Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 August 2021
16:37 uur

Studie: Tweede dosis Pfizer of AstraZeneca beschermt goed tegen Delta-variant

Express

22/07/2021 - 07:00

Lees dit artikel: Studie: Tweede dosis Pfizer of AstraZeneca beschermt goed tegen Delta-variant Twee doses van het vaccin van Pfizer of AstraZeneca zijn bijna net zo effectief tegen de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus als tegen de oorspronkelijke Alpha-variant. Dat blijkt uit een studie die woensdag werd gepubliceerd. Onderzoekers zeggen dat de twee vaccins zeer effectief zijn tegen de Delta-variant. Die is nu wereldwijd de dominante variant. […] Lees dit artikel: Studie: Tweede dosis Pfizer of AstraZeneca beschermt goed tegen Delta-variant


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Was je eerste vaccinatie van AstraZeneca? Pfizer als tweede dosis zal je beter beschermen (29/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Was je eerste vaccinatie van AstraZeneca? Pfizer als tweede dosis zal je beter beschermen Sinds het begin van de vaccinatiecampagne hebben sommige landen vaccins gemengd. Zo kregen sommige patiënten een eerste dosis van AstraZeneca en een tweede van Pfizer. Het lijkt steeds zekerder dat dit een goed idee was. Na een geruststellende studie in Spanje heeft een tweede studie in het Verenigd Koninkrijk dit optimisme nog versterkt. Britse onderzoekers […] Lees dit artikel: Was je eerste vaccinatie van AstraZeneca? Pfizer als tweede dosis zal je beter beschermen
  [naar artikel]
 2. Vaccins Pfizer en AstraZeneca beschermen ook tegen Indiase variant (23/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse variant. Dat blijkt uit een studie van Public Health England (PHE).
  [naar artikel]
 3. Vaccins Pfizer en AstraZeneca beschermen ook tegen Indiase variant (23/05/2021 - De Morgen)
  De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse variant. Dat blijkt uit een studie van Public Health England (PHE).
  [naar artikel]
 4. Pfizer na AstraZeneca geeft uitstekende bescherming (11/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Goed nieuws voor wie al een eerste dosis AstraZeneca kreeg. Hij of zij kan tot de best beschermden horen – als er een tweede dosis met het Pfizer-vaccin volgt, tenminste.
  [naar artikel]
 5. Combinatie AstraZeneca en Pfizer leidt tot betere afweerreactie volgens nieuwe studie (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Mensen die na een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca een tweede prik met Pfizer/BioNTech krijgen, ontwikkelen een betere afweer tegen het coronavirus dan na een tweede dosis AstraZeneca. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Saarland in Duitsland in een voorlopige publicatie.
  [naar artikel]
 6. AstraZeneca blijkt na drie weken even goed te werken als Pfizer-vaccin (23/04/2021 - Express)
  Eén prik van het AstraZeneca- of Pfizer-vaccin vermindert coronavirusinfecties met bijna twee derde en beschermt oudere en meer kwetsbare mensen net zo goed als jongere, gezonde individuen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Maar de belangrijkste bevinding is wellicht dat na drie weken beide vaccins dezelfde bescherming bieden. Bij zowel het AstraZeneca- als het Pfizer-vaccin […] Lees dit artikel: AstraZeneca blijkt na drie weken even goed te werken als Pfizer-vaccin
  [naar artikel]
 7. Britse studie: “Mix van Pfizer- en AstraZeneca-vaccins geeft goede bescherming” (29/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De eerste resultaten van een Britse studie naar de werking van coronavaccins suggereren dat een mix van verschillende soorten vaccins adequate bescherming tegen corona biedt. Proefpersonen produceerden hoge niveaus van antilichamen en immuuncellen nadat ze één dosis van het Pfizer-vaccin en één dosis van het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen.
  [naar artikel]
 8. Spaanse studie: dosis Pfizer na AstraZeneca-prik ‘veilig en effectief’ (18/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een eerste prik met het vaccin van AstraZeneca gevolgd door een dosis van het Pfizervaccin zorgt voor een goede bescherming tegen het coronavirus. Dat concluderen Spaanse onderzoekers na een eigen studie met 600 proefpersonen.
