Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 October 2021
21:41 uur

Europese Commissie wil geen nieuw protocol voor Noord-Ierland, maar vermindert aantal controles 

VRT NWS

13/10/2021 - 21:02

Als het aan de Europese Unie ligt komt er geen nieuwe deal voor Noord-Ierland, ook al pleiten de Britten voor een herziening van het zogenoemde Noord-Ierland protocol. Dat maakte de Europese Commissie vanavond duidelijk op een persconferentie. Ze wil wel een aantal praktische problemen oplossen om zo aan de verzuchtingen van de Britten en Noord-Ieren tegemoet te komen. In grote lijnen komt het erop neer dat er veel minder controles uitgevoerd zullen worden op goederen die tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië verhandeld worden.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europese Commissie houdt vast aan Noord-Iers protocol: “Beste manier om vrede en stabiliteit te beschermen” (17/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het protocol over Noord-Ierland blijft de beste manier om de vrede en stabiliteit in dit deel van het Verenigd Koninkrijk te beschermen. Dat heeft de Europese Commissie maandag herhaald na een nieuwe aanval van de Britse regering op het functioneren van het protocol.
  [naar artikel]
 2. Europese Commissie wil spanningen over Noord-Ierland bezweren met soepelere goederentrafiek (13/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie heeft woensdag een aantal praktische oplossingen op tafel gelegd voor de problemen waarmee de bevolking van Noord-Ierland kampt sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het is echter maar de vraag of daarmee het aanslepende geschil met de Britse regering kan bijgelegd worden. “We hope for the best, prepare for the worst.”
  [naar artikel]
 3. Crisisberaad over Noord-Ierland: Europese Commissie wijst Britten op gebrekkige controles (11/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie vindt dat het Verenigd Koninkrijk de speciale Brexit-afspraken over Noord-Ierland niet naar behoren toepast. Dat blijkt uit een brief die vicevoorzitter Maros Sefcovic naar Londen heeft gestuurd in de aanloop naar zijn bezoek aan de Britse minister Michael Gove.
  [naar artikel]
 4. Crisisberaad over Noord-Ierland: Europese Commissie wijst Britten op gebrekkige controles (11/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie vindt dat het Verenigd Koninkrijk de speciale brexit-afspraken over Noord-Ierland niet naar behoren toepast. Dat blijkt uit een brief die vicevoorzitter Maros Sefcovic naar Londen heeft gestuurd in de aanloop naar zijn bezoek aan de Britse minister Michael Gove.
  [naar artikel]
 5. Spanningen Noord-Ierland: EU-Commissie wil soepelere goederentrafiek (13/10/2021 - Knack)
  De Europese Commissie heeft woensdag een aantal praktische oplossingen op tafel gelegd voor de problemen waarmee de bevolking van Noord-Ierland kampt sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het is echter maar de vraag of daarmee het aanslepende geschil met de Britse regering kan bijgelegd worden. 'We hope for the best, prepare for the worst.'
  [naar artikel]
 6. "Brexitprotocol over Noord-Ierland werkt niet en moet aangepast worden", zegt Britse minister Frost (12/10/2021 - VRT NWS)
  De grens tussen Ierland en Noord-Ierland, van meet af aan een van de grootste hinderpalen van de brexit, komt opnieuw ter discussie. De kwestie wordt geregeld door het protocol over Noord-Ierland, een onderdeel van het brexitakkoord. "Maar dat protocol werkt niet", zegt de Britse minister voor Europese Zaken en brexitonderhandelaar David Frost. Hij zegt (opnieuw) dat het protocol moet worden aangepast.
  [naar artikel]
 7. Bijna kwam er een ‘harde grens’ tussen Ierland en Noord-Ierland, met dank aan de vaccindiscussie (30/01/2021 - De Morgen)
  De Europese Commissie stond gistren op het punt het vrij verkeer van goederen over de veelbesproken grens tussen Ierland en Noord-Ierland aan banden te leggen, uit angst dat vaccins via ‘de achterdeur’ het Verenigd Koninkrijk binnenkomen. Na veel kritiek heeft de Europese Commissie uiteindelijk afgezien van dit draconische voornemen.
