Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

23 October 2021
22:56 uur

Forensische genetica kan ‘cold cases’ helpen oplossen

De Standaard

12/10/2021 - 18:49

Wordt de 30 jaar oude moord op Ingrid Caeckaert alsnog opgelost? Als onze overheid zou toelaten dat speurders gebruikmaken van de modernste inzichten in de forensische genetica, is dat mogelijk. Dat zegt Sofie Claerhout, de winnares van de PhD Cup.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Deze DNA-specialiste kan cold cases helpen oplossen, maar de Belgische wetgeving laat dat (nog) niet toe (13/10/2021 - De Morgen)
  Dat biomedisch wetenschapper Sofie Claerhout (28) uit Kuurne baanbrekend onderzoek doet, bewijst het feit dat ze de Vlaamse PhD Cup heeft gewonnen. Haar werk kan cold cases helpen oplossen. Zo heeft ze een nauw contact met de ouders van de dertig jaar geleden gruwelijk vermoorde Ingrid Caeckaert (26). Klein probleem: de Belgische wetgeving laat haar manier van werken momenteel niet toe.
  [naar artikel]
 2. Raken "Cold cases" opgelost door kalender in de gevangenis (18/07/2017 - De Redactie)
  Nederlandse gedetineerden krijgen een jaarkalender met onopgeloste misdrijven in hun cel. Op elke weekpagina staat een zaak waar nog geen doorbraak is. De politie wil op die manier tips krijgen om 52 "cold cases" te kunnen oplossen.
  [naar artikel]
 3. Extra financiële hulp voor slachtoffers in "cold cases" (17/06/2018 - VRT NWS)
  De slachtoffers van zogenoemde cold cases zullen binnenkort recht hebben op extra financiële hulp. De ministerraad heeft daarover een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens goedgekeurd. Cold cases zijn gerechtelijke onderzoeken die vaak jarenlang duren, maar waarin de daders niet gekend zijn, zoals bijvoorbeeld het onderzoek naar de Bende Van Nijvel. 
  [naar artikel]
 4. Wie vermoordde Ingrid Caeckaert in 1991? Met DNA-onderzoek wint Sofie Claerhout PhD Cup (en wil ze cold cases oplossen)  (11/10/2021 - VRT NWS)
  Biowetenschapper Sofie Claerhout heeft de PhD Cup gewoon voor haar doctoraatsonderzoek naar DNA, en meer specifiek naar het mannelijke Y-chromosoom. Op die manier wil ze een redmiddel bieden voor cold cases in ons land - denk maar aan de onopgeloste moord op Ingrid Caeckaert, nu 30 jaar geleden. Al zal het wel nog even duren voor haar DNA-onderzoek realiteit mag worden in ons land.
  [naar artikel]
 5. Een van de oudste cold cases ter wereld na 33.000 jaar opgelost (03/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een van de oudste cold cases ter wereld is na 33.000 eindelijk opgelost. Het slachtoffer werd vermoord door een linkshandige dader die hem met twee...
  [naar artikel]
 6. Hoe DNA-analyse voor een doorbraak zorgde in heel wat cold cases: “Eén minuscuul druppeltje is voldoende” (08/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Toen de Bende van Nijvel op 9 november 1985 in Aalst voor het laatst toesloeg, was de forensische DNA-analyse nog pure sciencefiction, maar amper...
  [naar artikel]
 7. Een van de oudste cold cases ter wereld na 33.000 jaar opgelost (04/07/2019 - De Morgen)
  Een van de oudste cold cases ter wereld is na 33.000 jaar eindelijk opgelost. Het slachtoffer werd vermoord door een linkshandige dader die hem met twee harde slagen bruut de schedel insloeg.
  [naar artikel]
 8. Kraker van cold cases en een koninklijke bom: wie is Peter R. de Vries, Nederlands bekendste journalist? (07/07/2021 - De Morgen)
  Er hing een aura van onaantastbaarheid rond hem, maar Peter R. de Vries (64) is dan toch kwetsbaar: de bekendste misdaadverslaggever van Nederland kreeg dinsdagavond in Amsterdam een kogel door het hoofd. Een portret van een man die zo graag de rebel uithangt, de politie de loef afsteekt en cold cases oplost alsof het niets is.
  [naar artikel]
 9. Cel Vermiste Personen graaft 51 naamloze lichamen op in provincie Antwerpen (30/05/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De cel Vermiste Personen van de federale gerechtelijke politie gaat de komende maanden 250 niet-geïdentificeerde lichamen opgraven op kerkhoven in heel België, waarvan 51 in de provincie Antwerpen. Operatie Kerkhof moet openstaande verdwijningszaken helpen oplossen of zorgen voor nieuwe sporen in cold cases.
