Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

20 September 2021
09:37 uur

Als 1 miljoen gezinnen de normale energiefacturen niet meer kunnen betalen, is er wat mis met de factuur zelf

De Morgen

14/09/2021 - 20:22

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Experts waarschuwen: “Energiefactuur voor meer gezinnen onbetaalbaar” (06/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Door de zoveelste prijsverhoging van de energie, zijn er steeds meer gezinnen die hun factuur niet meer zullen kunnen betalen. Dat zeggen armoede-onderzoekers. Vandaag kan al één op de tien gezinnen de ­gas- of elektriciteitsfactuurniet ­betalen. Geen wonder, als je ziet dat de prijs met liefst 60 ­procent omhoogging sinds 2007.
  [naar artikel]
 2. Een op vijf gezinnen loopt risico op energiearmoede (09/02/2017 - De Standaard)
  Energiefacturen nemen een grote hap uit het gezinsbudget en volgens cijfers van de Koning Boudewijnstichting kampt 5 procent van de gezinnen regelmatig met een betalingsachterstand. Bij gezinnen met een armoederisico ligt dat cijfer veel hoger, op 18,6 procent. Vooral bij alleenstaanden met kinderen zijn de cijfers zeer hoog. Daar kan 17,3 procent regelmatig de energiefacturen niet meer betalen, bij mensen met een armoederisico gaat het zelfs om 32,8 procent, een derde.
  [naar artikel]
 3. “Wanneer gaat energiefactuur eindelijk dalen?” (15/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Oppositiepartij sp.a is niet verbaasd dat steeds meer gezinnen problemen hebben om hun energiefacturen te betalen, zoals in het Sociaal Rapport van de Vlaamse energieregulator Vreg staat. “Zo lang minister Tommelein beslissingen blijft nemen die de energiefactuur van de gezinnen de hoogte in jagen, is het dweilen met de kraan open”, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders. De sp.a’er vraagt zich af wanneer de Open Vld-minister werk zal maken van zijn belofte om de factuur de laten dalen.
  [naar artikel]
 4. Lagere energiefactuur voor voor miljoen gezinnen (08/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  De federale regering verdubbelt volgend jaar het aantal gezinnen dat kan genieten van een sociaal tarief voor hun gas- en elektriciteitsfacturen. De maatregel komt er nu sinds de coronacrisis steeds meer energiefacturen onbetaald blijven. In de praktijk zal in 2021 bijna elk huishouden met bruto minder dan 20.000 euro inkomsten het laagste tarief betalen.
  [naar artikel]
 5. Steeds minder gezinnen kunnen factuur betalen (12/04/2019 - De Morgen)
  Ondanks sociale vangnetten blijft de energiearmoede toenemen. Eind vorig jaar leefden 41.200 gezinnen
  [naar artikel]
 6. Regering opent strijd tegen slapende energiecontracten (15/12/2020 - De Tijd)
  13:22 1 miljoen Belgische gezinnen betalen meer dan 500 euro per jaar te veel aan energiefacturen. De energiewaakhond CREG en de regering willen die dure slapende energiecontracten aan banden leggen.
  [naar artikel]
 7. Waarom betalen we in België een hogere elektriciteitsfactuur dan in onze buurlanden? (09/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De factuur voor elektriciteit van de Belgische gezinnen loopt gemiddeld hoger op dan in onze buurlanden. Alleen Duitse gezinnen betalen meer,...
  [naar artikel]
 8. Sociale tolk inzetten? Factuur moet u zelf betalen (26/09/2019 - VRT NWS)
  Verenigingen, hulpverleners en lokale besturen die in de toekomst nog beroep willen doen op een sociale tolk of vertaler, zullen de factuur zelf moeten betalen. Nieuwkomers die nog niet genoeg Nederlands kunnen en in Vlaanderen hulp zoeken, kunnen bijgestaan worden door een sociale tolk. Tot nu betaalde de Vlaamse overheid een deel van de kosten daarvoor, maar dat stopt volgend jaar. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vreest dat er daardoor weer meer kinderen of vrienden ingeschakeld zullen worden om te vertalen.
