Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 October 2021
21:25 uur

Geen Belgisch evacuatieplan voor Afghaanse ex-medewerkers

De Tijd

13/10/2021 - 20:17

20:09 Voor meer dan honderd Afghaanse ex-medewerkers van België en mensen die gevaar lopen, is momenteel geen Belgisch evacuatieplan. Verschillende Europese landen repatriëren hun ex-medewerkers wel via de ...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Geen Belgisch plan voor evacuatie Afghaanse ex- medewerkers (14/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Voor 45 Afghaanse ex-werknemers van België en 63 mensen die gevaar lopen, ligt geen Belgisch evacuatieplan op tafel. Dat schrijft De Tijd vandaag. Het gaat om voormalige werknemers van Defensie en onder anderen mensenrechtenverdedigers.
  [naar artikel]
 2. Geen plan voor evacuatie Afghaanse ex-medewerkers (14/10/2021 - Knack)
  Voor 45 Afghaanse ex-werknemers van België en 63 mensen die gevaar lopen, ligt geen Belgisch evacuatieplan op tafel. Dat schrijft De Tijd donderdag. Het gaat om voormalige werknemers van Defensie en onder anderen mensenrechtenverdedigers.
  [naar artikel]
 3. Zaventem nog altijd zonder evacuatieplan (23/03/2017 - De Tijd)
  12:09 Er is een jaar na de aanslagen op Zaventem is er nog altijd geen globaal evacuatieplan voor de luchthaven.
  [naar artikel]
 4. Nog altijd geen overkoepelend evacuatieplan op luchthaven Zaventem (23/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  De luchthaven van Zaventem heeft nog altijd geen overkoepelend evacuatieplan. Dat bleek woensdagavond uit een getuigenis van een werkneemster op de luchthaven in een speciale uitzending op Eén, naar aanleiding van de herdenking van de aanslagen op de luchthaven en in de metro.
  [naar artikel]
 5. Britten lieten lijst met gegevens van Afghaanse medewerkers achter in ambassade (27/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Terwijl gevreesd wordt voor wraakacties van de taliban op Afghanen die westerse landen bijstonden, blijkt in de Britse ambassade van Kaboel een lijst achtergelaten te zijn met contactgegevens van Afghaanse medewerkers. Een journalist van The Times vond die en contacteerde de Britse autoriteiten.
  [naar artikel]
 6. Zinkgaten in Brussel: nood- en evacuatieplan van kracht (07/09/2017 - Knack)
  Het nood- en evacuatieplan is afgekondigd in Sint-Joost-ten-Node na de breuk van een waterleiding van Vivaqua, die eerder op de dag een gat van 36 vierkante meter op de Leuvensesteenweg veroorzaakte.
  [naar artikel]
 7. Vredesstad Ieper vangt Afghaanse medewerkers Moeder voor Vrede op: “We zijn heel dankbaar voor de hulp, maar we vrezen voor onze familie” (25/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zes Afghaanse vrouwen en een jong meisje zijn gisteren na een lange reis vanuit Kaboel in Ieper aangekomen, na hun vlucht voor de taliban. Het gaat om medewerkers van Moeders voor Vrede, een organisatie die zich inzet voor vrouwenrechten in conflictgebieden. “Ik ben nog nooit zo bang geweest”, getuigt een 25-jarige Afghaanse die voor Moeders voor Vrede Engelse les gaf in haar vaderland.
  [naar artikel]
 8. Afghaanse asielzoeker kroont zich tot Belgisch kampioen boksen: “Bij geen enkele club was ik welkom” (20/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Hij is nog maar anderhalf jaar in België, maar sinds zaterdag mag de 20-jarige Afghaanse asielzoeker Atash Dinizada zich wel de nieuwe Belgisch kampioen boksen noemen in de categorie -75 kg. “Ik ben blij, maar mijn doel is wereldkampioen worden.”
  [naar artikel]
 9. Evacuatieplan voor slachtoffers slavenhandel Libië overeengekomen in Abidjan (30/11/2017 - Knack)
  Vanwege de dramatische mensenrechtensituatie in Libië en berichten over slavenhandel hebben de deelnemers van de Europees-Afrikaanse top in Abidjan een overeenkomst bereikt over een evacuatieplan.
