Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 August 2021
17:08 uur

Drukte bij huisartsen door muggenbeten:”Exotische muggen met gif dat ons lichaam niet kent”

Het Belang van Limburg

22/07/2021 - 06:29

De grote hoeveelheid muggen zorgt ervoor dat intussen vrijwel elke Limburger een of meerdere beten heeft, sommigen wel tientallen. Ook huisartsen zien een toestroom van mensen die allergisch reageren op een muggenbeet of een infectie krijgen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Opvallend meer muggenbeten, en vaak ook pijnlijker: “Exotische muggen met gif dat ons lichaam niet kent” (22/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  De grote hoeveelheid muggen zorgt ervoor dat intussen veel Vlamingen een of meerdere beten hebben, sommigen wel tientallen. Ook huisartsen zien een toestroom van mensen die allergisch reageren op een muggenbeet of een infectie krijgen.
  [naar artikel]
 2. OPROEP. Sta jij ook vol muggenbeten? (19/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Krabt u zich ook onnozel door de vele muggenbeten? Mogelijk zijn het al van die dikke joekels. Stuur ons een foto van uw armen en benen vol rode knobbels. Door het warme vochtige weer zijn er nog meer muggen op komst. We brengen u straks adviezen van insectenkenners.
  [naar artikel]
 3. muggenmagneet (31/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Het maakt niet uit in welk gezelschap ik verkeer, muggen kiezen mij altijd uit als slachtoffer. Ik sta nu alweer helemaal vol muggenbeten. Smeer je dus goed in tegen de muggen en als je toch bezig bent, bescherm jezelf dan ook tegen de zon.”
  [naar artikel]
 4. Met deze 5 tips blijf jij ‘muggenbeetvrij’ (05/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Niet alleen de wespen zijn er dit jaar vroeg bij, ook de muggen zijn al talrijk aanwezig. Niets zo vervelend als die verschrikkelijke muggenbeten. Maar, net als bij de wespen, zijn er ook een aantal tips om de overlast door muggen te beperken.
  [naar artikel]
 5. Opgepast! Muggen prikken sneller sportende mensen (18/06/2018 - Metro)
  It’s that time of the year again. Nee we hebben het niet over terrasjesweer, wel over muggenseizoen. Vraag je je ook af waarom jij net iets vaker gestoken wordt dan je bedpartner? Blijkbaar zijn sportievere mensen een aantrekkelijker doelwit.  Mensen die regelmatig sporten scheiden een bepaalde geur af die muggen aantrekt, bovendien hebben ze het sneller warm. Ook daar zijn muggen dol op. Ben je dus niet zo atletisch? Geen ramp. Je zal je dus niet zo snel volstaan met muggenbeten. Ook donkere kledij is onweerstaanbaar voor deze vervelende insecten. Met deze tips kun je dus hopelijk er weer even tegenaan en een leuke zomer tegemoet. Lees ook : Met deze tips houd je muggen op afstand Het bericht Opgepast! Muggen prikken sneller sportende mensen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Daar zijn de eerste muggen en ze hebben bloed geroken (27/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  De eerste muggen en muggenbeten zijn al gesignaleerd. “Dat is normaal, de lente is begonnen”, zegt het Tropisch Instituut. Natuurkundigen kijken dit jaar met meer dan normale spanning uit naar de lente. Eindelijk kunnen ze de schade opmeten van de hittegolf van vorige zomer.
  [naar artikel]
 7. Daar zijn de eerste muggen en ze hebben bloed geroken (27/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  De eerste muggen en muggenbeten zijn al gesignaleerd. “Dat is normaal, de lente is begonnen”, zegt het Tropisch Instituut. Natuurkundigen kijken dit jaar met meer dan normale spanning uit naar de lente. Eindelijk kunnen ze de schade opmeten van de hittegolf van vorige zomer.