  [naar artikel]
 9. Pfizer en AstraZeneca ook werkzaam tegen Indiase variant (23/05/2021 - De Tijd)
  09:02 De vaccins van Pfizer/BioNTech en Astrazeneca zijn bijna even effectief tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse, zo blijkt uit een nieuwe Britse studie. De Britse minister van...
  [naar artikel]
 10. Pfizer-vaccin ook uitermate doeltreffend tegen Zuid-Afrikaanse variant (01/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het vaccin van Pfizer en BioNTech is 91,3 procent effectief tegen Covid-19. Bij de Zuid-Afrikaanse variant loopt dat cijfer zelfs op tot 100 procent. Dat blijkt donderdag uit een nieuwe update van de fase 3-studie, zes maanden na de toediening van de tweede dosis.
  [naar artikel]
 11. Combinatie AstraZeneca en Pfizer leidt tot betere afweerreactie (08/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Mensen die na een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca een tweede prik met Pfizer/BioNTech krijgen, ontwikkelen een betere afweer tegen het coronavirus dan na een tweede dosis AstraZeneca. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Saarland in Duitsland in een voorlopige publicatie.
  [naar artikel]
 12. Pfizer-vaccin ook uitermate doeltreffend tegen Zuid-Afrikaanse variant: geen enkele besmetting na vaccinatie (01/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het vaccin van Pfizer en BioNTech is 91,3 procent effectief tegen Covid-19. Bij de Zuid-Afrikaanse variant loopt dat cijfer zelfs op tot 100 procent. Dat blijkt uit een nieuwe update van de fase 3-studie, zes maanden na de toediening van de tweede dosis.
  [naar artikel]
 13. Eén dosis AstraZeneca-vaccin "weinig tot helemaal niet effectief" tegen Indiase variant coronavirus (30/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Eén dosis van het AstraZeneca-vaccin is “weinig tot helemaal niet effectief” tegen de Indiase variant van het coronavirus. Dat besluit het Franse Institut Pasteur na laboratoriumproeven. Een volledige vaccinatie met twee Pfizer-vaccins blijft wel effectief en toont slechts een “licht verminderde” effectiviteit tegenover de Indiase variant, in vergelijking met de Britse.
  [naar artikel]
 14. Pfizer-vaccin blijkt al na één dosis doeltreffend: tweede dosis pas in de zomer? (20/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een nieuwe Israëlische studie met 9.000 gezondheidswerkers toont aan dat het Pfizer-vaccin ook al na één dosis bijzonder doeltreffend is. Experten voelen er dan ook steeds meer voor om de tweede dosis voorlopig achterwege te laten, mogelijk zelfs tot na de zomer.
  [naar artikel]
 15. Hoe goed ben je beschermd tegen zorgwekkende Delta-variant na een of twee prikken? (26/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Hoe goed ben je beschermd tegen zorgwekkende Delta-variant na een of twee prikken? De Delta-variant van het coronavirus – die we vooral kennen als de Indiase variant – wint snel meer terrein in ons land – een op zes besmettingen zijn nu al van dat type. De variant is een stuk besmettelijker dan de andere varianten van het coronavirus. Dat is een groot probleem voor wie niet gevaccineerd […] Lees dit artikel: Hoe goed ben je beschermd tegen zorgwekkende Delta-variant na een of twee prikken?
