Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 October 2021
21:51 uur

Is koud douchen goed voor ons immuunsysteem?

De Morgen

13/10/2021 - 17:15

Voor de meeste mensen klinkt een koude douche niet als een aantrekkelijk ochtendritueel. Toch zou enkele minuten klappertanden heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, zo beweren voorstanders. Maar klopt dat ook?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Warm en koud douchen, en zeven andere tips om een verkoudheid te voorkomen (12/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het is weer de periode van het jaar voor vervelende verkoudheden. Met deze tips geef je je immuunsysteem een boost en hou je je volgende verkoudheid misschien toch op afstand.
  [naar artikel]
 2. Elke dag warm en koud douchen, en zeven andere tips om een verkoudheid te voorkomen (12/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het is weer de periode van het jaar voor vervelende verkoudheden. Met deze tips geef je je immuunsysteem een boost en hou je je volgende verkoudheid misschien toch op afstand.
  [naar artikel]
 3. Afvallen door koud te douchen? Volgens deze bruin vet-onderzoekers helpt het echt (21/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bruin vet is goed, het kan het ‘slecht’ wit vet doen slinken. Hoe zet je je bruine vet aan het werk? Een koude douche kan helpen, koffiedrinken...
  [naar artikel]
 4. Afvallen door koud te douchen? Volgens deze bruin vet-onderzoekers helpt het echt (21/10/2019 - De Morgen)
  Bruin vet is goed, het kan het ‘slecht’ wit vet doen slinken. Hoe zet je je bruine vet aan het werk? Een koude douche kan helpen, koffiedrinken ook. Maar wetenschappers zoeken nog naar de bruinvetsleutel.
  [naar artikel]
 5. Heeft het zin om je immuunsysteem op alternatieve wijze te 'boosten'? (15/09/2021 - Knack)
  Vaccins oefenen je immuunsysteem door antistoffen aan te maken in afwachting van een eventuele confrontatie met het echte virus. Vaccinsceptici beweren ook op andere manieren hun immuunsysteem te kunnen versterken. Klopt dat?
  [naar artikel]
 6. Waarom lichaamsbeweging zo goed is voor uw immuunsysteem, hart en hersenen (én helpt tegen kanker) (03/06/2020 - De Morgen)
  Goed nieuws voor ons aller gezondheid. Er bestaat een natuurlijk, volledig gratis en helaas nog veel te weinig gebruikt geneesmiddel: lichaamsbeweging. Het is goed voor het hart, de botten en de spieren, stimuleert de hersenen, remt diabetes en kanker af en maakt ons (momenteel zo belangrijke) immuunsysteem sterker. Moge het voor de vele landgenoten die de lockdown hebben aangegrepen om te beginnen bewegen een kleine aansporing zijn om loopschoenen, fiets of nordicwalkingstokken straks niet weer aan de haak te hangen.
  [naar artikel]
 7. Factcheck: Nee, een luchtreiniger versterkt het immuunsysteem niet (20/08/2020 - Knack)
  'Onze toestellen versterken het immuunsysteem', schrijft een bedrijf dat luchtreinigers verdeelt. Nonsens, zeggen specialisten. Luchtreinigers zuiveren de lucht, en zuivere lucht kan zorgen voor gezondere longen. Maar voor het immuunsysteem doet een luchtreiniger niets.
  [naar artikel]
 8. “Douchen met je onderbroek aan? Dan train je apart”: jeugdspelertjes krijgen sanctie omdat ze zich niet naakt willen wassen (15/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Acht jeugdspelertjes van Berchem Sport mochten deze week niet meetrainen met de rest van de ploeg, omdat ze niet naakt willen douchen achteraf. Discriminatie, vinden de ouders. Zo staat het nochtans in het reglement, zegt de club zelf. Volgens het Centrum voor Ethiek in de Sport worstelen talloze sportclubs met de kwestie. “Maar naakt douchen verplichten is sowieso geen goed idee.”
  [naar artikel]
 9. Na de commotie: Berchem Sport trekt verplicht naakt douchen bij jeugdspelers voorlopig in (15/11/2019 - De Morgen)
  Berchem Sport laat jeugdspelers de komende twee weken opnieuw vrij beslissen of ze met of zonder slip douchen. De beslissing volgt nadat een groep ouders protesteerde tegen de verplichting voor spelers onder de 16 om naakt te douchen. Eerder vandaag raakte bekend dat acht jeugdspelers deze week niet mochten meetrainen omdat ze weigerden nadien naakt te douchen.