  [naar artikel]
 8. Factcheck: weinig bewijs voor stelling dat 'wie veel alcohol drinkt, vaker gestoken wordt door muggen' (25/06/2021 - Knack)
  Volgens een op sociale media veelgelezen artikel wordt 'wie veel alcohol drinkt, vaker gestoken door muggen'. Het (schaarse) wetenschappelijke onderzoek naar het fenomeen lijkt een verband aan te tonen tussen alcoholgebruik en muggenbeten. Maar om te stellen dat het ook geldt voor muggensoorten in België, is meer onderzoek nodig.
  [naar artikel]
 9. Hoe voorkom je dat exotische muggen ons land binnenkomen? Geen waterdicht systeem, wel snel opsporen en bestrijden (10/10/2020 - VRT NWS)
  Het nieuws dat een echtpaar uit Kampenhout is overleden nadat ze in ons land besmet waren geraakt met malaria, zet de schijnwerper op de exotische mug, in al zijn soorten. Hoe kan je voorkomen dat dergelijke muggen ons land binnenkomen? "Alles waterdicht maken is uitgesloten, onze manier van aanpakken is vroege opsporing en onmiddellijke bestrijding", zegt Wim Van Bortel van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
  [naar artikel]
 10. Zijn muggenbeten op dit moment écht veel erger dan andere jaren? (22/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Muggen beleven hoogdagen. Het was nat en nu warm en dat maakt dat ze zich razendsnel ontwikkelen en zo talrijk zijn. Ook talrijk zijn de klachten, op sociale media, over “dikke bulten” en “enorme rode plekken”. Meer muggen, meer beten en dus ook meer felle reacties? Of is er iets anders aan de hand? “Het kan dat een inheemse soort die je normaal nooit tegenkomt zich plots manifesteert.”
  [naar artikel]
 11. Experte waarschuwt voor exotische muggen: "Met ventilator kan je ze van de wijs brengen” (08/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Temperaturen die vlotjes richting 25 graden gaan, dat betekent helaas ook dat de muggen weer vrolijk rond ons heen zoemen. Maar kunnen ze ook bij ons levensbedreigende ziektes als dengue, malaria, Zika en chikungunya overbrengen? Hoe bang moeten we zijn voor muggen die ons met het westnijlvirus kunnen besmetten? En waarom zwelt de ene muggenbeet meer op dan de andere? Muggenexpert dr. Isra Deblauwe geeft duiding. “In het buitenland weten ze allang dat stilstaand water vermeden moet worden.”
  [naar artikel]
 12. Daarom sta jij altijd vol muggenbeten en je lief niet (19/06/2020 - Metro)
  Als je ooit bij valavond op een barbecue bent geweest, is het je waarschijnlijk wel opgevallen dat minstens een gast begint te klagen over muggen, als je zelf die persoon niet bent tenminste. Anderen lijken er dan weer helemaal geen last van te hebben. Hoe komt dat toch? Bloedgroep O Volgens een studie in de Journal of Medical Entomology zijn er verschillende factoren die van jou een perfect muggenlokaas maken. Muggen zouden bijna twee keer zo vaak landen op mensen met bloedgroep O dan op die met bloedgroep A. Dit komt door de stoffen die we afscheiden, zoals zweet. Zwanger of overgewicht “Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de potentiële voorkeur van muggen voor bepaalde bloedgroepen”, aldus Jonathan F. Day, hoogleraar entomologie aan de Universiteit van Florida. “Maar muggen komen ook af op bepaalde signalen die we uitsturen, waardoor ze weten dat ze naar een bloedbron gaan. Hoe meer CO2 je uitstoot, bijvoorbeeld mensen met een snelle stofwisseling, hoe aantrekkelijker je bent voor deze beestjes.” Zwangere vrouwen en mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld een snellere stofwisseling en zullen dus meer muggen aantrekken. Sporters Ook sporters lopen gevaar, want ook zij stoten meer CO2 uit via zweet. Daarnaast produceren ze melkzuur – de stof