  [naar artikel]
 9. 118.000 gezinnen verbruiken geen water, maar krijgen toch factuur (12/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  118.000 Vlaamse gezinnen krijgen elk jaar een waterfactuur zonder dat ze één druppel water verbruiken. “Zij betalen 106 euro vastrecht, terwijl 215.000 gezinnen met drie kinderen die vaste vergoeding niet moeten betalen”, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a). “Dat is oneerlijk.” In Limburg gaat het om 11.000 mensen.
  [naar artikel]
 10. Kwart meer gezinnen kan energiefactuur niet betalen (16/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  De energieleveranciers moesten vorig jaar 82.000 afbetalings­plannen toestaan aan klanten die hun factuur niet konden betalen. Dat waren er een kwart meer dan in 2015. Volgens Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A) zijn de voort­durende prijsstijgingen, onder meer door de Turteltaks, de oorzaak.
  [naar artikel]
 11. Energiefactuur daalt, maar energiearmoede niet: één op vijf heeft moeite factuur te betalen (15/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Ruim één op de vijf Belgische gezinnen leeft in energiearmoede, een percentage dat al enkele jaren stabiel blijft, zo blijkt uit de jaarlijkse Barometer Energiearmoede. En dit ondanks een daling van de stookolie- en aardgasprijzen van 2014 tot de eerste helft van 2016. Vooral alleenstaanden en eenoudergezinnen worstelen met de energiefacturen. Mensen die met energiearmoede kampen, geven ook veel vaker aan in slechte of zeer slechte gezondheid te verkeren. Dat meldt de Koning Boudewijnstichting.
  [naar artikel]
 12. Belg betaalt hoge elektriciteitsfactuur in vergelijking met buurlanden (09/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De factuur voor elektriciteit van de Belgische gezinnen loopt gemiddeld hoger op dan in onze buurlanden. Alleen Duitse gezinnen betalen meer,...
  [naar artikel]
 13. Extra half miljoen Belgen met laag inkomen krijgen vanaf februari (voor even) korting op energiefacturen (08/12/2020 - VRT NWS)
  De federale regering breidt vanaf februari volgend jaar de doelgroep van het zogeheten sociaal energietarief uit. Daardoor zullen gezinnen met een lage inkomen minder voor elektriciteit en gas moeten betalen. "Een half miljoen gezinnen krijgen al voordelige tarieven", zegt Energie-minister Tinne Van der Straeten (Groen). "En daar komen nu een half miljoen mensen met lage inkomens bij". De uitbreiding geldt voor een jaar.
  [naar artikel]
 14. Meer dan 1 miljoen gezinnen betalen elk jaar 500 euro te veel voor hun energie (15/12/2020 - VRT NWS)
  Nog altijd betalen meer dan een miljoen Belgische gezinnen veel te veel voor hun aardgas en elektriciteit. Dat blijkt uit cijfers van de federale energiewaakhond CREG. Dat is des te opmerkelijker omdat de gemiddelde energieprijzen dit jaar net sterk gedaald zijn.