  [naar artikel]
 8. Britten en EU bereiken nog geen akkoord over Noord-Ierland (24/10/2021 - VRT NWS)
  Gesprekken tussen de Britse regering en de Europese Unie over handelsspanningen in Noord-Ierland hebben nog geen doorbraak opgeleverd. Volgende week trekt een delegatie van de Europese Commissie naar Londen om verder te onderhandelen.
  [naar artikel]
 9. Volgende week nieuw Europees-Brits overleg over Noord-Ierland (04/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse topminister Michael Gove en vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic zullen elkaar volgende week in Londen ontmoeten voor verdere gesprekken over de situatie in Noord-Ierland. Gisteravond hadden ze samen met de Noord-Ierse premier Arlene Foster en vicepremier Michelle O'Neill al een videovergadering. Die verliep zowel volgens de Britse regering als de Europese Commissie "constructief".
  [naar artikel]
 10. Brexitonderhandelaar Barnier: "Er komen controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland" (10/10/2018 - De Morgen)
  Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal leiden tot administratieve controles tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië. Dat heeft de Europese onderhandelaar Michel Barnier gezegd. Of dat aanvaardbaar is voor premier Theresa May, is nog maar de vraag.
  [naar artikel]
 11. “Open grens tussen Ierland en Noord-Ierland cruciaal voor vrede”, volgens vicevoorzitter Europese Commissie (27/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, noemt het van cruciaal belang dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open...
  [naar artikel]
 12. EU: ‘Er is geen alternatief voor het Noord-Ierse protocol’ (25/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: EU: ‘Er is geen alternatief voor het Noord-Ierse protocol’ Volgens de Europese leiders zijn de spanningen tussen het de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk niet het gevolg van het Noord-Ierse protocol. ‘Als we vandaag problemen zien, mogen we niet vergeten dat die niet voortkomen uit het protocol maar het gevolg zijn van Brexit. Dat is de reden waarom de problemen er zijn’, zei […] Lees dit artikel: EU: ‘Er is geen alternatief voor het Noord-Ierse protocol’
  [naar artikel]
 13. Volgende week nieuw overleg over Noord-Ierland na commotie over grenscontroles (04/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Britse topminister Michael Gove en vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic zullen elkaar volgende week in Londen ontmoeten voor verdere gesprekken over de situatie in Noord-Ierland.
  [naar artikel]
 14. Europese Commissie veroordeelt ‘terroristisch incident’ Noord-Ierland waarbij journaliste overleed (19/04/2019 - De Morgen)
  De Europese Commissie “veroordeelt” het geweld in Noord-Ierland. Dat laat een woordvoerder van de Commissie vrijdagmiddag weten. Donderdagavond kwam bij rellen in de stad Londonderry een 29-jarige journaliste om het leven. De politie beschouwt de fatale schietpartij als een terroristisch incident, berichten Britse media.
  [naar artikel]
 15. Europese Commissie weigert heronderhandeling afspraken rond (Noord-)Ierland (06/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse regering heeft maandag aangekondigd dat ze de overgangsperiodes waarin handelaars vrijgesteld worden van de Europese douanevereisten en productvoorschriften als ze vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland exporteren, opnieuw verlengt. De Europese Commissie ‘neemt akte’ van de verklaring van brexitminister David Frost, zegt ze in een reactie, maar benadrukt dat ze niet zal instemmen met het opnieuw onderhandelen van de afspraken die werden gemaakt.
  [naar artikel]
 16. Spanning tussen VK en Europa over Noord-Ierland loopt op (07/06/2021 - De Tijd)
  20:04 De spanningen tussen de Britse regering en de Europese Unie over de controles aan de Noord-Ierse zeegrens rijzen opnieuw de pan uit. Het Europese geduld wordt 'erg dunnetjes' na een nieuw salvo Britse...
  [naar artikel]
 17. Barnier gooit knuppel in het brexit-hoenderhok: "Er komen administratieve controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland" (10/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal leiden tot administratieve controles tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië. Dat...
