Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 October 2021
21:48 uur

Verhuis van boeken naar gerestaureerde Boekentoren in Gent zal 4 jaar duren

VRT NWS

13/10/2021 - 16:11

De verhuis van zo’n 24 kilometer aan boeken naar de Boekentoren is deze week met mondjesmaat gestart. De universiteitsbib van de UGent stond 9 jaar lang in de steigers voor renovatiewerken, maar die zijn nu achter de rug. Tegen mei 2024 moet de toren terug gevuld zijn. “Vooral de voorbereidingen zijn tijdrovend”, weet coördinator Liesbeth Van Melle. “Voor elke ‘kilometer’ die we verhuizen, zijn we ongeveer 3 maanden bezig met ontstoffen, inpakken en labelen.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 20 jaar Boekentoren (19/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op 24 juni 1997 trokken schoolkinderen onder muzikale begeleiding in een sliert over de markt om de boeken te verhuizen van de bib in de Hoogstraat naar het gloednieuwe gebouw in de Graaf van Loonstraat. Twintig jaar later kan Beringen terugkijken op een bibliotheekwerking die naast de beste in het land mag staan. Om dat te vieren wordt een uitgebreid feestprogramma ’20 jaar Boekentoren’ georganiseerd.
  [naar artikel]
 2. Restauratie Gentse boekentoren zal langer duren en meer kosten (10/09/2018 - VRT NWS)
  De bekende boekentoren van de Gentse Universiteit wordt momenteel gerestaureerd. Maar het project zal langer duren dan verwacht.
  [naar artikel]
 3. Persoon overleden na val van Boekentoren in Gent (01/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Deze middag is een persoon om het leven gekomen na een val van de Boekentoren in Gent. Het parket is nu een onderzoek gestart naar de precieze...
  [naar artikel]
 4. De werken aan de binnenkant van de Boekentoren zijn afgerond: “Het gaat om 30 kilometer aan boekenrekken” (03/03/2021 - VRT NWS)
  De werken aan de binnenkant van de Boekentoren zijn afgerond. Na 9 jaar renovatie is de Boekentoren weer klaar voor gebruik. In de zomermaanden wordt gestart met de verhuizing van de boeken, die nu in verschillende depots van universiteitsgebouwen liggen. “Het wordt nog een enorm werk”, zegt hoofdbibliothecaris Dries Moreels.
  [naar artikel]
 5. Hond van brons waakt voortaan over de Boekentoren in Gent (13/11/2018 - VRT NWS)
  In Gent is een hond van brons bovenop de Boekentoren geplaatst. Het gaat om een kunstwerk van Greta van Puyenbroeck naar een idee van Michiel Hendryckx. "Het beeld is als een brug van taal die mensen over de toren doet praten", vertelt hij aan VRT NWS.
  [naar artikel]
 6. Vier miljoen Vlaamse erfgoedpremie voor Boekentoren en Aula UGent (03/10/2020 - De Standaard)
  Zaterdag kwam Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele naar Gent om er een erfgoedpremie van 4 miljoen euro aan rector Rik Van de Walle van Universiteit Gent te overhandigen. Het geld moet dienen voor de restauratie van de iconische Boekentoren en de Aula van de unief.
  [naar artikel]
 7. Boekentoren in Gent straalt met nieuwe "kroon" (27/03/2018 - VRT NWS)
  In Gent is de uitwendige renovatie van de belvedère van de Boekentoren voltooid. De voorbije dagen zijn de stellingen rond de top van het bouwwerk weggenomen en is de gloednieuwe "kroon" verschenen.
  [naar artikel]
 8. Meer dan 50.000 boeken verhuizen naar rijksarchief (24/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Maandag is gestart met de verhuis van meer dan 51.000 boeken uit de historische bibliotheek van de Bornemse abdij naar het rijksarchief in Beveren. Dat gebeurt omdat de bibliotheek binnenkort wordt gerestaureerd. De voorbereidingen voor de verhuis startten al in 2013.
