Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2021
22:29 uur

Hoeveel moet u sparen voor een leefbaar pensioen? Praktische tips en cijfers

Knack

14/09/2021 - 17:46

Er is politiek veel commotie over de pensioenen. Maar hebt u enig idee hoeveel u moet sparen om rond te komen na uw pensionering? En hoe? Knack-journalist Ewald Pironet en VRT-collega Michaël Van Droogenbroeck halen voor u de rekenmachine boven en geven praktische tips.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hoeveel moet u gespaard hebben om in het buitenland op pensioen te gaan? (08/03/2021 - Express)
  Veel mensen dromen om hun pensioen in het buitenland door te brengen. In sommige landen of steden is het nu eenmaal fijner wonen als gepensioneerde. Maar hoeveel geld heeft u daarvoor nodig? Wie zonder geldzorgen wil genieten van zijn oude dag start best zo vroeg mogelijk met sparen. Vraag is hoeveel u moet sparen om […] The post Hoeveel moet u gespaard hebben om in het buitenland op pensioen te gaan? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Hoeveel moet u opzijzetten voor een zorgeloos pensioen? (16/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De kans is groot dat uw pensioen straks een stuk lager ligt dan uw huidige loon. Tijdig sparen is dus de boodschap. Maar hoeveel moet u opzij...
  [naar artikel]
 3. Meer dan de helft van de Belgen weet niet hoeveel ze moeten sparen voor hun pensioen: hoe kan je dat berekenen? (26/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Meer dan de helft van de Belgen weet niet hoeveel ze moeten sparen voor hun pensioen: hoe kan je dat berekenen? Uit een onderzoek van de levensverzekeraar NN bij 4.000 Belgen blijkt dat 55 procent van de ondervraagde landgenoten buist op kennis over financiële pensioenplanning. Zo weet ruim de helft van de Belgen niet hoeveel ze moeten sparen voor hun oude dag. Er heerst heel wat onzekerheid bij de Belgen over hun pensioen. Slechts 19 procent […] Lees dit artikel: Meer dan de helft van de Belgen weet niet hoeveel ze moeten sparen voor hun pensioen: hoe kan je dat berekenen?
  [naar artikel]
 4. Hoeveel moet je elke maand sparen? (17/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Hoeveel moet je elke maand sparen? Iedereen stelt zich op een zeker ogenblik wel eens de vraag hoeveel men nu precies per maand moet sparen. Op deze vraag valt er echter in de praktijk geen eenduidig antwoord te geven… of misschien toch wel! Het antwoord is eigenlijk zoveel je kan. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van heel veel verschillende factoren.  […] Lees dit artikel: Hoeveel moet je elke maand sparen?
  [naar artikel]
 5. Hoeveel moet u sparen om hetzelfde pensioen te krijgen als een ambtenaar? (15/05/2018 - Knack)
  Sinds iedereen op mypension.be een simulatie van zijn toekomstige pensioen kan aanklikken, gaat de pensioendiscussie steeds meer over de grote verschillen tussen de pensioenstelsels.
  [naar artikel]
 6. Is sparen voor een aanvullend pensioen wel voor iedereen interessant? (30/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 3 miljoen werknemers sparen voor hun pensioen via hun werkgever. In al die gevallen biedt die hen een aanvullend pensioen­plan aan. Als...
  [naar artikel]
 7. Zo spaar je genoeg om met een gerust hart op pensioen te gaan (en voor de durvers zelfs nog wat meer) (14/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Hoeveel moet je sparen om op je 65ste (bijna) miljonair te zijn? De kans bestaat dat je je de vraag al eens stelde. We maakten de rekening en...
  [naar artikel]
 8. Dit doet u beter niet als u wil sparen voor uw pensioen (18/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Mede door het belastingvoordeel is pensioensparen een manier van sparen die veel mensen aanspreekt. Er zijn wel enkele ‘valkuilen’ waar u op moet...
