Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2021
22:52 uur

De digitale coronapas? Voor tieners, ouderen en kansarmen is dat niet evident

De Morgen

15/09/2021 - 06:40

Nu de deur openstaat voor een ruimer gebruik van de coronapas, zal iedereen vaker zijn Covidsafe-app nodig hebben. Maar is iedereen mee? Inloggen is voor min-18 jarigen ingewikkeld, voor ouderen en kansarmen speelt de digitale drempel.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vooral tieners worstelen met Covidsafe-app (15/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Nu de deur openstaat voor een ruimer gebruik van de coronapas, zal iedereen vaker zijn Covidsafe-app nodig hebben. Maar is iedereen mee? Inloggen is voor min-18-jarigen ingewikkeld, voor ouderen en kansarmen speelt de digitale drempel, schrijft De Morgen.
  [naar artikel]
 2. Vooral tieners worstelen met de Covidsafe-app (15/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nu de deur openstaat voor een ruimer gebruik van de coronapas, zal iedereen vaker zijn Covidsafe-app nodig hebben. Maar is iedereen mee? Inloggen is voor min-18 jarigen ingewikkeld, voor ouderen en kansarmen speelt de digitale drempel, schrijft De Morgen vandaag.
  [naar artikel]
 3. Waarom vooral tieners worstelen met Covidsafe-app (15/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Nu de deur openstaat voor een ruimer gebruik van de coronapas, zal iedereen vaker zijn Covidsafe-app nodig hebben. Maar is iedereen mee? Inloggen is voor min-18-jarigen ingewikkeld, voor ouderen en kansarmen speelt de digitale drempel, schrijft De Morgen.
  [naar artikel]
 4. Daklozen en kansarmen vieren in kerken: “Het blijft confronterend om mensen te zien zonder steunpilaren” (26/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Ruim tweeduizend daklozen, kansarmen, ouderen, vluchtelingen en mensen in nood zijn op kerstavond en Kerstmis in Antwerpen getrakteerd op een feest van Sant'Egidio. In de Sint-Carolus Borromeuskerk schoven een dikke vijfhonderd mensen aan de feestdis en wereldwijd genoten meer dan tweehonderdduizend hulpbehoevenden van dit gebaar.
  [naar artikel]
 5. Ouderen moeten internet beter leren gebruiken (19/07/2016 - De Tijd)
  11:37 De zogenaamde ‘digitale kloof’ tussen jongeren en ouderen heeft niet alleen te maken met het bezit van computers en mobiele toestellen, maar ook met kennis over de toepassingen. Dat blijkt uit een nie...
  [naar artikel]
 6. Ruim 4 op de 10 ouderen zijn niet actief op het internet (20/10/2017 - VRT NWS)
  Een grote groep senioren maakt geen gebruik van het internet. Dat zegt de Vlaamse Ouderenraad, naar aanleiding van de Digitale Week. Ruim 40 procent van de Vlamingen tussen 65 en 85 is de voorbije drie maanden geen enkele keer op het internet geweest. Bij de 85-plussers ligt dat aantal nog hoger. Volgens de raad lopen veel ouderen zo het risico om buitengesloten te raken in onze digitale samenleving.
  [naar artikel]
 7. Akkoord over coronacertificaat: digitale reispas moet toerisme in EU boost geven (20/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Akkoord over coronacertificaat: digitale reispas moet toerisme in EU boost geven De onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben donderdagavond een informeel akkoord bereikt over de introductie van een digitaal coronacertificaat. Dat meldt de persdienst van het parlement. Wie gevaccineerd is tegen het coronavirus of een recente negatieve test kan voorleggen, zou zo’n digitale coronapas kunnen krijgen. De Europees geharmoniseerde ‘coronapas’, die eerder ook […] Lees dit artikel: Akkoord over coronacertificaat: digitale reispas moet toerisme in EU boost geven
  [naar artikel]
 8. Kansarmen dreigen slachtoffer te worden van hamsterwoede (19/03/2020 - De Standaard)
  Niet tijdig aangevulde witte producten in supermarkten en voedselbanken in nood maken het voor kansarmen dezer dagen extra lastig de eindjes aan elkaar te knopen.
  [naar artikel]
 9. Coronapas wordt verplicht voor alle Italiaanse werknemers (16/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Voor alle werknemers in Italië wordt een coronapas verplicht. De regering in Rome ging vandaag akkoord met zo’n verplichte digitale of papieren pas op de werkplek die toont of iemand is gevaccineerd, negatief getest of recent genezen van Covid-19.
