Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 October 2021
22:54 uur

Dit is de druppel: hoeveel mogen we nog drinken?

Knack

13/10/2021 - 12:36

Ongeveer een vijfde van de Belgen is tijdens de coronapandemie meer beginnen te drinken. Hoe hard zit alcohol ingebakken in onze cultuur en hoe ongezond is dat juist? Het glas van de Belg blijkt eerder halfleeg dan halfvol. 'Alcohol wordt vaak ten onrechte als een jongerenprobleem gezien.'


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. De Block: ‘Zwangere vrouwen mogen geen druppel alcohol drinken’ (07/09/2018 - De Standaard)
  Zwangere vrouwen mogen geen druppel alcohol drinken, vindt minister van Volks­gezondheid Maggie De Block (Open VLD). De gynaecologen zijn minder streng.
  [naar artikel]
 2. De Block: ‘Zwangere vrouwen mogen geen druppel alcohol drinken’ (07/09/2018 - De Standaard)
  Zwangere vrouwen mogen geen druppel alcohol drinken, vindt minister van Volks­gezondheid Maggie De Block (Open VLD). De gynaecologen zijn minder streng.
  [naar artikel]
 3. KV Mechelen-speler traint bij 35 graden zonder één druppel water: “Vreselijke dorst” (23/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het wordt steeds heter en de trainingen steeds zwaarder. Gisteren ontliep KV Mechelen de 35 graden door de training naar 8.00u ’s ochtends te verschuiven. Een voorbereiding is altijd een beetje sterven. Maar het meest nog voor moslims die ramadan houden. Want is de boodschap voor de spelers ‘zo veel mogelijk water drinken’, dan mogen zij overdag geen druppel water drinken. Faycal Rherras getuigt over de lusten en lasten. “Allah maakt er ons sterker door.”
  [naar artikel]
 4. Hittegolf: hoeveel moet je drinken? (23/07/2019 - Knack)
  De gemiddelde Belg drinkt te weinig. Maar hoeveel je zou moeten drinken, hangt van veel factoren af. Daarom zetten we een aantal cijfers op een rijtje.
  [naar artikel]
 5. Claire en haar man drinken al 1,5 jaar geen druppel alcohol meer: "Het veranderde alles" (09/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De man van Claire Chadwick verraste haar die zondag twee jaar geleden compleet: hij zou honderd dagen lang geen druppel alcohol drinken. Het lukte...
  [naar artikel]
 6. Bereken hier hoeveel glazen alcohol jij mag drinken als je met de wagen bent (22/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Uiteraard is het beter van helemaal niets te drinken als je met de wagen bent. Ondanks campagnes als ‘Een échte BOB heeft nul op’ nemen nog altijd heel wat bestuurders het risico om met alcohol in het bloed achter het stuur te kruipen. Zo telt bijna de helft van de Vlaamse automobilisten (42 procent) hoeveel glazen ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet van 0,5 promille te duiken. “De helft van de Vlamingen denkt ook dat je als bestuurder twee glazen alcohol mag drinken, maar dat klopt niet voor iedereen”, zegt Stef Willems van Vias. “Veel hangt af van het geslacht en gewicht van de bestuurder, het soort drank en aan welk tempo je drinkt.”
  [naar artikel]
 7. Ex-alcoholisten getuigen over hun strijd tegen alcoholverslaving: “Ofwel drink je geen druppel meer, ofwel ga je je valiezen pakken” (10/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse ex-schepen Ludo Van Campenhout (52) is voor de vierde keer opgenomen vanwege een drank­verslaving. Drie ex-alcoholisten getuigen over hoeveel tijd en geduld afkicken van hen heeft gevraagd. ‘Ik herviel keer op keer’, zegt Vanessa Laureyssen. ‘Twee uur nadat ik mijn vader had beloofd om nooit meer een druppel te drinken, stond ik alweer in een tankstation om een fles wodka te kopen. Toen besefte ik: dit moet stoppen.’
  [naar artikel]
 8. Fysiek hard werk in de brandende zon, maar wegens ramadan toch hele dag zonder water (23/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Meer dan dertig graden in de schaduw is voor een gewoon mens al afzien, laat staan voor moslims die door de ramadan de hele dag geen druppel water mogen drinken. En toch werken de meesten gewoon door, ook al doen ze fysieke arbeid in de zon. “Als we echt niet goed worden, mogen we wel drinken maar dat is nog niet nodig geweest”, vertellen drie verhuizers. “Als één van ons het moeilijk heeft, pakt iemand anders even over.”