  [naar artikel]
 9. Jongeren sparen massaal voor pensioen (28/03/2019 - De Morgen)
  Tienduizenden Belgen beslisten in 2012 om voor het eerst zelf te sparen voor hun oude dag, als aanvulling op het wettelijk pensioen. Opmerkelijk is dat vooral jongeren tussen 18 en 30 eraan beginnen.
  [naar artikel]
 10. "85 keer maandloon sparen nodig om levenstandaard te behouden na pensioen" (20/09/2018 - De Morgen)
  Wie na zijn pensionering zijn levensstandaard wil behouden, moet tegen dan best 85 keer zijn nettomaandloon bijeengespaard hebben. Dat kan via het aanvullend pensioen via de werkgever, het pensioensparen en vooral het sparen zonder fiscaal voordeel. Dat becijferde HR-bedrijf Mercer.
  [naar artikel]
 11. Miljonair op uw 65ste? Zo spaart u een miljoen tegen uw pensioen (19/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Hoeveel moet u sparen om op uw 65ste miljonair te zijn? De kans bestaat dat u zich de vraag al eens stelde. We maakten de rekenoefening in uw plaats.
  [naar artikel]
 12. Wat te doen met de kinderen tijdens de kerstvakantie? Negen praktische tips! (22/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Morgen start de kerstvakantie. Wat gedaan met de kinderen? Een workshop, een theatervoorstelling of een wandeling langs spoken en geesten? Alles kan. Deze negen tips zijn er speciaal voor wie zijn kroost in de slotsprint van 2017 wil sparen van verveling.
  [naar artikel]
 13. 7 praktische tips voor wie deze zomer naar Rusland wil trekken voor het WK (02/12/2017 - VRT NWS)
  Op 14 juni volgend jaar is het weer zover: dan kunnen voetballiefhebbers hun hart ophalen op het WK in Rusland. Maar hoe zal het er daar aan toe gaan? Heeft u een visum nodig? Hoe duur is het Russische leven? En moet u schrik hebben voor de beruchte Russische hooligans? Ruslandkenner Marijn Trio geeft zeven praktische tips. 
  [naar artikel]
 14. Deze website zegt wanneer u met pensioen kan én hoeveel uw pensioen zal bedragen (21/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Zo goed als de hele beroepsactieve bevolking kan voortaan op mypension.be zicht krijgen op hoeveel pensioen hij of zij - eens pensioengerechtigd -...
  [naar artikel]
 15. Deze website zegt wanneer u op pensioen kan én hoeveel uw pensioen zal bedragen (21/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Zo goed als de hele beroepsactieve bevolking kan voortaan op mypension.be zicht krijgen op hoeveel pensioen hij of zij - eens pensioengerechtigd -...
  [naar artikel]
 16. De ideale bedrijfstuin: 4 praktische tips (21/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: De ideale bedrijfstuin: 4 praktische tips Geschreven met input van VidaXL Voorzichtig wordt er weer gedacht aan een terugkeer naar ‘normaal’ en lijkt de crisis op het eind te lopen. Nu wordt het tijd om eens te kijken hoe u als ondernemer ervoor kunt zorgen dat het welzijn van de werknemers op het bedrijf extra aandacht krijgt. Daarbij is een bedrijfstuin […] Lees dit artikel: De ideale bedrijfstuin: 4 praktische tips
  [naar artikel]
 17. Jongeren zetten moeilijk centen opzij: deze tips kunnen helpen (17/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor sparen. Toch is het voor de jeugd vandaag verleidelijker en gemakkelijker dan ooit om geld uit te geven. Volgens bankenfederatie Febelfin vindt ongeveer de helft van de jongeren dat ze hierdoor eigenlijk te weinig geld opzijzetten. Met de volgende praktische tips van Spaargids.be lukt het wel om je eerste spaarvoornemens te realiseren.