  [naar artikel]
 10. 'Zaventem heeft wel evacuatieplan' (10/04/2019 - De Morgen)
  De luchthaven van Zaventem beschikt wel degelijk over een evacuatieplan. Maar het is aan de bedrijven om hun personeel daar ook van op de hoogte te stellen, zegt Brussels Airport. Minister Jan Jambon gaat die bedrijven vragen om oefeningen te organiseren.
  [naar artikel]
 11. Amerikaanse universiteit in Kaboel onder aanval (24/08/2016 - De Redactie)
  Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn explosies en schoten gehoord aan het gebouw in de Afghaanse hoofdstad. Studenten en medewerkers zouden vast zitten in het universiteitsgebouw.
  [naar artikel]
 12. Amerikanen doden per vergissing 16 Afghaanse agenten (22/07/2017 - De Tijd)
  10:28 Zestien Afghaanse politieagenten zijn vrijdag omgekomen bij een Amerikaans bombardement in de zuidelijke provincie Helmand, dat eigenlijk de taliban viseerde. Dat hebben medewerkers van de lokale poli...
  [naar artikel]
 13. Vakbond: "Geen evacuatieplan, personeel luchthaven weet niet wat het moet doen" (23/03/2017 - De Redactie)
  De socialistische vakbond BTB vertelt hetzelfde verhaal als de medewerkster van Aviapartner, die kritiek had op de beveiliging op Brussels Airport. "Er is geen evacuatieplan en het personeel op de luchthaven weet niet wat het moet doen", zegt nu ook de vakbond. "In het voorbije jaar is niks gedaan om het personeel gerust te stellen."
  [naar artikel]
 14. De angst voor brexit-rellen groeit: het evacuatieplan voor de Windsors ligt klaar (15/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Ook de Britse koninklijke familie ontsnapt niet aan de brexit-chaos: er ligt een evacuatieplan voor hun veiligheid klaar in geval van rellen op 29...
  [naar artikel]
 15. Overkoepelend evacuatieplan voor hele luchthaven 'niet haalbaar' (23/03/2017 - De Standaard)
  Een overkoepelend evacuatieplan voor het hele luchthavengebouw is 'praktisch niet haalbaar'. Dat zegt Brussels Airport-woordvoerster Anke Fransen donderdag in een reactie op de bezorgheid van het luchthavenpersoneel op het ontbreken van zo'n overkoepelend plan.
  [naar artikel]
 16. Taliban doden 39 mensen bij nieuwe reeks aanvallen in Afghanistan (30/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De taliban hebben bij drie verschillende aanvallen op Afghaanse veiligheidsdiensten in totaal 39 mensen om het leven gebracht. Bij de slachtoffers bevinden zich ook acht medewerkers van de Afghaanse verkiezingscommissie.
  [naar artikel]
 17. De EU wil geen Afghaanse migratiegolf (01/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: De EU wil geen Afghaanse migratiegolf Het is nooit eenvoudig om met 27 lidstaten tot een vergelijk te komen. Dinsdag vond een crisisvergadering plaats die vijf uur duurde. Uiteindelijk zijn de onderhandelpartners met een gemeenschappelijke boodschap naar buiten gekomen: de EU zal niets doen om een massale instroom van Afghanen te bevorderen. Beveiliging van de grenzen en bestrijding van illegale migratie. […] Lees dit artikel: De EU wil geen Afghaanse migratiegolf
  [naar artikel]
 18. Zes medewerkers Rode Kruis in Afghanistan doodgeschoten (08/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de Noord-Afghaanse provincie Jowzjan zijn zes medewerkers van het Rode Kruis (ICRC) doodgeschoten. Twee anderen worden vermist. Dat heeft een
  [naar artikel]
 19. Taliban tot op 50 kilometer van Afghaanse hoofdstad Kaboel, Amerikaanse soldaten halen eigen burgers weg (14/08/2021 - VRT NWS)
  In Afghanistan lijkt de oorlog naar een climax te gaan. De eerste Amerikaanse elite-troepen die de evacuatie van buitenlanders en Afghaanse medewerkers moeten begeleiden, zijn geland in Kaboel. In het noorden vallen de taliban de grootstad Mazar-e Sharif aan, het laatste grote bolwerk van de regering in dat gebied.
