“Vlees, van in de wei tot op je bord.” Zo heet een brochure die naar de basisscholen is gestuurd. Met daarin veel weetjes en leukigheden over vlees, en één onderliggende boodschap: vlees is goed voor jou. Afzender is de vleessector, met steun van de Vlaamse overheid. Diezelfde overheid die net aanraadt minder vlees te eten. “Dit is perverse marketing”, klinkt het in het onderwijs. [naar artikel]
In het Nederlandse restaurant Upstick in Arnhem kunnen vleeseters de kip slachten die ze later gaan opeten. Ze helpen de kip ook te plukken, waarna ze op hun bord terechtkomt. Het doel van Upstick is om mensen meer bewust maken van het vlees dat ze eten: “Het is wel anders als je hem net een half uur geleden met veren hebt gezien”, zegt één van de klanten. [naar artikel]
22:48 Een overvloedig aanbod en tegenstrijdige informatie hebben onze relatie met het eten op ons bord verstoord. Vlees eten? Moet alles lokaal? En is er nog wel plaats voor landbouw in de Lage Landen? De N... [naar artikel]
Minder vlees op ons bord : we weten allemaal dat dat een goed idee is, maar makkelijk is het niet altijd. De Veggie Challenge daagt je uit om de hele maand maart van de biefstuk en de schnitzels af te blijven. Hoe schadelijk is vlees eten echt, hoe stop je ermee en hoe hou je dat ook vol? [naar artikel]
Eco-ondernemer Louis De Jaeger (27) roept op tot een voedselrevolutie. Want ‘we eten ons dood’, zo stelt zijn uitdagende boek. ‘Pesticiden, bodemuitputting en kunstmest schaden ons lichaam en de toekomst’, concludeert hij. [naar artikel]
21:55 Zelfs in Dubai eten ze zijn pâté en croûte. Maar de bekendste beenhouwer van ons land weet dat de wereld verandert, en dat beter vlees dus belangrijker is dan meer vlees. Ontbijt met De Tijd. [naar artikel]
Voor zijn boek Moet er nog vlees zijn? sneed Laurens De Meyer, beleidsmedewerker bij Bond Beter Leefmilieu, een volgens hem bijzonder sympathiek varken de keel over. Sindsdien eet hij nauwelijks nog vlees. Moeten we met z'n allen zijn voorbeeld volgen? [naar artikel]
‘Conquêtes’ heet het boek, of ‘veroveringen’, van Jean-Marc Nollet (Ecolo), dat gisteren verscheen. Daarbij legt de voorzitter van de Franstalige ecologisten haarfijn uit hoe hij zijn groene ideologie praktisch ziet werken: “Politieke ecologie moet op veroveringstocht gaan”, zo claimt Nollet. De Ecolo-topman kijkt wel zeer hegeliaans naar de wereld: niet toevallig ziet hij de dialectiek, de strijd die uitging […] [naar artikel]
Wandelaars en fietsers op de Antwerpse Groenplaats kunnen er niet naast kijken. Er staat een immens varken naast het standbeeld van Rubens. Het kunstwerk van Jantien Mook heet Ode aan het Varken. Dat het beeld daar staat is naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober. Kunstenares Mook wil met dit beeld mensen bewust maken van hoe we met dieren omgaan. [naar artikel]
‘Ik hou van u zeggen’ met eten is wat Jamie Oliver (46) doet in zijn nieuwste boek ‘Samen eten’. “Het voorbije anderhalf jaar heeft ons doen beseffen hoe waardevol samenzijn is. Dicht bij dierbaren zijn, hun gezichten zien stralen, herinneringen delen en hardop lachen, daar draait het om”, zegt Jamie. “Met goede, doordachte recepten wil ik je in een creatieve flow brengen, zodat je een maaltijd op tafel kan zetten die iedereen zich nog lang zal herinneren. Chic, heel bescheiden, superrelaxed, heel intiem of voor een groter gezelschap.” [naar artikel]
We delen al energie, kleding en auto's dus waarom zou je ook geen koe, kip of varken kunnen delen? Dat is het uitgangspunt van de websites deeleenkoe.be, deeleenvarken.be en koopeenkip.be. Je kunt er online intekenen op een pakket vlees, maar het dier wordt pas geslacht als alle delen verkocht zijn. "Dit wordt al honderden jaren gedaan, maar wij hebben het in een modern jasje gestoken", zegt David De Keyser die het initiatief in onze contreien lanceerde. [naar artikel]
Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik? [naar artikel]
Van slappe groenten tot taai vlees: vliegtuigeten doet veel mensen niet aan culinaire hoogstandjes denken. Toch kruipt er enorm veel werk in de verwerking en transport van de maaltijden. Hoog in de lucht verlies je namelijk tot 30 procent van je smaak, en dat zorgt voor speciale maatregelen. ‘Telefacts Zomer’ nam een kijkje achter de schermen bij een van de grootste Britse cateraars. Welke weg legt dat eten in de lucht af voor het op je bord belandt? [naar artikel]
Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik? [naar artikel]
Onze vleeshonger ligt de planeet zwaar op de maag. Hoeveel vlees kunnen we nog eten, en welk vlees dan? Of moeten we allemaal aan de linzen en de kweeksteak? Aan de Universiteit van Oxford onderzoekt Tara Garnett welke plaats er nog is voor vlees in een duurzaam dieet. [naar artikel]
Kinderen die op tv naar een kookprogramma kijken waarin ongezonde voeding wordt klaargemaakt, eten nadien een grotere portie. Dat blijkt uit een experiment aan de KU Leuven. Zien eten doet dus effectief ook eten. [naar artikel]
Dagelijks eindigen er ontelbaar veel kreeften in de pot, maar voor eentje is het goed afgelopen. Het rivierkreeftje kon ontsnappen uit een bord kokende soep, maar verloor daarbij wel een van zijn scharen. In een video is te zien hoe het dier op de rand van het bord kruipt, in een poging om aan een […] Het bericht Rivierkreeft ontsnapt op het nippertje uit kokende soep verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
BRUSSEL Hoe kunnen we mensen gezonder en duurzamer laten eten? Simpel: door ze een mooi bord vol lekker uitziende groentjes voor te schotelen. Dan hebben de consumenten zelfs helemaal niet in de gaten dat die biefstuk kleiner is dan de vorige keer. Zo blijkt uit nieuw onderzoek. “Proefpersonen speelden onbewust 13 procent minder vlees én dubbel zoveel groente binnen als vroeger.” [naar artikel]
Dierenrechtenorganisatie GAIA grijpt de coronacrisis aan om ons een spiegel voor te houden en ons in eigen bord te laten kijken. Want is die verdomde pandemie niet het ultieme bewijs van de scheefgetrokken verhouding tussen mens, dier en natuur? Ontstaan veel ziektes niet door de wanpraktijken in de industriële veeteelt, die onze honger naar zo goedkoop mogelijk vlees moet bevredigen? En hoeveel miljoenen proefdieren zullen worden opgeofferd in de race naar een coronavaccin? [naar artikel]
2014 wordt het jaar waarin u geen vlees of vis meer eet. Tenminste, als het aan Stijn Bruers ligt. Met een doctoraat over dierenrechten en een boek voor het brede publiek wil hij de wereld vegetarisch maken. 'Dieren eten druist in tegen onze diepste morele overtuigingen.' [naar artikel]
Een getalenteerd varken uit Zuid-Afrika heeft met haar kunstwerken al één miljoen dollar verdiend. De schilderijen van Pigcasso vliegen de deur uit voor maar liefst 26.000 dollar per stuk, zo’n 23.300 euro. Dat schrijft het baasje van het dier in haar boek ‘Pigcasso: het artistieke varken dat een opvangcentrum redde’. [naar artikel]
In 2006 at de Belg nog gemiddeld 94,2 kilo vlees per jaar, in 2015 was dat geslonken naar 84,1 kilo. Anderzijds werden in 2013 circa 304 miljoen dieren geslacht in België om op het bord van de modale Belg te belanden, in 2016 was het aantal toegenomen tot 319 miljoen dieren. “We zijn minder vlees gaan eten, maar dit leidt niet tot minder dierenleed”, zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp op basis van cijfers die ze kreeg van de federale minister van Landbouw. [naar artikel]
Dierenrechtenorganisatie GAIA grijpt de coronacrisis aan om ons een spiegel voor te houden en ons in eigen bord te laten kijken. Want is die verdomde pandemie niet het ultieme bewijs van de scheefgetrokken verhouding tussen mens, dier en natuur? Ontstaan veel ziektes niet door de wanpraktijken in de industriële veeteelt, die onze honger naar zo goedkoop mogelijk vlees moet bevredigen? En hoeveel miljoenen proefdieren zullen worden opgeofferd in de race naar een coronavaccin? [naar artikel]
Aannemer Nelis uit Oudsbergen is deze week begonnen aan de rioleringswerken in de Kompveldstraat in Gellik. Eerder gaf een bord al aan dat de werken zouden duren ‘tot dit bord weg is’. En ook nu laat een bord met een kwinkslag weten dat ook fietsers er tijdelijk niet kunnen passeren. [naar artikel]
De buik eten we op (spek!), de ribbetjes en de hespen ook. Maar wat gebeurt er met de lever, het hart, de nieren, de darmen en de testikels van een varken. Kobe en Danira zochten het uit in het VRT-programma 'Over Eten'. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.