Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2021
22:42 uur

Krachtenbundeling in Belgische nucleaire geneeskunde

De Tijd

15/09/2021 - 07:19

07:11 IBA, de Waalse expert in deeltjesversnellertechnologie, en SCK CEN, het nucleaire onderzoekscentrum, onderzoeken of ze samen actinium-225 kunnen produceren, een veelbelovende radio-isotoop om kanker t...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Waalse 'Fort Knox' pompt 330 miljoen in nucleaire geneeskunde (24/08/2021 - De Tijd)
  19:18 De overheidsinstelling Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus wil met twee megaprojecten een rol blijven spelen in de nucleaire geneeskunde.
  [naar artikel]
 2. Dienst nucleaire geneeskunde neemt nieuwe SPECT-CT in gebruik (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  De dienst nucleaire geneeskunde van het Sint-Trudo Ziekenhuis heeft de voorbije maanden een grondige facelift ondergaan voor de installatie van de nieuwe SPECT-CT die op maandag 18 september in gebruik werd genomen.
  [naar artikel]
 3. UZ Gent opent dienst Nucleaire Geneeskunde met extra scanners en cyclotron (02/12/2017 - Metro)
  Het UZ Gent opent zaterdag een volledig uitgebreide en vernieuwde dienst Nucleaire Geneeskunde. Voor patiënten betekent de nieuwe afdeling kortere wachttijden en extra comfort. “We maken gebruik van twee bijkomende hoogtechnologische scanners en een cyclotron”, zegt afdelingshoofd Boudewijn Brans. “Alle activiteiten in de nucleaire geneeskunde zijn nu samengebracht op deze campus.” Nucleaire geneeskunde gebruikt radioactieve stoffen, zogenaamde ‘tracers’, om bepaalde ziekten op te sporen en te behandelen. “Aangezien elk onderzoek zijn eigen tracer heeft, hebben we vaak nieuwe tracers nodig”, zegt Brans. “We ontwikkelen die in een cyclotron, een kleine deeltjesversneller die vlakbij de nieuwe dienst ligt. Dat maakt de afstand tussen het lab en de patiënt klein, zodat we maar een zeer kleine stralingsdosis nodig hebben.” De nieuwe faciliteit kan snel tot nieuwe resultaten leiden. “Zo hebben we nu een stof ontwikkeld voor prostaatkanker. Dat gaan we toepassen in een klinische studie, en er zullen er meer volgen.” Het samenbrengen van de toestellen zal het wetenschappelijk onderzoek bevorderen. “Maar ook het samenbrengen van mensen uit verschillende disciplines”, zegt Brans. “In de nucleaire geneeskunde werken artsen, chemici en fysici multidisciplinair samen.” Het onderzoek naar terugkerende prostaatkanker zal er de vruchten van plukken. Nucleaire geneeskunde heeft vooral veel belang bij de bestrijding van kanker, goed voor 60 procent van de patiënten. “We zien die mensen op een erg kwetsbaar moment”, zegt professor Brans. “De onderzoeken klinken futuristisch, maar moeten vaak over een mogelijk ernstige diagnose uitsluitsel brengen. Met de renovatie hebben we nu de juiste techniek én de juiste infrastructuur om patiënten met de nodige menselijke zorg te omringen.” De nieuwe nucleaire afdeling van het UZ Gent is bovendien ook erg veilig voor medewerkers en omwonenden. De ‘warme’ zones, waar met radioactiviteit wordt gewerkt, zijn met 75 ton lood afgeschermd, meldt het UZ Gent. bron: Belga
  [naar artikel]
 4. Engie zet Belgische kerncentrales op nul (26/02/2021 - De Tijd)
  10:10 Het energiebedrijf boekt 2,9 miljard euro waarde af op zijn Belgische nucleaire park. Daarmee nadert het nucleaire tijdperk in ons land nu definitief zijn einde.
  [naar artikel]
 5. "Minister De Block viseert sociaalvoelende artsen" (19/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Geneeskunde voor het volk (GvhV), een aan de PVDA gelieerde Belgische vereniging van geneeskundigen die gratis geneeskunde aanbiedt, is niet te
  [naar artikel]
 6. Belgische studente geneeskunde opgepakt in Nicaragua op verdenking van terrorisme (11/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Amaya Eva Coppens, een Belgische studente geneeskunde en leider van een studentenbeweging, is opgepakt in Nicaragua op verdenking van onder meer terrorisme. Ze zit momenteel in de gevangenis in de hoofdstad Managua.