  [naar artikel]
 10. Deze kleine dingen kunnen algauw honderden euro’s opleveren (24/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Besparen willen we allemaal wel. Maar door elke dag koud te gaan douchen en jezelf van alles te ontzeggen houd je het niet vol. Wat kun je wel doen...
  [naar artikel]
 11. “Elke dag koud douchen is gezond” (27/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  FACT: Een recent Nederlands onderzoek wees uit dat wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig en minder lang ziek is.
  [naar artikel]
 12. Met minimale inspanning een maximaal bedrag sparen: handige bespaartips zonder in te boeten aan comfort (24/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Besparen willen we allemaal wel. Maar door elke dag koud te gaan douchen en jezelf van alles te ontzeggen houd je het niet vol. Wat kun je wel doen...
  [naar artikel]
 13. "Nu is het hier vuil en koud. Er is zelfs geen warm water om te douchen" (15/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De naam Michael Clepkens doet ongetwijfeld nog wel een belletje rinkelen. De intussen 30 januari Belgische doelman verdedigde van 2010 tot 2013
  [naar artikel]
 14. Waarom verzwakt ruimtereizen ons immuunsysteem? (13/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Waarom verzwakt ruimtereizen ons immuunsysteem? Dat ruimtereizen het immuunsysteem aantast, is al langer bekend. Dat werd duidelijk tijdens de eerste Amerikaanse Apollo-missies, toen meer dan de helft van de astronauten na hun terugkeer op aarde ziek werd door verkoudheid of andere infecties. Wetenschappers denken nu te weten hoe dat komt. Bij sommige astronauten werden zelfs slapende virussen, zoals het waterpokkenvirus, […] Lees dit artikel: Waarom verzwakt ruimtereizen ons immuunsysteem?
  [naar artikel]
 15. Barre vriestemperaturen: is dat nu goed voor de verspreiding van het coronavirus? (08/02/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het is koud. Erg koud. En dat blijft nog wel even zo: de komende week blijven de temperaturen constant onder het vriespunt. Wat betekent dat nu voor het coronavirus? Zal het virus evenveel last hebben als wij van de koude of nu net beter gedijen?
  [naar artikel]
 16. Waar of niet waar? “Elke dag koud douchen is gezond” (27/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
  [naar artikel]
 17. Factcheck: het is niet bewezen dat zwemmen in koud water de immuniteit verbetert (21/01/2021 - Knack)
  'In dit koude weer de zee ingaan, verbetert je immuunsysteem.' Dat lazen we in De Krant van West-Vlaanderen. Maar het is niet wetenschappelijk bewezen.
  [naar artikel]
 18. RONDVRAAG. Douchen jongeren naakt of niet in de kleedkamer? “Komaan, we zijn toch allemaal hetzelfde?” (22/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Douchen jongeren nog naakt of niet? Met die vraag stapten wij naar een aantal Antwerpse voetbalverenigingen. De meeste jongeren hebben het inderdaad moeilijk om in hun blootje onder de douche te staan. Cultuur en geloofsovertuiging zijn de belangrijkste redenen om niet naakt te douchen.
  [naar artikel]
 19. Overdag droog en koud, vanavond kans op winterse neerslag: “Oppassen voor verraderlijke gladheid” (15/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag krijgen we droog en koud weer met opklaringen en wolkenvelden. In de Ardennen wordt het maximaal -3 graden, ook in Vlaanderen is het koud...
  [naar artikel]
 20. Wetenschappers voorspellen leeftijd van iemands immuunsysteem via AI: wat zijn de mogelijkheden? (16/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Wetenschappers voorspellen leeftijd van iemands immuunsysteem via AI: wat zijn de mogelijkheden? Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld waarmee ze de leeftijd van het immuunsysteem van een persoon kunnen schatten en dus ook het risico op levensbedreigende ziekten. Tijd heeft niet op iedereen hetzelfde effect, zeker niet op het gebied van gezondheid. Oudere mensen zijn soms in betere conditie dan veertigers. Biologische veroudering is dus lang niet voor […] Lees dit artikel: Wetenschappers voorspellen leeftijd van iemands immuunsysteem via AI: wat zijn de mogelijkheden?
