Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2021
23:15 uur

Woede om traditionele "Grindadráp": 1.400 dolfijnen afgeslacht op Faeröer-eilanden, record door "verkeerde inschatting"

VRT NWS

15/09/2021 - 08:04

Op de Faeröer-eilanden, een eilandengroep tussen Schotland, IJsland en Noorwegen, zijn meer dan 1.400 dolfijnen in een fjord gedreven en geslacht. Daarmee woedt opnieuw een fel debat over "Grindadráp", Faeröers voor griendenjacht. Een traditionele vorm van visserij die al eeuwenlang beoefend wordt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Meer dan 1.400 dolfijnen afgeslacht tijdens traditionele dolfijnenjacht op Faeröereilanden (14/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de jaarlijkse dolfijnenjacht op de Faeröereilanden, Grindadráp, werden er 1.428 witflankdolfijnen of grienden afgeslacht. Daarmee is het is de grootste slachtpartij ooit.
  [naar artikel]
 2. 1428 dolfijnen in naam van traditie gedood op Faeröer-eilanden (14/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Aan de Faeröer-eilanden zijn honderden dolfijnen in een fjord gedreven en gedood. Dat melden lokale media. Volgens de Faeröerse radiozender KVF zijn meer dan 1.400 dieren omgebracht.
  [naar artikel]
 3. Faeröer gaan jacht op dolfijnen herzien na massaslachting (16/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Na de slachting van meer dan 1.400 dolfijnen die in een fjord van de Faeröer bijeengedreven waren, wil de regering van de eilandengroep zich opnieuw over de jachtpraktijk buigen.
  [naar artikel]
 4. Faeröer-eilanden herbekijken dolfijnslachtingen na felle kritiek (17/09/2021 - VRT NWS)
  Na de slachting van meer dan 1.400 dolfijnen die in een fjord van de Faeröer bijeengedreven waren, wil de regering van de eilandengroep zich opnieuw over de jachtpraktijk buigen. Er kwam felle kritiek op de voor sommigen schokkende beelden.
  [naar artikel]
 5. “Echt niet meer van deze tijd”: Bioloog Dirk Draulans niet te spreken over traditionele dolfijnenjacht op Faeröer-eilanden (15/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Op de Faeröer-eilanden zijn 1.428 witflankdolfijnen omgebracht. Dolfijnenjacht is een eeuwenlange traditie op de eilanden in het noorden van de Atlantische Oceaan, maar het aantal is dit jaar uitzonderlijk hoog. Volgens tellingen van de Faeröer werden er in 2020 in totaal 576 grienden en 35 witflankdolfijnen gedood, een pak minder dus. Bioloog Dirk Draulans hoopt dat het hoge aantal de inwoners van de eilanden doet nadenken. “Ik hoop dat deze dieren een soort van martelaar kunnen zijn, om eindelijk komaf te maken met deze vreselijke en overbodige praktijk”, zegt Draulans.
  [naar artikel]
 6. Franse beloftendoelman blundert er op los in blamage tegen Faeröer, tot groot jolijt van commentatoren (08/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Franse doelman Illan Meslier van Leeds United zal niet goed geslapen hebben na zijn blunder tegen de Faeröer Eilanden. De doelman van Leeds United stond ver uit zijn doel toen hij de bal simpelweg in de voeten van de Faeröer-spits speelde. De commentatoren van de Faeröer schreeuwden het uit van de pret.
  [naar artikel]
 7. Faeröer gaan jacht op dolfijnen herzien na massaslachting (16/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Na de slachting van meer dan 1.400 dolfijnen die in een fjord van de Faeröer bijeengedreven waren, wil de regering van de eilandengroep zich opnieuw over de jachtpraktijk buigen. De situatie van zondag was “uitzonderlijk, vooral omdat de school vele malen groter dan gewoonlijk was”, schreef premier Barour a Steig Nielsen op de website van de regering.
  [naar artikel]
 8. Toen waren ze nog met 7: Flo Windey verlaat "The Social House" na kritiek (over corona en diversiteit): "Heb mensen gekwetst" (08/04/2021 - VRT NWS)
  Flo Windey, een van de deelnemers aan het programma "The Social House" waarbij acht jonge mediamakers samen opgesloten worden in een huis, stapt op na aanhoudende kritiek. Het experiment zou toondoof zijn voor de coronamaatregelen en er zou niet genoeg diversiteit zijn bij de deelnemers. "Ik heb nog veel te leren", zegt Windey. "Dit was een verkeerde inschatting en daar heb ik mensen mee gekwetst."
