Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 October 2021
21:26 uur

Viktor Brjoechanov, oud-directeur van de kerncentrale van Tsjernobyl, overleden

VRT NWS

13/10/2021 - 18:59

In Kiev, in Oekraïne is Viktor Brjoechanov, de oud-directeur van de kerncentrale van Tsjernobyl overleden. Velen kennen hem van de populaire HBO-reeks "Chernobyl". Na de ramp werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar, waarvan hij vijf jaar uitzat. Als directeur droeg hij een verantwoordelijkheid voor de ramp, maar de echte reden van de catastrofe was een ontwerpfout in de reactor, iets wat de Sovjet-Unie nooit heeft willen toegeven.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Viktor Broechanov, Tsjernobyl-directeur ten tijde van kernramp, overleden op 85-jarige leeftijd (13/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Viktor Broechanov is overleden in Kiev. Dat meldt VRT NWS. Broechanov was directeur van de kerncentrale van Tsjernobyl ten tijde van de kernramp in 1986.
  [naar artikel]
 2. Baggerwerken in buurt van kerncentrale Tsjernobyl zorgen voor onrust (24/12/2020 - Express)
  In de verboden zone rond de kerncentrale van Tsjernobyl is gestart met het uitbaggeren van de rivier de Pripyat. De... The post Baggerwerken in buurt van kerncentrale Tsjernobyl zorgen voor onrust appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. Fotoreeks: zo ligt de kerncentrale van Tsjernobyl er nu bij (27/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Op 26 april 1986 vond in de stad Tsjernobyl (Oekraïne) een van de grootste kernrampen ooit plaats. De giftige straling veranderde de kerncentrale...
  [naar artikel]
 4. Oekraïne geeft geheime documenten over kerncentrale van Tsjernobyl vrij (22/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne heeft vandaag geheime Sovjetdocumenten vrijgegeven over de ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl. De archiefstukken, die...
  [naar artikel]
 5. Oekraïne wil ontplofte kerncentrale Tsjernobyl als werelderfgoed (14/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De kerncentrale in Tsjernobyl komt op de werelderfgoedlijst als het aan Oekraïne ligt. Cultuurminister Oleksandr Tkatsjenko kondigde aan het voorstel in maart voor te leggen aan VN-organisatie UNESCO.
  [naar artikel]
 6. IN BEELD. 35 jaar na de kernramp: zo zien Tsjernobyl en omgeving eruit (26/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het is vandaag 35 jaar geleden dat een reactor van de kerncentrale in Tsjernobyl ontplofte. Tsjernobyl ligt nu in Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland. Maar 35 jaar geleden maakte het gebied nog deel uit van de Sovjet-Unie, toen op 26 april een veiligheidstest van de koelinstallatie mislukte en om 1.23 uur ‘s nachts kernreactor 4 van de kerncentrale ontplofte.
  [naar artikel]
 7. Oekraïne wil ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl laten erkennen als Unesco-werelderfgoed (14/12/2020 - VRT NWS)
  Oekraïne wil de ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl laten erkennen als werelderfgoed bij Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties. De ramp in Tsjernobyl was de grootste kernramp in de geschiedenis. "Veel plekken op het Tsjernobyl-complex kunnen bewaard blijven zodat de mensheid zich herinnert wat ons hier is overkomen", zegt de Oekraïense minister van Cultuur.
  [naar artikel]
 8. Bosbranden rond kerncentrale van Tsjernobyl grotendeels geblust, zeggen Oekraïense autoriteiten (14/04/2020 - VRT NWS)
  De grote bosbranden in de buurt van de kerncentrale van Tsjernobyl zijn grotendeels onder controle. Dat melden althans de Oekraïense autoriteiten. Gisteren was er ongerustheid ontstaan omdat de branden dicht bij de kerncentrale en een opslagplaats voor radioactief afval waren gekomen.
  [naar artikel]
 9. Timelapse: kerncentrale Tsjernobyl krijgt nieuw schild (14/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  30 jaar na de grootste atoomramp uit de geschiedenis krijgt de kerncentrale van Tsjernobyl een nieuw omhulsel. Het gaat om een stalen constructie
  [naar artikel]
 10. Nieuwe sarcofaag voor kerncentrale Tsjernobyl bijna op zijn plek (23/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het nieuwe omhulsel voor de zwaar gehavende kerncentrale van Tsjernobyl, die door een meltdown in 1986 voor een ongekende milieuramp zorgde, is
  [naar artikel]
 11. 33 jaar na de kernramp van Tsjernobyl: Hoe kwam de kerncentrale tot stand? (26/04/2019 - Knack)
  In Nacht in Tsjernobyl tekent Adam Higginbotham het definitieve verhaal op van de grootste kernramp ooit. Knack biedt u een passage uit het boek aan, over het ontstaan van de kerncentrale die op 26 april 1986 ten onder ging in een zwaar ongeval dat duizenden mensen het leven kostte.