  [naar artikel]
 9. Klimmers riskeren opnieuw leven op Boekentoren: “Doe het gewoon niet. Alstublieft” (17/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  Er circuleren filmpjes van mensen die midden in de nacht de stellingen rond de Boekentoren beklimmen. Levensgevaarlijk. Bij soortgelijke waaghalzerij zijn in Gent de jongste drie jaar twee studenten omgekomen. Twee overleefden maar net. “Doe het niet”, zegt de UGent.
  [naar artikel]
 10. Er zit een hond op de Gentse Boekentoren (13/11/2018 - De Standaard)
  De renovatie van de Boekentoren in Gent is intussen afgerond. De gigantische werfkraan werd maandag voor het laatst gebruikt, om een bronzen beeld van een hond naar boven te krijgen, op het hoogste punt van de toren. Wie goed kijkt, kan het dier vanop het Sint-Pietersplein zien. Beeldhouwster Greta van Puyenbroeck maakte het beeld op ware grootte van een fox terriër, maar het idee komt van De Standaard-fotograaf Michiel Hendryckx: ‘Het beeld moet het verheven karakter van het beschermd monument en zijn twintig verdiepingen met drie miljoen boeken relativeren. Wat staat er op het toppunt van wetenschap, wijsheid en kennis? Een hond.’
  [naar artikel]
 11. Schoonmaak Gentse Boekentoren doet pijn aan oren (06/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  De Boekentoren wordt gestript en dat kan heel de binnenstad van Gent horen. Het lawaai van de “hogedrukreiniger” waarmee de betonlaag van het monument wordt geschraapt, maakt een hels kabaal. Elke werkdag, van 7.30 uur tot 19 uur. “Onze excuses. Maar het kan echt niet anders.”
  [naar artikel]
 12. Film Fest Gent brengt avant-première van gerestaureerde 'Howards End' (16/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Film Fest Gent heeft als seizoensafsluiters van FFG On Tour, gekozen voor een gerestaureerde versie van 'Howards End'. De film is op 20 juni op
  [naar artikel]
 13. Boeken als oude vrienden (13/04/2019 - De Morgen)
  Vandaag verkast de Brugse boekhandel Raaklijn naar een nieuw pand. De vijfde verhuis is het al voor eigenaar Jean Darthet. 80 is hij en al 52 jaar boekhandelaar. Onbezonnen en met een kleine stock begon hij. Gedreven en omgeven door 'oude vrienden' - klanten zowel als boeken - gaat hij onvermoeibaar verder.
  [naar artikel]
 14. Er zit een hond op de Gentse Boekentoren (13/11/2018 - De Standaard)
  De renovatie van de Gentse Boekentoren is intussen afgerond. De gigantische werfkraan werd maandag voor het laatst gebruikt, om een bronzen beeld van een hond naar boven te krijgen, op het hoogste punt van de toren. Wie goed kijkt, kan het dier vanop het Sint-Pietersplein zien. Beeldhouwster Greta van Puyenbroeck maakte het beeld op ware grootte van een fox terriër, maar het idee komt van De Standaard-fotograaf Michiel Hendryckx: ‘Het beeld moet het verheven karakter van het beschermd monument en zijn twintig verdiepingen met drie miljoen boeken relativeren. Wat staat er op het toppunt van wetenschap, wijsheid en kennis? Een hond.’
  [naar artikel]
 15. Conner Rousseau (SP.A) denkt aan verhuis naar Gent: dreigt een fiasco zoals bij Kris Peeters? Of is het net een goed idee? (05/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Om SP.A in het socialistische bastion Gent niet helemaal te laten wegzakken, lijkt de partij de kaart te gaan trekken van haar voorzitter. Conner Rousseau overweegt een verhuis vanuit Sint-Niklaas naar Gent om de lokale afdeling daar nieuw leven in te blazen. Maar toonde het voorbeeld van Kris Peeters niet net dat zoiets heel moeilijk is? Politicoloog Carl Devos analyseert.