  [naar artikel]
 18. Geldexpert geeft tips om extra te sparen voor je pensioen: “Met maandelijkse stortingen profiteer je ook van forse dalingen op de beurs” (08/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Met de voorstelling van het pensioenplan van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) tonen heel wat mensen zich ongerust over hoeveel ze later zullen overhouden. “Gelukkig zijn er nog heel wat manieren om je pensioenpotje zo groot mogelijk te maken”, aldus onze geldexpert Pascal Paepen. Hoe en wanneer begin je eraan?
  [naar artikel]
 19. Geldexpert geeft tips om extra te sparen voor uw pensioen: “Met maandelijkse stortingen profiteer je ook van forse dalingen op de beurs” (08/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Met de voorstelling van het pensioenplan van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) tonen heel wat mensen zich ongerust over hoeveel ze later over zullen houden. “Gelukkig zijn er nog heel wat manieren om je pensioenpotje zo groot mogelijk te maken”, aldus onze geldexpert Pascal Paepen. Hoe en wanneer begin je eraan?
  [naar artikel]
 20. Vroeger stoppen met werken? Mypension.be vertelt je precies hoeveel minder pensioen je krijgt (27/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  De website mypension.be, waar je kan zien wanneer je met pensioen kan en hoeveel pensioen je krijgt, breidt zijn functies uit.
  [naar artikel]
 21. Lukt het u maar niet om te sparen? Deze tips kunnen helpen (09/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Met sparen is het een beetje zoals met afvallen of stoppen met roken: het klinkt gemakkelijk, maar niets is minder waar. Wie wil sparen, heeft meer...
  [naar artikel]
 22. “85 keer maandloon sparen nodig om levenstandaard te behouden na pensioen” (20/09/2018 - Metro)
  Wie na zijn pensionering zijn levensstandaard wil behouden, moet tegen dan best 85 keer zijn nettomaandloon bijeengespaard hebben. Dat kan via het aanvullend pensioen via de werkgever, het pensioensparen en vooral het sparen zonder fiscaal voordeel. Dat becijferde HR-bedrijf Mercer. Wie 85 keer zijn nettomaandloon moet bijeensparen, heeft een pak werk voor de boeg. Neem een doorsnee Belgische bediende van 35 jaar. Die verdient volgens Mercer ongeveer 2.000 euro netto per maand. Op de wettelijke pensioenleeftijd, 67 jaar, zal deze doorsnee bediende, rekening houdend met de inflatie, een nettoloon hebben van 3.111 euro. Als hij of zij maandelijks een wettelijk pensioen (1e pensioenpijler) van 1.900 euro per maand trekt, dekt dit 62 procent van het benodigde bedrag. De overige 38 procent moet hij of zij dus gespaard hebben. Dit bedrag komt volgens het HR-bedrijf overeen met 85 keer het nettomaandloon. Het kan opgebouwd worden via de overige drie pensioenpijlers, waarbij sparen zonder fiscaal voordeel (het dagdagelijkse sparen of de 4e pijler) het allerbelangrijkste is (21 procent). Het aanvullend pensioen via de werkgever neemt 12 procent op zich. Pensioensparen, “in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt”, neemt met 5 procent een kleiner deel in, in de veronderstelling dat het maximaal fiscaal aftrekbare wordt gespaard. Hoe later het pensioensparen start, hoe kleiner ook het aandeel in het totale pensioen, aldus Mercer. Zelf sparen is dus nodig voor alle inkomens, maar wordt belangrijker met een hoger loon, besluit het bedrijf. “We willen mensen aanraden om bewust bezig te zijn met de opbouw van hun pensioen, ook al lijkt hun pensioen nog veraf”, zegt aldus Franky Stevens van Mercer Belgium. Bron: Belga   Het bericht “85 keer maandloon sparen nodig om levenstandaard te behouden na pensioen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Meerderheid van de Belgen zou meer moeten sparen, maar hoe doe je dat en hoeveel moet je opzijzetten? (18/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een kwart van de Belgen die bijna nooit iets gespaard heeft aan het eind van de maand, en 55 procent die hooguit drie maanden kan overbruggen met de gespaarde reserves. Uit de Financiële Gemoedsrust Barometer blijkt dat we niet op beide oren kunnen slapen met de rekening van de coronacrisis in het vooruitzicht. Maar hoeveel is er dan nodig om dat wél te kunnen? Sparen is iets wat we moeten leren. Om het dan nog te kunnen.