  [naar artikel]
 21. Tutje van je baby aflikken versterkt het immuunsysteem (20/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Tutjes die op de grond vallen: absoluut geen drama. Als mama of papa vervolgens met hun speeksel het tutje schoonmaken voor ze het terug in het mondje stoppen, kunnen ze het immuunsysteem van hun kind net versterken.
  [naar artikel]
 22. Deze veelgemaakte fout na het douchen kan vrouwen infecties opleveren (19/01/2019 - Metro)
  Douchen is heerlijk, en vooral hygiënisch. Toch gebeurt het nog al te vaak dat vrouwen zich down there niet goed afdrogen na het douchen, en dat kan leiden tot schimmelinfecties. Het lijkt onschuldig, maar toch hamert medisch directeur van FemCare Ob-Gyn, Jason James, erop dat vrouwen hun vagina na het douchen best zo goed mogelijk afdrogen voor ze in hun kleren springen. Schimmelinfecties Het achterblijvende vocht vormt immers een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels, zo legt de Amerikaanse dokter uit. “Schimmels hebben de neiging om te groeien in een vochtige omgeving. Warmte, vocht en wrijving kunnen tot irritatie en veranderingen in zuurgraad (pH) leiden. Dat kan de groei van schimmels veroorzaken en klinische infecties teweegbrengen”. Vandaar dat de meeste schimmelinfecties zich dan ook manifesteren in de zomer, wanneer mensen vaker in zee springen of een duik in het zwembad nemen. Niet overdrijven James benadrukt dat het ook niet de bedoeling is om na elke douchebeurt je edele delen te gaan afdrogen alsof je leven ervan afhangt. Hij adviseert om je vagina met een handdoek af te drogen en niet meteen je kleren aan te trekken, maar even te wachten en alles op natuurlijke wijze te laten drogen. Lees ook : Dit betekenen de verschillende geurtjes van je vagina Het bericht Deze veelgemaakte fout na het douchen kan vrouwen infecties opleveren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Dankzij deze 6 tips houd je je immuunsysteem in vorm (ook tijdens het thuiszitten) (07/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een sterk immuunsysteem is – zeker nu! – van belang om gezond te blijven. Het beschermt je tegen schadelijke indringers van buitenaf, zoals...
  [naar artikel]
 24. 'Het is goed mogelijk dat campagnes voor spaarzaam douchen een averechts effect hebben' (22/03/2017 - Knack)
  Als je de kraan dichtdraait tijdens het tandenpoetsen, ben je dan niet goed bezig? Alle beetjes helpen, toch? Mensen zitten echter niet zo in elkaar.
  [naar artikel]
 25. “Spelertjes dwingen om naakt te douchen is pure discriminatie”: discussie bij Berchem Sport (14/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Wat voor velen een evidentie is, zorgt voor een pittige discussie bij voetbalclub Koninklijke Berchem Sport. Enkele ouders pikken het niet dat hun kinderen naakt moeten douchen en eisen dat ze – minstens dit seizoen – hun onderbroek mogen aanhouden. Volgens het bestuur van de club is naakt douchen al twaalf jaar verplicht en waren er nooit problemen. Nochtans hebben steeds meer jongeren er ongeacht hun afkomst moeite mee om zich in groep bloot te geven.
  [naar artikel]
 26. Ons immuunsysteem heeft vijanden nodig (24/04/2017 - Knack)
  Hoe beschermt ons immuunsysteem ons tegen de buitenwereld? En waarom verliest het soms de strijd? Professor Jacques Thèze, hoofd van de afdeling voor cellulaire immunogenetica van het Pasteur-Instituut en expert voor de Wereldgezondheidsorganisatie, legt de sterke en zwakke punten van de mysterieuze cellen bloot.
  [naar artikel]
 27. Naakt douchen? "Laat jongeren zelf beslissen" (22/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaamse jongeren douchen steeds vaker met hun onderbroek aan na het sporten. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws. Sommige
  [naar artikel]
 28. Te veel zout eten blijkt immuunsysteem aan te tasten (26/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Te veel zout eten is niet alleen slecht voor je bloeddruk, het tast ook je immuunsysteem aan. Tot die conclusie zijn wetenschappers van de...
  [naar artikel]
 29. Nog een hele week barre vriestemperaturen in ons land: is dat nu goed of slecht voor de verspreiding van het coronavirus? (08/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het is koud. Erg koud. En dat blijft nog wel even zo: de komende week blijven de temperaturen constant onder het vriespunt. Wat betekent dat nu voor het coronavirus? Zal het virus evenveel last hebben als ons van de koude of nu net beter gedijen? “Helaas het tweede”, zeggen experts. “Al zijn er ook enkele voordelen voor ons nu.”