  [naar artikel]
 18. Nieuw brexitakkoord: bye bye backstop in Noord-Ierland, maar wat komt er nu in de plaats? (17/10/2019 - VRT NWS)
  De Britse premier Boris Johnson is erin geslaagd een nieuw brexitakkoord te sluiten met de Europese Unie. Het is nu voor hem bang afwachten of zaterdag een meerderheid in het Britse Parlement er “yay” ("ja") tegen zal zeggen. De Noord-Ieren van de DUP en Labour hebben alvast aangekondigd dat ze “nay” ("nee") zullen stemmen. Waarom? Dat zit hem vooral in de regeling over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.
  [naar artikel]
 19. EU en VK overleggen donderdag over controles grens Noord-Ierland (13/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Eurocommissaris Maros Sefcovic en zijn Britse tegenhanger David Frost ontmoeten elkaar donderdag. De twee gaan op zoek naar een oplossing voor hun geschil over de situatie aan de Noord-Ierse grens. Dat bevestigen beide partijen vandaag. De Europese Unie wil controles op goederen die van Groot-Brittanië naar Noord-Ierland verhandeld worden. De Britse regering ziet dat nog niet zitten.
  [naar artikel]
 20. Noord-Ierse DUP vindt dat voorstel van Europese Commissie over douaneversoepelingen niet ver genoeg gaat (14/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  De oplossing die de Europese Commissie voorstelt voor de problemen met de toepassing van het Noord-Ierse protocol schieten tekort. Dat heeft de leider van de unionistische, protestantse DUP, Jeffrey Donaldson, donderdag gezegd aan Europees commissaris Maros Sefcovic.
  [naar artikel]
 21. Vicevoorzitter Europese Commissie: 'Open grens tussen Ierland en Noord-Ierland cruciaal voor vrede' (27/01/2019 - Knack)
  Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, zegt tegenover het Duitse persbureau DPA en de Britse krant The Guardian dat het Verenigd Koninkrijk er alles aan moet doen om de vrede te bewaren als de brexit doorgaat.
  [naar artikel]
 22. Barnier: 'Er komen administratieve controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland' (10/10/2018 - Knack)
  Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal leiden tot administratieve controles tussen Noord-Ierland en de rest van Groot-Brittannië.
  [naar artikel]
 23. De Britten zijn voor het eerst in jaren eensgezind verontwaardigd over de Europese Unie (03/02/2021 - VRT NWS)
  Dat je beter omzichtig omspringt met wat er in Noord-Ierland gebeurt, bewijzen de gebeurtenissen van de voorbije dagen in de haven van Belfast. Dreigementen en intimidatie hebben ertoe geleid dat de douaneautoriteiten hun activiteiten hebben opgeschort. Noord-Ierland blijft, ook na meer dan twintig jaar vrede, explosief. Dat was de Europese Commissie even uit het oog verloren.
  [naar artikel]
 24. "Geen harde grens Ierland en N-Ierland" (16/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse regering wil geen grenscontroles tussen Noord-Ierland en Ierland als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt. Dat wordt na
  [naar artikel]
 25. Boris Johnson: “Geen controle in Groot-Brittannië op goederen uit Noord-Ierland” (08/11/2019 - Metro)
  In het Verenigd Koninkrijk zal de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het land volgens premier Boris Johnson van een leien dakje lopen. “Er zal geen controle zijn op dingen die vanuit Noord-Ierland naar Groot-Brittannië komen”, beloofde Johnson gisterenavond bij een bezoek aan het Noord-Ierse dorp Tandragee. “We zijn de regering van het Verenigd Koninkrijk en we zullen natuurlijk geen controles doen”, zei Johnson. De overeenkomst met de Europese Unie over de Noord-Ierse kwestie wordt vaak verkeerd begrepen en had beter uitgelegd moeten worden, aldus de Britse premier. In Noord-Ierland luidde de kritiek dat met het akkoord dat Johnson met de EU sloot, een douanegrens in de Ierse ontstond tussen de delen van het koninkrijk. Volgens de overeenkomst zal Noord-Ierland nog aan de handelsregels van de EU gebonden blijven om een harde douanegrens met EU-lidstaat Ierland te vermijden en daarmee ook het gevaar op nieuwe onrust in de regio, waar vroeger een burgeroorlog woedde. “Het is schitterend voor Noord-Ierland dat het hele Verenigd Koninkrijk de EU kan verlaten terwijl er tegelijk geen grens tussen Noord-Ierland en het zuiden is, maar ook – en dat is heel belangrijk – helemaal geen spanning in west-oostrichting”, zei Johnson. De premier zei dat er slechts zelden tol geheven zal worden op goederen die uit Groot-Brittannië komen en via Noord-Ierland naar Ierland geëxporteerd worden. “Als de mensen niet tevreden zijn met de douaneregeling, kunnen ze die over vier jaar wegstemmen.” bron: Belga Het bericht Boris Johnson: “Geen controle in Groot-Brittannië op goederen uit Noord-Ierland” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Boris Johnson wil brexitakkoord schenden. Europese Commissie vraagt spoedoverleg (09/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie vraagt de Britse regering om een spoedvergadering over een wetsontwerp dat de brexit-afspraken over Noord-Ierland met de...