  [naar artikel]
 16. Marc Van Ranst over ‘slecht nieuws’ rond AstraZeneca-vaccin: “Desnoods strategie aanpassen” (08/02/2021 - Metro)
  Viroloog Marc Van Ranst sluit niet uit dat ook in ons land de vaccinatiestrategie aangepast zal worden nu blijkt dat het AstraZeneca-vaccin amper beschermt tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Gisteren raakte bekend dat Zuid-Afrika de vaccinatiecampagne met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk opschort omdat het vaccin slechts een beperkte bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Bovendien is het AstraZeneca-vaccin slechts efficiënt bij 60 procent van de gevaccineerden terwijl Pfizer/BioNTech en Moderna boven de 90 procent scoren. Een langere periode wachten tussen de eerste en de tweede dosis zou de werkzaamheid van het AstraZeneca-vaccin wel doen toenemen tot 70 à 80 procent. Geen goed nieuws Toch maken die resultaten uit Zuid-Afrika ook Viroloog Marc Van Ranst ongerust. “Ze hebben daar een relatief kleine studie gedaan op 2.000 mensen. De ene helft geeft men het vaccin, de andere helft het placebo. In de groep die het vaccin niet gekregen heeft, had men 20 gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant, in de andere groep 19. Dan kan je niet zeggen dat het daartegen beschermt. Dat is geen goed nieuws”, vertelde hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Zuid-Afrikaanse variant onder controle houden Ons land heeft 7,74 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin besteld. Moeten we ons zorgen maken aangezien het niet beschermt tegen de Zuid-Afrikaanse variant? “In Zuid-Afrika is dat natuurlijk een groot probleem, want daar is die variant ontstaan en zeer frequent aanwezig. Bij ons is dat import. We hebben een uitbraak gehad in Oostende met de Zuid-Afrikaanse variant. Momenteel maakt de Zuid-Afrikaanse variant 0,2 procent uit van alle besmettingen bij ons. Dat is weinig, maar we moeten dat onder controle houden. (…) Deze nieuwe informatie zal door onze Taskforce Vaccinatie bekeken worden en dan gaat het vaccinatieschema misschien weer aangepast worden.”, besluit hij. Lees ook: Marc Van Ranst: “Mensen die zich niet willen laten vaccineren, moeten beseffen dat hun keuze gevolgen heeft” Het bericht Marc Van Ranst over ‘slecht nieuws’ rond AstraZeneca-vaccin: “Desnoods strategie aanpassen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Goed nieuws uit VK: vaccins Pfizer en AstraZeneca blijken heel goed te werken tegen deltavariant (14/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Goed nieuws van de Britse gezondheidsautoriteiten: de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca blijken zeer effectief te zijn tegen hospitalisatie (en wellicht ernstige ziekte) door de deltavariant, ook wel bekend als de Indiase variant van het coronavirus.
  [naar artikel]
 18. Goed nieuws uit VK: vaccins Pfizer en AstraZeneca blijken heel goed te werken tegen deltavariant (15/06/2021 - De Morgen)
  Goed nieuws van de Britse gezondheidsautoriteiten: de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca blijken zeer effectief te zijn tegen hospitalisatie (en wellicht ernstige ziekte) door de deltavariant, ook wel bekend als de Indiase variant van het coronavirus.
  [naar artikel]
 19. Vaccinwissel: Fransen jonger dan 55 krijgen Pfizer of Moderna voor tweede prik na eerste dosis AstraZeneca (11/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Fransen die jonger zijn dan 55 en al een eerste dosis van het AstraZeneca-coronavaccin kregen, krijgen voor hun tweede prik een dosis van het Moderna- of Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat heeft de Franse Hoge Gezondheidsautoriteit HAS aangekondigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt het wisselen van coronavaccin na de eerste dosis niet aan. “Er zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar”, klinkt het.
