Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 August 2021
17:04 uur

Bomaanslag in Oslo en bloedbad op eiland Utoya eisten tien jaar geleden 77 levens

Het Laatste Nieuws

22/07/2021 - 08:02

Op 22 juli is het precies tien jaar geleden dat de extreemrechtse massamoordenaar Anders Behring Breivik een bomaanslag pleegde in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo en daarna op het eiland Utoya een bloedbad aanrichtte op een kamp van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Arbeiderspartij. Op Utoya bracht Breivik 69 mensen om, in Oslo vielen er acht doden. Iets meer dan een jaar na de feiten werd Breivik toerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot de maximumstraf van 21 jaar.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Bomaanslag in Oslo en bloedbad op Utoya eisten tien jaar geleden 77 levens (22/07/2021 - Knack)
  Op 22 juli is het precies tien jaar geleden dat de extreemrechtse massamoordenaar Anders Behring Breivik een bomaanslag pleegde in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo en daarna op het eiland Utoya een bloedbad aanrichtte op een kamp van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Arbeiderspartij.
  [naar artikel]
 2. Vijf jaar na aanslag Breivik: “Het doet zo’n pijn om de lijst met namen te horen” (22/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Op vele plaatsen in Noorwegen zijn vrijdag de slachtoffers van de aanslagen in 2011 herdacht, die door de 32-jarige Anders Behring Breivik werden gepleegd. In de hoofdstad Oslo lazen studenten de namen voor van alle 77 slachtoffers van de bomaanslag in de regeringswijk en de schietpartij op het eiland Utoya, op 30 kilometer van Oslo. Ook op Utoya zelf was er een herdenkingsplechtigheid.
  [naar artikel]
 3. Vijf jaar na aanslag Breivik: “Het doet zo’n pijn om de lijst met namen te horen” (22/07/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Op vele plaatsen in Noorwegen zijn vrijdag de slachtoffers van de aanslagen in 2011 herdacht, die door de 32-jarige Anders Behring Breivik werden gepleegd. In de hoofdstad Oslo lazen studenten de namen voor van alle 77 slachtoffers van de bomaanslag in de regeringswijk en de schietpartij op het eiland Utoya, op 30 kilometer van Oslo. Ook op Utoya zelf was er een herdenkingsplechtigheid.
  [naar artikel]
 4. Jaar één na de aanslagen van Breivik (13/04/2019 - De Morgen)
  Noorwegen heeft de 77 slacht-offers in Oslo en op het eiland Utoya herdacht. Premier Jens Stoltenberg riep zijn landgenoten op het bloedbad verder met tolerantie te verwerken, en niet met haat.
  [naar artikel]
 5. [VIDEO] - Oslo staat stil bij aanslagen Anders Breivik (22/07/2016 - De Redactie)
  Vijf jaar geleden vermoordde Anders Breivik 77 mensen in Noorwegen. De meeste doden vielen tijdens een schietpartij op het eiland Utoya, waar een jongerenkamp aan de gang was.
  [naar artikel]
 6. Noorse populisten betalen prijs voor Breivik (10/04/2019 - De Morgen)
  De rechts-populistische Vooruitgangspartij heeft bij regionale en lokale verkiezingen in Noorwegen een zware nederlaag geleden. De partij zakte van 18,5 procent naar 11,4 procent van de stemmen. Anders Breivik, de rechts-extremist die op 22 juli een bloedbad aanrichtte op het eiland Utøya en een bomaanslag pleegde in Oslo, was tot 2006 lid van de Vooruitgangspartij.
  [naar artikel]
 7. Noor schiet vreedzaam imago aan flarden (10/04/2019 - De Morgen)
  Naar het motief van de aanslagen was het volgens premier Jens Stoltenberg gisteren nog gissen. Maar de arrestatie van een grote, blonde, Noorse schutter op het eiland Utoya wijst in de richting van een binnenlandse terreurdaad. Volgens de politie is de dader zo goed als zeker ook betrokken bij de bomaanslag in Oslo. De fixatie van de veiligheidsdiensten op het islamistische Al Qaida ging blijkbaar ten koste van de aandacht voor binnenlands gevaar.