  [naar artikel]
 12. Tsjernobyl wil toerisme stimuleren en vraagt status van Werelderfgoed aan (26/04/2021 - De Morgen)
  Oekraïne wil de status van Werelderfgoed bij de Unesco aanvragen voor de kerncentrale van Tsjernobyl. Het moet toerisme in de regio een boost geven. Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat de kerncentrale ontplofte.
  [naar artikel]
 13. "Ramp in kerncentrale Tihange maakt Tsjernobyl van Limburg" (02/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een ramp in de kerncentrale van Tihange kan hier Tsjernobyl-achtige gevolgen hebben. Nederlands-Limburgse gemeenten, de regio Aken en dorpen in Luxemburg klagen de eigenaar en de toezichthouder van de centrale aan. Dat schrijft de Nederlandse krant De Limburger woensdag.
  [naar artikel]
 14. Oekraïne stuurt 1.000 brandweerlui naar bosbrand rond voormalige kerncentrale in Tsjernobyl (16/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne heeft intussen al meer dan 1.000 brandweerlui naar de nucleaire exclusiezone rond de voormalige kerncentrale in Tsjernobyl gestuurd, om de...
  [naar artikel]
 15. 35 jaar na Tsjernobyl: "Al voor 1986 straling vrijgekomen in kerncentrale” (27/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Jaren voor de ramp is al radioactieve straling vrijgekomen uit de kerncentrale van Tsjernobyl. Dat heeft de Oekraïense overheid bekendgemaakt na het vrijgeven van documenten uit de Sovjet-archieven. Het was maandag op de dag af 35 jaar geleden dat de zwaarste kernramp uit de geschiedenis plaatsgreep.
  [naar artikel]
 16. Oekraïne geeft geheime documenten over kerncentrale van Tsjernobyl vrij (22/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne heeft maandag geheime Sovjetdocumenten vrijgegeven over de ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl. De archiefstukken, die gepubliceerd werden in een boek dat uitgegeven werd door de Oekraïense geheime dienst SBU, geven een inkijk in diverse constructiefouten, ongevallen en noodonderbrekingen vanaf 1971 tot en met de ramp op 26 april 1986.
  [naar artikel]
 17. Oekraïne geeft geheime documenten over kerncentrale van Tsjernobyl vrij (22/06/2020 - De Morgen)
  Oekraïne heeft vandaag geheime Sovjetdocumenten vrijgegeven over de ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl. De archiefstukken, die gepubliceerd werden in een boek dat uitgegeven werd door de Oekraïense geheime dienst SBU, geven een inkijk in diverse constructiefouten, ongevallen en noodonderbrekingen vanaf 1971 tot en met de ramp op 26 april 1986.
  [naar artikel]
 18. Oekraïne geeft geheime documenten over kerncentrale van Tsjernobyl vrij (22/06/2020 - VRT NWS)
  Oekraïne heeft geheime Sovjetdocumenten vrijgegeven over de kerncentrale van Tsjernobyl. De plaats waar de grootste nucleaire ramp in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. Er zouden al ongelukken gebeurd zijn in de centrale voor de ramp in april 1986, volgens de documenten.
  [naar artikel]
 19. Oekraïense politie ontdekt illegale stortplaats in Tsjernobyl (25/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onbekenden hebben daags voor de herdenkingsdag van de kernramp van Tsjernobyl in Oekraïne afval gestort vlakbij de zwaarbeschadigde kerncentrale.
  [naar artikel]
 20. Tsjernobyl 'herleeft' met eerste zonnepark (05/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlak bij de ruïne van de kerncentrale van Tsjernobyl is een park van zowat 3.800 zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Het is het eerste...
  [naar artikel]
 21. Brandweer trotseert nog steeds bosbranden Tsjernobyl, dag op dag 34 jaar na kernramp (26/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan duizend brandweermannen zijn zondag ingezet tegen de bosbrand in het gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl, die ondanks vele...