  [naar artikel]
 9. Antwerp-fan mag na 13 jaar weer alcohol drinken (13/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Julien De Ridder (51), de rood-witsupporter die na een weddenschap twaalf plus één jaar geen druppel alcohol heeft aangeraakt, zal zijn eerste glas vanavond drinken op tv, in Van Gils & Gasten.
  [naar artikel]
 10. Hoeveel water moet je nu eigenlijk drinken per dag? (20/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het staat vast dat het gezond is om dagelijks een flinke hoeveelheid water te drinken, maar hoeveel drink je nu juist best? Te weinig is niet goed en te veel ook niet. De Amerikaanse Mayo Clinic heeft nu voor mannen en vrouwen het ideale gemiddelde aantal glazen vastgelegd en zelfs een formule bedacht.
  [naar artikel]
 11. Hoeveel kopjes koffie mag u drinken? (13/01/2017 - Knack)
  Meer sporten, stoppen met roken, minder alcohol drinken: hebt u ook weer goeie voornemens gemaakt? Ook minder koffie drinken staat op heel wat lijstjes. Hoeft niet, vindt toxicoloog Jan Tytgat.
  [naar artikel]
 12. Hoeveel water moet je nu eigenlijk drinken per dag? (20/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het staat vast dat het gezond is om dagelijks een flinke hoeveelheid water te drinken, maar hoeveel drink je nu juist best? Te weinig is niet goed en te veel ook niet. De Amerikaanse Mayo Clinic heeft nu voor mannen en vrouwen daarom het ideale gemiddelde aantal glazen vastgelegd en er bestaat zelfs een formule die je op weg kan helpen.
  [naar artikel]
 13. Antwerp-fan mag na 13 jaar weer alcohol drinken (13/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Julien De Ridder (51), de Antwerp-supporter die na een weddenschap twaalf plus één jaar geen druppel alcohol heeft aangeraakt, zal zijn eerste glas vanavond drinken op tv, in Van Gils & Gasten.
  [naar artikel]
 14. Drankfederatie pleit voor alcoholslot in alle wagens (11/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Drinken en rijden, de combinatie veroorzaakt nog ­altijd veel leed op onze wegen. De oplossing ligt nochtans voor de hand, zegt Geert Van Lerberghe, directeur van sectororganisatie Vinum et Spiritus: verplicht het alcoholslot in alle nieuwe wagens. “Ik denk dat mensen zich te vaak overschatten. Dat ze niet goed weten hoeveel ze mogen drinken.”
  [naar artikel]
 15. Met hoeveel mogen we barbecueën, mogen we zwemmen in zee en andere belangrijke vragen in deze hittegolf (23/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het kwik stijgt de komende dagen tot 33 graden in ons land. In ons kot blijven hoeft gelukkig niet meer, maar toch is nog niet alles mogelijk. Met hoeveel mogen we aan het barbecueën gaan? Mogen we picknicken en ijsjes eten in een park? En verkoeling zoeken, mag dat in zee of in een zwemvijver?
  [naar artikel]
 16. Vias wil nultolerantie alcohol voor motorrijders (15/04/2019 - De Standaard)
  Motorrijders zouden volgens verkeersinstituut Vias geen druppel alcohol meer mogen drinken. Uit cijfers blijkt dat het aantal ongevallen met motorrijders onder invloed licht is gestegen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.
  [naar artikel]
 17. Hoeveel kan je gratis drinken bij Quick? (04/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Kan je onbeperkt cola blijven drinken bij hamburgerrestaurant Quick? Dat vroeg de 16-jarige Vlaamse Youtuber Nicolas Baeke zich af. Hij besloot
  [naar artikel]
 18. Hoeveel water moet jij drinken? Deze formule vertelt het je (15/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dat water drinken belangrijk is, weten we allemaal. Maar toch doen we het veel te weinig: uit onderzoek blijkt dat 50 tot 80 procent van de
  [naar artikel]
 19. Al 50.000 Belgen drinken in februari geen alcohol (24/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Al meer dan 50.000 Belgen nemen in februari deel aan Tournée Minérale. Dat wil zeggen dat ze zich engageren om een hele maand lang geen druppel alcohol te drinken. “We hadden er vooraf op gerekend dat de actie zou aanslaan, maar het uiteindelijke succes is op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend”, klinkt het bij de organisatoren.