  [naar artikel]
 8. Belg ontwerpt memoriaal voor slachtoffers Breivik op Noors eiland Utoya (26/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De herdenkingsplek voor de slachtoffers van Anders Breivik op het Noorse eiland Utoya wordt mee vormgegeven door het architectenbureau van de...
  [naar artikel]
 9. “Opvarenden die meteen stierven hadden geluk”: eiland geeft na 400 jaar nog altijd nieuwe, macabere details vrij over bloedbad dat zich er afspeelde (14/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het ziet eruit als een idyllisch eiland voor de kust van Australië. Niets laat vermoeden dat zich er 400 jaar geleden een bloedbad afspeelde, met...
  [naar artikel]
 10. “Opvarenden die meteen stierven hadden geluk”: eiland geeft na 400 jaar nog altijd nieuwe, macabere details vrij over bloedbad dat er zich afspeelde (14/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het ziet eruit als een idyllisch eiland voor de kust van Australië. Niets laat vermoeden dat zich er 400 jaar geleden een bloedbad afspeelde, met...
  [naar artikel]
 11. Tien jaar na de aanslag door Anders Breivik: “Terrorist kwam naar een eiland omdat hij het niet met ons eens was” (22/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Precies tien jaar geleden vermoordde Anders Breivik 77 mensen op het eilandje Utøya en in Oslo. Zijn vreselijke daad veranderde alles: het land, de politiek en de mensen. Hoe kon dit in hemelsnaam juist in Noorwegen gebeuren?
  [naar artikel]
 12. lTussen 16.30u en 17.30u, schietpartij op eiland Utoya lVermoedelijke blonde dader opgepakt lMinstens negen, mogelijk twintig doden Dolle schutter richt bloedbad aan (11/04/2019 - De Morgen)
  Een Noorse dolle schutter die zich uitgaf als agent heeft een bloedbad aangericht op een zomerkamp van de jeugdafdeling van de Noorse socialistische partij van premier Jens Stoltenberg. Er vielen minstens negen doden. Een ooggetuige beweert dat hij tot twintig lichamen zag drijven in de zee. De dader is gearresteerd.
  [naar artikel]
 13. Belg ontwerpt herdenkingsplek voor slachtoffers Utoya (26/05/2018 - Knack)
  De herdenkingsplek voor de slachtoffers van Anders Breivik op het Noorse eiland Utoya wordt mee vormgegeven door het architectenbureau van de Vlaamse Bas Smets (42).
  [naar artikel]
 14. 10 jaar geleden: Anders Breivik treft open en verdraagzaam Noorwegen in het hart met dubbele aanslag in Oslo en op Utøya (22/07/2021 - VRT NWS)
  10 jaar geleden liet Anders Behring Breivik, een Noor met extreemrechtse opvattingen, een autobom ontploffen in Oslo en schoot hij in het wilde weg op jongeren tijdens een zomerkamp op het eiland Utøya. 77 mensen kwamen om. Een terreuraanslag zoals Noorwegen die nog nooit had meegemaakt, tegen de open en democratische samenleving en met als belangrijkste doelwit de sociaaldemocratische Arbeiderspartij, volgens Breivik verantwoordelijk voor de teloorgang van zijn land.
  [naar artikel]
 15. 'Sinds Utoya is de jeugd politiek veel actiever geworden' (10/04/2019 - De Morgen)
  Drieëndertig overlevenden van het bloedbad dat Anders Behring Breivik twee jaar geleden op 22 juli aanrichtte op een zomerkamp van de jeugdbeweging van de Arbeiders-partij, zijn kandidaat voor de parlementsverkiezingen van 9 september. 'We strijden voor de waarden van onze gevallen vrienden.'
  [naar artikel]
 16. 50 jaar geleden vond het bloedbad van My Lai plaats (16/03/2018 - VRT NWS)
  Vandaag is het 50 jaar geleden dat het bloedbad van My Lai in Vietnam plaatsvond. Een groep Amerikaanse soldaten trok het dorp binnen en slachtte er bejaarden, vrouwen en kinderen af. Tot 500 mensen kwamen om.