  [naar artikel]
 20. Nieuwe studie merkt “beperkte” bescherming van vaccin AstraZeneca tegen milde ziekte door Zuid-Afrikaanse variant (08/02/2021 - Metro)
  Het vaccin van Oxford en AstraZeneca biedt slechts een beperkte bescherming tegen milde ziekteverschijnselen door de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een studie waarover de krant Financial Times bericht en die maandag worden gepubliceerd. Of het vaccin wel beschermt tegen ernstige ziekte en hospitalisatie is nog niet geweten. Het coronavaccin van AstraZeneca zou een beperkte bescherming bieden bij mensen die slechts milde symptomen zouden krijgen bij een besmettin met de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Dat blijkt uit een de voorlopige resultaten van kleinschalige studie bij meer dan 2.000 mensen, die weliswaar nog geen peerreview kreeg. Over het onderzoek werd voor het eerst bericht door de krant Financial Times. Een woordvoerder van AstraZeneca laat weten dat het nog niet duidelijk is of het vaccin beschermt tegen ernstige ziekte en hospitalisatie door de Zuid-Afrikaanse variant (B.1.351), omdat de deelnemers aan de studie jonge, gezonde volwassenen waren. Het bedrijf gaf wel aan vertrouwen te hebben dat het vaccin beschermt tegen ernstige gevallen, aangezien het neutraliserende antilichamen produceert die gelijkaardig zijn aan die van andere vaccins tegen het virus. Zeker wanneer de periode van acht tot twaalf weken tussen de twee dosissen wordt gerespecteerd zou het vaccin tegen ernstige ziekte moeten beschermen. “Kan goed resultaat zijn” AstraZeneca en de universiteit van Oxford zijn bovendien begonnen met het aanpassen van het vaccin aan de Zuid-Afrikaanse variant. Een nieuw vaccin dat werkt tegen de gemuteerde versies van het virus zou in de herfst kunnen worden toegediend. Een onderzoeker aan de universiteit van Southampton zei aan BBC dat de eerste resultaten van de studie niet automatisch slecht nieuws zijn, aangezien de implicaties pas bekend zullen zijn wanneer de volledige studie afgerond is. Indien het vaccin minder beschermt tegen milde varianten maar wel ernstige ziekte voorkomt, “zou dat nog steeds een goed resultaat zijn”, aldus de onderzoeker. Lees ook: Vandenbroucke maakt zich zorgen over coronavarianten: “Werkt het vaccin wel voor de Zuid-Afrikaanse variant?” Het bericht Nieuwe studie merkt “beperkte” bescherming van vaccin AstraZeneca tegen milde ziekte door Zuid-Afrikaanse variant verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Britse studie toont aan: tweede dosis Pfizer op 12 weken in plaats van 3 zorgt voor meer antilichamen (14/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het coronavaccin van Pfizer genereert drie en een half keer meer antilichamen bij oudere mensen als de tweede dosis uitgesteld wordt tot twaalf weken na de eerste. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie.
  [naar artikel]
 22. Hoe goed ben je nu eigenlijk beschermd na één injectie met de Pfizer-, AstraZeneca-, J&J- en Moderna-vaccins? (31/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Hoe goed ben je nu eigenlijk beschermd na één injectie met de Pfizer-, AstraZeneca-, J&J- en Moderna-vaccins? De gegevens over hoe goed de coronavaccins werken na één dosis zijn niet altijd duidelijk – het hangt af van wat je meet en wanneer je het meet. Er is ook een hoop verwarring ontstaan over hoe goed of hoe slecht de vaccins werken tegen nieuwe varianten, zoals de Indiase. Om te beginnen: wat betekent […] Lees dit artikel: Hoe goed ben je nu eigenlijk beschermd na één injectie met de Pfizer-, AstraZeneca-, J&J- en Moderna-vaccins?
  [naar artikel]
 23. Pfizer/BioNTech: ‘Niet te lang wachten met tweede prik’ (04/01/2021 - De Morgen)
  Er is geen bewijs dat het vaccin van Pfizer/BioNTech tegen corona beschermt als de tweede dosis lang wordt uitgesteld. Dat zeggen beide bedrijven nu verschillende landen de ‘éénprikstrategie’ overwegen.
  [naar artikel]
 24. Pfizer: ‘Geen bewijs dat vaccin drie weken na eerste dosis beschermt’ (04/01/2021 - De Morgen)
  Er zijn geen gegevens om aan te tonen dat het vaccin van BioNTech en Pfizer drie weken na de toediening van de eerste dosis bescherming biedt tegen Covid-19. Dat zeggen beide bedrijven nu landen besluiten of overwegen de tweede inenting uit te stellen.
  [naar artikel]
 25. Nederland laat Pfizer toe na eerste dosis AstraZeneca (06/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  In Nederland is het vanaf 16 juli mogelijk om na een eerste dosis met het coronavaccin van AstraZeneca een coronaprik van BioNTech/Pfizer te krijgen. De Nederlandse ontslagnemende minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge volgt daarmee een advies van de Nederlandse Gezondheidsraad op.
