Wie dit weekend met een helikopter over Limburg vliegt, kan zien hoe in tuinen, veranda’s en op terrassen alles rood kleurt. Families en vrienden zijn er druk bezig met het inmaken van tomaten. Die komen rechtstreeks van het veld in Zuid-Italië, en geraken in ons land dankzij één Genkse vrouw met Italiaanse roots: Manuela Rotilio. Hoe maak je nu die perfecte passata en waarom zijn San Marzano-tomaten zo geschikt? “Elk seizoen voer ik zo’n 168 ton tomaten in” [naar artikel]
Het was vrijdag aanschuiven geblazen aan de Limburghal in Genk. Niet voor een optreden of een beurs, maar wel om San Marzano-tomaten in grote hoeveelheden af te halen. De Genkse Manuela Rotilio haalt meerdere vrachtwagens met de lekkernij van Italië naar Limburg. [naar artikel]
Nooit passata uit de winkel. Voor heel wat Limburgse Italianen is het een regel waar ze niet van afwijken. En dus gooien ze zich gretig op de duizenden kilo’s San Marzano-tomaten die de Genkse Manuela Rotilio elke zomer uit Italië aanvoert om er volgens hun eigen familierecept de beste tomatensaus van te maken. “Het is de mooiste manier om de band met Italië te behouden.” [naar artikel]
Afgelopen weekend stond Nomadland, het volkspark van kunstenaar Koen Vanmechelen en de stad Genk, in het teken van passata, de tomatensaus die aan de basis ligt van tal van pastagerechten. Claudio Cavaliere was een van de demonstrateurs. “Een goede passata kan je alleen maken met de juiste tomaten”, zegt hij. “De tomaten die wij gebruiken, worden van Italië ingevoerd en verdeeld door Manuela Rotilio. Die hebben veel vlees en weinig water.” [naar artikel]
Vrachtwagens vol tomaten worden dezer dagen vanuit Italië naar Genk gebracht. Vrijdag stonden de eerste klanten in de rij bij Manuela Rotilio. De langwerpige San Marzano is ideaal voor passata of in soep. Zelfs van aan de kust zakken ze er voor af naar Limburg. [naar artikel]
Het seizoen van de Coeur de Boeuf-tomaten is gestart. Nog tot eind november vertrekken de dikke, grillige tomaten van tomatenkwekerij Den Overkant in Sint-Katelijne-Waver naar supermarkten in binnen- en buitenland. De drijvende krachten achter het familiebedrijf tonen hoe zij hun bijzondere tomaten zelf het liefste eten. En ze helpen een hardnekkig misverstand de wereld uit. [naar artikel]
Een vrachtwagen met 20 ton tomaten is zaterdagnamiddag gekanteld in de sloot, in de Ganzestraat in Eernegem. De chauffeur en zijn dochtertje bleven ongedeerd. De brandweer staat voor een stevige klus en moet al die tomaten overladen in een container, alvorens de truck getakeld kan worden. [naar artikel]
De verdachte van de aanslag waarbij maandagavond in Brussel twee Zweden gedood werden, is in 2011 op het Italiaanse eiland Lampedusa aangekomen in een klein bootje. Dat melden bronnen aan het Italiaanse persbureau ANSA. Na een kort verblijf in Italië reisde Abdesalem Lassoued door naar Zweden, waar hij “lijkt te zijn uitgewezen”. Justitie in Italië voert nu ook een onderzoek naar het parcours van de man in Italië. [naar artikel]
In Eernegem is zatermiddag een vrachtwagen geladen met 20 ton tomaten in de gracht langs de Ganzestraat beland. Er vielen geen gewonden, maar de brandweer was wel een hele tijd zoet. De brandweerlui moesten de tomaten namelijk in een container overladen voor de truck getakeld kon worden. [naar artikel]
“Het beste Italiaans restaurant ter wereld buiten Italië? Daar kan je van dromen, maar nu is het werkelijkheid. Ongelofelijk.” Gian Carlo Piretti (60) straalt als hij nogmaals beseft dat zijn restaurant de prestigieuze titel in de wacht sleepte. Samen met de Italiaanse sterrenchef Alessandro Breda - een vriend des huizes - maakte Piretti van ‘Gellius’ een trekpleister in Knokke-Heist en ver daarbuiten. Héél ver, blijkt nu. “Het is één van de meest elegante restaurants in Noord-Europa”, zijn experts lovend. [naar artikel]
De Antwerpse politie heeft vrijdagochtend een lichte vrachtwagen tegengehouden bij het inrijden van de Jeanne Brabantstunnel. Het voertuig was te hoog en bleek overladen te zijn met… verse tomaten. De bestuurder moest meteen een boete betalen van 6.000 euro. [naar artikel]