  [naar artikel]
 20. Hoeveel kan je gratis drinken bij Quick? Nicolas test het uit (04/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Kan je onbeperkt cola blijven drinken bij hamburgerrestaurant Quick? Dat vroeg de 16-jarige Vlaamse Youtuber Nicolas Baeke zich af. Hij besloot
  [naar artikel]
 21. 5 tips om meer water te drinken (22/02/2019 - Metro)
  Tournée mineral duurt nog een weekje, maar dat wil niet zeggen dat je daarom minder water moet drinken. Hydrateren heeft allerlei voordelen. Het verhoogt je energie en versterkt je immuunsysteem. Idealiter drink je zo’n 1,5 liter water per dag. Vergeet je vaak te drinken? Deze trucjes helpen je consistent te hydrateren. 1. Drink water na een toiletbezoek Aangezien je regelmatig naar het toilet gaat, zal je ook regelmatig drinken! Handig, toch? 2. Houd altijd een flesje water bij In het beste geval schaf je jezelf een drinkbus aan. Die maakt het makkelijker om regelmatiger te drinken en zo zie je ook hoeveel water je al gedronken hebt. Bovendien denk je zo ook aan het milieu, want je koopt geen plastic flessen meer. 3. Download een app die je een herinnering stuurt Met deze apps kun je bijhouden hoeveel je drinkt en sturen ze je ook een reminder om zodat je niet vergeet te drinken. Enkele voorbeelden: Happy glass, waterherinnering, herinnering voor water te drinken. 4. Neem een mok in plaats van een glas Drink uit grotere glazen of een mok. Zo schenk je meer in en zal je meer drinken. 5. Drink op vaste tijden Zo kan je er makkelijker aan wennen. Probeer zeker om het half uur wat te drinken. Drink je niet zo graag water? Je kan het altijd wat lekkerder maken door een schijfje limoen of citroen toe te voegen voor extra smaak.   Het bericht 5 tips om meer water te drinken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Hoeveel coronavaccins heeft België momenteel, en hoeveel mogen we er in de komende weken en maanden verwachten? (05/01/2021 - VRT NWS)
  Er is kritiek op de "te trage vaccinatie" in België, maar we moeten het uiteraard doen met de vaccins die we nu hebben. Hoeveel zijn dat er precies, en wat mogen we verwachten de komende weken en maanden?
  [naar artikel]
 23. Antwerps bedrijf schaft alle regels af en binnenkort mogen werknemers ook zelf beslissen hoeveel ze verdienen (25/01/2021 - De Morgen)
  Het digitale communicatiebedrijf Marbles uit Antwerpen is met een nieuw experiment gestart. Het haalde al eens het nieuws toen het besloot om werknemers voortaan zélf te laten beslissen over hoeveel vakantie ze namen en gaat nu nog een stapje verder: met een ‘no policy-policy’. Alle regels zijn afgeschaft en werknemers mogen nu zelf de beslissingen nemen. En daar stopt het niet. Binnenkort zal het personeel ook zelf mogen bepalen hoeveel het verdient.
  [naar artikel]
 24. Deze 15 celebs drinken geen druppel alcohol (meer) (10/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het is algemeen geweten dat de champagne rijkelijk vloeit op feestjes in Hollywood, er zijn dan bijgevolg ook behoorlijk wat sterren die met een
  [naar artikel]
 25. Vier op de tien automobilisten tellen glazen die ze mogen drinken voor ze rijden (21/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Wanneer ze nog met de wagen gaan rijden, tellen meer dan 4 Vlamingen op 10 het aantal glazen alcohol dat ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet te blijven. Dat blijkt uit een enquête van Vias institute, het instituut voor de verkeersveiligheid in ons land.
  [naar artikel]
 26. Vier op de tien automobilisten tellen glazen die ze mogen drinken voor ze rijden (21/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Wanneer ze nog met de wagen gaan rijden, tellen meer dan 4 Vlamingen op 10 het aantal glazen alcohol dat ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet te blijven. Dat blijkt uit een enquête van Vias institute, het instituut voor de verkeersveiligheid in ons land.
  [naar artikel]
 27. Vier op de tien automobilisten tellen glazen die ze mogen drinken voor ze rijden (21/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Wanneer ze nog met de wagen gaan rijden, tellen meer dan 4 Vlamingen op 10 het aantal glazen alcohol dat ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet te blijven. Dat blijkt uit een enquête van Vias institute, het instituut voor de verkeersveiligheid in ons land.