  [naar artikel]
 17. 5 jaar na Oslo: wonde nog erg vers (22/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het is vandaag exact vijf jaar geleden dat Noorwegen getroffen werd door een dubbele aanslag, waarbij in totaal 77 doden vielen. In Oslo is een
  [naar artikel]
 18. Bloedbad in Mogadishu eist al meer dan 300 levens (16/10/2017 - VRT NWS)
  In Somalië zijn nu al meer dan 300 doden geteld na de verschrikkelijke dubbele bomaanslag van zaterdag, en de hulpdiensten blijven zoeken onder het puin. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De aanslag is nog niet opgeëist, maar hoofdverdachte is terreurgroep Al Shabaab. 
  [naar artikel]
 19. Utoya, een plek voor nieuwe generaties en oude littekens (21/08/2018 - De Morgen)
  Kan Utoya ooit nog iets anders zijn dan het voormalige jongerenparadijs waar Anders Breivik 69 dodelijke slachtoffers maakte? "We laten het eiland het verhaal vertellen van wat zich hier heeft afgespeeld, maar we maken ook plaats voor nieuwe generaties die vechten voor waar zij in geloven."
  [naar artikel]
 20. 25 jaar geleden zong Lisa del Bo op het Songfestival in Oslo: "Toen was alles nog live" (18/05/2021 - VRT NWS)
  Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat Lisa del Bo naar het Eurovisiesongfestival trok in Oslo met het liedje 'Liefde is een kaartspel'. "Ik vergeet die datum nooit meer", zegt ze bij Radio 2 Limburg. "En met de deelname van Hooverphonic gaan we er zeker komen."
  [naar artikel]
 21. Beklaagde van bomaanslag in Düsseldorf na 18 jaar vrijgesproken (31/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De enige beklaagde in het proces over een bomaanslag in Duitsland van 18 jaar geleden is vandaag door de bevoegde rechtbank van Düsseldorf in de...
  [naar artikel]
 22. Belg ontwerpt memoriaal Utoya (26/05/2018 - Metro)
  De herdenkingsplek voor de slachtoffers van Anders Breivik op het Noorse eiland Utoya wordt mee vormgegeven door het architectenbureau van de Vlaamse Bas Smets (42). Dat staat zaterdag in De Standaard en Het Nieuwsblad. Smets maakte eerder al het memoriaal voor de aanslagen in Brussel in het Zoniënwoud. Bureau Bas Smets werd zopas geselecteerd samen met het Noorse bureau Manthey Kula en met Matthias Ekman, die onderzoek deed naar gedenktekens. De laureaten zijn gekozen op basis van hun visie en ervaring. Een ontwerp is er nog niet. “Ik vermoed dat onze ervaring met het memoriaal voor de Brusselse aanslagen meegespeeld heeft”, zegt Smets aan De Standaard. “De vraag die daarbij voorop staat is hoe je best kunt omgaan met je verdriet. En hoe je een symbool kunt aanbrengen waar hoop en leven uit spreekt. Zo’n signaal heeft de Noorse overheid in gedachten.” Tijdens een raid maakte Anders Breivik in 2011 op het eiland Utoya 69 slachtoffers, voornamelijk jongeren op vakantiekamp. Vorig jaar annuleerde Noorwegen het voorstel voor een herdenkingsteken van de Zweedse kunstenaar Jonas Dahlberg, die door een insnede van 3,5 meter te maken in de landtong een “symbolische wonde” wilde suggereren. Buurtbewoners vonden het ontwerp te ingrijpend. bron: Belga Het bericht Belg ontwerpt memoriaal Utoya verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Bomaanslag aan Syrisch-Turkse grens eist 32 levens (15/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Aan de Syrisch-Turkse grens zijn gisteravond 32 Syrische rebellen omgekomen bij een bomaanslag aan de grenspost in Atme, ongeveer 40 kilometer
  [naar artikel]
 24. Minstens tien doden bij bomaanslag aan ijssalon in Bagdad (30/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn bij een bomaanslag gisterenavond minstens tien mensen om het leven gekomen. Volgens functionarissen,
  [naar artikel]
 25. Overstromingen en grondverschuivingen verwoesten delen van het Portugese eiland MadeiraNoodweer eiste al tweeënveertig levens (12/04/2019 - De Morgen)
  Een hevig onweer gevolgd door modderstromen en aardverschuivingen heeft zaterdag minstens tweeënveertig levens geëist op het Portugese eiland Madeira. Een nog onbekend aantal inwoners blijft vermist. Er wordt dan ook gevreesd dat de dodentol nog verder op zal lopen.
