De verkoop van alcoholvrije dranken piekt de komende weken door de start van Tournée Minérale. "Het Journaal" ging proeven van alcoholvrije wijn. "Het wordt zeker gesmaakt. Als we gaan kijken naar de volumes die we de afgelopen jaren hebben gedraaid, dan is er sprake van een stijging met twintig procent", zegt Koen Grootjans, wijnconsulent bij Colruyt. [naar artikel]
Wie een wijntje bestelt, denkt niet meteen aan de light-versie zoals bij frisdranken of de alcoholvrije versie zoals bij bier. Toch opende met ‘Le Paon Qui Boit’ in Parijs afgelopen week de allereerste alcoholvrije wijnkelder van de stad: het bewijs dat wijnen met minder of zelfs zonder alcohol winnen aan populariteit. Maar zijn ze ook lekker? En zijn ze effectief gezonder? Vinoloog Edo Kruidering en wijnconsultant Frank Donker leggen uit. [naar artikel]
Kan je met alcoholvrije dranken net zo lekker klinken op heuglijk nieuws als met de real deal? Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia is zwanger en proefde daarom vijftien alcoholvrije (schuim)wijnen uit de supermarkt. “Alcohol is de ruggengraat van wijn. Alcholvrije wijn mist dan ook vaak body. Toch zijn er een aantal zeker het proberen waard.” Welke scoorde het best én het slechts? [naar artikel]
Op de N41 in Elversele is zaterdagavond een vrachtwagen in de gracht beland met een lading alcoholvrije wijn. De trucker, een 51-jarige Roemeen, had ironisch genoeg 1,93 promille alcohol in het bloed en mocht zijn rijbewijs meteen voor 15 dagen inleveren. [naar artikel]
“Doe mij maar een wijntje 0,0.” Veel kans dat u tijdens de eindejaarsfeesten wel ergens een glaasje alcoholvrije wijn of cava aangeboden krijgt. De verkoop is de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd en verschillende supermarkten zetten ze in de aanloop naar kerst en nieuw zwaar in de kijker. Maar onze wijnkenner is sceptisch. “Niet lekker. Giet ze allemaal in de gootsteen.” [naar artikel]
Nog nooit waren alcoholvrije drankjes zo populair, blijkt uit cijfers van FOD Financiën. Vooral wijn en bier doen het goed, maar ook non-alcoholische cocktails zijn al een tijdje aan een opmars bezig. We vroegen David Lebeer van de Gentse bar The Cobbler naar enkele van zijn favoriete recepten. [naar artikel]
Lees dit artikel: Vindevogel en Filliers verrassen met alcoholvrije gin Het ginmerk Copperhead, een project van serieel ondernemer Yvan Vindevogel en graanstokerij Filliers, pakt uit met een niet-alcoholische variant. Dat wordt al de tweede alcoholvrije gin van Vlaamse makelij. Vindevogel en Filliers maken zich sterk dat de alcoholvrije gin ‘nauwelijks te onderscheiden is van de echte gin.’ Zelfs het branderige effect is nagemaakt. ‘Dat kan […] Lees dit artikel: Vindevogel en Filliers verrassen met alcoholvrije gin [naar artikel]
‘Ik kan ook niet meer drinken zoals toen ik twintig was’, zei Katy Perry. Deze maand bracht de zangeres dan maar alcoholvrije wijn uit. Ook Belgische ondernemers experimenteren met de nuchtere trend. ‘Maar de markt blijft moeilijk.’ [naar artikel]
16:37 Jaren nadat ze hun ciders aan Heineken verkochten, proberen Philippe Stassen en zijn kinderen hun plek te veroveren op de biermarkt. Ook met wijn zonder alcohol zijn ze actief. 'Alcoholvrije wijn heef... [naar artikel]
Alcoholvrije wijn zit al enkele jaren in de lift. En dat zie je op het schap want het aanbod wordt almaar breder. Opvallend: ook de grote huizen hebben die markt ontdekt en pakken voortaan uit met een alcoholvrij gamma. Wie een beetje rondsnuffelt merkt al snel heel wat bekende producenten op. Slagen die grote huizen erin het tot dusver vrij belabberde niveau op te krikken tot een volwaardig alternatief voor wie geen alcohol wil of mag drinken? Wij deden de test en plukten drie mastodonten uit het rek. [naar artikel]