  [naar artikel]
 28. ‘Hoe kan ik nu zelf bepalen hoeveel ik normaal zou mogen verdienen?’ (24/02/2017 - De Standaard)
  Peter De Roover, N-VA-fractieleider in de Kamer vindt dat het niet aan de politici zelf is om te bepalen hoeveel ze nu precies mogen verdienen. Dat zegt hij in ‘De afspraak op vrijdag’.
  [naar artikel]
 29. Hoeveel duurder mogen medicijnen nog worden? (18/09/2019 - De Morgen)
  Dankzij gen- en immunotherapie kunnen we straks kankers en erfelijke aandoeningen genezen die vandaag nog vaak een doodvonnis betekenen. Maar die vooruitgang heeft, letterlijk, een prijs. Hoeveel duurder mogen medicijnen nog worden?
  [naar artikel]
 30. Straks een hittegolf in ons land, maar mogen we zwemmen in zee, picknicken in het park en met hoeveel mogen we nu barbecueën? (23/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het kwik stijgt de komende dagen tot 33 graden in ons land. In ons kot blijven hoeft gelukkig niet meer, maar toch is nog niet alles mogelijk. Met hoeveel mogen we aan het barbecueën gaan en kunnen we picknicken in een park? Verkoeling zoeken, mag dat in zee of in een recreatiegebied?
  [naar artikel]
 31. Vier op de tien chauffeurs tellen glazen voor het rijden (22/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  HASSELTOndanks campagnes als ‘Een échte BOB heeft nul op’ nemen nog altijd heel wat bestuurders het risico om met alcohol in het bloed achter het stuur te kruipen. Zo telt bijna de helft van de Vlaamse automobilisten (42 procent) hoeveel glazen ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet van 0,5 promille te duiken. “De helft van de Vlamingen denkt ook dat je als bestuurder twee glazen alcohol mag drinken, maar dat klopt niet voor iedereen”, zegt Stef Willems van Vias. “Veel hangt af van het geslacht en gewicht van de bestuurder, het soort drank en aan welk tempo je drinkt.”
  [naar artikel]
 32. Verkeersinstituut Vias: "Motorrijders zouden niet meer mogen drinken" (15/04/2019 - VRT NWS)
  Wie met de motor de weg opgaat, zou helemaal geen alcohol meer mogen drinken. Het aantal ongevallen met motards onder invloed is licht gestegen, zegt Vias. Daarom is het beter om de alcohol te laten. De motards willen iedereen mee in het bad.
  [naar artikel]
 33. Russen die zich laten vaccineren mogen 42 dagen lang geen alcohol drinken en dat is een probleem (10/12/2020 - Express)
  Russen die zich het Spoetnik V-coronavirusvaccin laten toedienen mogen 42 dagen lang geen alcohol drinken. Dat heeft de Russische consumentenwaakhond... The post Russen die zich laten vaccineren mogen 42 dagen lang geen alcohol drinken en dat is een probleem appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 34. 5 zaken die je niet wist over dronkenschap (07/04/2017 - Express)
  1. Hoeveel kan jij drinken vooraleer je een blackout krijgt? Veel minder dan je denkt. flickr roogi Een reeks studenten mocht aangeven hoeveel ze dachten te kunnen drinken vooraleer ze a) zouden overgeven b) ze ongewenste seks zouden hebben c) ze een kater zouden hebben d) ze zich niets meer zouden kunnen herinneren. Wat bleek? Ze hadden gemiddeld de helft nodig van wat ze dachten om in het voormelde soort gedrag  te vervallen. The post 5 zaken die je niet wist over dronkenschap appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 35. Trump lacht: “Kan je je inbeelden dat ik zou drinken? Het zou wat zijn” (01/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  President Donald Trump geeft het graag toe: het feit dat hij geen druppel alcohol drinkt, is goed nieuws voor iedereen.
  [naar artikel]
 36. Nultolerantie voor jonge chauffeurs afgevoerd (13/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jongeren die nog maar pas hun rijbewijs hebben, 3 jaar lang geen druppel laten drinken voor het rijden: dat was het ­opzet van de Franstalige
  [naar artikel]
 37. Mooi weer op komst: wat mag er nu wel en wat mag er niet? En als het mag, met hoeveel mensen dan? (19/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  We mogen dit weekend al eventjes van de lente proeven en daar moeten we maximaal van profiteren om buiten dingen te doen. Maar wat mogen we nu eigenlijk al wel en niet doen? Barbecueën mag, maar met hoeveel mensen? En wat met gezinsuitstappen naar zee?
