De bijen hebben last van het wisselvallige en natte zomerweer. Door de regen bloeien er veel minder bloemen dan normaal, en dat is al weken zo. Ze vinden dus amper nectar. Het gevolg is dat imkers heel wat minder honing uit hun bijenkasten halen: amper 25 tot 30 procent van wat ze in een normaal honingseizoen oogsten. [naar artikel]
Op hun vlucht van de ene bloesem naar de volgende bloem verzamelen bijen niet alleen nectar en pollen, maar ook bacteriën, zo blijkt uit een recente internationale studie. Komen die ook in ons potje honing terecht en kan dat onze gezondheid schaden? Honingexpert en imker Wim Reybroeck (ILVO) legt uit waar we bij honing voor moeten opletten: “Honing kan dodelijk zijn voor kinderen van minder dan een jaar oud.” Hij waarschuwt ook voor honingfraude. [naar artikel]
Uiteraard staat 2020 vooral in het teken van het coronavirus, maar dit jaar brengt gelukkig niet enkel kommer en kwel. Zo hebben imkers bijvoorbeeld een topjaar op het vlak van honingproductie. Door het goede voorjaar hebben de bijen een overvloed aan stuifmeel en nectar kunnen binnenhalen met een grote variatie aan honing als gevolg. We gingen bij enkele Kempense imkers vragen hoe productief het jaar 2020 voor hen tot nu toe is. [naar artikel]
Op hun vlucht van de ene bloesem naar de volgende bloem verzamelen bijen niet alleen nectar en pollen, maar ook bacteriën, zo blijkt uit een recente internationale studie. Komen die ook in ons potje honing terecht en kan dat onze gezondheid schaden? Honingexpert en imker Wim Reybroeck (ILVO) legt uit waar we bij honing voor moeten opletten: “Honing kan dodelijk zijn voor kinderen van minder dan een jaar oud.” Hij waarschuwt ook voor honingfraude. [naar artikel]
17:02 Door het slechte lenteweer oogsten de Belgische imkers 7 tot 15 keer minder honing. Toch zult u daar in de supermarkt weinig van merken. [naar artikel]
De meisjes in Canada helpen Bjorn met het oogsten van de honing. Dat valt, voor beide partijen, in de smaak. [naar artikel]
Op het dak van het hoofdkantoor van biotechnologiebedrijf Galpagos in Mechelen-Noord staan twee bijenkasten. Bij het begin van de herfst oogsten medewerkers de honing samen met Johan De Vleeshouwer (38) van de Mechelse stadsimkerij Nectarist. De honing is bestemd voor goede doelen, maar het project gaat over meer dan de zoete lekkernij alleen. [naar artikel]
Dominique Persoone is niet alleen chocolatier, maar ook imker. Dé persoon bij uitstek dus om 10 verschillende potten honing uitgebreid te proeven en streng maar rechtvaardig te beoordelen. Test-Aankoop onderzoekt dan weer de kwaliteit. Welke honing doorstaat de smaak- én kwaliteitstest? “Er wordt immens gefoefeld met honing.” [naar artikel]
Van 28 mei tot 4 juni is het de week van de bij. En wie bij zegt, zegt honing. Met de lekkernij ben je wel even zoet: niet alleen met de smaak ervan, maar ook met de hoeveelheid feiten en fabels die erover de ronde doen. Zo zou honing veel gezonder zijn dan suiker, kan het keelpijn genezen en nooit vervallen. Maar klopt dat wel? Honingexpert Wim Reybroeck scheidt 8 feiten van fabels: “De enzymen die bijen toevoegen aan honing zijn goed voor je lichaam.” [naar artikel]
Met honing zijn we wel een tijdje zoet: niet alleen met de smaak ervan, maar ook met de hoeveelheid feiten en fabels die de ronde doen over het voedingsmiddel. Zo zou honing veel gezonder zijn dan suiker én krijgt het soms geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, maar wat is daarvan waar en wat niet? Diëtiste Fatima Pas en voedingsexperte Karolien Olaerts scheiden 5 feiten van de fabels. “Honing bestaat voor een kwart uit water, suiker maar voor 1 procent.” [naar artikel]
Nu de zomer zijn einde nadert, eindigt voor veel imkers ook het bijenjaar. De imkers uit de Mechelse regio blikken terug op een goed seizoen met een mooie honingopbrengst. “Maar de bijen hebben het nog steeds erg moeilijk. Iedereen zou wat meer bloemen en planten moeten zaaien.”Stijn Van de Sande [naar artikel]
In Turkije hebben enkele parkwachters een jonge beer uit de nood moeten helpen nadat deze zich tegoed had gedaan aan een overdosis honing. Het arme dier wankelde op haar poten, jammerde en was behoorlijk onder invloed. Hoe dat kwam? Op een nog onbekende manier had ze van Turkse ‘Deli Bal’ of “Mad Honey” gesmuld, honing die een roes veroorzaakt. [naar artikel]
