Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 October 2021
23:07 uur

Spanningen Noord-Ierland: EU-Commissie wil soepelere goederentrafiek

Knack

13/10/2021 - 20:21

De Europese Commissie heeft woensdag een aantal praktische oplossingen op tafel gelegd voor de problemen waarmee de bevolking van Noord-Ierland kampt sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het is echter maar de vraag of daarmee het aanslepende geschil met de Britse regering kan bijgelegd worden. 'We hope for the best, prepare for the worst.'


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europese Commissie wil spanningen over Noord-Ierland bezweren met soepelere goederentrafiek (13/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie heeft woensdag een aantal praktische oplossingen op tafel gelegd voor de problemen waarmee de bevolking van Noord-Ierland kampt sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het is echter maar de vraag of daarmee het aanslepende geschil met de Britse regering kan bijgelegd worden. “We hope for the best, prepare for the worst.”
  [naar artikel]
 2. Bijna kwam er een ‘harde grens’ tussen Ierland en Noord-Ierland, met dank aan de vaccindiscussie (30/01/2021 - De Morgen)
  De Europese Commissie stond gistren op het punt het vrij verkeer van goederen over de veelbesproken grens tussen Ierland en Noord-Ierland aan banden te leggen, uit angst dat vaccins via ‘de achterdeur’ het Verenigd Koninkrijk binnenkomen. Na veel kritiek heeft de Europese Commissie uiteindelijk afgezien van dit draconische voornemen.
  [naar artikel]
 3. Premier Noord-Ierland kondigt ontslag aan (28/04/2021 - De Tijd)
  21:44 Arlene Foster gooit de handdoek in de ring als premier van Noord Ierland, na een interne revolte in haar partij. Haar ontslag komt op een moment dat de spanningen in Noord-Ierland hoog oplopen.
  [naar artikel]
 4. Ieren en Noord-Ieren eensgezind: ‘Noord-Ierland op termijn weg uit het Verenigd Koninkrijk’ (23/04/2021 - Express)
  Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft ook in Noord-Ierland voor grote commotie gezorgd. De brexit heeft de spanningen in de volatiele regio opnieuw hoger doen oplopen. Weinigen verwachten dat Noord-Ierland over een kwarteeuw nog altijd een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk zal zijn. Dat blijkt uit een rapport van het […] Lees dit artikel: Ieren en Noord-Ieren eensgezind: ‘Noord-Ierland op termijn weg uit het Verenigd Koninkrijk’
  [naar artikel]
 5. Europese Commissie wil geen nieuw protocol voor Noord-Ierland, maar vermindert aantal controles  (13/10/2021 - VRT NWS)
  Als het aan de Europese Unie ligt komt er geen nieuwe deal voor Noord-Ierland, ook al pleiten de Britten voor een herziening van het zogenoemde Noord-Ierland protocol. Dat maakte de Europese Commissie vanavond duidelijk op een persconferentie. Ze wil wel een aantal praktische problemen oplossen om zo aan de verzuchtingen van de Britten en Noord-Ieren tegemoet te komen. In grote lijnen komt het erop neer dat er veel minder controles uitgevoerd zullen worden op goederen die tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië verhandeld worden.
  [naar artikel]
 6. De bloedige broederstrijd in Noord-Ierland: een terugblik (19/04/2019 - VRT NWS)
  Vannacht is een journaliste gedood bij zware rellen in de Noord-Ierse stad Derry/Londonderry. De spanningen in het Britse gebied liepen al een tijdje op en de vrees bestaat dat onder meer door de nakende brexit het geweld in Noord-Ierland opnieuw in volle hevigheid zal uitbarsten.
  [naar artikel]
 7. “Open grens tussen Ierland en Noord-Ierland cruciaal voor vrede”, volgens vicevoorzitter Europese Commissie (27/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, noemt het van cruciaal belang dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open...
  [naar artikel]
 8. Europese Commissie veroordeelt ‘terroristisch incident’ Noord-Ierland waarbij journaliste overleed (19/04/2019 - De Morgen)
  De Europese Commissie “veroordeelt” het geweld in Noord-Ierland. Dat laat een woordvoerder van de Commissie vrijdagmiddag weten. Donderdagavond kwam bij rellen in de stad Londonderry een 29-jarige journaliste om het leven. De politie beschouwt de fatale schietpartij als een terroristisch incident, berichten Britse media.