  [naar artikel]
 20. Taliban hebben geen toegang tot reserves van de Afghaanse centrale bank in de VS (16/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Taliban hebben geen toegang tot reserves van de Afghaanse centrale bank in de VS De taliban zullen geen toegang hebben tot de monetaire reserves van de centrale bank die zich in de Verenigde Staten bevinden. Dat heeft de Amerikaanse regering maandag gemeld. Het grootste deel van de Afghaanse fondsen bevinden zich in het buitenland. “De activa van de centrale bank die de Afghaanse overheid bezit in de Verenigde Staten […] Lees dit artikel: Taliban hebben geen toegang tot reserves van de Afghaanse centrale bank in de VS
  [naar artikel]
 21. Afghaanse vluchtelingen verlaten Ieper, "groep samenhouden was niet mogelijk" (05/10/2021 - VRT NWS)
  In Ieper is vanmorgen een eerste groep Afghanen vertrokken richting asielcentra elders in ons land. Ze verbleven al meer dan een maand in een jeugdherberg vlakbij de Menenpoort, sinds ze hun thuisland moesten ontvluchten nadat de taliban er de macht gegrepen hadden. Het gaat om Afghaanse medewerkers van "Moeders voor Vrede", de organisatie van de Ieperse Jennie Vanlerberghe.
  [naar artikel]
 22. Evacuatieplan voor Russen in Syrië (04/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 23. Afghaanse troepen redden tientallen Save the Children-medewerkers na aanval IS (24/01/2018 - Knack)
  Afghaanse troepen hebben tientallen mewederkers van de kinderhulporganisatie Save the Children uit een omsingeld kantoorgebouw gered. Bij een aanval van IS op het Save the Children-kantoor werden minstens vijf mensen gedood. De aanval duurt nog steeds voort.
  [naar artikel]
 24. Aanval op gebouw van Save the Children: Afghaanse troepen redden tientallen medewerkers (24/01/2018 - Knack)
  Afghaanse troepen hebben tientallen mewederkers van de kinderhulporganisatie Save the Children uit een omsingeld kantoorgebouw gered. Bij een aanval van IS op het Save the Children-kantoor werden minstens vijf mensen gedood. De aanval duurt nog steeds voort.
  [naar artikel]
 25. VS evacueren Afghaanse tolken uit Afghanistan, president Biden spreekt over ‘belangrijke mijlpaal’ (31/07/2021 - De Morgen)
  De Amerikaanse autoriteiten hebben een eerste groep Afghaanse medewerkers naar de Verenigde Staten gevlogen in het kader van een operatie om personeel uit Afghanistan te halen. President Joe Biden sprak in een verklaring over een ‘belangrijke mijlpaal’.
  [naar artikel]
 26. Elf Afghaanse bewakers van Amerikaanse ambassade omgekomen in Kaboel (01/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de aanslag met een bomvrachtwagen van woensdagochtend in een diplomatieke wijk in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, zijn ook elf Afghaanse
  [naar artikel]
 27. Geen Belgische militairen onder slachtoffers taliban-aanval op Afghaanse legerbasis (23/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de taliban-aanval van afgelopen vrijdag op een Afghaanse legerbasis nabij Mazar-i-Sharif, in het noorden van Afghanistan, werden geen
  [naar artikel]
 28. Afghaanse munt op dieptepunt (17/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Afghaanse munt op dieptepunt De Afghaanse munt – de afghani – is dinsdag voor de vierde dag op rij verzwakt tegenover de dollar, tot een absoluut dieptepunt. De voorzitter van de Afghaanse centrale bank is intussen het land ontvlucht. Tegen de achtergrond van de machtsovername door de taliban in Afghanistan, daalde de afghani dinsdag met 1,7 procent in waarde, […] Lees dit artikel: Afghaanse munt op dieptepunt
  [naar artikel]
 29. Aanval op gebouw van Save the Children: minstens vijf doden, Afghaanse troepen redden tientallen medewerkers (24/01/2018 - Knack)
  Afghaanse troepen hebben tientallen mewederkers van de kinderhulporganisatie Save the Children uit een omsingeld kantoorgebouw gered. Bij een aanval van IS op het Save the Children-kantoor werden minstens vijf mensen gedood. De aanval duurt nog steeds voort.