Een lepeltje honing tegen de keelpijn doet wonderen. Het is een volkswijsheid waarvan wetenschappers van de universiteit van Oxford nu ook zeggen dat het klopt. Meer zelfs, een beetje honing is bij de meeste luchtweginfecties doeltreffender dan antibiotica. [naar artikel]
Claudio Cavaliere zit al 38 jaar in de imkerij en is dus de ideale man om uitleg te geven over het leven van de bijen. Zondag gaf hij in het bezoekerscentrum van Limburgs Landschap in Hengelhoef gepassioneerd uitleg over zijn bijtjes en het slingeren van honing. “Dit jaar is er maar een vierde honing ten opzichte van vorig jaar”, vertelt Claudio. “Dat komt door het koude voorjaar en de lange regenperiode die daarop volgde. De bijen moesten zelfs de honing ontwateren. Ze halen per kast zo’n 15 m³ per uur aan water uit de honing.” [naar artikel]
Honing die je bij ons in de winkel of op de markt koopt, is vaak niet zo zuiver als we denken. Bijenproduct van hoge kwaliteit wordt vaak aangelengd met goedkope vulhoning uit China. En ook de oorsprong die op het etiket vermeld staat, klopt vaak niet. Volgens de wetgeving moet het etiket alleen vermelden of de honing uit de EU komt of niet en daar maken imkers handig gebruik van. De programmamakers van de VRT zochten het voor u uit in ‘Voor Hetzelfde Geld’. [naar artikel]
In je thee op een druilerige dag, in gebak of bij de groenten, honing is een heerlijk alternatief voor suiker. Maar is het vloeibare goud echt zo gezond als wordt beweerd? Diëtiste Sanne Mouha zet de feiten op een raatje, euh, rijtje. “Honing is en blijft een suikerproduct.” [naar artikel]
Honing is een heerlijk alternatief voor suiker. Maar is het vloeibare goud echt zo gezond voor je lijf als beweerd wordt? Diëtiste Sanne Mouha zet... [naar artikel]
“Gebruik honing in de plaats van gewone suiker tijdens het kokerellen.” Het is een advies dat maar al te vaak wordt gegeven aan zoetekauwen die op... [naar artikel]
Vervang je suiker in sommige recepten door honing omdat de natuurlijke zoetstof minder lege calorieën bevat en beter is voor je? Dan ben je ondanks de moeite eigenlijk niet echt veel gezonder bezig. Dat meldt The Washington Post. [naar artikel]
In je thee op een druilerige dag, in gebak of bij de groenten, honing is een heerlijk alternatief voor suiker. Maar is het vloeibare goud echt zo gezond als wordt beweerd? Diëtiste Sanne Mouha zet de feiten op een raatje, euh, rijtje. “Honing is en blijft een suikerproduct.” [naar artikel]
Zondag demonstreerde meester-imker Claudio Cavalieri bij Limburgs Landschap in Hengelhoef hoe je honing moet slingeren. Hij stopte de honingramen in een centrifuge en draaide aan de hendel. Zo vloog de honing tegen de rand van de trommel. [naar artikel]
Spoiler: met honing. Dat bleek uit een filmpje dat McDonald’s op Youtube plaatste met een hele reeks ‘beroemde bestellingen’ uit bovenaanzicht gefilmd. Zo zou Kanye West doorgaans royaal veel barbecuesaus willen bij zijn chicken nuggets, houdt actrice Whoopi Goldberg het bij een hamburger en ice-tea en is basketbalspeler op rust Magic Johnson een filet-o-fish-man. Maar realitykoningin Kim Kardashian West, die dipt haar chicken nuggets dus in honing. “Moet ik ook eens proberen”, klonk het op Twitter. Waarop Kim meteen reageerde met “Wat? Chicken nuggets gedipt in honing, dat is de énige manier om ze te eten!” Al zijn er nuances: honing-mosterd, zoals een volger suggereerde, valt niet onder die regel, zegt Kardashian. “Hààt honing-mosterd”, tweette ze. [naar artikel]
De Wereldgezondheidsorganisatie plaatst honing samen met suiker in het rijtje van toegevoegde suikers waar je best zo zuinig mogelijk mee omspringt. Volgens sommigen is dat onterecht want honing is een natuurproduct. [naar artikel]
Honing wordt door voedselproducenten vaak voorgesteld als een gezond alternatief voor suiker. De gezondheidsvoordelen ervan worden in de verf gezet, maar over de negatieve kantjes zwijgt men in alle talen. De Britse organisatie Action on Sugar trok op onderzoek uit en deed enkele verbazingwekkende ontdekkingen. Wanneer we als consumenten “honing” terugvinden in een ingrediëntenlijst, gaan […] Het bericht Is honing echt gezonder dan gewone suiker? verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Met een bijenwijntje en hapjes op basis van honing hebben de Noord Limburgse imkers het nieuwe werkjaar ingezet. Gelijktijdig werd een cheque van 1500 euro overhandigd aan Dr. Medaer. Dat geld gaat naar een bijenproject in Congo. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.