Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2021
22:34 uur

Gerecht in Haïti wil premier Ariel Henry vervolgen wegens moord op president Jovenel Moïse

VRT NWS

14/09/2021 - 20:43

De openbare aanklager in Haïti beschouwt premier Henry als een verdachte van de moord en eist dat hij een verbod krijgt om het land te verlaten. Eerder is gebleken dat Henry twee keer gebeld heeft met een voortvluchtige man die verdacht wordt als de opdrachtgever voor de moord.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Haïtiaanse gerecht wil premier Henry verhoren over zijn banden met hoofdverdachte van moord op president Moïse (11/09/2021 - VRT NWS)
  In het Caraïbische land Haïti wil de openbare aanklager huidig premier Ariel Henry verhoren. Het gerecht wil meer weten over de contacten tussen de premier en Joseph Felix Badio, een voortvluchtige hoofdverdachte van de moord op president Jovenel Moïse begin juli. Henry zou met die man twee keer gebeld hebben kort na de aanslag.
  [naar artikel]
 2. Premier Haïti verdacht van betrokkenheid bij moord president (14/09/2021 - De Tijd)
  21:57 De openbaar aanklager van Haïti heeft aan de bevoegde rechter gevraagd premier Ariel Henry aan te klagen wegens betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse.
  [naar artikel]
 3. Premier Haïti verdacht van betrokkenheid bij moord op president (14/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De openbaar aanklager van Haïti heeft aan de bevoegde rechter gevraagd om premier Ariel Henry aan te klagen wegens betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse. De douane heeft het bevel gekregen Henry het land niet uit te laten. De premier en zijn ministerie hebben nog niet gereageerd. Moïse werd op 7 juli doodgeschoten bij een aanval op zijn woning.
  [naar artikel]
 4. Premier Haïti ontslaat aanklager die hem aan dood president linkt (15/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De openbaar aanklager in Haïti die premier Ariel Henry ziet als een mogelijke betrokkene bij de moord op president Jovenel Moïse, is gisteren ontslagen door diezelfde premier. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor het gerechtelijk onderzoek naar de moord op Moïse. De president werd op 7 juli doodgeschoten bij een aanval op zijn woning.
  [naar artikel]
 5. Premier Haïti ontslaat procureur die hem wil aanklagen in verband met moord op president (15/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft dinsdag de procureur Bed-Ford Claude ontslagen. Die wilde Henry aanklagen in verband met de moord op president Jovenel Moïse in juli. "Ik heb het genoegen u mee te delen dat besloten is uw functie te beëindigen", aldus de premier in een openbaar gemaakte brief.
  [naar artikel]
 6. Weduwe van vermoorde president in Haïti Martine Moïse over de moord: "Lijfwachten waren nergens te zien" (03/08/2021 - VRT NWS)
  In een interview met de tv-zender CNN heeft Martine Moïse, de vrouw van de vermoorde Haïtiaanse president Jovenel Moïse, een getuigenis afgelegd over de aanslag tegen haar echtgenoot. Zij bevestigt eerdere berichten dat de lijfwachten van de president nergens te zien waren en op geen enkel ogenblik zijn tussenbeide gekomen.
  [naar artikel]
 7. Rechter aangesteld voor onderzoek moord op Haïtiaanse president (10/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Na ruim een maand is er een rechter aangesteld die de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse gaat onderzoeken. Diverse onderzoeksrechters weigerden eerder de opdracht, maar Mathieu Chanlatte is maandag aangesteld door de deken van de rechtbank in de hoofdstad Port-au-Prince om het gerechtelijk onderzoek te leiden.
  [naar artikel]
 8. Premier Haïti belooft snel nieuwe verkiezingen te organiseren (21/08/2021 - VRT NWS)
  De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft vannacht beloofd "zo snel mogelijk" nationale verkiezingen te houden. Dit ondanks de recente aardbeving in het land die het leven kostte aan bijna 2.200 mensen.
  [naar artikel]
 9. Neergeschoten first lady zag president Haïti in hun kamer sterven: “Het is voorbij, dacht ik” (03/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De weduwe van de op 7 juli doodgeschoten Haïtiaanse president Jovenel Moïse heeft de Verenigde Naties opgeroepen om haar te helpen met het vinden van de opdrachtgevers van de geruchtmakende moord. “Iemand heeft de opdracht gegeven en iemand heeft het geld betaald. Dit zijn de mensen die we zoeken”, zegt first lady Martine Moïse in een interview met CNN, waarin ze voor het eerst huiveringwekkende details over de avond van de aanslag deelt.