  [naar artikel]
 9. Geens: "Dit soort acties is heel moeilijk te bestrijden" (22/03/2017 - De Redactie)
  In "Terzake" hebben de ministers Geens en Jambon gereageerd op de aanslag in Londen. "Dit bewijst dat het OCAD de juiste inschatting heeft gemaakt door het terreurniveau op 3 te houden", zegt Jambon.
  [naar artikel]
 10. Astrid Coppens showt haar nieuwe collectie op de Faeröer-eilanden: “Ik was nog nooit zo gelukkig” (11/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Woorden als pussywagon en amazing behoren allang niet meer tot de woordenschat van Astrid Coppens (38). De Antwerpse schone heeft het nu vooral over haar harteke en diefke, koosnaampjes voor haar tweejarige dochter Billie-Ray. En wij kunnen het weten, want we trokken samen met Astrid naar de Faeröer-eilanden waar ze zich liet fotograferen in haar nieuwste kledingcollectie voor ZEB.
  [naar artikel]
 11. "Comfortzone", "me-time", "leuk" en "super" bij irritantste woorden van 2017 (30/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Comfortzone", "me-time", "leuk", "super", "dagdagelijks", "eigenlijk", "groentjes", "ik heb zoiets van", "absoluut" en "naar de toekomst toe"...
  [naar artikel]
 12. Deze Serven blijven achter Mladic staan: "Zonder hem waren we afgeslacht. Hij is onze beschermengel" (23/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Levenslang", schudt Dragovana Novakovic (52) haar hoofd. "Hoe kan het zo zijn dat juist Ratko Mladic, die ons beschermde tegen een afslachting, nu...
  [naar artikel]
 13. Vandaag is alles "hallucinant", "schandalig", "knettergek", "krankzinnig" of ... (15/10/2017 - VRT NWS)
  Hoogleraar Jan Blommaert bestudeert onze taal en hoe we die gebruiken. We spreken steeds forser: "Zeg niet gewoon "nonsens", wel "complete nonsens", en "onbegrijpelijk" is "volstrekt onbegrijpelijk". En dat heeft politieke gevolgen".
  [naar artikel]
 14. "Weerzinwekkend" misbruik tekent bezoek Paus Franciscus aan Ierland (25/08/2018 - De Morgen)
  Paus Franciscus ging zaterdagmorgen bij zijn aankomst in Ierland meteen door het stof door "de woede" te onderkennen over de mislukte aanpak door de kerk van het "weerzinwekkende" misbruik door priesters van jonge kinderen. "Het blijft een bron van pijn en schaamte voor de katholieke gemeenschap. Ik persoonlijk deel dit sentiment."
  [naar artikel]
 15. Minister Weyts wil dolfinaria op termijn zien verdwijnen: "Kunnen we dit behouden, enkel voor ons plezier?" (24/03/2019 - VRT NWS)
  Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil op termijn geen dolfijnen in gevangenschap meer in Vlaanderen. Dat zegt hij in "De zevende dag". Op dit moment is er nog één dolfinarium in ons land, maar dat ziet Weyts in de toekomst dus het liefst verdwijnen. "In de natuur zwemmen dolfijnen 60 kilometer per dag. Moeten we dit dan blijven tolereren, puur voor ons plezier?"
  [naar artikel]
 16. Febiac hekelt "stille sluipmoord op auto-mobiliteit" (11/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Febiac wil een "duidelijk en toekomstgericht mobiliteitsplan". "Een gecoördineerd plan, geen losse initiatieven." Dat zei de organisator van het...
  [naar artikel]
 17. "Walgelijke" anti-Ajaxfoto wekt woede in Nederland: "Alles doen om te achterhalen wie de maker is" (20/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Enorme laagheid en smeerlapperij", zo noemt het Centraal Joods Overleg (CJ) een foto die op Twitter rondgaat. Op het beeld staan twee joodse...
  [naar artikel]
 18. Laszlo Bölöni verdedigt zich na kritiek op Antwerp: "Preud'homme is Mozes niet die de zee splitst” (02/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Il en a marre. Laszlo Bölöni is het beu, beschimpt te worden als de grafdelver van het Belgische voetbal. “Wie máákt de meeste overtredingen in...
