Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2021
23:05 uur

1.500 jaar oude innige begrafenis van Chinees koppel biedt blik op opvattingen over liefde en hiernamaals

VRT NWS

14/09/2021 - 23:18

In het noorden van China hebben archeologen een graf van meer dan 1.500 jaar oud gevonden waarin een man en een vrouw samen begraven zijn in een 'eeuwige omhelzing'. De vondst is de eerste in haar soort in China en weerspiegelt mogelijk de veranderende houding tegenover liefde en ook het hiernamaals in de Chinese samenleving, zo stelt een nieuwe studie. Mogelijk heeft de vrouw haar leven opgeofferd om samen met haar geliefde begraven te worden.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. [VIDEO] - Chinees koppel trouwt op sprookjesachtige locatie (11/08/2016 - De Redactie)
  Het is vandaag Chinees valentijn en dit koppel maakte er een heel speciale dag van. Op een hangmat onder de glazen Shiniuzhaibrug (180 meter hoogte) gaven ze elkaar het ja-woord. Eén zaak staat vast: dit koppel heeft geen last van hoogtevrees.
  [naar artikel]
 2. Terzake docu: Danny in Arabistan - verboden liefde in Libanon (29/07/2019 - VRT NWS)
  In "Danny in Arabistan" gaat de Nederlandse journalist en presentator Danny Ghosen naar het Midden-Oosten. Hij reist door de extremen van deze regio. In deze aflevering gaat het over de liefde. Danny onderzoekt hoe jonge mensen manieren vinden om zich te onttrekken aan de oude gebruiken en conservatieve opvattingen.
  [naar artikel]
 3. Oude liefde roest niet, maar jonge liefde wel… 6 feiten op een rijtje (13/11/2016 - Express)
  Mensen raken snel gewend aan positieve ervaringen en dat geldt ook voor relaties. De wittebroodsweken van een huwelijk duren gemiddeld twee jaar, waarna het koppel terug bij af is. Sonja Lyubomirsky, professor psychologie en auteur van ‘The Myths of Happiness’ geeft de wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen. Ze wijst naar een grootschalige studie onder 1.761 Amerikaanse en Europese koppels die 15 jaar lang getrouwd bleven. Daaruit blijkt dat het geluk van een jong bruidspaar slechts twee jaar duurt, waarna er een paar decennia van mindere jaren volgen. Pas eens de kinderen het huis uit zijn, ontdekken veel koppels opnieuw hun huwelijksgeluk. flickr T.Germeau The post Oude liefde roest niet, maar jonge liefde wel… 6 feiten op een rijtje appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 4. Chinees kringloopvaasje van één euro blijkt meer waard te zijn dan gedacht: geïnteresseerde biedt 90.000 euro (01/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een 15 centimeter hoog Chinees vaasje dat een anonieme Engelsman eerder dit jaar voor omgerekend een euro kocht in een stoffig kringloopwinkeltje,...
  [naar artikel]
 5. “Weinig biedt troost als je kind overlijdt. Dat iemand eten voor ons klaarmaakte, deed dat wel” (08/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een schrift vol troostende woorden, koffie en een bloemetje. Dat zit in de rouwmanden die Priscilla (33) en Frederik (37), mama en papa van de stilgeboren Eleonoor, sinds kort aanbieden aan andere ouders die een kindje verloren. Maar het allerbelangrijkste daarin? Een met liefde bereide maaltijd, vijf dagen lang. Omdat het koppel uit ervaring weet dat koken het laatste van je gedachten is als je een begrafenis moet regelen. “Dat mensen dat voor ons deden, betekende dat wij onze energie konden steken in de verwerking.”
  [naar artikel]
 6. Koppel met syndroom van Down viert huwelijksjubileum van 24 jaar, maar worstelt met dementie: ‘s avonds herkent hij haar niet meer (13/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het was liefde op het eerste zicht. En liefde die bleef standhouden. De Britse Tommy (61) en Maryanne (48) waren in 1995 het eerste Britse koppel...
  [naar artikel]
 7. Terzake docu: Danny in Arabistan (Verboden liefde in Libanon) (09/04/2019 - VRT NWS)
  In Libanon drukken de wetten en gebruiken van 18 verschillende geloven nog altijd hun stempel op het dagelijkse leven, ook op het liefdesleven. De Nederlandse journalist en presentatorDanny Ghosen onderzoekt hoe jonge mensen manieren vinden om zich te onttrekken aan de oude gebruiken en conservatieve opvattingen. 
