Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” [naar artikel]
“Koop je vaak granola, kies dan voor een merk dat hoog zit in vezels en laag in suikers.” Dat is dé tip die diëtist Michaël Sels geeft want uit deze test van 14 varianten, met noten, blijkt dat lang niet alle merken aan die voorwaarde voldoen. [naar artikel]
“Koop je vaak granola, kies dan voor een merk dat hoog zit in vezels en laag in suikers.” Dat is dé tip die diëtist Michaël Sels geeft want uit deze test van 14 varianten, met noten, blijkt dat lang niet alle merken aan die voorwaarde voldoen. [naar artikel]
Draait het bij diëten rond minder, dan verkondigt Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, de blijde boodschap van méér. En hij lanceert meteen ook een “500 gram challenge”. Want met meer bedoelt hij een halve kilo fruit en groenten per dag. “Weinig Belgen die dat halen. Er valt daar dus nog veel winst te behalen.” [naar artikel]
Revolutionair nieuws voor wie wil vermageren: na zeventien jaar onderzoek komt in september een voedingssupplement op de markt op basis van een darmbacterie die zou helpen in de strijd tegen de kilo’s. Wat doet die pil precies? En is de uitvinding niet de zoveelste in de rij met onderzoeken die hun beloftes niet kunnen waarmaken? Wij schotelden hoofddiëtist Michaël Sels van het UZA al onze vragen voor. [naar artikel]
Intermittent fasting - binnen een bepaald tijdskader alles eten wat je wil en voor de rest vasten - is een populair eetpatroon. Tv-figuur Kobe Ilsen verloor zo al 15 kilogram. Maar val je af op een goede manier en kan je voorkomen dat de kilo’s je weer inhalen? Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA en auteur van Lekker lang leven, legt uit hoe de vork in de steel zit. [naar artikel]
Of je er nu in gelooft of niet: diëten blijven populair. Het Amerikaanse US News & Word Report stelde in samenwerking met diëtisten, wetenschappers, dokters en gezondheidsexperts een top 10 samen van de meest haalbare én effectieve diëten voor 2023. Welke eetpatronen scoren hoog? En hoe haalbaar zijn ze echt? Diëtist Michaël Sels bespreekt de top en deelt advies. [naar artikel]
Of je er nu in gelooft of niet: diëten blijven populair. Het Amerikaanse US News & Word Report stelde in samenwerking met diëtisten, wetenschappers, dokters en gezondheidsexperts een top 10 samen van de meest haalbare én effectieve diëten voor 2023. Welke eetpatronen scoren hoog? En hoe haalbaar zijn ze echt? Diëtist Michaël Sels bespreekt de top en deelt advies. [naar artikel]
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” [naar artikel]
Plan 500 gram, allemaal goed en wel. Maar als je in de supermarkt rondloopt, lijkt alles supergezond. Hoe weet je nu of ontbijtgranen echt zo voedzaam zijn als ze beloven? Zijn groenteburgers wel deftige vleesvervangers? En wat moeten we geloven van de superfoods? In deze aflevering gaan Elias, Stefanie en diëtist Michaël Sels op supermarktsafari, en leren ze je hoe je door de marketing heen kijkt. “Die hummus? Dat is eigenlijk mayonaise met de smaak van kikkererwten.” [naar artikel]
Bijna 1 op de 3 Belgen schrapt vlees minstens één keer per week en ook het aantal vegetariërs en veganisten in ons land is verdubbeld. Met de VeggieChallenge hoopt organisatie EVA die aantallen deze maand nog te boosten. Maar hoe gezond is plantaardig eten echt? Val je sowieso af als je vlees, vis – en eventueel zuivel – schrapt, en kom je bij als je daar ooit mee stopt? Diëtist Michaël Sels licht toe. “Groenteburgers zijn hun naam niet altijd waardig.” [naar artikel]
500 gram groenten en fruit binnenspelen per dag. Per persoon, welteverstaan. Columniste Jo Verhenne en haar gezin gingen de uitdaging van UZA-hoofddiëtist Michaël Sels aan: wat bakten ze ervan, vier weken lang? Dit is hun dagboek. [naar artikel]
Zin in gezond, maar lekker comfortfood? Diëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zet een heerlijke bloemkoolpizza margherita op tafel. “Ook ideaal voor het opmaken van restjes”, knipoogt de diëtist. [naar artikel]
500 gram groenten en fruit binnenspelen per dag. Per persoon, welteverstaan. Onze vrouw Jo Verhenne en haar gezin gingen de uitdaging van UZA-hoofddiëtist Michaël Sels aan: wat bakten ze ervan, drie weken lang? Dit is hun dagboek. [naar artikel]