  [naar artikel]
 15. BIZAR. Factuur van miljoen dollar voor Amerikaan die COVID-19 overleefde (16/06/2020 - Metro)
  Een 70-jarige Amerikaan die het coronavirus had opgelopen en twee maanden werd gehospitaliseerd in Seattle, heeft een factuur van meer dan een miljoen dollar gekregen. De man zal volgens de krant Seattle Times die factuur gelukkig niet uit eigen zak moeten betalen. Michael Flor was op 4 maart opgenomen in een medisch centrum in Seattle, waar hij 62 dagen zou verblijven. Zijn toestand was op een ogenblik zodanig slecht dat de verplegers een telefoon bij hem hielden zodat zijn vrouw en twee kinderen afscheid konden nemen. De man herstelde echter en kon het centrum op 5 mei verlaten. Steriele kamer De zeventiger ontving achteraf een factuur van 181 pagina’s, voor een totaal bedrag van 1.122.501,04 dollar. In de factuur staat de kostprijs voor alle verzorging die hem is toegediend. De kostprijs van een kamer op intensieve zorgen was 9.736 dollar per dag. Om zijn kamer gedurende 42 dagen in een steriele kamer om te vormen: bijna 409.000 dollar. Het gebruik van een beademingsapparaat gedurende 29 dagen kost dan weer 82.000 dollar. De verzorging op de twee dagen dat zijn gezondheidstoestand bedreigend was, kost 100.000 dollar. Het Amerikaanse Congres heeft intussen 100 miljard dollar uitgetrokken om de ziekenhuizen en verzekeringsmaatschappijen te helpen de kost van de pandemie te dragen. Flor zal zijn factuur dus gelukkig niet zelf hoeven te betalen. Lees ook: Minstens 5.000 Belgische coronapatiënten kregen chloroquine toegediend Het bericht BIZAR. Factuur van miljoen dollar voor Amerikaan die COVID-19 overleefde verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Elke week belanden tweehonderd gezinnen (bijna) op straat (12/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Ruim tienduizend gezinnen zagen zich in 2020 bedreigd met een uithuiszetting. Dat zijn gemiddeld tweehonderd gezinnen per week, waaronder vele met kinderen. Doorgaans gaat het om gezinnen die de huur niet meer kunnen betalen, blijkt uit een recente bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
  [naar artikel]
 17. Iedere week dreigen 200 gezinnen op straat te belanden (12/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ruim tienduizend gezinnen werden in 2020 bedreigd met een uithuiszetting. Dat zijn gemiddeld tweehonderd gezinnen per week, waaronder vele met kinderen. Doorgaans gaat het om gezinnen die de huur niet meer kunnen betalen, blijkt uit een recente bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), waarvan De Standaard de resultaten kon inkijken.
  [naar artikel]
 18. Ruim 1 op 10 Vlaamse gezinnen in de problemen door te hoge energiefacturen (05/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  In 2014 werd meer dan 11 procent van de gezinnen in Vlaanderen getroffen door erg hoge kosten voor elektriciteit of andere brandstoffen. De gezinnen riskeren daardoor gezondheidsproblemen en sociaal isolement. Onderzoekers van de UAntwerpen adviseren om de doelgroep voor het sociaal tarief uit te breiden en de laagste inkomens te verhogen.
  [naar artikel]
 19. Eén op de vijf gezinnen heeft moeite om energierekening te betalen (14/03/2017 - De Redactie)
  Dat betekent dat de factuur een te groot deel van hun netto-inkomen uitmaakt of moeite hebben om de rekening te betalen en zelfs moeten besparen op verwarming.
  [naar artikel]
 20. Als de verwarmingsketel maar niet kapotgaat: een op de vijf kan onvoorziene rekening niet betalen (07/05/2018 - De Morgen)
  Eén op de vijf gezinnen kan zich geen jaarlijks weekje op reis gaan veroorloven en zou een rekening van duizend euro die uit de lucht valt niet kunnen betalen. Niet alleen ‘kwetsbare’ gezinnen ervaren dat soort financiële stress. “Een groeiende groep aan de onderkant van de middenklasse rooit het niet meer”, zegt Philippe De Coene, directeur van OCMW Kortrijk.
  [naar artikel]
 21. Elke week dreigen 230 gezinnen hun huis te verliezen (15/10/2016 - De Standaard)
  In 2015 werden wekelijks 230 gezinnen in Vlaanderen met uithuiszetting bedreigd. Bij deze huurders stapten de verhuurders naar het vredegerecht om het huurcontract te laten ontbinden. Daarnaast trokken minstens 60.000 gezinnen naar het OCMW voor financiële steun, omdat ze basiskosten als huur of energie niet meer zelf konden betalen.