  [naar artikel]
 10. Nono (42) gaat op zoek naar ‘vergeten’ spullen voor kansarmen: (26/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Nono startte drie maanden geleden met actie en zoekt nu al helpende handen. Hij probeert kansarmen te helpen met onder meer badlinnen en lakens, gerief dat hulporganisaties vaak niet voorhanden hebben.
  [naar artikel]
 11. Coronapas vanaf maandag verplicht in Frankrijk (05/08/2021 - De Tijd)
  19:21 Het Franse grondwettelijk hof heeft de wet op het gebruik van de coronapas goedgekeurd. Concreet betekent dat dat de coronapas vanaf 9 augustus op tal van plaatsen vereist wordt.
  [naar artikel]
 12. Overlegcomité komt woensdag vervroegd samen over Brusselse coronapas (08/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Overlegcomité komt woensdag nog samen. Het gaat om een digitale bijeenkomst, die het licht op groen moet zetten voor het samenwerkingsakkoord dat Brussel moet toelaten de coronapas in te voeren voor cafés en restaurants.
  [naar artikel]
 13. Hangjongeren terroriseren ouderen en mensen met beperking (19/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Dorpsbewoners van Elen (Dilsen-Stokkem) beklagen zich over het pestgedrag van een groepje hangjongeren in het dorpscentrum. “De tieners terroriseren vooral ouderen en mensen met een beperking”, klinkt het. De burgemeester belooft meer politiecontroles.
  [naar artikel]
 14. Krokodilfilets voor kansarmen (13/04/2019 - De Morgen)
  Elk jaar worden er tonnen voedsel weggegooid. Het kan ook anders, bewijst een initiatief van Delhaize, de overheid en hulporganisatie Sint-Vincentius. Escargots, krokodilfilets: van voer voor de vuilnisbak tot overlevingspakket voor kansarmen. Kim Van de Perre
  [naar artikel]
 15. Liever kansarmen helpen dan koken voor hoge piefen (10/04/2019 - De Morgen)
  Ex-sterrenchef Luc Soenen ruilde negen jaar geleden de haute cuisine voor een sociaal restaurant. Een plek waar je nog drie gangen eet voor 8 euro, en kansarmen de kans krijgen om de keukenstiel aan te leren.
  [naar artikel]
 16. Verlinden: "Voorbereidingen getroffen om coronapas in Brussel te veralgemenen" (03/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) treft voorbereidingen om de coronapas in Brussel in meer situaties te verplichten. Dat heeft ze gezegd in De afspraak op vrijdag op VRT NWS. Verlinden wil de coronapas niet opleggen in Vlaanderen, waar de vaccinatiegraad hoog is. Maar ze sluit het ook niet uit mocht de situatie weer verslechteren.
  [naar artikel]
 17. Coronapas maakt opgang in binnen- en buitenland (13/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Coronapas maakt opgang in binnen- en buitenland Zowel in eigen land als in onze buurlanden wordt nagedacht op welke plekken een coronapas ingevoerd kan worden, zoals vandaag al het geval is bij reizen en evenementen. Een overzicht van de recentste ontwikkelingen. Een coronapas, doorgaans via een smartphone-app, toont aan of iemand gevaccineerd is, negatief test op het coronavirus of er recentelijk van […] Lees dit artikel: Coronapas maakt opgang in binnen- en buitenland
  [naar artikel]
 18. "Zonder de dierenvoedselbank zou ik zelf minder eten, want mijn honden gaan voor" (04/10/2019 - VRT NWS)
  Op Werelddierendag willen mensen hun huisdier al eens extra verwennen, maar dat is niet evident voor wie het minder breed heeft. Op verschillende plaatsen in het land bestaan er voedselbanken voor dieren die dierenvoeding verdelen. In Beveren bijvoorbeeld kunnen kansarmen met huisdieren een keer per week terecht bij vzw 4voeters in nood.
  [naar artikel]
 19. Coronapas in Brussel (en daarbuiten) blijft beroeren; komt hij er in Vlaanderen ook? (10/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Coronapas in Brussel (en daarbuiten) blijft beroeren; komt hij er in Vlaanderen ook? Komt er nu een coronapas of niet? En in welke vorm? Terwijl de Vlaamse liberalen in de hoofdstad, met kopman Sven Gatz (Open Vld) kranten en radio opzochten om uit te leggen dat zo’n coronapas best verdedigbaar was, trok de MR snoeihard in de aanval. Zeker nadat de Ecolo-minister van Volksgezondheid Alain Maron de volledige uitrol […] Lees dit artikel: Coronapas in Brussel (en daarbuiten) blijft beroeren; komt hij er in Vlaanderen ook?