  [naar artikel]
 16. Van Eyck-koorts stijgt van Gent tot Maaseik (24/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Met de terugkeer van het gerestaureerde Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal komt het Van Eyck-jaar op kruissnelheid. Maar niet alleen in Gent doet de Maaslandse schilder de temperatuur stijgen.
  [naar artikel]
 17. Volhouden, pendelaars: werken aan Gent-Sint-Pieters duren nóg twee jaar langer (03/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Slecht nieuws voor trein­reizigers: de hinder aan station Gent-Sint-Pieters zal nog langer duren dan gedacht. De einddatum van de werken is nog maar eens opgeschoven, van 2024 naar 2026. “Werken van dergelijke omvang laten zich nu eenmaal niet eenvoudig plannen”, zegt Gisèle Rogiest, woordvoerster van Project Gent-Sint-Pieters.
  [naar artikel]
 18. Grafheuvel Campo Santo Gent gerestaureerd (15/05/2018 - VRT NWS)
  De restauratie van 70 graven op de bekende Gentse begraafplaats Campo Santo is klaar. De begraafplaats op de Kapelleberg in Sint-Amandsberg (Gent) wordt weleens de Père Lachaise van Gent genoemd, naar de bekende begraafplaats in Parijs. Ook op Campo Santo liggen namelijk veel politici en kunstenaars begraven. Het gerestaureerde deel is het oudste stuk van de begraafplaats, dat 170 jaar oud is.
  [naar artikel]
 19. Vandaag op Instagram: een verhuis, pijnlijke tanden en de wereld op z'n kop (05/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vijf jaar al zijn Peter Van de Veire (46) en Ilse getrouwd. En wat de MNM-presentator betreft, mag het voor altijd blijven duren...
  [naar artikel]
 20. Een reconstructie van een verhuis die tien dagen terug al werd ingeluid (03/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Na meer dan drie jaar in Gent slaat het circus-Hein vandaag zijn tenten op in Anderlecht. Een verhuis die tien dagen terug al werd ingeluid: een...
  [naar artikel]
 21. Verhuis gepland? Dit doet u best met uw energiecontract (22/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een verhuis nemen veel mensen hun energiecontract automatisch mee. Maar is dat wel het meest voordelige? De prijzen op de markt evolueren voortdurend, energieleveranciers beconcurreren elkaar sterk. Mijnenergie.be belicht waarom een verhuis net een ideaal moment is om over te stappen naar een andere speler.
  [naar artikel]
 22. Klaar voor de Zesdaagse: Robbe Ghys toont zijn favoriete plekjes in Gent (09/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Dinsdag weerklinkt het startschot van de 79ste editie van de Zesdaagse van Gent. Een duo dat winstkansen wordt toegedicht, is het koppel De Ketele-Ghys. Robbe Ghys mag, zeven jaar na zijn verhuis van Linkhout naar Gent, zijn zes favoriete plekken in de Arteveldestad voorstellen.
  [naar artikel]
 23. Lam Gods is terug in Gent (12/10/2016 - De Tijd)
  20:00 In de Sint-Baafskathedraal van Gent zijn de gerestaureerde buitenpanelen van het Lam Gods weer in volle glorie te bewonderen. De rest van het schilderij wordt de komende jaren aangepakt.
  [naar artikel]
 24. Gentse universiteitsaula wordt congrescentrum, boekentoren krijgt leeszaal (05/10/2020 - VRT NWS)
  De aula van de Gentse universiteit zal verbouwd worden tot congrescentrum. De boekentoren wordt voort gerenoveerd. Daarin komen onder andere een leeszaal en een leescafé. De Vlaamse overheid geeft 4,2 miljoen euro steun voor de renovaties.
  [naar artikel]
 25. Dodelijke valpartij van Boekentoren: buurt afgezet, parket onderzoekt zaak (01/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  De buurt rond de Boekentoren is vrijdag afgesloten nadat iemand van de stelling rond het gebouw gevallen of gesprongen is. Het parket gaat uit van een wanhoopsdaad en onderzoekt de zaak.