  [naar artikel]
 22. Vlieg met een vliegtuig over Tsjernobyl (22/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Heb je er altijd al van gedroomd om de kerncentrale van Tsjernobyl in het echt te zien? Voor 2970 Oekraïense grivna (88 euro) kan je er met een vliegtuig overvliegen.
  [naar artikel]
 23. Bosbranden in Tsjernobyl duren nu al langer dan week (13/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De bosbranden in de buurt van de kerncentrale van Tsjernobyl zijn na meer dan een week nog altijd niet onder controle. Bijna vierhonderd...
  [naar artikel]
 24. Bluswerken in radioactief gebied Tsjernobyl nog steeds aan de gang (06/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Oekraïne blijven de bluswerken in de zogenaamde "vervreemdingszone" rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar zich in 1986 de zwaarste kernramp...
  [naar artikel]
 25. Grote bosbranden bij Tsjernobyl nog niet onder controle: “Altijd risico op vrijkomen straling” (14/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische tak van milieuorganisatie Greenpeace waarschuwt dat de voormalige kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl door grote bosbranden...
  [naar artikel]
 26. Amper vooruitgang bij bluswerken bosbranden Tsjernobyl (21/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ondanks de versterking bij de Oekraïense brandweer is er geen vooruitgang geboekt bij de bluswerken van de branden in het gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar zich in 1986 de zwaarste kernramp uit de geschiedenis voltrok.
  [naar artikel]
 27. Bosbranden rond Tsjernobyl opgelaaid, wind stuurt rookpluimen over hoofdstad Kiev (17/04/2020 - VRT NWS)
  De bosbranden in de buurt van de kerncentrale van Tsjernobyl, in Oekraïne, zijn weer opgelaaid. Met gevolgen voor de hoofdstad Kiev: door een noordwestelijke wind is de luchtkwaliteit er extreem slecht. De stralingsniveaus rond de Tsjernobyl-zone zouden echter nog steeds onder de normen blijven, zegt de Oekraïense overheid.
  [naar artikel]
 28. Grote bosbranden vlakbij Tsjernobyl zelfs vanuit de ruimte zichtbaar (14/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De bosbranden vlakbij Tsjernobyl woeden inmiddels meer dan een week, en de grote vlammenzee nadert stilaan de voormalige kerncentrale. Onderweg...
  [naar artikel]
 29. Brandweer nog steeds ingezet bij Tsjernobyl, 34 jaar na kernramp (26/04/2020 - Knack)
  Meer dan duizend brandweermannen zijn zondag ingezet tegen de bosbrand in de vervreemdingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar dag op dag 34 jaar geleden de grootste kernramp uit de wereldgeschiedenis plaatsvond.
  [naar artikel]
 30. Bosbranden in Tsjernobyl zwakken geleidelijk af (14/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De bosbranden in de buurt van de kerncentrale van Tsjernobyl zwakken na meer dan een week geleidelijk af. Dat hebben de Oekraïense autoriteiten dinsdag gemeld. President Volodymyr Zelensky liet intussen weten de situatie op de voet op te volgen.
  [naar artikel]
 31. Tsjernobyl hoopt op een erkenning als Unesco-erfgoed (26/04/2021 - Express)
  Vandaag precies 35 jaar geleden creëerde een zware ontploffing bij tests in de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne, toen een deelstaat van de voormalige Sovjet-Unie, het grootste nucleaire ongeval uit de geschiedenis. Sindsdien is een breed gebied rond de centrale grotendeels verboden terrein verklaard. Oekraïne hoopt de site nu echter in het erfgoed van de […] Lees dit artikel: Tsjernobyl hoopt op een erkenning als Unesco-erfgoed
  [naar artikel]
 32. Bosbrand nabij Tsjernobyl zorgt voor verhoogde radioactiviteit (05/04/2020 - De Morgen)
  Oekraïne heeft zondag een verhoogde radioactiviteit gemeld na de uitbraak van een bosbrand in de zogenaamde ‘vervreemdingszone’ rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar zich in 1986 de zwaarste kernramp uit de geschiedenis voltrok.
  [naar artikel]
 33. Radioactiviteit rond Tsjernobyl liefst 16 keer hoger na bosbrand (06/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne heeft zondag een verhoogde radioactiviteit gemeld na de uitbraak van een bosbrand in de zogenaamde ‘vervreemdingszone’ rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar zich in 1986 de zwaarste kernramp uit de geschiedenis voltrok.