  [naar artikel]
 20. Edegemse maakte al meer dan 1.200 mondmaskers: eerst voor zorgpersoneel, nu voor kansarmen (25/04/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Zes weken geleden begon Liliane Verstrepen uit Edegem met het maken van herbruikbare stoffen mondmaskers voor het plaatselijke zorgpersoneel. Nu richt ze zich met haar groep op de kansarmen.
  [naar artikel]
 21. Minister Verlinden: “Voorbereidingen getroffen om coronapas in Brussel te veralgemenen” (04/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) treft voorbereidingen om de coronapas in Brussel in meer situaties te verplichten. Dat heeft ze gezegd in De Afspraak op Vrijdag op Canvas. Verlinden wil de coronapas niet opleggen in Vlaanderen, waar de vaccinatiegraad hoog is. Maar ze sluit het ook niet uit mocht de situatie weer verslechteren.
  [naar artikel]
 22. Kansarmen makkelijke prooi deur-aan-deurverkopers (01/03/2017 - Apache)
  Verkopers van energiecontracten targetten sociale woonwijken en buurten waar kansarmen wonen. Door hun gebrek aan kennis en mondigheid zijn ze immers een makkelijke prooi.
  [naar artikel]
 23. Digitale kloof blijft sociale kloof (10/04/2019 - De Morgen)
  België voldoet aan de digitale doelstellingen van Europa voor 2013, jubelt de federale overheidsdienst Economie. 'Maar de Europese doelstellingen liggen veel te laag. Arme mensen en ouderen missen de boot', zegt onderzoekster Annet Daems (SMIT-VUB).
  [naar artikel]
 24. Voetbalclub wil meer kansarmen naar wedstrijden lokken en doet dat op slimme manier (18/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Essevee wil meer kansarmen naar het Regenboogstadion krijgen met de UiTPAS. Wie het financieel moeilijk heeft, kan tot 80 procent korting krijgen op tickets voor de voetbalwedstrijden.
  [naar artikel]
 25. Minister Verlinden: "Voorbereidingen getroffen om coronapas in Brussel eventueel te veralgemenen" (03/09/2021 - VRT NWS)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) treft voorbereidingen om de coronapas in Brussel in meer situaties te verplichten. Dat heeft ze gezegd in De afspraak op vrijdag. Verlinden wil de coronapas niet opleggen in Vlaanderen, waar de vaccinatiegraad hoog is. Maar ze sluit het ook niet uit mocht de situatie weer verslechteren.
  [naar artikel]
 26. Autovakantie naar Italië blijkt calvarietocht, ondanks coronapas (19/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Maakt die coronapas reizen in Europa nu echt zorgeloos? Wel, dat lijkt zo, maar dat is het niet. Dat kon onze reporter aan den lijve ondervinden.
  [naar artikel]
 27. Autovakantie naar Italië blijkt calvarietocht, ondanks coronapas (19/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Maakt die coronapas reizen in Europa nu echt zorgeloos? Wel, dat lijkt zo, maar dat is het niet. Dat kon onze reporter aan den lijve ondervinden.
  [naar artikel]
 28. Overlegcomité komt woensdag vervroegd (digitaal) samen om licht op groen te zetten voor Brusselse coronapas (08/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Overlegcomité komt woensdag nog samen. Het gaat om een digitale bijeenkomst, die het licht op groen moet zetten voor het samenwerkingsakkoord dat Brussel moet toelaten de coronapas in te voeren voor cafés en restaurants.
  [naar artikel]
 29. Overlegcomité komt woensdag vervroegd (digitaal) samen om licht op groen te zetten voor Brusselse coronapas (08/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het Overlegcomité komt woensdag nog samen. Het gaat om een digitale bijeenkomst, die het licht op groen moet zetten voor het samenwerkingsakkoord dat Brussel moet toelaten de coronapas in te voeren voor cafés en restaurants.
  [naar artikel]
 30. Luchtvaartkoepel IATA: “Maak van Europese coronapas de wereldstandaard” (30/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Luchtvaartkoepel IATA: “Maak van Europese coronapas de wereldstandaard” De luchtvaartkoepel IATA roept alle landen op om de Europese coronapas – officieel EU Digital Covid Certificate – te kopiëren. Een wereldwijd gestandaardiseerde pas zou niet alleen de coronachecks bij toeristisch vliegverkeer, maar ook bij zakenreizen vergemakkelijken en versnellen, is de redenering. De Europese coronapas, die in een app bewaard kan worden of op papier, […] Lees dit artikel: Luchtvaartkoepel IATA: “Maak van Europese coronapas de wereldstandaard”
  [naar artikel]
 31. Macron mag coronapas invoeren, maar massaal protest niet voorbij (06/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf maandag moet wie in Frankrijk op café of restaurant wil een coronapas tonen. Betogingen konden de Grondwettelijke Raad niet overtuigen om Macrons maatregelen terug te draaien.