  [naar artikel]
 19. Hoe specialist diergeneeskunde Faeröer-eilanden op knappe manier heeft behoed voor corona-uitbraak (09/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  184 geregistreerde coronabesmettingen, een persoon in het ziekenhuis, nul sterfgevallen. Ziedaar het uitstekende rapport van de Faeröer-eilanden....
  [naar artikel]
 20. " type="video" width="568" height="316 expirationDate="20191007220000"" templateId="HBVLTHEOPLAYER" previewImage="false"> Disney gee (08/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Disney heeft een eerste teaser vrijgegeven van de live-actionversie van ‘Mulan’.
  [naar artikel]
 21. Bijen begrijpen het abstracte concept nul (08/06/2018 - VRT NWS)
  Honingbijen begrijpen het concept "nul", net zoals dolfijnen en mensen. De insecten kunnen niet enkel begrijpen dat "niets" verschillend is van "iets", ze zijn ook in staat om nul aan het lage eind van een positieve numerieke reeks te plaatsen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 
  [naar artikel]
 22. Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) ziet veel angst en woede over diversiteit: "Ik wil het vertrouwen herstellen" (10/11/2019 - VRT NWS)
  "Meer met elkaar en minder naast elkaar leven", dat wil Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) bekomen tijdens deze regeerperiode, zo zegt hij in "De zevende dag". Maar dan moet hij eerst de "onzekerheid, woede en angst over diversiteit" in Vlaanderen aanpakken, geeft hij toe.
  [naar artikel]
 23. Crombez: "Een gehandicapte die maar geen zorg krijgt? Dan heeft de regering een foute keuze gemaakt." (17/03/2018 - VRT NWS)
  SP.A organiseert vandaag een partijcongres, met als hoofdthema "zorg". "We doen dat omdat we in een zorgcrisis zitten", zegt partijvoorzitter John Crombez in "De ochtend" op Radio 1. "Zowel in de jeugdzorg als in de gehandicaptenzorg als in de ouderenzorg zijn er wachtlijsten. Het is een kwestie van keuzes en de huidige regeringen maken de verkeerde keuzes."
  [naar artikel]
 24. Nostalgie troef: VRT NU zet "Postbus X", "W817" en co online (27/11/2017 - VRT NWS)
  "Postbus X", "Samson & Gert", "Kulderzipken", "Spring", "W817", "De boomhut",... Het lijstje van succesvolle Ketnetprogramma's is lang. Om de 20e verjaardag van de zender te vieren, zet VRT NU een heleboel programma's online. Keer even terug mee in de tijd.
  [naar artikel]
 25. "Angst maakt stilaan plaats voor woede" (15/07/2016 - De Morgen)
  Een aanslag zoals die in Nice drukt mensen nog maar eens met de neus op de feiten, legt angstexpert Damiaan Denys uit. "Iedereen op elk moment van de dag kan slachtoffer zijn. En dan vrees ik dat die opeenstapeling van terreur stilaan resulteert in blinde woede."
  [naar artikel]
 26. Ingeborg zingt "Door de wind" (en uiteraard) "Gratitude" op het Schlagerfestival (13/02/2018 - VRT NWS)
  Het Schlagerfestival in de Ethias Arena heeft Ingeborg aan zijn affiche toegevoegd. Ze belooft met een liveband  "Door de wind", "Als dat gebeurt", "Ga niet weg", "Zo dichtbij" en uiteraard "Gratitude" te brengen. "Ze stond al jaren op ons verlanglijstje", klinkt het bij het Schlagerfestival.
  [naar artikel]
 27. "Zonder een kus is "Carol" gewoon een film over staren" (07/08/2016 - De Redactie)
  Wie "Carol" tijdens een vlucht van Delta Air Lines wil bekijken, moet genoegen nemen met een versie waaruit elke kus van de lesbische hoofdpersonages is verwijderd. Dat heeft een Amerikaanse comedienne tot haar grote woede vastgesteld.
  [naar artikel]
 28. Lugubere muurschildering duikt op in Brussel (21/01/2017 - De Redactie)
  Na de "masturbatiemuur", de "penismuur", de "anusmuur", de "penetratiemuur" en de "geboortemuur" heeft Brussel sinds enkele dagen een "onthoofdingsmuur". De stad wil de tekening zo snel mogelijk weg.