  [naar artikel]
 8. "Heb je chinees voor mij?", Frans Bauer bezingt op hilarische wijze zijn liefde voor Chinees eten (29/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Dat het lievelingskostje van Frans Bauer chinees is, dat wisten de meesten wel. Nu zingt hij het ook met volle overtuiging in een reclamespotje:...
  [naar artikel]
 9. Ouders verliezen tweede dochter in vier jaar tijd: “Haar begrafenis zelf regelen houdt ons op de been” (15/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Twee kinderen afgeven in vier jaar tijd. Het is iets wat geen enkel gezin zou moeten doormaken. Maar voor een koppel begrafenisondernemers uit Eernegem is het de beenharde realiteit. “De begrafenis zelf regelen houdt ons op de been.”
  [naar artikel]
 10. Dit pasgetrouwd koppel toont dat liefde geen leeftijd kent (03/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  John Cook (100 jaar) en Phyllis Cook (102 jaar) zijn het gespreksonderwerp in een tehuis in Sylvania in de Amerikaanse staat Ohio. Het koppel...
  [naar artikel]
 11. Vonk springt over in Planckendael: liefde voor olifanten bracht dit koppel bij elkaar (14/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Wat gebeurt er als twee mensen met een grote liefde voor olifanten ook de liefde vinden bij elkaar? Kim Van Kuyk (40) uit Zandhoven, schrijfster van een olifantenboek, en olifantenverzorger Ben Van Dyck (49) van Planckendael zijn een koppel en geven samen lezingen. Over olifanten, of wat had u gedacht.
  [naar artikel]
 12. Met de daver op het zelfdestructieve lijf: Dimitri Verhulst biedt een blik in zijn ­dagboeken (29/02/2020 - De Morgen)
  Worstelend met een intussen veelbesproken verkrachtingsaantijging verloor hij zich in een roes van zelfdestructiviteit. In Onze ­verslaggever uit de leegte biedt Dimitri Verhulst ons een grauwige blik in zijn ongepolijste ­dagboeken. Waarheen leidt deze trip naar het einde van de nacht?
  [naar artikel]
 13. Nieuwe ‘World of Warcraft’-content neemt diepere duik in eigen geschiedenis van de game (29/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Met een nieuwe gratis episode die vandaag wordt gedropt in World of Warcraft, en die zich opnieuw afspeelt in het hiernamaals van onlinewereld Azeroth, komen nog meer oude bekenden en reeds verslagen vijanden mee, die spelers soms meer dan tien jaar niet meer hadden gezien. Een (on)prettig weerzien dat de makers van de inmiddels al bijna zeventien jaar oude onlinegame goed hebben uitgekiend, vertellen ze tegen HLN.
  [naar artikel]
 14. Als er rumoer is, is het nieuws. Of het wáár is, is een tweede (04/04/2019 - De Morgen)
  Nieuws is niet zomaar een blik op de wereld. Het is een specifieke, vaak beperkende en soms zelfs misleidende blik. In De nieuwsfabriek biedt Rob Wijnberg - filosoof van dertig en journalist uit duizend - zijn kritische blik op hoe de media ons wereldbeeld vervormen. Dit tweedelige essay is daaruit een fragment.
  [naar artikel]
 15. Extreme opvattingen in de lift in Europa (07/10/2016 - De Redactie)
  Uit een grootschalig onderzoek in 11 Europese landen blijkt dat ongeveer de helft van de volwassenen er extreme opvattingen op na houdt.
  [naar artikel]
 16. Eindelijk kan ik Michael Scofield de kans geven om te ontsnappen uit die smerige, Mexicaanse gevangenis (20/01/2019 - De Morgen)
  In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Kris Kuppens over een oude liefde, de tv-serie Prison Break.
  [naar artikel]
 17. Xi Jinping hartelijk ontvangen in Moskou (28/03/2019 - De Morgen)
  De wereldvrede rust op de schouders van de innige Chinees-Russische vriendschap, zo zei China's president Xi Jinping tijdens zijn eerste buitenlandse reis als staatsleider.
  [naar artikel]
 18. Een wolkje belegen humor in de tunnel… ‘Da’s liefde’ (11/01/2021 - De Morgen)
  Frederik De Backer zet de blik op oneindig. Vandaag: Da’s liefde.
  [naar artikel]
 19. "We zijn al 78 jaar een koppel en nog steeds verliefd" (09/02/2018 - VRT NWS)
  Jan (101) en Germaine (99) hebben in "Iedereen beroemd" bewezen dat decennialange liefde echt bestaat. Ze vormen al bijna tachtig jaar een koppel.