  [naar artikel]
 27. Protesten gepland in Noord-Ierland tegen 'langste regeringsvorming ooit' (28/08/2018 - De Morgen)
  In Noord-Ierland zijn vanavond een reeks protestdemonstraties gepland tegen het feit dat de regio al 589 dagen zonder regering zit.  Een oplossing voor Noord-Ierland lijkt nog ver weg: ten vroegste in de herfst zouden er opnieuw formatiegesprekken worden gevoerd.
  [naar artikel]
 28. Dit zijn de 5 voorstellen van het VK om de Brexit-deal voor Noord-Ierland te herschrijven (22/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Dit zijn de 5 voorstellen van het VK om de Brexit-deal voor Noord-Ierland te herschrijven Vandaag heeft de Britse regering een nieuw document gepubliceerd met betrekking tot het Noord-Ierse protocol na de Brexit. De nieuwe aanpak behelst eigenlijk een grondige herschrijving van de Brexit-deal die de Britse premier Boris Johnson in oktober 2019 met de EU is overeengekomen. Gedurfde, verworpen voorstellen: In het document worden vijf gedurfde voorstellen gedaan – […] Lees dit artikel: Dit zijn de 5 voorstellen van het VK om de Brexit-deal voor Noord-Ierland te herschrijven
  [naar artikel]
 29. Premier Michel aan Ierse grens: "Wat hier gebeurt na de brexit is ook belangrijk voor België" (24/05/2018 - VRT NWS)
  Tijdens zijn tweedaags bezoek aan het Verenigd Koninkrijk en Ierland bezocht premier Charles Michel (MR) vandaag de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Noord-Ierland ligt in het VK en zal dus na de brexit buiten de Europese Unie vallen. Maar Ierland blijft wel deel van de EU. Er is nog geen akkoord over hoe de grenscontroles zullen verlopen. Volgens Michel heeft deze beslissing ook invloed op ons land.
  [naar artikel]
 30. Europa geeft blunder toe in ‘vaccinoorlog’ met AstraZeneca (30/01/2021 - De Morgen)
  Een politieke blunder. En eentje van formaat. De Europese Commissie geeft het zaterdag volmondig toe. Het voornemen om Noord-Ierland desnoods met grenscontroles van Ierland af te grendelen - een potentiële vonk in het Noord-Ierse kruitvat - om de export van coronavaccins tegen te gaan, was ondoordacht.
  [naar artikel]
 31. Brussel geeft blunder toe in ‘vaccinoorlog’ met AstraZeneca (30/01/2021 - De Morgen)
  Een politieke blunder. En eentje van formaat. De Europese Commissie geeft het zaterdag volmondig toe. Het voornemen om Noord-Ierland desnoods met grenscontroles van Ierland af te grendelen - een potentiële vonk in het Noord-Ierse kruitvat - om de export van coronavaccins tegen te gaan, was ondoordacht.
  [naar artikel]
 32. Europese Commissie veroordeelt geweld in Noord-Ierland (19/04/2019 - Knack)
  Een vrouw is omgekomen bij een 'terroristisch incident' in een buitenwijk van de Noord-Ierse stad Derry.