We kennen allemaal wel iemand die zweert bij een straf kopje koffie in de ochtend en echt niet zonder kan. Maar hoe verslavend is die tas cafeïne echt? En wat voor effect merk je als je je dagelijkse tas ineens een keertje overslaat? Diëtist Michaël sels (UZA) en onderzoeker Micha Wilhelmus aan het AMC zochten het voor ons uit. [naar artikel]
What a difference a year makes. Hoe evolueerden onze relaties en onze seks in 2022? Hoe zat het met onze slaap en onze voeding? Welke make-over kreeg de modewereld? En: wat staat er ons, op al die vlakken, binnenkort nog te wachten? We vroegen het aan de experten die we bij Billie het afgelopen jaar het vaakst mochten interviewen. Zij blikken een hele week lang voor ons terug én vooruit. Wat bewoog er dit jaar op hun vakgebied? Welke les nemen ze graag mee naar het komende jaar? En welke trends brengt 2023? Vandaag: diëtist Michaël Sels (UZA) over voeding & diëten. [naar artikel]
Zweer jij ook bij een kopje koffie om de dag te starten en is het jouw ultieme bondgenoot tegen een middagdip? Dan heb je misschien al de opmerking gekregen dat zo'n bakje troost slecht zou zijn voor de cholesterol. Maar klopt dat wel? Wij vroegen het aan Michaël Sels, diëtist van het UZA. “Koffie kan ook positieve effecten hebben.” [naar artikel]
Zelfs het kleinste kind kan de formule van ‘het traagste dieet ter wereld’ volgen: elke maaltijd eet je een hap mínder van iets ongezonds en een hap méér van iets gezonds. Heeft zo’n simpele techniek echt effect? Diëtist Michaël Sels gelooft erin, op voorwaarde dat je met zijn extra advies deze valkuilen vermijdt. “Zet alleen groenten op tafel. De rest van je bord schep je op in de keuken.” [naar artikel]
Meer groenten en fruit zijn de weg naar een betere versie van onszelf, zegt UZA-diëtist Michaël Sels. Maar wat als je die spruitjes niet lust? Wat als je een echte carnivoor bent? En wat doe je met kinderen? Wij vroegen aan vijf levensgenieters naar de appels en de paprika’s op hun pad. Model Anouck Lepère: “Al die babygroentjes zijn eigenlijk pure snacks.” [naar artikel]
500 gram groenten en fruit binnenspelen per dag. Per persoon, welteverstaan. Columniste Jo Verhenne en haar gezin gingen de uitdaging van UZA-hoofddiëtist Michaël Sels aan: wat bakten ze ervan, drie weken lang? Dit is hun dagboek. [naar artikel]
Of je er nu in gelooft of niet: diëten blijven populair. Het Amerikaanse US News & Word Report stelt jaarlijks in samenwerking met diëtisten, wetenschappers, dokters en gezondheidsexperts een top 10 samen van de meest haalbare én effectieve eetpatronen. Welke scoren in 2024 hoog? En hoe haalbaar zijn ze volgens diëtist Michaël Sels? Hij deelt zijn advies. “Het verrast je misschien dat dit bekende eetpatroon onder celebrities er niet instaat, maar het is meestal geen goed idee.” [naar artikel]
Zelfs het kleinste kind kan de formule van ‘het traagste dieet ter wereld’ volgen: elke maaltijd eet je een hap mínder van iets ongezonds en een hap méér van iets gezonds. Heeft zo’n simpele techniek echt effect? Diëtist Michaël Sels gelooft erin, op voorwaarde dat je met zijn extra advies deze valkuilen vermijdt. “Zet alleen groenten op tafel. De rest van je bord schep je op in de keuken.” [naar artikel]
Maandag lanceert Het Nieuwsblad Plan 500g: de smakelijkste uitdaging om elke dag 500 gram groenten en fruit te eten. Omdat het de kortste weg is naar gezond eten, zegt diëtist Michaël Sels. Om de lancering te vieren, komt hij maandagmiddag om 12.30 langs voor een Facebook LIVE-sessie waarin hij al jouw vragen over groenten en fruit beantwoordt. Zijn diepvriesgroenten gezond? Of wat moeten we van smoothies denken? Stel jouw vraag via het formulier hieronder! [naar artikel]
Eerst je groenten, daarna je vlees en pas als laatste je aardappelen: je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde of meal sequencing is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dit dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat eigenlijk een eenvoudiger trucje.” [naar artikel]
De eindejaarsperiode staat voor de deur: nog een kleine twee weken en we schuiven weer aan de feesttafel. Van allerlei hapjes en kalkoen tot kroketten en de zoetste desserts: kun je er eigenlijk zonder remmingen van genieten als je preventief dieet? Of bestaat er een manier om je metabolisme te boosten, zodat de extra kilo’s na de feestdis beperkt blijven. Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, geeft zijn tips om te genieten. Met volle teugen, maar wel op een slimme manier. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.