  [naar artikel]
 30. Factcheck: nee, arts bewijst niet dat de coronamaatregelen ons immuunsysteem verzwakken (26/02/2021 - Knack)
  49.000 mensen bekeken op Facebook een video van een Amerikaanse arts die de invloed van de coronamaatregelen op ons immuunsysteem bespreekt. Zijn redenering snijdt wetenschappelijk geen hout.
  [naar artikel]
 31. Antwerpse onderzoekers kraken de codes van ons immuunsysteem (18/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben ontdekt hoe ons immuunsysteem ziektes ontdekt en afweert. Daarvoor maakten ze gebruik van ‘datamining’, het verwerken van grote gegevensbestanden in specifieke computermodellen.
  [naar artikel]
 32. Als een sterke immuunreactie tot ernstige coronaziekte leidt, waarom zijn ouderen dan zo in gevaar? (20/04/2020 - De Morgen)
  Een van de oorzaken voor een acute verslechtering van de gezondheid van een coronapatiënt is een te heftige reactie van het eigen immuunsysteem op het virus. Maar waarom lopen ouderen dan zo’n groot risico? Zij hebben toch een zwak immuunsysteem?
  [naar artikel]
 33. Mazelen nog gevaarlijker dan gedacht: virus legt immuunsysteem lam (01/11/2019 - VRT NWS)
  Het mazelenvirus tast het geheugen van ons immuunsysteem aan. Daardoor zijn mensen die de ziekte krijgen vaak veel vatbaarder voor andere ziektes. Soms kunnen ze jaren later nog ziek worden. Dat blijkt uit een studie van de universiteiten van Amsterdam en Cambridge, en staat in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
  [naar artikel]
 34. WHO-experten bevelen extra dosis aan voor mensen met verzwakt immuunsysteem (11/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een expertengroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft besloten dat een extra vaccindosis tegen Covid-19 voor mensen met een matig of zwaar verzwakt immuunsysteem is aanbevolen. De aanbeveling geldt voor alle vaccins die goedgekeurd zijn door het VN-agentschap.
  [naar artikel]
 35. Coronavarianten ontstaan wellicht bij mensen met zwak immuunsysteem. En dat heeft gevolgen voor vaccineren (16/03/2021 - Express)
  De coronavirusvarianten zijn waarschijnlijk geëvolueerd bij mensen met een zwak immuunsysteem. Er is steeds meer bewijs suggereert dat mensen met bijvoorbeeld kanker en andere onderliggende aandoeningen de incubators van die mutante virussen kunnen zijn. Als dat waar is, heeft het implicaties voor vaccinatieprogramma’s: het is wel degelijk belangrijk om die mensen voorrang te geven bij […] The post Coronavarianten ontstaan wellicht bij mensen met zwak immuunsysteem. En dat heeft gevolgen voor vaccineren appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 36. Israël begint met derde prik voor mensen met verzwakt immuunsysteem (12/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Israëliërs met een verzwakt immuunsysteem kunnen vanaf nu een derde prik krijgen tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz gemeld.
  [naar artikel]
 37. Ook daarom moet je vaccineren: mazelen tasten immuunsysteem voor jaren aan (02/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het is geen overbodige luxe om jezelf of je kinderen te vaccineren tegen mazelen. Een nieuwe studie toont aan dat de ziekte een stuk gevaarlijker is dan gedacht. Zelfs jaren later is je immuunsysteem verzwakt en heb je meer kans op andere ziekten.
  [naar artikel]
 38. Ook daarom moet je vaccineren: mazelen tasten immuunsysteem voor jaren aan (02/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het is geen overbodige luxe om jezelf of je kinderen te vaccineren tegen mazelen. Een nieuwe studie toont aan dat de ziekte een stuk gevaarlijker is dan gedacht. Zelfs jaren later is je immuunsysteem verzwakt en heb je meer kans op andere ziekten.