  [naar artikel]
 32. Oproep van oppositiepartij: “Schenk coronabonnen aan kansarmen” (03/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  Naar aanleiding van de coronacrisis besliste het gemeentebestuur elk gezin een aankoopbon te schenken van 20 euro, bedrijven krijgen een veelvoud daarvan. Oppositiepartij #Sterk! dringt er intussen bij de Evergemnaren op aan om die bonnen te schenken aan kansarmen of andere kwetsbaren.
  [naar artikel]
 33. “Franse werknemers zonder coronapas kunnen ontslagen worden” (27/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: “Franse werknemers zonder coronapas kunnen ontslagen worden” In Frankrijk kan een werknemer worden ontslagen als hij of zij geen coronapas kan voorleggen. Dat heeft de minister van Werk Elisabeth Borne dinsdag gezegd nadat het Franse parlement zondag groen licht gaf voor de uitbreiding van die omstreden coronapas. In Frankrijk worden mensen met bepaalde beroepen verplicht zich te laten vaccineren, zoals het zorgpersoneel. […] Lees dit artikel: “Franse werknemers zonder coronapas kunnen ontslagen worden”
  [naar artikel]
 34. Ziekenhuizen willen verplichte coronapas (13/09/2021 - De Tijd)
  07:09 De Vlaamse zorgkoepels roepen op de coronapas verplicht te maken voor wie op bezoek gaat in een ziekenhuis of woon-zorgcentrum.
  [naar artikel]
 35. Eenzaamheid bij ouderen: 'Ik word kwaad als ik dingen niet meer kan doen' (24/10/2017 - Knack)
  Knack praat in een videoreportage met ouderen en hulpverleners over MI.BABBEL. Het project in Knokke-Heist moet eenzaamheid bij ouderen bestrijden met telefoongesprekken. Bekijk hier alvast een voorsmaakje.
  [naar artikel]
 36. Na Brussel bekijkt ook Vilvoorde mogelijkheden om coronapas in te voeren (08/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Na Brussel bekijkt ook Vilvoorde mogelijkheden om coronapas in te voeren Het politieke akkoord lijkt rond, dat Brussel overal een coronapas gaat invoeren, om verplicht te maken bij horecabezoeken, culturele activiteiten, maar ook toegang tot een ziekenhuis. Die drastische maatregel is nodig omdat de vaccinaties niet lopen zoals het hoort. De MR kon dwarsliggen via de andere deelstaatregeringen, maar doet dat nu toch niet. De Franstalige liberalen zitten […] Lees dit artikel: Na Brussel bekijkt ook Vilvoorde mogelijkheden om coronapas in te voeren
  [naar artikel]
 37. Hoe de coronapas tot segregatie kan leiden, en hoe we dat voorkomen (12/05/2021 - De Morgen)
  Wie een coronapas voor Pukkelpop of een vliegreis dient voor te leggen, moet recht hebben op een gratis coronatest. Dat adviseert het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek. ‘De pas mag niet leiden tot discriminatie.’
  [naar artikel]
 38. ‘Coronapas kan, als tests gratis zijn’ (12/05/2021 - De Morgen)
  Wie een coronapas voor Pukkelpop of een vliegreis dient voor te leggen, moet recht hebben op een gratis coronatest. Dat adviseert het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek. ‘De pas mag niet leiden tot discriminatie.’
  [naar artikel]
 39. Rousseau wil ook coronapas voor trouw- of personeelsfeest: “Niet te neuterig over doen” (10/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Niet alleen de grote festivals of voetbalstadions maar ook de kleine trouwfeesten of bedrijfsfeesten zouden de coronapas moeten kunnen gebruiken om meer vrijheid toe te laten. Dat pleidooi van Vooruit botst meteen op fel verzet van de liberalen.
  [naar artikel]
 40. “Dierenvoeding weegt op budget van kansarmen” (16/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Carla Kneepkens (52) uit Bocholt is de drijvende kracht achter het initiatief ‘Dierenvoedselbank Noord-Limburg’. Samen met vier vrienden, verzamelt en verdeelt ze pakketten met eten voor huisdieren. “Er bestaat geen tegemoetkoming voor huisdieren van kansarmen”, zegt Kneepkens. “Hiermee proberen we zowel mens als dier te helpen.”