  [naar artikel]
 10. Belgische critici verkiezen ‘Cold War’ tot beste film van het jaar (06/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De film ‘Cold War’ (originele titel: ‘Zimna wojna’) van de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski werd gisteren door de Unie van de Filmkritiek (UFK)...
  [naar artikel]
 11. Cold cases in Vlaanderen: hun moordenaars werden nooit gevat. (08/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een metersdik dossier: veel verdachten, nog meer hypothesen, maar nooit een doorbraak. Het Belgische gerecht telt een “ontelbaar” aantal ‘cold cases’, moordzaken die onopgelost blijven. Zoals de moord op het Duitse meisje Carola Titze (16), waarvan het onderzoek na twintig jaar is stopgezet. En ook in deze tien spraakmakende dossiers werd de dader nooit gevat.
  [naar artikel]
 12. PORTRET. Peter R. de Vries: de misdaadjournalist die cold cases oplost alsof het niets is (06/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Er hing een aura van onaantastbaarheid rond hem, maar Peter R. de Vries (64) is dan toch kwetsbaar: dinsdagavond kreeg de meest flamboyante misdaadverslaggever van Nederland in Amsterdam een kogel door het hoofd. Een portret van een man die zo graag de rebel uithangt, de politie de loef afsteekt en cold cases oplost alsof het niets is.
  [naar artikel]
 13. Gevangenen lossen cold cases op met kalender (09/01/2018 - De Morgen)
  In ons land wordt met interesse gekeken naar de 'cold-casekalender' die onze noorderburen in gevangenissen verspreiden. Een eerste editie leverde tientallen tips op over onopgeloste moordzaken.
  [naar artikel]
 14. Gevangenen lossen cold cases op met kalender (10/04/2019 - De Morgen)
  In ons land wordt met interesse gekeken naar de 'cold-casekalender' die onze noorderburen in gevangenissen verspreiden. Een eerste editie leverde tientallen tips op over onopgeloste moordzaken.
  [naar artikel]
 15. Dit zijn de bekendste onopgeloste moordzaken uit de provincie Antwerpen (02/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Cold cases worden tegenwoordig herbekeken met behulp van nieuwe technieken. Die stellen forensische experts vooral in staat om met veel minder DNA veel meer te onderzoeken. De kans dat daar ook echt iets uitkomt, blijft klein. “Maar de wetenschap staat niet stil. Wat nu niet kan, kan misschien over vijf jaar wel.”
  [naar artikel]
 16. 'De film is nóg cynischer dan het boek' (13/04/2019 - De Morgen)
  Nordic noir is hot. Zelfs wanneer het, zoals in The Keeper of Lost Causes, over een politie-inspecteur gaat die gedegradeerd wordt tot het klasseren van cold cases. De Deense steracteur Nikolaj Lie Kaas speelt Carl Mørck, die de verdwijning van een politica alsnog wil oplossen. Zijn oversten zijn not amused.
  [naar artikel]
 17. Cel Vermiste Personen wil ‘cold cases’ oplossen en gaat niet-geïdentificeerde lichamen opgraven (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Cel Vermiste Personen heeft sinds haar oprichting in 1995 al 97 procent van de 29.368 behandelde verdwijningsdossiers opgelost. Om in de 759 openstaande zaken nieuwe sporen te zoeken, graaft de cel niet-geïdentificeerde lichamen op op kerkhoven over heel België.
  [naar artikel]
 18. Nederlandse politie wil ‘cold cases’ oplossen met behulp van gedetineerden (09/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  In Nederland zijn in vijf gevangenissen kalenders uitgedeeld aan gedetineerden met daarop onopgeloste misdrijven. Met het proefproject hoopt de politie nieuwe tips te krijgen om zo de zaken alsnog op te lossen. Als het succesvol is, zullen de kalenders in alle gevangenissen worden uitgedeeld.
  [naar artikel]
 19. GEZIEN? ‘Cold Case’: “Bepleiten in plaats van betreuren” (07/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het parket die de omstreden uitzending van ‘Cold Case’ wilde verhinderen, was de beste postume erkenning die het Sally Van Hecke kon geven. Na meer...
  [naar artikel]
 20. Onderhandelingen over Vivaldi-begroting zijn vastgelopen: ‘PS en MR moeten hun shit oplossen’ (12/10/2021 - De Morgen)
  Na een woelige onderhandelingsnacht heeft de federale regering nog geen begrotingsakkoord beet. De socialistische PS en liberale MR verschillen nog van mening in twee dossiers: het nachtwerk in de e-commerce en de vrijstelling op sociale bijdragen bij de eerste aanwerving. ‘PS en MR moeten hun shit oplossen’, klinkt het bij de andere partijen.
