Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 October 2021
22:50 uur

Hoe fake news op Facebook de trucjes van onlineoplichters kopieert

Knack

13/10/2021 - 16:44

Sociale media zoals Facebook en YouTube proberen om misleidende informatie van hun platformen te bannen, bijvoorbeeld over het coronavirus of over vaccinatie. Maar hun filters vallen makkelijk te omzeilen met een trucje dat ook onlineoplichters al langer gebruiken: homogliefen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Facebooks aanpak van fake news is fake (09/05/2017 - Apache)
  Apache wil fake news van Open Source Investigations bij Facebook rapporteren, maar Facebooks strijd tegen desinformatie lijkt vooral pr.
  [naar artikel]
 2. Facebook neemt nieuwe maatregelen tegen 'fake news' en zal valse profielen verwijderen (13/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Sociaalnetwerksite Facebook kondigde vandaag aan dat het de strijd tegen verspreiding van onjuiste informatie, ofwel 'fake news', zal opdrijven.
  [naar artikel]
 3. Facebook neemt nieuwe maatregelen tegen fake news (13/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  De sociaalnetwerksite Facebook heeft woensdag aangekondigd dat het de strijd tegen de verspreiding van onjuiste informatie (“fake news”) zal opdrijven. Het bedrijf wil ook valse profielen verwijderen.
  [naar artikel]
 4. Facebook neemt nieuwe maatregelen tegen fake news (13/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De sociaalnetwerksite Facebook heeft woensdag aangekondigd dat het de strijd tegen de verspreiding van onjuiste informatie (“fake news”) zal opdrijven. Het bedrijf wil ook valse profielen verwijderen.
  [naar artikel]
 5. Moet Facebook een mediabedrijf worden? It's complicated. (24/01/2018 - De Tijd)
  12:44 Is Facebook op de goede weg om fake news minder te verspreiden en op die manier het democratisch debat beter mogelijk te maken? Het antwoord is complex, blijkt woensdag op het debat ‘Fake News versus ...
  [naar artikel]
 6. Facebook verwijdert 16.000 groepen die gelinkt worden met het verspreiden van fake news (09/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Facebook heeft nogmaals 16.000 groepen verwijderd die in verband werden gebracht met het verspreiden van fake news. Dat meldt de Britse concurrentiewaakhond CMA vrijdag.
  [naar artikel]
 7. Facebook verwijdert 16.000 groepen die gelinkt worden met het verspreiden van fake news (09/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook heeft nog eens 16.000 groepen verwijderd die in verband werden gebracht met het verspreiden van fake news. Dat meldt de Britse concurrentiewaakhond CMA vrijdag.
  [naar artikel]
 8. Houthalenaar die fake news corrigeert gaat in zee met Facebook (05/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Lead stories, het bedrijf van Houthalenaar Maarten Schenk dat fake news opspoort, gaat samenwerken met Facebook, dat kondigt hij zelf aan via dezelfde sociale netwerksite.
  [naar artikel]
 9. 'Fake news' mag geen reclame meer maken op Facebook (29/08/2017 - De Tijd)
  08:04 Facebook zet een bijkomende stap in de strijd tegen 'fake news'. Pagina's die herhaaldelijk nepberichten delen, mogen geen advertentieruimte meer kopen, tenminste tot ze hun gedrag wijzigen.
  [naar artikel]
 10. Google, Facebook en Twitter pakken fake news en haat voorzichtig aan (16/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De druk neemt toe op Facebook, Google en Twitter om de verspreiding van ‘fake news’ tegen te gaan. Ze voeren de inspanningen op, maar het blijft bij voorzichtige maatregelen waarbij ze zo weinig mogelijk rechtstreeks ingrijpen.
  [naar artikel]
 11. Facebook sluit 23 Italiaanse pagina's die ‘fake news’ verspreidden over migranten, vaccinaties en Joden (13/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook heeft 23 Italiaanse pagina's gesloten omdat ze ‘fake news’ zouden verspreiden en de regels van de sociale media aan hun laars zouden...