  [naar artikel]
 26. Is het glas halfvol of halfleeg? Onze Gent-watcher ziet hoe het verval blijft duren bij Buffalo's (22/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het verval blijft duren bij AA Gent. Positivo's zullen benadrukken dat de achterstand op de tweede plaats nog steeds twee punten bedraagt,...
  [naar artikel]
 27. Wat ligt er op het vastgelopen schip in het Suezkanaal? Illustrator uit Gent: "Mijn boeken liggen daar op!" (25/03/2021 - VRT NWS)
  Een lading boeken van Eva Mouton, illustrator en cartoonist uit Gent, ligt op het containerschip dat is vastgelopen op het Suezkanaal in Egypte. De herdruk van een van haar boeken zit in een van de containers. De levering ervan verloopt natuurlijk vertraging op, maar gelukkig kan de illustratrice er zelf nog mee lachen.
  [naar artikel]
 28. De Crem: “Ik verhuis niet naar Gent” (22/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) verhuist niet naar Gent om er de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Dat zei hij zondag in het VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 29. De Crem: ‘Ik verhuis niet naar Gent’ (22/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) verhuist niet naar Gent om er de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Dat zei hij zondag in het VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 30. De Crem: ‘Ik verhuis niet naar Gent’ (22/01/2017 - De Standaard)
  Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) verhuist niet naar Gent om er de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Dat zei hij zondag in het VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 31. Hasseltse dj sluit rampjaar af met verhuis naar Spanje: “Werken aan internationale carrière en genieten van de zon” (30/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Mijn 2 koffers zijn ingepakt. Ik ben klaar voor het vertrek en de verhuis naar mijn nieuwe plek in het Spaanse Valencia”, zegt Kenn Colt enthousiast. Op de valreep van 2020 beslist de Hasseltse dj achter hits als ‘Feels Like a River’ en ‘Sanctify’ om een rampenjaar voor de muziek- en evenementensector af te sluiten met een verhuis.
  [naar artikel]
 32. Wat deed Lloyd op de Boekentoren in Gent? (19/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Mol is terug. Overal te lande zijn aanwijzingen te zien die voorlopig nog niet veel prijs geven over het nieuwe seizoen. Nu is ex-winnaar Lloyd...
  [naar artikel]
 33. Reinigingswerken na ongeval op E17 zullen nog duren tot na de avondspits (15/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  De reinigingswerken op de E17 in Destelbergen richting Gent zijn nog niet rond en zullen nog tot de avondspits duren. Dat meldt de brandweer van Gent, die voor de opruiming beroep doet op een externe firma.
  [naar artikel]
 34. Weekend lang literair feest in Gent met “9000 Boeken” (03/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Dit weekend is Gent thuisstad voor het nieuwe boekenfestival “9000 Boeken”. Op kleine en grote locaties in de stad worden activiteiten georganiseerd die in het teken staan van het boek. De Gentse uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts is initiatiefnemer. “Wij doen dit omdat we met het wegvallen van de Boekenbeurs het typische momentum rond boeken in het najaar missen”, zegt Pieter Vanderhaegen van Borgerhoff & Lamberigts.
  [naar artikel]
 35. Brand vernielt schuur van gerestaureerde hoeve (31/05/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Een brand heeft zondagnamiddag zware schade aangericht in een gerestaureerde hoeve in de Ganzenstraat in Geel. De bewoners, een jonge koppel met een kindje, kunnen voorlopig terecht hij hun ouders.
  [naar artikel]
 36. 6 tips voor de perfecte verhuisplanning (15/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Verhuis je naar de andere kant van het land, of maar enkele straten verderop? Alles staat of valt met een goede voorbereiding. Want bij een verhuis...
  [naar artikel]
 37. Eindelijk! Iconische Boekentoren zwaait de deuren open: “Erfgoed van 18 karaat goud” (09/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Na negen lange jaren restauratie is de Boekentoren opnieuw toegankelijk voor het grote publiek. Zondag gaat het iconische universiteitsgebouw voor het eerst open tijdens Open Monumentendag. De plaatsen voor de rondleidingen zijn hopeloos de deur uit, maar hier krijg je alvast een eerste blik achter de schermen.