  [naar artikel]
 21. Winnares PhD Cup wil met DNA-onderzoek oude moordzaak alsnog oplossen: “Werkte ook bij Nicky Verstappen” (12/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  Wordt de 30 jaar oude moord op Ingrid Caeckaert alsnog opgelost? Volgens Sofie Claerhout, doctor in de forensische genetica en winnaar van de PhD Cup, kan het. Als onze overheid tenminste toelaat dat speurders gebruikmaken van haar kennis van het mannelijke Y-chromosoom. “Daarmee hielpen we al de moord op Nicky Verstappen op te lossen.”
  [naar artikel]
 22. Zit er een Belg achter een van de meest mysterieuze vliegtuigcrashes ooit? Documentaire duidt landgenoot aan als piloot die hoogste VN-baas neerschoot (13/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De dood van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld is al 58 jaar een van de belangrijkste 'cold cases’ ter wereld. De Zweed kwam in 1961 in Afrika...
  [naar artikel]
 23. Parket wil VTM-documentaire ‘Cold Case’ niet op tv (06/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Brusselse rechtbank moet morgen beslissen of het programma ‘Cold Case’ mag uitgezonden worden. Het Antwerpse parket heeft vandaag een eenzijdig...
  [naar artikel]
 24. Rechter beslist morgen of misdaaddocumentaire ‘Cold Case’ op scherm komt (06/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Brusselse rechtbank moet morgen beslissen of het programma ‘Cold Case’ mag uitgezonden worden. Het Antwerpse parket heeft vandaag een eenzijdig...
  [naar artikel]
 25. Van ontvoering Freddy Heineken tot cold case Nicky Verstappen (07/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Al bijna veertig jaar lost Peter R. de Vries misdaden op en onthult hij criminelen. Hij werd bekend bij de ontvoering van biergigant Freddy Heineken, de laatste jaren wierp hij zich op als oplosser van cold cases. Dit zijn de bekendste misdaadzaken van De Vries.
  [naar artikel]
 26. Rechter beslist dat VTM programma ‘Cold Case’ vanavond toch mag uitzenden (07/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het programma ‘Cold Case’ mag uitgezonden worden. Dat heeft de rechtbank in Brussel beslist. Het Antwerpse parket diende gisteren een eenzijdig...
  [naar artikel]
 27. Mentalist legt uit hoe je indruk kan maken op een gesprekspartner:“Deze techniek helpt je om mensen ‘koud’ te lezen, zonder enige voorkennis” (26/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hoe breek je sneller het ijs met je date? Of maak je méér kans om die toffe job te scoren? En hoe slaag je erin om eindelijk eens een écht praatje te slaan aan de kassa? De Duits-Nederlandse mentalist Timon Krause (27) beschikt over een handige trukendoos die je daarbij kan helpen, genaamd ‘cold reading’. Als zelfs het FBI daar graag in rommelt, willen wij er ook wel eens in piepen.
  [naar artikel]
 28. Extra ondersteuning voor slachtoffers ‘cold cases’ (15/06/2018 - Metro)
  Er komt extra ondersteuning voor slachtoffers van zogenaamde cold cases. Dat zijn dossiers die jarenlang aanslepen, maar waarin de daders niet gekend zijn. Voortaan zullen de slachtoffers zich kunnen wenden tot de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers indien het strafdossier niet is afgesloten, om tussen te komen bij hun bijkomende kosten. Dat staat in een wetsontwerp waarvoor de ministerraad vandaag het licht op groen zette. Een bekend voorbeeld van een cold case is het onderzoek naar de Bende van Nijvel. In dergelijke dossiers zien de slachtoffers zich vaak genoodzaakt na al die jaren stappen te blijven ondernemen in het kader van het onderzoek. Dat betekent veelal bijkomende kosten, bijvoorbeeld omdat ze daarvoor een advocaat moeten inschakelen. Vandaag kunnen die slachtoffers zich al tot de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers richten van zodra een beslissing tot seponering of van buitenvervolgingstelling is genomen, of een jaar na de indiening van een klacht of van een burgerlijke partijstelling en voor zover de daders onbekend blijven. Het wetsontwerp van Justitieminister Koen Geens (CD&V) laat dit nu ook toe wanneer het strafdossier niet kan worden afgesloten. De Commissie kan maximaal 125.000 euro toekennen als uitzonderlijke hulp per opzettelijke gewelddaad. Voorwaarde is dat er meer dan tien jaar verstreken is sinds de feiten. Er geldt een overgangsperiode van drie jaar om slachtoffers van cold cases, waarin de Commissie meer dan tien jaar geleden een beslissing geveld heeft, toe te laten hun uitzonderlijke schade voor te leggen aan de Commissie. bron: Belga Het bericht Extra ondersteuning voor slachtoffers ‘cold cases’ verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. ‘Cold case’ uit 1997 heropend: Eve werd gewurgd en kreeg verschillende messteken in borststreek (15/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het parket van Antwerpen heeft een zogenaamde ‘cold case’ uit 1997 heropend. Er werd ook een onderzoeksrechter aangesteld om de zaak verder onder...