die ervoor zorgt dat onze spieren verkrampen tijdens het sporten -, een echte lekkernij voor muggen. Donkere kledij Muggen hebben een uitstekend zicht, maar vliegen dicht bij de grond om uit de wind te blijven. Als je donkere kledij draagt, vorm je een groter contrast met de horizon, waardoor muggen je sneller opmerken. Mensen met lichtere kledij zouden dus minder last hebben van muggenbeten. Hogere lichaamstemperatuur Ook lichaamstemperatuur is een heel belangrijke subtiele aanwijzing. Sommige mensen hebben nu eenmaal een iets hogere temperatuur van nature. Wanneer de muggen in de buurt van mensen komen, zoeken ze een slachtoffer waarbij het bloed dicht onder de huid zit. Dat maakt van iemand met een hogere lichaamstemperatuur een gemakkelijk doelwit. Alcohol Daarnaast speelt je levensstijl een rol, aldus Melissa Piliang, dermatoloog bij Cleveland Clinic. Mensen die graag een glaasje drinken, zijn zo een muggenmagneet. Zo toonde een studie aan dat zelfs mensen die slechts één blikje bier dronken meer risico liepen muggen aan te trekken dan degenen die dat niet deden. En natuurlijk is buiten drinken een populaire zomeractiviteit. Lees ook: Dit gebeurt er met muggen tijdens de wintermaanden Het bericht Daarom sta jij altijd vol muggenbeten en je lief niet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Exotische muggen in opmars: “Belangrijk om mensen bewust te maken van wat ze daartegen kunnen doen” (08/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Temperaturen die vlotjes richting 25 graden gaan, dat betekent helaas ook dat de muggen weer vrolijk rond ons heen zoemen. Maar kunnen ze ook bij ons levensbedreigende ziektes als dengue, malaria, Zika en chikungunya overbrengen? Hoe bang moeten we zijn voor muggen die ons met het Westnijlvirus kunnen besmetten? En waarom zwelt de ene muggenbeet meer op dan de andere? Muggenexpert dr. Isra Deblauwe geeft duiding. “In het buitenland weten ze al lang dat stilstaand water vermeden moet worden.”
  [naar artikel]
 14. Januari en toch nog muggen in huis: hoe kan dat? (02/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Muggen in januari, het lijkt vreemd, maar ze zijn er wel degelijk. En ze steken. Door het warmere klimaat zullen zoemende muggen in de winter...
  [naar artikel]
 15. Getest: dit apparaatje maakt komaf met vervelend jeukende muggenbeten (08/08/2016 - Knack)
  De BiteAway stick zou met geconcentreerde warmte de jeuk en zwelling van je muggenbeten kunnen doen afnemen.
  [naar artikel]
 16. Huisartsen over de impact van corona: ‘Soms moet ik zomaar huilen’ (07/11/2020 - De Morgen)
  Niet alleen de ziekenhuizen, maar ook de huisartsen worden overstelpt door coronapatiënten. Al maandenlang ploeteren ze zich door de pandemie, en dat weegt. Vijf huisartsen hielden voor ons een dagboek bij.
  [naar artikel]
 17. Muziek Skrillex beschermt tegen muggenbeten (02/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Last van muggen? Ambeteer ze dan met muziek van dubstepartiest Skrillex en ze zullen een stuk minder bijten. Bijgevolg worden ze ook minder actief...
  [naar artikel]
 18. Zoemende muggen in de winter wordt normaal (02/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Muggen in januari, het lijkt vreemd, maar ze zijn er wel degelijk. En ze steken. Door het warmere klimaat zullen zoemende muggen in de winter...
  [naar artikel]
 19. Januari en toch nog muggen in huis: hoe kan dat? (02/01/2019 - De Morgen)
  Muggen in januari, het lijkt vreemd, maar ze zijn er wel degelijk. En ze steken. Door het warmere klimaat zullen zoemende muggen in de winter stilaan normaal worden, zegt de Nederlandse bioloog Arnold van Vliet in Het Nieuwsblad.