  [naar artikel]
 24. 24 jaar en al op pensioen: Mike onthult hoe hij snel 680.000 euro kon sparen (12/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  De 27-jarige Mike Rosehart ging drie jaar geleden al op pensioen. Hij had niet geërfd van rijke ouders, was niet rijk getrouwd en verdiende ook geen riant loon als IT’er, en toch kon hij na zeven jaar werken 760.000 dollar (680.000 euro) sparen.
  [naar artikel]
 25. Opgelet: maaltijdcheques knabbelen aan uw pensioen. Hoeveel pensioen zullen ze u later kosten? (01/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Verzacht de digitale maaltijdcheque ook bij u het afrekenen van die kostelijke winkelkar in de supermarkt? Almaar meer werknemers worden door hun baas met het populaire extralegale voordeel beloond. Weet wel dat dit alternatief loonvoordeel, net als de bedrijfswagen en de collectieve bonus, een invloed heeft op uw latere pensioen. Hoeveel pensioen kosten maaltijdcheques u later? En zijn ze uiteindelijk wel of niet interessant? Pieter Gillemon, pensioenexpert bij PwC, maakt de balans op.
  [naar artikel]
 26. Hoeveel geld staat er na 40 jaar op je spaarrekening als je maandelijks 500 euro spaart? (07/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Hoeveel geld staat er na 40 jaar op je spaarrekening als je maandelijks 500 euro spaart? Er bestaan talloze manieren om te sparen voor je oude dag, gaande van het wettelijke pensioen tot het fiscaal voordelige pensioensparen. Het is ook mogelijk om maandelijks wat geld opzij te zetten op je spaarboekje. Maar hoeveel rendement haal je uit je spaarinspanningen in de huidige rentesituatie? In ons land kan je een beroep doen […] Lees dit artikel: Hoeveel geld staat er na 40 jaar op je spaarrekening als je maandelijks 500 euro spaart?
  [naar artikel]
 27. Opgelet: maaltijdcheques knabbelen aan uw pensioen. Hoeveel pensioen zullen maaltijdcheques u later kosten? (01/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Verzacht de digitale maaltijdcheque ook bij u het afrekenen van die kostelijke winkelkar in de supermarkt? Almaar meer werknemers worden door hun baas met het populaire extralegale voordeel beloond. Weet wel dat dit alternatief loonvoordeel, net als de bedrijfswagen en de collectieve bonus, een invloed heeft op uw latere pensioen. Hoeveel pensioen kosten maaltijdcheques u later? En zijn ze uiteindelijk wel of niet interessant? Pieter Gillemon, pensioenexpert bij PwC, maakt de balans op.
  [naar artikel]
 28. Een goede spaarbuffer: over hoeveel geld moet u dan beschikken? (25/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen.
  [naar artikel]
 29. 7 gemakkelijke tips om meer te sparen in 2021 (04/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent dat we massaal goede voornemens maken. Naast sporten en gezonder eten behoort ook sparen tot de klassiekers. Maar niet iedereen vindt het even gemakkelijk om maandelijks een vast bedrag op een spaarrekening te zetten. Spaargids.be ging op zoek naar tips die u helpen om vol te houden.
  [naar artikel]
 30. Sparen of beleggen, wat moet ik doen met mijn geld in 2021? (17/12/2020 - De Morgen)
  Het afgelopen jaar heeft u allicht ook in de portefeuille geraakt. Misschien werd u tijdelijk werkloos en moet u het noodgedwongen met een pak minder stellen. Of misschien zit u net op een groeiende berg spaargeld, nu bijna alle vormen van prijzig tijdverdrijf verboden zijn. Moet u al uw geld sparen, of net beleggen? Met deze inzichten en tips kunt u het nieuwe jaar financieel gezond starten.
