Wie suikervrij wil eten, staat voor een grotere uitdaging dan soms gedacht. Het is niet omdat er op de ingrediëntenlijst geen suiker staat, dat je het niet onder een andere ‘vermommingsnaam’ terugvindt. Bovendien zit de zoetigheid verstopt in heel wat producten waarvan je het niet eens verwacht. Welke producten bevatten veel stiekeme suikers? En hoe herken je suiker zonder die specifieke naam? HLN zet het allemaal op een rijtje, zodat je niet meer in die suikerbom trapt. [naar artikel]
Ketchup is een populaire saus bij frietjes, hamburgers of een croque monsieur en ook op elke barbecue staat er een fles te pronken tussen het sausaanbod. Toch beschouwen de meeste het niet als een ongezonde saus, omdat het minder vet en calorieën bevat dan mayonaise. Maar klopt het echt dat ketchup een gezondere keuze is? “Sommige soorten bevatten meer suiker, zout en water dan tomaten”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Ze test er 10 en haalt er de gezondste soorten uit. [naar artikel]
Ketchup is een populaire saus bij frietjes, hamburgers of een croque monsieur en ook op elke barbecue staat er een fles te pronken tussen het sausaanbod. Toch beschouwen de meeste het niet als een ongezonde saus, omdat het minder vet en calorieën bevat dan mayonaise. Maar klopt het echt dat ketchup een gezondere keuze is? “Sommige soorten bevatten meer suiker, zout en water dan tomaten”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Ze test er 10 en haalt er de gezondste soorten uit. [naar artikel]
In de supermarkten kan je niet naast het lightaanbod kijken, maar wat is light precies? En is het automatisch een gezondere keuze? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 10 populaire voedingsmiddelen in de light- en originele versie, van kaas tot frisdrank en worstjes. Bij elk product duidt ze waarom welke variant een betere keuze is. “Kies van dit ingrediënt de versie die je het lekkerst vindt, want hier maakt het geen verschil.” [naar artikel]
Als kinderen zelf hun ontbijt mogen kiezen, eten ze waarschijnlijk elke ochtend Choco Pops, Honey Pops of Frosties. Doorgaans suikerrijke ontbijtgranen die natuurlijk smaken, maar niet echt een gezonde keuze zijn. Is een variant zonder toegevoegde suiker of met een Nutri-Score A of B dan een meer beter alternatief? Kinderdiëtiste Katrien Wellens (UZA) zocht het uit en geeft 15 verschillende soorten een score op 10. [naar artikel]
“Als je dagelijks drie tot vier boterhammen eet, dan doet het ertoe welke vetstof je erop smeert”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Maar hoe weet je of het product dat jij gebruikt goed is voor je gezondheid? En wat is het verschil nu weer tussen boter, margarine en andere smeerbare (plantaardige) producten? De voedingsdeskundige legt uit en beoordeelt tien verschillende margarines uit de supermarkt: “Minder calorierijk, maar daar is alles mee gezegd.” [naar artikel]
“Als je dagelijks drie tot vier boterhammen eet, dan doet het ertoe welke vetstof je erop smeert”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Maar hoe weet je of het product dat jij gebruikt goed is voor je gezondheid? En wat is het verschil nu weer tussen boter, margarine en andere smeerbare (plantaardige) producten? De voedingsdeskundige legt uit en beoordeelt tien verschillende margarines uit de supermarkt: “Minder calorierijk, maar daar is alles mee gezegd.” [naar artikel]
Pepermuntjes vinden we bijna in iéders auto of handtas: ze zijn de perfecte mondverfrissing voor onderweg. Door hun kleine formaat speel je er makkelijk meer dan een naar binnen voor een extra frisse adem. In de winkel vind je ze daarentegen in de snoeprayon: hoe gezond zijn die muntjes dan te noemen? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 8 bekende merken zoals Frisk en Mentos. “Deze muntjes met zoetstof zijn beter voor je tanden dan die met suiker.” [naar artikel]