  [naar artikel]
 9. Crisisberaad over Noord-Ierland: Europese Commissie wijst Britten op gebrekkige controles (11/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie vindt dat het Verenigd Koninkrijk de speciale Brexit-afspraken over Noord-Ierland niet naar behoren toepast. Dat blijkt uit een brief die vicevoorzitter Maros Sefcovic naar Londen heeft gestuurd in de aanloop naar zijn bezoek aan de Britse minister Michael Gove.
  [naar artikel]
 10. Crisisberaad over Noord-Ierland: Europese Commissie wijst Britten op gebrekkige controles (11/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie vindt dat het Verenigd Koninkrijk de speciale brexit-afspraken over Noord-Ierland niet naar behoren toepast. Dat blijkt uit een brief die vicevoorzitter Maros Sefcovic naar Londen heeft gestuurd in de aanloop naar zijn bezoek aan de Britse minister Michael Gove.
  [naar artikel]
 11. Europese Commissie wil soepelere staatssteun verlengen (02/10/2020 - Express)
  De Europese Commissie wil de tijdelijke regels van staatssteun voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen raken, tot... The post Europese Commissie wil soepelere staatssteun verlengen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 12. Volgende week nieuw Europees-Brits overleg over Noord-Ierland (04/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse topminister Michael Gove en vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic zullen elkaar volgende week in Londen ontmoeten voor verdere gesprekken over de situatie in Noord-Ierland. Gisteravond hadden ze samen met de Noord-Ierse premier Arlene Foster en vicepremier Michelle O'Neill al een videovergadering. Die verliep zowel volgens de Britse regering als de Europese Commissie "constructief".
  [naar artikel]
 13. Volgende week nieuw overleg over Noord-Ierland na commotie over grenscontroles (04/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Britse topminister Michael Gove en vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic zullen elkaar volgende week in Londen ontmoeten voor verdere gesprekken over de situatie in Noord-Ierland.
  [naar artikel]
 14. Britten en EU bereiken nog geen akkoord over Noord-Ierland (24/10/2021 - VRT NWS)
  Gesprekken tussen de Britse regering en de Europese Unie over handelsspanningen in Noord-Ierland hebben nog geen doorbraak opgeleverd. Volgende week trekt een delegatie van de Europese Commissie naar Londen om verder te onderhandelen.
  [naar artikel]
 15. Europa geeft blunder toe in ‘vaccinoorlog’ met AstraZeneca (30/01/2021 - De Morgen)
  Een politieke blunder. En eentje van formaat. De Europese Commissie geeft het zaterdag volmondig toe. Het voornemen om Noord-Ierland desnoods met grenscontroles van Ierland af te grendelen - een potentiële vonk in het Noord-Ierse kruitvat - om de export van coronavaccins tegen te gaan, was ondoordacht.
  [naar artikel]
 16. Brussel geeft blunder toe in ‘vaccinoorlog’ met AstraZeneca (30/01/2021 - De Morgen)
  Een politieke blunder. En eentje van formaat. De Europese Commissie geeft het zaterdag volmondig toe. Het voornemen om Noord-Ierland desnoods met grenscontroles van Ierland af te grendelen - een potentiële vonk in het Noord-Ierse kruitvat - om de export van coronavaccins tegen te gaan, was ondoordacht.
  [naar artikel]
 17. Europese Commissie weigert heronderhandeling afspraken rond (Noord-)Ierland (06/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse regering heeft maandag aangekondigd dat ze de overgangsperiodes waarin handelaars vrijgesteld worden van de Europese douanevereisten en productvoorschriften als ze vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland exporteren, opnieuw verlengt. De Europese Commissie ‘neemt akte’ van de verklaring van brexitminister David Frost, zegt ze in een reactie, maar benadrukt dat ze niet zal instemmen met het opnieuw onderhandelen van de afspraken die werden gemaakt.
  [naar artikel]
 18. Noord-Ierland viert zijn honderdste verjaardag in mineur (03/05/2021 - Knack)
  Noord-Ierland viert vandaag zijn honderdste verjaardag. Door de coronapandemie, politieke onzekerheid en spanningen na de brexit, gebeurt dat in mineur.
  [naar artikel]
 19. Vicevoorzitter Europese Commissie: 'Open grens tussen Ierland en Noord-Ierland cruciaal voor vrede' (27/01/2019 - Knack)
  Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, zegt tegenover het Duitse persbureau DPA en de Britse krant The Guardian dat het Verenigd Koninkrijk er alles aan moet doen om de vrede te bewaren als de brexit doorgaat.