Wijn die verbouwd is in een gebied waar bosbranden gewoed hebben, kan ondrinkbaar worden doordat sterke rook- en asse-aroma's zich ontwikkelen in de wijn in de fles. Tot nu toe was het niet geweten waarom dat gebeurde, en wat er zich in de vloeistof afspeelde op het moleculaire niveau. Onderzoekers van de Technical University of Munich (TUM) hebben nu ontdekt hoe de rookaroma's in de druiven worden opgeslagen, en ook opnieuw vrijkomen. Gehoopt wordt dat die ontdekking de weg opent naar manieren om het probleem op te lossen. Het probleem zal immers enkel maar groter worden, aangezien bosbranden door de opwarming van de aarde steeds meer voorkomen en ook heviger worden. [naar artikel]
Sinds de tweede generatie alcoholvrije bieren op de markt kwamen, zijn ze plots overal. “En er zitten er ook heel wat lékkere tussen”, vindt onze HLN_biersommelier Sofie Vanrafelghem. Maar welke alcoholvrije bieren uit dat grote aanbod zijn je geld waard? Ze proeft blind negen alcoholvrije pilsen en vijftien speciaalbieren die je tegenkomt in de supermarkt. Ze buist er zeven, maar is ook aangenaam verrast. “Dit is geen waardig alternatief voor het niet-alcoholvrije broertje.” [naar artikel]
De snel groeiende markt van alcoholvrije bieren breidt uit met een volledig alcoholvrij abdijbier. Tot nu ging het vooral om alcoholvrije varianten van pils en andere lichtere bieren. [naar artikel]
Alcoholvrije dranken zitten in de lift. Ga je ook voor een kerstfeest of oud-op-nieuw zonder kater? Geen probleem. We vroegen advies aan een cocktailbarman, een bierkenner en een sommelier voor de nodige inspiratie. Zij delen hun favoriete mocktails, bieren en wijnen. 0%, natuurlijk! [naar artikel]
Sinds de tweede generatie alcoholvrije bieren op de markt kwamen, zijn ze plots overal. “En er zitten er ook heel wat lékkere tussen”, vindt onze HLN_biersommelier Sofie Vanrafelghem. Maar welke alcoholvrije bieren uit dat grote aanbod zijn je geld waard? Ze proeft blind negen alcoholvrije pilsen en vijftien speciaalbieren die je tegenkomt in de supermarkt. Ze buist er zeven, maar is ook aangenaam verrast. “Dit is geen waardig alternatief voor het niet-alcoholvrije broertje.” [naar artikel]
De populariteit van alcoholvrije bieren en wijnen in ons land is de afgelopen jaren flink toegenomen. De FOD Financiën registreerde in 2018 239.294 hectoliter (bijna 24 miljoen liter) alcoholvrije bieren en wijnen. [naar artikel]
De Nobertijnen van Averbode hebben wijn aan hun assortiment van dranken toegevoegd. Het gaat om wijn van druiven die geteeld worden op het domein van een voormalige Nobertijnenabdij in Frankrijk. Per fles die verkocht wordt, gaat 1 euro naar een goed doel. [naar artikel]
Nobel en goed-bedoeld, al die Fairtrade- producten, maar de kwaliteit moet wel in orde zijn. Vooral 'eerlijke' wijn heeft in de loop der jaren een kwalijke reputatie opgebouwd. Er is echter hard aan gewerkt om Fairtrade-wijn naar een hoger niveau te tillen. Is dat gelukt? [naar artikel]
Twee cola’s, een fruitsapje en een tas thee. Dat wordt zowat de gemiddelde bestelling in Bizar Café. Ria Magherman (51) zet geen enkele alcoholische drank op de kaart. “Ik heb niets tegen bier en wijn. Maar ik wil niet mee de oorzaak zijn als mensen met een glas te veel op achter het stuur kruipen.” [naar artikel]
Wellicht heb je er nog nooit over nagedacht, maar er is een reden waarom de meeste wijnrekken zo gebouwd zijn dat de flessen er enkel horizontaal in passen. Zo blijft de drank langer goed. Het zit namelijk zo. Als een ongeopende fles wijn met kurk rechtop staat, is de kans groot dat de kurk uitdroogt. […] [naar artikel]
Een fles witte wijn die al twee weken open in de koelkast staat, gieten we al snel weg. Maar is dat nodig? Hoelang duurt het voor wijn ‘slecht’ wordt? En van welke wijnen kan je veel langer genieten? Sommelier Paul-Henri Cuvelier vertelt hoe je die halfvolle flessen toch nog even kan bewaren. “Zet een open fles wijn altijd in de frigo. Dat geldt ook voor rode wijn.” [naar artikel]
De Belgische wijnen worden ‘groter’, Portugal en Zuid-Afrika de wijnlanden bij uitstek én op een écht lekkere alcoholvrije fles wordt het volgens... [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.