  [naar artikel]
 20. Na zestig jaar kan dit koppel eindelijk trouwfoto's maken: "De liefde spatte ervan af" (30/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een Braziliaans koppel trouwde in 1957 maar had toen geen geld voor een huwelijksfotograaf. Zestig jaar later maakte een fotograaf eindelijk officiële trouwfoto's van het koppel. Rosa kreeg een nieuwe jurk, Russo een pak, en verliefd naar elkaar gingen, ging nog steeds vanzelf.
  [naar artikel]
 21. «Studie on hold om in Schotland liefde te volgen» (28/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Onze reporter Jakobien Huisman (50) woont met haar partner Alain Grootaers (56) in Andalusië. Terwijl het koppel zich zorgen maakt om de gevolgen van de coronacrisis, geniet dochter Julia (22) volop van de grote liefde in Schotland. Al heeft het virus óók de koers van haar jonge leven en blik op de toekomst gewijzigd: «Die masterstudie kan wachten, ik wil gewoon een fantastisch en gelukkig leven.» Een verhaal van volwassen worden én je kind loslaten in tijden van pandemie.
  [naar artikel]
 22. Trouwen op Valentijnsdag: slechts één koppel in Antwerpen (14/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Jens Van Loock (24) en Qiu Piying (24) zijn vandaag in het huwelijksbootje gestapt. Ze zijn het enige koppel dat op Valentijnsdag trouwt in Antwerpen. “Het is een speciale dag omdat de liefde extra gevierd moet worden”, aldus het koppel. Dit zullen ze op hun komende huwelijksverjaardagen zeker doen. Het koppel is anderhalf jaar samen en ze leerden elkaar kennen via een app. En dat was niet Tinder, zoals velen wellicht denken, maar wel via een taalapp.
  [naar artikel]
 23. Koppel laat zoontje als straf 15 uur in pyjama op ijskoud balkon staan (29/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Een koppel uit het Brusselse Sint-Joost-ten-Node is opgepakt voor de foltering van hun 6 jaar oude tweeling. Eén van de twee ­kinderen ligt op de
  [naar artikel]
 24. 1.000 jaar oude schat te koop (06/04/2019 - De Morgen)
  Schattenjager Luc Heymans heeft er hemel en aarde voor moeten bewegen, maar na vijf jaar is het eindelijk zover: de duizend jaar oude schat die hij en zijn team opdoken uit het scheepswrak in West-Java wordt vandaag geveild. De waarde van de 271.000 stukken, waaronder robijnen, saffieren en zeldzaam Chinees porselein, wordt geschat op minstens 61,5 miljoen euro.
  [naar artikel]
 25. Victor en Line uit ‘Blind getrouwd’ bewijzen dat start zonder vonken toch tot liefde kan leiden: “De weg naar de roze wolk dan toch gevonden” (05/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Eén koppel is smoorverliefd. Eén koppel heeft al een proefscheiding achter de rug. Eén koppel lacht wat af maar daarmee is alles gezegd. Eén koppel...
  [naar artikel]
 26. Oude ster biedt blik op mogelijke toekomst van de aarde (08/12/2016 - De Redactie)
  Planeten kunnen overleven zelfs als hun ster tot een zogenoemde rode reus uitgroeit, een lot dat ook onze zon te wachten staat. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De aarde is dus niet noodzakelijk verloren.
  [naar artikel]
 27. Wanneer gescheiden koppel liefde terugvindt, duikt ook verloren trouwring na 6 jaar weer op (13/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een trouwring die na zesenhalf jaar wordt teruggevonden is sowieso al opmerkelijk, maar in het geval van Dominic Rogiers (37) en Diana Lahaye (40) uit Lanaken is het dat zeker. Diana verloor haar trouwring in de zomer van 2011 onder een Blankenbergs terras. “Het ging toen slecht met ons huwelijk en we zijn uit elkaar gegaan”, zegt Dominic Rogiers. Maar nadat het koppel de liefde voor elkaar terugvond, is nu ook hun trouwring weer opgedoken. “We zien het als een teken.”
  [naar artikel]
 28. “Nederlandse koninklijke familie laat Rubens veilen” (04/01/2019 - De Morgen)
  Veilinghuis Sotheby's biedt eind deze maand in Londen en New York kunstvoorwerpen aan afkomstig uit de collectie van het Nederlandse koninklijk huis. Het gaat om dertien tekeningen van oude meesters en twaalf kavels met Chinees porselein, serviesgoed en zilverwerk. Dat meldt NRC handelsblad. 