  [naar artikel]
 33. Opschudding omtrent noodoplossing voor Ierse grenskwestie (28/02/2018 - Metro)
  Om te vermijden dat er na de Brexit een ‘harde grens’ ontstaat tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland, moet de economie op het hele Ierse eiland aan hetzelfde, unieke wetgevend kader onderworpen worden – ondanks het feit dat Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk in 2019 de Europese Unie verlaten. Dat staat in een nieuw document dat de Europese Commissie gepubliceerd heeft. Hoofdonderhandelaar Michel Barnier benadrukt dat het slechts om een voorstel voor een noodoplossing gaat, maar veroorzaakt niettemin heel wat opschudding. De Commissie publiceerde zoals aangekondigd haar ontwerp van het terugtrekkingsakkoord waarover ze met Londen onderhandelt. De tekst is de juridische vertaling van het Brits-Europees akkoord dat in december gesloten is. Meest in het oog springend is het protocol over de Ierse grenskwestie. Beide partijen zijn het erover eens dat een harde grens – met grenscontroles dus – moet vermeden worden en lijstten eind vorig jaar drie opties op. Maar omdat twee van die opties afhankelijk zijn van de vooruitgang die geboekt wordt tijdens de brexit-onderhandelingen, beperkt de Commissie zich in haar ontwerpakkoord tot de ‘reserveoptie’: wat te doen wanneer er geen onderhandelde oplossing uit de bus komt? Voor Barnier is het duidelijk. In dat geval moet er een ‘common regulatory area’ worden opgericht die zowel Ierland als Noord-Ierland omvat. Daardoor worden interne grenzen op het Ierse eiland vermeden en wordt de economische samenwerking tussen noord en zuid gevrijwaard, argumenteert hij . Barnier benadrukt dat de voorgestelde “optie C” slechts een noodoplossing is en de grondwettelijke orde van het Verenigd Koninkrijk ermee niet in vraag wordt gesteld. De heikele kwestie is namelijk dat de Britse regering er niet van wil weten dat in Noord-Ierland andere regels zouden gelden dan in de rest van het land. Premier Theresa May liet tijdens een debat in het parlement in Londen meteen verstaan dat geen enkele Britse premier ooit akkoord kan gaan met de ontwerptekst van Barnier. Ze herhaalde dat ze te allen prijze een harde grens op het Ierse eiland wil vermijden. Barnier zegt dat hij Londen niet wil provoceren, maar roept wel op het tempo van de onderhandelingen op te voeren. bron: Belga
  [naar artikel]
 34. EU moet inbinden over vaccin-exportverbod (30/01/2021 - Express)
  Na fel protest van de Ierse overheid heeft de Europese Commissie een richtlijn over de export van coronavaccins gedeeltelijk moeten terugdraaien. In het nieuws: de Europese Commissie, het VK en Ierland op ramkoers. Brussel wil de uitvoer van vaccins naar niet-EU-landen verstrengen. De kwestie Noord-Ierland kwam acuut weer op tafel. Wat is er precies aan […] The post EU moet inbinden over vaccin-exportverbod appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 35. "Worstjesoorlog" tussen Britse regering en EU even van de baan:  grenscontroles in Noord-Ierland nog eens opgeschort (01/07/2021 - VRT NWS)
  De Europese Commissie heeft het uitstel op grenscontroles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland op bewerkte vleesproducten met nog eens 3 maanden verlengd. Daarmee is de zogenoemde "worstjesoorlog" tussen de Britse regering en de Europese Unie even bekoeld. De Commissie wil het uitstel gebruiken om een "duurzame oplossing" te vinden.
  [naar artikel]
 36. "Brexit-akkoord binnen een week, maar controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland" (10/10/2018 - VRT NWS)
  Tegen volgende week woensdag kan er een akkoord zijn tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de brexit. Wel staat EU-onderhandelaar Michel Barnier op controles op industriële goederen tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland, een heikel punt voor de Britten.