  [naar artikel]
 22. Kostprijs rusthuizen nooit zo hoog: driekwart kan verblijf niet meer betalen (13/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Driekwart van de rusthuisinwoners kunnen met hun pensioen de factuur van hun verblijf niet betalen. “En het zal niet verbeteren.”
  [naar artikel]
 23. Steeds meer gezinnen hebben moeite om energiefactuur te betalen (05/08/2020 - Express)
  Belgische gezinnen en bedrijven hadden het de voorbije maanden steeds moeilijker om hun energierekeningen te betalen. Dat blijkt uit navraag... The post Steeds meer gezinnen hebben moeite om energiefactuur te betalen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 24. Francken: ‘Nul euro kunnen ze krijgen’ (04/05/2018 - De Standaard)
  Staatssecretaris Theo Francken is niet van plan om een Brusselse factuur voor de opvang van transmigranten te betalen. ‘Ze treden zelf totaal niet op.’
  [naar artikel]
 25. Francken: ‘Nul euro kunnen ze krijgen’ (04/05/2018 - De Standaard)
  Staatssecretaris Theo Francken is niet van plan om een Brusselse factuur voor de opvang van transmigranten te betalen. ‘Ze treden zelf totaal niet op.’
  [naar artikel]
 26. Francken wil factuur voor opvang transitmigranten niet betalen: “Knuffelpolitiek naar illegalen mag stoppen” (04/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is niet van plan de factuur voor de Brusselse opvang van transitmigranten te betalen. “0 euro”, zo tweet hij in antwoord op het plan van Brussels minister Pascal Smet om de factuur voor het heropenen van een opvangcentrum door te schuiven naar de federale regering. Francken wil die factuur niet betalen en trekt van leer tegen de betrokken burgemeesters en politiediensten. Die weigeren volgens hem op te treden. “De knuffelpolitiek naar illegalen mag stoppen”, zei Francken in De Ochtend op Radio 1.
  [naar artikel]
 27. Francken wil factuur voor opvang transitmigranten niet betalen: “Knuffelpolitiek naar illegalen mag stoppen” (04/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is niet van plan de factuur voor de Brusselse opvang van transitmigranten te betalen. “0 euro”, zo tweet hij in antwoord op het plan van Brussels minister Pascal Smet om de factuur voor het heropenen van een opvangcentrum door te schuiven naar de federale regering. Francken wil die factuur niet betalen en trekt van leer tegen de betrokken burgemeesters en politiediensten. Die weigeren volgens hem op te treden. “De knuffelpolitiek naar illegalen mag stoppen”, zei Francken in De Ochtend op Radio 1.
  [naar artikel]
 28. De factuur, die is voor de volgende (25/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vergeet de Turteltaks van 100 euro. Doorsnee gezinnen betalen straks maar 10 euro per jaar meer, armen helemaal niks en ook bedrijven zien hun...
  [naar artikel]
 29. Een op de vijftien rusthuisbewoners krijgt hulp van OCMW om factuur te betalen (21/06/2019 - VRT NWS)
  Ruim 6 procent van de Vlamingen in een woonzorgcentrum krijgt hulp van het OCMW om de rusthuisfactuur te betalen. Dat blijkt uit een bevraging van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), die in De Tijd staat. In 2017 kwamen de OCMW's tussenbeide voor meer dan 5.100 rusthuisbewoners die zelf het geld niet kunnen ophoesten. Volgens de VVSG is het probleem nog veel groter dan die cijfers uitwijzen.
  [naar artikel]
 30. Waalse gezinnen betalen vanaf volgend jaar geen kijk- en luistergeld meer (08/09/2017 - VRT NWS)
  Vanaf volgend jaar betalen Waalse gezinnen niet langer kijk- en luistergeld. De taks bracht  jaarlijks zo'n 102 miljoen euro op.