  [naar artikel]
 26. Nederland laat Pfizer toe na eerste dosis AstraZeneca (06/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In Nederland is het vanaf 16 juli mogelijk om na een eerste dosis met het coronavaccin van AstraZeneca een coronaprik van BioNTech/Pfizer te krijgen. De Nederlandse ontslagnemende minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge volgt daarmee een advies van de Nederlandse Gezondheidsraad op.
  [naar artikel]
 27. Formeel beslist: AstraZeneca-vaccin ook voor 55-plussers, geen uitstel voor tweede dosis Pfizer (03/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het coronavaccin van AstraZeneca mag aan alle volwassen Belgen worden toegediend, dus ook aan 55-plussers. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land beslist. Het interval tussen een eerste en tweede prik van het Pfizer-vaccin wordt voorlopig niet vergroot.
  [naar artikel]
 28. Vaccin AstraZeneca biedt minder bescherming tegen Zuid-Afrikaanse variant (07/02/2021 - Express)
  Het coronavaccin dat AstraZeneca en de Universiteit van Oxford ontwikkelen, lijkt weinig bescherming te bieden tegen milde ziekteverschijnselen veroorzaakt door de Zuid-Afrikaanse variant. Dat schreef The Financial Times vandaag op basis van een studie die maandag uitkomt. Volgens een eerste studie biedt het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford minder bescherming tegen de […] The post Vaccin AstraZeneca biedt minder bescherming tegen Zuid-Afrikaanse variant appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 29. Vaccins Pfizer en AstraZeneca doen kans op ziekenhuisopname bij 80-plussers al na één dosis met 80 procent dalen (01/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca laten de kans op ziekenhuisopnames wegens Covid-19 al na het toedienen van één dosis met tachtig procent dalen bij de tachtigplussers. Dat blijkt maandag uit gegevens van de Britse gezondheidsdienst Public Health England (PHE), op basis van de vaccinatiecampagne in Engeland. Vier weken na het toedienen van een eerste prik ligt het aantal symptomatische coronagevallen ook bij zeventigplussers al opvallend lager, zo blijkt uit het onderzoek. Voor het vaccin van Pfizer gaat het om een effectiviteit van 57 tot 61 procent, bij AstraZeneca is dat tussen de 60 en 73 procent.
  [naar artikel]
 30. Nieuw onderzoek: Pfizer en AstraZeneca erg effectief tegen Deltavariant van coronavirus (15/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een recent onderzoek waarover Public Health England bericht toont aan dat de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca erg goed beschermen tegen de Deltavariant, die voor het eerst in India opdook. Belangrijk: de werkzaamheid is het hoogst na twee dosissen. Zo is Pfizer 96% effectief tegen hospitalisatie, dat van AstraZeneca haalt 92%.
  [naar artikel]
 31. Nieuw Brits onderzoek: Pfizer en AstraZeneca erg effectief tegen Deltavariant van coronavirus (15/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Een recent onderzoek waarover Public Health England bericht toont aan dat de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca erg goed beschermen tegen de Deltavariant, die voor het eerst in India opdook. Belangrijk: de werkzaamheid is het hoogst na twee dosissen. Zo is Pfizer 96% effectief tegen hospitalisatie, dat van AstraZeneca haalt 92%.
