voka wil dat bedrijven makkelijker werknemers kunnen uitlenen (16/11/2017 - VRT NWS)
  De ondernemersorganisatie Voka wil dat het voor bedrijven makkelijker wordt om werknemers uit te lenen aan andere bedrijven. Zo wil ze ontslagen vermijden en oudere werknemers langer aan de slag houden.
  [naar artikel]
 16. 7 op 10 ontslagen werknemers van Punch Powertrain weer aan de slag (01/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vandaag, bijna een jaar na de oprichting van de tewerkstellingscel van Punch Powertrain in Sint-Truiden, zijn 7 op 10 ontslagen medewerkers weer aan de slag.
  [naar artikel]
 17. Een op negen AXA Bank-werknemers betaald thuis (22/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Bij AXA Bank België stappen bijna honderd oudere werknemers in een eindeloopbaanregeling waardoor ze betaald thuis kunnen blijven. De bank, die ruim 850 werknemers telt, gaat met die eindeloopbaanregeling in tegen de wil van de federale regering. Die houdt oudere werknemers graag langer aan het werk. In het Zomerakkoord werd een dergelijke uitstapregeling ontmoedigd door de invoering van boetes - officieel activeringspremies - van 10 tot 20 procent op het loon. AXA bevestigt dat er 15 procent extra RSZ-bijdragen wordt betaald, bericht De Tijd vrijdag.
  [naar artikel]
 18. Waarom Muyters zich gaat moeien met brugpensioen Carrefour (14/06/2018 - De Morgen)
  Hebben de honderden werknemers van Carrefour recht op het SWT, het vroegere brugpensioen? Het lijkt de inzet geworden van een politiek steekspel tussen Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) en federaal minister Kris Peeters (CD&V). Maar wie mag nu het finale oordeel vellen? 
  [naar artikel]
 19. Verschillende types beschikbaarheid arbeidsmarkt zijn hinderpaal (24/10/2019 - Metro)
  De verschillende types van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt zijn een hinderpaal om mensen aan het werk te helpen. Dat zei Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van de VDAB, in een hoorzitting in het Vlaams Parlement. N-VA wil de drie types van beschikbaarheid afschaffen en de bemiddelaars van de VDAB meer ruimte geven om op maat te werken. Wie werkloos is, moet in principe actief zoeken naar werk. Hij moet ingaan op aanbiedingen van de VDAB en ook zelf naar vacatures zoeken. Oudere werklozen moeten zich passief beschikbaar houden, wat betekent dat ze niet meer zelf op zoek moeten. Werklozen in het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen, hebben een aangepaste beschikbaarheid. Ze moeten enkel ingaan op passende aanbiedingen. In de realiteit blijft dat vaak dode letter en gaan zij niet meer aan het werk. Volgens VDAB zijn die drie types een hinderpaal. “Onze bemiddelaars hebben het moeilijk om aan iemand in het SWT-stelsel te zeggen dat ze verwachten dat er wordt ingegaan op een aanbieding. Mensen denken nog steeds dat het om brugpensioen gaat”, zei Wim Adriaens. “Dat zijn moeilijke gesprekken. We moeten als maatschappij duidelijker zijn: werk is geen straf. Het geeft structuur, zin en het zorgt voor een inkomen. We hebben iedereen nodig op de arbeidsmarkt.” Axel Ronse van N-VA is blij dat de VDAB dit nu zelf aangeeft. Zijn partij wil dat het federale niveau beslist om de drie vormen van beschikbaarheid af te schaffen. “In principe zou iedereen actief beschikbaar moeten zijn”, zegt Ronse. “Maar indien dat niet mogelijk blijkt, is het aan de bemiddelaar van de VDAB om een begeleiding op maat uit te werken.” bron: Belga Het bericht Verschillende types beschikbaarheid arbeidsmarkt zijn hinderpaal verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Op 55 met brugpensioen week voor verstrenging (23/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Op de valreep kunnen honderden werknemers in België op hun 55ste met brugpensioen. De bedrijven Makro, AXA en Douwe Egberts hebben daarover een akkoord afgesloten met de vakbonden.
  [naar artikel]
 21. Witte rook in postcentrum Zaventem: werknemers gaan vrijdag weer aan de slag (01/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  De onderhandelingen tussen de directie en vakbonden in het postcentrum van Zaventem zijn goed afgelopen. Dat meldt zowel vakbond ACOD Post als de directie donderdag. Woensdag hadden tientallen werknemers het werk neergelegd omdat de werkdruk in het kantoor te hoog was. Nu er een akkoord is, gaat iedereen vrijdag opnieuw aan de slag.
  [naar artikel]
 22. Herstructurering Carrefour: werknemers mogen op brugpensioen op 56 jaar (12/06/2018 - De Morgen)
  De vakbonden en de directie van Carrefour België zijn een compromisvoorstel overeengekomen. Bij Carrefour zullen werknemers op 56 jaar op SWT of brugpensioen kunnen gaan. Dat meldt De Standaard en wordt bevestigd door de vakbonden.