  [naar artikel]
 37. VK wil niet weten van grenscontroles met Ierland (16/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse regering is niet van plan om controles in te voeren aan de grens tussen Noord-Ierland en Ierland als het Verenigd Koninkrijk in maart
  [naar artikel]
 38. [VIDEO] - Zullen Ieren vlot naar Nood-Ierland kunnen blijven gaan na de brexit? (11/05/2017 - De Redactie)
  De grens tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland loopt dwars door Carlingford Lough. De ondernemers daar maken zich zorgen als Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, uit de Europese Unie stapt.
  [naar artikel]
 39. EU ziet af van ‘harde grens’ in Ierland na kritiek (30/01/2021 - De Morgen)
  Door een ‘fout’ en ‘een gebrek aan toezicht’ heeft de Europese Commissie vrijdagavond voor woede en paniek gezorgd op het Ierse eiland. Brussel stond op het punt het vrij verkeer van goederen over de veelbesproken grens tussen Ierland en Noord-Ierland aan banden te leggen, uit angst dat vaccins via ‘de achterdeur’ het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.
  [naar artikel]
 40. Boris Johnson doet voorstel over Ierse grens, EU blijft op de vlakte (02/10/2019 - Knack)
  De Britse regering heeft woensdagmiddag haar compromisvoorstellen voor een geordend vertrek uit de Europese Unie op 31 oktober gepubliceerd. Die plannen kunnen volgens Londen vermijden dat er grenscontroles moeten plaatsvinden op de grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. De Europese Commissie ziet 'positieve vooruitgang', maar ook 'een aan...
  [naar artikel]
 41. Britse regering publiceert voorstellen over Ierse grens (02/10/2019 - Metro)
  De Britse regering heeft haar compromisvoorstellen voor een geordend vertrek uit de Europese Unie op 31 oktober gepubliceerd. Die plannen kunnen volgens Londen vermijden dat er grenscontroles moeten plaatsvinden op de grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Met de voorstellen wil premier Boris Johnson een alternatief voor de veelbesproken Ierse backstop voorstellen. Dat is de vangnetoplossing die zijn voorgangster Theresa May met de EU was overeengekomen om grenscontroles te vermijden en die het hele VK in een douanegemeenschap met de EU zou houden tot er een betere oplossing uit de bus zou komen. Die backstop, zo herhaalde Johnson op een congres van zijn conservatieve partij, is “antidemocratisch” en “inconsistent met de soevereiniteit van het VK”. Johnson stelt nu voor dat de regelgeving voor goederen en voedingsmiddelen in Noord-Ierland afgestemd blijft op die van Ierland en dus de Europese interne markt. Dan zijn er geen volgens hem geen regelgevende controles nodig, maar het impliceert wel dat Noord-Ierland voor grote delen van zijn economie onderhevig blijft aan wetten waarin het geen zeggenschap heeft. Daarom zouden de Noord-Ierse regering en het parlement voor het einde van de overgangsperiode (eind 2020, nvdr), en vervolgens om de vier jaar, moeten instemmen met die regeling. Tegelijkertijd blijft Johnson vastberaden om het hele VK aan het einde van de overgangsperiode uit de Europese douane-unie te halen. Dan komt er een douanegrens tussen Ierland en Noord-Ierland, maar dat hoeft volgens Londen niet te betekenen dat er ook controles moeten plaatsvinden op die grens. Dat moet “op gedecentraliseerde basis” kunnen, met elektronische middelen om het papierwerk af te wikken en “een zeer beperkt aantal fysieke controles” op de terreinen van de handelaars en andere locaties ver weg van de grens. “Ik hoop dat deze voorstellen de basis kunnen vormen voor snelle onderhandelingen over een oplossing (…) zodat het VK de EU op 31 oktober op een geordende manier kan verlaten”, zo schrijft Johnson in een begeleidende brief aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De Britse premier herhaalde woensdag op het partijcongres nogmaals dat hij zijn land desnoods ook zonder akkoord over de boedelscheiding eind deze maand uit de EU zal halen. Bron: Belga   Het bericht Britse regering publiceert voorstellen over Ierse grens verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. EU trekt brexitpersoneel terug uit Noord-Ierland na bedreigingen en intimidaties (03/02/2021 - VRT NWS)
  De Europese Unie gaat tijdelijk haar personeel dat controles uitvoert op de in- en uitvoer van goederen naar de rest van het Verenigd Koninkrijk terugtrekken uit de Britse provincie Noord-Ierland. Die mensen krijgen daar te maken met intimidaties, beledigingen en bedreigingen en de EU neemt dat ernstig. De EU-controleurs werken daar in uitvoering van het recente brexitakkoord.