  [naar artikel]
 20. Zes universiteiten onderzoeken eenmaking Ierland en Noord-Ierland (22/07/2020 - VRT NWS)
  Zes grote universiteiten gaan samen onderzoeken of de inwoners van Noord-Ierland het zien zitten om zich bij Ierland aan te sluiten. Het kan een opstap zijn naar een referendum over eenwording van het eiland.
  [naar artikel]
 21. [VIDEO] - Zullen Ieren vlot naar Nood-Ierland kunnen blijven gaan na de brexit? (11/05/2017 - De Redactie)
  De grens tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland loopt dwars door Carlingford Lough. De ondernemers daar maken zich zorgen als Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, uit de Europese Unie stapt.
  [naar artikel]
 22. Europese Commissie veroordeelt geweld in Noord-Ierland (19/04/2019 - Knack)
  Een vrouw is omgekomen bij een 'terroristisch incident' in een buitenwijk van de Noord-Ierse stad Derry.
  [naar artikel]
 23. Noord-Ierland viert 100ste verjaardag in beroering (03/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Volop in beroering vanwege de coronapandemie, spanningen ten gevolge van de brexit en de zoektocht naar een nieuwe leider viert Noord-Ierland maandag zijn honderdste verjaardag. De voor de viering voorziene evenementen zijn al geannuleerd vanwege de gezondheidscrisis in de Britse provincie die begin april het ergste geweld kende sinds meerdere jaren.
  [naar artikel]
 24. Politie en demonstranten slaags in Londen en Noord-Ierland (04/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In het Verenigd Koninkrijk protesteerden zaterdag duizenden actievoerders tegen een wetsvoorstel over het geven van meer bevoegdheden aan de politie bij niet-gewelddadige demonstraties. Na een mars in Londen braken gevechten uit. Tien agenten raakten lichtgewond, de politie zegt zeker 26 arrestaties te hebben verricht. In pro-Britse delen van Noord-Ierland braken opnieuw rellen uit als gevolg van oplopende spanningen in de regio na de drexit.
  [naar artikel]
 25. EU ziet af van ‘harde grens’ in Ierland na kritiek (30/01/2021 - De Morgen)
  Door een ‘fout’ en ‘een gebrek aan toezicht’ heeft de Europese Commissie vrijdagavond voor woede en paniek gezorgd op het Ierse eiland. Brussel stond op het punt het vrij verkeer van goederen over de veelbesproken grens tussen Ierland en Noord-Ierland aan banden te leggen, uit angst dat vaccins via ‘de achterdeur’ het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.
  [naar artikel]
 26. Geweld in Noord-Ierland: 'Het is zoals in Berlijn: in de hoofden van mensen zal de muur blijven staan' (20/04/2021 - Knack)
  De pro-Britse unionisten in Noord-Ierland voelen zich zwaar bedrogen door de brexit. Terwijl premier Boris Johnson in Londen triomfeert met zijn vaccinatieprogramma, beseffen de Britten in Noord-Ierland dat het Verenigd Koninkrijk van hen wegglipt. Knack nam de temperatuur op in een woelig Belfast.
  [naar artikel]
 27. Protesten gepland in Noord-Ierland tegen 'langste regeringsvorming ooit' (28/08/2018 - De Morgen)
  In Noord-Ierland zijn vanavond een reeks protestdemonstraties gepland tegen het feit dat de regio al 589 dagen zonder regering zit.  Een oplossing voor Noord-Ierland lijkt nog ver weg: ten vroegste in de herfst zouden er opnieuw formatiegesprekken worden gevoerd.
  [naar artikel]
 28. Ryanair vertrekt uit Noord-Ierland (24/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Ryanair vertrekt uit Noord-Ierland De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair stopt haar operaties in Noord-Ierland. Dat melden de Britse openbare omroep BBC en ITV News. De maatschappij zal niet meer vliegen van en naar de twee luchthavens in de hoofdstad Belfast. “Door de weigering van de Britse overheid om de passagierskost (air passenger duty) op te schorten of te verlagen, en […] Lees dit artikel: Ryanair vertrekt uit Noord-Ierland
  [naar artikel]
 29. De Britten zijn voor het eerst in jaren eensgezind verontwaardigd over de Europese Unie (03/02/2021 - VRT NWS)
  Dat je beter omzichtig omspringt met wat er in Noord-Ierland gebeurt, bewijzen de gebeurtenissen van de voorbije dagen in de haven van Belfast. Dreigementen en intimidatie hebben ertoe geleid dat de douaneautoriteiten hun activiteiten hebben opgeschort. Noord-Ierland blijft, ook na meer dan twintig jaar vrede, explosief. Dat was de Europese Commissie even uit het oog verloren.