  [naar artikel]
 31. Meer gezinnen hebben moeite om energiefactuur te betalen (15/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal gezinnen in Vlaanderen met een of andere vorm van problemen om de elektriciteits- of gasfactuur te betalen, is vorig jaar gestegen.
  [naar artikel]
 32. Recordaantal gezinnen aan de deur gezet door energieleverancier (12/04/2019 - De Morgen)
  Ondanks de prijsbevriezing kunnen tienduizenden gezinnen hun gas- en elektriciteitsfactuur niet meer betalen. Ze moeten terugvallen op het sociaal tarief. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) lanceert V-testen aan huis.
  [naar artikel]
 33. “Stroomfactuur stijgt voor meeste gezinnen met 60 tot 100 euro” (29/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse regering, de energieregulator VREG en de distributienetbeheerders Infrax en Eandis willen dat gezinnen en bedrijven anders gaan betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. “Zoals opgenomen in het Vlaams regeerakkoord zal niet enkel het verbruik, maar ook de capaciteit (vermogen) in rekening worden gebracht”, zegt energie-expert en Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a). “Die capaciteitsvergoeding zal de factuur voor het overgrote deel van de klanten met 60 tot meer dan 100 euro doen stijgen.”
  [naar artikel]
 34. Vlaams Belang wil “jonge autochtone gezinnen” naar Antwerpen lokken. “Nieuwkomers? Die maken we zelf!” (05/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Antwerpse afdeling van Vlaams Belang trekt in oktober naar de kiezer met een partijprogramma om meer “jonge autochtone” gezinnen naar de stad te lokken en ze er te houden. “Nieuwkomers? Die maken we zelf!”, luidt de campagneslogan bij een beeld van een zwangere blanke vrouw. De partij stelt onder meer voor om jonge gezinnen geen kadastraal inkomen meer te laten betalen en hen een woonpremie te geven.
  [naar artikel]
 35. Explosie van energiearmoede in Wallonië: weer 36.000 gezinnen erbij die nutsfactuur niet kunnen betalen (04/07/2021 - Knack)
  Tussen 1 februari en midden mei kwamen er in Wallonië 24.000 gezinnen bij die hun elektriciteitsfactuur niet konden betalen. Voor gas ging het om 12.000 huishoudens, blijkt uit het antwoord van Waals minister van Energie Philippe Henry (Ecolo) op een vraag van PVDA-parlementslid Antoine Hermant.
  [naar artikel]
 36. Explosie van energiearmoede in Wallonië: weer 36.000 gezinnen erbij die nutsfactuur niet kunnen betalen (04/07/2021 - Knack)
  Tussen 1 februari en midden mei kwamen er in Wallonië 24.000 gezinnen bij die hun elektriciteitsfactuur niet konden betalen. Voor gas ging het om 12.000 huishoudens, blijkt uit het antwoord van Waals minister van Energie Philippe Henry (Ecolo) op een vraag van PVDA-parlementslid Antoine Hermant.
  [naar artikel]
 37. ‘Team Pia’ wil andere gezinnen steunen die medische kosten niet meer kunnen betalen (17/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  De sms-actie voor de negen maanden oude baby Pia uit Wilrijk is nu al een succes. Na de oproep van Tim Boehnke en Ellen De Meyer werden al een half miljoen berichtjes verstuurd. “Misschien kunnen we binnen een paar weken zeggen: bedankt, mensen, het is gelukt”, aldus mama Ellen, die ondanks de ziekte van haar dochter strijdvaardig blijft. Onder de naam ‘Team Pia’ wil ze andere gezinnen helpen die in een soortgelijke situatie zitten, aldus regionale zender ATV.
  [naar artikel]
 38. Studenten krijgen extra factuur (10/04/2019 - De Morgen)
  Een factuur van 28 tot 60 euro. Die moeten studenten van hogescholen als de HoWest betalen voor voorzieningen als drukwerk en softwarelicenties. 'We worden hier voor een stuk toe gedwongen en kunnen dat geld niet missen', klinkt het bijde scholen.