  [naar artikel]
 41. Homans wil opnieuw kansarmen in Antwerpse sociale restaurants (06/04/2019 - De Morgen)
  77.883 maaltijden serveerden de Antwerpse sociale restaurants in 2012 aan kansarmen. Maar dat zijn er voor schepen van Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA) te weinig.
  [naar artikel]
 42. Rousseau wil ook coronapas voor trouw- of personeelsfeesten: ‘Niet neuterig over doen’ (10/08/2021 - De Standaard)
  Niet alleen grote festivals of voetbalstadions, maar ook kleine trouwfeesten of bedrijfsfeesten zouden de coronapas moeten kunnen gebruiken om meer vrijheid toe te laten. Daarvoor pleit Vooruit. Het pleidooi botst meteen op fel verzet van de liberalen.
  [naar artikel]
 43. Rousseau wil ook coronapas voor trouw- of personeelsfeesten: “Niet neuterig over doen” (10/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Niet alleen grote festivals of voetbalstadions, maar ook kleine trouwfeesten of bedrijfsfeesten zouden de coronapas moeten kunnen gebruiken om meer vrijheid toe te laten. Daarvoor pleit Vooruit. Het pleidooi botst meteen op fel verzet van de liberalen.
  [naar artikel]
 44. Rousseau wil ook coronapas voor trouw- of personeelsfeesten: “Niet neuterig over doen” (10/08/2021 - Het Nieuwsblad)
  Niet alleen grote festivals of voetbalstadions, maar ook kleine trouwfeesten of bedrijfsfeesten zouden de coronapas moeten kunnen gebruiken om meer vrijheid toe te laten. Daarvoor pleit Vooruit. Het pleidooi botst meteen op fel verzet van de liberalen.
  [naar artikel]
 45. Coronapas nu ook verplicht in Franse cafés en restaurants (09/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Coronapas nu ook verplicht in Franse cafés en restaurants In Frankrijk is het voortaan ook bij een bezoek aan cafés en restaurants en bij lange trein- of busreizen verplicht om een coronapas voor te leggen. Dat document is nodig om aan te tonen dat je gevaccineerd bent, negatief getest hebt, of hersteld bent van het coronavirus. Ook zijn zorgmedewerkers nu verplicht zich te laten […] Lees dit artikel: Coronapas nu ook verplicht in Franse cafés en restaurants
  [naar artikel]
 46. Nieuw voorstel: krijgen we straks coronapas? En wie mag dan wel en niet naar kapper of op café? (03/05/2021 - De Standaard)
  Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) pleit voor een coronapas in België. Maar hoe werkt dat in Denemarken, waar het al enkele weken is ingevoerd? En wat zijn de voor- en nadelen? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen.
  [naar artikel]
 47. Minister-president Jan Jambon (N-VA) maakt bocht en heft protest tegen Vlaamse coronapas op: ‘Kan tijdelijk een dienst bewijzen’ (13/09/2021 - De Morgen)
  Nu Nederland en Brussel voor de coronapas gaan, kan Vlaanderen niet anders dan in bepaalde gemeenten en sectoren volgen. Met slepende voeten, weliswaar. ‘Tijdelijk kan de coronapas ons een dienst bewijzen’, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA) nadat hij zich eerder verzette.
  [naar artikel]
 48. Eerstelijnspsychologen moeten ook ouderen met geestelijke gezondheidsproblemen bereiken (22/03/2019 - VRT NWS)
  De Vlaamse overheid wil nagaan hoe eerstelijnspsychologische zorg het best aangeboden kan worden aan ouderen met psychische klachten. Het federale terugbetalingssysteem van eerstelijnspsychologen richt zich specifiek tot volwassenen (18 tot 65 jaar), waardoor ouderen hier niet op kunnen terugvallen. Ook ouderen hebben immers recht op een laagdrempelige, toegankelijke en betaalbare eerstelijnspsychologische zorg, vindt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V).
  [naar artikel]
 49. Een coronapas voor een pintje? Politiek debat neemt valse start (05/05/2021 - Knack)
  Niet alleen welzijnsminister Wouter Beke (CD&V), maar de hele Vlaamse regering is voorstander van een coronapas onder voorwaarden. Het prille debat wordt voorlopig nog geplaagd door spraakverwarring en onduidelijkheid.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.