Als je een stukje overgebleven pizza (hey, het kan de beste overkomen) weer wil opwarmen blijf je vaak over met een slappe bodem, een uitgedoorgd laagje tomaten en een hoopje kaas dat wat op rubber lijkt. Geen nood, het internet geeft ons hoop. [naar artikel]
De Genkse ultraloopster Manuela Soccol (35) heeft op zaterdag 9 december iets gedaan wat voor gewone stervelingen onmogelijk lijkt: 165 kilometer gelopen in ruim 22 uur tijd, en tussendoor ook nog 5.000 hoogtemeters en de hoogste berg van Australië bedwongen. Daarmee was ze de eerste vrouw in de wedstrijd van de UTMB World Series. “Ik ben niet supermoe”, zegt ze. [naar artikel]
Tomaten- en paprikatelers zijn als de dood voor het ToBRF-virus, het tomatenvirus waarvoor Stoffels Tomaten volgens het parket illegaal een zoektocht was gestart naar een vaccin. Eens het in een serre zit en het opgemerkt wordt, is het meestal al te laat en dreigt de hele oogst verloren te gaan. Daarom ook dat in de meeste bedrijven strikte hygiënische maatregelen worden genomen. Het onderzoekscentrum Proefcentrum Hoogstraten voert al jaren mee onderzoek naar het virus. “Geen enkel van de huidige tomatenrassen is resistent tegen het virus”, zegt directeur Tom Van Delm. [naar artikel]
12:17 De onrust over de vraag of Italië zijn zware schuldenlast kan aflossen, is terug. Een ruime begrotingsopmaak brengt protesterende obligatiebeleggers in staat van paraatheid en doet het renteverschil m... [naar artikel]
Lees dit artikel: Italië voert coronapasverplichting voor alle werknemers in Italië gaat vanaf volgende maand eisen dat alle Italiaanse werknemers een geldig coronapaspoort hebben. De regering van premier Mario Draghi verwerkelijkt hiermee één van de strengste beleidsmaatregelen inzake vaccinatie in Europa. Tijdens een kabinetsvergadering op donderdag werd de maatregel goedgekeurd. De regel geldt voor alle werknemers in de openbare en de particuliere sector en gaat […] Lees dit artikel: Italië voert coronapasverplichting voor alle werknemers in [naar artikel]
Een vrachtwagen geladen met 20 ton tomaten is zaterdagmiddag in de gracht langs de Ganzestraat in Eernegem beland. Er vielen geen gewonden, maar de brandweer was wel een hele tijd zoet met het opruimen. De branweermannen moesten de tomaten namelijk in een container overladen voor de truck getakeld kon worden. [naar artikel]
Het béste Italiaanse restaurant ter wereld, Italië buiten beschouwing gelaten? Volgens het gerenommeerde Gambero Rosso is dat Gellius in Knokke-Heist. Het restaurant van Gian Carlo Pirreti werd bekroond met de titel van ‘Restaurant van het Jaar’ in de culinaire gids. “Een ster in België is nu het grote doel”, aldus de zaakvoerder. [naar artikel]
Duitsland gaat niet langer vrijwillig asielzoekers uit Italië opvangen, hoewel dat zo afgesproken was. Als reden wijst het land op de “sterke migratiedruk” en de onwil van Italië om zelf de afgesproken Europese akkoorden toe te passen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd. De Duitse regering informeerde Rome naar eigen zeggen al “eind augustus”. [naar artikel]
07:55 De regering hoopt met de maatregel de druk op de zorg beheersbaar te houden, nu ook in Italië de omikronvariant van het virus oprukt. [naar artikel]
Ieder jaar onthult de 50toppizza-site haar beroemde ranglijst van de 50 beste pizzeria’s van Europa. De beste pizzazaak ligt verrassend genoeg niet in Italië, maar in Parijs. Ook ons land kon een plek in de top tien wegkapen. [naar artikel]
Italië zal “volledig deel uitmaken van Europa en de westerse wereld”. Zo klonk de nieuwe Italiaanse premier Giorgia Meloni dinsdag in haar toespraak tot de Kamer van Afgevaardigden. [naar artikel]
Beringenaar Pasqualino Mare woont al meer dan tien jaar in het Italiaanse Turijn. Hij heeft de verkiezingen in het vaderland van zijn ouders met grote aandacht gevolgd. “Dit is een zwarte dag voor Italië.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.