  [naar artikel]
 39. Vastrecht waterfactuur oneerlijk verdeeld voor Vlaamse gezinnen (15/11/2017 - Metro)
  Het vastrecht voor de waterfactuur is “oneerlijk en onaanvaardbaar” verdeeld voor de Vlaamse gezinnen. Maar liefst 653.441 alleenstaanden moeten 86 euro betalen terwijl 223.555 gezinnen met meer dan 5 personen niets betalen voor dezelfde service, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a). Hij wil dat Vlaams minister Joke Schauvliege, die deze ongelijkheid heeft ingevoerd, het vastrecht aanpast tot “een eerlijke bijdrage in verhouding tot de gezinssamenstelling”. Het vastrecht is een jaarlijkse vergoeding per aftakking die bijdraagt in de kosten van het drinkwaternet en de administratieve verwerking van de klantgegevens. Bij de hervorming van de drinkwaterfactuur in 2016 schrapte minister Schauvliege het gratis drinkwater voor elke Vlaming af en voerde ze een vastrecht in dat voor elke watermaatschappij gelijk is, maar dat niet voor elke Vlaming op dezelfde manier berekend wordt, zegt Beenders. Het bedraagt 100 euro exclusief btw met een korting van 20 euro per gedomicilieerde. De sp.a’er achterhaalde via schriftelijke vragen dat 233.555 gezinnen 0 euro betalen, omdat ze met meer dan 5 personen zijn. 379.714 gezinnen van 4 personen betalen 20 euro, maar 653.441 alleenstaanden dienen 80 euro exclusief btw ophoesten. Rob Beenders pleit voor een eerlijkere drinkwaterfactuur door 80 procent korting op de factuur toe te staan voor iedereen die onder de armoedegrens leeft, een OMNIO-statuut heeft, of in schuldbemiddeling of budgetbegeleiding zit. Voor sp.a mag het vastrecht voor een alleenstaande niet hoger liggen dan voor een groot gezin. Ook moet elke Vlaming een basispakket water aan dezelfde prijs krijgen. Voor meerverbruikers mog de drinkwatermaatschappij hogere tarieven aanrekenen, vindt de partij. Beenders vraagt ten slotte dat minister Schauvliege de waterfactuur niet optrekt tot een evaluatie van het waterverkoopregelement en “tot de factuur weer eerlijk en betaalbaar is gemaakt”. bron: Belga
  [naar artikel]
 40. “Alleenstaanden moeten 86 euro betalen voor zelfde service waarvoor sommige gezinnen niets betalen. Dat kan niet” (15/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het vastrecht voor de waterfactuur is “oneerlijk en onaanvaardbaar” verdeeld voor de Vlaamse gezinnen. Maar liefst 653.441 alleenstaanden moeten 86 euro betalen terwijl 223.555 gezinnen met meer dan 5 personen niets betalen voor dezelfde service, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A). Hij wil dat Vlaams minister Joke Schauvliege, die deze ongelijkheid heeft ingevoerd, het vastrecht aanpast tot “een eerlijke bijdrage in verhouding tot de gezinssamenstelling”.
  [naar artikel]
 41. 'Alleenstaanden moeten 86 euro betalen voor zelfde service waarvoor sommige gezinnen niets betalen. Dat kan niet' (15/11/2017 - De Standaard)
  Het vastrecht voor de waterfactuur is 'oneerlijk en onaanvaardbaar' verdeeld voor de Vlaamse gezinnen. Maar liefst 653.441 alleenstaanden moeten 86 euro betalen terwijl 223.555 gezinnen met meer dan 5 personen niets betalen voor dezelfde service, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A). Hij wil dat Vlaams minister Joke Schauvliege, die deze ongelijkheid heeft ingevoerd, het vastrecht aanpast tot 'een eerlijke bijdrage in verhouding tot de gezinssamenstelling'.