  [naar artikel]
 26. Film over moordende raid Breivik maakt kans op Gouden Beer op Berlinale (06/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  'Utoya 22 July', een langspeelfilm van de Noorse regisseur Erik Poppe over de moordende raid van Anders Behring Breivik op 22 juli 2011 in Oslo en...
  [naar artikel]
 27. Minstens tien doden bij bomaanslag aan ijssalon in Bagdad (30/05/2017 - Knack)
  In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn bij een bomaanslag maandagavond minstens tien mensen om het leven gekomen. Volgens functionarissen, geciteerd door persagentschap Associated Press, vielen er tien doden en 22 gewonden, nieuwszender al-Arabija spreekt van minstens elf doden.
  [naar artikel]
 28. Hoe Oslo erin slaagde om het aantal verkeersdoden in 2019 tot één te herleiden (08/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Er is in 2019 één verkeersdode gevallen in Oslo. In Antwerpen waren het er in 2018 nog elf. “In Oslo worden auto’s meer gescheiden van andere weggebruikers, en er is een nultolerantie voor alcohol”, zegt Lars Böcker, mobiliteitsexpert van de Universiteit van Oslo.
  [naar artikel]
 29. Minstens tien doden bij bomaanslag door IS aan ijssalon in Bagdad (30/05/2017 - Knack)
  In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn bij een bomaanslag maandagavond minstens tien mensen om het leven gekomen. Volgens functionarissen, geciteerd door persagentschap Associated Press, vielen er tien doden en 22 gewonden. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.
  [naar artikel]
 30. Clemencia (21) werd zes jaar geleden op exact dezelfde manier vermoord als Belgische toeriste (13/07/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Angélique Chauviré (30), Clemencia Julot (21) en Wendy Montulet (21). Drie jonge vrouwen die in gelijkaardige omstandigheden om het leven werden gebracht op Sint-Maarten. Drie moorden die de afgelopen tien jaar een schokgolf veroorzaakten op het eiland dat de bijnaam “het vriendelijke eiland” draagt.
  [naar artikel]
 31. Clemencia (21) werd zes jaar geleden op exact dezelfde manier vermoord als Belgische toeriste (13/07/2016 - Het Nieuwsblad)
  Angélique Chauviré (30), Clemencia Julot (21) en Wendy Montulet (21). Drie jonge vrouwen die in gelijkaardige omstandigheden om het leven werden gebracht op Sint-Maarten. Drie moorden die de afgelopen tien jaar een schokgolf veroorzaakten op het eiland dat de bijnaam “het vriendelijke eiland” draagt.
  [naar artikel]
 32. Clemencia (21) werd zes jaar geleden op exact dezelfde manier vermoord als Belgische toeriste (13/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Angélique Chauviré (30), Clemencia Julot (21) en Wendy Montulet (21). Drie jonge vrouwen die in gelijkaardige omstandigheden om het leven werden gebracht op Sint-Maarten. Drie moorden die de afgelopen tien jaar een schokgolf veroorzaakten op het eiland dat de bijnaam “het vriendelijke eiland” draagt.
  [naar artikel]
 33. Bomaanslag op busin Bulgarije eist vijf levens (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 34. Enige beklaagde van dodelijke bomaanslag in Duitsland na 18 jaar vrijgesproken (31/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  De enige beklaagde in het proces over een bomaanslag in Duitsland van 18 jaar geleden is dinsdag door de bevoegde rechtbank van Düsseldorf in de deelstaat Noordrijn-Westfalen vrijgesproken.
  [naar artikel]
 35. De bom uit Wilrijk die de vips moest wegvagen: reconstructie van een op het nippertje verijdelde zware bomaanslag (21/11/2020 - De Morgen)
  Op 30 juni 2018 ontsnapte de wereld aan een bomaanslag die een net zo grote impact kon hebben als 9/11 of Parijs 2015. Een auto met een bom vertrok aan een Wilrijks appartement, waar een slapen­de cel van de Iraanse geheime dienst al tien jaar klaarzat. Een reconstructie.