Pepermuntjes vinden we bijna in iéders auto of handtas: ze zijn de perfecte mondverfrissing voor onderweg. Door hun kleine formaat speel je er makkelijk meer dan een naar binnen voor een extra frisse adem. In de winkel vind je ze daarentegen in de snoeprayon: hoe gezond zijn die muntjes dan te noemen? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 8 bekende merken zoals Frisk en Mentos. “Deze muntjes met zoetstof zijn beter voor je tanden dan die met suiker.” [naar artikel]
Het yoghurtaanbod in de supermarkt kan vandaag al eens voor keuzestress zorgen. Skyr, Griekse yoghurt, een plantaardig alternatief of de klassieke varianten: aan keuze geen gebrek, maar welke is de gezondste? Diëtiste Sanne Mouha zet alle soorten yoghurt op een rijtje, beantwoordt vijf vragen over yoghurt én deelt twee gezonde yoghurtrecepten. “Alleen de 0%-versie van Griekse yoghurt is mager en eiwitrijk.” [naar artikel]
Wie suikervrij wil eten, staat voor een grotere uitdaging dan soms gedacht. Het is niet omdat er op de ingrediëntenlijst geen suiker staat, dat je het niet onder een andere ‘vermommingsnaam’ terugvindt. Bovendien zit de zoetigheid verstopt in heel wat producten waarvan je het niet eens verwacht. Welke producten bevatten veel stiekeme suikers? En hoe herken je suiker zonder die specifieke naam? HLN zet het allemaal op een rijtje, zodat je niet meer in die suikerbom trapt. [naar artikel]
Met chocolade, bosvruchten of met hazelnoten. Graanrepen bestaan in veel vormen en maten. Maar welke is nu het beste om je dag mee te starten of in de boterhammendoos van je kinderen te steken? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 16 soorten graanrepen en deelt zelfs een 10 op 10 uit. “Dit is de enige reep waar geen suiker aan werd toegevoegd.” [naar artikel]
Wereldmelkdag vandaag is een geschikte dag om stil te staan bij het oude gezegde ‘melk is goed voor elk’. Naast die gewone koemelk die vroeger de enige 'melk’ in het schap van de supermarkt was, staan nu veel plantaardige varianten op basis van soja, haver of zelfs aardappelen: welke is dan het gezondst? En is die koemelk zo slecht voor ons als wordt beweerd? Diëtiste Celien Rombouts legt uit. “De grootste verschillen zitten in de hoeveelheden verzadigd vet en suikers.” [naar artikel]
Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]
In jouw keuken staat ongetwijfeld een fles klassieke olijfolie in de kast, al dan niet extra vierge. Maar er bestaan natuurlijk nog andere soorten olie om mee te koken. Diëtiste Sanne Mouha neemt er elf onder de loep. “Dit is géén wondermiddel, zoals vaak wordt beweerd”, verrast ze. Wat zijn wel goede oliën voor dagelijks gebruik? Hoeveel kosten ze? En welke oliën zijn nu echt het gezondst? [naar artikel]
Wereldmelkdag vandaag is een geschikte dag om stil te staan bij het oude gezegde ‘melk is goed voor elk’. Naast die gewone koemelk die vroeger de enige 'melk’ in het schap van de supermarkt was, staan nu veel plantaardige varianten op basis van soja, haver of zelfs aardappelen: welke is dan het gezondst? En is die koemelk zo slecht voor ons als wordt beweerd? Diëtiste Celien Rombouts legt uit. “De grootste verschillen zitten in de hoeveelheden verzadigd vet en suikers.” [naar artikel]
Heerlijk, zo’n verfrissend ijsje op een warme dag. Kies je zelf soms waterijsjes omdat je denkt dat die gezonder zijn dan een bol romig vanille-ijs? Diëtiste Sanne Mouha neemt 10 fruitige waterijsjes onder de loep om te ontdekken of dat wel klopt. “Hier zit suiker, suiker en nog eens suiker in”, vertelt ze over één ijsje uit de test. Scoren de andere negen beter? En waar moet je op letten als je de waterijsjes in je mandje legt? Ze proeft er 10 en velt haar oordeel. [naar artikel]