  [naar artikel]
 34. Tsjernobyl ‘smeult’ weer: nucleaire reacties waargenomen door sensoren op site (12/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Tsjernobyl ‘smeult’ weer: nucleaire reacties waargenomen door sensoren op site Sensoren hebben verhoogde neutronenniveaus gedetecteerd in een ontoegankelijke kamer in de reactorhal van Tsjernobyl. Dat zou erop wijzen dat er kernsplijtingsreacties plaatsvinden in de ingegraven reactorhal, zo meldt Science Mag. Die splijtingsreacties zouden dus 35 jaar plaatsvinden na de dag waarop de kerncentrale van Tsjernobyl (nu in Oekraïne) explodeerde. Het was toen de ergste kernramp ooit. […] Lees dit artikel: Tsjernobyl ‘smeult’ weer: nucleaire reacties waargenomen door sensoren op site
  [naar artikel]
 35. Bosbrand Tsjernobyl woedt al zes dagen, bezorgdheid over straling (09/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Brandweerlui in Oekraïne bestreden donderdag voor de zesde dag op rij branden in de overwegend onbewoonde no-gozone rond de kerncentrale van Tsjernobyl. Ondertussen rijst bezorgdheid over radioactieve straling die in het gebied aanwezig bleef sinds de kernramp van ruim drie decennia geleden.
  [naar artikel]
 36. IAEA: “Geen stralingsgevaar door branden bij Tsjernobyl” (24/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De straling die vrijkomt door branden in de buurt van de voormalige kerncentrale Tsjernobyl vormt "geen gevaar voor de menselijke gezondheid". Dat...
  [naar artikel]
 37. Na meer dan een maand: branden bij Tsjernobyl zijn geblust (13/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na meer dan een maand zijn de branden in het gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne, waar zich in 1986 de zwaarste kernramp uit de...
  [naar artikel]
 38. Rusland stuurt drijvende kerncentrale naar Noordpool: "Tsjernobyl op ijs" (28/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft een omstreden drijvende kerncentrale voor de energievoorziening van zijn buitenposten in het Noordpoolgebied te water gelaten.
  [naar artikel]
 39. Ondanks protest zet Wit-Rusland schakelaar eerste kerncentrale aan (03/11/2020 - De Tijd)
  17:01 De eerste kerncentrale van Wit-Rusland is dinsdag geactiveerd. Protest van buurland Litouwen, waar de pijnlijke Tsjernobyl-erfenis nazindert, mocht niet baten.
  [naar artikel]
 40. In de ban van Tsjernobyl: waarom de kerncentrale nog steeds een donkere wolk is boven het leven van veel mensen  (22/04/2020 - VRT NWS)
  Bij de ontploffing in de kernreactor van Tsjernobyl kwam er een enorme hoeveelheid radioactief materiaal in de lucht terecht. Door de wind werden de deeltjes over het hele Europese continent verspreid. De zogenoemde radioactieve wolk is nu een fenomeen uit het verleden, maar tot op vandaag werpt ze een schaduw over het leven van velen. In de tweede aflevering van "In de ban van Tsjernobyl" zien we hoe de kernramp 34 jaar na datum nog steeds zijn sporen nalaat. Maker van de serie en Ruslandkenner bij VRT NWS Jan Balliauw vertelt.
  [naar artikel]
 41. Bosbranden in Tsjernobyl duren nu langer dan een week (13/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De bosbranden in de buurt van de kerncentrale van Tsjernobyl zijn na meer dan een week nog altijd niet onder controle. Bijna 400 brandweerlui proberen de vlammen maandag nog altijd onder controle te krijgen.
  [naar artikel]
 42. Na meer dan een maand zijn de branden bij Tsjernobyl geblust (13/05/2020 - De Morgen)
  Na meer dan een maand zijn de branden in het gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne, waar zich in 1986 de zwaarste kernramp uit de geschiedenis voltrok, geblust. Dat laat president Volodymyr Zelenski weten.
  [naar artikel]
 43. Jan Balliauw keert terug naar Tsjernobyl: ‘‘Blijf in uw kot’ had ook toen de slogan moeten zijn’ (31/03/2020 - De Morgen)
  Een strijd tegen een onzichtbare vijand waarvan niemand precies weet hoe die te voeren. De coronacrisis roept bij Rusland-kenner Jan Balliauw herinneringen op aan 34 jaar geleden, toen in Oekraïne een kerncentrale ontplofte. In de docureeks In de ban van Tsjernobyl zoekt hij mensen op die toen in de vuurlinie stonden.