  [naar artikel]
 31. Wat moet je doen voor een zorgeloos pensioen? (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan de helft van de Limburgers (53%) vreest niet te zullen toekomen met zijn pensioen. En twee op de drie verwachten hun levensstandaard na hun pensioen te moeten aanpassen, blijkt uit de enquête die Het Belang van Limburg liet uitvoeren. “Die vrees is terecht, want er is geen zekerheid wat het wettelijke pensioen betreft”, zegt Pascal Paepen, docent bank en beurs aan de Thomas More Hogeschool Kempen en columnist van onze krant. “Daarom bouw je best andere reserves op.” In tijden van grote verwarring over het wettelijk pensioen: tien tips.
  [naar artikel]
 32. Tips om water te sparen (21/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Door de aanhoudende droogte moet bijzonder zuinig worden omgesprongen met drinkwater. Aquaflanders, de koepel van de Vlaamse watermaatschappijen, geeft negen tips waardoor gezinnen nog meer kunnen besparen op het waterverbruik.
  [naar artikel]
 33. Tips om water uit te sparen (21/06/2017 - De Standaard)
  Door de aanhoudende droogte moet bijzonder zuinig worden omgesprongen met drinkwater. Aquaflanders, de koepel van de Vlaamse watermaatschappijen, geeft negen tips waardoor gezinnen nog meer kunnen besparen op het waterverbruik.
  [naar artikel]
 34. Binnenkort aanvullend pensioen voor iedereen die werkt: tot 1.600 euro extra sparen per jaar (25/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Werknemers die een laag aanvullend pensioen hebben of die er geen toegang toe hebben, kunnen binnenkort toch een vrijwillig pensioen van de tweede...
  [naar artikel]
 35. Regering neemt ongerustheid bij zelfstandigen weg over aanvullend pensioen (20/10/2020 - De Tijd)
  14:48 Zelfstandigen die uitstel vragen voor het betalen van sociale bijdragen, hoeven zich geen zorgen te maken over het pensioen dat ze sparen via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Minister ...
  [naar artikel]
 36. Acht tips om extra te sparen zonder het te voelen (20/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het pad naar een goedgevulde spaarrekening kent veel hindernissen en uitdagingen. Door de lage spaarrentes gaat het eerder om een marathon dan een sprint. Onderweg kunnen alle beetjes helpen. Spaargids.be verzamelt acht helpende tips om zonder grote inspanningen extra te sparen.
  [naar artikel]
 37. Hoeveel pensioen krijgt jouw buurman? (01/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De relatie tussen je beroep en het pensioen dat je daarvoor krijgt, is niet altijd vanzelfsprekend. Je moet sowieso rekening houden met drie
  [naar artikel]
 38. Sparen, verzekeren of toch beleggen? Zo verzeker je je van voldoende inkomen na je pensioen (23/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Belg is een notoire spaarder. Deels uit noodzaak, want het wettelijk pensioen alleen zal voor de meesten onder ons niet volstaan om van een...
  [naar artikel]
 39. Hoeveel geld moet je opzijzetten voor een zorgeloos pensioen? Zo bereken je je spaarbuffer (13/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De meeste werkende Vlamingen proberen een deel van hun loon opzij te zetten voor hun oude dag. Dat valt helaas niet altijd even goed mee. Hoeveel...
  [naar artikel]
 40. Bekijk hoeveel aanvullend pensioen u hebt opgebouwd (06/12/2016 - Knack)
  Belgische spaarders kunnen vanaf vandaag het webplatform mypension.be raadplegen om te weten te komen hoeveel aanvullend pensioen ze hebben opgebouwd.