  [naar artikel]
 32. Mixen van coronavaccins vergroot kans op bijwerkingen (13/05/2021 - Metro)
  Wie voor zijn eerste en tweede vaccinatie een verschillend vaccin krijgt toegediend, loopt meer kans op milde tot matige bijwerkingen na de tweede prik. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van een onderzoek van de Universiteit van Oxford, die donderdag gepubliceerd zijn in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De onderzoekers benadrukken dat dit aanleiding is tot bezorgdheid. De studie naar bijwerkingen van de coronavaccins onderzocht mensen die eerst een AstraZeneca-vaccin kregen en als tweede dosis een prik van Pfizer/BioNTech, en omgekeerd. In beide gevallen was de frequentie van milde en matige bijwerkingen, zoals koorts, vermoeidheid en hoofdpijn, verhoogd. “De resultaten van deze studie suggereren dat het geven van twee verschillende vaccins leidt tot meer ziekte de dag na vaccinatie”, vertelt Matthew Snape van Oxford University, die de studie leidt. Dit heeft mogelijk belangrijke gevolgen voor de planning van vaccinaties in bepaalde landen. Vaker bij jongere mensen Voor de studie werden 830 vrijwilligers ouder dan 50 jaar onderzocht. Het is mogelijk dat bijwerkingen nog vaker voorkomen bij jongere mensen, aldus de onderzoekers. In april werd de studie uitgebreid met de vaccins Moderna en Novavax als tweede dosis, na een eerste vaccinatie met AstraZeneca of Pfizer/BioNTech. Op de resultaten daarvan is het nog afwachten. Na de heisa rond het AstraZeneca-vaccin is in bepaalde landen beslist om mensen een tweede dosis te geven met een ander vaccin. In België is dat niet het geval. Lees ook: Onzuiverheden in productieproces mogelijke oorzaak ernstige bijwerkingen AstraZeneca Het bericht Mixen van coronavaccins vergroot kans op bijwerkingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Vaccins Pfizer en AstraZeneca doen kans op ziekenhuisopname bij 80-plussers al na één dosis met 80 procent dalen (01/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca laten de kans op ziekenhuisopnames wegens Covid-19 al na het toedienen van één dosis met tachtig procent dalen bij de tachtigplussers. Dat blijkt maandag uit gegevens van de Britse gezondheidsdienst Public Health England (PHE), op basis van de vaccinatiecampagne in Engeland. Vier weken na het toedienen van een eerste prik ligt het aantal symptomatische Covid-gevallen ook bij zeventigplussers al opvallend lager, zo blijkt uit het onderzoek. Voor het vaccin van Pfizer gaat het om een effectiviteit van 57 tot 61 procent, bij AstraZeneca is dat tussen de 60 en 73 procent.
  [naar artikel]
 34. Foutje in Waals vaccinatiecentrum: twee mensen krijgen AstraZeneca na Pfizer-prik (08/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  In het vaccinatiecentrum van Marche-en-Famenne hebben twee mensen een tweede dosis met het vaccin van AstraZeneca gekregen nadat ze eerste dosis van het Pfizervaccin hadden gekregen. “Een menselijke fout”, klinkt het.
  [naar artikel]
 35. Eén dosis AstraZeneca-vaccin ‘weinig tot helemaal niet effectief’ tegen Indiase variant (30/05/2021 - De Morgen)
  Eén dosis van het AstraZeneca-vaccin is ‘weinig tot helemaal niet effectief’ tegen de Indiase variant van het coronavirus. Dat besluit het Franse Institut Pasteur na laboratoriumproeven.
  [naar artikel]
 36. Vaccins Pfizer en AstraZeneca doen kans op ziekenhuisopnames tachtigplussers al na één dosis fors dalen (02/03/2021 - Knack)
  De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca laten de kans op ziekenhuisopnames wegens covid-19 al na het toedienen van één dosis met tachtig procent dalen bij de tachtigplussers. Dat blijkt maandag uit gegevens van de Britse gezondheidsdienst Public Health England (PHE), op basis van de vaccinatiecampagne in Engeland.
  [naar artikel]
 37. OVERZICHT. Hoe goed beschermt het vaccin dat jij kreeg je tegen de verschillende virusvarianten? En wat is verschil tussen eerste en tweede prik? (22/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het vaccin van Johnson & Johnson zou minder effectief zijn tegen de deltavariant. Maar hoeveel minder effectief en hoe zit het eigenlijk met de andere vaccins? Hoe hoog is de beschermingsgraad bij Pfizer, Moderna en AstraZeneca tegen de dominante deltavariant? En hoe zit het met de alfavariant (Britse variant)? Wij bundelden enkele grote en betrouwbare studies die tot zover zijn uitgevoerd. Een gedetailleerd overzicht, vaccin per vaccin voor alle belangrijke varianten.