  [naar artikel]
 10. Rechter in zaak moord op president Haïti trekt zich binnen een week terug (14/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De rechter die werd aangesteld om het onderzoek naar de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse te leiden, heeft zich alweer teruggetrokken. Rechter Mathieu Chanlatte kreeg nog geen week geleden de opdracht van de deken van de rechtbank in de hoofdstad Port-au-Prince, maar heeft vanwege ‘persoonlijke redenen’ binnen een paar dagen afstand gedaan van de zaak.
  [naar artikel]
 11. Haïtiaanse premier belooft "zo snel mogelijk" verkiezingen (21/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft vrijdag lokale tijd beloofd "zo snel mogelijk" nationale verkiezingen te houden. Dit ondanks de recente aardbeving in het land die het leven kostte aan bijna 2.200 mensen.
  [naar artikel]
 12. Opnieuw uitstel voor presidentsverkiezingen in Haïti (12/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De eerste ronde van de presidentsverkiezingen op het Caribische eiland Haïti is nog maar eens uitgesteld. Die eerste ronde was in de laatste planning voorzien voor september, maar is nu uitgesteld tot 7 november. Dat blijkt uit de kieskalender die de bevoegde instantie woensdag publiceerde. Intussen blijft onduidelijk wie achter de moord zit op president Jovenel Moïse, die op 7 juli werd omgebracht door een commando.
  [naar artikel]
 13. Ruim 300 doden en 1.800 gewonden in Haïti na aardbeving met kracht van 7,2 (15/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Haïti is zaterdag opgeschrikt door een zware aardbeving met een magnitude van 7,2. Daarbij zijn volgens de autoriteiten al zeker 304 doden gevallen en minstens 1.800 gewonden. De beving heeft in het zuidwesten van het land enorme schade aangericht, schrijft premier Ariel Henry op Twitter. Hij belooft alle mogelijke hulp te mobiliseren om slachtoffers te helpen.
  [naar artikel]
 14. Ruim 300 doden en 1.800 gewonden in Haïti na aardbeving met kracht van 7,2 (15/08/2021 - De Morgen)
  Haïti is gisteren getroffen door een zware aardbeving met een magnitude van 7,2. Daarbij zijn volgens de autoriteiten al zeker 304 doden gevallen en minstens 1.800 gewonden. De beving heeft in het zuidwesten van het land enorme schade aangericht, schrijft premier Ariel Henry op Twitter. Hij belooft alle mogelijke hulp te mobiliseren om slachtoffers te helpen.
  [naar artikel]
 15. Ruim 700 doden en 2.800 gewonden in Haïti na aardbeving met kracht van 7,2 (15/08/2021 - De Morgen)
  Haïti is zaterdag opgeschrikt door een zware aardbeving met een magnitude van 7,2. Daarbij zijn volgens de autoriteiten al zeker 724 doden gevallen en minstens 2.800 gewonden. De beving heeft in het zuidwesten van het land enorme schade aangericht, schrijft premier Ariel Henry op Twitter. Hij belooft alle mogelijke hulp te mobiliseren om slachtoffers te helpen.
  [naar artikel]
 16. Balans van aardbeving in Haïti loopt op tot ruim 1.400 doden (17/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De aardbeving in het zuidwesten van Haïti heeft nu al aan 1.419 mensen het leven gekost. Dat heeft het hoofd van de civiele bescherming gezegd in een briefing. Volgens Jerry Chandler raakten bij de schok met een kracht van 7,2 ook ongeveer 6.900 mensen gewond. Een dag eerder was er nog sprake van 1.297 doden. Interim-premier Ariel Henry kondigde drie dagen van nationale rouw af.
  [naar artikel]
 17. Machtsstrijd in Haïti lijkt beslecht: interim-machthebber Claude Joseph stapt op en geeft fakkel door (19/07/2021 - VRT NWS)
  In Haïti neemt ontslagnemend premier en interim-machthebber Claude Joseph ontslag. Joseph leek de controle te hebben over de veiligheidsdiensten nadat president Jovenel Moïse begin juli was doodgeschoten, maar hij kreeg geen erkenning van de internationale gemeenschap. Ariel Henry, die net voor de moord door president Moïse was benoemd tot premier, zou nu met de steun van het buitenland de macht overnemen.