  [naar artikel]
 12. 'Fake news bereikte 126 miljoen Facebookers' (30/10/2017 - De Tijd)
  23:44 De verspreiding van fake news door Russische spelers op Facebook tijdens de presidentsverkiezingen is veel uitgebreider dan eerst gedacht. Dat gaat het bedrijf morgen zelf toegeven.
  [naar artikel]
 13. Fake news over coronavirus vormt uitdaging voor sociale media (18/02/2020 - De Standaard)
  Facebook, Twitter, Google en TikTok gaan de strijd aan met fake news over het coronavirus. Toch blijft misinformatie overvloedig aanwezig.
  [naar artikel]
 14. Haatdragende inhoud en fake news: Facebook stelt winst boven welzijn van gebruikers (04/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Haatdragende inhoud en fake news: Facebook stelt winst boven welzijn van gebruikers Na de berichten van Wall Street Journal over de nefaste effecten van Instragram op het zelfvetrouwen van jongeren wijst nieuw bewijsmateriaal erop dat het bedrijf van Mark Zuckerberg zijn algoritmen bewust aanpast om de winst te maximaliseren. Daarbij houdt hij nauwelijks tot geen rekening met het welzijn van de gebruikers. De klokkenluider die interne Facebook-documenten […] Lees dit artikel: Haatdragende inhoud en fake news: Facebook stelt winst boven welzijn van gebruikers
  [naar artikel]
 15. Europa maakt Facebook & co verantwoordelijk voor haatberichten en fake news op hun platform (03/07/2020 - Express)
  De Europese Commissie heeft gisteren een mijlpaal gezet in de fundamentele discussie over wat Facebook, YouTube en Twitter nu eigenlijk zijn:... The post Europa maakt Facebook & co verantwoordelijk voor haatberichten en fake news op hun platform appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 16. Facebook sluit 23 Italiaanse pagina’s met fake news (13/05/2019 - Metro)
  Facebook heeft 23 Italiaanse pagina’s gesloten omdat ze fake news zouden verspreiden en de regels van de sociale media aan hun laars lappen. Enkele van die pagina’s steunen de populistische regeringspartijen van het land. De actie komt midden in een debat over fake news in Italië: velen maken zich zorgen dat de campagnes voor de verkiezingen van 26 mei vol zitten met valse waarheden. De actie van Facebook is een gevolg van een onderzoek door Avaaz, een campagnegroep. “We hebben een aantal pagnia’s verwijderd die fake news verspreiden of duplicaten zijn van andere pagina’s omdat ze in strijd zijn met ons beleid”, zo liet een woordvoerder van Facebook weten in een persbericht. “We hebben ook actie ondernomen tegen pagina’s die voortdurdend misinformatie posten. Als we verder inbreuken vaststellen, zullen we opnieuw overgaan tot actie.” Volgens Avaaz hadden de afgesloten accounts in totaal 2.46 miljoen volgers en verspreidden ze valse berichten over migranten, vaccinaties en Joden. bron: Belga Het bericht Facebook sluit 23 Italiaanse pagina’s met fake news verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. "Eén zaligmakende oplossing tegen fake news bestaat niet" (03/05/2017 - De Redactie)
  Craig Silverman is fake news expert van het Amerikaanse Buzzfeed. In een gesprek met VRT Nieuws legt hij uit dat het bestrijden van fake news de verantwoordelijkheid van ons allemaal is.
  [naar artikel]
 18. Mediaminister Dalle na bedreigingen en haatberichten: ‘fake news bedreigt onze democratie’ (02/06/2020 - Express)
  Zijn sociale media verantwoordelijk voor fake news op hun platformen? Facebook zelf staat er intern over in brand, en een voorval... The post Mediaminister Dalle na bedreigingen en haatberichten: ‘fake news bedreigt onze democratie’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 19. Binnenkijken in de ‘war room’ tegen fake news in Brussel (23/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Op Facebook staan zeker 500 pagina’s die fake news verspreiden om de uitkomst van de Europese verkiezingen te beïnvloeden - en die pagina’s zijn al...