  [naar artikel]
 38. Eerste prik met AstraZeneca en tweede met Pfizer: goed idee? (16/06/2021 - De Morgen)
  Moet er opnieuw geschakeld worden in de vaccinatiestrategie? Er zijn steeds meer argumenten om de tweede prik met AstraZeneca te schrappen en te vervangen door een Pfizer-shot. Dat levert mogelijk een betere bescherming op.
  [naar artikel]
 39. Foutje in Waals vaccinatiecentrum: twee mensen krijgen AstraZeneca na Pfizer-prik (08/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  In het vaccinatiecentrum van Marche-en-Famenne hebben twee mensen uit de regio van Rochefort een tweede dosis met het vaccin van AstraZeneca gekregen nadat ze eerste dosis van het Pfizervaccin hadden gekregen. Het gaat om een menselijke fout, klinkt het bij de Waalse vaccinverantwoordelijken.
  [naar artikel]
 40. Foutje in Waals vaccinatiecentrum: twee mensen krijgen AstraZeneca na Pfizer-prik (08/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In het vaccinatiecentrum van Marche-en-Famenne hebben twee mensen uit de regio van Rochefort een tweede dosis met het vaccin van AstraZeneca gekregen nadat ze eerste dosis van het Pfizervaccin hadden gekregen. Het gaat om een menselijke fout, klinkt het bij de Waalse vaccinverantwoordelijken.
  [naar artikel]
 41. Vaccinwissel: Fransen jonger dan 55 krijgen Pfizer- of Moderna-vaccin voor tweede prik (11/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Fransen die jonger zijn dan 55 en al een eerste dosis van het AstraZeneca-coronavaccin kregen, krijgen voor hun tweede prik een dosis van het Moderna- of Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat heeft de Franse Hoge Gezondheidsautoriteit HAS aangekondigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt het wisselen van coronavaccin na de eerste dosis niet aan. “Er zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar”, klinkt het.
  [naar artikel]
 42. Geen verhoogd risico op bloedklonters bij tweede dosis AstraZeneca (28/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Geen verhoogd risico op bloedklonters bij tweede dosis AstraZeneca Het risico op bloedklonters neemt niet toe na een tweede prik met vaccin van AstraZeneca. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het medische tijdschrift The Lancet bericht. Het coronavaccin van AstraZeneca kwam een tijdje geleden onder vuur te liggen omdat er bij sommige gevaccineerden bloedklonters werden vastgesteld. Verschillende landen hebben in het voorjaar beslist om […] Lees dit artikel: Geen verhoogd risico op bloedklonters bij tweede dosis AstraZeneca
  [naar artikel]
 43. Pfizer-vaccin beschermt tegen Britse en Zuid-Afrikaanse coronavariant (28/01/2021 - Express)
  Volgens de producenten Pfizer en BioNTech werkt hun vaccin ook tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Later meer The post Pfizer-vaccin beschermt tegen Britse en Zuid-Afrikaanse coronavariant appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 44. Fabrikant: “Janssen-vaccin effectief tegen Delta-variant” (03/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Fabrikant: “Janssen-vaccin effectief tegen Delta-variant” Het vaccin van Janssen biedt hoogstwaarschijnlijk ook een goede bescherming tegen de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus die als eerste opdook in India. Ook zou je met één prik minstens acht maanden beschermd zijn tegen alle varianten van het virus. De resultaten van een klein laboratoriumonderzoek zijn veelbelovend, meldt farmaceut Johnson & Johnson, het moederbedrijf van […] Lees dit artikel: Fabrikant: “Janssen-vaccin effectief tegen Delta-variant”
  [naar artikel]
 45. Israëlische studie: 'Vaccin Pfizer minder efficiënt tegen Zuid-Afrikaanse variant' (11/04/2021 - De Tijd)
  21:30 Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is minder doeltreffend tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Dat blijkt uit een Israëlische studie.
  [naar artikel]
 46. Studie uit Israël toont aan: Pfizer-vaccin zeer doeltreffend, al na eerste spuitje (19/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Uit een studie uitgevoerd in Israël blijkt dat het coronavaccin van Pfizer/BioNTech zeer doeltreffend is, al na de eerste dosis. Volgens het Sheba-ziekenhuis in Tel Aviv waren er 15 tot 28 dagen na de eerste dosis 85 procent minder symptomatische besmettingen bij ziekenhuismedewerkers. De resultaten van de studie zijn vrijdag gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet.