  [naar artikel]
 7. Belgische studente geneeskunde opgepakt in Nicaragua op verdenking van terrorisme (11/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Amaya Eva Coppens, een Belgische studente geneeskunde en leider van een studentenbeweging, is opgepakt in Nicaragua op verdenking van onder meer terrorisme. Ze zit momenteel in de gevangenis in de hoofdstad Managua.
  [naar artikel]
 8. De 'nucleaire voetbal' en het 'nucleaire koekje' wijken nooit van Obama's zijde (23/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De president van de Verenigde Staten neemt de 'nucleaire voetbal' altijd en overal mee. Kan hij dan te allen tijde een nucleaire aanval lanceren?
  [naar artikel]
 9. Antoing: het Belgische “toevluchtsoord” voor nucleaire incidenten (06/03/2018 - VRT NWS)
  Heel België valt binnen de 100 kilometer van een nucleaire site. Heel België? Nee, een kleine gemeente in de provincie Henegouwen biedt -net als het Gallische dorpje van Asterix tegen de Romeinen- moedig weerstand bij een eventueel nucleaire incident. “We zijn een toevluchtsoord”, zegt de burgemeester daarover met een knipoog.
  [naar artikel]
 10. Werd Belgische professor ‘vergeten’ bij uitreiking Nobelprijs Geneeskunde? (02/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Gisteren kregen de Amerikaan James Allison en de Japanner ­Tasuku Honjo de Nobelprijs geneeskunde voor hun werk in de immunotherapie. Maar volgens professor oncologie Jean-François Baurain wordt de Belg Thierry Boon over het hoofd gezien.
  [naar artikel]
 11. België aan de haal met medisch paradepaardje van Nederland (19/10/2018 - De Tijd)
  01:02 België neemt Den Haag in snelheid met de ontwikkeling van een beloftevolle nieuwe technologie voor nucleaire geneeskunde. Dat kost de overheid in totaal wel zo’n 300 miljoen euro.
  [naar artikel]
 12. Internationale actiegroepen dienen klacht in tegen Belgische staat wegens kerncentrales (21/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Nederlandse actiegroepen “Vereniging Stop Tihange Nederland” en “Nucléaire Stop Kernenergie” hebben bij de Belgische politie aangifte gedaan tegen de Belgische kerncentrales gedaan. De actievoerders verzamelden zaterdag bij het politiebureau van Tongeren om een klacht in te dienen tegen de Belgische staat, de Belgische nucleaire autoriteit FANC en Engie Electrabel, de exploitant van de kerncentrales Tihange en Doel.
  [naar artikel]
 13. Nederlandse actiegroepen dienen klacht in tegen Belgische staat inzake kerncentrales (21/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Nederlandse actiegroepen “Vereniging Stop Tihange Nederland” en “Nucléaire Stop Kernenergie” hebben bij de Belgische politie aangifte inzake de Belgische kerncentrales gedaan. De actievoerders verzamelden zaterdag bij het politiebureau van Tongeren om individueel klacht in te dienen tegen de Belgische staat, de Belgische nucleaire autoriteit FANC en Engie Electrabel S.A., de exploitant van de kerncentrales Tihange en Doel.
  [naar artikel]
 14. Nederlandse actiegroepen dienen klacht in tegen Belgische staat inzake kerncentrales (21/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Nederlandse actiegroepen “Vereniging Stop Tihange Nederland” en “Nucléaire Stop Kernenergie” hebben bij de Belgische politie aangifte inzake de Belgische kerncentrales gedaan. De actievoerders verzamelden zaterdag bij het politiebureau van Tongeren om individueel klacht in te dienen tegen de Belgische staat, de Belgische nucleaire autoriteit FANC en Engie Electrabel S.A., de exploitant van de kerncentrales Tihange en Doel.
  [naar artikel]
 15. Horizon 238: onafhankelijke denktank of nieuwe nucleaire lobby? (03/03/2021 - Knack)
  Iedere week zoekt Knack naar misleidende informatie op het internet. In de herfst van 2020 duikt op sociale media en in de opiniekaternen van de Belgische pers een nieuwe denktank op: Horizon 238, gesticht door een groep jonge ingenieurs die pleiten voor de toekomst van de Belgische kerncentrales en nucleaire industrie. Wat drijft hen?