  [naar artikel]
 20. Vlaanderen voert strijd tegen fake news op met nieuw ‘factcheckplatform’ (27/11/2020 - De Morgen)
  Na de techreuzen Twitter en Facebook pakt nu ook de Vlaamse politiek nepnieuws aan. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) investeert in een factcheckplatform. Sp.a wil intussen sancties voor parlementsleden die fake news verspreiden.
  [naar artikel]
 21. Fake news: schrijver Jeroen Olyslaegers over de valkuilen van sociale media (21/02/2021 - Knack)
  Auteur Jeroen Olyslaegers deelt geregeld nieuws met zijn 20.000 volgers op Facebook. Dat hóéft niet te leiden tot scheldpartijen en fake news, meent hij.
  [naar artikel]
 22. Europese Unie gaat strijd aan met fake news (12/03/2018 - VRT NWS)
  De Europese adviesgroep over Fake News en Online Desinformatie heeft vanmiddag een rapport verspreid over de aanpak van nepnieuws. Het rapport doet een aantal voorstellen om fake news te bestrijden. 
  [naar artikel]
 23. Facebook zoekt werknemers om fake news op te sporen (11/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook heeft enkele vacatures online gezet voor nieuwe werknemers die moeten helpen bij het opsporen van nepnieuws. Deze zogenaamde News...
  [naar artikel]
 24. Solving the Problem of Fake News (02/12/2016 - Apache)
  In The New Yorker buigt Nicholas Lemann zich over de vraag hoe het probleem van ‘fake news’ dient aangepakt te worden. Zeker in de Verenigde Staten betekent zijn betoog vloeken in de kerk. “If people really think that something should be done about the fake-news problem, they should be thinking about government as the institution
  [naar artikel]
 25. Verhofstadt schrijft brief aan Zuckerberg na ‘fake news video’ (19/12/2018 - De Standaard)
  Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, heeft in een brief aan Facebook-ceo Mark Zuckerberg gevraagd om een door de Hongaarse overheid gesponsorde ‘fake news video’ te verwijderen van de sociale netwerksite.
  [naar artikel]
 26. Guy Verhofstadt kwaad na ‘fake nieuws’ op Facebook: “Nu blijkt waar het echt om draait: geld” (23/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Guy Verhofstadt heeft bot gevangen bij Mark Zuckerberg. Verhofstadt had de Facebook-topman in een brief gevraagd om een door de Hongaarse overheid gesponsorde “fake news video” te verwijderen, maar de sociale netwerksite ging daar niet op in. “Fakebook in plaats van Facebook”, reageert de oud-premier misnoegd.
  [naar artikel]
 27. Facebook geeft toe: "Fake news van Russen bereikte in totaal 40 procent van Amerikaanse bevolking" (31/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het fake news dat vanuit Rusland werd verspreid tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen bereikte veel meer mensen dan eerst gedacht. Maar...
  [naar artikel]
 28. Nieuwe tijdlijn, maar niet minder fake news (07/04/2019 - De Morgen)
  Facebook is het beu dat politiek en valse nieuwsberichten zijn netwerk verdelen. Daarom kondigde Mark Zuckerberg vorige week aan dat het opnieuw focust op verhalen van vrienden en familie. Uit experimenten in verschillende landen blijkt dat die focus een fenomeen als fake news niet per se bezweert.
  [naar artikel]
 29. De Croo strijdt tegen fake news (02/05/2018 - De Standaard)
  Minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo (Open VLD) wil de negatieve effecten van fake news aanpakken. Samen met een expertengroep zal de De Croo op 25 juni maatregelen formuleren die de desinformatie tegengaan. ‘We moeten iets doen aan fake news, maar niet ten koste van de vrijheid van meningsuiting’, zegt hij op de persconferentie van woensdag.