  [naar artikel]
 39. Mogen sportclubs spelers verplichten om naakt te douchen? "Dit mag je niet eisen"  (15/11/2019 - VRT NWS)
  "Een sportclub kan haar jonge spelers niet verplichten om naakt te douchen, dat behoort tot de persoonlijke integriteit van de jongeren". Dat zegt Simon De Vriendt van het Centrum voor Ethiek in de Sport. Hij reageert daarmee op een protestactie van ouders van jonge voetbalspelers van Berchem Sport. De voetbalclub verplicht haar spelers onder de 17 jaar om naakt te douchen, om hygiënische redenen. "Steeds meer sportclubs worstelen hiermee."
  [naar artikel]
 40. VUB-onderzoekers analyseren immuunsysteem van coronapatiënten tijdens en na besmetting (17/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De onderzoeksgroep Neuro-Aging and Viro-Immunotherapy (NAVI) aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat bloedstalen van Covid-19-patiënten analyseren om te bekijken hoe hun immuunsysteem reageerde tijdens en na hun ziekte. De resultaten kunnen waardevolle informatie bieden voor de diagnose, de behandeling en het voorkomen van het virus.
  [naar artikel]
 41. VUB-onderzoekers analyseren immuunsysteem van coronapatiënten tijdens en na besmetting (17/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De onderzoeksgroep Neuro-Aging and Viro-Immunotherapy (NAVI) aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat bloedstalen van Covid-19-patiënten analyseren om te bekijken hoe hun immuunsysteem reageerde tijdens en na hun ziekte. De resultaten kunnen waardevolle informatie bieden voor de diagnose, de behandeling en het voorkomen van het virus.
  [naar artikel]
 42. Jongeren last van "nieuwe preutsheid" (05/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Meer en meer kinderen willen na het sporten niet meer samen naakt douchen. In sommige sportclubs zijn ze wel verplicht om samen te douchen, maar
  [naar artikel]
 43. Onder een koude douche omdat dat gezond is? Bij Karen Damen verloopt dat zo (20/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  “Perfect.” Dat is wat Karen Damen wil proberen zijn, tijdens een nieuwe reeks van de gelijknamige serie op VIER. Het eerste waar ze klaar voor is, is een detox. Douchen met afwisselend heet en koud water: het zou zogezegd gezond moeten zijn. Maar Karen en ijskoud water, dat is geen gouden combinatie. En dat zorgt voor hilarische beelden en geluidjes.
  [naar artikel]
 44. Onder een koude douche omdat dat gezond is? Bij Karen Damen verloopt dat zo (20/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  “Perfect.” Dat is wat Karen Damen wil proberen zijn, tijdens een nieuwe reeks van de gelijknamige serie op VIER. Het eerste waar ze klaar voor is, is een detox. Douchen met afwisselend heet en koud water: het zou zogezegd gezond moeten zijn. Maar Karen en ijskoud water, dat is geen gouden combinatie. En dat zorgt voor hilarische beelden en geluidjes.
  [naar artikel]
 45. Naakt douchen of niet: zo gaat het eraan toe in Vlaamse sportclubs (15/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Berchem Sport komt terug op een eerder genomen beslissing om jeugdspelers die weigeren naakt te douchen nog te laten mee trainen met de groep. Maar hoe zit het nu in andere Vlaamse sportclubs. Wat zijn de regels daar in de kleedkamers?
  [naar artikel]
 46. Vrouw gaat viraal met simpele vraag over douchen: “Is dit normaal?” (21/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er is geen juiste of foute manier om te douchen, zou je denken. Toch gaat de vraag van een vrouw op Twitter over haar douchegewoontes dezer dagen viraal.
  [naar artikel]
 47. Diepenbeekse sporters willen met meer dan twee tegelijk douchen (14/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De leden van de Diepenbeekse atletiekclub, de joggers en de tennisclub aan het Demerstrand gaan overleggen met het gemeentebestuur om te bekijken hoe zij met meer dan twee personen tegelijk kunnen douchen na het sporten.
  [naar artikel]
 48. Elke dag een koude douche houdt je gezond (17/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Misschien sprong jij de afgelopen dagen met veel plezier onder een koude douche om even aan de hitte te ontkomen, maar koud douchen blijkt ook het hele jaar door echt wel een aanrader. Een recent onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam wees uit dat wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig en minder lang ziek is.
  [naar artikel]
 49. Elke dag een koude douche houdt je gezond (17/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Misschien sprong jij de afgelopen dagen met veel plezier onder een koude douche om even aan de hitte te ontkomen, maar koud douchen blijkt ook het hele jaar door echt wel een aanrader. Een recent onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam wees uit dat wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig en minder lang ziek is.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.