  [naar artikel]
 30. Op deze opmerkelijke manier probeert Nederlandse politie een doorbraak te forceren in onopgeloste dossiers (08/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een man die in 2002 werd doodgestoken terwijl hij zijn hond uit liet in Hilversum, een bejaarde die in Bladel werd vermoord, een moeder van twee kindjes die in 2010 spoorloos verdween… Het zijn maar enkele van de ‘cold cases’ die op een nieuwe kalender voor 2018 prijken die in alle Nederlandse cellen wordt opgehangen. “We hopen zo toch nog enkele zaken te kunnen oplossen”, zegt justitie in Nederland.
  [naar artikel]
 31. Haar specialiteit: sperma opsporen (22/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Primeur bij de federale politie: voortaan heeft ze ook een ‘zedenhond’ in haar rangen. De Mechelse herder Zennah is opgeleid om sperma op te sporen en moet zo helpen bij het oplossen van verkrachtingszaken.
  [naar artikel]
 32. Parket wil VTM-documentaire ‘Cold Case’ niet op tv. Moeder slachtoffer reageert: “Ik wens het Antwerpse parket een prettige nachtrust toe, ik slaap al 22 jaar niet meer” (06/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Brusselse rechtbank moet morgen beslissen of het programma ‘Cold Case’ mag uitgezonden worden. Het Antwerpse parket heeft vandaag een eenzijdig...
  [naar artikel]
 33. ‘Geheim document' zou prins Andrew kunnen helpen in misbruikzaak (27/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nu prins Andrew (61) officieel gedagvaard is in de rechtszaak van Virginia Robert Giuffre rond seksueel misbruik, gaan z'n advocaten aan de slag om z'n onschuld te proberen te bewijzen. Een ‘geheim document’ zou hen daarbij kunnen helpen, schrijft ‘The Sun’.
  [naar artikel]
 34. Waarom je kroost plots Hollands spreekt (14/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Doei’ in plaats van ‘dag’, ‘etui’ in plaats van ‘pennenzak’, ‘trek’ in plaats van ‘honger’. In heel wat Vlaamse huiskamers horen ouders hun...
  [naar artikel]
 35. Acht nieuwe rechters in elfde seizoen 'De rechtbank’ (17/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Betrapt op een lockdownfeestje? Of je merkt dat er plots iemand in je huurappartement woont als je terugkeert van een reis? Het zijn cases die vanaf september behandeld worden in een nieuw seizoen van ‘De rechtbank’.
  [naar artikel]
 36. Acht nieuwe rechters in elfde seizoen 'De rechtbank’ (17/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Betrapt op een lockdownfeestje? Of je merkt dat er plots iemand in je huurappartement woont als je terugkeert van een reis? Het zijn cases die vanaf september behandeld worden in een nieuw seizoen van ‘De rechtbank’.
  [naar artikel]
 37. ‘Dat vakantie problemen rond werkdruk en mentaal welzijn kan oplossen, is een misvatting’ (04/08/2021 - De Morgen)
  Zien bedrijven nu al het aantal voorspelde burn-outs toenemen? Neen, stelt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde en lid van de GEMS die de overheid adviseert. ‘Maar het is vooral na de crisis dat je meer uitval kan verwachten.’
  [naar artikel]
 38. Nieuwe “milieuvriendelijke” papieren rietjes McDonald’s niet recycleerbaar, oude plastic rietjes wél (05/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na de heisa rond papieren rietjes die bijna ‘oplossen’ in het drankje, is McDonald’s in een nieuwe discussie verzeild geraakt met de ‘groene’...
  [naar artikel]
 39. Van ontvoering Freddy Heineken tot cold case Nicky Verstappen: de bekendste zaken van Peter R. de Vries (06/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Peter R. de Vries, Nederlands bekendste misdaadjournalist, werd dinsdagavond neergeschoten. Al bijna veertig jaar lost De Vries misdaden op en onthult hij criminelen. Hij werd bekend bij de ontvoering van biergigant Freddy Heineken, de laatste jaren wierp hij zich op als oplosser van cold cases. Dit zijn de bekendste misdaadzaken van De Vries.