  [naar artikel]
 30. Afghaanse soldaat gedood bij vuurgevecht aan luchthaven Kaboel (23/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een vuurgevecht tussen Afghaanse veiligheidstroepen en nog onbekende aanvallers op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel is één Afghaanse soldaat gedood en raakten drie anderen gewond.
  [naar artikel]
 31. Afghaanse Belgen getuigen over situatie in hun geboorteland: “Geen vlag meer, geen leger, geen parlement meer” (17/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Ooit waren ze zelf op de vlucht voor de taliban, en vonden ze een nieuwe thuis in België. Nu moeten Afghaanse Belgen toekijken hoe de taliban in hun geboorteland opnieuw de macht grijpen. Ze maken zich grote zorgen, maar voelen zich vooral machteloos.
  [naar artikel]
 32. “Voetbalsters krijgen er doodsbedreigingen” (14/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Afghaanse vrouwen die in hun thuisland aan voetbal willen doen, worden nog altijd met de dood bedreigd. Om hun voetbaldroom toch waar te maken, is een Afghaanse voetbalster een project gestart om vanuit het buitenland een Afghaanse nationale vrouwenvoetbalploeg op te richten. Een belangrijke schakel in dat project is de Tongerse Huberte Stas (46), die in Europa Afghaanse meisjes scout op hun voetbaltalent. “Al die Afghaanse vrouwen dragen een verleden met heel veel miserie met zich mee. Dankzij het voetbal kunnen ze die ellende toch een beetje vergeten”, zegt Huberte.
  [naar artikel]
 33. Zweden komt terug op beslissing om 106-jarige Afghaanse geen asiel te verlenen (04/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De 106-jarige Afghaanse vrouw Bibihal Uzbeki, bedlegerig en bijna blind, heeft van de Zweedse autoriteiten vandaag dan toch de toestemming gekregen...
  [naar artikel]
 34. Afghaanse regering eist mediator in onderhandelingen met Taliban (11/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Afghaanse regering wil een bemiddelaar betrekken bij de vredesonderhandelingen die ze momenteel in Qatar voert met de Taliban. Dat zegt een lid van de Afghaanse onderhandelingsdelegatie vandaag tegen de televisiezender Al Jazeera.
  [naar artikel]
 35. Mislukte aanslag op Afghaanse vicepresidentskandidaat bij aftrap kiescampagne: zeker 20 doden en 50-tal gewonden (29/07/2019 - VRT NWS)
  In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn zeker 20 doden en zo'n 50 gewonden gevallen bij een aanslag gisteren. Doelwit was de running mate van de Afghaanse president. Net gisteren ging de campagne van start voor de Afghaanse presidentsverkiezingen in september. De politicus en zo'n 85 andere mensen konden in veiligheid gebracht worden tijdens de aanval. De aanslag is nog niet opgeëist.
  [naar artikel]
 36. Vijftien gezinnen van medewerkers Defensie geëvacueerd, 79 mensen in totaal (26/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Ons land heeft de voorbije dagen in totaal vijftien Afghaanse gezinnen van medewerkers van het Belgische leger geëvacueerd naar ons land, goed voor 79 mensen in totaal. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) donderdag gezegd in de Kamer.
  [naar artikel]
 37. Afghaanse vluchteling (22) krijgt werkstraf door miserie bij kaartspel (05/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een 22-jarige Afghaanse vluchteling moet een werkstraf van 150 uur vervullen nadat hij in augustus 2015 een Belg van Afghaanse afkomst neerstak in Hasselt. Het slachtoffer liep een snijwonde van 25 centimeter op.
  [naar artikel]
 38. Eerste Belgische evacuatievliegtuigen dinsdagmiddag de lucht in (17/08/2021 - De Tijd)
  15:28 De evacuatie van Belgen en Afghaanse medewerkers is van start gegaan. Ons land wil vanuit het Pakistaanse Islamabad meerdere evacuatievluchten naar Kaboel inleggen.
  [naar artikel]
 39. Afghaanse overheid heeft geen verhaal tegen pijlsnelle terreinwinst taliban (24/06/2021 - De Tijd)
  19:36 Na 20 jaar Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan werken de taliban aan een razendsnelle opmars. De Afghaanse president Ashraf Ghani, die vrijdag in de Verenigde Staten is om steun te vragen, dreigt ...