  [naar artikel]
 30. "Worstjesoorlog" tussen Britse regering en EU even van de baan:  grenscontroles in Noord-Ierland nog eens opgeschort (01/07/2021 - VRT NWS)
  De Europese Commissie heeft het uitstel op grenscontroles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland op bewerkte vleesproducten met nog eens 3 maanden verlengd. Daarmee is de zogenoemde "worstjesoorlog" tussen de Britse regering en de Europese Unie even bekoeld. De Commissie wil het uitstel gebruiken om een "duurzame oplossing" te vinden.
  [naar artikel]
 31. Spanningen in Noord-Ierland lopen op: Britse en Europese douaniers leggen werk in havens neer (03/02/2021 - De Morgen)
  Boris Johnson heeft de Europese Unie opgeroepen een oplossing te zoeken voor de problemen in Noord-Ierland. Binnen de pro-Britse gemeenschap neemt de afkeer toe over de buitengrens van de EU, die sinds begin dit jaar op de Ierse Zee ligt. Wegens dreigementen uit unionistische hoek hebben Britse en Europese douaniers in de havens van Belfast en Larne het werk zelfs neergelegd.
  [naar artikel]
 32. “EU en Britten dichtbij akkoord over Noord-Ierse kwestie” (22/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn dichtbij een overeenkomst die spanningen rond douanecontroles in Noord-Ierland moet verhelpen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van zowel Britse als Brusselse functionarissen.
  [naar artikel]
 33. Noord-Ierland geraakt niet uit politieke impasse (14/02/2018 - VRT NWS)
  In Noord-Ierland is er "momenteel geen vooruitzicht" op een akkoord tussen de Republikeinse Sinn Fein en de nationalistische DUP om opnieuw de macht te delen. Dit heeft de leider van de DUP, Arlene Foster, gezegd, melden de Britse zenders BBC en Sky. De politieke impasse in Noord-Ierland duurt al dertien maanden.
  [naar artikel]
 34. EU moet inbinden over vaccin-exportverbod (30/01/2021 - Express)
  Na fel protest van de Ierse overheid heeft de Europese Commissie een richtlijn over de export van coronavaccins gedeeltelijk moeten terugdraaien. In het nieuws: de Europese Commissie, het VK en Ierland op ramkoers. Brussel wil de uitvoer van vaccins naar niet-EU-landen verstrengen. De kwestie Noord-Ierland kwam acuut weer op tafel. Wat is er precies aan […] The post EU moet inbinden over vaccin-exportverbod appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 35. Goederentrafiek in havens stijgt (26/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl de economie in ons land elke dag meer en meer stilvalt, stijgt de goederentrafiek in de havens. Dat blijkt na een overleg van alle spelers...
  [naar artikel]
 36. Spanningen in Noord-Ierland: bom ontdekt onder wagen van politieagente (20/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In de Noord-Ierse gemeente Dungiven is een explosief ontdekt onder de wagen van een agente. De politie beschouwt het voorval als een aanval op het korps. Er is een onderzoek gestart.
  [naar artikel]
 37. Post-brexit-wereld: EU wil handelsobstakels Noord-Ierland verlichten om aanvaring met VK te vermijden (07/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Post-brexit-wereld: EU wil handelsobstakels Noord-Ierland verlichten om aanvaring met VK te vermijden De Europese Unie werkt aan voorstellen om de Britse bezorgdheid over de handelsstromen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk weg te nemen. Die voorstellen moeten volgende week al worden ingediend, schrijft persbureau Bloomberg. Volgens een hoge EU-functionaris zal de EU meer flexibiliteit bieden bij het verschepen van farmaceutische producten naar Noord-Ierland, en […] Lees dit artikel: Post-brexit-wereld: EU wil handelsobstakels Noord-Ierland verlichten om aanvaring met VK te vermijden
  [naar artikel]
 38. Verkiezingen: Brexit dreigt Noord-Ierland opnieuw te verscheuren - Veerle de Vos (02/03/2017 - De Redactie)
  In Noord-Ierland staat een vredesmuur tussen katholieken en protestanten. Maar na de verkiezingen van vandaag lijkt die opnieuw een oorlogsmuur te worden. De brexit-discussie dreigt de oude bloedige tegenstellingen opnieuw op te roepen. Is de vrede in Noord-Ierland in gevaar?