  [naar artikel]
 30. De Croo strijdt tegen fake news (02/05/2018 - De Standaard)
  Minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo (Open VLD) wil de negatieve effecten van fake news aanpakken. Samen met een expertengroep zal de De Croo op 25 juni maatregelen formuleren die de desinformatie tegengaan. ‘We moeten iets doen aan fake news, maar niet ten koste van de vrijheid van meningsuiting’, zegt hij op de persconferentie van woensdag.
  [naar artikel]
 31. Trump citeert ex-lid Greenpeace: “Klimaatcrisis is naast fake news ook fake science” (13/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  “De hele klimaatcrisis is niet alleen fake news. Het is ook fake science”, schreef de Amerikaanse president Donald Trump gisteren op Twitter. De...
  [naar artikel]
 32. Wat is fake news en wat niet? Kinderen volgen redactiekamp tijdens Kerstvakantie (03/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Fake news of nepnieuws. Het is een begrip dat de laatste jaren een prominente rol speelt in de media en de journalistiek. Maar hoe weet je wat Fake News is en wat niet? De vzw Villa Basta probeert via een redactiekamp kinderen op een creatieve en kritische manier te laten kennis maken met het televisienieuws.
  [naar artikel]
 33. Mahdi lanceert informatiecampagne tegen fake news over collectieve regularisatie (28/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Mahdi lanceert informatiecampagne tegen fake news over collectieve regularisatie Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft een informatiecampagne gelanceerd op Facebook tegen ‘fake news’-berichten waarin beweerd wordt dat er een algemene collectieve regularisatie zal komen.  Foutieve geruchten doen daarover de ronde, zegt Mahdi. Die benadrukt ook dat er geen wijziging in het regularisatiebeleid zal komen. De campagne zal via de Facebookpagina van […] Lees dit artikel: Mahdi lanceert informatiecampagne tegen fake news over collectieve regularisatie
  [naar artikel]
 34. Van de villa van Veerle Baetens tot de bitcoins van Eddy Planckaert: BV’s steeds vaker slachtoffer van ‘fake news’ (28/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Na Evi Hanssen en ex-wielrenner Eddy Planckaert is nu ook Veerle Baetens het slachtoffer van ‘fake news’ geworden op Facebook. Ze zou in het programma Z Nieuws komen vertellen hoe ze het van de goot tot miljonair schopte.
  [naar artikel]
 35. Van de villa van Veerle Baetens tot de bitcoins van Eddy Planckaert: BV’s steeds vaker slachtoffer van ‘fake news’ (28/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Na Evi Hanssen en ex-wielrenner Eddy Planckaert is nu ook Veerle Baetens het slachtoffer van ‘fake news’ geworden op Facebook. Ze zou in het programma Z Nieuws komen vertellen hoe ze het van de goot tot miljonair schopte.
  [naar artikel]
 36. Van de villa van Veerle Baetens tot de bitcoins van Eddy Planckaert: BV’s steeds vaker slachtoffer van ‘fake news’ (28/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Na Evi Hanssen en ex-wielrenner Eddy Planckaert is nu ook Veerle Baetens het slachtoffer van ‘fake news’ geworden op Facebook. Ze zou in het programma Z Nieuws komen vertellen hoe ze het van de goot tot miljonair schopte.
  [naar artikel]
 37. Fake news zet voor het eerst voet aan de grond in België (05/05/2017 - Knack)
  De nieuwswebsite Open Source Investigations brengt doelbewust fake news om de rol van miljardair Patokh Chodiev in de zaak rond de afkoopwet te minimaliseren. Dat moet blijken uit onderzoek van nieuwswebsites Apache en Médor. Het gaat om de eerste gekende keer dat fake news in België op deze schaal voet aan de grond krijgt.
  [naar artikel]
 38. Europese Unie kondigt strijd aan tegen fake news (13/11/2017 - VRT NWS)
  Ook de Europese Unie gaat nu de strijd aanbinden met fake news. De Unie kondigt de oprichting van een werkgroep van experten aan die de Commissie moeten adviseren over de aanpak van fake news. Er komt ook een bevraging waarin burgers hun mening kunnen geven over het fenomeen.