  [naar artikel]
 18. Protesten tegen president leggen Haïti voor vijfde dag op rij lam (12/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Demonstranten die de president van Haïti Jovenel Moïse oproepen om op te stappen zijn gisteren voor de vijfde dag op rij op straat gekomen. Grote...
  [naar artikel]
 19. Dodentol na aardbeving in Haïti nadert 2.000 (18/08/2021 - De Tijd)
  10:30 In Haïti is de balans opgelopen tot 1.941 doden, na de zware aardbeving van vorig weekend. Een tropische storm, het coronavirus en politieke instabiliteit na de moord op de president maken de ramp com...
  [naar artikel]
 20. Oekraïense president maakt de weg vrij voor centrale bankmunt (02/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Oekraïense president maakt de weg vrij voor centrale bankmunt De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een wet ondertekend die de centrale bank van Oekraïne in staat stelt een centrale bank digitale munt (CBDC) uit te geven, aldus een aankondiging op de officiële website van de president. Het wetsvoorstel regelt hoe betalingsdiensten, met name digitale, in Oekraïne kunnen worden aangeboden, weet cryptosite Coindesk. In het […] Lees dit artikel: Oekraïense president maakt de weg vrij voor centrale bankmunt
  [naar artikel]
 21. Poging tot moord op eerste adviseur van Oekraïense president (22/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  De eerste adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, Sergej Shefir, was woensdag het doelwit van een moordpoging, zo hebben de autoriteiten en de politie gemeld. Onbekenden openden het vuur op de auto waarin hij zat.
  [naar artikel]
 22. Poging tot moord op eerste adviseur van Oekraïense president (22/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De eerste adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, Serhiy Shefir, was woensdag het doelwit van een moordpoging, zo hebben de autoriteiten en de politie gemeld. Onbekenden openden het vuur op de auto waarin hij zat.
  [naar artikel]
 23. Protesten in Haïti gaan door ondanks toespraak president (16/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Haïti is het vrijdag tot nieuwe protesten gekomen, nadat president Jovenel Moise zich in een toespraak tot de natie had gericht. Dat meldt...
  [naar artikel]
 24. Amerikanen beloven Oekraïne 60 miljoen dollar extra militaire steun (02/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski extra steun toegezegd in het conflict van Oekraïne tegen Rusland. De Amerikanen trekken opnieuw miljoenen uit.
  [naar artikel]
 25. Reconstructie moord op Maïlys en grootouders in Moere begonnen (24/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Moere is zonet de reconstructie van de drievoudige moord begonnen. Op 25 juli vermoordde Alex Dean (24) zijn ex-vriendin Maïlys Descamps (18) en...
  [naar artikel]
 26. Reconstructie van moord op Maïlys afgelopen (24/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Moere in West-Vlaanderen werden vandaag de moorden op Maïlys en haar grootouders gereconstrueerd. De 18-jarige werd deze zomer door haar...
  [naar artikel]
 27. Oekraïense premier Gontsjaroek stapt op wegens schandaal rond telefoontap (17/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense premier Aleksej Gontsjaroek heeft zijn ontslag ingediend bij president Volodimir Zelenski. Hij stapt op tegen de achtergrond van een...
  [naar artikel]
 28. Wit-Russische activist dood aangetroffen in Oekraïne, onderzoek naar moord geopend (03/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  De directeur van een ngo die mensen helpt die uit Wit-Rusland zijn gevlucht en die vermist was in Oekraïne, is dood teruggevonden in Kiev. Dat meldt de politie, die een onderzoek is gestart naar moord.