  [naar artikel]
 29. Carla Swerts biedt andere blik op het Midden-Oosten (01/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  HASSELTVoor het eerst dit jaar was er bij de uitreiking van de Ultima‘s een prijs voor jong talent, de BILL Award. Die ging naar de Diestse Carla Swerts die met haar boek ‘Woestijngetijden’ ons een artistieke en niet stereotiepe blik geeft op het Midden-Oosten.
  [naar artikel]
 30. Ex-partners Nathalie (54) en Charles (54) zijn gelukkig gescheiden: “Als ouders komen we beter overeen dan als koppel” (04/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het was liefde op het eerste gezicht tussen Nathalie (54) en Charles (54). Dertien jaar later crashte de rollercoaster waar het koppel halsoverkop...
  [naar artikel]
 31. Koning Albert zweert trouw aan oude liefde (van 82.000 euro) (30/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Albert (83) is aan een nieuwe auto toe en blijft trouw aan zijn oude liefde: BMW. Afgelopen weekend testte hij een limo uit de 7-reeks van
  [naar artikel]
 32. Honderd jaar oude hoogspanningslijn verdwijnt en daar is dit koppel heel blij mee (07/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Netbeheerder Elia start vanaf volgende week met de ontmanteling van de bijna honderd jaar oude, zestien kilometer lange hoogspanningslijn tussen
  [naar artikel]
 33. Bijzondere koppels voor de lens van Joke Timmermans (09/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  52 weken, 52 koppels: een jaar geleden startte de Hasseltse fotografe Joke Timmermans met de reeks Gelukkige Liefde. Komende week, met Valentijn, rondt ze het project af. “Liefde kan heel veel vormen aannemen”, zegt Joke. “Er bestaat niets universeler dan liefde. Daarom heb ik een jaar lang elke week een foto van een koppel met hun verhaal op de sociale media gepost. Van gelukkig tot moeilijk. Van jong tot heel oud.”
  [naar artikel]
 34. Slachtoffers aardbeving krijgen een gezicht (27/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De dodentol na de aardbeving in Italië is opgelopen tot 278. Eén koppel werd gevonden in een innige omhelzing, een ander lag nog samen in bed.
  [naar artikel]
 35. Slachtoffers aardbeving krijgen een gezicht (27/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De dodentol na de aardbeving in Italië is opgelopen tot 278. Eén koppel werd gevonden in een innige omhelzing, een ander lag nog samen in bed.
  [naar artikel]
 36. Chinees koppel trouwt ondanks wegblijven honderden gasten (12/07/2016 - De Redactie)
  Door grote overstromingen geraakten de meeste gasten niet op het feest, maar dat hield het verliefde koppel niet tegen.
  [naar artikel]
 37. Dit getrouwde koppel gaat scheiden zodat hun vriendin niet jaloers wordt, en hun kinderen vinden het fantastisch (26/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Twaalf jaar geleden trouwden Cristina en Benno Kaiser. Sindsdien kreeg het gelukkig getrouwde koppel er drie kinderen bij, maar ook een partner, Sierra. En om die laatste te tonen dat hun liefde voor haar even echt is, wil het koppel nu scheiden zodat een van hen kan hertrouwen met haar.
  [naar artikel]
 38. Stomdronken koppel berecht voor uitvoeren seksuele fantasie tijdens babysitten (03/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Een koppel uit Assebroek heeft maandagvoormiddag in de Brugse rechtbank drie jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor aanranding van een baby. De beklaagden, T.E. en T.R., hadden in 2013 seks in het bed waar op dat moment ook een anderhalf jaar oude baby lag.
  [naar artikel]
 39. Stomdronken koppel berecht voor uitvoeren seksuele fantasie tijdens babysitten (03/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een koppel uit Assebroek heeft maandagvoormiddag in de Brugse rechtbank drie jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor aanranding van een baby. De beklaagden, T.E. en T.R., hadden in 2013 seks in het bed waar op dat moment ook een anderhalf jaar oude baby lag.
  [naar artikel]
 40. Jorge Jesus verbreekt ondanks succes in Brazilië contract om oude liefde Benfica uit de nood te helpen (18/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Portugese coach Jorge Jesus verlaat het Braziliaanse Flamengo voor een terugkeer naar oude liefde Benfica. Beide clubs bevestigden vrijdagavond het nieuws.