  [naar artikel]
 29. Strateeg László Bölöni keert met Antwerp terug naar Sclessin: "Liever schaken dan poker" (03/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Retrouvailles. Zondag keert László Bölöni (64) terug naar Sclessin. In 2009 beleefde hij er met de Rouches een absoluut delirium. Intussen zijn we...
  [naar artikel]
 30. "Een onzichtbare vijand": drie Italianen getuigen over hun angst, woede en verdriet door corona (02/04/2020 - VRT NWS)
  "Andrà tutto bene", alles komt goed, zeggen de Italianen om elkaar moed in te spreken in deze coronacrisis. Maar zo makkelijk is dat niet. "Er waart een onzichtbare sluipmoordenaar door de straten. Je weet dat hij er is, maar je ziet hem niet. En voor je het weet heeft hij jou te pakken." VRT NWS laat drie Italianen aan het woord over hun angst, verdriet en woede.
  [naar artikel]
 31. Jambon: "Transmigranten in Noordstation prioritair naar gesloten centra met oog op uitwijzing" (09/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Er komen gecoördineerde politieacties om de omgeving van het Brusselse Noordstation "terug te geven aan de reiziger" en er de "veiligheid te...
  [naar artikel]
 32. Vlaming Tim Mielants regisseert "X-men"-spin-off "Legion" (03/10/2016 - De Redactie)
  De regisseur van onder meer "Code 37", "Professor T." en "Cordon" zit voor een van de acht afleveringen van de televisieserie in de regisseursstoel.
  [naar artikel]
 33. Bölöni: "Lamkel Zé heeft psychische problemen" (07/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Eerste persmomentje met Laszlo Bölöni, gisteren in Spanje. Een obligate terugblik van de Antwerpse T1 op de eerste trainingsdag. "Ik weet niet hoe...
  [naar artikel]
 34. Kapelse Ellen in spot op VTM: "Ik ben keibang van dolfijnen" (06/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Kapelse Ellen Peeters is momenteel te zien in de reclameblokken van VTM. Ze vertelt op een leuke manier over haar angst voor dolfijnen. "Hoe die angst gekomen is weet ik niet. Ik zie ze graag van ver, maar voor geen geld zou ik ze willen aanraken of ermee willen of durven zwemmen", vertelt ze nog.
  [naar artikel]
 35. VS: "Steun EU aan Iran geeft verkeerde boodschap" (25/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese steunmaatregel van 18 miljoen euro aan Iran geeft "de verkeerde boodschap af, op de verkeerde tijd". Dat zegt de Amerikaanse speciaal...
  [naar artikel]
 36. Nederland krijgt een regering met "knetterrechtse" of "onbetrouwbare dieven" (09/10/2017 - VRT NWS)
  In Nederland is er een regeerakkoord. En meteen is er ook een record geëvenaard. Tenminste: het Nederlandse record. Vandaag maandag 9 oktober is de Nederlandse regeringsvorming 208 dagen oud,  even lang als het record van Dries van Agt in 1977.
  [naar artikel]
 37. Houthalense Gökçe zag branden in Turkije woeden: "Plots kreeg ik telefoon dat ons hotel in brand stond" (09/08/2021 - VRT NWS)
  Verschillende landen rondom de Middellandse Zee hebben te kampen met bosbranden, zoals Italië, Griekenland en Turkije. Gökçe Akkoç (28) en haar man zagen daardoor hun vakantie in Bodrum in het water vallen. "Ik verliet het hotel meteen", vertelt ze. "Ik was 32 weken zwanger, en die rook kon schadelijk zijn voor mijn baby."
  [naar artikel]
 38. 20 jaar geleden: "Titanic" wint 11 Oscars, een record (23/03/2018 - VRT NWS)
  Tijdens de Oscaruitreiking van 1998 kon de legendarische film "Titanic" 11 van de 14 nominaties verzilveren. "Titanic" evenaarde daarmee het record van "Ben-Hur" in 1959.   Voor de film werd de gezonken Titanic zo realistisch mogelijk nagebouwd. De productie kostte 200 miljoen dollar maar werd dankzij een opbrengst van 2,1 miljard dollar een kassucces.   In de Verenigde Staten alleen al werden 135 miljoen filmtickets verkocht. "Titanic" stond 15 weken lang op nummer 1 in de Amerikaanse zalen.