  [naar artikel]
 29. Honderden doden bij zware aardbeving in Haïti (15/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Honderden doden bij zware aardbeving in Haïti Haïti telt minstens 304 doden door een zware aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Dat meldt het Haïtiaanse bureau voor civiele bescherming. Haïti maakte zaterdag de zwaarste aardbeving in jaren mee. Honderden mensen kwamen om het leven. Ook van in de naburige Dominicaanse Republiek, in Jamaica en in Cuba werden […] Lees dit artikel: Honderden doden bij zware aardbeving in Haïti
  [naar artikel]
 30. President van Haïti Jovenel Moïse vermoord: vrees voor politieke chaos (07/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: President van Haïti Jovenel Moïse vermoord: vrees voor politieke chaos De Haïtiaanse president Jovenel Moïse is woensdagochtend in zijn woning vermoord. Volgens de uittredende premier Claude Joseph ging het om een aanslag door een buitenlands commando. De vrouw van de 53-jarige president raakte gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens premier Joseph is de veiligheid in het land onder controle, maar de Dominicaanse Republiek, […] Lees dit artikel: President van Haïti Jovenel Moïse vermoord: vrees voor politieke chaos
  [naar artikel]
 31. Russisch premier Michaïl Misjoestin: de man die weet waar de lijken liggen (17/09/2021 - Knack)
  In de aanloop naar de Doemaverkiezingen van volgend weekend is premier Michaïl Misjoestin opvallend afwezig in de campagne. Portret van een datageobsedeerde belastingambtenaar met stille politieke ambities.
  [naar artikel]
 32. Zwitserse gerecht klaagt PSG-eigenaar Al-Khelaïfi en voormalig FIFA-topman Valcke aan wegens corruptie (20/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Zwitserse gerecht heeft PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaïfi en voormalig FIFA-topman Jérôme Valcke in staat van beschuldiging gesteld wegens...
  [naar artikel]
 33. Het houdt niet op in Haïti: na moord op president en zware aardbeving krijgt het land tropische storm over zich heen (17/08/2021 - VRT NWS)
  Het zuidwesten van Haïti krijgt te maken met zware regenval van de tropische storm Grace, nadat de regio ook al een aardbeving met een kracht van 7,2 te verwerken heeft gekregen. De storm is een nieuwe zware domper voor de bevolking en de hulpverlening. "De tenten waarin mensen onderdak hadden gevonden, zijn weggewaaid, waardoor ze nu hun toevlucht moeten zoeken in beschadigde huizen", zegt Martine Haentjens, landenverantwoordelijke voor Haïti bij Caritas International.
  [naar artikel]
 34. Grap Oekraïense president gaat viraal: “Als wereldleiders een whatsappgroep hadden” (22/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky was voor zijn carrièreswitch een comedian. En dat zullen de Oekraïners geweten hebben. Op de YES Ukraine...
  [naar artikel]
 35. Aardbeving Haïti kostte aan zeker 2.189 mensen het leven (19/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het dodental als gevolg van de verwoestende aardbeving die Haïti zaterdag trof is inmiddels opgelopen tot 2189. Woensdag stond de balans volgens de Haïtiaanse autoriteiten nog op 1.941 slachtoffers.
  [naar artikel]
 36. Grap Oekraïense president gaat viraal: “Als wereldleiders een whatsapp groep hadden” (22/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky was voor zijn carrièreswitch een comedian. En dat zullen de Oekraïners geweten hebben. Op de YES Ukraine...
  [naar artikel]
 37. Moeder Maïlys kreeg dader aan de lijn tijdens moord (24/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De moeder van Maïlys, het 18-jarige meisje dat deze zomer door haar ex-vriend Alexander Dean vermoord werd, heeft tijdens de moordpartij gebeld met...
  [naar artikel]
 38. Politie Haïti: “26 Colombianen en 2 Amerikanen verantwoordelijk voor moord Haïtiaanse president” (09/07/2021 - De Morgen)
  Het commando dat verantwoordelijk was voor de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse bestond uit 26 Colombianen en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst. Dat heeft de politie donderdagavond (lokale tijd) meegedeeld. Daarnaast maakte het parket van Port-au-Prince ook bekend dat de verantwoordelijken voor de beveiliging van de vermoorde president Jovenel Moïse worden gedagvaard.
  [naar artikel]
 39. Politie Haïti: “26 Colombianen en 2 Amerikanen verantwoordelijk voor moord Haïtiaanse president” (09/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het commando dat verantwoordelijk was voor de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse bestond uit 26 Colombianen en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst. Dat heeft de politie donderdagavond (lokale tijd) meegedeeld. Daarnaast maakte het parket van Port-au-Prince ook bekend dat de verantwoordelijken voor de beveiliging van de vermoorde president Jovenel Moïse worden gedagvaard.