  [naar artikel]
 40. Van ontvoering Freddy Heineken tot cold case Nicky Verstappen: de bekendste zaken van Peter R. de Vries (06/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  Peter R. de Vries, Nederlands bekendste misdaadjournalist, werd dinsdagavond neergeschoten. Al bijna veertig jaar lost De Vries misdaden op en onthult hij criminelen. Hij werd bekend bij de ontvoering van biergigant Freddy Heineken, de laatste jaren wierp hij zich op als oplosser van cold cases. Dit zijn de bekendste misdaadzaken van De Vries.
  [naar artikel]
 41. Van ontvoering Freddy Heineken tot cold case Nicky Verstappen: de bekendste zaken van Peter R. de Vries (07/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Peter R. de Vries, Nederlands bekendste misdaadjournalist, werd dinsdagavond neergeschoten. Al bijna veertig jaar lost De Vries misdaden op en onthult hij criminelen. Hij werd bekend bij de ontvoering van biergigant Freddy Heineken, de laatste jaren wierp hij zich op als oplosser van cold cases. Dit zijn de bekendste misdaadzaken van De Vries.
  [naar artikel]
 42. Van ‘Batgirl’ tot ‘The Flash’ en ‘The Batman’: bekijk hier de eerste beelden van de nieuwste DC-reeksen (17/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  DC Comics en Warner Bros. hielden zaterdag hun tweede jaarlijkse ‘Fandome’ en onthulden heel wat nieuwe trailers voor films en shows die eraan komen. Fans kregen onder meer een blik op ‘The Batman’, ‘The Flash’, ‘Peacemaker’ en ‘Black Adam’. Ook de Belgische regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah waren aanwezig om te spreken over hun reeks ‘Batgirl’. Een overzicht van het grootste nieuws dat is gevallen.
  [naar artikel]
 43. Journalist achter podcast over Théo Hayez: “Er volgen nog meer onthullingen” (15/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Kan een Australische misdaadverslaggever die eerder al enkele cold cases in een stroomversnelling bracht nu ook de zaak van de verdwenen Théo Hayez...
  [naar artikel]
 44. Nederlandse politie zoekt hulp bij gedetineerden om 'cold cases' op te lossen (09/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Nederland zijn in vijf gevangenissen kalenders uitgedeeld aan gedetineerden met daarop onopgeloste misdrijven. Met het proefproject hoopt de
  [naar artikel]
 45. Zette Tupac eigen dood in scène? Zijn gewezen manager gooit olie op het vuur (03/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het is een van de meest geheimzinnige cold cases van de afgelopen decennia en ze houdt al ruim 20 jaar de (muziek)wereld in de ban: de moord op de...
  [naar artikel]
 46. Shauna dacht dat ze enig kind was, tot een DNA-databank 29 broers en zussen in haar leven bracht (04/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Online DNA-databanken winnen alsmaar aan populariteit in de VS. Het fenomeen heeft al tot doorbraken in enkele cold cases geleid, én tot de...
  [naar artikel]
 47. ‘That ‘70s Show’ krijgt spin-off getiteld ‘That ‘90s Show’ (08/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De makers van ‘That ‘70s Show’ zijn druk in de weer met een vervolg voor de populaire reeks. Op vraag van Netflix werd ‘That ‘90s Show’ in het leven geroepen. Al zeker twee leden van de originele cast zullen terugkeren.
  [naar artikel]
 48. Voormalige manager Tupac: "Hij sprak weken voor overlijden over het in scène zetten van zijn dood” (03/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het is een van de meest geheimzinnige cold cases van de afgelopen decennia en ze houdt al ruim 20 jaar de (muziek)wereld in de ban: de moord op de...
  [naar artikel]
 49. Streamz breidt kinderaanbod uit met onder andere ‘K3', ‘Plop’, ‘Mega Mindy’ en ‘Samson & Gert’ (30/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Goed nieuws voor de jonge kijkers en fans van Studio 100 en Ketnet. Vanaf midden september kan je op Streamz kijken naar ‘K3', ‘Plop’, ‘Maya de Bij’, ‘Bumba’, ‘Mega Mindy’ en ‘Samson & Gert’. Het platform gaat een nieuwe samenwerking aan met Studio 100 en Ketnet, waardoor abonnees nu ook kunnen genieten van nationale kinderreeksen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.