  [naar artikel]
 39. "We zijn virtueel failliet" en "geven geld aan verkeerde zaken": 3 fragmenten uit eindejaarsdebat "Zevende dag" (22/12/2019 - VRT NWS)
  De hartverwarmende solidariteit met baby Pia, migratie en integratie of de klimaatjongeren: genoeg eten en drinken voor iedereen in het eindejaarsdebat van "De zevende dag". Wij hebben er drie opvallende fragmenten voor u uitgeplukt.
  [naar artikel]
 40. "We hebben geen zak geld, maar faciliteren samenwerking" (27/08/2017 - VRT NWS)
  Het nieuwe politieke platform "Vooruit" wil niet-traditionele partijen ondersteunen om de concurrentie aan te gaan met de lokale afdelingen van de traditionele partijen. "We zijn voor alle duidelijkheid geen nieuwe partij, maar een faciliterend platform", zegt een van de oprichters Geo Verstichel aan VRT NWS.
  [naar artikel]
 41. Van "Patser" tot "Rundskop": deze vrouw maakt bijna alle Belgische filmposters (04/04/2018 - VRT NWS)
  "Patser", "Rundskop", "Home", "Rosie & Moussa", "Black", ... De posters van al die films zijn ontworpen door dezelfde vrouw: Amira Daoudi. De Brusselse is amper dertig jaar en al 8 jaar de meest gevraagde affichemaakster van België.  
  [naar artikel]
 42. Nafi Thiam op schema om Europees record te verbeteren: "Alles ging perfect" (26/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  "Een ongelooflijke dag - alles ging perfect", zo definieerde Nafi Thiam zopas haar eerste dag op de Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis, waar ze...
  [naar artikel]
 43. Coucke verlangt naar 1 maart: "Al die cinema is niet nodig" (02/02/2018 - Sporza)
  De persconferentie van Hein Vanhaezebrouck - "de verkoop aan Marc Coucke kwam op het verkeerde moment" - is tot aan de kust gewaaid. "Op 1 maart kan Anderlecht op mij rekenen", klinkt het.
  [naar artikel]
 44. China: "Uitspraak Arbitragehof waardeloos stukje papier" (13/07/2016 - De Redactie)
  Een dag na de uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage dat China "geen juridische basis" heeft voor zijn claims op eilanden in de Zuid-Chinese Zee, roept China de Filipijnen op "terug te keren naar de onderhandelingstafel".
  [naar artikel]
 45. Nederlandse premier over rel met Turkije: "Ik ben in de verkeerde film beland" (12/03/2017 - De Redactie)
  De Nederlandse premier Mark Rutte noemt de hele manier van doen van de Turkse regering de voorbije dagen "totaal bizar". "Ik ben in een verkeerde film beland", zei Rutte vanmorgen in een talkshow op de Nederlandse televisie.
  [naar artikel]
 46. 300 dolfijnen afgeslacht in Japanse ‘baai des doods’ (24/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  In en rond de Japanse baai Taiji worden dolfijnen massaal door vissers samengedreven en afgeslacht. Een recordaantal van 300 dolfijnen werd ingesloten in de beruchte baai, meldt de nonprofit organisatie Sea Shepherd. Enkel de mooie en jonge exemplaren overleven de slachting. Het vlees van de afgeslachte dieren wordt als voedsel voor mens en dier gebruikt. De praktijken zijn al bezig van september en duren nog tot maart.
  [naar artikel]
 47. Nog altijd 13.000 vluchtelingen vast op Griekse eilanden: "Griekenland en EU moeten dringend actie ondernemen" (06/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Er zitten nog altijd 13.000 vluchtelingen vast op de Griekse eilanden. Het zijn "open gevangenissen", zeggen negen mensenrechten- en humanitaire...
  [naar artikel]
 48. "De ref was de meest opvallende figuur op het veld. Zijn beslissingen waren in ons nadeel. Maar dat zijn we stilaan gewoon" (11/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Is dit dezelfde ploeg die bij momenten voetballes gaf in Celtic Park? Met elf of met tien, Anderlecht was voor een keer onhandig áán de bal. "Er...
  [naar artikel]
 49. Doelman die internetsensatie werd met "Oké ja"-interview scoort met fantastische omhaal (14/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Dáár is Kevin Frans weer. De doelman werd in 2013 een internetsensatie na zijn befaamde "oké ja"-interview na het bekertreffen van Oudenaarde met...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.