  [naar artikel]
 38. Mooiste uitkijkpost van Gent weer open: restauratie Boekentoren na 9 jaar afgerond  (09/09/2021 - VRT NWS)
  De bekende modernistische universiteitsbib van architect Henry Van de Velde is weer publiek toegankelijk, inclusief de Belvedère op de 20e verdieping met een royaal 360-gradenuitzicht. “Een ontmoetingsplek gaat eindelijk weer open,” zegt UGent-rector Rik Van de Walle.
  [naar artikel]
 39. Pieter De Crem: 'Ik verhuis niet naar Gent' (22/01/2017 - Knack)
  Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) verhuist niet naar Gent om er de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Dat zei hij zondag in het VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 40. Koning Filip met zijn gezin op fietstocht in Gent: "Een beetje sportief blijven, da's belangrijk” (19/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hoog bezoek op autoloze zondag: Koning Filip fietste met zijn gezin van Sint-Michiels langs het centrum naar de Boekentoren, waar ze een rondleiding krijgen.
  [naar artikel]
 41. Koning Filip met zijn gezin op fietstocht in Gent: "Een beetje sportief blijven, da's belangrijk” (19/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hoog bezoek op autoloze zondag: Koning Filip fietste met zijn gezin van Sint-Michiels langs het centrum naar de Boekentoren, waar ze een rondleiding krijgen.
  [naar artikel]
 42. De Crem: "Ik verhuis niet naar Gent" (22/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) verhuist niet naar Gent voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dat zegt hij
  [naar artikel]
 43. Grote protestactie aan revalidatiecentrum Herk-de-Stad tegen verhuis (17/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een honderdtal mensen voerde zondagmiddag actie aan Campus Ursula in Herk-de-Stad. Zij protesteerden er tegen de mogelijke verhuis van het revalidatiecentrum naar Hasselt. Die verhuis staat gepland voor 2027. Maar de beslissing is nog niet definitief. De lokale politici en heel wat Herkenaren hebben dus nog hoop.
  [naar artikel]
 44. Ahmet Koç mag niet deelnemen aan verkiezingen in Gent (19/09/2018 - Knack)
  Omdat zijn verhuis van Beringen naar Gent administratief nog niet rond is, kan Koç niet opkomen als lijsttrekker zijn van zijn eigen partij Vlaams Multicultureel Collectief.
  [naar artikel]
 45. Gerestaureerde stroopfabriek opent binnenkort de deuren (21/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  De officiële opening van de gerestaureerde stroopfabriek met fruitbelevingscentrum in Borgloon zit in de laatste fase. Vanaf 2 april 2019 gaan de deuren van deze ‘Loonse parel’ open voor het grote publiek.
  [naar artikel]
 46. Massale opkomst voor verhuisketting bibboeken in Gent (26/01/2017 - De Redactie)
  Meer dan 1.000 mensen hebben 1.250 boeken uit de jongerencollectie van de bib aan het Zuid in Gent doorgegeven naar de nieuwe bibliotheek De Krook.
  [naar artikel]
 47. De Crem: "Ik verhuis niet naar Gent" (22/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) verhuist niet naar Gent om er de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te
  [naar artikel]
 48. Warme sfeer bij verhuis naar nieuwe scholencampus (19/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Op een van de mooiste en warmste dagen van de grote vakantie trok zo goed als al het personeel van het Agnetencollege naar school. Op dinsdag 16 augustus was namelijk de verhuis naar de nieuwe scholencampus gepland.
  [naar artikel]
 49. Bisschop Bonny zegent gerestaureerde kerktoren (15/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Onder ruime belangstelling is zondagvoormiddag de gerestaureerde Sint-Katharinatoren ingewijd door bisschop Johan Bonny. De feestelijke gebeurtenis vond plaats op de topdag van de driedaagse openluchttentoonstelling Hoogstraten in Groenten en Bloemen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.