  [naar artikel]
 16. Studenten geneeskunde Uhasselt helpen vrijwillig in zorgsector (07/04/2020 - VRT NWS)
  37 derdejaars studenten geneeskunde van de UHasselt gaan helpen in ziekenhuizen en bij huisartsenpraktijken, en dat op vrijwillige basis. De faculteit geneeskunde had eerst aan ziekenhuizen en huisartsen gevraagd of die hulp welkom was. En de respons was groot.
  [naar artikel]
 17. Journalistenbond ongerust, Lieten reageert gematigd positief op krachtenbundeling (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 18. Electrabel en EDF laten verzet tegen nucleaire taks varen (12/01/2017 - De Tijd)
  06:55 De twee eigenaars van de Belgische kerncentrales stoppen 'al hun procedures' die ze voerden tegen de nucleaire taks, zo staat in een brief aan Marie-Christine Marghem (MR), minister van Energie.
  [naar artikel]
 19. Euronext Brussel: Kinepolis op driedaagse in Disneyland (15/09/2021 - De Tijd)
  12:02 Een driedaagse winstreeks leidt Kinepolis naar een vers jaarrecord waarvoor de cinemagroep vooral Walt Disney mag danken. IBA krijgt een stroomstoot dankzij een samenwerking rond nucleaire geneeskunde...
  [naar artikel]
 20. 'Nucleaire voetbal' leidt tot rake klappen tussen Amerikaans en Chinees veiligheidspersoneel in Peking (19/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Verantwoordelijken van de Verenigde Staten en van China hebben gevochten over de 'nucleaire voetbal', de koffer met de nucleaire lanceercodes,...
  [naar artikel]
 21. Artsen kunnen vandaag nog afstuderen zonder ooit een patiënt te hebben zien sterven (04/10/2017 - Knack)
  De Academie voor Geneeskunde heeft en advies geschreven dat de opleiding geneeskunde wil bijsturen.
  [naar artikel]
 22. Belgische nucleaire sites hebben extra beveiliging nodig. Kostprijs: 78 miljoen euro (05/02/2021 - De Morgen)
  De nucleaire instellingen SCK in Mol en IRE in Fleurus moeten beter beschermd worden tegen terrorisme, diefstal van kernafval en aardbevingen. De federale regering zal daarom 78 miljoen euro vrijmaken. Dat heeft ze vanmiddag beslist.
  [naar artikel]
 23. De nucleaire codes in Trumps handen, hoe werkt dat eigenlijk? (11/08/2017 - De Redactie)
  Wereldwijd groeit de bezorgdheid over een nucleaire oorlog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. President Trump heeft de macht om met één druk op de knop een nucleaire oorlog te starten. Hoe verloopt die procedure?
  [naar artikel]
 24. Nucleaire incidenten dalen verder in 2016 (03/01/2017 - De Tijd)
  15:13 Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft vorig jaar vijftien nucleaire incidenten geteld in België, een lichte daling. Het ging om incidenten 'van het laagste niveau'.
  [naar artikel]
 25. Negen nucleaire incidenten in België in 2017 (02/01/2018 - De Standaard)
  Vorig jaar hebben zich in België negen nucleaire onregelmatigheden voorgedaan. Dat blijkt uit de gegevens van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc).
  [naar artikel]
 26. Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt testcentrum voor Johnson & Johnson-vaccin (21/12/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Vanaf begin januari start het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen met een fase-3-studie naar het coronavacccin van Johnson & Johnson. Dat meldt het ITG maandag. Het instituut is een van zes Belgische testcentra voor de laatste fase van de vaccinstudie.
  [naar artikel]
 27. [VIDEO] - De nucleaire codes in Trumps handen, hoe werkt dat eigenlijk? (11/08/2017 - De Redactie)
  In de VS groeit de bezorgdheid over een nucleaire oorlog, en vooral dat president Trump de macht heeft om met één druk op de knop een nucleaire oorlog te starten. Er gaan ook stemmen op om de procedure te wijzigen, maar dat is niet zo eenvoudig
  [naar artikel]
 28. Minder nucleaire incidenten in België in 2017 (02/01/2018 - De Tijd)
  14:44 Vorig jaar hebben zich in België negen nucleaire incidenten voorgedaan. Dat blijkt dinsdag uit gegevens op de website van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).