  [naar artikel]
 40. Dodentol in Haïti loopt op na aardbeving: al zeker 304 mensen omgekomen, honderden gewonden (15/08/2021 - VRT NWS)
  De aardbeving die het zuidwesten van het Caraïbische land Haïti gisteren heeft getroffen, heeft nu al zeker 304 mensenlevens geëist. Er vielen ook honderden gewonden. De aardbeving had een kracht van 7.2, het epicentrum lag op 150 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince. De premier heeft de noodtoestand uitgeroepen.
  [naar artikel]
 41. Wit-Russische activist dood aangetroffen in park in Oekraïne (03/08/2021 - Knack)
  De directeur van een ngo die mensen helpt die uit Wit-Rusland zijn gevlucht en die vermist was in Oekraïne, is dood teruggevonden in Kiev. Dat meldt de politie, die een onderzoek is gestart naar moord.
  [naar artikel]
 42. Iraanse president Ibrahim Raïsi legt vandaag de eed af: zal hij akkoord kunnen maken over atoomprogramma Iran? (05/08/2021 - VRT NWS)
  De Iraanse president Ibrahim Raïsi legt vandaag in de Iraanse hoofdstad Teheran de eed af als president. Hij volgt Hassan Rouhani op, die er het maximum van twee ambtstermijnen heeft opzitten. Raïsi is erg omstreden omdat hij de executie overzag van duizenden dissidenten tijdens de jaren 80 en omdat hij de voorbije jaren als minister van Justitie verantwoordelijk was voor de vele doodstraffen in Iran en de harde aanpak van jonge dissidenten en activisten.
  [naar artikel]
 43. Zes jaar Oekraïense cel voor Fransman die aanslagen wilde plegen tijdens EK2016 (21/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense gerecht heeft maandag een Fransman veroordeeld tot zes jaar cel. De 27-jarige man was in 2016 opgepakt aan de Oekraïens-Poolse grens...
  [naar artikel]
 44. Na moord op president en zware aardbeving krijgt Haïti tropische storm te verwerken (17/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het zuidwesten van Haïti krijgt maandag en dinsdag te maken met zware regenval van de tropische storm Grace, nadat de regio zaterdag ook al een aardbeving met een kracht van 7,2 te verwerken kreeg. De storm is een nieuwe zware domper voor de bevolking en de hulpverlening.
  [naar artikel]
 45. President Haïti Jovenel Moïse doodgeschoten in eigen huis (07/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Haïtiaanse president Jovenel Moïse (53) is afgelopen nacht vermoord. Interim-premier Claude Joseph liet in een verklaring weten dat onbekende personen het huis van Moïse zijn binnengedrongen en de president hebben doodgeschoten.
  [naar artikel]
 46. Oekraïense president pleegt telefoontje met Poetin na 4 doden in oosten van Oekraïne (07/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na de dood van vier regeringssoldaten in het oosten van Oekraïne heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky met Kremlinleider Vladimir Poetin...
  [naar artikel]
 47. Twee uitersten op één eiland: het straatarme Haïti en de toeristische trekpleister de Dominicaanse Republiek (16/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, werd afgelopen weekend opnieuw getroffen door het noodlot. De aardbeving in het zuidwesten heeft al zeker aan 1.297 mensen het leven gekost, en dat aantal zal nog sterk oplopen. Intussen zet het land, dat in politieke chaos verkeert sinds de moord op de president enkele weken geleden, zich schrap voor de komst van tropische storm Grace. Die storm bedreigt ook de Dominicaanse Republiek, dat een eiland deelt met Haïti, maar grotendeels gespaard lijkt te blijven van de rampspoed die het westelijk deel van het eiland zo vaak treft.
  [naar artikel]
 48. Nieuwe premier Haïti belooft orde te herstellen en verkiezingen uit te schrijven (21/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe premier van Haïti, Ariel Henry, is dinsdag officieel gestart en heeft beloofd dat hij de orde zal herstellen. Henry heeft al aangekondigd dat er verkiezingen komen, een eis van de bevolking en de internationale gemeenschap.
  [naar artikel]
 49. Eerste Russische trein arriveert op de Krim: Oekraïne start procedure wegens schenden territoriale grenzen (25/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het gerecht in Oekraïne heeft na de aankomst van de eerste Russische passagierstrein op het schiereiland Krim een strafprocedure geopend wegens het...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.