  [naar artikel]
 43. Ieren en Noord-Ieren eensgezind: ‘Noord-Ierland op termijn weg uit het Verenigd Koninkrijk’ (23/04/2021 - Express)
  Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft ook in Noord-Ierland voor grote commotie gezorgd. De brexit heeft de spanningen in de volatiele regio opnieuw hoger doen oplopen. Weinigen verwachten dat Noord-Ierland over een kwarteeuw nog altijd een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk zal zijn. Dat blijkt uit een rapport van het […] Lees dit artikel: Ieren en Noord-Ieren eensgezind: ‘Noord-Ierland op termijn weg uit het Verenigd Koninkrijk’
  [naar artikel]
 44. Europese Commissie stelt Verenigd Koninkrijk in gebreke wegens schending brexitakkoord (15/03/2021 - VRT NWS)
  De Europese Commissie heeft het Verenigd Koninkrijk in gebreke gesteld omdat de Britse regering bepaalde brexitafspraken over Noord-Ierland niet zou naleven. De ingebrekestelling kan leiden tot een procedure voor het Europees Hof van Justitie. Tegelijk laat de Commissie de deur open voor een politieke, onderhandelde oplossing.
  [naar artikel]
 45. VK wil niet weten van grenscontroles met Ierland (16/08/2017 - Knack)
  De Britse regering is niet van plan om controles in te voeren aan de grens tussen Noord-Ierland en Ierland als het Verenigd Koninkrijk in maart 2019 uit de Europese Unie stapt. Het vermijden van een fysieke barrière tussen beide landen zou zelfs de topprioriteit zijn van de Britse brexit-onderhandelaars zijn, wordt woensdag meegedeeld.
  [naar artikel]
 46. Europese Commissie en Britse regering verijdelen 'worstjesoorlog' (30/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie stemt toe dat ook de komende drie maanden nog gekoelde vleesbereidingen vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland kunnen worden verscheept. Dat heeft vicevoorzitter Maros Sefcovic woensdag aangekondigd. Daarmee is het perspectief op een zogenaamde 'worstjesoorlog' tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk voorlopig van de baan.
  [naar artikel]
 47. Merkel wil Duitser als nieuwe voorzitter van Europese Commissie (23/08/2018 - De Morgen)
  Duits bondskanselier Angela Merkel wil dat Duitsland de volgende voorzitter van de Europese Commissie levert. Eerder werd verwacht dat Duitsland vooral zou ijveren voor het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank, maar volgens de Duitse krant Handelsblatt  is Merkel nu veranderd van strategie. 
  [naar artikel]
 48. Een doorbraak, maar (nog) geen deal rond de Noord-Ierse grens (08/12/2017 - VRT NWS)
  De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een doorbraak bereikt in de brexit-onderhandelingen. Een van de knelpunten was de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Er mag dan wel een doorbraak zijn, een echte oplossing voor de Ierse kwestie is er nog niet. 
  [naar artikel]
 49. Voormalige adviseur Boris Johnson: “Het Verenigd Koninkrijk had altijd de intentie om het Noord-Ierse protocol te schrappen” (13/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Voormalige adviseur Boris Johnson: “Het Verenigd Koninkrijk had altijd de intentie om het Noord-Ierse protocol te schrappen” Dominic Cummings, de voormalige adviseur van de Britse premier Boris Johnson, zei in een reeks tweets dat het Verenigd Koninkrijk altijd de intentie had om het Noord-Ierse protocol te schrappen. “De gebrekkige Brexit-deal was een manier om uit de electorale malaise te komen”, aldus Cummings. Nu het Noord-Ierse protocol, dat ervoor zorgt dat Noord-Ierland in […] Lees dit artikel: Voormalige adviseur Boris Johnson: “Het Verenigd Koninkrijk had altijd de intentie om het Noord-Ierse protocol te schrappen”
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.