  [naar artikel]
 39. Spanning tussen VK en Europa over Noord-Ierland loopt op (07/06/2021 - De Tijd)
  20:04 De spanningen tussen de Britse regering en de Europese Unie over de controles aan de Noord-Ierse zeegrens rijzen opnieuw de pan uit. Het Europese geduld wordt 'erg dunnetjes' na een nieuw salvo Britse...
  [naar artikel]
 40. LIVE - Theresa May wil uitstap uit EU de "historische vooruitgang in Noord-Ierland niet laten kapotmaken" (02/03/2018 - De Morgen)
  De Britse premier Theresa May heeft in haar langverwachte brexitspeech deze namiddag in het Mansion House in Londen benadrukt dat ze de vrede in Noord-Ierland en de eenheid van het Verenigd Koninkrijk niet in gevaar wil laten brengen door de uitstap uit de EU. "Een grens in de Ierse Zee zou even onaanvaardbaar zijn tussen Noord-Ierland en Ierland", aldus de premier.
  [naar artikel]
 41. 'Brexit kan slachtoffer worden van regeringscrisis in Noord-Ierland' (13/01/2017 - De Tijd)
  20:07 Eventuele nieuwe verkiezingen in Noord-Ierland kunnen verreikende gevolgen hebben.
  [naar artikel]
 42. Spanningen in Noord-Ierland lopen op (14/07/2018 - De Tijd)
  09:44 Een explosief werd gegooid naar het huis van Gerry Adams, de gewezen leider van de nationalistische partij Sinn Féin.
  [naar artikel]
 43. Troubles in Noord-Ierland, de loden jaren (15/01/2018 - Knack)
  Met het Goedevrijdagakkoord kwam er in 1998 een einde aan het conflict in Noord-Ierland tussen Britsgezinde protestanten en Iersgezinde katholieken. Vandaag geldt het Noord-Ierse vredesproces wereldwijd als een succesverhaal. Maar hoe ontstonden de troubles?
  [naar artikel]
 44. Boris Johnson wil brexitakkoord schenden. Europese Commissie vraagt spoedoverleg (09/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie vraagt de Britse regering om een spoedvergadering over een wetsontwerp dat de brexit-afspraken over Noord-Ierland met de...
  [naar artikel]
 45. Nieuw geweld in Noord-Ierland? Loyalisten boos om 'brexitverraad' (30/10/2019 - Knack)
  Paramilitaire organisties dreigen met 'actie' als Noord-Ierland van de rest van het Verenigd Koninkrijk wordt losgekoppeld.
  [naar artikel]
 46. Noord-Ierland is 100 jaar, reden tot feest? We vroegen het de Noord-Ieren zelf: "Denk niet dat we 110e verjaardag halen" (03/05/2021 - VRT NWS)
  Op 3 mei 1921 werd het Ierse eiland gesplitst in een noordelijk en een zuidelijk deel. De Ierse Republiek werd een jaar later onafhankelijk, Noord-Ierland bleef een deel van het Verenigd Koninkrijk en ging door de donkere jaren van de Troubles. Na 20 jaar vrede veroorzaakt de brexit weer onrust. Wat betekent dat voor de toekomst van Noord-Ierland?
  [naar artikel]
 47. Premier Michel aan Ierse grens: "Wat hier gebeurt na de brexit is ook belangrijk voor België" (24/05/2018 - VRT NWS)
  Tijdens zijn tweedaags bezoek aan het Verenigd Koninkrijk en Ierland bezocht premier Charles Michel (MR) vandaag de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Noord-Ierland ligt in het VK en zal dus na de brexit buiten de Europese Unie vallen. Maar Ierland blijft wel deel van de EU. Er is nog geen akkoord over hoe de grenscontroles zullen verlopen. Volgens Michel heeft deze beslissing ook invloed op ons land.
  [naar artikel]
 48. Vroeger IRA-kopstuk Martin McGuinness (66) overleden (21/03/2017 - De Redactie)
  Als onderhandelaar van Sinn Féin speelde hij een belangrijke rol bij het vredesproces in Noord-Ierland. Van 2007 tot januari was hij vice-premier voor Noord-Ierland.
  [naar artikel]
 49. Noord-Ierland laat ongeveer 200 gedetineerden vrij om “de coronacrisis het hoofd te bieden” (30/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Noord-Ierland hebben de gerechtelijke autoriteiten aangekondigd dat ze bijna 200 gevangenen gaan vrijlaten om zo te gevangenispopulatie te...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.