Parmezaanse kaas strooien we graag volop over onze spaghetti, we beleggen onze boterhammen met een plakje belegen kaas of werken onze salade af met Griekse feta. Lekker én vettig, maar welke kaassoort is nu het gezondst binnen dat grote assortiment? En wat betekent die 20+ of 40+ erbij? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 14 soorten op vlak van voedingswaarden en tipt hoe je de beste keuze maakt. “Eén handvol kaas bevat al gemiddel 85 kcal, het verschil zit in de details.” [naar artikel]
De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham, volgens VLAM. Maar van welke charcuterie blijf je beter weg wil je geen overdaad aan zout en vet op je brood? En hoeveel mag je er eten zonder zorgen? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is verrassend genoeg niet zo slecht en zelfs vrij puur.” [naar artikel]
Parmezaanse kaas strooien we graag volop over onze spaghetti, we beleggen onze boterhammen met een plakje belegen kaas of werken onze salade af met Griekse feta. Lekker én vettig, maar welke kaassoort is nu het gezondst binnen dat grote assortiment? En wat betekent die 20+ of 40+ erbij? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 14 soorten op vlak van voedingswaarden en tipt hoe je de beste keuze maakt. “Eén handvol kaas bevat al gemiddel 85 kcal, het verschil zit in de details.” [naar artikel]
Heerlijk, zo’n verfrissend ijsje op een warme dag. Kies je zelf soms waterijsjes omdat je denkt dat die gezonder zijn dan een bol romig vanille-ijs? Diëtiste Sanne Mouha neemt 10 fruitige waterijsjes onder de loep om te ontdekken of dat wel klopt. “Hier zit suiker, suiker en nog eens suiker in”, vertelt ze over één ijsje uit de test. Scoren de andere negen beter? En waar moet je op letten als je de waterijsjes in je mandje legt? Ze proeft er 10 en velt haar oordeel. [naar artikel]
Met chocolade, bosvruchten of met hazelnoten. Graanrepen bestaan in veel vormen en maten. Maar welke is nu het beste om je dag mee te starten of in de boterhammendoos van je kinderen te steken? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 16 soorten graanrepen en deelt zelfs een 10 op 10 uit. “Dit is de enige reep waar geen suiker aan werd toegevoegd.” [naar artikel]
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën voor een mens bedraagt zo’n 2.000 kilocalorieën. Vertaald naar de studie zou een inname van 1.400 kcal per dag dus ideaal zijn. Dat komt overeen met een klein ontbijt met een boterham met kaas (260 kcal) en een kop koffie (55 kcal). ’s Middags een bord spaghetti bolognese (700 kcal) en ’s avonds bijvoorbeeld een zuinig slaatje (300 kcal) en een kom soep (100 kcal). [naar artikel]
Hoe graag we ook koken en verse maaltijden eten: soms is de nood voor kant-en-klaar hoog. Maar zijn die alternatieven dan écht zo ongezond? Culinair journaliste Inge Stiers en diëtiste Sanne Mouha nemen van spaghetti bolognese, vol-au-vent, tomatensoep, chocomousse en pizza beide varianten onder de loep. Welke zijn het lekkerst, gezondst én goedkoopst? “Het enige voordeel van deze voorverpakte maaltijd is dat het klaar is op amper 4 minuten.” [naar artikel]
In jouw keuken staat ongetwijfeld een fles klassieke olijfolie in de kast, al dan niet extra vierge. Maar er bestaan natuurlijk nog andere soorten olie om mee te koken. Diëtiste Sanne Mouha neemt er elf onder de loep. “Dit is géén wondermiddel, zoals vaak wordt beweerd”, verrast ze. Wat zijn wel goede oliën voor dagelijks gebruik? Hoeveel kosten ze? En welke oliën zijn nu echt het gezondst? [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.