  [naar artikel]
 20. Ook muggen zijn er opvallend vroeg bij dit jaar (05/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Niet alleen de wespen zijn er dit jaar uitzonderlijk vroeg bij, ook de muggen zijn op vele plaatsen al talrijk aanwezig. “Niet uitzonderlijk door het warme en droge weer”, klinkt het bij wetenschappers. Ook in Limburg was er de afgelopen weken al overlast. Maar of we zomermaanden krijgen die geplaagd worden door muggen, hebben we voor een groot stuk zelf in de hand.
  [naar artikel]
 21. ZOMERCHECK. ‘Worden muggen aangetrokken door licht?’ (31/07/2019 - De Standaard)
  Muggen. We kennen allemaal het zoemende geluid dat ons ’s nachts wakker maakt en de jeukende steken die we eraan overhouden. Veel mensen sluiten dan de ramen en deuren omdat ze denken dat muggen naar het licht komen. Maar is dat wel zo?
  [naar artikel]
 22. ‘Dat hele huis hangt vol Covid-19’: huisartsen voeren hun eigen strijd tegen de pandemie (08/11/2020 - De Morgen)
  Niet alleen de ziekenhuizen, maar ook de huisartsen worden overstelpt door coronapatiënten. Al maandenlang ploeteren ze zich door de pandemie, en dat weegt. Vijf huisartsen hielden voor ons een dagboek bij.
  [naar artikel]
 23. De extreme droogte heeft alvast toch dit voordeel (22/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Is het u ook opgevallen dat er zo weinig muggen zijn? Warme zomeravonden en -nachten gaan meestal gepaard met irritant gezoem en jeukende muggenbeten maar dit jaar valt het tot nu toe reuzegoed mee. En dat is enkel te danken aan de extreme aanhoudende droogte.
  [naar artikel]
 24. Tijgermuggen die drager kunnen zijn van zikavirus ontdekt in Nederland (18/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  In een woonwijk in Veenendaal in de Nederlandse provincie Utrecht zijn een aantal Aziatische tijgermuggen aangetroffen, die ziektes als het zikavirus kunnen overdragen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal de exotische muggen uit voorzorg bestrijden. De NVWA zei donderdag te willen voorkomen dat de muggen zich in Nederland vestigen.
  [naar artikel]
 25. Tijgermuggen die drager kunnen zijn van zikavirus ontdekt in Nederland (18/08/2016 - De Standaard)
  In een woonwijk in Veenendaal in de Nederlandse provincie Utrecht zijn een aantal Aziatische tijgermuggen aangetroffen, die ziektes als het zikavirus kunnen overdragen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal de exotische muggen uit voorzorg bestrijden. De NVWA zei donderdag te willen voorkomen dat de muggen zich in Nederland vestigen.
  [naar artikel]
 26. Tijgermuggen die drager kunnen zijn van zikavirus ontdekt in Nederland (18/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  In een woonwijk in Veenendaal in de Nederlandse provincie Utrecht zijn een aantal Aziatische tijgermuggen aangetroffen, die ziektes als het zikavirus kunnen overdragen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal de exotische muggen uit voorzorg bestrijden. De NVWA zei donderdag te willen voorkomen dat de muggen zich in Nederland vestigen.
  [naar artikel]
 27. Waarom ben ik een magneet voor muggen, maar laten ze mijn partner met rust? (19/07/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Die verdraaide muggen hebben het altijd op u gemunt en gunnen uw partner een onbekommerde nachtrust? U bent niet de enige. Muggen zijn nogal kieskeurig. Het slechte nieuws is dat u er weinig aan kan doen.