  [naar artikel]
 29. Te veel Britse studenten geneeskunde: 20.000 euro cadeau voor wie jaar uitstel aanvaardt (22/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ook in Groot-Brittannië gelden er quota voor de opleiding geneeskunde. Dit jaar schreef een recordaantal studenten geneeskunde zich in, 20 procent meer dan vorig jaar. De universiteit van Exeter beloont nu studenten die een jaar willen uitstellen met een beurs en met een jaar lang gratis kot, wat samen neerkomt op een waarde van zo’n 20.000 euro.
  [naar artikel]
 30. Iran wil wraak op Israël na nucleaire sabotage (12/04/2021 - De Tijd)
  17:31 Iran geeft aartsvijand Israël de schuld van de aanslag op zijn belangrijkste nucleaire installatie en belooft zich te wreken. De aanval valt samen met nucleaire besprekingen om de Irandeal te redden.
  [naar artikel]
 31. Nucleaire sector achteraan in de rij voor middelen Energietransitiefonds (13/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De nucleaire sector krijgt voortaan de laagste prioriteit bij de verdeling van middelen uit het Energietransitiefonds. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) beslist. Het fonds wordt gestijfd door de nucleaire taks die Engie Electrabel betaalt om Doel 1 en 2 open te houden tot 2025. Maar de voorbije jaren bleek 40 procent van de gesubsidieerde projecten afkomstig van de nucleaire sector.
  [naar artikel]
 32. Electrabel moet 2,1 miljard bijstorten in nucleaire spaarpot (12/12/2019 - De Tijd)
  18:38 Engie Electrabel moet 2,1 miljard euro extra opzij zetten in haar nucleaire spaarpot Synatom. Het geld moet straks dienen om de opkuis van de Belgische kerncentrales te financieren.
  [naar artikel]
 33. Slechts zes nucleaire anomalieën in 2020 (24/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  In België hebben er in 2020 zes nucleaire anomalieën plaatsgevonden. Dat blijkt uit gegevens van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Geen enkele van deze gebeurtenissen had een impact op de veiligheid en gezondheid van de werknemers, bevolking of leefmilieu, klinkt het.
  [naar artikel]
 34. Slechts zes nucleaire anomalieën in 2020 (24/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  In België hebben er in 2020 zes nucleaire anomalieën plaatsgevonden. Dat blijkt uit gegevens van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Geen enkele van deze gebeurtenissen had een impact op de veiligheid en gezondheid van de werknemers, bevolking of leefmilieu, klinkt het.
  [naar artikel]
 35. Nobelprijs Geneeskunde naar virologen die Hepatitis C-virus ontdekten (05/10/2020 - Express)
  De Nobelprijs geneeskunde gaat naar drie artsen voor hun cruciale bijdrage aan de strijd tegen hepatitis C, volgens het instituut... The post Nobelprijs Geneeskunde naar virologen die Hepatitis C-virus ontdekten appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 36. Dertien “nucleaire afwijkingen” in België vorig jaar (03/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het afgelopen jaar vonden in België dertien nucleaire afwijkingen plaats, zo blijkt uit cijfers van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle...
  [naar artikel]
 37. Kerncentrale net over Belgische grens uitgeschakeld na storing (29/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Nederlandse kerncentrale Borssele, net over de grens in Zeeland, is sinds zondagvoormiddag uitgeschakeld na een storing in de turbine. Dat melden de Zeeuwse elektriciteitsproducent EPZ en nucleaire toezichthouder Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De oorzaak van de storing wordt onderzocht.
  [naar artikel]
 38. Studenten geneeskunde UHasselt werken mee in ziekenhuizen en triageposten (06/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ruim veertig derdejaarsstudenten geneeskunde van de Universiteit Hasselt zijn als vrijwilliger aan de slag in de gezondheidszorg. “Patiënten zitten met ontzettend veel vragen en angsten”, getuigt studente Ellen Goddé.