  [naar artikel]
 41. Dit zijn de beste tips om uw kinderen te leren sparen (30/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Voor de meeste kinderen is sparen een ver-van-mijn-bedshow. Geld is het laatste van hun bekommernissen. U leert ze daarom beter in kleine stapjes...
  [naar artikel]
 42. Zo spaar je als twintiger 132.394 euro bijeen via pensioensparen (22/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  64 procent van de Vlamingen vreest dat ze geen deftig pensioen zullen ontvangen. Reden te meer om zelf een appeltje voor de dorst op te sparen. En hoe vroeger je start met pensioensparen, hoe groter je spaarpot later. Spaargids.be legt uit hoe pensioensparen werkt en berekende hoeveel het je kan opleveren.
  [naar artikel]
 43. Christine (67) kan van 1.600 euro pensioen goed leven omdat er geen hypotheek meer loopt: “Op mijn leeftijd hoef ik zelf nergens meer voor te sparen” (22/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Christine Willems (67) geniet vandaag van een degelijk pensioen, en dat heeft ze aan haar huisdokter te danken. “Op zijn advies ben ik, na tien jaar als zelfstandig thuisverpleegster, destijds opnieuw in vast dienstverband gaan werken”, zegt de jonggepensioneerde. Daarnaast houdt ze nog een mooi zakcentje over aan haar flexi-job.
  [naar artikel]
 44. Waarom vinden we sparen zo moeilijk? En hoe kan je jezelf motiveren om het wél te doen? (04/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Iedereen is er zich van bewust: sparen is belangrijk. Een mooie spaarbuffer wapent ons tegen financiële tegenslagen, helpt om toekomstige spaardoelen te realiseren en biedt extra gemoedsrust met het oog op ons latere pensioen. Toch vinden we het vaak moeilijk om te sparen. Waar situeren zich de grootste uitdagingen en hoe kunnen we die overwinnen? Spaargids.be weet raad.
  [naar artikel]
 45. Volwaardig aanvullend pensioen voor kleine zelfstandigen (24/01/2018 - VRT NWS)
  Als het van de regering afhangt, kunnen zelfstandigen met een eenmanszaak binnenkort volop sparen voor hun aanvullend pensioen. Het gaat om bijna 450.000 zelfstandigen die nu maar een beperkt aanvullend pensioen opbouwen. Voor hen wil de regering een volwaardig aanvullend pensioen mogelijk maken. De kamercommissie voor het bedrijfsleven gaat een wetsontwerp daarover vanmiddag bespreken.
  [naar artikel]
 46. Sparen, vastgoed, goud, bitcoins? Zo verdient u geld in volle coronacrisis (04/12/2020 - De Morgen)
  Sparen of investeren, en waarin dan? Net als uw gezondheid is ook uw portefeuille niet immuun voor het coronavirus. Hier zijn enkele tips om uw geld gezond te houden.
  [naar artikel]
 47. Helft jongeren spaart onvoldoende. Hoe kan het beter? (17/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor sparen. Toch is het voor de jeugd vandaag verleidelijker en gemakkelijker dan ooit om geld uit te geven. Volgens bankenfederatie Febelfin vindt ongeveer de helft van de jongeren dat ze hierdoor eigenlijk te weinig geld opzijzetten. Met de volgende praktische tips van Spaargids.be lukt het wel om je eerste spaarvoornemens te realiseren.
  [naar artikel]
 48. Zo krijgt uw kind de perfecte les (12/09/2019 - De Morgen)
  Hoe moet je leren? En wat is de beste les? Een nieuw boek geeft leerkrachten praktische tips en moet meer leerlingen doen excelleren. Vier bouwstenen staan centraal.
  [naar artikel]
 49. Op veertig met pensioen? Volgens deze Belgen kan het. (23/07/2017 - De Tijd)
  10:05 Terwijl de overheid verlangt dat we steeds langer werken, streeft een groeiende groep naar een zelfgekozen vroeg pensioen. Door flink te sparen, efficiënt te beleggen en op de kleintjes te letten will...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.