  [naar artikel]
 28. Weg met muggen: deze planten houden muggen op afstand (05/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Bzzzzzz". Na het streepje zon van gisteren, is de kans groot dat jij vannacht uit je bed gezoemd werd. Wil je die vervelende muggen vanavond wél
  [naar artikel]
 29. Daarom zoemen muggen (en het is niet om zichzelf te verraden) (06/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  ‘Kunnen niet alle muggen leren om te vliegen zonder te zoemen?’ vraagt Dirk Brems zich af. Hij stuurde de redactie een mail naar aanleiding van een artikel over onderzoek dat aantoont hoe muggen onopgemerkt wegvliegen nadat ze zich hebben volgezogen met bloed.
  [naar artikel]
 30. Muggen gaan de strijd aan tegen … muggen (21/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Florida gaan lokale autoriteiten 750 miljoen muggen loslaten. Het gaat wel over genetisch gemanipuleerde exemplaren die andere muggensoorten moeten verdringen.
  [naar artikel]
 31. Zolang het niet vriest blijven muggen rondzoemen en steken (03/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  We zijn begin oktober en hoort u ze ’s nachts ook nog zoemen? Jawel, er vliegen nog steeds veel muggen rond én ze prikken. “Het is best wel warm geweest en het heeft ook al even wat geregend”, zegt de Nederlandse muggenspecialist Arnold Van Vliet. “Zolang het niet gaat vriezen, kunnen er zelfs nog muggen bijkomen.”
  [naar artikel]
 32. Muggen komen helemaal niet op licht af, krabben werkt averechts en meer feiten en fabels (15/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het is je misschien al opgevallen, maar er zijn een pak meer muggen dan normaal. En het wordt er absoluut niet beter op deze zomer. Door de hoge...
  [naar artikel]
 33. Rampenplan door bijtende muggen: Scheldedorp neemt nieuwe maatregel (11/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In het Oost-Vlaamse Wichelen, waar de gemeentelijke fase van het noodplan van kracht is door een plaag van knijten of kleine bijtende muggen, wordt woensdag in de oude Scheldedijk een nieuwe bres gemaakt. Dat moet ervoor zorgen dat het biotoop voor de muggen minder gunstig wordt, zegt het gemeentebestuur van Wichelen.
  [naar artikel]
 34. Google lost 20 miljoen muggen (16/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Internetgigant Google gaat muggen bestrijden met... meer muggen. Twintig miljoen om precies te zijn. De beestjes worden ingezet in Californië,
  [naar artikel]
 35. Met deze tips houd je muggen op afstand (31/05/2018 - Metro)
  De zomer staat weer voor de deur. Dat betekent mooi weer, barbecues met vrienden, luieren op het strand, maar helaas ook muggen. Het goede nieuws is dat er een aantal manieren zijn om de vervelende beestjes uit je buurt te houden.  Eet veel knoflook  Zet deze zomer vaak pesto of scampi in looksaus op het menu. Als je een grote hoeveelheid knoflook naar binnen werkt, heb je namelijk minder last van muggen. Je adem ruikt er misschien wat minder fris door, maar het houdt de vervelende insecten wel op afstand. Draag lichte kleuren en lange mouwen Wanneer je een buitenactiviteit gepland hebt, kies dan voor lichte en losse stoffen. Daar worden de insecten immers niet door aangetrokken. Draag een vanilleparfum De geur van vanille weert muggen af. Het maskeert namelijk je lichaamsgeur waardoor ze wegblijven. Je kunt ook je eigen spray maken door twee theelepels vanille en een kopje water in een spuitfles te doen. Eet minder bananen Als je grote fan bent van de gele vrucht, probeer je je enthousiasme de komende maanden toch maar beter wat te temperen. Wanneer je lichaam de bananen verteert, zal je huid naar bananen geuren. En muggen zijn dol op die geur. Gebruik citroenen Muggen haten de geur van citroen. Je kunt de insecten dus uit je buurt houden door een citroenkaars te branden of citronella-olie te gebruiken. Smeer de olie op je huid of spray ze in je slaapkamer. Lees ook : Daarom word jij altijd gebeten door muggen Het bericht Met deze tips houd je muggen op afstand verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Last van muggen? Niet als u deze planten in uw buurt zet (14/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Als er iets vervelend is aan de zomer, zijn het wel de muggen. Bzzzz… Maar wist u dat er heel wat planten zijn die muggen afstoten, omdat ze de geur echt niet kunnen verdragen? Vaak zijn het dan ook nog eens planten met mooie bloemen die voor de mens wel lekker ruiken of kruiden die u in de keuken kan gebruiken. Een dubbel voordeel uit de natuur dus.