  [naar artikel]
 38. Nultolerantie voor jonge chauffeurs komt er niet (13/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jongeren die nog maar pas hun rijbewijs hebben, 3 jaar lang geen druppel laten drinken voor het rijden: dat was het ­opzet van de Franstalige
  [naar artikel]
 39. Antwerps bedrijf schaft alle regels af en binnenkort mogen werknemers ook zelf beslissen hoeveel ze verdienen (25/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het digitale communicatiebedrijf Marbles uit Antwerpen is met een nieuw experiment gestart. Het haalde al eens het nieuws toen het besloot om werknemers voortaan zélf te laten beslissen hoeveel vakantie ze namen en gaat nu nog een stapje verder: met een ‘no policy policy’. Alle regels zijn afgeschaft en werknemers mogen nu zelf de beslissingen nemen. Nieuwe computer nodig of interesse in een opleiding? Dan hoef je daar geen toestemming meer voor te vragen. En daar stopt het niet. Binnenkort zal het personeel ook zelf mogen bepalen hoeveel het verdient.
  [naar artikel]
 40. CM vindt dat artsen niet meer mogen verdienen dan de premier (01/02/2021 - VRT NWS)
  De Christelijke Mutualiteit (CM) heeft een ethisch advies klaar over hoeveel artsen mogen verdienen en hoeveel verschil daartussen mag zitten. Dat schrijft De Morgen. Zo zouden artsen niet meer mogen verdienen dan de premier, zijnde 290.000 euro bruto per jaar. Daarnaast mogen de artsen die het meeste verdienen maximaal het dubbele verdienen van artsen die het minste verdienen. "Het advies moet zorgen voor een betere herverdeling van de middelen", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.
  [naar artikel]
 41. De leukste en lekkerste initiatieven om Tournée Minérale te overleven (01/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf vandaag beginnen 88.500 geheelonthouders aan hun Tournée Minérale. Ze drinken een maand lang geen druppel alcohol. Drankmerken spelen daar...
  [naar artikel]
 42. Hoeveel glazen bier/wijn/sterkedrank mag ik drinken? (13/04/2018 - VRT NWS)
  Het VAD, het Vlaamse expertisecentrum voor alcohol, adviseert volwassen mannen en vrouwen maximaal 10 standaardglazen alcohol per week te drinken. Wat betekent dit in de praktijk voor een glas bier, wijn of andere soorten alcohol? Ontdek het hier.     
  [naar artikel]
 43. Mogen kinderen non-alcoholisch bier drinken? “Alcohol verbieden thuis werkt niet”, zegt pedagoge (18/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Actrice Kristen Bell laat haar dochters Lincoln (7) en Delta (5) nu en dan een non-alcoholisch pintje drinken. “Daar is niks mis mee, het is in...
  [naar artikel]
 44. Tournée minerale: stad gaat uitrdaging aan (01/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het is al een paar jaar een opkomende rage: een hele maand geen druppel alcohol drinken. Het stadsbestuur van Beringen gaat de uitdaging aan en reageerde positief op de oproep van het CAD om zich hiervoor te engageren.
  [naar artikel]
 45. Minder beenruimte in vliegtuigen? Niet bij Ryanair dat met nieuwe stoeltjes komt (03/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Luchtvaartmaatschappijen mogen zelf beslissen hoeveel zitjes ze in een vliegtuig plaatsen en hoeveel beenruimte - of in sommige gevallen hoe
  [naar artikel]
 46. "Er is geen schroom: alcohol drinken is nog altijd ontzettend cool" (23/11/2016 - De Redactie)
  "De meeste jongeren drinken minder dan vroeger, maar als ze drinken, drinken ze massaal door", zegt Karolien Debecker, presentator bij MNM.
  [naar artikel]
 47. John Mayer stopte met drinken na zwaar feestje bij Drake (13/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een heuglijk moment voor John Mayer: de zanger vierde deze week dat hij al twee jaar geen druppel alcohol meer heeft gedronken. En die prestatie...
  [naar artikel]
 48. Na gigantisch succes eerder dit jaar: daar is Tournée Minérale weer (14/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een groot succes. Dat was Tournée Minérale in februari. Liefst 122.460 Belgen engageerden zich om een maand lang geen druppel alcohol te drinken....
  [naar artikel]
 49. Hoe darmbacteriën alcohol kunnen produceren zonder dat u daar een druppel voor hoeft te drinken (23/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Dat micro-organismen alcohol produceren, is relevant voor wijnboeren en bierbrouwerijen maar nu blijkt dat de mens zelf ook een kleine...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.