  [naar artikel]
 40. Raketaanval treft Afghaanse ministerie van Defensie vlak voor verjaardag van 9/11 (11/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de Afghaanse hoofdstad Kaboel is woensdag een raket afgevuurd op een muur van het Afghaanse ministerie van Defensie, niet ver van de Amerikaanse ambassade. De aanval gebeurde enkele uren voor de verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001.
  [naar artikel]
 41. Katjes gefolterd en gedood in vluchtelingencentrum (07/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Het misbruik van jonge zwerfkatten door twee Afghaanse vluchtelingen in een centrum van Fedasil in Bovigny (in Gouvy)heeft het team van medewerkers gechoqueerd. Ook het gemeentebestuur is verontwaardigd.
  [naar artikel]
 42. Geen Belgische militairen onder slachtoffers taliban-aanval op Afghaanse legerbasis (23/04/2017 - Knack)
  Bij de taliban-aanval vrijdag op een Afghaanse legerbasis nabij Mazar-i-Sharif, in het noorden van Afghanistan, werden geen Belgische militairen getroffen. Dat heeft het ministerie van Defensie zaterdag gezegd.
  [naar artikel]
 43. Poetin vreest dat Afghaanse strijders Rusland als vluchtelingen binnendringen (23/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Poetin vreest dat Afghaanse strijders Rusland als vluchtelingen binnendringen De Russische president Vladimir Poetin bekritiseerde Europa en de VS zondag voor het tijdelijk onderbrengen van Afghaanse vluchtelingen in Centraal-Azië. Daar zouden Afghaanse strijders van gebruik kunnen maken om Rusland te betreden, redeneert Poetin. Poetin verklaarde zondag dat hij bezorgd is over de mogelijkheid dat Afghaanse militieleden “zich voordoen als vluchtelingen” om de Russische grens […] Lees dit artikel: Poetin vreest dat Afghaanse strijders Rusland als vluchtelingen binnendringen
  [naar artikel]
 44. Man klimt op lantaarnpaal om Afghaanse vlag te hijsen (19/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Op beelden uit het Afghaanse Jalalabad is te zien hoe een man op een lantaarnpaal klimt met een Afghaanse vlag. Eenmaal boven bevestigt hij de vlag, onder luid gejuich van een menigte Afghanen. De bevolking protesteert zo tegen de machtsovername door de taliban. Sinds de talibanstrijders de macht in handen hebben, zijn op veel plaatsen de Afghaanse vlaggen verwijderd en vervangen door de vlag van de taliban.
  [naar artikel]
 45. Zwaarbewapende taliban doden zeker 20 leden Afghaanse veiligheidstroepen (16/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij zware gevechten in de provincie Samangan, in het noorden van Afghanistan, zijn zeker 20 politieagenten en medewerkers van de geheime diensten...
  [naar artikel]
 46. ‘Nog nooit evacuatierichtlijnen gekregen op Zaventem’ (23/03/2017 - De Standaard)
  Veel mensen op de luchthaven van Zaventem weten niet waar ze naartoe moeten als er iets gebeurt. Dat blijkt uit een getuigenis van een medewerkster in het programma ‘22/3- Eén jaar later’. Dat verhaal wordt bevestigd door de socialistische vakbond BTB. ‘Er is geen evacuatieplan.’
  [naar artikel]
 47. Als ratten in de val. Hoe een natuurbrand wel moest uitdraaien op een drama (28/07/2018 - VRT NWS)
  Geen enkel evacuatieplan had de ramp in het Griekse badstadje Mati kunnen voorkomen. Als iemand in deze omgeving en onder deze omstandigheden de boel in brand steekt, dan zijn zeer zware gevolgen onafwendbaar.
  [naar artikel]
 48. "Meer dan 50 Afghaanse soldaten omgekomen bij vuurgevecht met Pakistaans leger" (07/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens een vuurgevecht tussen Pakistaanse een Afghaanse militairen zijn vrijdag zeker 50 Afghaanse soldaten om het leven gekomen. Dat heeft het
  [naar artikel]
 49. Brussels Airport, één jaar later: "Nog steeds geen evacuatieplan" (23/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Ik werk 23 jaar op de luchthaven en wij hebben nog nooit evacuatierichtlijnen gekregen. Als er nu, een jaar na de aanslagen iets gebeurt in de
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.