  [naar artikel]
 37. Vlaanderen wil oprukkende tijgermug halt toeroepen (17/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Exotische muggen zoals de tijgermug zijn in Europa aan een noordelijke opmars bezig. Omdat ze mogelijk zika of andere (sub)tropische ziektes
  [naar artikel]
 38. Een wereld zonder muggen? (28/07/2019 - Metro)
  Bzzzzzzz… Pets! Ben je vannacht ook weer uit je slaap gehouden door een mug? Hoe kan zo’n klein diertje zoveel impact hebben? Zou een wereld zonder muggen niet beter zijn? Het enige wat die bloeddorstige schepseltjes lijken te doen, is ons steken en jeukende beten geven. En bovendien verspreiden ze ook nog eens ziektes zoals malaria, dengue en het zikavirus. Toch zijn muggen belangrijker dan je denkt. De ene mug is wel de andere niet. Er zijn veel verschillende soorten: steekmuggen, motmuggen, dansmuggen, langpootmuggen… Wereldwijd zijn er meer dan 3.500 soorten te vinden. Het zal je misschien verbazen maar zowel de mannetjes als de vrouwtjes voeden zich met nectar en plantensappen. En soms gaan de vrouwtjes nog op zoek naar een andere maaltijd. Dan doen ze zich tegoed aan het bloed van verschillende soorten dieren: zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en zelfs vissen. De mug gebruikt de proteïnen uit die bloedmaaltijd om haar eitjes te ontwikkelen. En maar een klein deel van de muggen drinkt ook het bloed van de mens. Je mag ze dus zeker niet allemaal over dezelfde kam scheren. Bang van malaria? Maar de afkeer voor muggen is wel te begrijpen, aangezien de muggenfamilie de dodelijkste is ter wereld. Denk maar aan malaria, dengue, gele koorts, het Zika- en Westnijlvirus: het zijn allemaal ziektes die overgebracht worden via besmet bloed van het ene individu naar het andere. Maar die ziektekiemen zijn alleen aanwezig op specifieke muggensoorten. En gelukkig zitten die niet in onze slaapkamer. Muggen halen dan misschien wel het bloed van onder je nagels vandaan, ze vervullen toch vooral een belangrijke functie in de natuur. Ze hebben dan ook meer nut dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo zijn muggen belangrijke bestuivers van allerlei waterplanten. Daarnaast vormen ze een essentiële voedselbron voor allerlei dieren. Waterkevers, amfibieën en vissen zijn dol op de larven van de mug. Vleermuizen jagen dan weer graag op de volwassen exemplaren. De volgende keer dat je vol muggenbeten staat, laat het dan een troost zijn dat de diertjes toch ook heel wat goeds doen. In samenwerking met Natuurpunt Lees ook : Dubstep van Skrillex kan je beschermen tegen muggen Het bericht Een wereld zonder muggen? verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Muggen die niet prikken? Slechts 1 gen dat die droom dwarsboomt (02/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Muggen die (bijna) niet steken: ze bestaan. In een laboratorium in de Verenigde Staten althans. Daar experimenteerden enkele onderzoekers met de...