  [naar artikel]
 39. Impact van "fake news" dan toch overschat? (03/01/2018 - VRT NWS)
  2017 was niet alleen het jaar van Trump, maar ook dat van "fake news". Drie Amerikaanse onderzoekers minimaliseren echter de impact van "fake news". Zij onderzochten het surfgedrag van 2.525 Amerikanen in de weken voor en na de presidentsverkiezingen van vorig jaar.
  [naar artikel]
 40. Facebook bevestigt groei fake news (28/04/2017 - De Tijd)
  14:59 Facebook geeft toe dat het pogingen van overheden en politieke groepen zag om propaganda op het platform te verspreiden.
  [naar artikel]
 41. "Het gevaar van fake news is niet dat mensen alles gaan geloven, maar dat ze niets meer geloven" (13/04/2017 - De Redactie)
  Reportagemagazine "Pano" heeft met zijn aflevering rond fake news heel wat stof doen opwaaien. Hoofdredacteur van Het Nieuwsblad Liesbeth Van Impe en (binnenkort) ombudsman van VRT Nieuws Tim Pauwels laten hun licht schijnen over de uitzending én over fake news.
  [naar artikel]
 42. Zijn fake news en online desinformatie het nieuwe normaal? 'Manipulatie is veel subtieler geworden' (17/08/2019 - Knack)
  Fake news en desinformatie op het internet worden subtieler naarmate technologiebedrijven strenger optreden. Tegelijk blijven niet-Engelstalige regio's met dezelfde problemen kampen, zegt de Canadese onderzoeksjournalist en fakenewsexpert Craig Silverman. 'Fake news is globaal, maar de aanpak ervan niet.'
  [naar artikel]
 43. Hoe Facebook en vrienden gevangen zitten in een web van fake news en propaganda (31/10/2017 - VRT NWS)
  Toplui van Facebook, Twitter en Google getuigen voor Amerikaans Congres 
  [naar artikel]
 44. Impact van fake news groter voor mensen met een lagere intelligentie (28/11/2017 - Knack)
  Psychologen van de Universiteit Gent publiceerden een studie over de impact van zogenaamd fake news in het wetenschappelijke tijdschrift Intelligence. Hieruit blijkt dat mensen met een relatief lagere intelligentie kwetsbaarder zijn voor fake news, ook wanneer ze later beseffen dat berichten onjuist waren.
  [naar artikel]
 45. Fake news krijgt voor het eerst voet aan de grond in België (05/05/2017 - Knack)
  De nieuwswebsite Open Source Investigations brengt doelbewust fake news om de rol van miljardair Patokh Chodiev in de zaak rond de afkoopwet te minimaliseren. Dat moet blijken uit onderzoek van nieuwswebsites Apache en Médor. Het gaat om de eerste gekende keer dat fake news in België op deze schaal voet aan de grond krijgt.
  [naar artikel]
 46. Trump bedreigt fundament Facebook en dat is geen slecht nieuws voor ‘fake news’ in Belgische politiek (29/05/2020 - Express)
  De Belgische politieke kaste lijkt, ook bij de systematische opmars van extreemlinks en -rechts, blind voor de enorme impact van... The post Trump bedreigt fundament Facebook en dat is geen slecht nieuws voor ‘fake news’ in Belgische politiek appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 47. Facebook geeft tips om fake news te spotten (08/05/2017 - De Tijd)
  13:45 De sociaalnetwerksite Facebook heeft in krantenadvertenties in een aantal nationale kranten de Britten gewaarschuwd voor nepnieuws.
  [naar artikel]
 48. Trump citeert ex-activist Greenpeace: “Klimaatcrisis is niet alleen fake news, maar ook fake science” (13/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  “De hele klimaatcrisis is niet alleen fake news. Het is ook fake science”, schreef de Amerikaanse president Donald Trump gisteren op Twitter. De...
  [naar artikel]
 49. Dit is het woord van het jaar. En het is geen 'fake news' (02/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  'Fake news', de favoriete uitdrukking van de Amerikaanse president Donald Trump, is door de Britse uitgever van woordenboeken Collins uitgeroepen...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.