  [naar artikel]
 42. Pech op de snelweg: waarom mag je niet eender welke takeldienst bellen? (04/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De FAST-takeldiensten kosten Touring en VAB elk jaar een pak geld. Omdat ze zelf geen voertuigen meer mogen takelen op snelwegen, betalen ze hun leden de factuur van de door de overheid aangestelde takelbedrijven volledig of gedeeltelijk terug. “En die facturen kunnen erg hoog oplopen”, zegt Joni Junes van VAB.
  [naar artikel]
 43. Pech op de snelweg: waarom mag je niet eender welke takeldienst bellen? (04/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  De FAST-takeldiensten kosten Touring en VAB elk jaar een pak geld. Omdat ze zelf geen voertuigen meer mogen takelen op snelwegen, betalen ze hun leden de factuur van de door de overheid aangestelde takelbedrijven volledig of gedeeltelijk terug. “En die facturen kunnen erg hoog oplopen”, zegt Joni Junes van VAB.
  [naar artikel]
 44. Malinwa vraagt stad om extra borg: “Als wij niet meer kunnen betalen, wordt u eigenaar van een stadion van 46 miljoen” (17/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  “Als wij niet meer kunnen betalen, wordt u eigenaar van een stadion dat 46 miljoen waard is.” Dat heeft algemeen directeur Frank Lagast van KV Mechelen maandagavond gezegd tijdens de commissie Financiën van de gemeenteraad. Hij kwam de vraag om een extra borgstelling toelichten.
  [naar artikel]
 45. Goedkoper gas voor industrie, 'de rest' moet de factuur betalen (11/04/2019 - De Morgen)
  Grote industriële bedrijven krijgen een extra korting op hun gasfactuur. Maar het zijn wel de gezinnen en vooral andere bedrijven die hiervoor opdraaien. Grote niet-industriële ondernemingen, genre Nike Laakdal, zullen per jaar tot 4.000 euro extra moeten betalen.
  [naar artikel]
 46. 1 op de 5 gezinnen getroffen door energiearmoede: angst voor hoge facturen stijgt (15/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In 2017 had 14% van de gezinnen te maken met energiearmoede. Dat betekent dat ze na aftrek van de woonlasten meer dan 11,8% van hun inkomen aan hun energiefactuur moesten besteden. Daarnaast stookt 4,5% van de gezinnen extreem weinig om de rekeningen te kunnen blijven betalen en zegt 6,2% onvoldoende middelen te hebben om hun woonst te verwarmen.
  [naar artikel]
 47. Civiele Bescherming gaat gepeperde facturen slachtoffers windhoos herbekijken (21/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De gezinnen die eerder deze maand facturen van de civiele bescherming kregen voor de hulp na de zware storm van vorig jaar, moeten die voorlopig niet betalen. Dat meldde de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken ondertussen aan de gezinnen die een rekening in de bus kregen. In sommige gevallen liep die factuur hoger op dan 800 euro.
  [naar artikel]
 48. Meer gezinnen hebben moeite om energiefactuur te betalen (15/06/2017 - Knack)
  Het aantal gezinnen in Vlaanderen met een of andere vorm van problemen om de elektriciteits- of gasfactuur te betalen, is vorig jaar gestegen. Dat blijkt uit het Sociaal Rapport 2016 van de Vlaamse energieregulator Vreg.
  [naar artikel]
 49. Energiefactuur staat op springen (06/04/2019 - De Morgen)
  Johan Vande Lanotte (sp.a) wil een fonds voor de groene schuldenberg van de zonnepanelen. Die bedraagt 500 miljoen euro. Nochtans hebben hij en zijn partij het probleem zelf gecreëerd. Of het nu een fonds of onze factuur wordt, sowieso zullen we meer voor onze energie moeten betalen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.