  [naar artikel]
 36. Het doelwit: toeristen en christenen (23/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Bijna 300 dodelijke slachtoffers en meer dan 500 gewonden. Dat is de bijzonder zware balans van een reeks bomaanslagen op paaszondag in kerken en hotels op het eiland Sri Lanka. Opmerkelijk: volgens de regering hebben de politiediensten tien dagen geleden nog gewaarschuwd voor aanslagen in hoofdstad Colombo. De verantwoordelijken voor het bloedbad zouden leden zijn van een lokale radicale islamitische groep. “Maar zonder internationaal netwerk was zoiets grootschalig nooit gelukt.”
  [naar artikel]
 37. Stoelgangtest om dikkedarmkanker op te sporen redt 900 levens per jaar (17/10/2019 - VRT NWS)
  Uit de nieuwe Gezondheidsenquête van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano blijkt dat bijna de helft van de Vlamingen tussen 50 en 74 jaar laat zich laat testen op dikkedarmkanker. Dat zijn er 3 keer meer dan 6 jaar geleden. En dat is goed nieuws, want de testen redden 900 levens per jaar.
  [naar artikel]
 38. In beeld: 30 jaar geleden werd het Tiananmenplein een bloedblad (04/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het is dertig jaar geleden dat in de Chinese hoofdstad Peking een maandenlang protest is uitgemond in een bloedbad. Duizenden studenten hadden...
  [naar artikel]
 39. Dieselwagens mogen tijdelijk Oslo niet meer binnen (16/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Oslo gaat dinsdag dieselwagens in de stad verbieden, om een vervuilingspiek in te dammen. Automobilisten zijn kwaad, omdat de Noorse staat enkele jaren geleden nog aanmoedigde om diesels te kopen.
  [naar artikel]
 40. “Derde werknemers nog bij zelfde werkgever als tien jaar geleden”, stelt Acerta (15/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een op de drie werknemers werkt nog bij dezelfde werkgever als tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta. De gemiddelde anciënniteit ligt bovendien hoger dan tien jaar geleden.
  [naar artikel]
 41. “Derde werknemers nog bij zelfde werkgever als tien jaar geleden”, stelt Acerta (15/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een op de drie werknemers werkt nog bij dezelfde werkgever als tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta. De gemiddelde anciënniteit ligt bovendien hoger dan tien jaar geleden.
  [naar artikel]
 42. “We gaan je vermoorden”: Precies 30 jaar geleden transformeerde studentenprotest op Tiananmenplein in bloedbad (04/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na maandenlang vredevol protest, gebeurde exact dertig jaar geleden plotseling het ondenkbare. Net op het plein dat in het Nederlands dat van de...
  [naar artikel]
 43. Een op de drie werknemers nog bij zelfde werkgever als tien jaar geleden (15/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een op de drie werknemers werkt nog bij dezelfde werkgever als tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta. De gemiddelde anciënniteit ligt bovendien hoger dan tien jaar geleden.
  [naar artikel]
 44. Een op de drie werknemers nog bij zelfde werkgever als tien jaar geleden (15/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een op de drie werknemers werkt nog bij dezelfde werkgever als tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta. De gemiddelde anciënniteit ligt bovendien hoger dan tien jaar geleden.
  [naar artikel]
 45. Gewonde na schietpartij bij moskee in Oslo (11/08/2019 - VRT NWS)
  Bij een schietpartij in het Islamitisch centrum al-Noor in de gemeente Baerum, dichtbij de Noorse hoofdstad Oslo, is een persoon neergeschoten. Een mannelijke verdachte werd aangehouden, meldt de politie van Oslo .
  [naar artikel]
 46. Jonge Canadees die bloedbad wilde aanrichten veroordeeld tot tien jaar cel (22/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De 21-jarige Canadees Randall Shepherd is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. De jongeman werd vorig jaar opgepakt omdat
  [naar artikel]
 47. Besmette diepvriesgroenten eisten al negen levens in Europa: Belgische fabriek volledig stilgelegd in Hongarije (13/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De afgelopen drie jaar zijn in verschillende Europese landen negen doden gevallen door een besmetting met een listeriabacterie. Diezelfde stam werd...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.