  [naar artikel]
 41. Het koppel achter tv-programma ‘Da’s liefde!’: Sophie Peeters en Tim Van Aelst gaan volgend jaar zelf trouwen: “Lichtjes verslaafd aan elkaar” (12/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ze runnen samen productiehuis Shelter en met hun jongste tv-programma Da’s Liefde! op VTM, leren ze ons wat liefde is. Ze wonen onder één dak en als corona braaf is, wordt er dit jaar nog getrouwd. Al vijf jaar smullen executive producer Sofie Peeters (33) en regisseur Tim Van Aelst (43) van elkaars kamervullende energie. Verliefd met hart én ziel. “Ik heb een theorie die zegt: ‘meer wil meer’. Bijvoorbeeld: als je veel reist, wil je nog meer reizen. Sofie en ik hebben dat met elkaar.”
  [naar artikel]
 42. Chinees Nieuwjaar: het jaar van de hond (16/02/2018 - VRT NWS)
  Vandaag begint in China het Jaar van de Hond, het Chinese jaar Huangdi 4715. Het feest wordt niet alleen gevierd in China, ook in verschillende andere Aziatische landen en door Chinezen overal ter wereld. Chinees Nieuwjaar, Xin Nian in het Chinees, is de belangrijkste feestdag in China. Het feest duurt 15 dagen lang en het is een echt familiefeest. 
  [naar artikel]
 43. Onze reporter ziet hoe dochter ondanks corona zekerheden durft opgeven: “Studie on hold om in Schotland de liefde te volgen” (28/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Onze reporter Jakobien Huisman (50) woont met haar partner Alain Grootaers (56) in Andalusië. Terwijl het koppel zich zorgen maakt om de gevolgen van de coronacrisis, geniet dochter Julia (22) volop van de grote liefde in Schotland. Het virus heeft de koers van haar jonge leven en blik op de toekomst gewijzigd. “Die masterstudie kan wachten, ik wil gewoon een fantastisch en gelukkig leven.” Een verhaal van je kind loslaten in tijden van pandemie én volwassen worden.
  [naar artikel]
 44. Bekende acteurs doen aan partnerruil (18/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Liefde kan mooi zijn, maar ook erg ingewikkeld. Dit is voor iedereen hetzelfde. Ook acteurs blijven niet gespaard van liefdesperikelen. Een innige...
  [naar artikel]
 45. De mythe van D-day als keerpunt van de Tweede Wereldoorlog (06/06/2019 - Knack)
  In De grote mythen van de moderne geschiedenis houdt Jacques Pauwels een reeks hardnekkige opvattingen over de geschiedenis tegen het licht. Knack biedt u graag een passage uit het boek aan, over het belang van de landing in Normandië.
  [naar artikel]
 46. Koppel zamelt geld in voor begrafenis Jordy: "Hopelijk wil de moeder het geld aanvaarden" (05/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Een koppel uit Steenokkerzeel was zo aangegrepen door de tragische dood van Jordy Brouillard, dat ze de jongen een volwaardige uitvaart wilden
  [naar artikel]
 47. Wanneer broers en zussen hun oude kinderfoto’s opfrissen… (08/04/2018 - VRT NWS)
  Dinsdag mag u, indien u een broer of een zus heeft, even koffie en taart bovenhalen. Het is dan immers "Siblings Day", oftewel de dag dat broers en zussen hun innige band zelf in de schijnwerpers mogen zetten. Het familiegevoel staat weer even centraal, en ook al is deze dag nog niet zo populair als Moeder- of Vaderdag, deze bloedband is zeker zo belangrijk als degene die we hebben met onze ouders. Sommigen vieren die dan ook op een even innige als grappige manier. Door bijvoorbeeld hun kinderfoto’s te herwerken in een recentere versie. Want broers en zussen, ze zien elkaar toch zo graag…
  [naar artikel]
 48. Liefde keert terug bij gescheiden koppel, verloren trouwring ook: “Teken dat we de juiste keuze hebben gemaakt” (14/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een trouwring die na zes en een half jaar wordt teruggevonden is al opmerkelijk, maar in het geval van Dominic Rogiers (37) en Diana Lahaye (40) uit Lanaken is het dat zeker. Diana verloor haar trouwring in de zomer van 2011 onder een Blankenbergs terras. “Het ging toen slecht met ons huwelijk en we zijn uit elkaar gegaan”, zegt Dominic. Maar nadat het koppel de liefde voor elkaar terugvond, is nu ook hun trouwring weer opgedoken. “We zien het als een teken.”
  [naar artikel]
 49. 1 jaar nadat ze de liefde opnieuw een kans gaven, zijn ‘The Sky is the Limit’-koppel Philip Cracco en Aïsha nog steeds dolgelukkig: “Zo dankbaar” (31/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Iets meer dan een jaar geleden maakten Aïsha Van Zele (33) en Philip Cracco (55) bekend dat ze opnieuw samen zijn. Het koppel, dat bekend werd door...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.