  [naar artikel]
 39. Pakistaanse student geneeskunde op zoek naar kamer in New York laat temperaturen op sociale media stijgen (24/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een 26-jarige student geneeskunde uit Pakistan, Rehan Munir, wil in verschillende ziekenhuizen in de Verenigde Staten ervaring op doen als
  [naar artikel]
 40. De verstrekkende gevolgen: de ineenstorting van Irak en “totale nucleaire anarchie” (06/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Terwijl Iran en de VS elkaar afdreigen met ‘potentiële doelwitten’ loopt Irak het risico de zwaarste prijs te moeten betalen. Het land is dusdanig gedestabiliseerd dat het uit elkaar dreigt te vallen. Alsof dat niet genoeg is hangt nucleaire anarchie in de lucht nu Iran uit de nucleaire deal stapt. “We riskeren terecht te komen in een totale nucleaire anarchie”, zegt professor Tom Sauer (UAntwerpen).
  [naar artikel]
 41. Vermoedens over vijfde nucleaire test na aardbeving (09/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het is “zeer waarschijnlijk” dat Noord-Korea een nieuwe nucleaire test heeft uitgevoerd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van een bron binnen de regering, nadat eerder een oppervlakkige aardbeving werd gedetecteerd in de buurt van een nucleaire site.
  [naar artikel]
 42. Zweden ontslaat bestuurders van instituut achter Nobelprijs Geneeskunde (06/09/2016 - Knack)
  Kan een bezoedeld Karolinska nog wel de Nobelprijs Geneeskunde uitreiken, vraagt men zich in Zweden af.
  [naar artikel]
 43. Student geneeskunde wil vriendin helpen bij verhuis. Hij vindt haar met andere man en gaat door het lint (27/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een Britse student geneeskunde heeft een celstraf gekregen omdat hij vorige zomer een Amerikaanse man aanviel in een vlaag van jaloezie. Enkele...
  [naar artikel]
 44. Apotheken in Hulst overspoeld met Belgische medicijntoeristen (06/05/2017 - De Redactie)
  In Hulst zijn vanochtend acht bussen met zo’n 400 Belgische patiënten aangekomen. Ze zijn naar Nederland gereden om er goedkoop medicijnen in te slaan. Een actie van Geneeskunde voor het Volk.
  [naar artikel]
 45. Benieuwd naar de geneeskunde van de toekomst? Je ontdekt ze hier (18/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Hoe de geneeskunde van de toekomst er zal uitzien, is vanaf nu geen geheim meer voor de Leuvenaar. Zondag opent Vlaams minister Jo Vandeurzen immers Health House, een uniek belevingscentrum in Leuven.
  [naar artikel]
 46. VS en China op de vuist over koffer met nucleaire lanceercodes in Peking (19/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Verantwoordelijken van de Verenigde Staten en van China hebben gevochten over de ‘nucleaire voetbal’, de koffer met de nucleaire lanceercodes, tijdens het bezoek van president Donald Trump aan China in november. Dat meldt VS-nieuwssite Axios zondag.
  [naar artikel]
 47. Thorium, het nucleaire ei van Columbus volgens de fans (10/04/2019 - De Morgen)
  De dreigende ramp in de kerncentrale van Fukushima-Daiichi doet het protest tegen nucleaire energiebronnen weer oplaaien. Maar ze wakkert ook de discussie aan over een ander soort nucleaire energie. Hard lobbyende experts hebben een concreet voorstel: thorium is efficiënter, minder gevaarlijk en ruimer voorhanden dan uranium.
  [naar artikel]
 48. 5700 kandidaat-studenten wagen zich aan toelatingsproef geneeskunde (03/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  5700 jongeren waagden vandaag hun kans tijdens de toelatingsproeven geneeskunde. Elk hopen ze op één van de 1102 beschikbare plekjes. Morgen mogen...
  [naar artikel]
 49. Topoverleg over nucleaire spaarpot (03/07/2018 - Metro)
  Er lopen discrete gesprekken tussen premier Charles Michel (MR) en de top van de Franse energiereus Engie over de nucleaire spaarpot van ruim 10 miljard euro. Dat schrijft De Tijd vandaag. De provisies die zijn aangelegd bij Synatom, dat beheerd wordt door Electrabel, dienen voor de sluiting van de Belgische kerncentrales. Maar de kernuitstap dreigt enkele miljarden meer te kosten. Engie wil af van dat risico, terwijl premier Michel net moet verzekeren dat de Franse energiereus zijn verplichtingen nakomt. bron: Belga Het bericht Topoverleg over nucleaire spaarpot verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.