  [naar artikel]
 40. Dit gebeurt er met muggen tijdens de wintermaanden (12/02/2020 - Metro)
  Tijdens de winter heb je nauwelijks of geen last van muggen, maar als je dacht dat ze zomaar met de noorderzon vertrekken, dan zit je er volledig naast. Heerlijk, dat zonnetje in de zomer. Maar tijdens de warmste maanden van het jaar kunnen muggen helaas spelbrekers zijn. Dat voortdurende gezoem rond je hoofd als je in slaap probeert te vallen en die talloze muggenbeten die maar blijven jeuken… Behoorlijk irritant! Zwakke geslacht Tijdens de koudere wintermaanden verdwijnen ze plots als sneeuw voor de zon. Handig, maar waar gaan ze dan plots naartoe? Wel, van zodra de dagen korter worden en de temperaturen afkoelen, leggen de mannetjes al vrij snel het loodje, want zij overleven de koude niet. Zwakke geslacht, weet je wel… Diapauze De vrouwtjes geven echter niet op. In plaats van bloed te prikken bij mensen, gaan ze reserves aanleggen door zich te voeden met nectar. Vervolgens zoeken ze een veilig plekje om te overwinteren. Dat kan tussen brandhout zijn, in een plant of gewoon ergens in de huiskamer. Daarna gaat de vrouwelijke steekmug in diapauze, wat vergelijkbaar is met de winterslaap. Wakker worden In die fysiologische staat daalt de activiteit van de stofwisseling en wordt de mug bestand tegen extreme omgevingsfactoren, zoals de koude. Hoe koud het ook wordt, zo kunnen ze wel zes maanden lang overleven. Als de temperaturen weer draaglijk worden, ontwaken ze en zijn ze helemaal klaar om aan hun favoriete bezigheid te beginnen: bloed zuigen voor de ontwikkeling van hun eitjes. Met andere woorden: welkom terug, gezoem en jeuk! Lees ook: Een wereld zonder muggen? Het bericht Dit gebeurt er met muggen tijdens de wintermaanden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Mysterie van de dag: waarom zijn muggen zo kieskeurig? (03/07/2019 - Knack)
  In hetzelfde bed slapen en vaststellen dat jij 's ochtends bijna leeggezogen werd door hongerige muggen, terwijl je partner amper een muggensteek vindt. Hoe kiest een mug?
  [naar artikel]
 42. Vlaanderen wil tijgermug halt toeroepen (17/11/2016 - De Redactie)
  Exotische muggen zijn in Europa aan een noordelijke opmars bezig. Omdat ze mogelijk het zikavirus en andere tropische ziektes verspreiden, bindt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) proactief de strijd aan.
  [naar artikel]
 43. Jonge huisartsen gaan in ‘attestenstaking’ (26/10/2020 - De Standaard)
  De pandemie veroorzaakt niet alleen een toename van het aantal patiënten voor huisartsen, ook de administratieve last swingt de pan uit. ‘Om de administratieve overbelasting bij huisartsen een halt toe te roepen, gaan we over tot een attestenstaking’, laat Jong Domus, de vereniging van jonge huisartsen, weten.
  [naar artikel]
 44. Geen malariamuggen meer gevonden in Kampenhout (04/11/2020 - De Standaard)
  In de omgeving van de woonst van een echtpaar dat aan malaria overleed, werden geen exotische muggen aangetroffen. De inheemse waren geen drager van de malariaparasiet.
  [naar artikel]
 45. Muggenvallen over het hele land om epidemie te voorkomen (03/10/2017 - De Tijd)
  14:56 Het Tropisch Instituut van Antwerpen plaatst 23 muggenvallen, zodat de toevloed aan exotische muggen in ons land beter kan worden opgevolgd.