  [naar artikel]
 44. "Chernobyl" meest gewaardeerde tv-reeks ooit (tot ergernis van Rusland) (07/06/2019 - VRT NWS)
  Een Amerikaanse tv-reeks over de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 krijgt de hoogste waardering ooit op IMDb. Maar de meningen verschillen in de regio zelf. Kijkers in Oekraïne, waar Tsjernobyl gelegen is, zijn enthousiast. In Rusland is de stemming negatief. De tv-zender NTV werkt aan een eigen reeks over Tsjernobyl, met een heel andere interpretatie van wat er gebeurde op 26 april 1986. Alona Lyubayeva, zelf van Oekraïense afkomst en actief bij Groen, trekt een parallel met de ontkenning van de klimaatopwarming.
  [naar artikel]
 45. Hoofd preventie kerncentrale Doel over televisieserie Chernobyl: "Vol verbazing over wat daar allemaal kon gebeuren!" (29/04/2020 - VRT NWS)
  Vanavond kan je op Canvas de laatste aflevering zien van Chernobyl, een bejubelde televisieserie over de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986. Ook in die van Doel wordt de reeks met argusogen gevolgd: "Het staat met stip genoteerd om vanavond te bekijken", vertelt Jurgen Gillis in Start Je Dag. Hij is hoofd van de preventiedienst van de kerncentrale in Doel.
  [naar artikel]
 46. Bosbranden in buurt van Tsjernobyl nog niet onder controle (11/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Oekraïense brandweerdiensten zijn er zaterdag nog niet in geslaagd om de bosbranden in de buurt van de kerncentrale van Tsjernobyl onder controle te krijgen. Meer dan driehonderd brandweerlui proberen al een week lang het vuur in te dijken. Er worden ook vliegtuigen en helikopters ingezet, meldt de burgerbescherming.
  [naar artikel]
 47. "Tsjernobyl op ijs": Rusland laat omstreden drijvende kerncentrale te water (28/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft een omstreden drijvende kerncentrale voor de energievoorziening van zijn buitenposten in het Noordpoolgebied te water gelaten.
  [naar artikel]
 48. Rookwolken van bosbranden in Tsjernobyl bereiken Kiev (17/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Kiev gaat vrijdag gebukt onder een dikke rookwolk, afkomstig van de bosbranden rond Tsjernobyl. De lucht in de Oekraïense hoofdstad is momenteel erg vervuild maar bevat geen radioactieve deeltjes, verzekerde de lokale overheid. Kiev ligt zowat 70 km van de exlusiezone rond de voormalige kerncentrale, die in 1986 ontplofte en voor de grootste nucleaire ramp uit de geschiedenis zorgde.
  [naar artikel]
 49. Wit-Rusland verhoogt grenscontroles door Tsjernobyl-toerisme (15/11/2019 - Metro)
  Wit-Rusland wil de controles aan de grens met Oekraïne opvoeren, nu het toerisme in het besmette gebied rond het Oekraïense Tsjernobyl in opmars is. Wit-Rusland moet “de staatsgrens langs de omtrek van de Tsjernobyl-zone sluiten”, aldus Anatoly Lappo, functionaris van het Wit-Russische comité voor de staatsgrenzen. “Er is een heel grote besmetting aan de grenslijn. Mensen moeten daar niet heengaan”, aldus Lappo aan het staatsnieuwsagentschap BelTA. Het epicentrum van de nucleaire ramp met de kerncentrale bevond zich op ongeveer 10 kilometer van de Wit-Russische grens. 100.000 per jaar Op 26 april 1986 ontplofte reactor 4 van de centrale in Tsjernobyl, op een honderdtal kilometer ten noorden van Kiev. Een groot deel van Europa, maar vooral Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland raakten vervuild na de explosie. In 2011 maakte Oekraïne massatoerisme naar de site mogelijk, aangezien de stralingsniveaus tot beheerbare waarden waren gedaald. Dit jaar telde Oekraïne al meer dan 100.000 mensen die een bezoek brachten aan de zogeheten ‘exclusion zone’ of uitsluitingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl. Dat is het hoogste aantal tot dusver. Wit-Rusland bewaakt het grensgebied momenteel met drones. “We zijn van plan om bewakingscamera’s te installeren en een controlecentrum op te richten in Choiniki”, aldus Lappo. Choiniki ligt in het zuidwesten van Wit-Rusland, net buiten de uitsluitingszone. Lees ook: Radioactief graan uit Tsjernobyl gedistilleerd tot vodka Het bericht Wit-Rusland verhoogt grenscontroles door Tsjernobyl-toerisme verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.