  [naar artikel]
 47. Spoetnik V beschermt tegen alle coronavarianten, zegt ontwikkelaar (21/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Aleksandr Gintsboerg, Russisch microbioloog en directeur van het Gameleja-Instituut dat het coronavaccin Spoetnik V heeft ontwikkeld, heeft maandag bevestigd dat een dubbele dosis van het Russische vaccin “beschermt tegen alle op dit moment gekende varianten, van de Britse variant tot de deltavariant, de Indische variant”. Die woorden moeten de Russische bevolking aanmoedigen om zich te laten vaccineren.
  [naar artikel]
 48. Hoopvolle eerste resultaten: AstraZeneca-vaccin vermindert ook overdracht virus (04/02/2021 - Metro)
  Uit een studie van de Universiteit van Oxford is gebleken dat het vaccin van AstraZeneca niet alleen beschermt tegen symptomen van het coronavirus, maar ook de overdracht vermindert. Over dat laatste was tot nog toe bij geen enkel coronavaccin al iets bekend. Een grotere spreiding van de dosissen zorgt bovendien voor een grotere werkzaamheid. De coronavaccins worden tot nog toe steeds beoordeeld op hun doeltreffendheid, dit wil zeggen: hoezeer ze iemand beschermen tegen ziekteverschijnselen. Dat een vaccin beschermt tegen een symptomatische besmetting, betekent echter niet per se dat je het virus niet meer aan anderen kan doorgeven. Je kan immers mogelijk nog wel besmet geraken zonder symptomen te ontwikkelen en het virus zo overdragen. Tot dusver was het gissen of een van de ontwikkelde vaccins ook de overdracht van het virus verminderde. Het vaccin van AstraZeneca doet dat alvast wel, blijkt uit de voorlopige resultaten van een eerste studie van de Universiteit van Oxford, die samen met AstraZeneca het vaccin ontwikkelde. Op basis van gegevens bij mensen die hun eerste van twee doses kregen, blijkt dat het eerste prikje de overdracht van het virus aan anderen met 67% vermindert. Dat is belangrijk voor de strijd tegen de pandemie, want op die manier worden ook mensen die nog geen vaccin kregen beschermd. Vakgenoten nemen de resultaten van de studie momenteel nog onder de loep (de zogenaamde ‘peer review’) alvorens ze in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet kunnen worden gepubliceerd. Dosissen spreiden verbetert bescherming Buiten de resultaten over de afname in overdracht, bracht de studie nog goed nieuws. Zo blijkt dat een eerste prikje van het AstraZeneca-vaccin vanaf drie weken na de vaccinatie tot 90 dagen nadien gemiddeld al 76% bescherming biedt tegen symptomen van het coronavirus. Bovendien laten de resultaten ook zien dat het beter is om de tijd tussen de eerste en de tweede dosis wat meer te spreiden. De doeltreffendheid van het vaccin is gemiddeld 55% wanneer de tweede dosis binnen de zes weken na de eerste wordt gegeven, maar stijgt naar gemiddeld 82,4% als die tweede dosis drie maanden later pas wordt gegeven. België heeft al 7,5 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin besteld. Gisteren besliste minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wel dat het voorlopig niet aan 55-plussers zal toegediend worden. Reden is de beperkte gegevens over de werkzaamheid bij ouderen. Lees ook: België geeft AstraZeneca-vaccin voorlopig niet aan 55-plussers: “Op korte termijn geen moeilijkheden voor vaccinatiecampagne” Het bericht Hoopvolle eerste resultaten: AstraZeneca-vaccin vermindert ook overdracht virus verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Nieuwe studie: “Risico op bloedklonters onveranderd bij tweede dosis AstraZeneca” (29/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het risico op bloedklonters neemt niet toe na een tweede prik met het vaccin van AstraZeneca. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet bericht. De studie kan een nieuwe boost betekenen voor het vertrouwen in het veelbesproken vaccin.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.