  [naar artikel]
 23. STANDPUNT. Afslankingsplannen bij Carrefour: Alweer de oudere werknemers (02/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Stilaan krijgen we een beter zicht op de afslankingsplannen van supermarktketen Carrefour. Ook in de hypermarkten die open blijven, zullen banen sneuvelen. Dat komt vooral door de invoering van het systeem van zelf scannen. De kassiersters worden het rechtstreekse slachtoffer van de digitalisering. Gelukkig heeft VDAB meer dan duizend vacatures voor winkelpersoneel. Normaal gezien zouden de mensen die hun baan verliezen snel opnieuw aan de slag moeten kunnen. Toch zal het niet zo eenvoudig zijn, vooral niet voor de oudere werknemers. De situatie van Carrefour illustreert dat ons systeem van werken en verlonen niet meer aangepast is aan de noden van de tijd.
  [naar artikel]
 24. Studie: "Lastenverlaging voor oudere werknemers is weggegooid geld" (20/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De maatregelen om werknemers van 55 jaar of ouder aan de slag te houden, zijn grotendeels inefficiënt. Dat blijkt uit een studie van de UGent en
  [naar artikel]
 25. ACW zet 36 oudere werknemers op straat (12/04/2019 - De Morgen)
  Het ACW stuurt 36 oudere werknemers de laan uit. De reorganisatie is het gevolg van de financiële problemen die de werknemersorganisatie kende door de ondergang van Dexia.
  [naar artikel]
 26. Budget van ziekteverzekering swingt de pan uit (04/04/2019 - De Morgen)
  De kosten van de ziekteverzekering stijgen met zo'n 2 miljard. Een van de voornaamste oorzaken is dat we allemaal langer moeten werken. Zo dreigen de besparingen op brugpensioen een maat voor niets te worden.
  [naar artikel]
 27. Exitregeling Nationale Bank erg populair: 256 oudere werknemers stappen op (15/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De controversiële uitstapregeling voor oudere personeelsleden van de Nationale Bank is erg populair. Van de bijna 400 oudere personeelsleden die in...
  [naar artikel]
 28. STANDPUNT. Denk eens aan de volgende generaties (28/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De bank BNP Paribas Fortis wil in de komende drie jaar 2.500 banen schrappen. Dat bericht lekte woensdag uit via de socialistische vakbond BBTK. Een groot deel van het jobverlies zou opgevangen kunnen worden met natuurlijke afvloeiingen. Maar voor zo’n duizend jobs zou er een andere oplossing nodig zijn. In de coulissen duikt nu al het plan op dat bij bijna elke herstructurering van een groot bedrijf naar voren komt: laat oudere werknemers met brugpensioen (of SWT) gaan.
  [naar artikel]
 29. Bankensector weerlegt kritiek Peeters over afvloeiingen 55-plussers (23/03/2017 - De Redactie)
  Sectororganisatie Febelfin zegt dat er naar verhouding veel oudere werknemers zijn, en dat het ook logisch is dat er veel 55-plussers met brugpensioen gaan of voor een andere speciale regeling in aanmerking komen.
  [naar artikel]
 30. Muyters bestraft 'brugpensioen 2.0' (14/04/2019 - De Morgen)
  Vlaanderen rekent af met bedrijven die oudere werknemers thuis zetten met behoud van loon. 'Ze verliezen hun RSZ-kortingen', kondigt minister Muyters (N-VA) aan. Een bank als ING kan hier makkelijk een paar miljoen euro aan verliezen.
  [naar artikel]
 31. Lastenverlaging voor oudere werknemers houdt hen niet langer aan het werk (20/02/2017 - De Redactie)
  De voorgestelde lastenverlagingen zijn te klein om oudere werknemers voor bedrijven merkbaar goedkoper te maken, zo blijkt uit een studie van de universiteiten van Gent en Louvain-la-Neuve.
  [naar artikel]
 32. Minister Muyters geeft negatief advies voor hervormd brugpensioen bij Carrefour (10/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) geeft zoals verwacht een negatief advies voor het herstructureringsplan voor Carrefour, omdat ongeveer zeshonderd personeelsleden recht zouden hebben op SWT, het hervormde brugpensioen. De uiteindelijke beslissing ligt bij zijn federale collega Kris Peeters (CD&V).
  [naar artikel]
 33. Aan de slag als vrijwilliger: wat met uw verzekering? (19/05/2020 - Knack)
  Mondmaskers stikken voor het goede doel of boodschappen doen voor ouderen: overal duiken vrijwilligers op. Kan iedereen zomaar als vrijwilliger aan de slag? En hoe goed is een vrijwilliger beschermd of verzekerd?
  [naar artikel]
 34. OPINIE. Oudere werknemers worden in België niet buitensporig betaald (29/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De koppeling tussen loon en anciënniteit duwt oudere werknemers uit de markt. Dat zeggen onderzoekers van de Vlerick Business School en het HR-adviesbedrijf Hudson. Zij willen de loonbarema’s in de tijd beperken, werknemers meer prestatiegebonden verlonen en meer flexibiliteit inbouwen in de loonpakketten.