  [naar artikel]
 46. IN BEELD. Deze vrouw haar gezicht zit vol muggen (28/07/2018 - Metro)
  Wij krijgen al spontaan jeuk als we de foto van deze Russische vrouw bekijken, maar het internet is gek van het beeld. De 24-jarige Anastasia ging bloemen plukken in het veld en toen gebeurde er dit… Anastasia Gruzdeva uit de Russische regio Yakutia is niet aan haar proefstuk toe. Je kent haar misschien van deze foto: ??? ??? ? ?????, ??? ? ??? ??? -50? ? ??, ?? ?????????? ?? ???? (??????????) ? ????? ?? ??????, ??? ???? ???????? ? ????? ???? ??????? ????? ????? ? ???????????? ? ?????? ????????? ??? ?? ??? ???? ????? ?????????? ???????? ????, ? ???????? ?? ?????, ??? ??? ??? ??? ???? ??? ????? ?????????????? ?? ????????? ? ???????? ?? ???????????? ???????? ???? ?? @9gag ????? ????, ???? ???????? ??????? ?? ? ?????? ? ???? ????? ????????, ??? ? ????? ????? ?? ???? ??????? ???????????? ???????? ??? ?? ????, ??? ???? ???????? ?? ?? ???????? ?????, ?? ???? ?????? ????? ? ?????? ?????????? ??????? ??????? ????? ???????, ?????? ???? ? ??? ???? ????? ?? ???? ?? ??? ????? ? ??? ??????? ?????? ? ???, ?????? ? ????? ????? ?? ??????????, ????? ???? ???? ??? ??????, ??????? ?? ????? ????? ????? ??? ????? ?? ???? ??????? ????, ?? ?? ????? ? ???, ??? ? ?? ?????????? ??? ? ?????? ?????? ?? ???????, ??? ?????? ???? ?? ?????? ? -47 ????? 15-20 ?? ????? ? ?????? #???? #winter #yakutsk #snowlashes #snowlashesyakutia #yakutia #vsco A post shared by Anastasia Gruzdeva (@anastasiagav) on Jan 13, 2018 at 5:09pm PST Bloemen plukken De 24-jarige Anastasia ging naar eigen zeggen gewoon bloemen plukken. “Er waren veel muggen en ik dacht dat het wel grappig was om een foto van hen allemaal te maken”, zegt ze. “Ik moet toegeven dat ik niet echt een harde reactie krijg van muggenbeten. Ik krijg enkel kleine, rode bolletjes dus ik heb niet veel last gehad van hen.” Wat de reden ook was, op Instagram verzamelde het plaatje al meer dan 12.000 likes. En het internet zou het internet niet zijn, moesten de gebruikers niet creatief met de foto aan de slag gaan.   Those first few seconds when you walk outside at 8pm pic.twitter.com/UGshd0LwBn — Texas Humor (@TexasHumor) July 13, 2018 Het bericht IN BEELD. Deze vrouw haar gezicht zit vol muggen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Eerste mensen in VS besmet met zikavirus door lokale muggen (29/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In de Amerikaanse staat Florida hebben vier mensen het zikavirus opgelopen door plaatselijke muggen. Dat meldt nieuwszender CNN. Het zijn de
  [naar artikel]
 48. Toekomstige huisartsen in de rats door afschaffing vestigingspremie: “In volle coronatijden is dit een dolk in onze rug” (22/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse regering schaft de vestigingspremie voor huisartsen af. Dat is een fameuze streep door de rekening van veel jonge dokters in spe. Die 20.000 euro was een stimulans om zich te vestigen in regio's met een tekort aan huisartsen. De rand rond Brussel valt daar bijna integraal onder.
  [naar artikel]
 49. Waarom één op de drie huisartsen zich (nog) niet wil laten vaccineren: “Ik wil patiënten vooral eerlijk informeren” (25/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen lanceert een campagne die huisartsen moet overtuigen van het nut en de veiligheid van een coronaprik. Uit een enquête van de Artsenkrant bleek eerder dat niet alle huisartsen het vaccin omarmen. Al is je huisarts wellicht geen vaccinweigeraar.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.