  [naar artikel]
 35. "Geen brugpensioen voor werknemers ING" (03/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  ING zal bij de herstructurering de komende jaren geen beroep doen op het systeem van het brugpensioen. Dat heeft CEO van ING België Rik
  [naar artikel]
 36. "Geen brugpensioen voor werknemers ING" (03/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  ING zal bij de herstructurering de komende jaren geen beroep doen op het systeem van het brugpensioen. Dat heeft CEO van ING België Rik
  [naar artikel]
 37. "Geen brugpensioen voor werknemers ING" (03/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  ING zal bij de herstructurering de komende jaren geen beroep doen op het systeem van het brugpensioen. Dat heeft CEO van ING België Rik
  [naar artikel]
 38. In dit bedrijf mogen werknemers zelf kiezen hoeveel ze verdienen. En dat lijkt te werken (20/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een Londense start-up experimenteert met een bijzondere manier van verloning. Bij gokbedrijf Smarkets mag iedereen zelf kiezen hoeveel er op het...
  [naar artikel]
 39. In dit bedrijf mogen werknemers zelf kiezen hoeveel ze verdienen. En dat lijkt te werken (20/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een Londense start-up experimenteert met een bijzondere manier van verloning. Bij gokbedrijf Smarkets mag iedereen zelf kiezen hoeveel er op het...
  [naar artikel]
 40. De Croo: 'Houd oudere werknemers aan boord' (05/04/2019 - De Morgen)
  Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld) wil komaf maken met de stelregel: als een bedrijf moet snoeien, sneuvelen oudere werknemers het eerst.
  [naar artikel]
 41. Bijna helft 55-plussers werkt (19/01/2018 - VRT NWS)
  Net geen één op de twee 55-plussers is nu aan de slag. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de OESO, de organisatie van geïndustrialiseerde landen. Het aandeel oudere werknemers met een job is flink gestegen. Maar bij ons werken nog altijd veel minder 55-plussers dan in de meeste andere Europese landen.
  [naar artikel]
 42. IEDEREEN ZELFSTANDIGE (14/04/2019 - De Morgen)
  Niet alleen banken en universiteiten, ook gereputeerde businessscholen als Vlerick richten zij zich vandaag almaar nadrukkelijker op toptalenten die zelf willen ondernemen. Zowel het aantal starters als het aantal zelfstandigen in bijberoep zit dan ook al enkele jaren in de lift. En opvallend: ook almaar 'oudere' werknemers zwaaien hun fraaie loon en dito bedrijfswagen vaarwel om zelf iets op te starten.
  [naar artikel]
 43. Uitstapregeling Nationale Bank erg populair: 256 oudere werknemers vertrekken (15/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De controversiële uitstapregeling voor oudere personeelsleden van de Nationale Bank is erg populair. Van de bijna 400 oudere personeelsleden die in...
  [naar artikel]
 44. Uitstapregeling Nationale Bank erg populair: 256 oudere werknemers stappen op (15/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De controversiële uitstapregeling voor oudere personeelsleden van de Nationale Bank is erg populair. Van de bijna 400 oudere personeelsleden die in...
  [naar artikel]
 45. “Iedereen” krijgt psycholoog terugbetaald… behalve 65-plussers: “Discriminatie” (17/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Dankzij minister De Block krijgt iedereen vanaf eind dit jaar enkele sessies bij een psycholoog terugbetaald. Alleen blijkt “iedereen” nu toch niet iedereen. De Vlaamse Ouderenraad vindt het niet kunnen dat 65-plussers uit de boot vallen. “Terwijl de nood bij ouderen net heel hoog is”, zegt directeur Nils Vandenweghe.
  [naar artikel]
 46. 150.000 tot 300.000 mensen weer aan de slag: hoe veilig is dat? (04/05/2020 - De Morgen)
  Vandaag wordt een belangrijke stap gezet in de exitstrategie van ons land: tussen de 150.000 en 300.000 werknemers gaan weer aan de slag. Volgens de vakbonden is dat niet zonder gevaar.
  [naar artikel]
 47. Wie met brugpensioen gaat, krijgt opleiding cadeau (24/10/2018 - De Morgen)
  Bedrijven die hun werknemers met brugpensioen sturen, moeten hen een opleiding betalen. Het is een van de maatregelen uit de arbeidsdeal die deze week op de regeringstafel ligt. De echt gevoelige maatregelen zijn voor later.
  [naar artikel]
 48. Postbode bevraagt ouderen (17/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  De postbode gaat in de komende periode ouderen van Beringen huis-aan-huis bevragen. Het is de bedoeling om (kwetsbare) ouderen op te sporen en zicht te krijgen op de persoonlijke situatie van de doelgroep. 3We richten ons in het bijzonder op de oudere leeftijdsklassen, omdat deze een grotere zorgbehoefte kunnen hebben", zegt schepen.Hilal Yalçin.
  [naar artikel]
 49. Nationale Bank biedt oudere personeelsleden uitstapregeling aan (07/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Nationale Bank biedt een “beperkt aantal oudere werknemers” een uitstapregeling aan. Ze zouden een deel van hun loon (45 à 60 procent bruto) behouden en tegelijk gedurende twee jaar training en outplacement kunnen krijgen om elders aan de slag te gaan.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.